فهرست مطالب

توسعه تکنولوژی صنعتی - پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1391)

مجله توسعه تکنولوژی صنعتی
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباسعلی احمدیان، حجت الله حاجی حسینی، محمدصادق برادران صفحه 5
    کارآفرینی فناورانه حوزه ای بین رشته ای و رو به رشد است. در این مقاله، ایتدا نظریه های مرتبط با دو حوزه کارآفرینی و فناوری بررسی شده و سپس حوزه کار آفرینی فناورانه به تفصیل بررسی شده است. همچنین مدلی از کارآفرینی فناورانه تحت عنوان مدل پرادون ارائه گردیده است. این مدل شامل هفت جز است: کارآفرین فناور، دانشگاه ها، شرکت ها، سرمایه، مشتریان و بازار، دولت و مشاوران. مدل کارآفرینی فناورانه می تواند محققین را در راستای تحقیقات آتی و همچنین دولت ها و مناطقی که قصد دارند به توسعه و ترویج کارآفرینی فناورانه بپردازند، یاری رساند. در ادامه نیز کارآفرینی فناورانه در زیست فناوری و گزینه های تجاری سازی و مسیرهای ورود به بازار آن با استفاده از ابزارها و سازوکارهای مرتبط از قبیل شرکت های زایشی، لیسانس دهی، مالکیت فکری، فروش تجاری و توسعه داخلی بیان گردیده است و سپس با ارایه جمع بندی و پیشنهادات پایان پذیرفته است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی فناورانه، زیست فناوری، تجاری سازی
  • غلامرضا بزرگمهر صفحه 19
    توسعه فناوری عمدتا بستگی به خلاقیت طراحان محصول یا فناوری دارد. از آنجا که فرصت های جدید برای توسعه فناوری نوین باید توسط متخصصان مورد بررسی قرارگیرد؛ لذا خلق ایده های نوآورانه برای توسعه فناوری و کارآفرینی موفق ضروری است. یکی از روش های خلاقانه حل مسئله، نوآوری نظام یافته (TRIZ) بوده و در سال 1946 توسط گنریش آلتشولر روسی پایه گذاری و طی سال های گذشته، به ابزاری کاربردی برای اختراع کردن و حل مسائل فنی با پیچیدگی های گوناگون تبدیل شده است. این مقاله به منظور بررسی میزان قابلیت TRIZ برای حل مسائل مهندسی تدوین شده و در آن سعی می شود مراحل شناسایی، حل مسئله توسط TRIZ برای یک آکومولاتور گازی، پیاده سازی شده و ایده-های نوآورانه ای حاصل و سپس امکان سنجی این ایده ها جهت عملیاتی شدن مورد ارزیابی قرارگیرد. بدیهی است هر ایده نوآورانه قابل اجرا فرصتی است در جهت کارآفرینی.
    کلیدواژگان: TRIZ، نوآوری نظام یافته، آکومولاتور گازی
  • سید محمد طباطبایی قمی، آرش سردشتی، اصغر ناصری صفحه 27
    در این مقاله به فناوری اندازه گیری درز و ناهمسطحی در بدنه خودرو پرداخته شده است که نقش مهمی در ارتقای کیفیت محصول خروجی از خط تولید صنایع خودرو دارد. پس از پرداختن به زیربنای علمی و فنی فناوری مورد بحث، وضعیت این فناوری در صنعت خودروسازی دنیا بررسی شده است. برای مطالعه سطح کاربرد و پذیرش این فناوری در داخل کشور، خط تولید ایران خودرو مورد بازدید و بررسی قرار گرفته و نتایج این بررسی به صورت خلاصه ذکر شده است. در پایان نیز جمع-بندی کلی و پیشنهاداتی برای بهبود کلی فرایند تولید بدنه خودرو در ایران ارائه شده است.
