فهرست مطالب

قرآن و طب - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1402)

نشریه قرآن و طب
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/10
  • تعداد عناوین: 17
|
  • مژگان میرنجفی، هادی عظیمی گرکانی*، سید علی پورمنوچهری صفحات 1-8

    در دین مبین اسلام، از همان اوایل شکل گیری، چه در نصوص اسلامی (قرآن و حدیث) و چه در عمل و سیره پیشوایان دین، اهمیت حقوق اجتماعی به لحاظ حفظ کرامت انسانی و تامین بنیان های جامعه سالم دینی، به صورت متعدد و متواتر یادآور شده و اقدام در راستای تحقق این حقوق تکالیف مشترک فرد و دولت اسلامی تلقی و برای آن نظام خاص حقوقی و اجرایی طراحی شده است. هدف از تصویب قوانین اجتماعی اجرای برنامه های ارایه کننده مزایا و خدمات اجتماعی، مطابق با قوانین رسمی هر کشور است. حقوق اجتماعی جهت تامین نیازهای فردی و افزایش یکپارچگی و انسجام اجتماعی است. اهداف این پژوهش ، تبیین رابطه میان مستندات مصادیق حقوق اجتماعی با سلامت روانی جامعه می باشد. روش این تحقیق توصیفی تحلیلی است. دشمنان اسلام با هدف گرفتن فرهنگ و اعتقادات اسلامی از بین بردن سلامت روان جامعه هستند و در اینجاست که سبک زندگی اسلامی مطرح می شود که از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: حقوق اجتماعی، شهروندی، قرآن، قانون اساسی، سلامت روانی، جامعه
  • محمد آقاجانی، فرزانه مقامی نژاد* صفحات 9-16
    هدف

      نماز برترین جلوه طاعت و پرستش است. دانشگاه وظیفه ای مهم جهت احیای ارزش های اصیل اسلامی به عهده دارد. با توجه به این که تحقیقات کیفی اطلاعات عمیق مبتنی بر یافتن راه حل برای یک مسیله خاص را فراهم می کند. لذا با توجه به جایگاه نماز و اهمیت دسترسی به اطلاعات مناسب و کافی درباره نماز خواندن، این مطالعه با هدف تبیین وضعیت نمازخواندن دانشجویان دختر در خوابگاه های دانشجویی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کیفی، از نوع تحلیل محتوا و با مشارکت 20 دانشجوی دختر ساکن خوابگاه های دانشگاه علوم پزشکی تهران که با روش نمونه گیری هدفمند و با حداکثر تنوع انتخاب شد. داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق و بدون ساختار جمع آوری و تا رسیدن به اشباع داده ها ادامه یافت. تجزیه و تحلیل داده ها به طور مستمر و همزمان با جمع آوری داده ها و به صورت مقایسه ای انجام شد.
     

    یافته ها

    میانگین سنی و مدت اقامت در خوابگاه دانشجویان به ترتیب 25 سال و 12 ماه بود. چهار درون مایه محوری شامل: "آنچه مرا جذب کرد"، "احساسم به نماز خواندن"، "باورهای من" و "جایگزین برای نماز" و 15 زیرطبقه که بیانگر درک مشارکت کنندگان از نماز خواندن بود، در طی فرآیند تحلیل داده ها پدیدار شد.

    نتیجه گیری

    دیدگاه دانشجویان تاثیر بسزایی در ترغیب یا دور کردن آن ها از نماز داشته است. باورهای غلط و انتخاب جایگزین برای نماز، باعث لغزش در دینداری نسل جوان می شود. دانستن آنچه باعث اشتیاق در نماز خواندن جوانان می شود، می تواند کمک شایانی به مسیولان و برنامه ریزان جهت رغبت هر چه بیشتر آن ها در اقامه نماز کند.

    کلیدواژگان: دانشجو، نماز، نماز خواندن، مطالعه کیفی
  • یوسف قاسمی*، افسانه صبحی، قمر کیانی صفحات 17-26
    هدف

      در بینش قرآن، هدف از آفرینش انسان دست یابی به کمال دانسته شده و آن در گرو کسب خودارزشمندی است ، لذا این پژوهش با هدف، مدل ساختاری آرزوهای تحصیلی بر اساس خودارزشمندی مبتنی بر قرآن با توجه به نقش میانجی خودمتمایزسازی در دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر زنجان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر زنجان در سال تحصیلی 1401-1400 تشکیل دادند، تعداد 400 نفر را روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای آرزوهای تحصیلی (حسنی و همکاران، 1393)، خودارزشمندی (شوارتز، 2004) و خودمتمایزسازی (اسکورن و فریدلندر، 1998) استفاده شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V23 و Amos-V8.8 استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است. نتایج نشان داد اثر مستقیم خودارزشمندی مبتنی بر قرآن بر آرزوهای تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر زنجان معنادار است (05/0>p). اثر مستقیم خودارزشمندی مبتنی بر قرآن بر خودمتمایزسازی دانش آموزان مقطع متوسطه  دوم  شهر زنجان  معنادار نیست (05/0<P). اثر مستقیم خودمتمایزسازی بر آرزوهای تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر زنجان معنادار نیست (05/0<P). همچنین نتایج نشان داد اثر غیرمستقیم خودارزشمندی مبتنی بر قرآن بر آرزوهای تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر زنجان از طریق تمایز یافتگی معنادار نیست (05/0<P).

    نتیجه گیری

    معلمان، مشاوران و متخصصان در دوره نوجوانی می توانند با پرداختن به آرزوها برای تحصیل و شغل، به رشد خودارزشمندی مبتنی بر قرآن و خودمتمایزسازی دانش آموزان کمک کنند.

