فهرست مطالب

نشریه قرآن و طب
سال دوم شماره 1 (پیاپی 6، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم رنجبر*، حیدر طویلانی، فریبا محسن زاده صفحات 5-9
    زمینه
    رادیکال های آزاد به اتم ها یا مولکول هایی که به علت وجود تک الکترون در بدن موجودات بسیار واکنش پذیرند و آسیب های جبران.
    شواهد: مطالعه حاضر پژوهشی مروری است که با بررسی متون و جستجوی اینترنتی و دستی کلید واژه های آنتی اکسیدان، فلاوونوئید، تغذیه و قرآن در بانک های اطلاعاتی فارسی مشتمل بر منابع Google، پایگاه اطلاعات علمی(SID)، وزارت بهداشت، بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران(medlib.ir)، پژوهشگاه اطلاعات و مدارک علمی ایران(IranDoc)، بانک اطلاعات نشریات کشور (Iranmedex) و (Magiran)، همچنن جستجو در سایر بانک های الکترونیکی لاتین مشتمل بر منابع Google Scholar،.
    یافته ها
    ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش شامل همه متون چاپ شده در زمینه قرآن و آنتی اکسیدان ها است. تعداد 31 منبع در نگارش مقاله استفاده شده است..
    نتیجه گیری
    امروزه تحقیقات علمی علوم پزشکی ضروری بودن مواد آنتی اکسیدانی را برای سلامت انسان ثابت کرده است. کتاب آسمانی مسلمانان (قرآن) از قرن ها پیش به این مهم اشاره داشته و مواد آنتی اکسیدانی فراوانی را در آیات متعدد ذکر کرده است. ائمه اطهار (علیه السلام) نیز احادیث بسیاری در این مورد بیان کرده.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فلاوونوئید، تغذیه
  • فریده ظفری زنگنه صفحات 10-16
    زمینه
    یا ای ها الذین آمنوا کتب علیکم الصیام کما کتب علی الذین من قبلکم لعلکم تتقون (آیه شریفه183، سوره مبارکه بقره)، ای کسانی که ایمان آورده اید روزه بر شما مقرر شده است همان گونه که بر کسانی که پیش از شما مقرر شده بود باشد که پرهیزگاری کنید. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند: «صوموا تصحوا؛ روزه بگیرید تا تندرست باشید». روزه داری اسلامی شیوه ای خاص و بدیع در جهت برنامه ریزی صحیح برای سلامت روح و جسم فرد روزه دار است. روزه داری یک ماهه آن هم در ماه مبارک رمضان الگویی خاص در طول دوازده ماهه زندگی فردی است که می تواند روزه دار را در طول سال بیمه سلامتی کند، چرا که تحقیقات و گزارش ها نشان می دهند که ساعت بیولوژیک مغز ما نیاز به تنظیم سالانه دارد. طبق دستور قرآن کریم و سنت پیامبر اعظم ساعت مغزی باید در این ماه تنظیم شود، چرا که در این ماه درهای رحمت خداوندی به روی بندگان باز و پیاده کردن الگوی زمانی ای خاص می تواند موجب هماهنگی ساختار فیزیولوژیک، سایکولوژیک بدن شود. لذا با امر روزه داری ساعت بیولوژیک مغز تنظیم و انرژی حاصل از آن یازده ماه سال چراغ سلامتی روح وجسم روزه دار را روشن می کند.. شواهد: گزارشات دهه اخیر نشان می دهد که تغییر شیوه زندگی بیمار می تواند موجب سرعت بخشیدن در سیر درمانی او گردد..
    نتایج
    روزه داری به شیوه اسلامی شاید در کلیه ادیان نباشد ولی اصل روزه داری در همه ادیان وجود دارد که بیانگر شیوه مستند بر فطرت آدمی ست. نتایج این بررسی نشان می دهد که روزه داری با شیوه اسلامی می تواند بهترین الگو در برقراری سلامت جسم و آرامش در روزه دار گردد و خود کاهش جرائم و تخلفات در این ماه ناشی از آرامشی ست که طبیعتا با برقراری یک هموستاز تعدیل شده در بنیان فیزیولوژی و سایکولوژیک بدن است..