    کلیدواژگان: درز، ناهمسطحی، روش های اندازه گیری نوری، اندازه، گیری ابعادی، بازرسی بدنه خودرو
  • لطف الله فروزنده دهکردی، زین العابدین رحمانی، حسین عباسی اسفنجانی صفحه 35
    با افزایش اهمیت تجاری سازی و کاربردی نمودن تحقیقات، تلاش های چشمگیری برای تجاری سازی تحقیقات در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی در حال انجام است. از این رو، ارزیابی فعالیت های تجاری سازی و شناسایی معیارها و شاخص های اندازه گیری عملکرد تجاری سازی ضروری بنظر می رسد. در مطالعه حاضر، با بررسی منابع اطلاعاتی موجود، شاخص های اندازه گیری فعالیت تجاری سازی در دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشورهای پیشتاز و به طور مشخص کشورهای مالزی، استرالیا و نروژ شناسایی و به طور موردی کاربرد تعدادی از شاخص ها در دانشگاه-ها و مراکز تحقیقاتی نروژ مورد بررسی قرار گرفته است. داده های تحقیق به روش کتابخانه ای و با مراجعه به پایگاه های اطلاعاتی و گزارشات منتشره نهادهای دولتی گردآوری و با رویکرد اکتشافی و با روش تجزیه و تحلیل اسناد و سوابق مطالعات پیشین انجام شده است. علاوه بر شاخص های عمومی سنجش تجاری سازی، از مهمترین معیارها و شاخص های شناسایی شده می توان به حجم سرمایه گذاری صنعتی در تحقیق و توسعه، تعداد ایده های ارائه شده با پتانسیل تجاری از سوی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، تعداد درخواست ثبت اختراع و اختراعات ثبت شده، تعداد مجوزهای واگذار شده و درآمد حاصل از اعطای مجوز، تعداد شرکت های زایشی تاسیس شده و عملکرد آنها و تالیفات مشترک علمی بین دانشگاه و صنعت اشاره کرد. تحلیل نقاط قوت و ضعف تعدادی از شاخص ها و نیز رتبه بندی 5 دانشگاه براساس 4 شاخص حجم و سهم سرمایه گذاری صنعت در تحقیق و توسعه، حجم ثبت اختراعات و تالیفات مشترک دانشگاه ها با صنعت بخش دیگری از نتایج تحقیق حاضر است. همچنین، در خصوص نحوه سنجش تجاری سازی نتایج تحقیقات در دانشگاه ها و موسسات تحقیقاتی پیشنهاداتی ارائه گردیده است. انتظار می رود شاخص های پیشنهادی، ابعاد و جنبه های مختلف تجاری سازی را پوشش داده و برای ارزیابی عملکرد تجاری سازی در برنامه های راهبردی دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کشور مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تجاری سازی تحقیقات، ارزیابی عملکرد تجاری سازی، شاخص های سنجش تجاری سازی، دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی، نروژ، مالزی، استرالیا
  • رضا بندریان، مهدی بندریان، محسن ابراهیمی صفحه 49
    یکی از ویژگی های بارز فرایند توسعه دانش بنیان در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، ظهور و رشد سازمان های پژوهش و فناوری است. براین اساس انتظار می رود نقش و جایگاه سازمان های پژوهش و فناوری در اقتصاد دانش محور روزبه روز پررنگ تر و عیان تر گردد. سازمان های پژوهش و فناوری به خاطر ضعف عملکردی به شدت مورد انتقاد هستند و مهمترین دلیل ناکارآمدی آنها ضعف در مدیریت این سازمان ها در سطوح راهبردی است. با توجه به روند سریع گسترش این سازمان ها این مطالعه تلاش نموده است با رویکردی تحلیلی- کیفی به تبیین ضرورت توسعه مدل های مدیریت راهبردی پژوهش و فناوری برای سازمان های پژوهش و فناوری بپردازد.
    با توجه به هویت سازمان های پژوهش و فناوری که به طور کامل آمیخته با دانش و فناوری است، اساس رقابت در این دسته از سازمان ها بر ارائه راه حل های یکپارچه مبتنی بر فناوری برای کسب و کارها نهفته است. لذا محور بحث در خصوص مدیریت راهبردی در این حوزه با مفاهیم محیط با تغییرات سریع فناورانه و به تبع آن توانمندی های پویا با تاکید بر نوآوری و کارآفرینی فناورانه عجین شده است. براین اساس پیشنهاد گردید از آخرین روند تئوری های مدیریت راهبردی با تاکید بر توانمندی های پویا (و نگرش های تکاملی) برای توسعه الگوهای مدیریت راهبردی پژوهش و فناوری در سازمان های پژوهش و فناوری بهره گرفته شود.