    کلیدواژگان: آرزوهای تحصیلی، خودارزشمندی مبتنی بر قرآن، خودمتمایزسازی
  • سارا ملک زاده، احمد باصری * صفحات 27-34

    این پژوهش با هدف تعیین رابطه تنظیم شناختی هیجان زوجین و تعارضات بین آنها با کیفیت زندگی و نگرش دینی در دانشجویان انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. در این پژوهش، جامعه آماری عبارت بود از کلیه دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال که در سال تحصیلی 1402-1401 مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش 200 نفر در نظر گرفته شد. روش نمونه گیری در این پژوهش به صورت خوشه ای چند مرحله ای بود. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گراتز و رومر (2004)، پرسشنامه تعارضات زناشویی کانزاس (1985)، کیفیت زندگی ویر و شربورن (1992) و پرسشنامه نگرش دینی خدایاری فرد(1392)استفاده شد. داده ها از طریق آزمون رگرسیون چند متغیره در نرم افزار spss تحلیل شد. نتایج نشان داد تمامی ضرایب همبستگی محاسبه شده بین تنظیم شناختی هیجان و تعارضات زناشویی با کیفیت زندگی و نگرش دینی منفی بوده و در در سطح آلفای 01/0 معنی دار می باشند (01/0>p). تنظیم شناختی هیجان می تواند تغییرات مربوط به کیفیت زندگی و نگرش دینی را به خوبی تبیین نمایند و نشان دهنده مناسب بودن مدل رگرسیونی ارایه شده است. همچنین تعارضات زناشویی می تواند تغییرات مربوط به کیفیت زندگی و نگرش دینی را به خوبی تبیین نمایند و نشان دهنده مناسب بودن مدل رگرسیونی ارایه شده است. و با توجه به مقدار آماره t بدست آمده که در سطح آلفای 01/0 معنی دار است، نتیجه گرفته می شود که تعارضات زناشویی به شکل منفی و معنی داری کیفیت زندگی و نگرش دینی دانشجویان متاهل را پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، تعارضات، کیفیت زندگی، نگرش دینی
  • رباب بابایان، سید رضا موسوی*، ارسطو میرانی، حامد خانی صفحات 35-45

    خشم، یک واکنش احساسی خود به خود، در برخورد با تهدیدی حقیقی یا خیالی است که انگیزه ای برای از میان برداشتن آن تهدید، ایجاد می کند، و نباید پنداشت که هیجان خشم، فقط زیانمند است، چرا که در حفظ انسان در مواقع خطر نقش شایانی دارد. اما خشم ناپسند، از مهلکات بزرگ است، و چه بسا به سبب غضب، به شقاوت ابدی گرفتار آید. پژوهش حاضر با هدف تبیین هیجان خشم و راهکارهای مدیریت آن در رهیافت قرآن و حدیث انجام شده است. بررسی ها نشان داد که اگر خشم منفی کنترل نشود و مدیریت عقلانی و اخلاقی بر آن صورت نگیرد مشکلاتی از جمله اختلالات روانی و رفتاری را در پی خواهد داشت. در منابع اسلامی، مقابله های متعددی از جمله مقابله معنوی (نقش تقوا‏، یاد خدا، و دعاهای خاص...)، مقابله شناختی (کنترل قضاوت ها و ارزیابی ها، عاقبت‏اندیشی...)، مقابله عاطفی (فرو خوردن خشم، صبر و بردباری، ترس از عذاب الهی) و مقابله رفتاری (سکوت، وضو گرفتن، دوری از اهل غضب...)، بیان شد. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی با استناد به منابع کتابخانه ای و منابع حدیثی و تفسیری است.

    کلیدواژگان: هیجان، خشم، مدیریت خشم، قرآن، حدیث
  • ژیلا حاجی پوران بنام، حمیدرضا فهیمی تبار*، حسین ستار، عباس تولایی، زهرا زنجانی صفحات 46-57
    هدف

    هدف از انجام این تحقیق، یافتن راهکارهای درمانی قرآن برای اضطراب مرگ و مقایسه آن با راهکارهای درمانی روانشناسی برای این نوع از اضطراب بوده است.

    روش ها

    نوع مطالعه توصیفی تحلیلی و روش گردآوری داده ها به شیوه کتابخانه ای و میان رشته ای تطبیقی از منابع معتبر قرآنی و قرآن کریم و تفاسیر گردآوری شده و با دانسته های علم روانشناسی مورد مقایسه قرار گرفته است.

    یافته ها

    یافته های بدست آمده از آیات قرآن کریم نشان داده که در برخی آیات ، وجود اضطراب مرگ در انسان تایید شده است. البته درباره پیامدهای آن نیز به طور ضمنی اشاره شده و از طرفی در آیات دیگری، علل این اضطراب را نام برده و در آیاتی یا مستقیما با ارایه دادن بینش صحیح در رفع این اضطراب کوشیده و یا راه حل و درمان آن را نشان داده است و مصداق زیبایی از آیه " ننزل من القرآن ما هو شفاء و رحمه للمومنین"‏است.

    نتیجه گیری

    راهکارهای درمانی اضطراب مرگ در قرآن کریم شامل تایید وجود اضطراب مرگ، ذکر علت های آن، ارایه بینش  و شناخت صحیح از مرگ، توصیه به توبه، مواجهه تدریجی با مرگ در سرتاسر قرآن ، استفاده از تشویق و تنبیه در اصلاح رفتارها ، امید به رحمت و مغفرت الهی و شفاعت می باشد. در نهایت قرآن کریم ، به شکلی طراحی شده که هم محتوای آن در شکل گیری بینش صحیح در انسان موثر است وهم طرز چینش سور و آیات به شکلی است که در تمامی جزء های قرآن کریم مواجهه مکرر با مرگ در آن دیده می شود.در علم روانشناسی نیز روش های شناخت درمانی، رفتار درمانی، مواجهه درمانی، امید درمانی و روش های مدیریت اضطراب و... را برای درمان اضطراب مرگ ذکر کرده است.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، درمان، قرآن کریم، روانشناسی
  • محسن حسن وندی، مهدی اکبرنژاد*، سهراب مروتی، اسحاق رحیمیان بوگر صفحات 58-68

