فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 106 (آبان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • فرامرز فرزاد، سعید عابدیان کناری، زهرا رحمانی، محمد باقر هاشمی، سوته، زهرا حسینی خواه، ابراهیم نقویان صفحات 2-10
    سابقه و هدف
    علت اصلی پاتولوژیک بسیاری از بارداری های منجر به سقط همچنان ناشناخته مانده است. HLA-G4 (Human leukocyte antigen) و HLA-G5 دو ایزوفرم غشایی (G4) و محلول (G5) از مولکول های غیر کلاسیک کلاس Ib می باشند که در ایجاد تحمل بین مادر و جنین نقش دارند. در این مطالعه بیان این دو ایزوفرم و نیز بررسی تفاوت میزان تاثیر بیان هر آنتی ژن در زنان باردار تهدید به سقط در مقایسه با گروه شاهد ارزیابی شد.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مورد- شاهدی، 101 خانم باردار تهدید به سقط و 101 فرد باردار سالم (شاهد) در محدوده سنی 32-20 سال برای میزان بیان دو ایزوفرم HLA-G4 و G5 پس از استخراج RNA و سنتز cDNA با استفاده از روش Real-time PCR (Real-time Polymerase chain reaction) مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیان HLA-G4 و G5 در افراد تهدید به سقط نسبت به گروه شاهد کاهش معنی داری داشت (001/0 > P). به علاوه کاهش G5 نسبت به G4 در افراد گروه مورد بیشتر است (001/0 > P). به علاوه افزایش سن، تاثیر مستقیمی در افزایش خطر سقط و نیز کاهش میزان بیان ایزوفرم HLA-G4 داشت.
    استنتاج
    نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که HLA-G5 در مقایسه با HLA-G4 مولکول موثرتری در حفظ جنین در دوران حاملگی می باشد. بنابراین پیشنهاد می شود این مولکول قبل از هفته بیستم حاملگی به عنوان یک شاخص پیش آگهی به منظور احتمال جلوگیری از سقط مورد ارزیابی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آنتی ژن لکوسیتی انسان، سقط، حاملگی
  • رویا سالاری، حامد هاتفی، الهه عباسی، حمیدرضا سلطانی گردفرامرزی*، محمدهادی مرتضوی صفحات 12-18
    سابقه و هدف

    مطالعات متعدد شیوع تینیتوس مزمن در بین جوامع و اثرات آن را بر کیفیت زندگی بیماران ذکر کرده اند. با وجودی که هنوز درمان قطعی برای این وضعیت یافت نشده است، از جمله درمان های رایج، استفاده از داروهای گروه بنزودیازپین ها و آنتی هیستامین ها است. این مطالعه با هدف مقایسه ی تاثیر درمانی آلپرازولام و سینا رازین در مبتلایان به تینیتوس ایدیوپاتیک انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی بود که بر روی 101 بیمار مبتلا به تینیتوس ایدیوپاتیک انجام شد. بیماران به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند و به مدت 15 روز تحت درمان با آلپرازولام و سینا رازین قرار گرفتند. داده های مطالعه توسط نرم افزار SPSS نسخه 16 آنالیز شد و 05/0 > P معنی دار تلقی شد.

    یافته ها

    میانگین سنی بیماران 40/12 ± 5/45 سال با دامنه تغییرات 75–20 سال بود. 3/67 درصد (68 نفر) از بیماران زن و 7/32 درصد (33 نفر) مرد بودند. میزان بهبودی کامل پس از درمان در گروه آلپرازولام صفر درصد و در گروه سینارازین 3/2 درصد بود. میزان بهبودی نسبی به ترتیب 4/47 درصد و 2/43 درصد بود. میزان عارضه خواب آلودگی در دو گروه به ترتیب 4/68 درصد و 6/31 درصد بود.

    استنتاج

    آلپرازولام و سینا رازین داروهای موثری در درمان تینیتوس ایدیوپاتیک هستند و اثر آن ها در درمان تینیتوس یکسان است. با این وجود، از آن جا که عارضه خواب آلودگی در آلپرازولام بیشتر دیده شد، سینا رازین از این نظر ارجحیت دارد.

    کلیدواژگان: تینیتوس، آلپرازولام، سینا رازین
  • نعمت الله آهنگر، سمیه معصومی * صفحات 20-28
    سابقه و هدف

    1B1CYP (1B1 450P Cytochrome) در متابولیسم طیف وسیعی از سوبستراهای داخلی و خارجی دخیل است و نقش مهمی در سرطان زایی هورمون ها و زنوبیوتیک ها ایفا می کند. پلی مورفیسم ها در این ژن با افزایش ریسک ابتلا به سرطان ناشی از مواجهه با هورمون ها و سموم آلوده کننده محیطی مرتبط هستند. علاوه بر این، ارتباط میان پلی مورفیسم های این ژن و ابتلا به گلوکوم گزارش شده است. در مطالعه حاضر، پراکندگی پلی مورفیسم (C4326G) Leu432Val (Leucine432Valine) این ژن در یک جمعیت سالم استان مازندران ارزیابی گردید.

    مواد و روش ها

    تعداد 150 داوطلب سالم غیر خویشاوند مقیم شهر ساری که در طی فاصله زمانی اردیبهشت الی شهریور 1391 برای اهدای خون به مرکز انتقال خون شهر ساری مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. 5 میلی لیتر خون محیطی از هر فرد گرفته شد و DNA با استفاده از کیت +DNG، استخراج گردید. از روش PCR-RFLP (Polymerase chain reaction-Restriction fragment length polymorphism Method) جهت تعیین ژنوتیپ افراد در پلی مورفیسم C4326G استفاده شد.

    یافته ها

    فراوانی ژنوتیپ (Val/Val) GG، (Leu/Val) CG و (Leu/Leu) CC به ترتیب 12 درصد 7/40 درصد و 3/47درصد به دست آمد (05/0 > P). بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه، الل G با فراوانی 3/32 درصد و الل C با فراوانی 7/67 درصد در جمعیت مورد مطالعه در شهرستان ساری از استان مازندران مشاهده گردید.

    استنتاج

    نتایج مطالعه حاضر به درک پراکندگی توزیع پلی مورفیسم Leu432Val از ژن 1B1CYP کمک می کند. همچنین این نتایج می توانند در پیش بینی خطر ابتلا به بیماری هایی مانند سرطان ها و گلوکوم در این جمعیت سودمند باشند.

