فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 5 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرداد غلامی، علیرضا کوشکی جهرمی، مهدی نریمانی، افشین ریاضی صفحه 1
    تغییرات مداوم و مستمر در محیط کسب وکار، چالش هایی را برای مدیریت منابع انسانی ایجاد کرده است. یکی از راه کار های مقابله با این چالش ها، به کارگیری قابلیت های مدیریت دانش و ایجاد نوآوری در سازمان ها می باشد. بنابراین هدف این مقاله بررسی نقش مدیریت منابع انسانی به طور مستقیم و از مجرای مدیریت دانش بر نوآوری سازمان می باشد. جامعه آماری تحقیق، کارکنان مستقر در واحد تحقیق و توسعه بانک پارسیان بوده و از روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و ابزار پرسش نامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها حاکی از تایید هفت فرضیه تحقیق است. در پایان با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهادهایی به جامعه علمی و سازمان ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مدیریت دانش، دانش، نوآوری
  • میرعلی سیدنقوی، مصطفی مومنی صفحه 21
    تئوری پردازان علم مدیریت همواره بر پایه نقدپذیری نظریه ها امکان توسعه و تکمیل این مباحث زیرساختی را بنا نهاده اند تا بدین وسیله، علمی بودن فرآیند نظریه پردازی در فضای مدیریت به اثبات رسانده شود. رویکرد منبع محور در تئوری های پیرامون موضوع مزیت رقابتی هم از این قاعده مستثنی نبوده و همواره توسط طیف مخالف خود (مروجین رویکرد بازار محور) مورد انتقاد قرار گرفته است. شاید مهمترین نقد ایشان به رویکرد منبع محور، عدم تعامل با محیط در مدل ها و ساز و کارهای اجرایی آن باشد. در این مقاله، ضمن تاکید بر کارآمدی مدل های این رویکرد، ضرورت تعامل با محیط در نیل به مزیت رقابتی را پذیرفته و تلاش می شود با لحاظ این الزام مدل مشهور بارنی (VRIO) توسعه داده شود. یعنی در چارچوب های ارزش(v)، کمیابی(R)، تقلید پذیری(I) و حمایت و استفاده سازمانی(O) فعلی مدل، عنصر پنجمی به نام «به روز آوری(U)» به آن اضافه گردد.
    کلیدواژگان: مزیت رقابتی، رویکرد منبع محور، رویکرد بازار محور، مدل VRIO، تعامل با محیط
  • سعید جعفری نیا، علی اکبر شفیعیان، علیرضا افشارنژاد صفحه 35
    تحقیق حاضر به ارزیابی عوامل موثر بر وفاداری مشتریان بانک کشاورزی استان ایلام می پردازد. ارزیابی میزان وفاداری مشتریان با استفاده از مدل مفهومی معروف شش بعدی یوپان شامل عوامل مربوط به مشتری (رضایت مشتری، اعتماد مشتری، برنامه های وفاداری مشتری) و عوامل مربوط به خدمات (ارزش ادراک شده، کیفیت خدمات، شهرت برند) صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش، کلیه مدیران و کارکنان بانک کشاورزی استان ایلام بود. داده های پژوهش از طریق ابزار پرسش نامه جمع آوری گردید. برای تحلیل یافته های پژوهش، به دلیل غیرنرمال بودن داده ها از آزمون دو جمله ای و برای اولویت بندی از تحلیل واریانس فریدمن استفاده گردید. یافته ها حاکی از تاثیر تمامی مولفه های تحقیق است. نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس فریدمن، مربوط به عوامل مربوط به مشتری نشان می دهد که بالاترین رتبه به اعتماد، و پایین ترین رتبه به برنامه های وفاداری مربوط می باشد. همچنین نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس فریدمن مربوط به عوامل مربوط به خدمت نشان می دهد بالاترین رتبه مربوط به شهرت برند، و پایین ترین رتبه مربوط به کیفیت خدمات می باشد.
    کلیدواژگان: رضایت، اعتماد، برنامه های وفاداری، ارزش ادراک شده، کیفیت خدمات، شهرت برند
  • سعید قهرمانی، اعظم عدنان راد، رحمت ابراهیمی صفحه 51
    در دهه اخیر تلفیق هوش و معنویت ادبیات جدیدی را در حوزه روانشناسی و مدیریت وارد کرده است و محققین را بر آن داشته تا درباره ماهیت آن به تحقیقات بیشتر و جامع تری بپردازند. پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین هوش معنوی مدیران و تعهد کارکنان در شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران پرداخته است. جامعه آماری پژوهش شامل؛ کارکنان، کارشناسان، سرپرستان و روسای اداره آموزش شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت ایران با 115 نفر پرسنل است. ابزار پژوهش، پرسشنامه هوش معنوی کینگ و تعهد آلن و می یر می باشد. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده با کمک نرم افزار پی ال اس انجام شده است. بررسی نتایج نشان داد که هوش معنوی مدیران تاثیر معناداری بر تعهد کارکنان دارد و نوع رابطه آن ها مثبت و مستقیم می باشد. همچنین هر چهار مولفه هوش معنوی مدیران بر تعهد کارکنان تاثیر معناداری داشته و از بین آن ها مولفه های تفکر وجودی انتقادی و ارائه مفهوم شخصی بیشترین تاثیر را بر تعهد کارکنان دارند.
    کلیدواژگان: هوش، معنویت، هوش معنوی، تعهد، تعهد سازمانی
  • صمد بارانی، سیدقادر رادمرد، مهدی افخمی صفحه 69
    عدالت سازمانی پیش بینی کننده بسیاری از متغیرهای سازمانی به شمار می آید. یکی از این متغیرها اعتماد سازمانی است. پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین اعتماد سازمانی با عدالت سازمانی ادراک شده کارکنان پژوهشگاه صنعت نفت می پردازد. این روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه آماری آن را کلیه کارکنان دارای مدرک کارشناسی و بالاتر پژوهشگاه صنعت نفت تشکیل می دهند. به منظور سنجش مولفه های عدالت سازمانی از پرسشنامه استاندارد[42] و برای سنجش مولفه اعتماد سازمانی از پرسشنامه استاندارد پاین استفاده گردید[39]. با استفاده از تحلیل عاملی روایی سوالات پرسشنامه ها تایید گردیده و ضریب پایایی آنها با استفاده از آلفای کرونباخ به ترتیب، 91.9 درصد برای عدالت سازمانی و 88.8 درصد برای اعتماد سازمانی به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری بهره گیری شد و نتایج تحلیل حاکی از تایید همه فرضیات پژوهش می باشد. به عبارت دیگر عدالت سازمانی اثر مثبت، مستقیم و معناداری بر اعتماد سازمانی دارد. همچنین بر اساس نتایج مدل معادلات ساختاری مدل تجربی تحقیق از برازندگی مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اعتماد سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت تعاملی
  • عبدالرضا میری، اسماعیل سبزیکاران*، رضا نصیرپور صفحه 87