    در مطالعات روان شناختی، اختلال شخصیت خودشیفته یکی از انواع اختلال های شخصیتی است که با ویژگی های متعدد-منحصر به خود یا مشترک با سایر اختلالات- شناخته می شود. همچنان که در آخرین نسخه از راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی انجمن روان پزشکی آمریکا مورد توجه و تاکید قرار گرفته است تکبر و داشتن احساس خودبزرگ بینانه از خود، مهم ترین ویژگی شخصیت خودشیفته به شمار می آید. هدف این پژوهش تحلیل و تبیین این ویژگی و مولفه بوده و در آن سعی شده است تا به روش توصیفی-تحلیلی به تبیین چیستی آن از منظر آموزه های اسلامی و مبانی روان شناسی بپردازد. در این پژوهش ضمن بررسی عبارات قرآنی و روایی، علاوه بر مفهوم تکبر که بر احساس خودبزرگ بینانه از خود دلالت می کند و با مفهوم خودبزرگ بینی در اختلال شخصیت خودشیفته قرابت معنایی دارد، مفاهیم «بغی، طغی، بطر، فرح، مرح، عتا، خیلاء و حمیت جاهلیت» نیز به دست آمد که در زیرمجموعه تکبر قرار گرفته و هرکدام بر جهتی از جهات ویژگی خودبزرگ بینی در اختلال شخصیت خودشیفته دلالت می کنند.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت خودشیفته، خودبزرگ بینی، خودشیفتگی، روانشناسی، قرآن، حدیث
  • اکرم مصدقی خلیل آباد، اکبر فلاح*، علی فقیهی صفحات 69-79

    فرزندآوری یکی از مهم ترین وظایفی است که خداوند برای همسران در نظر گرفته است. زن و مرد با هدف دارا شدن فرزند، زندگی مشترک باهم را آغاز می نمایند؛ اما ممکن است در برخی از شرایط، زوجین از طریق تلقیح طبیعی قادر به فرزندآوری نباشند که در سال های اخیر با استفاده از شیوه های علمی تلقیح مصنوعی با روش های مختلفی به صورت مصنوعی و آزمایشگاهی امکان فرزندآوری به آن ها را اعطا شده است. یکی از مهم ترین آثار ناشی از نسب ارث است که برای تمامی افراد پیش می آید. تمامی افراد در طول زندگی ممکن است که صاحب ارث شوند یا دارای خود بعد از مرگ را به بازماندگان خود منتقل کنند. کشورهای مختلف برای ارث مبنای مختلفی از جمله نسب بیولوژیک یا حکمی در نظر گرفته است. در بارداری های نوین ازآنجایی که در خصوص نسب چالش های مختلفی پیش آمده است. ارث نیز با مشکلات مختلفی مواجه است. چه کسانی در این نوع تلقیح ارث می برند؟ صاحبان نطفه در ارث بری چه جایگاهی دارند؟ والدین حکمی چگونه می توانند ارث ببرند یا ارث خود را منتقل نمایند؟ مسایل مهمی است که باید در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار گیرد. فلذا پژوهش حاضر به بررسی ارث ناشی از بارداری های مصنوعی می پردازد.

    کلیدواژگان: ارث، بارداری مصنوعی، نسب
  • امیرمحمد رضایی، سیدرضا موسوی*، رضا زارعی سمنگان صفحات 80-89

    هر چند تفسیر علمی، از گذشته در تفاسیر اندیشمندانی مانند غزالی، فخر رازی و بیضاوی و غیره مورد استفاده بود، اما گستره آن را بیش تر می توان در عصر حاضر، به ویژه با پیشرفت علوم و تکنولوژی و ایجاد شبهاتی از قبیل تعارض علم و دین جستجو کرد. دیدگاه های مختلفی درباره روش تفسیر علمی مطرح است. از جمله برخی از صاحب نظران، وجود هرگونه اشارات علمی در قرآن کریم را از اساس منکر شده و معتقدند که نباید آیات را براساس یافته های علمی تفسیر کرد. این گروه، برای اثبات نظریه خود به دو نظریه «عرفی بودن زبان قرآن» و «تاثیرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه»، استناد می کنند. مطالعه حاضر با روش توصیفی-تحلیلی، درصدد نقد دیدگاه مذکور است. بررسی ها نشان می دهد که هر چند قرآن کریم به زبان عرب نازل شده است، اما آموزه های آن منحصر به عصر نزول نیست و ابعاد مختلف اعجاز علمی قرآن، در سال های اخیر و با توجه به پیشرفت های تکنولوژی، کشف شده است. همچنین، تاثیرپذیری قرآن کریم از فرهنگ زمانه، نادرست است. چرا که قرآن با بسیاری از نمادهای فرهنگ رایج زمان خود به مخالفت برخاسته و آن ها را حذف یا اصلاح کرده است.

    کلیدواژگان: قرآن، آیات علمی، تفسیر علمی، فرهنگ زمانه، عرفی بودن، اعجاز قرآن
  • زینب بخشیان، حسین حاجی زاده*، ژیلا صراطی، حسینقلی صیادی صفحات 90-106