    نتیجه گیری
    نظم و ترتیب داشتن در کلیه امورات فردی و اجتماعی، می تواند نقش بسیار مهمی را در برقراری هموستاز قوی در سیستم های فیزیولوژیک بدن بازی نماید. این روند ثبات یا هموستاز در فرآیندهای فیزیولوژیک بدن کمک می نماید تا با بروز و وقوع هر مشکلی این ثبات و هموستاز بهم نریزد و شرایط پاتولوژیک نتواند به راحتی جایگزین ثبات فیزیولوژیک بدن گشته و در نتیجه بیماری رخ نخواهد داد. برقراری نظم در رهایش نوروترانسمیترهای مغزی، ترشح هورمون ها، فرآیندهای متابولیک بدن از مهمترین دستاوردهای روزه داری اسلامی ست که ارمغان آن سلامتی جسم و روح آدمی ست..
    کلیدواژگان: روزه داری، ساعت بیولوژیک، شیوه زندگی
  • عفت شاه کرمی محمد باقر مینایی، اسماعیل ناظم، حمیدرضا ابطحی، عفت جعفری دهکردی، لیلا شیر بیگی تبسم ارشادی فر صفحات 17-22
    زمینه
    طیف گسترده و شیوع بالای بیماری های دستگاه تنفسی در سرتاسر جهان، فشار سنگین بیماری، و هزینه های بالای درمان، که همه می تواند ناشی از عدم شناخت کامل اتیولوژیک آن ها در طب جدید باشد، زمینه ساز طراحی مطالعه ای به منظور بررسی علل و علائم بیماری ربو و مقایسه آن با برخی از بیماری های دستگاه تنفسی شد. طب سنتی ایران، به عنوان مکتب طبی کل نگر، در نگاهی جامع و فراگیر، تمامی بیماری ها به ویژه بیماری های ریوی و صدری (قفسه سینه) که دربردارنده طیف وسیعی از بیماری هاست، را مورد بررسی قرار داده و روش های درمانی متعدد و کم خطری را ارائه نموده است..
    شواهد: مطالعه ی حاضر، مطالعه ای مروری (سیستماتیک) است که مطالب پیرامون علل و علائم بیماری ربو را از بخش بیماری های ریوی و صدری کتب معتبر طب سنتی ایران، همچون (قانون) ابن سینا، (کامل الصناعه) علی بن عباس اهوازی، (شرح الاسباب و العلامات) نفیس ابن عوض کرمانی، (طب اکبری) حکیم ارزانی و (اکسیر اعظم) حکیم اعظم خان چشتی، بررسی کرده و پس از تجزیه و تحلیل، جمع بندی و دسته بندی، اطلاعات بدست آمده را با علل و علائم برخی از بیماری های دستگاه تنفسی مورد مقایسه قرار داده است..
    یافته ها
    علائم بالینی بیماری ربو تا حدودی با علائم بالینی برخی از بیماری های دستگاه تنفسی طب جدید مشابه است که در این بین می توان به تغییرات تنفسی، همچون تنگی نفس، نفس متواتر (پی در پی) یا تاکی پنه اشاره کرد..
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به مشابهت علائم بالینی برخی از بیماری های دستگاه تنفسی با بیماری ربو، و نیز عدم شناخت کامل اتیولوژی آن ها در طب جدید، می توان در کنار اتیولوژی های متعدد بیان شده در کتب معتبر طب سنتی ایران، با احیاء و به کارگیری دانش حکیمان طب سنتی ایران جهت تشخیص و درمان بیماری ها، کمک ارزنده ای به بیماران نموده، و با طراحی و اجرای مطالعات بالینی متعدد، از تدابیر و درمان های ساده، ارزان، کم عارضه و پر منفعت بهره برد..