    کلیدواژگان: الگوی مدیریت راهبردی، سازمان های پژوهش و فناوری، مدیریت پژوهش و فناوری، مدیریت راهبردی پژوهش و فناوری
  • عباس خمسه، محمدصادق مفتح صفحه 61
    امروزه، صنایع باید همگام با تحولات فناوری حرکت نمایند و لازمه این حرکت داشتن راهبرد فناوری مناسب است. انتخاب حوزه های جدید کسب وکار، با توجه به توانمندی های صنایع از تصمیمات مهمی است که باید توسط مدیریت کلان بنگاه ها اتخاذ شود. بدین ترتیب بنگاه ضمن حفظ توانمندی های قبلی، توانمندی های لازم را جهت تولید محصولات و ارائه خدمات جدید بدست می آورد.
    همانا راهبرد فناوری به کارگیری، توسعه و نگهداری کلیت دانش و توانایی شرکت است. اگرچه فناوری عامل بسیار مهمی به شمار می رود ولی به تنهایی برای تضمین موفقیت کسب وکار کافی نیست. کسب وکار موفق همانا یکپارچه سازی نوآوری فناوری با تولید و بازاریابی و مالی و نیروی انسانی در راستای تحقق اهداف تعیین شده شرکت است. اولین و مهم ترین گام در مدیریت راهبردی فناوری، تدوین یک برنامه برای تعیین اولویت های سرمایه گذاری بنگاه در حوزه فناوری برای یک افق بلند مدت است.
    با توجه به قدمت شرکت ملی ذوب آهن و جهش فناورانه آن در طی سال-های اخیر، در این مقاله تلاش شده با استفاده از مدل هکس و مازلوف راهبردهای فناوری این شرکت مشخص شود.
    کلیدواژگان: فناوری، راهبرد، ارزیابی فناوری، راهبرد فناوری، مدل هکس و مازلوف، صنایع فولاد ایران، شرکت ملی ذوب آهن
|
  • A. A. Ahmadian, H. Hajihosseini Baradaran Page 5
    Techno-entrepreneurship is a multidisciplinary and new field which is growing. In this paper, firstly the theories related to entrepreneurship and technology fields are reviewed, and then the techno-entrepreneurship is studied in detail. Also, a model for techno-entrepreneurship known as Pradon model is presented. This model comprises seven key elements including: technological entrepreneur, universities, corporations, capital, market/customers, government and finally advisors. Secondly, the entrepreneurship in the biotechnology as one case of techno-entrepreneurship is investigated. Bioentrepreneur is defined considering the characteristics of biotechnology. Opportunity assessment of biotechnology companies through the feasibility process (macro-level analysis), technology assessment (micro-level analysis) and finally the alternative commercialization options and pathways to their markets are stated, by using the related tools such as Spin-off companies, traditional out-licensing of technology, IP, trade sale and internal development. This article helps the researchers form the basis for future research and serves as a guide for governments and regions willing to develop and stimulate biotechnological entrepreneurship. At the end, after summing up the results, some suggestions in the related areas are presented.
    Keywords: Techno, entrepreneurship, Biotechnology, commercialization
  • Gh. Bozorgmehr Page 19
    Technology development is largely dependent on designer’s creativity of the product or the technology. Since the new opportunities for the development of modern technologies should be examined by experts, the creation of innovative ideas for technology development and successful entrepreneurship is essential. One of the creative problem solving methods is systematic innovation (TRIZ) which was founded by Russian scientist, Gnrysh Altshuler, in 1946. Over the years, this method has been changed to a practical tool for innovation and solving technical problems of varying degrees of complexity. This paper is compiled to study the TRIZ capability rate for solving engineering problems. It is tried to carry out the steps of problem recognition and its solution by TRIZ for a gas accumulator; then, the resulted innovative ideas and their feasibilities to become operational are evaluated. It is obvious that any applicable innovative idea is an opportunity toward entrepreneurship.