    در عصری که تنوع اخلاقی و اجتماعی بیش از پیش دیده می شود و انسان ها با فراوانی چالش ها و استرس های روزمره روبرو هستند، سلامت معنوی به عنوان یک عامل اساسی در حفظ تعادل و آرامش روحی افراد به مخاطبان پیشنهاد می شود. مناقب و محاسن اخلاقی پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص)، و امام علی (ع)، نه تنها در دوران خود، بلکه در تمام طیات تاریخ اسلامی، به عنوان رهنمودهایی شفاف و ارزشمند برای بهبود و تقویت سلامت معنوی فرهنگ ها و جوامع اسلامی شناخته شده اند. این مقاله با هدف بررسی تاثیر مناقب و محاسن اخلاقی پیامبر اسلام و امام علی بر سلامت معنوی، به تجزیه و تحلیل اصول اخلاقی، رفتارها، و تصمیم گیری های آن دو عزیز پرداخته است. در این راستا، ابتدا به بررسی مفاهیم اخلاق و سلامت معنوی پرداخته و سپس با استناد به منابع تاریخی و دینی، مفاهیمی همچون صداقت، بخشش، عدالت، تواضع و... که در زندگی آن دو عهده دار نقش های کلیدی داشته اند، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرند. به این ترتیب، اهمیت رعایت این اصول اخلاقی و تاثیر آنها بر سلامت معنوی افراد و جوامع بررسی و ارتقاء یافته و در نهایت، نقش الگویی این دو شخصیت بزرگ اسلامی در ارتقاء کیفیت زندگی روحی انسان ها بیان می گردد. با اتخاذ رویکردی تحلیلی و مقایسه ای، این مقاله تلاش دارد تا به نتایجی منجر شود که درک بهتری از ارتباط میان اخلاقیات اسلامی، مناقب پیامبر و امام علی، و سلامت معنوی را ارایه نماید.    اکثر قریب به اتفاق شعرا و نویسندگان کوشیده اند تا با به هم در آمیختن عواطف و احساسات خود به مدح و منقبت خاندان نبوی پرداخته و آثار ارزشمندی را به ساحت مقدس ایمه اطهار تقدیم نمایند و نهایت سعیشان این بوده است که عشق درونی خویش را در قالب اشعار و الفاظ ناب به شنوندگان عرضه نمایند، بنابراین می توانیم ادعا کنیم که عشق و محبت به این بزرگان در ادبیات ما پیشینه ای بسیار کهن دارد و چون این الفاظ از ژرفای درون و باطن انسان های عاشق برخاسته است، بر روح و روان خواننده تاثیری ژرف می گذارد. اشعار شهریار جلوه گاه پرنور و درخشان حضور بزرگان دینی چون، پیامبران بزرگ الهی و ایمه معصومین (ع) ، می باشد و این مضامین نقش اساسی در آفرینش اشعار استاد را بر عهده دارند . شهریار شاعری عاشق پیشه بود که شعر و سخنش جلوه ای تمام نما از پاکی و ستر دگی وجود و تبلور حقیقی احساس نابش بود.در این مقاله بر آن شدیم تا در دیوان وزین شهریار ، ابیاتی که در مورد پیامبر امیرمومنان  علی (ع)سروده شده را به صورت جداگانه بررسی نماییم

    کلیدواژگان: شهریار، سلامت معنوی، پیامبر وحضرت علی (ع)
  • زهرا عزیزی*، نازنین رسولوند، سیده ژاله ابوطالبی، شادی ظهیر میردامادی صفحات 91-98
    هدف

    ناباروری یک بحران روانی در افراد مبتلا محسوب می شود که می تواند مشکلات روان شناختی مختلفی ازجمله استرس ناباروری را ایجاد کند؛ بنابراین مطالعه حاضر باهدف بررسی نقش انسجام روانی و سرمایه معنوی- دینی در پیش بینی استرس ناباروری انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی زنان نابارور مراجعه کننده به مرکز ناباروری شهر ملارد در شش ماه نخست سال 1402 بودند که 120 نفر واجد شرایط با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های انسجام روانی آنتونسکی (1987)، سرمایه معنوی گل پرور و همکاران (1394) و استرس ناباروری نیوتن و همکاران (1999) پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد همبستگی بین انسجام روانی و سرمایه معنوی- دینی و مولفه های آن ها با استرس ناباروری منفی و معنی دار است (01/0>p). همچنین انسجام روانی و سرمایه معنوی- دینی، 4/53 درصد از واریانس استرس ناباروری را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج با افزایش انسجام روانی و سرمایه معنوی- دینی زنان نابارور، خانواده ها، تیم بهداشتی و درمانی و همچنین سیاست گذاران امر سلامت از این مسیله، می توان در جهت کاهش استرس ناباروری گام برداشت.

    کلیدواژگان: انسجام روانی، سرمایه معنوی- دینی، استرس ناباروری
  • رشید مرادی ساکی، اعظم اعتمادی فرد*، ابوالقاسم عاصی مذنب صفحات 99-109
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی مبانی اصول و روش های سیاست های بهداشتی تدبیر منزل در سیره ی امام علی (ع) و حضرت زهرا (س) بود. بهداشت خانواده شامل، بهداشت جسمی افراد خانواده و بهداشت روانی خانواده است . 

    روش

    در این پژوهش از روش توصیف و تحلیل با رویکرد اسنادی بهره گرفته شده است.

    یافته ها

    اهمیت بهداشت و سلامت روانی از آن  زمان که بشر وجود داشته و به ویژه از آن زمان که او زندگی اجتماعی را شروع کرده، مطرح بوده است؛ زیرا انسان همیشه دوستدار سلامت خود است. دین و سیره ی ایمه (ع) یکی از پشتوانه های محکمی هستند که در زمینه سلامت و بهداشت روان و چگونگی مقابله با فشارهای روانی و... نقش مهمی را ایفا می کنند. دو مولفه مشکلاتی برای بهداشت جسمانی و بهداشت روانی خانواده بوجود آورده اند که عبارت اند از: مولفه اول: رویکرد نوینی به نام تمدن مادی مدرنیته  که بر ابعاد زندگی اجتماعی و خانوادگی انسان های عصر حاضر سلطه یافته است. مولفه دوم: رویکردی که برگرفته از سنت های غلط همراه با  خرافه و جهل و تعصب است. به همین دلیل پرداختن به موضوع تدبیر بهداشت جسمانی افراد خانواده و بهداشت روانی افراد خانواده اهمیت زیادی دارد.

