فهرست مطالب

پژوهش های حقوق تطبیقی - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1392)

نشریه پژوهش های حقوق تطبیقی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 79، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امید احمدی صفحات 1-22
    مشروعیت قانون به توجیه عقلانی پیروی مردم از قانون در جوامع مدرن می پردازد. به دیگر سخن، با فرض برقراری حاکمیت قانون در یک جامعه، این پرسش مهم نیازمند پاسخ است که مبنای احترام افراد به قانون در جوامع مدرن چیست؟ چرا باید از قانون اطاعت کرد و به عبارت بهتر دلایل موجه مشروعیت قانون کدام است؟ البته هر نظام و مکتبی براساس اصول موضوعه و زیربناهای فکری خود درخصوص هستی، معرفت و ارزش، پاسخ های متفاوتی به این پرسش های اساسی داده است. در این نوشتار، از دیدگاه اسلام و ماکس وبر به این پرسش ها پاسخ داده ایم. اعتقاد بر این است که دیدگاه ماکس وبر با معادل گرفتن «مشروعیت» و «قانونیت» نمی تواند مبنای احترام به قانون توسط شهروندان را توجیه کند. اما در مفهوم اسلامی مشروعیت قانون با اشاره به سر منشا حق قانونگذاری که همانا خداوند است، شهروندان در اطاعت از قانون الزام اخلاقی (شرعی) شدیدتری پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: مشروعیت، قانونیت، اسلام، ماکس وبر
  • رضا خشنودی صفحات 23-48
    حمایت از حقوق مصرف کننده از ضروریات جامعه امروزی است. انگیزه اصلی پیدایش این دیدگاه فراهم کردن شرایط مناسب برای تضمین حق بهره مندی از کالا و خدمات سالم، حق برخورداری از اطلاعات، حق انتخاب و... است. متاسفانه در نظام حقوقی ما مقررات خاصی که به روشنی این حقوق را تعریف و تضمین کند وجود ندارد، لکن در ضرورت تبیین و پذیرش آن ها نباید تردید کرد.
    در این وضعیت، داشتن قانونی خاص که از جنبه های مختلف و در فضایی منطقی، رابطه میان مصرف کننده و «حرفه ای» را تعریف کند آرزویی است که تحقق آن دور از انتظار نیست؛ اما تا رسیدن به آن، رویه قضایی و دکترین می تواند با روشنگری و درایت و با الهام از دیگر نظام های حقوقی هم خانواده، قوانین موجود را به گونه ای تفسیر کند تا خلا مشهود را پر کند؛ کاری که رویه قضایی فرانسه پیش از تصویب قانون مصرف خود و اصلاح قانون مدنی در سال 1998 انجام داد.
    در هر حال از میان حقوق مصرف کننده، دو حق بهره مندی از کالا و خدمات سالم و حق برخورداری از اطلاعات درست و روشن که وجه دیگر آن ها «تعهد ایمنی» و «تعهد اطلاع رسانی» است، نقش برجسته تری دارند.
    به همین جهت دراین مقاله شرایط و چگونگی ایجاد تعهد ایمنی در دو نظام حقوقی ایران و فرانسه بررسی می شود.
    کلیدواژگان: تعهد ایمنی، محصول معیوب، حمایت از مصرف کننده، عیب تولید، مسوولیت مدنی، مسوولیت جزایی
  • عبدالمجید سودمندی صفحات 49-76
    اگرچه در مورد ممنوعیت افترا به عنوان یکی از محدودیت های مجاز حق آزادی بیان، تردیدی نیست، اما درباره مرزهای این ممنوعیت، اختلاف نظر وجود دارد و یکی از اختلاف های اساسی در مورد نوع و ماهیت قربانی افترا است. در این مورد، گروهی از حقوقدانان معتقدند فقط انسان ها، موضوع افترا هستند و ارزش های ذهنی همچون هویت ملی، ادیان یا نمادهای ملی نمی توانند موضوع افترا باشند. در مقابل، گروهی دیگر از حقوقدانان معتقدند موضوع افترا منحصر به انسان ها نیست.
    تصویب قطعنامه ای تحت عنوان «افترا به ادیان» در کمیسیون حقوق بشر در سال 1999 و تکرار تصویب قطعنامه ای با این عنوان، در سال های بعد توسط کمیسیون و شورای حقوق بشر و حتی مجمع عمومی سازمان ملل، نشانگر عمق اختلاف فوق است. به رغم آن که نهادهایی همچون کمیسیون و شورای حقوق بشر، با تصویب قطعنامه های فوق الذکر، امکان وقوع افترا به دین را تایید کرده اند، بعضی از حقوقدانان و به ویژه گزارشگران موضوعی کمیسیون و شورای حقوق بشر، ضمن مخالفت با این قطعنامه ها، مفهوم افترا به دین را غیر قابل قبول دانسته اند.