    کلیدواژگان: 450P Cytochrom، جمعیت ایرانی، پلی مورفیسم، سرطان
  • مسعود گلپور، حسین ربانی، داوود فرزین، فریبرز عزیزی صفحات 30-36
    سابقه و هدف
    آلوپسی آندروژنتیک به معنای ریزش موی فیزیولوژیک در اثر آندروژن ها در کسانی است که استعداد ژنتیکی دارند. تاکنون داروهای مختلفی برای درمان آلوپسی آندروژنیک پیشنهاد گردیده، اما هنوز درمان دارویی قطعی برای این بیماری مشخص نشده است. به دلیل اهمیت موضوع، اثربخشی محلول موضعی کافئین 5/2 درصد و مینوکسیدیل 5/2 درصد با محلول مینوکسیدیل 5/2 درصد در درمان آلوپسی آندروژنیک بررسی و مقایسه گردید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور و با حجم نمونه 60 نفر بود. روش نمونه گیری به صورت طبقه بندی ساده بود. بیماران در دو گروه 30 نفره قرار داشتند. در گروه اول، محلول موضعی مینوکسیدیل 5/2 درصد و در گروه دوم محلول موضعی مینوکسیدیل 5/2 درصد و کافئین 5/2 درصد استفاده شد. روش درمانی در دو گروه، یکسان و به صورت استعمال موضعی یک سی سی از محلول، 2 بار در روز در مناطق آلوپسی در مدت 5 ماه و پیگیری به صورت شمارش تعداد موی سر در محل آلوپسی بود. هر دو گروه، در هفت مرحله (بدو ورود و روزهای 7، 30، 60، 90، 120 و 150) ارزیابی شدند.
    یافته ها
    در هفت مرحله ارزیابی انجام شده، در دو گروه مورد مطالعه، استفاده از محلول موضعی ترکیبی مینوکسیدیل 5/2 درصد و کافئین 5/2 درصد، در مقایسه با محلول موضعی مینوکسیدیل 5/2 درصد به تنهایی، موثرتر بود و اختلاف معنی دار آماری از نظر پاسخ به درمان بین دو گروه مشاهده شد.
    استنتاج
    این مطالعه به روشنی نشان داد که اثر درمانی ترکیب دارویی مینوکسیدیل و کافئین در مقایسه با مینوکسیدیل به تنهایی، در درمان آلوپسی آندروژنتیک بهتر است. در پایان، پیشنهاد می شود که با توجه به کمبود مطالعات علمی در این زمینه و از طرف دیگر شیوع بالای این مشکل در جامعه، مطالعات بیشتر و با حجم نمونه بالاتر و با پایش بیشتر بیماران صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مینوکسیدیل، کافئین، آلوپسی آندروژنتیک
  • بهروز پورآقا، رقیه خبیری، ابوالقاسم پوررضا، احسان زارعی صفحات 38-47
    سابقه و هدف
    خدمات تشخیصی بخش بسیار مهم و جدایی ناپذیر از مراقبت های درمانی نوین است و حدود 70 درصد تشخیص های پزشکی بر اساس نتایج آن ها صورت می گیرد. هدف این مطالعه، بررسی میزان تاثیر درآمد خانوار، دسترسی جغرافیایی، پرداخت مستقیم بیمار، ویزیت پزشکان و میزان بستری بیمه شدگان، بر میزان بهره مندی از خدمات آزمایشگاهی و تصویربرداری طرف قرارداد سازمان تامین اجتماعی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت تحلیلی انجام شد. برای سنجش تاثیر مولفه های پیش گفته بر میزان بهره مندی، از بانک های اطلاعاتی سازمان تامین اجتماعی در هر استان طی سال های 90-1377 استفاده شد. جامعه پژوهش، 24 میلیون نفر از افراد تحت پوشش این سازمان بودند که طی این سال ها برای دریافت خدمات آزمایشگاهی و تصویربرداری به بخش درمان مستقیم و غیر مستقیم سازمان مراجعه نموده بودند. برای تخمین مدل از رگرسیون دو طرف لگاریتمی با لحاظ اثرات ثابت و نرم افزار Eviews استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تخمینی حاصل از مدل نشان داد که مولفه های دسترسی جغرافیایی به مراکز آزمایشگاهی (31/0 = β) و تصویربرداری (50/0 = β)، درآمد خانوار برای بهره مندی از خدمات آزمایشگاهی (24/0 = β) و تصویربرداری (43/0 = β)، بار مراجعه سرپایی به پزشکان بر بهره مندی از خدمات آزمایشگاهی (56/0 = β) و تصویربرداری (43/0 = β) و بار مراجعه بستری بر بهره مندی از خدمات آزمایشگاهی (35/0 = β) و تصویربرداری (51/0 = β) تاثیر معنی دار دارند. همچنین میزان پرداخت از جیب بیماران در هنگام استفاده از خدمات فوق و بار مراجعه سرپایی و بستری درمان مستقیم، تاثیر معنی داری بر بهره مندی از این خدمات نداشته است.
    استنتاج
    توجه صرف سیاست گذاران عرضه سلامت به پرداخت از جیب بیماران، تامین کننده تناسب بهره مندی از خدمات درمانی نیست. گاهی تنظیم بهره مندی، از کانال هایی مانند دستورات پزشکان عمومی و متخصص و یا دسترسی جغرافیایی صورت می گیرد که اغلب از آن ها غفلت می شود.
    کلیدواژگان: پرداخت از جیب، دسترسی، آزمایشگاه، تصویربرداری، بهره مندی
  • محمد علی ابراهیم زاده، نیلوفر میری، مهدی بخشی پور، زهرا هاشمی، احمد رضا بخرد نیا صفحات 49-59
    سابقه و هدف
    روی، مس و آهن از فلزات ضروری هستند که برای حفظ ساختار طبیعی، عملکرد و رشد و نمو بسیاری از مولکول های بدن حیاتی می باشند. متابولیسم غیر طبیعی این فلزات، می تواند به بیماری های متعددی منجر گردد. در این تحقیق، دو مشتق جدید از ساخارین سنتز شد و فعالیت شلاته کنندگی آن ها با پنج کاتیون به روش طیف سنجی ماورای بنفش، مورد سنجش قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    جهت سنتز ترکیبات، از ساخارین استفاده شد. مشتق استیک اسید اتیل استر و پروپیونیک اسید اتیل استر از واکنش ساخارین با اتیل برومواستات و اتیل برومو پروپیونات در شرایط رفلاکس و حلال DMF (Dimethylformamide) تهیه گردید. جهت بررسی فعالیت شلاته کنندگی، نتایج طیف UV (Ultraviolet) در حضور و عدم حضور EDTA (Ethylenediaminetetraacetic acid) مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    جهت خالص سازی ترکیبات مورد نظر، از روش کریستالیزاسیون استفاده شد که راندمان محصولات حدود 45 درصد به دست آمد. ترکیبات، توانایی شلاته کنندگی خوبی با کاتیون آهن III داشتند. در حضور EDTA، کمپلکس حاصل به حالت قبل برگشت که حاکی از قدرت شلاتوری کمتر آن می باشد.
    استنتاج
    در مجموع، مشتقات ساخارین در بین پنج کاتیون مورد بررسی، توانایی برقرای شلات را با کاتیون آهن III دارا بودند.
    کلیدواژگان: فعالیت شلاته کنندگی، ساخارین، استرس اکسیداتیو، آلزایمر
  • پرند پورقانع، محمدعلی حسینی، فرحناز محمدی، فضل الله احمدی، رسول تبری صفحات 61-76
    سابقه و هدف
    توانبخشی قلبی یک راهکار موثر جهت کاهش عوارض ناشی از عمل جراحی پیوند عروق کرونر قلب می باشد. هدف از تحقیق حاضر، آگاهی از درک عمیق بیماران بعد از عمل جراحی پیوند عروق کرونر قلب از برنامه توانبخشی قلبی جهت شناخت دقیق تر این برنامه ها، تقویت موارد مثبت و حذف، یا کاهش موارد منفی، به منظور اثربخشی هر چه بیشتر این برنامه بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، یک تحقیق آنالیز محتوای کیفی قراردادی بود. نمونه های تحقیق، 19 بیماری بودند که بعد از عمل جراحی باز عروق کرونر قلب، در برنامه های مرکز توانبخشی قلبی استان گیلان شرکت نموده بودند. روش انتخاب نمونه ها، نمونه گیری مبتنی بر هدف و روش جمع آوری اطلاعات، مصاحبه های نیمه ساختارمند بود. فرایند تحلیل داده ها با توجه به مراحل پیشنهادی Graneheim و Lundman انجام شد. صحت علمی و استحکام داده ها، بررسی شد و موازین اخلاقی تحقیق، رعایت گردید.
    یافته ها
    نتایج آنالیز داده ها، به صورت چهار طبقه اصلی و یازده زیر طبقه، تعیین و بر اساس ماهیت، به صورت مفهومی و انتزاعی نام گذاری گردید. طبقات شامل «تنش تشخیص بیماری» با زیر طبقات ترس از عمل جراحی و مرگ، تشویش ناتوانی بعد از عمل و هزینه بالای درمان؛ «در جستجوی تطابق» با زیر طبقات حمایت خانواده، تمایل به توانمندی و باورهای مذهبی- اعتقادی؛ «باز تنظیم زندگی» با زیر طبقات ارتقای شایستگی فیزیکی، امید به زندگی و بازگشت به اجتماع و «عوامل موثر بر شرکت در توانبخشی قلبی» با زیر طبقات موانع شرکت در توانبخشی قلبی و تسهیل گرهای شرکت در توانبخشی قلبی بود.
    استنتاج
    بر اساس درک بیماران که بیانگر ارتقای شایستگی فیزیکی، امید به زندگی و بازگشت به اجتماع بود، اهمیت این برنامه و فراهم آوردن شرایط مطلوب جهت تسهیل شرکت بیماران، محرز می گردد.
    کلیدواژگان: پیوند عروق کرونر قلب، درک بیماران، توانبخشی قلبی، تحلیل محتوا
  • محمد شکرزاده، ترنگ تقوایی، پروین حقیقی حسنعلیده، محمدحسین شهیدی صفحات 78-84
    سابقه و هدف
    کولیت اولسراتیو (Ulcerative colitis یا UC) یکی از انواع بیماری های التهابی روده (IBD یا Inflammatory bowel disease) و مزمن است که با واسطه ایمنی ایجاد می شود. تغییرات مس و روی در این بیماران در مطالعات قبلی گزارش شده است. با توجه به تناقضات موجود هدف از انجام این مطالعه اندازه گیری غلظت سرمی و ادراری این فلزات در بیماران مبتلا به UC و مقایسه آن ها با گروه شاهد است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مورد- شاهدی روی 50 بیمار مبتلا به UC و 49 داوطلب سالم انجام گرفت. پس از جداسازی سرم از خون تام و گرفتن نمونه ادراری از هر دو گروه، نمونه ها در دمای 20- درجه سانتی گراد نگهداری شدند. سپس سطح سرمی و ادراری روی و مس توسط روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی اندازه گیری شد. در نهایت داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین غلظت سرمی روی و مس در بیماران مبتلا به UC به ترتیب 2/15 ± 6/72 و 6/42 ± 3/138 میکروگرم در دسی لیتر و در گروه شاهد به ترتیب 9/37 ± 104 و 5/38 ± 110 میکروگرم در دسی لیتر بود. مقادیر ادراری روی و مس بیماران به ترتیب 5/37 ± 7/128 و 3/2 ± 7/8 میکروگرم در دسی لیتر و در گروه شاهد به ترتیب 34 ± 109 و 5/1 ± 1/4 میکروگرم در دسی لیتر بود. اختلاف بین دو گروه از نظر آماری معنی دار بود (01/0 > P). میانگین غلظت سرمی روی در بیماران کمتر و غلظت ادراری آن بیشتر از گروه شاهد بود. غلظت سرمی و ادراری مس افراد بیمار به طور میانگین بیشتر از گروه شاهد بود.
    استنتاج
    شواهد تغییرات عناصر روی و مس در بیماران UC را نشان می دهد. UC یک بیماری التهابی است. سطح مس هنگام التهاب افزایش می یابد و بالا بودن سطح سرمی و ادراری مس می تواند بدین علت باشد. علت کاهش میزان سرمی و افزایش ادراری روی در بیماران قابل بحث می باشد. پیشنهاد می شود برای مطالعات تکمیلی آینده مکمل روی تجویز شود و روند بهبودی زخم های موکوسی مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روی، مس، کولیت اولسراتیو
  • زهرا کاشی، غلامعلی گدازنده*، عذرا اخی، شکوفه حسن نیا صفحات 86-93
    سابقه و هدف