    کلیدواژگان: بیماری های مجاری تنفسی، ارزیابی علائم، طب سنتی
  • الهام قدمی یزدی، محمد باقر مینایی، فتانه هاشم دباغیان، محمد ابراهیم زاده اردکانی، سید محمد رستگاری، علی قدمی یزدی صفحات 23-25
    مقدمه
    زگیل زائده ای است دایره ای، خود تلقیح شونده و مسری که در طب سنتی ایران ثولول نامیده شده، و انواع و علل متفاوتی دارد. درمان زگیل طولانی مدت و همراه با عودهای مکرری است که هر بار سطح وسیع تری را درگیر می سازد. این بیماری در طب کلاسیک، عفونتی ویروسی است که درمان دارویی قطعی ندارد..
    اهداف
    هدف از انجام این مطالعه، بررسی زگیل و درمان آن از دیدگاه طب سنتی است..
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش میدانی-کتابخانه ای و با بررسی کتاب های مرجع طب سنتی انجام گرفته است..
    یافته ها
    حکمای طب سنتی ایران، منشاء ثولول را سودا، بلغم یا ترکیبی از این دو خلط دانسته، درمان های متعدد، کم هزینه و کم خطری را ارائه ند..
    بحث و نتیجه گیری
    با استفاده از طب سنتی ایران، و توجه به سته ضروریه، باید مزاج فرد را اصلاح، خلط عامل بیماری را دفع و از تشکیل مجدد آن جلوگیری نمود. همچنین با استفاده از روش های موضعی، آثار ظاهری زگیل را برطرف کرد..
    کلیدواژگان: زگیل، طب سنتی، بیماری های ویروسی
  • رضا ایلخانی، زهره قاضی مرادی صفحات 26-29
    مقدمه
    کتاب شریف کافی، اثر ثقه الاسلام کلینی، یکی از چهار کتاب معتبر روایی شیعه است. کلینی، از علمای برجسته شیعه می باشد. ویژگی منحصر به فرد این کتاب در مقایسه با سه کتاب دیگر، تقدم زمان نگارش آن است. به گونه ای که برخی روایات آن تنها با سه واسطه از معصوم علیه السلام نقل شده اند. با توجه به معتبر بودن سند روایات کتاب کافی، استخراج احادیث طبی این کتاب و بررسی سند آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است..
    اهداف
    هدف اصلی در این پژوهش، استخراج احادیث طبی کتاب شریف کافی، تعیین تعداد آن ها و همچنین بررسی میزان اعتبار سند (وثوق سندی) آن ها بود..
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر، مطالعه ای کیفی (Qualitative Study)است که با استفاده از نرم افزار «درایه النور» طراحی شده در (موسسه کامپیوتری علوم اسلامی)، کل روایات کتاب کافی را مورد بررسی قرار داده، و احادیث طبی آن را پس از استخراج، از نظراعتبار سند دسته بندیکرده است..
    یافته ها
    از مجموع کل روایات موجود در کتاب کافی (اصول، فروع و روضه کافی)، 2233روایت که بیانگرتاثیر عوامل مادی در حفظ سلامت، درمان و بهداشت محیط زیست است، تحت عنوان (روایات طبی) استخراج گردید. احادیث استخراج شده به سه دسته: صحیح، موثق و ضعیف دسته بندی شدند. از مجموع روایات ارزیابی شده، تعداد 1272 روایت در دسته صحیح و موثق و 961 روایت در دسته ضعیف قرار داده شد. به عبارتی، حدود 60% روایات طبی کتاب کافی صحیح یا موثق، و تنها 40% آن ها ضعیف هستند..
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس تحقیق حاضر ضعیف و غیر قابل اعتماد بودن اکثر روایات طبی کتاب کافیگمانی باطل است. لذا شایسته است پیرامون روایات طبی صحیح و موثق مطالعات کارآزمایی بالینی صورت گیرد و این روایات همچون مرجع و منبعی معتبر در کنار دیگر منابع طب سنتی مورد بررسی و توجه قرار گیرند..