    تعارض از جمله مفاهیمی است که ریشه در زندگی بشر دارد. شکل گیری جوامع انسانی و حضور انسان در گروه های اجتماعی، همواره موجب تعارض شده است. سازمان ها به عنوان یکی از دستاورد های زندگی اجتماعی بشر، بستر مناسبی برای ایجاد تعارض دارند. بر این اساس، مطالعات و پژوهش های گسترده ای در حوزه های مختلف مدیریت و رویارویی با تعارض انجام شده است. با این وجود، موضوع تعارض، کمتر از دیدگاه فرهنگی و بر مبنای آموزه های دینی (به ویژه دین مبین اسلام) موردتوجه قرار گرفته است.
    این پژوهش با رویکرد توصیفی-کتابخانه ای و با توجه به تاثیرپذیری مدیریت تعارض از متغیرهای فرهنگی و بومی، تلاش دارد تا از منظر مفاهیم دینی-اسلامی به بررسی و جمع بندی مدیریت تعارض، بپردازد. در واقع، بهره مندی از فرهنگ غنی اسلامی در مراودات و رفتارهای اجتماعی (به عنوان یکی از مهم ترین ابعاد فرهنگی کشور)، می تواند نقشی اساسی در مدیریت تعارض داشته باشد. بر این اساس تلاش خواهد شد تا پس از بررسی مختصر نظریه ها و الگوهای تعارض، این فرآیند با رویکردی اسلامی مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. در انتها بر اساس این آموزه ها، راهکارهایی در جهت مدیریت بهینه فرآیند تعارض سازمانی ارائه شده می شود.