    شیوع بالای عوارض تیروئیدکتومی توتال و ساب توتال در مطالعات قبلی، منجر به پرهیز برخی متخصصین داخلی و بیماران از جراحی تیروئید شده است. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع عوارض تیروئیدکتومی توتال و ساب توتال طی دهه ی اخیر در شهر ساری بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، بیمارانی که طی سال های 90-1380 تحت عمل جراحی تیروئیدکتومی توتال و ساب توتال در دو بیمارستان آموزشی و غیر آموزشی قرار گرفته بودند، مورد بررسی واقع شدند. پرسش نامه ای شامل اطلاعات دموگرافیک، تشخیص و پاتولوژی بیماری، نوع عمل جراحی، مقدار کلسیم سرم، آسیب عصب حنجره ای راجعه و هماتوم محل عمل تکمیل گردید. فراوانی عوارض و همچنین نسبت شانس با ضریب اطمینان 95 درصد گزارش گردید.

    یافته ها

    از 382 بیمار (316 زن و 66 مرد)، 86 مورد (5/22 درصد) تحت تیروئیدکتومی توتال و 296 مورد (5/77 درصد) تحت تیروئیدکتومی ساب توتال قرار گرفته بودند. پاتولوژی نهایی در 1/25 درصد افراد، بدخیم بود. شیوع هیپوکلسمی 3/40 درصد گزارش شد که 2/4 درصد موارد، پایدار بود. آسیب عصب حنجره ای راجعه، در 8/0 درصد موارد (6/0 درصد موقت و 2/0 درصد دایمی) و هماتوم محل عمل در 2 مورد رخ داد. توتال تیروئیدکتومی نسبت به ساب توتال با عوارض بالاتری همراه بود (0001/0 = P).

    استنتاج

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که عوارض ناشی از تیروئیدکتومی توتال و ساب توتال، به صورت قابل توجهی نسبت به قبل کاهش یافته است که می تواند ناشی از تکنیک های بهتر جراحی و افزایش تبحر پزشکان طی سال های اخیر باشد.