    مقاله حاضر ضمن انعکاس گستره مخالفت با قطعنامه های فوق الذکر، دلایل مخالفان این قطعنامه ها را مورد نقد و بررسی قرار می دهد. در مجموع، مولف نتیجه می گیرد که این قطعنامه ها، عملا به منظور حفظ حقوق و حیثیت افراد و گروه های مذهبی به تصویب رسیده اند و می توان آن ها را با معیارهای بین المللی حقوق بشر سازگار دانست.
    کلیدواژگان: افترا به دین، احساسات دینی، حق آزادی دین، سخنان نفرت زا
  • محمدرضا شرافت پیما صفحات 77-98
    هرگاه اشخاص متعدد سبب ایراد خسارت شوند، هریک مسوول جبران خسارت زیان دیده خواهد بود. مسوولیت مذکور ممکن است از ابتدا مشترک و قابل تقسیم میان مسوولان متعدد باشد (مسوولیت جزئی) و ممکن است هریک از آن ها در برابر زیان دیده دارای مسوولیت کامل یا مسوولیت تضامنی بوده، مکلف به پرداخت تمام خسارت باشد. سوال مهمی که در این زمینه مطرح می شود این است که تقسیم خسارت میان مسوولان متعدد، چه از ابتدا بنا بر نظریه مسوولیت جزئی یا پس از پرداخت تمام خسارت وسیله یکی از مسوولان، باید براساس چه معیاری صورت گیرد.
    حقوقدانان فرانسه برای حل این مساله سه معیار تقصیر، تساوی و میزان تاثیر را پیشنهاد کرده اند. این نوشتار می کوشد با بررسی موضع حقوقدانان و قانون مدنی فرانسه در این زمینه و نیز موضع حقوقدانان و قوانین کشورمان در این زمینه، اثبات کند که از میان معیارهای مذکور، تقسیم مسوولیت براساس میزان تاثیر در ایجاد خسارت منطبق با عدالت است و ارکان مسوولیت مدنی به ویژه رابطه سببیت میان فعل زیانبار و ضرر را دارا است.
    کلیدواژگان: مسوولیت جزئی، مسوولیت تضامنی، معیار تقصیر، معیار تاثیر، معیار تساوی
  • مرتضی شهبازی نیا، شهرزاد اونق صفحات 99-120
    از آن جا که تنزیل، واگذاری طلب پولی مدت دار پیش از سررسید به قیمت کم تر از مبلغ اسمی است، مشروعیت آن در فقه (امامیه و عامه) و قوانین و مقررات حاکم با مناقشاتی مواجهه شده که یکی از مهم ترین دلایل آن، اختلاف در چگونگی تبیین ماهیت حقوقی تنزیل است. مقاله حاضر با استنباط از مجموع آرای فقهی در فقه امامیه و عامه، به تحلیل دیدگاه های فقها در ماهیت حقوقی و مشروعیت تنزیل اسناد تجاری پرداخته است. بررسی این دیدگاه ها از حیث انواع عقود مورد مناقشه در ماهیت تنزیل، منجر به تفکیک آرای موجود از حیث ساختاری به دو دسته کلی بر مبنای ماهیت بسیط (واحد) و مرکب (مختلط) شده است؛ به گونه ای که عده ای تنزیل را عقدی بسیط دانسته و برخی دیگر تنزیل را عقدی مرکب پنداشته اند؛ اما به نظر می رسد، تنزیل دارای ماهیتی بسیط در قالب عقد بیع است که تحت عنوان بیع دین در فقه امامیه شناسایی شده است. حکم تنزیل در قالب این ماهیت در فقه عامه، تحریم و در فقه امامیه، جواز است.