    کلیدواژگان: مطالعه کیفی، طب سنتی، اسلام
  • عاطفه کیشانی فراهانی، سمیرا شهرجردی صفحات 30-32
    مقدمه
    انسان شناسی پزشکی، مطالعه جامع بین فرهنگی و نظام مند پیرامون بهداشت، بیماری، پیشگیری از بیماری، و درمان با تاکید بر دانش و اعتقادات و روش های بهداشتی نظام های پزشکی جوامع غربی و غیر غربی است. همچنین، طب عامیانه طبی است که به عنوان یک دانش بومی، سینه به سینه منتقل شده، مکتوباتی از خود به جای نگذاشته و حتی در بعضی موارد شواهد علمی نیز ندارد، اما با این وجود همچنان قابل بررسی است..
    اهداف
    هدف از به انجام رساندن این تحقیق، آشنایی ملموس با بخشی از طب عامیانه رایج در شهر اراک (شکسته بندی) و نیز معرفی آن به عنوان بخشی از فرهنگ و دانش عامیانه این منطقه است..
    مواد و روش ها
    نظریه مورد استفاده در این پژوهش، کارکردگرایی، و روش مورد استفاده میدانی-اسنادی مبتنی بر مشاهده و مصاحبه است..
    یافته ها
    اراک پرجمعیت ترین شهر و مرکز استان مرکزی است. که شکسته بندی در آن از سابقه ای طولانی برخوردار بوده و بر اساس شواهد به دست آمده، فردی به نام اسکندر از اوایل قرن سیزدهم داعیه دار این حرفه در شهر اراک بوده است. بر اساس آمار موجود، در حال حاضر بطور متوسط روزانه 5 تا 6 نفر به محل فعالیت شکسته بندان، که عموما همان محل زندگی آن هاست، مراجعه می کنند. می توان گفت بیماران مراجعه کننده به این محل از تمامی اقشار جامعه، حتی افراد تحصیل کرده، می باشند..
    بحث و نتیجه گیری
    با کمی تامل و هدایت و برنامه ریزی در راستای استفاده بهینه از دانش بومی در حوزه طب عامیانه، به ویژه شکسته بندی، می توان آن را به عنوان روش درمانی مناسب در کنار موارد تشخیصی طب نوین، به منظور ارتقای سطح سلامت عمومی بدون ایجاد عارضه در بیماران، به کار بست..
    کلیدواژگان: انسان شناسی پزشکی، شکسته بندی، طب سنتی
  • تبسم ارشادی فر، محمد باقر مینایی، عفت شاه کرمی صفحات 33-34
|
  • Mohammad Bagher Minaei Pages 1-4
  • Akram Ranjbar *, Heidar Tavilani, Fariba Mohsenzadeh Pages 5-9
    Background
    Free radicals are known as atoms and molecules which are highly reactive with the body’s single-electrons, and may cause irrecoverable damages to the macromolecules of organisms. Systems to deal with damages caused by free radicals are known as “antioxidant immune systems”. Flavonoids and polyphenolic compounds are from non-enzymatic antioxidants which many nutritional compounds contain them.. Evidence Acquisitions: The current study is a review survey conducted by evaluating the texts, library and internet search for the keywords such as antioxidant, flavonoid, nutrition, and Quran in the Persian documentaries of Google, scientific information database (SID), ministry of healthcare, medical articles library of Iran (medlib.ir), Iranian research institute for information (IranDoc), publication database (Magiran, Iranmedex), and also search in other electronic databases such as Google Scholar, Scopus and PubMed..
    Results
    Data gathering instrument of the present study was all published texts regarding Quran and antioxidants. To conduct the current study, 31 references were used..
    Conclusions
    Today, scientific medical studies have demonstrated that antioxidants are necessary for health. Quran, the Muslims’ Holy Book, has noted this important matter and has introduced many antioxidants in different versus. Infallible Imams (AS) also have many hadiths in this regard. These foodstuffs include pomegranate, honey, olive, grapes, and garlic.