    کلیدواژگان: تیروئیدکتومی توتال، تیروئیدکتومی ساب توتال، هیپوکلسمی، عصب حنجره ای راجعه، عوارض
  • ندا ایزدی، فرید نجفی، یحیی سلیمی، میترا دربندی، نسرین محمدی صفحات 95-101
    سابقه و هدف
    یکی از روش های مدرن پیشگیری از بارداری، IUD (Intrauterine device) است و یکی از معضلات موجود در استفاده از این روش، خارج کردن زودتر از موعد آن است. این مطالعه با هدف تعیین علل عدم تداوم و میزان بقای یک ساله IUD در زنان شهر کرمانشاه صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه هم گروهی، اطلاعات از بین افرادی که IUD گذاشته بودند و با استفاده از پرسش نامه ای حاوی مشخصات دموگرافیک و متغیرهای مربوط به IUD جمع آوری شد. افراد به مدت یک سال و یا تا زمان خروج، پیگیری شدند. سپس داده ها کدبندی و به نرم افزار Stata وارد شد و با استفاده از رگرسیون Cox مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت تعیین میزان تداوم IUD از روش Kaplan–Meier استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی 274 زن مورد مطالعه 2/6 ± 2/28 سال بود. 15 درصد از زنان، IUD خود را خارج کردند که بیشترین علت خروج، مربوط به خونریزی و دفع خودبه خودی بود. بیشترین میزان خروج IUD (6/75 درصد) در 6 ماه اول اتفاق افتاده بود. همچنین میانگین مدت استفاده در کسانی که خروج داشتند، 8/3 ± 2/4 ماه بود. ارتباط معنی داری بین خروج IUD و استفاده قبلی از آن مشاهده شد؛ به طوری که نسبت خطر در کسانی که سابقه IUD نداشتند، بیشتر از کسانی بود که سابقه استفاده از IUD داشتند (04/0 = P). بقای 6 ماهه IUD در این مطالعه، 7/88 درصد و بقای یک ساله 85 درصد به دست آمد.
    استنتاج
    نتایج نشان می دهد که خونریزی و دفع خودبه خودی، از علل عمده قطع این روش می باشند، بنابراین لازم است جهت کاهش میزان خروج و افزایش زمان حفظ IUD تدابیری اندیشیده شود.
    کلیدواژگان: خروج IUD، علل، بقا، ایران
  • اکبر اسلامی، محمدرضا مسعودی نژاد، فرشید قنبری، فرزانه ویسی، مهسا مرادی، فیاض مهدی پور صفحات 103-111
    سابقه و هدف
    روش اکسیداسیون غیر مستقیم با تولید الکتروشیمیایی پراکسید هیدروژن، یک فرایند الکتروشیمیایی برای تصفیه فاضلاب است که بر اساس تولید رادیکال هیدروکسیل، به وسیله تولید پراکسید هیدروژن در حضور فلزات واسطه مانند مس انجام می گیرد.
    مواد و روش ها
    تولید پراکسید هیدروژن در یک سل باز و تقسیم نشده با آند پلاتین و کاتد گرافیت فلت در حضور یون مس برای تجزیه فاضلاب واقعی نساجی مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر متغیرهایی همچون اکسیژن محلول، pH اولیه، شدت جریان، غلظت مس و زمان واکنش بر روی رنگ زدایی مورد مطالعه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که 9/67 درصد رنگ زدایی و 3/56 درصد حذف COD (Chemical oxygen demand) بعد از 210 دقیقه زمان واکنش تحت شرایط غلظت اکسیژن محلول 9/7-8/7 میلی گرم بر لیتر، شدت جریان 250 میلی آمپر، غلظت یون مس 7 میلی مولار و 4 = pH به دست آمد.
    استنتاج
    با توجه به نتایج، فرایند تولید الکتروشیمیایی پراکسید هیدروژن در حضور یون مس قادر به تجزیه فاضلاب واقعی نساجی است. علاوه بر این، به علت تولید پراکسید هیدروژن، این فرایند از نظر اقتصادی قابل توجه می باشد.
    کلیدواژگان: فاضلاب نساجی، تولید الکتروشیمیایی پراکسید هیدروژن، رنگ زدایی، معدنی سازی
  • صدرالله محرابی، سمیرا نظری، حمیدرضا غفاریان شیرازی، ابوالقاسم هادی نیا صفحات 113-118
    سابقه و هدف
    مایع شستشو که به طور معمول در عمل PCNL (Percutaneous nephrolithotomy) استفاده می شود، جذب سیستمیک دارد و با مشکلاتی همراه است. هدف از این مطالعه مقایسه کارایی و عوارض آب استریل و سرم فیزیولوژی به عنوان مایع شستشو در عمل پرکوتانئوس نفرولیتوتومی بود.
    مواد و روش ها
    در این کارآزمایی بالینی تعداد 94 بیمار بالاتر از 18 سال مبتلا به سنگ کلیه یا سنگ ابتدای حالب فوقانی که کاندید عمل PCNL بودند، بعد از اخذ رضایت کتبی به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. PCNL تحت بی حسی نخاعی و در وضعیت پرون به روش استاندارد در گروه شاهد با استفاده از سرم فیزیولوژی و در گروه مداخله با استفاده ازآب استریل انجام شد. متغیر های مورد بررسی قبل، حین و بعد از عمل شامل الکترولیت های سرم، هزینه و طول مدت عمل و هاپتوگلوبین بعد از عمل در دو گروه با هم مقایسه شدند. برای آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 15 و آزمون های آماری 2χ و Paired-t استفاده شد.
    یافته ها
    خصوصیات دموگرافیک، مدت زمان عمل، الکترولیت های سرم و میزان مایع شست و شو دهنده در دو گروه یکسان بود. میانگین میزان هاپتوگلوبین بعد از عمل در گروه های شاهد و مداخله به ترتیب 38/0 ± 14/1 و 53/0 ± 29/1 میلی گرم در دسی لیتر بود (263/0 = P). میانگین هزینه در دو گروه شاهد و مداخله به ترتیب 117234 و 25400 ریال بود (001/0 = P).
    استنتاج
    استفاده از آب مقطر به عنوان مایع شست و شودهنده در عمل PCNL ارزان، ایمن و در دسترس است و در مقایسه با سرم فیزیولوژی دارای عوارض جانبی قابل توجهی نمی باشد.
    کلیدواژگان: نفرولیتوتریپسی پوستی، آب مقطر، سرم فیزیولوژی
  • ریحانه شیخان، شهرام محمدخانی، حمیدرضا حسن آبادی صفحات 120-128
    سابقه و هدف
    توجه معطوف به خود مشخصه اصلی در اضطراب اجتماعی می باشد. مدل کارکرد اجرایی خود نظم بخش بر اهمیت کاهش توجه معطوف به خود غیر قابل کنترل در درمان اختلالات تاکید می کند. برای این هدف، Wells درمان آموزش توجه (Attention training technique یا ATT) را به منظور تعدیل حوزه های توجه که در تداوم آسیب پذیری عاطفی مهم هستند، طراحی کرد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر ATT در کاهش توجه معطوف به خود و اضطراب اجتماعی نوجوانان دارای اضطراب اجتماعی بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 184 شرکت کننده با توجه به نمره ایی که در پرسشنامه اضطراب اجتماعی و افسردگی Beck کسب کرده بودند، غربال شدند. سپس، 34 شرکت کننده خارج شده از غربال، یک متن را در مقابل دو بزرگ سال غریبه خواندند و سپس به پرسشنامه کانون توجه پاسخ دادند. در نهایت 16 شرکت کننده با توجه معطوف به خود بالا از غربال دوم انتخاب شدند. شرکت کننده ها به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمایش 8 جلسه ATT دریافت کرد. بعد از جلسه چهارم، جلسه هشتم و 1 ماه بعد از آموزش هر دو گروه به پرسشنامه های اضطراب اجتماعی و کانون توجه پاسخ دادند.
    یافته ها
    گروه آزمایش کاهش معنی داری در اضطراب اجتماعی و توجه معطوف به خود در طی آموزش و پیگیری 1 ماهه نشان دادند.
    استنتاج
    شواهد حاکی از این است که اضطراب می تواند از طریق دست کاری توجه بدون به کارگیری تکنیک های شناختی- رفتاری به طور دیرپایی اصلاح شود. پیشنهاد می شود مطالعات بعدی به سایر مکانیسم های تغییر، توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، نوجوانان، توجه معطوف به خود، تکنیک آموزش توجه، کارآزمایی بالینی کنترل شده
  • عذرا احمدی، مسعود احمدی، فروزان الیاسی، اکرم احمدی، نسیبه احمدی صفحات 130-139
    سابقه و هدف
    فرسودگی شغلی یکی از عوامل اساسی در کاهش کارآیی، از دست رفتن نیروی انسانی و ایجاد عوارض جسمی و روانی، به خصوص در حرفه های خدمات انسانی، می باشد. این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین فرسودگی شغلی با مهارت های ارتباطی پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی- درمانی شهر ساری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی بود. جامعه آماری آن شامل کلیه پرستاران شاغل در چهار بیمارستان آموزشی- درمانی شهر ساری بودند که تعداد آن ها 900 نفر بود. حجم نمونه 230 نفر تعیین شد که به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل سه پرسشنامه: ویژگی های جمعیت شناختی و شغلی، پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ و پرسشنامه مهارت های ارتباطی کوئین دام بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون Student-t، ضریب همبستگی Pearson و Spearman استفاده شد.
    یافته ها
    پرستاران مورد مطالعه از سطح مهارت های ارتباطی بالاتر از حد متوسط برخوردار بودند. از نظر فرسودگی شغلی در بعد خستگی هیجانی در سطح متوسط، در بعد مسخ شخصیت در سطح پایین و در بعد کفایت شخصی در سطح پایین قرار داشتند. همچنین، رابطه بین مهارت های ارتباطی و فرسودگی شغلی در بعد کفایت شخصی معنی دار بود (001/0 > P).
    استنتاج
    می توان از روش های ارتقای مهارت های ارتباطی در محیط های کار پرستاری مانند برگزاری کارگاه های آموزشی ضمن خدمت به منظور کاهش میزان فرسودگی شغلی پرستاران بهره برد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، مهارت های ارتباطی، ویژگی های جمعیت شناختی، ویژگی های شغلی، پرستاران
  • رمضانعلی دیانتی تیلکی، ذبیح الله یوسفی، جمشید یزدانی چراتی، داود بلارک * صفحات 141-146
    سابقه و هدف

    حضور فنل در آب و فاضلاب به دلیل سمیت و تهدیدی که برای زندگی انسان و محیط زیست دارد، یک نگرانی عمده محسوب می گردد. بنابراین، هدف از این تحقیق بررسی جذب فنل توسط عدسک و آزولای اصلاح شده بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، از گیاه عدسک و آزولای شستشو شده با اسید به عنوان جاذب جهت حذف فنل استفاده شد. تاثیر متغیرهای مختلف بر عملکرد جاذب بررسی شد. غلظت فنل به روش High-performance liquid chromatography (HPLC) اندازه گیری شد. همچنین ایزوترم ها و سینتیک های جذب تعیین شد.

    یافته ها

    با افزایش دوز جاذب و زمان تماس، راندمان جذب با هر دو جاذب افزایش یافت؛ در حالی که از ظرفیت جذب کاسته می شد. کارایی حذف، همچنین با کاهش غلظت اولیه فنل کاهش یافت. با افزایش pH محلول، کارایی حذف کاهش یافت. pH بهینه جذب 3 بود. همچنین، بهترین نوع ایزوترم برای جاذب ها Langmuir و بهترین سینتیک واکنش، سینتیک درجه 2 بود.

    استنتاج

    گیاهان عدسک و آزولا می توانند به عنوان جاذب های موثر و ارزان و در دسترس، برای حذف ترکیبات آلی از پساب صنایع مورد استفاده قرار گیرند. هر چند به علت مزیت های گیاه آزولا مانند فراوانی زیادتر، مزیت اصلی آن یعنی بالا بودن جدب فنل نسبت به گیاه عدسک، گزینه ایده ال تری می باشد.