    کلیدواژگان: تنزیل، طلب (دین) پولی، عقد مختلط، عقد واحد
  • ابراهیم عزیزی*، محسن امیری، محمدرضا ویژه صفحات 121-144
    در این مقاله به بررسی و نقد روش های انتخاب قاضی و تاثیر آن بر استقلال قاضی در حقوق ایالات متحده می پردازیم. سپس نگاهی تطبیقی به وضعیت حقوق ایران خواهیم داشت. در این بررسی درخواهیم یافت که اگرچه نحوه انتخاب قضات فدرال ایالات متحده فرایندی سیاسی است٬اما به دلیل وجود امنیت شغلی، فاقد تاثیر بر استقلال کارکردی قاضی است. انتخابات قضایی در سطح ایالات نیز علیرغم مشکلات و چالش هایی که درخصوص استقلال قضایی به بار آورده، دارای مزایا و منافع بسیار است، به نحوی که نظام حقوقی ایالات متحده رغبتی به کنار گذاشتن انتخابات قضایی ندارد. با مطالعه تطبیقی موضوع در نظام حقوقی ایران در می یابیم، شرایط سیاسی و اعتقادی که قانونگذار ایرانی جهت تعیین شرایط انتخاب پذیری شغل قضاوت و نحوه انتصاب قاضی معین کرده، از یک سو حقانیت دموکراتیک این مقامات را تنزل داده و از سوی دیگر ایشان را وامدار مقامات سیاسی قرار داده است.
    کلیدواژگان: انتخابات قضایی، قضات، استقلال قاضی
  • محمد عیسایی تفرشی، سعیده امیرتیموری صفحات 145-170
    پیشرفت و تحول اقتصادی غالبا در گرو رشد و توسعه فعالیت های اقتصادی است. در راستای رفع موانع رشد و توسعه فعالیت های اقتصادی و با توجه به بیم تجار از مسوولیت نامحدود و شخصیشان در فعالیت های تجاری، فکر تحدید مسوولیت نظام حقوقی کشورها را به سمت شرکت هایی سوق داد که از طریق آن ها بتوان مسوولیت شخصی تجار را محدود کرد. یکی از این شرکت ها «شرکت تجاری تک عضوی»است که با پیدایش آن در حقوق تجارت، تحولات شگرفی در قواعد سنتی آن(خصوصا در نظریه قراردادی بودن شرکت های تجاری واصل وحدت دارایی و عدم قابلیت تجزیه آن) صورت گرفته است. این شرکت ها به رغم این که سابقه ای طولانی ندارند، اما به لحاظ مزایای اقتصادی عمده ای که دارند، مورد توجه قانونگذاران کشورهای مختلف قرارگرفته اند. در این نوشتار با مطالعه تطبیقی ضمن بررسی سابقه پیدایش این شرکت ها، جایگاه آن ها در نظام های حقوقی مورد مطالعه تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: نظریه قراردادی شرکت تجاری، نظریه سازمانی شرکت تجاری، شرکت تجاری تک عضوی، شرکت با مسوولیت محدود
|
  • Omid Ahmadi Pages 1-22
    Legitimacy of law deals with rational justification of people''s allegiance to the law in civilized societies. In other words، given that the «rule of law» is observed in the society، there is a need to answer some important questions، and «what is the basis on which people in modern societies follow the law?، » Why we should obey the law «?، and» What are the justified reasons to legitimate law«? Schools of thought have tried to answer these questions based on their perspective about being، cognition and value. In this essay، we tried to answer the above questions from Islam´s and Max Weber’s point of views. I argue، on the one hand، that Weber’s approach can not properly justify allegiance to law because it considers legitimacy as legality. On the other hand، Islamic attitude points out to the source of legislation right that comes from Allah. So the citizens under Islamic rules feel strong moral (Sharia) obligations to respect law.
    Keywords: Legitimacy, Legality, Islam, Max Weber
  • Reza Khoshnoudi Pages 23-48
    Consumer protection is very important for the today society. This theory aim to make a legal framework to protect & guarantee the consumer''s rights like having safe goods & services right، having information right، choice right، etc. Unfortunately there are not any special rules and provisions in this respect in Iranian law. But the Iranian judges، in their cases، verdict by interpretation of the present law and take help by comparing the Iranian law and regulations with the law and jurisprudence of other same legal systems، like French law. This article compares the conditions and possibility of creating security obligation in Iran and France legal systems. This paper wants to consider the ability of Iranian system to protect the consumer´s rights.
    Keywords: Security obligation, Defective products, Consumer Protection, Liability
  • Abdolmajid Soudmandi Pages 49-76
    Although there is no doubt about the prohibition of defamation as one of the legitimate restrictions on the right to freedom of expression، but the boundaries of this prohibition are controversial، and one of the main controversies is about the kind and the nature of defamation''s victim. In this case، a group of scholars believe that only human beings are the object of defamation، and the subjective values such as national identity، religion or national symbols cannot be the object of defamation. In contrast، some scholars believe that human beings are not the exclusive object of defamation. Ratification of a resolution entitled «Defamation of Religions» by the Human Rights Commission in 1999 and reiteration of such a resolution by the Commission and the Human Rights Council and even the UN General Assembly thereafter indicates the depth of the above difference. Despite that the above institutions، given the ratification of the above resolutions، have confirmed the possibility of defamation of religion، some scholars، especially the Thematic Rapporteurs of the above institutions have opposed these resolutions and thereby have rejected the concept of defamation of religion. This article، while reflecting the spread of opposition to the above resolutions، reviews the arguments of the oppositions to them. Overall، the author concluded that these resolutions have been actually codified to protect the rights and dignity of persons and religious groups; therefore، they are consistent with the International Standards of Human Rights.