    کلیدواژگان: تعارض، اسلام، مدیریت تعارض، مدیریت تعارض اسلامی
  • حسن درویش، غلامعلی مصطفوی*، رضا قهرمانی، حسن چهارمحالی صفحه 111

    این پژوهش به منظور ارزیابی کیفیت خدمات درمانی بیمارستان شهید فیاض بخش با استفاده از مدل شکاف توسعه یافته خدمات برای اندازه گیری کیفیت خدمات و شناسایی شکاف های موجود بین ادراکات و انتظارات انجام گرفته است. در این تحقیق با استفاده از مدل سرکوال شامل ابعاد پنج گانه کیفیت خدمات یعنی ابعاد ملموسات و فیزیکی، قابلیت اعتماد، پاسخ گویی، همدلی و اطمینان به بررسی فاصله بین انتظارات و ادارکات مراجعه کنندگان به این بیمارستان پرداخته شده است. تحقیق حاضر از نوعی توصیفی- پیمایشی است که در آن از ابزار پرسشنامه استاندارد استفاده گردیده شده است. نمونه آماری این تحقیق مشتمل بر 122 مراجعه کننده است و از روش روش نمونه گیری در دسترس بهره گرفته شده است. نتایج حاصله با استفاده از آزمون مقایسه دو میانگین مستقل نشان می دهد که در بعد خدمات ملموس و فیزیکی میزان ادراکات بیشتر از انتظارات بوده است و در بعد اعتماد میانگین انتظارات بیشتر از ادراکات بیماران و مراجعه کنندگان در این بیمارستان می باشد. در سایر ابعاد یعنی تضمین، همدلی و پاسخ گویی بین انتظارات و ادراکات اختلاف معناداری وجود ندارند. در نهایت و بر اساس مقایسه میانگین ها، میزان ادراکات به طور میانگین از انتظارات کمتر می باشد و می توان اظهار نمود که خدمات ارائه شده بیمارستان فیاض بخش نتوانسته است رضایت بیماران را برآورده سازد.

    کلیدواژگان: موفقیت دورکاری، کیفیت، کیفیت خدمات، مدل سروکوال، انتظارات، ادراکات
|
  • Mehrdad Gholami, Alireza Koushki Jahromi, Mehdi Narimani, Afshin Riazi Page 1
    Continuous changes in business environment has created challenges for human resource management. One of the strategies employed to deal with these challenges is the use of knowledge management capabilities and creation of innovation in organizations. Thus this paper aims to review the role of human resource management directly and through knowledge management on organizational innovation. The research method used was survey and the method for gathering data is the questionnaire and the statistical population of this study is Research & Development staff based in Parsian Bank. Therefore, seven hypotheses have been formulated. Results that all hypotheses are confirmed. Finally, according research findings, some suggestions are presented to the scientific community and the organization.
    Keywords: human resource management, knowledge management, knowledge, innovation
  • Mirali Seyed Naghavi, Mostafa Momeni Page 21
    Based on criticizability of the theories, the theorists of management science have always set up the possibility of development and completion of the infrastructural discussions in order to prove that the process of theorizing in management contexts is scientific. The source-directed approach in the theories on competitive advantage is not an exception to the rule and have always been criticized by its opponents(the advertisers of market-oriented approach). They may have criticized the source-directed approach mainly for not interacting with the environment in models and administrative strategies. This article discusses the necessity of interacting with environment in attaining to competitive advantage and sought to develop Barny's well-known model of VRIO. That is to say within the frameworks of value(V), rareness(R), imitate ability(I), and Organizational support and use(O) of the current model, to which another element called "updating" would be added.
    Keywords: competitive advantage, source, directed approach, market, oriented approach, VRIO model, interaction with environment
  • Saeed Jafarinia, Aliakbar Shafiiyan, Alireza Afsharnejad Page 35
    The present study assesses the factors affecting the loyalty of costumers of the Agricultural Bank at Illam Province of Iran.The assessment of the faithfulness of the costumers was conducted through using the well-known six-dimensional conceptual model by Yupan including: the factors related to costumers (costumers satisfaction, costumer's trust, and costumers’ loyalty plans) and factors associated with services (perceived value, the quality of services, brand reputation). All the managers, and employees of above-mentioned Bank comprised the population of this research and the data was collected through using questionnaires. To analyze the findings, the double sentence test was used and to prioritize, Friedman’s analysis of variance was employed. The findings suggest that all components of the study were effective. The results of Friedman’s test of variance analysis indicate that in terms ofthe factors related with costumers the highest rank belongs to trust whereas the lowest rank belongs to the faithfulness plans. Regarding the factors associated with services, the results reveal that the highest rank belongs to reputation and the lowest one relates to the quality of the services.
    Keywords: Satisfaction, Trust, Loyalty Plans, Perceived Value, Service Quality, Brand Famous
  • Saeed Ghahramani, Aazam Adnan Rad, Rahmat Ebrahimi Page 51
    In recent decades, combining intelligence and spirituality, has entered a new literature in psychology and management domain which has made researchers conduct comprehensive studies about its nature. This study has examined the relationship between spiritual intelligence of managers and employees `commitment in Iranian Oil Pipeline and Telecommunication companies. The population of this study consists of the staff, experts, supervisors and heads of training departments at the Iranian Oil Pipeline and Telecommunication companies with 115 employees. The data collection was carried out using King`s questionnaire of spiritual intelligence and Alan and Meier`s questionnaire of commitment and survey questionnaires of demographic characteristics. Data analysis has been conducted using the PLS software. The results showed that managers` spiritual intelligence had significant impact on employees` commitment, and thus positive and direct relationship. Likewise, all four components of spiritual intelligence of managers had significant impact on employees` commitment and the components of critical thought and self-concept had the highest impact on employees` commitment.
    Keywords: Intelligence, Spirituality, Spiritual intelligence, Commitment, Organizational commitment
  • Samad Barani, Seyed Ghader Raadmard, Mehdi Afkhami Page 69
    Organizational justice is considered as a predictor of many of the organizational variables, one being organizational trust. This study investigates the relationship between organizational trust and perceived organizational justice among the staff of the Research Institute of Petroleum Industry (RIPI). The study has employed the correlational-descriptive procedure, and its population consists of all graduate employees and higher educated ones at RIPI. In order to measure the components of organizational justice, the standardized questionnaire by Ny Hov and Mormon (1993) and to measure the components of organizational trust, the standardized questionnaire by Pine (2003) have been used. Using factor analysis, the validity of the questionnaires has been confirmed and the reliability coefficient of the test has been calculated using Cronbach's alpha to be 91.9% and 88.8%, respectively, for organizational justice and organizational trust. For data analysis, structural equations have been used. The findings suggest that all the hypotheses of the study have been confirmed. In other word, the component of organizational justice has positive, direct and meaningful effect on organizational trust. Also, based on the results of structural equations model, the empirical model suggests that research is of optimal fitness.
    Keywords: organizational trust, distributive justice, procedural justice, interactional justice
  • Abdolreza Miri, Esmaeel Sabzikaran, Reza Nasirpoor Page 87