    نتیجه گیری

    یکی از بهترین روش های یادگیری تدبیر بهداشت جسمانی و  روانی افراد خانواده  الگوگیری و بکارگیری سیره زندگانی حضرت علی (ع) و حضرت زهرا (س) است. زیرا ایشان بهترین اولیای خداوند هستند و در علم و عبادت بهترین هستند. سیاست های بهداشتی تدبیر منزل در سیره ی امام علی (ع) و حضرت زهرا (س) شامل دو مبنای حفظ سلامت جسمی خانواده و حفظ سلامت روانی خانواده است و مبنای سلامت جسمی  خانواده دارای دو اصول است که عبارت اند از:  حفظ سلامت جسمی زوجین و حفظ سلامت جسمی فرزندان و مبنای سلامت روحی خانواده شامل دو اصول که عبارت اند از حفظ سلامت روحی زوجین و حفظ سلامت روحی فرزندان که هرکدام شامل روش هایی هستند که در ادامه به انها اشاره شده است.

    کلیدواژگان: سیاست های بهداشتی، تدبیر منزل، سیره ی امام علی (ع) و حضرت زهرا (س)
  • علیرضا کمالی، هوشنگ ظهیری*، منصور شریفی صفحات 110-117
    هدف

    یکی از اهداف مهم در سیاست گذاری حوزه سلامت تامین عدالت اجتماعی در سلامت است، بنابراین مطالعه حاضر باهدف بررسی نقش دین داری و احساس امنیت اجتماعی در پیش بینی عدالت اجتماعی در نظام سلامت انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل تمامی شهروندان 18 تا 69 سال شهر تهران در سال 1401 بودند که بر اساس فرمول کوکران 768 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای (زن و مرد) انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه های دین داری علیوردی نیا و همکاران (1393)، احساس امنیت اجتماعی وثوقی اصل و همکاران (1402) و عدالت اجتماعی ریاحی و همکاران (1397) بودند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و با نرم افزار SPSS نسخه 24 صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رابطه بین دین داری (600/0= r) و احساس امنیت اجتماعی (688/0= r) با عدالت اجتماعی مثبت و معنی دار بود (01/0>p). همچنین دین داری 3/37 درصد و امنیت اجتماعی 6/47 درصد عدالت اجتماعی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج دین داری و احساس امنیت اجتماعی موجب گسترش عدالت اجتماعی می شود، لذا نتایج پژوهش اهمیت نقش دین داری و احساس امنیت اجتماعی در ارتقای عدالت اجتماعی شهروندان را می رساند.

    کلیدواژگان: دین داری، احساس امنیت اجتماعی، عدالت اجتماعی، سلامت
  • دادخدا حاتمی گوربندی، غلامرضا ستوده نیا*، غلام عباس ذاکری صفحات 118-128
    هدف

    یکی از رویدادهای غیرقابل انکار زندگی انسان، حرکت به جهان باقی است. سوگ، واکنشی است که انسان در زمان تجربه وقایع تلخ و دردناک از خود نشان می دهد. سروده ها، اشعاری تراوش شده از درون ذهن گوینده، تاثیر عاطفی قابل توجهی بر مخاطبان دچار بحران می گذارد. شاعر با نگاهی معنوی می تواند مکمل فرایند سلامت و مراقبت معنوی انسانی گردد که دچار سوگ گردیده است.

    روش

    این پژوهش به روش مطالعه میان رشته ای و توصیفی - تحلیلی با مراجعه به اشعار شاعران برجسته سده چهارم تا هفتم (رودکی، فردوسی و سعدی) بر آن است تا با تبیین تاثیر سوگ سروده های حسینی «علیه السلام»چه در حماسه سرایی و چه در کاهش آلام اهل حرم «علیهم السلام» با شخصیت ها، قهرمانان و صحنه های حماسی و مراقبتی ویژه خود، فرایند سوگ درمانی را با نگاه مراقبت معنوی، با رابطه ای دو سویه مضمون کلام شاعران و واقعه عاشورا را در کاهش آلام و مصیبت های مردم استفاده کند.

    یافته ها

    شاعران آیینی با ارتقاء نگاه معرفتی، صبر بر مصیبت را از مهارت های سوگ درمانی رقم می زنند تا ضمن افزایش تاب آوری، صلابت و پایداری در مواجهه با از دست دادن عزیزان خود را باعث شوند.

    نتیجه گیری

    سوگ درمانی معنوی با اشعار مرثیه، فرایند سوگ قابل تحمل تر و فرد با سرعت بیشتری به زندگی طبیعی خود بر می گردد.با استفاده از فرازهای عالی اشعار شاعران آیینی در نوحه و روضه ضمن ایجاد نشاط معنوی محملی برای ارتقای روحیه و صفات متعالی فرد سوگوار فراهم می گردد تا به جای جزع و فزع، شرایط از دست دادن عزیزان را ابتلا و امتحان و در راستای حکمت الهی بداند.

    کلیدواژگان: سوگ و سوگ درمانی، شعر حسینی، معنویت و معنویت درمانی
  • معصومه عبدالهی، امان الله سلطانی*، علیرضا منظری توکلی، میترا کامیابی صفحات 141-152
    هدف

    با توجه به پیچیدگی جامعه صنعتی، تعداد افراد در معرض آسیب و مشکلاتی که افراد با آن مواجه هستند افزایش می‎یابد. دانشجویان،گروهی از این افراد بوده که روزانه با چالش ‎های زیادی روبرو هستند. دانشجویان، با فشارها و موانع علمی، اجتماعی، مالی و رقابتی روبرو می‎باشند. لذا تاب‎آوری نقش اساسی در رفاه و موفقیت دانشجویان دارد. مطالعات بیانگر نقش شفقت به خود، همدلی و بهزیستی‎ معنوی، در تاب‎ آوری فرد است و در بررسی تاب‎آوری افرادی که از راهبرد مقابله‎ای هیجان ‎مدار استفاده می‎کنند، شکاف تحقیقاتی وجود دارد. این پژوهش با هدف تبیین نقش واسطه ‎ای راهبرد مقابله هیجان مدار در رابطه بین شفقت به خود، همدلی و بهزیستی معنوی با تاب‎آوری در دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر توصیفی همبستگی از نوع معادلات ساختاری و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد در سال تحصیلی 1401-1402 بود که 420 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای انتخاب شدند و با ریزش 20 نفر از گروه نمونه، داده‎های 400 نفر از آنها تحلیل شد. ابزار جمع‎آوری اطلاعات شامل پرسشنامه تاب‎ آوری کانر و دیویدسون (2003)، پرسشنامه شفقت به خود رایس (2011)، پرسشنامه همدلی دیویس (1983)، پرسشنامه بهزیستی معنوی (1982) و پرسشنامه راهبردهای مقابله ای لازاروس و فولکمن (1980) بود. تحلیل داده ‎ها نیز با روش مدل‎سازی معادلات ساختاری و PLS انجام شد.