    Keywords: Antioxidants, Flavonoids, Nutritional Sciences
  • Farideh Zafari Zangeneh Pages 10-16
    Context: Believers, fasting is decreed for you as it was decreed for those before you; perchance you will be cautious (Surah Al-Baghara, 183). The holy Prophet (SAW) also stated: “Fast and stay healthy”. Islamic fast is an exquisite and especial method for proper planning to develop mental and physical health in fasting person. Fasting for a month, especially in the holy Ramadan, is the specific model for twelve month of life that can insure the health of fasting person for one year, because researches show that biological clock of the brain needs to be adjusted, annually. According to the holy Quran introductions and the traditions of holy Prophet, the biological clock of the brain should be adjusted within this month, since in this holy month the doors of God`s mercy are open to his servants, and implying the specific model in this month may cause physiological and psychological coordination. Hence, biological clock of the brain will be adjusted by fasting and energy turns the light of physical and mental health for the next eleven months..Evidences Acquisitions: Reports over the last decade show that any change in the lifestyle of patient can accelerate the treatment progress..
    Results
    Although Islamic fasting is not in available in all religions, the principle of fasting exists in all religions which represents the domination of documented procedures on the human nature. Results of the current study showed that Islamic fast can be considered as the best model to improve physical health and relaxation; and reduction of crimes and violations in this month is derived from the relaxation that is naturally resulted from the adjusted basis of physiological homeostasis..
    Conclusions
    Personal and psychological arrangements can play an important role to adjust strong homeostasis in the physiological systems. This stable procedure or homeostasis helps physiological procedures to be stable and integrated even if any problems occur, and physiological stability cannot be replaced easily by pathologic factors; hereby the illness is prevented. Regulating the release of brain neurotransmitters, hormones secretion, and metabolic processes are the most important achievements of Islamic fasting that result in mental and physical health..
    Keywords: Fasting, Biological Clocks, Lifestyle
  • Effat Shahkarami, Mohammad Bagher Minaei *, Esmaeil Nazem, Hamid Reza Abtahi, Effat Jafari, Leila Shirbeigi, Tabassom Ershadifar Pages 17-22
    Context: Worldwide prevalence of respiratory diseases, suffering from such diseases, and heavy cost of treatment, which all may result from lack of etiological understanding of these diseases in modern medicine, were the main factors to conduct the current study. In the present study, the causes and symptoms of asthma were evaluated and compared with those of some other respiratory diseases. Iranian traditional medicine, as a holistic medical ideology, has comprehensively evaluated all diseases, especially pulmonary and thoracic diseases which include a wide range of diseases, and has provided various therapeutic low risk methods for each one.. Evidence Acquisitions: The current study was a systematic survey that evaluated causes and symptoms of asthma, which have been discussed in reliable Iranian traditional medicine books such as Canon of Avicenna, “Kamelul-sana’a” of Ali bin Abbas Ahwazi, “Sharhul-asba’bva Al-alama’t” of NafisibnAwazKermani, “Teb Al-akbari” of Hakim Arza’ni, and “ExirA’zam” of HakinA’zam Khan Chashti; after analyzing, concluding and categorizing, the results were compared with the causes and symptoms of some other pulmonary diseases..
    Results
    The symptom of this disease is similar to some other pulmonary disease, like respiratory changes, Asthma, tachypnea..
    Conclusions
    According to the similarities between clinical symptoms of some pulmonary diseases, such as asthma, and lack of etiological understanding of these diseases in modern medicine, in addition to the different proposed etiologies for asthma in Iranian traditional medicine, with the help of restoration and use of Iranian traditional knowledge of medicine, valuable helps can be provided for patients to diagnose and treat this disease; and through designing and performing different clinical studies, simple, economic, low complicated and high privileged treatments can be applied.
    Keywords: Lung Diseases, Obstructive, Symptom Assessment, Medicine, Traditional
  • Elham Ghadami Yazdi *, Mohammad Bagher Minaei, Fattaneh Hashem Dabbaghian, Mohammad Ebrahimzadeh Ardakani, Seyed Mohammad Rastegari, Ali Ghadami Yazdi Pages 23-25
    Background
    Wart is a circular, self-inoculation, and contagious appendage which in Iranian traditional medicine is called “suloul”, and has different types and causes. Wart has long-term period of treatment with symptoms of multiple relapses which involve larger surfaces. In classic medicine, wart is a viral infection and has no definite medical treatment..