    کلیدواژگان: بیومس آزولا و عدسک آبی، فنل، مدل ایزوترمی، جذب سطحی
  • محمدهادی مهدی نژاد، قاسم رجایی، محمد آریایی، محسن احمدی، رجب محمد سعیدی نیا صفحات 148-153
    سابقه و هدف
    عدم آگاهی مردم از خطرات آینده مسایل زیست محیطی ناشی از زباله، یکی از بزرگ ترین مشکلات این بخش است. از سوی دیگر، به گمان بسیاری از محققین، آگاهی و سپس فرهنگ سازی در این حوزه می تواند راه گشای این مساله مهم زیست محیطی باشد. از این رو، این مطالعه با هدف ارزیابی میزان آگاهی و عملکرد مردم شهرهای گرگان، گنبد و علی آباد کتول در ارتباط با مدیریت مواد زاید شهری صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1391 و از طریق پرسش نامه انجام شد که پایایی آن با Cronbach alpha برابر 78/0 بود. در این تحقیق، 550 پرسش نامه (200 پرسش نامه در مناطق مختلف شهر گرگان، 240 پرسش نامه در مناطق مختلف شهر گنبد و 110 پرسش نامه در مناطق مختلف شهر علی آباد کتول) تکمیل گردید. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 ثبت شد و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    آگاهی شهروندان گرگان، گنبد و علی آباد کتول در زمینه بیماری های مرتبط به پسماند و اثر پسماند بر محیط زیست، خوب بود. میزان آگاهی شهروندان مورد مطالعه در زمینه بازیافت و راه های کاهش پسماند در منزل و روش های دفع پسماند، متوسط رو به بالا بود. میزان آگاهی در زمینه وجود سازمان بازیافت شهری و وظایف آن در رتبه ضعیف تا متوسط و در زمینه کمپوست در رتبه ضعیف قرار داشت. عملکرد شهروندان در زمینه ارتباط مردم با سازمان بازیافت مواد شهری و شهرداری منطقه در رابطه با مواد زاید جامد در رتبه خیلی ضعیف تا ضعیف و در زمینه تفکیک زباله در مبدا، در رتبه متوسط قرار گرفت.
    استنتاج
    اطلاعات مردم در مورد تولید کمپوست و وجود سازمان بازیافت شهری و وظایف آن پایین بود. بنابراین، لازم است آموزش هایی برای افزایش آگاهی عموم به مردم داده شود.
    کلیدواژگان: مواد زاید جامد، محیط زیست، گرگان، گنبد، علی آباد کتول
  • سید محمد باغبانیان، محمود عابدینی صفحات 155-159
    ترکیب لیویدورتیکولاریس های متعدد و پراکنده در پوست و حوادث ایسکمیک عروقی مغز را سندرم Sneddon (SNS یا Sneddon syndrome) می نامند. میزان بروز (Incidence) آن 4 در میلیون در سال است. اگر چه نخستین علایم بیماری در سنین جوانی تظاهر می یابد و در جنس مونث بیشتر است، اما بیماری اغلب در دهه پنجم عمر تشخیص داده می شود و لیودورتیکولاریس ضایعات پوستی ماندگار با نمای سیانوتیک است که از تغییرات درجه حرارت محیط متاثر نمی شود. بیماران را به دو گروه طبقه بندی می کنند. فرم اولیه سندرم هیچ علت اتیولوژیک قابل عنوان ندارد و فرم ثانویه به عنوان بخشی از یک اختلال خود- ایمن یا یک وضعیت ترومبوفیلیک رخ می دهد. به نظر می رسد شدت بیماری با نمای MRI (Magnetic resonance imaging) در ارتباط است نه با وجود یا عدم وجود APLA (Antiphospholipid antibody). بررسی بافت شناختی پوست و تعیین انسداد آرتریولار از اهمیت ویژه ای برای طبقه بندی قابل اعتماد و تشخیص زود هنگام این سندرم، برخوردار است. درگیری شرایین کوچک و متوسط در عمق درمیس و باند فوقانی بافت سلولار زیر جلدی در نواحی درگیر تایید کننده خواهد بود.
    کلیدواژگان: استروک، لویدورتیکولاریس، Sneddon
  • سید محمدحسین افسریان، حمید بدلی، طاهره شکوهی صفحات 161-174
    گونه های کاندیدا مخمرهایی هستند که در همه جا یافت می شوند و به راحتی از محیط جدا می شوند. آن ها جزء پاتوژن های فرصت طلب انسان ها هستند. کاندیدیازیس در بیماران با ضعف سیستم ایمنی، نیازمند تشخیص و اقدام درمانی سریع می باشد. کاندیدا آلبیکنس بیشترین گونه جدا شده از این بیماران است. جهت پیشگیری از عفونت های بیمارستانی ناشی از کاندیدا آلبیکنس، تشخیص مولکولی آن ها برای درک بهتر اپیدمیولوژی این عفونت ها و اتخاذ استراتژی های پیشگیری مناسب، ضروری است. در یکی دو دهه اخیر، روش های تایپینگ مولکولی مختلفی برای کاندیدا آلبیکنس شرح داده شده است. یکی از این روش ها، تعیین توالی در چند ناحیه ژنی (MLST یا Multilocus sequence typing) است که برای مطالعات اپیدمیولوژیکی و جمعیتی، بسیار کاربرد دارد. MLST روشی با قدرت تمایز بسیار بالا متکی بر آنالیز پلی مورفیسم های نوکلئوتیدی در توالی های 7 ناحیه ژنی برای کاندیدا آلبیکنس است. توالی های به دست آمده از هر ناحیه ژنی به عنوان یک آلل و آلل های به دست آمده در هر ناحیه، در مجموع، یک سکانس تیپ (ST یا Sequence type) نامیده می شود. در این زمینه، پایگاه داده ها در سایت www.mlst.net قابل دسترس می باشد که با استفاده از نتایج تایپینگ گونه ها در این پایگاه، آنالیز داده ها انجام می گیرد. آنالیز تعداد زیادی کاندیدا آلبیکنس از میزبان های مختلف و مواضع بالینی متفاوت با روش MLST، باعث افزایش بینش محققان در اپیدمیولوژی عفونت های کاندیدایی کسب شده از بیمارستان به علاوه ساختار جمعیتی کاندیدا آلبیکنس می شود و الگوهای انتقال و تکامل کاندیدا آلبیکنس آشکار می گردد و به ارزیابی تنوع ژنتیکی و پویا شناسی جمعیت کاندیدا آلبیکنس، کمک می کند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، کاندیدا آلبیکنس، تایپینگ مولکولی، تعیین توالی در چند ناحیه ژنی (MLST)
|
  • Faramarz Farzad, Saeid Abediankenari, Zahra Rahmani, Mohammad, Bagher Hashemi, Soteh, Zahra Hosseinikhah, Ebrahim Naghavian Pages 2-10
    Background and
    Purpose
    Major pathologic cause of abortions is unknown. HLA-G4 and HLA-G5 are two isoforms, membrane (G4) and soluble (G5) of nonclassical molecules of HLA-1b that can induce tolerance between mother and fetus. In this study, expression of two HLA-G isoforms and their effect were evaluated in threatened-abortion women in comparison with controls.
    Materials And Methods
    In a case-control study, 101 threatened-abortion women and 101 health pregnant women in the age range of 20-32 years were studied for expression level of two HLA-G4 and HLA-G5 isoforms after RNA extraction and cDNA synthesize with use of real-time polymerase chain reaction (Real-time PCR) procedure.
    Results
    The expression of HLA-G4 and G5 were significantly decreased in threatened–abortion women in comparison with controls (P < 0.0001). In addition, HLA-G5 higher than HLA-G4 decreased in threatened- abortion women (P = 0.0001). Furthermore, senile had direct effect in high abortion risk and low expression level of HLA-G4.
    Conclusion
    According to our findings, HLA-G5 is affecting molecule in fetus maintenance in comparison with HLA-G4 during pregnancy. Thus, it is proposed to evaluate this molecule before twenty weeks in pregnancy as a prognosis factor for prevention of fetus loss.
    Keywords: Human leukocyte antigen, abortion, pregnancy
  • Roya Salari, Hamed Hatefi, Elaheh Abbasi, Hamid, Reza Soltani, Gardefaramarzi, Mohammad, Hadi Mortazavi Pages 12-18

    Background and

    Purpose

    Several studies have mentioned the prevalence of chronic tinnitus in the communities and its adverse effects on the patients’ quality of life. Although no cure for this condition has been found, the use of drugs, benzodiazepines and antihistamines, is common among the current treatments. This study compared the effects of alprazolam and cinnarizine therapy in patients with idiopathic tinnitus.

    Materials And Methods

    This clinical trial study was done on 101 patients with idiopathic tinnitus. Patients were randomly divided into two groups and 15 days were treated with alprazolam and cinnarizine. The study data were analyzed using the SPSS software at the significant level of less than 0.05.