    یافته‎ ها:

     یافته‎ های به ‎دست‎ آمده حاکی از آن است که مدل تاب‎آوری بر اساس، شفقت به خود، همدلی و بهزیستی ‎معنوی با نقش میانجی‎گری راهبرد مقابله هیجان‎مدار در دانشجویان دارای برازش مناسبی است (05/. <p). نتیجه‎ گیری: با توجه به یافته‎ های به دست آمده در پژوهش حاضر، به نظر می‎رسد راهبردهای مقابله‎ای هیجان‎مدار در رابطه بین شفقت به خود، همدلی و بهزیستی معنوی با تاب‎آوری در دانشجویان نقش میانجی دارد. نتایج این پژوهش می‎تواند راهنمای مراکز اموزش عالی، خانواده ها و مشاوران در راستای ارتقاء راهبردهای مقابله ‎ای هیجان‎ مدار، شفقت به خود، همدلی و بهزیستی معنوی در دانشجویان و بهبود تاب‎آوری باشد.</p).

    کلیدواژگان: تاب آوری، شفقت به خود، همدلی، بهزیستی معنوی، راهبرد مقابله هیجان مدار
  • محمداسماعیل بیگی، سید احمد میر خلیلی*، علیرضا انتظاری صفحات 153-166
    هدف

    هدف از این پژوهش آن است که مصادیق نوپیدای اختلالات روانی موثر بر احصان  را با تاکید بر ادله قرآنی، فقهی و حقوقی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد

    مواد و روش ها

    این پژوهش با روش مطالعات کتابخانه ای و به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است که با مراجعه به قرآن کریم و ادله فقهی- حقوقی اطلاعات لازم به دست آمده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    اختلال روانی (Mental disorder) به گروهی از اختلا ل ها گفته می شود که با تاثیر بر تفکر، رفتار،ذهن،روان، خلق و خو،ادراک و آگاهی باعث ایجاد ناراحتی برای فرد مبتلا یا ایجاد ناتوانی در وی می شوند. علت اختلال های روانی به خوبی شناخته شده نیستند ولی آنچه مسلم است این است که عوامل ژنتیک، استرس های مختلف و نوع تعامل فرد با دیگران در ایجاد یا بروز آن ها موثر است. متخصصان سلامت روانی برای تشخیص اختلال ها از اصطلاحات و تعریف های استانداردی استفاده می کنند که در راهنمای تشخیصی و آماری اختلال های روانی (DSM) وجود دارد. یکی از زیرشاخه های اختلالات روانی، اختلالات جنسی است که به پارافیلی (paraphilia)  مشهوراست. پارافیلی تجربه ای است که فرد در مواجهه با برخی موقعیت ها، اشیا یا تصورات و تخیلات غیرمعمولی، دستخوش برانگیختگی جنسی شود. اکنون پرسش فراروی پژوهش این است که «از منظر ادله قرآنی، فقهی و حقوقی اختلالات روانی چه تاثیری بر احصان دارد؟» . تعبیر احصان در ساختارهای محصنات، محصنین، احصن، احصنت و... در هشت آیه از قرآن کریم به کار رفته است. از جمله آیه شریفه ی: « فإذا احصن فإن اتین بفاحشه فعلیهن نصف ما علی المحصنات من العذاب»(نساء : 25). در روایات و ادله فقهی و حقوقی نیز مصادیقی از اختلالات موثر بر احصان مطرح شده است .

    نتیجه گیری

    از طریق کشف ملاک و مناط خروج از احصان می توان به حکم فقهی در مانعیت از تحقق احصان دست یافت. ملاک کشف شده برای خروج از احصان «عجز یا نداشتن قدرت در ایفای وظیفه زناشویی» است که این مناط در افراد دارای اختلالات روانی و عملکرد جنسی نیز وجود دارد؛ بنابراین، می توان حکم خروج از احصان را بر این افراد مترتب کرد.

    کلیدواژگان: اختالالت روانی، اختالالت جنسی، احصان، قرآن کریم، فقه، حقوق اسمی
  • حسین محمودی، لیلا رحمتی نژاد، اعظم مرادی نوروزی، مهناز مهاجر قادرآبادی صفحات 167-174
    اهداف

      مطالعه حاضر باهدف تعیین اثربخشی آموزش قصه های قرآنی بر رشد اجتماعی و امید به زندگی دانش آموزان انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر کاربردی و بر اساس روش گردآوری اطلاعات نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی پژوهش حاضر را تمامی دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی ناحیه دو اراک در سال تحصیلی 1402-1401 تشکیل می دادند. برای انتخاب نمونه موردپژوهش به روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر که تمایل به شرکت در پژوهش را داشته باشند، انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه های رشد اجتماعی کرامتی (1386) و امید به زندگی اسنایدر و همکاران (1991) بودند. جلسات آموزش قصه های قرآنی توسط محقق برای گروه آزمایش انجام شد، اما افراد گروه کنترل، مداخله درمانی دریافت نکردند. در تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون بین میانگین پس آزمون رشد اجتماعی و امید به زندگی دانش آموزان در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0>P).