    The conflict is one of the concepts rooted in the human life. The formation of human society and the presence of mankind in social groups (communication establishment and exchanges), have always led to the conflict. As one of the achievements of human social life, organizations have suitable contexts for causing conflicts. Accordingly, extensive studies have been carried out in different branches of management and confront with conflict. Nonetheless, the subject of conflict has not been considered enough culturally and based on religious teachings (especially Islam)Using library-descriptive approach, and considering the effect of local and cultural variables on conflict management, this research tries to investigate the conflict management and present solutions focusing on religious-Islamic concepts. In fact, benefiting from rich Islamic culture in social exchanges and behaviors (as one of the most important cultural aspects in the country) can have a fundamental role in conflict management in the country. Based on this fact and after a brief consideration of the theories and conflict models, the process will be analyzed using an Islamic approach. Finally, based on these instructions, some solutions are presented in better managing the process of organizational conflict.

    Keywords: Conflict, Islam, conflict management, Islamic conflict management
  • Hasan Darvish, Gholamali Mostafavi, Reza Ghahramani, Hasan Chaharmahali Page 111

    The purpose of this study is to assess the quality of treatment services at Fayyazbakhsh hospital using developed treatment gap model in order to measure the quality of services and identify the gaps between perceptions and expectations. The research investigates the gap between the expectations and perceptions of the clients, using the Serqual Model including five dimensions of the quality of services i.e. tangible and physical, reliability, accountability empathy and confidence. The research method is applied and the nature of the problem and data collection is respectively descriptive and survey type in which questionnaire has been employed. The statistical sample of the study is based on 122 questionnaires using simple sampling available and distributed at different departments of the hospital. Finally, the collected data was used for testing the research hypotheses using the test for comparing two independent means. The findings suggest that in physical and tangible services, the perceptions have been more than the expectations and in terms of trust; the average of expectations was more than that of the perceptions of the patients and other clients of the hospital, thus showing a significant difference. In other dimensions including guarantee, empathy and accountability, there was not a significant difference between perceptions and expectations. Finally, and on the basis of comparing the means, the degree of perceptions was lower than that of expectations and thus it can be claimed that the services offered by the hospital have not satisfied the patients.

    Keywords: teleworking success, quality, the quality of services, serqual model, expectations, perceptions