    Objectives
    The current study aimed to evaluate wart and its treatment from the viewpoint of Iranian traditional medicine..
    Materials And Methods
    The current study was a combination of fieldwork and library research conducted according to the traditional medicine reference books..
    Results
    Physicians of Iranian traditional medicine believe that the origin of wart is sauda (black bile), or a combination of them; and advise various, economic and low risk treatments..
    Conclusions
    With the help of Iranian traditional medicine, and according to the six essential principles, the temperament of the patient should be modified, the temperament which caused the disease should be eliminated, and the return of disease should be prevented. Also, with the help of topical treatments, its scars should be removed..
    Keywords: Warts, Medicine, Traditional, Virus Diseases
  • Reza Ilkhani *, Zohreh Ghazimoradi Pages 26-29
    Background
    The precious book “Al-Kafi” written by Seghat ul-islam Kolaini, is one of the four valuable Shia narrative books. “Kolaini” is one of the prominent Shia clerics. A unique feature of this book, compared to the other three books, is the precedence in writing in a way that some of its narratives have been cited from the infallibles (AS) by three mediators. According to the documented narratives of the book, “al-kafi” is one of the most reputable Shia narrative reference books which its extraction of medical narratives and assessing their authentication, is of great importance..
    Objectives
    This study aimed to extract medical narratives of the book “al-kafi”, determine their number, and evaluate their authentication..
    Materials And Methods
    The current research was a qualitative study which evaluated all narratives of the book “al-kafi”, by “Derayat An-nour” software designed by “Islamic Sciences Computer Institute”, evaluated its medical narratives and classified them according to the level of authentication..
    Results
    From all narratives of the book “al-kafi” (pillars, furoo, and rouzat al-kafi), 2233 narratives which indicated the effect of material factors on human health, environmental health, and treatment were extracted as medical narratives. Extracted narratives were categorized in three groups: accurate, authentic, and poor. Total number of accurate/authentic and poor narratives were 1272 and 961, respectively. In other words, around 60% of medical narratives of the book “al-kafi” were assessed as accurate/authentic and just 40% as poor..
    Conclusions
    The current study showed that poorness and unreliability of “al-kafi” narratives is a vain thought. Hence, it is recommended to perform clinical trial studies (at least) on accurate/authentic narratives, and also consider them as reputable and valid narratives, along with traditional medicine references.
    Keywords: Qualitative Research, Medicine, Traditional, Islam
  • Atefeh Kishani Farahani, Samira Shahrjerdi Pages 30-32
    Background
    Medical anthropology is the comprehensive intercultural systematic study of health, diseases, prevention and treatment of diseases with emphasis on knowledge, beliefs and methods of western and non-western medical systems. Also, folk medicine is an oral indigenous knowledge which has no written records, and even in some cases may leave no scientific evidences, but it is still considerable..
    Objectives
    The aim of the current study is the tangible understanding of a part of commonly used folk medicine (folk orthopedics) in Arak city, Iran; and also introducing it as a part of folk knowledge and culture of this region..
    Materials And Methods
    In the current study, the functionalist theory, and field and documentary methods, according to the observations and interviews, were applied..
    Results
    Arak is the most crowded city of Markazi province of Iran. Folk orthopedics has a long history in Arak, and according to the available evidences, since early thirteenth century, a man known as Eskandar had claimed this profession in Arak city. According to the present statistics, daily average of 5 to 6 people refers to the bonesetters, which usually work where they live. It can be said that people who refer to bonesetters are from all segments of the society, even educated people..
    Conclusions
    In addition to the modern medical diagnostic methods, indigenous knowledge of folk medicine, especially folk orthopedics, with a little thought, guidance and planning can be considered as an appropriate therapeutic method in order to raise the level of public health without any side effects.
    Keywords: Anthropology, Medical, Orthopedics, Medicine, Traditional
  • Tabassom Ershadifar*, Mohammad Bagher Minaei, Effat Shahkarami Pages 33-34