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته های پژوهش آموزش قصه های قرآنی می تواند به عنوان یک برنامه موثر در ارتقای رشد اجتماعی و امید به زندگی دانش آموزان در بستر آموزش وپرورش رسمی کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قصه های قرآنی، رشد اجتماعی، امید به زندگی، دانش آموزان
|
  • Mozhgan Mirnajafi, Hadi Azimi Gorgani*, Seyed Ali Pourmanouchehri Pages 1-8

    In the religion of Islam, from the very beginning of its formation, both in Islamic texts (Qur'an and Hadith) and in the practice and behavior of the leaders of the religion, the importance of social rights in terms of preserving human dignity and providing the foundations of a healthy religious society, in many and frequent ways. It has been mentioned that action towards the realization of these rights is considered as the joint duties of the individual and the Islamic state, and a special legal and executive system has been designed for that. The purpose of approving social laws is to implement programs that provide benefits and social services, in accordance with the official laws of each country. Social rights are to meet individual needs and increase social integration and cohesion.The method of this research is descriptive-analytical. The enemies of Islam aim to destroy the mental health of the society by taking Islamic culture and beliefs, and this is where the Islamic lifestyle comes into play, which has a special place.

    Keywords: social rights, citizenship, Quran, constitution, mental health, society
  • Mohammad Aghajani, Farzaneh Maghaminejad* Pages 9-16
    Purpose

    Prayer is the highest expression of obedience and worship. The university has an important duty to revive authentic Islamic values. According to this Qualitative research provides in-depth information based on finding solutions to a specific problem Therefore, considering the place of prayer and the importance of access to appropriate and sufficient information about praying, this study was conducted with the aim of Explaining the situation of female students praying in university dormitories.

    Methods and Materials: 

    This qualitative study is of the content analysis type and with the participation of 20 female students living in the dormitories of Tehran University of Medical Sciences, who were selected by targeted sampling method with maximum diversity. Data were collected using in-depth and unstructured interviews and continued until data saturation was reached. Data analysis was done continuously and simultaneously with data collection and in a comparative manner.

    Findings

    The average age and length of stay in the student dormitory were 25 years and 12 months, respectively. Four central themes including: "What attracted me", "I feel like praying", "My beliefs" and "Substitutes for prayer" and 15 sub-categories that expressed the participants' understanding of praying, during the data analysis process appeared.

    Conclusion

    The students' perspective has had a great impact in persuading or dissuading them from prayer. Misbeliefs and alternative choices for prayer cause slippage in the religiosity of the young generation. Knowing what makes young people eager to pray can be of great help to officials and planners to make them more willing to pray.

    Keywords: Student, Prayer, Praying, Qualitative Study
  • Yousef Ghasemi*, Afsaneh Sobhi, Ghamar Kiani Pages 17-26
    Purpose

    In view of the Qur'an, the purpose of man's creation pursuit of perfection known and it depends on the company's self-esteem, So  this research was conducted with the aim of the structural model of academic aspirations based on self-worth based on the Quran, considering the mediating role of self-differentiation in secondary school students of Zanjan city.

    Methodology

    The cross-sectional research method is correlational. The statistical population of the current study included all the students of the second secondary level of Zanjan city in the academic year of 2022-2021, 400 people were selected by random cluster sampling method. In this research, the tools of academic aspirations (Hosni et al., 2013), self-worth (Schwartz, 2004) and self-differentiation (Skorne and Friedlander, 1998) were used. In order to analyze the data, SPSS-V23 and Amos-V8.8 software were used.

    Findings

    The results showed that the direct effect of self-worth based on the Quran on the academic aspirations of second secondary students in Zanjan city is significant (p<0.05). The direct effect of self-worth based on the Quran on the self-differentiation of second secondary students in Zanjan city is not significant (P<0.05). The direct effect of self-differentiation on the academic aspirations of second secondary students in Zanjan city is not significant (P<0.05). Also, the results showed that the indirect effect of self-worth based on the Quran on the academic aspirations of second secondary students in Zanjan city through differentiation is not significant (P<0.05).

    Conclusion

    Tteachers, counselors and professionals in adolescence can help students' self-worth based on the Quran and self-differentiation by addressing their aspirations for education and career.

    Keywords: Academic Aspirations, Self-Worth based on the Quran, Self-Differentiation
  • Sara Malekzadeh, Ahmad Baseri * Pages 27-34

    This research was carried out with the aim of determining the relationship between the cognitive regulation of couples' emotions and the conflicts between them with the quality of life and religious attitude in students. The descriptive research method is correlation type. In this research, the statistical population consisted of all married students of Islamic Azad University, North Tehran branch, who were studying in the academic year of 2001-2002. The research sample was 200 people. The sampling method in this study was a multi-stage cluster. In order to collect data, Gratz and Romer (2004) Cognitive Emotion Regulation Questionnaires, Kansas Marital Conflicts Questionnaire (1985), Weir and Sherborn (1992) Quality of Life Questionnaire, and Khodayari Fard's Religious Attitude Questionnaire (2012) were used. The data was analyzed through multivariate regression test in spss software. The results showed that all correlation coefficients calculated between cognitive regulation of emotions and marital conflicts with quality of life and religious attitude were negative and significant at the alpha level of 0.01 (p<0.01). The cognitive regulation of emotion can explain the changes related to the quality of life and religious attitude well, and it shows the appropriateness of the presented regression model. Also, marital conflicts can explain the changes related to the quality of life and religious attitude well, and it shows the appropriateness of the presented regression model. And according to the value of the t-statistic obtained, which is significant at the alpha level of 0.01, it is concluded that marital conflicts negatively and significantly predict the quality of life and religious attitude of married students.

    Keywords: Cognitive regulation of emotions, conflicts, quality of life, religious attitude
  • Robab Babayan, Seyed Reza Mousavi *, Arasto Mirani, Hamed Khani Pages 35-45

    Anger is a spontaneous emotional reaction in dealing with a real or imaginary threat that creates an incentive to remove that threat, and it should not be thought that the emotion of anger is only harmful, because it plays a significant role in protecting people in times of danger. has it. But unseemly anger is one of the great dangers, and perhaps because of anger, he will be caught in eternal misery. The current research was done with the aim of explaining the emotion of anger and its management solutions in the approach of Quran and Hadith. Studies have shown that if negative anger is not controlled and rational and moral management is not done, it will lead to problems such as mental and behavioral disorders. In Islamic sources, there are many coping mechanisms including spiritual coping (the role of piety, remembrance of God, and special prayers...), cognitive coping (controlling judgments and evaluations, thinking about the future...), emotional coping (subduing anger, patience and tolerance, fear of divine punishment) and behavioral coping (silence, performing ablution, staying away from angry people...) were expressed. The research method is descriptive-analytical based on library sources and hadith and commentary sources.