    Results

    Mean age of patients was 45.50 ± 12.40 years, ranged from 20 to 75 years. 67.3% (68) of patients were women and 32.7% (33) were men. The cure rate after treatment was 0% in alprazolam and 2.3% in cinnarizine groups, respectively. The rates of partial remission and drowsiness in alprazolam and cinnarizine groups were 47.7% and 43.2%, and 68.4% and 31.6%, respectively.

    Conclusion

    Alprazolam and cinnarizine are equally effective in the treatment of idiopathic tinnitus. Nevertheless, as the side effect of drowsiness was more in the alprazolam, it is preferable in terms of cinnarizine.

    Keywords: Tinnitus, alprazolam, cinnarizine
  • Nematollah Ahangar, Somayeh Masoumi Pages 20-28

    Background and

    Purpose

    CYP1B1 is involved in the metabolism of exogenous and endogenous substrates and plays a key role in hormone and xenobiotic induced carcinogenesis. Polymorphisms in CYP1B1 could result in modifications in its enzyme activity and are known to be associated with cancer susceptibility related to environmental toxins and hormone exposure. Moreover, the association of CYP1B1 polymorphisms with glaucoma has been reported. In the present study, we determined the frequency of Leu432Val (G4326C) polymorphism of this gene in a healthy population from Mazandaran province of Iran.

    Materials And Methods

    A total of 150 unrelated healthy subjects from Mazandaran province, residing in Sari, coming for blood donating at Sari Blood Transfusion Center were enrolled. A total of 5 ml of peripheral blood was taken from individuals. Genomic DNA was extracted using DNG+Blood DNA kit. The polymerase chain reaction–restriction fragmentlength polymorphism method was used for the detection of G4326C single nucleotide polymorphism in each subject.

    Results

    The frequencies of the GG (Val/Val), CG (Leu /Val) and CC (Leu/Leu) genotypes were as 12%, 40.7% and 47.3%, respectively (P < 0.05). The frequency of G allele in Iranian population (Mazandaran province, Sari) was 32.3% and the frequency of C allele was 67.7%.

    Conclusion

    Results of the present study might be important in understanding the distribution of Leu432Val CYP1B1 polymorphism in the Mazandaran province of Iran. Moreover, these results could be helpful in predicting the risk of cancer and glaucoma.

    Keywords: Cytochrome p450, Iranian population, polymorphism, cancer
  • Masoud Golpour, Hossein Rabbani, Davoud Farzin, Fariborz Azizi Pages 30-36
    Background and
    Purpose
    Androgentic alopecia (AGA) is physiological hair loss induced by androgens in genetically predisposed persons. Different medications have been suggested to treat AGA until now but there is no certain treatment. This study aimed to compare the effect of caffeine + minoxidil topical solution 2.5% and minoxidil topical solution 2.5% in AGA treatment.
    Materials And Methods
    In this double-blind randomized clinical trial study 60 patients were enrolled. The sampling method was simple classification and patients were divided to 2 equal groups. The first group received minoxidil topical solution 2.5% and the second group received caffeine + minoxidil topical solution 2.5%. Method of treatment was the same in both groups (one milliliter of solution was applied twice a day) and follow-up was by computation of hair numbers on alopecia area in scalp. Both groups were followed in 7 stages: at the beginning of study and the days 7, 30, 60, 90, 120, and 150.
    Results
    Caffeine + minoxidil topical solution 2.5% was more effective than minoxidil topical solution 2.5%. There was a significant statistical difference between the groups.
    Conclusion
    This study overtly showed that the effect of caffeine + minoxidil topical solution 2.5% to treat AGA was better than minoxidil topical solution 2.5%. We suggest more studies with greater sample size and longer priod of follow-up.
    Keywords: Minoxidil, caffeine, androgenetic alopecia
  • Behrooz Pouragha, Roghayeh Khabiri, Abolghasem Pourreza, Ehsan Zarei Pages 38-47
    Background and
    Purpose
    Diagnostic services are very important as inherent part of modern medical care; about 70% of medical diagnoses are made based on their results. This study aimed to evaluate the effect of household income, geographical access, out of pocket, physician's visits and hospitalization of Iranian Social Security Organization-insured patients on the utilization of laboratory and imaging services.
    Materials And Methods
    In analytical study, the Iranian Social Security Organization database in each province in the period of 1998-2011 was searched. Study population included 24 million people covered by this organization ferred to the direct and indirect treatment sectors for laboratory and imaging services over these years. To estimate the model the fixed effects logarithmic regression via the Eviews software was used.
    Results
    The following factors had a significant effect on the utilization of laboratory and imaging facilities: geographical access to the laboratory (β = 0.31) and imaging (β = 0.50) facilities, household income on the utilization of the laboratory (β = 0.24) and imaging (β = 0.43) services, outpatient visits on the utilization of the laboratory (β = 0.56) and imaging (β = 0.43) services, and inpatient services on the utilization of the laboratory (β = 0.35) and imaging (β = 0.51) services. Also, amount of out of pocket for using the mentioned services and referral burden of inpatient and outpatient for direct treatment had no significant relation with utilization of the services.
    Conclusion
    If policymakers exclusively pay attention to the out of pocket, they cannot provide the appropriate utilization of services. Sometimes, to set the used utilizations, the channels such as commands of general practitioners or specialist and/or geographical access are often forgotten.
    Keywords: Social security organization, out of pocket, laboratory, imaging, utilization
  • Mohammad, Ali Ebrahimzadeh, Nilofar Miri, Mahdi Bakhshipour, Zahra Hashemi, Ahmad Reza Bekhradnia Pages 49-59
    Background and
    Purpose
    Zinc (Zn), copper (Cu) and iron (Fe) are essential minerals required for a variety of biomolecules to maintain the normal structure, function, and proliferation of cells. Abnormal metabolism of heavy metals can lead to several chronic pathogenesis. In this study, two new saccharin hydrazide derivatives were synthesized and their chelatory activities were evaluated.
    Materials And Methods
    Acetic acid ethyl ester and propionic acid ethyl ester derivatives of saccharin were synthesized by the reaction of the starting materials (saccharin) with ethyl bromoacetate and ethyl bromopropionate under the reflux condition and using the dimethylformamide (DMF) as solvent. Ester compounds were stirred with hydrazine hydrate in ethanol and then the products were isolated. The desired hydrazide compounds were purified by thin layer chromatoghraphy. The ultraviolet (UV) spectra of hydrazide products in the absence and presence of ethylenediaminetetraacetic acid (EDTA) were obtained in order to the analysis of chelating activity with Fe2+ and Fe3+, Zn, Cu and alluminium (Al). All products were determined by analytical methods [nuclear magnetic resonance (NMR) and infrared (IR) spectroscopy].
    Results
    Crystallization method was used for purification of compounds. The reactions’ yields obtained 44 to 46%. Compounds showed good chelatory activites against Fe3+. In presence of EDTA, the reaction of complex production returned back to previous state which suggested less chelating power of the compound.
    Conclusion
    Overall, saccharin derivatives had the ability to chelate Fe3+ more efficient than that of other metals.
    Keywords: Chelatory activity, saccharin, oxidative stress, Alzheimer's disease
  • Parand Pourghane, Mohammad, Ali Hosseini, Farahnaz Mohammadi, Fazlollah Ahmadi, Rasoul Tabari Pages 61-76
    Background and
    Purpose
    Cardiac rehabilitation is an effective strategy to reduce complications of surgery for the patients undergone coronary artery bypass graft (CABG). The aim of this study was awareness of patient perceptions of cardiac rehabilitation after CABG to get better understanding about the nature of program, and its positive and negative aspects in order to reinforce its effectiveness.
    Materials And Methods
    In this conventional qualitative content analysis, the samples were 19 post-CABG operation patients participated in cardiac rehabilitation programs in Center of Cardiac Rehabilitation in Guilan, Iran. Data collection was performed through unstructured interviews and purposive sampling. Data analysis accomplished according proposed steps by Graneheim and Lundman (2004). Scientific accuracy and integrity of the data and research ethics were respected.
    Results
    The data analysis revealed 4 main categories and 11 sub categories were named as a conceptual and abstract based on their nature: stress of disease diagnosis (fear of surgery and death, concern on post-surgery disability, and high cost of treatment), in search of adoption (family support, the desire to empowerment, and religious-faith beliefs), rearrangement of life (physical fitness promotion, hope to life, and return to society), and the factors affecting to participation in cardiac rehabilitation (barriers to participation in cardiac rehabilitation and facilitators to participation in cardiac rehabilitation).
    Conclusion
    Based on patients perception that showed promote physical fitness, hope to life, and return to society, the significance of the program for patients and need to more effective strategies to facilitate their participation were confirmed.
    Keywords: Coronary artery bypass graft, patients perception, cardiac rehabilitation, content analysis
  • Mohammad Shokrzadeh, Tarang Taghvaei, Parvin Haghighi, Hasanalideh, Mohammad, Hossein Shahidi Pages 78-84
    Background and
    Purpose
    Ulcerative colitis (UC), a subtype of inflammatory bowel diseases (IBD), is an immune-mediated chronic intestinal condition. Changes in the copper (Cu) and zinc (Zn) concentrations have been reported previously in IBD. Due to controversial results, the aim of this study was to evaluate and compare serum and urine levels of Zn and Cu in patients with UC and control group.
    Materials And Methods
    This case-control study was conducted on 50 patients with UC and 49 healthy volunteers. Urine and venous blood samples were collected from patients and healthy volunteers and separated serum and urine samples were kept at -20oC. Levels of Zn and Cu were measured in blood serum and urine using atomic absorption spectrophotometry. Data were analyzed then.
    Results
    Mean serum levels of Zn and Cu in patients with UC were 72.6 ± 15.2 and 138.3 ± 42.6 μg/dl, respectively; the values in normal individuals were 104.0 ± 37.9 and 110.0 ± 38.5 μg/dl, respectively. Mean urine levels of Zn and Cu in UC patients were 128.7 ± 37.5 and 8.7 ± 2.3 μg/dl, respectively; in normal individuals, the values were 109.0 ± 34.0 and 4.1 ± 1.5 μg/dl, respectively. The differences between the two groups were significant (P < 0.01). In patients, the overall mean Zn concentration in serum was lower and in urine was greater than the controls. The serum and urine Cu concentrations were higher in those with UC.
    Conclusion
    According to the results, trace element levels such as Zn and Cu in patients with UC are subjects to change. As UC is an inflammatory disease and Cu levels are increased during inflammation, serum and urinary Cu levels were higher. The decrease in serum and increase urinary Zn in patients with UC is debatable. So, for future studies, Zn supplementation and examining mucosal healing process is suggested.
    Keywords: Copper, zinc, ulcerative colitis (UC)
  • Zahra Kashi, Gholam, Ali Ghodazandeh, Ozra Akha, Shokofeh Hasannia Pages 86-93
    Introduction