    Keywords: TRIZ, Systematic innovation, gas accumulator
  • S.M. Tabarabaee, A. Sardashti, A. Naseri Page 27
    This paper is focused on the technology of gap and flush measurement in car bodies. This process plays an essential role in improving the quality of production in the automotive industry. After a review of underlying scientific and technical principles of gap and flush measurement, the current situation of the technology in the world automotive industry has been studied. To study the level of application and adoption of the technology in Iran, the complete car body production line in Iran Khodro Company has been investigated as a case study, the result of which is introduced briefly. A conclusion and suggestions for improving the overall process of car body inspection in Iran automotive industries are mentioned at the end of the paper.
    Keywords: Gap, flush, optical measurement methods, dimensional measurement, car body inspection
  • L. Foroozande Dehkordi, Z. Rahmani, H. Abbasi Esfanjani Page 35
    With increasing the importance of research commercialization, significant efforts are being conducted to commercialize researches in universities and research centers. Hence, assessing commercialization activities and identifying criteria and indicators for measuring the performance of commercialization are essential. In this paper, by reviewing the present data sources, the measurement indicators of commercialization activity in the universities and research centers of the leading countries in particular Malaysia, Australia and Norway are recognized, and as a case study the ones in Norway are analyzed. With library method and by referring to databases and government reports, the data researches are collected; the documents and the previous studies records are analyzed with exploratory approach. Among the most important recognized criteria and indicators, besides the general indicators of measuring commercialization, one can point out the industrial investment volume in R&D of the number of suggested ideas offered by the universities and research institutes with commercial potential, number of patent applications and patents, number of license deals and licensing income, number of founded spin-off companies and their performances, and joint scientific publications between universities and industry. Analysis of the strengths and weaknesses of a number of the indicators and also ranking of the five universities under study based on the aforementioned indicators are another part of the present research results. Furthermore, some suggestions about the way of measuring the commercialization of the results of universities researches are presented. It is expected that the proposed indicators cover the various dimensions and aspects of commercialization and they are used by our universities and research centers in assessing the commercialization performance of their strategic plans.
    Keywords: Commercialization of research, Assessing commercialization performance, Criteria, indicators of commercialization measurement, universities, research centers
  • R. Bandarian, M. Bandarian, M. Ebrahimi Page 49
    One of the features of knowledge based development process in developed and developing countries is the emerging and growth of Research and Technology Organizations (RTOs). Hence, it is expected that the role of RTOs in the knowledge-based economy is becoming stronger and more significant. RTOs have been criticized for their weak performance and the most important factor for their ineffectiveness is related to poor management at the strategic level. Considering the rapid expansion of these organizations, this study has tried to explain the necessity of development of specific models for strategic research and technology management in RTOs by an analytical-qualitative approach. Regarding the nature of RTOs that is fully integrated with science and technology, the base of the competition in these organizations lies on providing integrated technology-based business solutions. Therefore, the discussion in the field of strategic research and technology management is integrated with the concepts of rapid technological change environment and consequently dynamic capabilities with the emphasis on technological innovation and entrepreneurship. Therefore, using the latest theories of strategic management with emphasis on dynamic capabilities (and evolutionary approach) to develop strategic management models for RTOs is proposed.
    Keywords: Strategic Management model, Research, Technology Organizations, Research, Technology Management, Strategic Research, Technology Management
  • A. Khamse Mofatteh Page 61
    In today's world, industries must keep pace with the technology changes and the requisite of this movement is to have an appropriate technology strategy. Choosing new business areas according to the capabilities of the industries is a very important decision which should be taken by macromanagement of firms. Thus, firm would gain necessary capabilities to produce new products and provide new services while maintaining its own capabilities. Indeed technology strategy is the use, development and maintaining the knowledge generality and the capabilities of the company. Although technology is considered as an important factor but it is not enough to ensure business success. Surely the successful business is integrating technology innovation with production, marketing, financial and human resources, in order to achieve determined goals of the company. The first and also the most important step in strategic management of technology is to compile a program that specifies the priorities of investment of the firm in technology area for a long-term horizon.Considering to antiquity of the National Steel Company and its technological mutation in recent years, in this study we have tried to specify the technology strategies of this company by using Hax and Majluf model.
    Keywords: Technology, Strategy, Technology Assessment, Technology Strategy, Hax, Majluf, Iranian Steel Company, National Steel Company