    Keywords: Defamation of religion, Religious feelings, Right to Freedom of Religion, Hate Speech
  • Mohammad-Reza Sharafatpeima Pages 77-98
    Where several persons cause damage، any of them will be responsible to compensate the victim. This responsibility may be common and dividable among them from the beginning (partial responsibility) or may be that each of them will have integral or solidary responsibility to the victim، and have to pay the whole damage. An important question that arises in this context is that the damage divided among several responsibles - whether at first، according to theory of partial liability، or after full payment of compensation by one of the responsibles - should be based on what criteria. Three criteria have been suggested in this regard by French lawyers: negligence criteria، equality criteria and degree of influence criteria. By studying Iranian and French law، this article tries to show that the third criterion، that is division of damage on the basis of the degree of influence in causing damage، is consistent with justice and enjoys the elements of civil responsibility particularly relation of causality between harmful act and the resulting damage.
    Keywords: Partial responsibility, Solidary responsibility, Negligence criterion, Equality criterion, Degree of influence criterion
  • Morteza Shahbazinia*, Shahrzad Ounagh Pages 99-120
    Since discounting is the assignment of the delayed monetary credit before the due date for less than the nominal sum، its legitimacy in Islamic jurisprudence (Imamiye and Aameh) and the governing rules and laws has faced some challenges mainly due to the dispute over setting out the legal nature of discount. Thus، in this paper، by inferring from the aggregate Islamic jurisprudential decisions in Imamiye and Aameh Islamic jurisprudence، the legal nature and legitimacy of discounting of commercial instruments have been examined; different types of questionable agreements have been taken into consideration، in terms of structure، based on the two general categories of single (integrated) and combined (mixed) nature. Therefore، some people have considered discount as a single (or integrated) agreement and some others have perceived it as a combined (or mixed) agreement. It appears that discount has an integrated nature in the form of sales agreement that has been recognized as “sales of debt” in Imammiye jurisprudence; the discount’s legitimacy، in regard to this nature، in Aameh Islamic jurisprudence is «prohibited» while in Imamiye Islamic jurisprudence، it is «allowed».
    Keywords: Discount, Monetary credit, Mixed agreement, Single Agreement
  • Ibrahim Azizi*, Mohsen Amiri, Mohammad Reza Vijeh Pages 121-144
    The present study involved a critical investigation of typical judge selection approaches in the legal system of the United States of America (USA)، comparatively mapping the results onto Iran’s legal system. The results indicated that despite being a political process، the US’ M. O. of federal judge selection has no consequences for the judges’ procedural independence، owing to the prevailing security of tenure. Like-wise، notwithstanding the judicial independence-related problems and challenges it has effected، state-level judge selection has brought about promising prospects، as evident in the reluctance of the US’s legal system to set aside judicial election procedures. Also the comparative study of the US’s and Iran’s legal systems revealed that the political and beliefs-related prerequisites pre-ordained in the prospective judges’ qualifications list and judge appointment approaches by the Iranian policy-making body has، on the one hand، served to deny Iranian judges’ rights for democratic functioning، and left them owing to key political figures، on the other.
    Keywords: Judicial election, Judges, Independence of judge
  • Mohammad Issaei Tafreshi *, Saeideh Amirteimury Pages 145-170
    Economic growth and development is often contingent upon the growth and development of economic activities. In the light of the fact that business people are often concerned about their unlimited and personal responsibility for their economic activities، the decision to limit the liabilities of the economic system has led the states to support companies through which personal liabilities of businesspeople can be limited so that the obstacles to economic growth can be eliminated. One of these companies would be single-member companies، which emerged in the field of commercial law to bring about significant developments in the traditional laws of the said field (especially the contract theory of companies، and the unity of property and impossibility of its fragmentation law). Albeit these companies are new entities، they have attracted the attention of lawmakers in different countries، for they are significantly، economically beneficial. In this comparative research، we studied the origin of these companies and their position within legal systems.
    Keywords: Contractual theory of the company, Organizational theory of the company, Single, member company, Limited liability company