    Previous studies have reported a relatively high incidence of total and subtotal thyroidectomy complications in Iran. Fear of this complication has led some internists and patients to avoid thyroid surgery. The aim of study was to determine the recent decade frequency of total and subtotal thyroidectomy complications in Sari, Iran.

    Material and Methods

    In this cross-sectional study, the patients underwent total or subtotal thyroidectomy during 2001-2011 at two referral hospitals in sari (Imam Khomeini as academic and Shafa as private hospital) were enrolled. The questionnaire included demographic information, diagnosis and pathology of the disease, type of thyroid surgery, serum calcium level after the surgery, recurrent laryngeal nerve injury, and hematoma data. Frequencies, Odds ratio and their 95%CI were reported.

    Results

    Among the 382 subjects (66 men and 316 women), 86 cases (22.5%) underwent total and 296 cases (77.5%) underwent subtotal thyroidectomy. The final pathology was malignant in 25.1%. Hypocalcaemia occurred in 40.3% of patients (CI95%: 35.5-45.3) that 4.2% (CI95%: 2.3-6.6) were permanent. Recurrent laryngeal nerve injury was reported in 0.8% (CI95%: 0.3-2.3) [0.3% permanent (CI95%: 0.05-1.5)] and two cases (0.5%) complicated by cervical hematoma (CI95%: 0.1-1.9). Total thyroidectomy was associated with more complications than subtotal. [OR: 6.4 (CI95%: 2.6-16.1), P = 0.0001].

    Conclusion

    The findings of this study show that total and subtotal thyroidectomy complications has significantly decreased that can be due to improved surgical techniques and increased proficiency of surgeons.

    Keywords: Total thyroidectomy, subtotal thyroidectomy, hypocalcaemia, recurrent laryngeal nerve, hematoma, complication
  • Neda Izadi, Farid Najafi, Yahya Salimi, Mitra Darbandi, Nasrin Mohammadi Pages 95-101
    Background and
    Purpose
    Intrauterine device (IUD) is one of the modern methods of contraception; one of the problems in using this method is its early removal. This study aimed to determine one-year survival rate and discontinuation causes of IUD use in Kermanshah, Iran.
    Materials And Methods
    In this cohort study, data were collected from patients with IUD using a questionnaire containing demographic and IUD related variables. Patients were followed for one year or until the time that IUD removed. Then, the data were analyzed using Cox regression model. Kaplan-Meier method was used to determine the duration of IUD use.
    Results
    The mean age of the 274 studied women was 28.2 ± 6.2 years. 15% of them had removed their IUD and the most common reason for withdrawal was related to bleeding and spontaneous removal. The highest IUD removal rate was occurred in the first 6 months and the mean duration of IUD use in people who had IUD removal was 4.2 ± 3.8 months. A significant correlation was found between previously used of IUD and IUD removal. So that, those who did not have a history of IUD use have a greater rate ratio (P = 0.04). In this study, the 6-month survival rate of IUD was 88.7% and one-year survival was 85%.
    Conclusion
    The results show that bleeding and spontaneous removal is the main reasons for discontinuation of this method; therefore, it is necessary to devise strategies to reduce removal rate and increase the time maintenance of IUD.
    Keywords: Intrauterine device (IUD) removal, cause, survival, Iran
  • Akbar Eslami, Mohammad, Reza Massoudinejad, Farshid Ghanbari, Farzaneh Veisi, Mahsa Moradi, Fayyaz Mehdipour Pages 103-111
    Background and
    Purpose
    Indirect electro-oxidation method with H2O2 electrogeneration is an electrochemical process for wastewater treatment based on the production of hydroxyl radicals by means of H2O2 generation in the presence of transition metals such as copper.
    Materials And Methods
    The electrogenerated hydrogen peroxide process was performed in an open and undivided cell to be assessed for degradation of real textile wastewater using graphite felt (cathode) and Pt (anode) in the presence of copper ions. The effect of major parameters such as dissolved oxygen concentration, initial pH, applied current, copper concentration and time reaction on the decolorization was investigated.
    Results
    67.9% decolorization and 56.3% chemical oxygen demand (COD) removal were achieved after 210 minutes reaction under the conditions 7.8-7.9 mg/l dissolved oxygen, 250 mA applied current, 7 mM copper concentration and pH=4.
    Conclusion
    The electrogenrated H2O2 process in presence of copper ions could degrade real textile wastewater. Moreover, due to generation of hydrogen peroxide, this process can be economically important.
    Keywords: Textile wastewater, electrogenerated hydrogen peroxide, decolorization, mineralization
  • Sadrollah Mehrabi, Samira Nazari, Hammidreza Ghafarian Shirazi, Abolghasem Hadinia Pages 113-118
    Background and
    Purpose
    The irrigation fluid that routinely used during percutaneous nephrolithotomy (PCNL) has systemic absorption. The aim of this study was comparing the efficacy and adverse effects of sterile water and normal saline as an irrigant fluid in PCNL.
    Materials And Methods
    Ninety four older than 18 years old patients with renal or upper ureteral stones that were candidate for PCNL randomly allocated in two groups. Patient with American Society of Anesthesiologists (ASA) score 3 and 4 and history of hemolysis excluded from study. From all patient, serum base laboratory and serum electrolyte was taken. Then, under spinal anesthesia PCNL was done with fluoroscope guidance in standard method with use of normal saline in first group. In second group, PCNL with fluoroscope guidance in standard method with use of sterile water was done, too. Preoperative, intraoperative and postoperative variables such as serum sodium, potassium and haptoglobin, cost and duration of surgery, pulmonary and cardiovascular complications compared between two groups. Data was collected and analyzed using chi-square and paired -t tests.
    Results
    Demographic characteristics, operation time, serum electrolytes and volume of irrigation fluid were similar in two groups. Mean postoperative haptoglobin in group one and two were 1.15 ± 0.38 and 1.29 ± 0.53 mg/dl respectively (P = 0.263). Mean cost in group one and two were 117,234 and 25,400 Rial, respectively and there were no cardiovascular and pulmonary complications.
    Conclusion
    Use of sterile water as an irrigation fluid in PCNL is inexpensive, safe and more available and have not more complications in compare with normal saline that can be used as an alternative fluid in PCNL operation.
    Keywords: Sterile water, normal saline, PCNL
  • Reyhaneh Sheykhan, Shahram Mohamadkhani, Hamidreza Hasanabadi Pages 120-128
    Background and
    Purpose
    Self-focused attention is a notable feature of social anxiety. The Self-Regulatory Executive Function (S-REF) model underscores the importance of both working on reducing excessive and uncontrollable self-focused attention. For this purpose, Wells (1990) developed an Attention Training Treatment (ATT) designed to modify dimensions of attention considered to be important in the maintenance of emotional vulnerability. The purpose of the current study was assessing the effect of ATT on anxiety and self-focused attention in socially anxious of adolescences.
    Materials And Methods
    184 participants were selected based on their score in Social Anxiety Scale for Adolescents (SAS-A), and Beck Depression Inventory. Then, after a social task, adolescent were asked to complete the Focus of Attention Questionnaire (FAQ). At last, 16 participants with high scores in FAQ were classified into experimental and control groups. Experimental group received 8 sessions of ATT. Two groups answered SAS-A and FAQ after sessions of 4 and 8 and also 1 month follow-up.
    Results
    Experimental group evidenced statistically reductions in social anxiety and self focused attention.
    Conclusion
    The results of this study suggest that anxiety can be lastingly modified through a brief attention manipulation without the use of other cognitive behavioral techniques. Future studies should to explore the mechanisms of change of attention.
    Keywords: Social anxiety, self, focused attention, attention training technique, controlled clinical trial
  • Azra Ahmadi, D. Masoud Ahmadi, Dr Forouzan Elyasi, Akram Ahmadi, Nasibeh Ahmadi Pages 130-139
    Background and
    Purpose
    Burnout is one of the most important factors in reducing productivity in organizations and involves physical and mental signs, especially in the human service professions. This research was carried out to examine the relationship of occupational burnout and communication skills in nurses in educational therapeutic hospital of Sari, Iran.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, the population included all nurses in educational therapeutic hospital of Sari. Total number was 900. The sample size was 230. They were selected by stratified random sampling. We used three instruments in this study: demographic characteristic questionnaire, Maslach burnout inventory (MBI), and Queendom communication skills inventory. For analyzing the data, descriptive and inferential statistics including one sample size t and Pearson and Spierman correlation coenfficient tests were used.
    Results
    The nurses were moderately high levels of communication skills. Using the MBI subscale, we found moderate levels of emotional exhaustion, low levels of depersonalization and low levels of sense of personal accomplishment. The communication skills had relation with the burnout in personal accomplishment (P < 0.001).
    Conclusion
    We can take improving communication skills in nursing workplaces, in order to reduce the nurse's burnout.
    Keywords: occupational burnout, communication skills, demographi characteristic, occupational characteristic, nurses
  • Ramezan, Ali Dyanati, Tilaki, Zabihallah Yousefi, Jamshid Yazdani, Cherati, Davoud Balarak Pages 141-146

    Background and

    Purpose

    The presence of phenol and its derivatives in water and wastewater are of major concern because of their toxicity and threat to human life and environment. The aim of this study was determination of the modified lemna minor and azolla in phenol adsorption.

    Materials And Methods

    In this emperical-lab study, the washed lemna minor and azolla was used as adsorbents. The effect of vatious parameters on adsorbents performance was investigated. The concentration of phenol was measured by high-performance liquid chromatography (HPLC). Also, data were fitted with variety isotherm and kinetic models.

    Results

    The phenol adsorption rate increased by increasing of contact time and adsorbent dose in both adsorbents; however, the phenol adsorption per each gram of adsorbents (qe) decreased. The adsorption efficieny increased by decreasing intial phenol concentration. With increasing of solution pH, removal efficiency decreased and optimum pH was 3. Adsorption isotherm data showed that the phenol sorption followed the Langmuir. Kinetics of sorption was well described by pseudo-second order model.

    Conclusion

    The lemna minor and azolla can be used as effective and low-cost adsorbents to organic compounds removal from industrial effluents. Although due to adventages such as more plenty and higher ability in phenol removal, the azolla is the best adsorbnet.

    Keywords: Azollaand lemna minor biomass, phenol, isotherms model, adsorption
  • Mohammad, Hadi Mehdinejad, Ghasem Rajaei, Mohammad Aryaie, Mohsen Ahmadi, Rajab, Mohammad Saeedinia Pages 148-153
    Background and
    Purpose
    Lack of awareness of people about the future environmental risks posed by wastes is the most important problem of this sector. Awareness, and then cultural education in this area, can be a breakthrough to this significant environmental problem. This study aimed to assess the degree of awareness of the people of the cities of Gorgan, Gonbad, and Aliabad Katool (Iran) in relation to municipal solid waste management.
    Materials And Methods
    In this descriptive-periodic study in 2012, a questionnaire with a Cronbach's alpha of 0.78 was used. 550 questionnaires were completed: 200 in different areas of the city of Gorgan, 240 in different areas of the city of Gonbad, and 110 in different areas of the city of Aliabad Katool. Data were analyzed by SPSS software.
    Results
    The awareness of the citizens in the studied cities in the area of waste-related diseases and the waste effect on the environment was satisfactory. The rate of citizen's awareness in the field of recycling and ways of reduction of household waste and the methods of waste disposal was above the average. The awareness in the area of existence of urban recycling organization and its duties was rated weak to average and in the area of compost, it was weak. The performance of citizens in the area of relation of people with urban materials recycling organization and regional municipality regarding solid waste materials was rated very weak to weak and in the area of source waste separation, the performance was rated average.
    Conclusion
    Considering the results obtained, the information of people regarding compost production and existence of urban recycling organization and its duties was low and, it is necessary to provide certain educational programs for increasing public awareness.
    Keywords: Awareness, Solid waste, Environment, Gorgan, Gonbad, Aliabad Katool, Iran
  • Seyed Mohammad Baghbanian, Mahmoud Abedini Pages 155-159
    The combination of generalized broken livedoreticularis and cerebrovascular accident is referred to as Sneddon syndrome with the incidence of 4/million/year. It predominates among young women and the more prevalent mean age at the moment of diagnosis is the fifth decade. The disease has a slow and progressive clinical course that can lead to disability or death، due to neurological problems or associated complications. Livedo reticularis is characterized by persistent lesions with a cyanotic coloration، which are not influenced by temperature. Patients should be classified as primary Sneddon syndrome، if no etiologic factor can be detected، and secondary Sneddon syndrome، which occurs mainly as part of an autoimmune disorder or in a thrombophilic state. The severity of the disease seems to be correlated with magnetic resonance imaging aspects، but not to the presence of antiphospholipid antibodies. Histopathological study revealed that the disease affects small and medium arteries، located in the profound dermis and superior band of the subcutaneous cellular tissue. We have reported a patient with recurrent vascular accident who had significant skin lesion named livedoreticularis as long as treating for obsessive convulsive for a long time and infertility. We want to emphasis to see well as the first step of examination for diagnosis and treatment of disease.
    Keywords: Stroke, livedoreticularis, Sneddon
  • Sayed Mohammad-Hosein Afsarian, Hamid Badali, Tahereh Shokohi Pages 161-174
    Candida spp. are ubiquitous yeasts commonly. Those are commensally and opportunist pathogens in humans. Candidiasis in immunocompromised patients and patients with severe underlying diseases or critical illnesses need aggressive diagnosis or treatment procedures. Candida albicans (C. albicans) is the most frequently isolated species. For prevention of nosocomial infections caused by C. albicans، molecular characterization of the isolates is essential to understand the epidemiology of the infections and for tailoring prevention strategies. During the past two decades، different typing methods described for molecular characterization of C. albicans. Multilocus sequence typing (MLST)، as one of these methods، is available for the development of global epidemiological studies. MLST relies on DNA sequence analysis of nucleotide polymorphisms within 7 housekeeping genes with highly discriminating power. For each locus، the different sequences are assigned as distinct alleles، and for each isolate، the alleles at each of the sequenced loci define a sequence type (ST). In this context، global internet-linked databases are now available at www. mlst. net and allow results from strains typed anywhere in the world to be integrated and managed. Analysis of a large number of C. albicans isolates from various hosts and clinical situations carried out with MLST method can provide important insights into the epidemiology of hospital-acquired Candida infections as well as the C. albicans population. With an increased use of this technique، worldwide epidemiological studies will be facilitated and should reveal the patterns of transmission and evolution of C. albicans and help to evaluate the genetic diversity and dynamics of C. albicans population.
    Keywords: Candida albicans, Multilocus sequence typing (MLST), Genetic diversity, Molecular typing