    Keywords: excitement, anger, anger management, Quran, Hadith
  • Zhila Hajipooran Benam, Hamid Reza Fahimitabar*, Hossein Sattar, Abbas Tavallai, Zahra Zanjani Pages 46-57
    Purpose

    The aim of this research was finding therapeutically methods of Quran in Death Anxiety and compare it with psychological methods .

    Materials and Methods

    This was a Analytical-Descriptive Study and The Method for gathering the data was the Library Searching and Multidisciplinary Comparative Study. Reliable Quranic  Sources and Interpretive books of Quran and Holy Quran were used. These data compared with Psychological data.

    Findings

    Findings of Quran Verses showed that in some verses was confirmed the existence of Death Anxiety. Of Course. Implicitly point to outcomes of this anxiety. In some verses was talked about the etiology of this disorder. In other verses directly declared the treatment and somewhere has given right thought and insight about it. This research is beautiful example of this verse” And we send down of the Quran that which is healing and mercy for the believers”(Esra /82).

    Conclusion

    Therapeutically Methods for Death Anxiety in Holy Quran included confirmation of being this disorder in human, mentioning the etiology, giving right insight and right cognition of Death, Advice to repent, gradual confrontation with Death throughout the Quran, using the encouragement and punishment in correcting the behavior, hops for God mercy  and forgiveness and intercession. At Last arrangement of suras and verses in Quran help to make the suitable content for cure and confrontation therapy. In Psychology there are many therapeutic methods for Death Anxiety, like Cognitive therapy, Behavior therapy, Confrontation therapy, Hope therapy, Anxiety Management therapy.

    Keywords: Death Anxiety, Treatment, Quran, Psychology
  • Mohsen Hassanvandi, Mahdi Akbarnezhad*, Sohrab Morovati, Isaac Rahimian Boogar Pages 58-68

    In psychological studies, narcissistic personality disorder is one of the types of personality disorders that is characterized by multiple characteristics - exclusive to itself or shared with other disorders. As the latest edition of the American Psychiatric Association's Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders has emphasized, arrogance and self-conceited feeling are the most important characteristics of a narcissist. The purpose of this research is to analyze and explain this feature and component, and in it, an attempt has been made to explain what it is from the perspective of Islamic teachings and the basics of psychology. In this research, while examining the Qur'anic and narrative expressions, in addition to the concept of arrogance, which indicates a self-conceited feeling and is related to the concept of self-conceit in narcissistic personality disorder, the concepts of "baghi, taghi, batar, farah, Marah, Ata, Khoyala and Hamiat-e-Jahiliyat" were also found, which are included in the subcategory of arrogance, and each of them indicates one of the characteristics of self-arrogance in narcissistic personality disorder.

    Keywords: Narcissistic personality disorder, Arrogance, Narcissism, psychology, Quran, Hadith
  • Akram Mosadeghi Khalilabad, Akbar Fallah*, Ali Faghihi Pages 69-79

    Having children is one of the most important duties that God has planned for spouses. A man and a woman start living together with the aim of having a child; however, in some situations, couples may not be able to have children through natural insemination, and in recent years, by using the scientific methods of artificial insemination, they have been granted the possibility of having children through artificial and laboratory methods. One of the most important effects of It is an inheritance that happens to all people. All people during their lifetime may inherit or transfer their property to their survivors after death. Different countries conside different bases for inheritance, such as biological or legal descent. In new pregnancies, since various challenges have arisen regarding the lineage. Inheritance also faces various problems. Who inherits in this type of insemination? What is the position of sperm owners in inheritance? How can parents inherit or transfer their inheritance? These are important issues that should be discussed in this article. Therefore, the current research investigates the inheritance caused by artificial pregnancies.

    Keywords: Inheritance, Artificial Pregnancy, Descent
  • AmirMohammad Rezaei, Seyed Reza Mousavi*, Reza Zarei Samangan Pages 80-89

    Although scientific interpretation was used in the past in the interpretations of thinkers such as Ghazali, Fakhr Razi, Beidawi, etc., but its scope can be increased in the present era, especially with the advancement of science and technology and the creation of doubts such as conflict. Science and religion searched. There are different views about the method of scientific interpretation. Among others, some experts deny the existence of any scientific references in the Holy Quran and believe that the verses should not be interpreted based on scientific findings. To prove their theory, this group cites two theories: "the conventionality of the language of the Qur'an" and "the influence of the Qur'an on contemporary culture". The present study, with descriptive-analytical method, tries to criticize the mentioned point of view. Investigations show that although the Holy Quran was revealed in Arabic, its teachings are not exclusive to the era of revelation and the various dimensions of the scientific miracle of the Quran, in recent years and due to technological advances, Discovered. Also, the influence of the Holy Quran on the culture of the time is incorrect. Because the Qur'an opposed many symbols of the popular culture of its time and removed or modified them.

    Keywords: Qur'an, scientific verses, scientific interpretation, modern culture, conventionality, miracles of the Qur'an
  • Zeinab Bakshian, Hossein Hajizadeh*, Zhila Serati, Hosseingholi Sayadi Pages 90-106

    In an age where moral and social diversity is seen more than ever before and people face many challenges and daily stresses, spiritual health is suggested to the audience as an essential factor in maintaining balance and peace of mind. The moral virtues of the Prophet of Islam, Prophet Muhammad (pbuh), and Imam Ali (pbuh), not only in his time, but also in all periods of Islamic history, were recognized as clear and valuable guidelines for improving and strengthening the spiritual health of Islamic cultures and societies. have became. This article has analyzed the moral principles, behaviors, and decisions of those two dear ones with the aim of investigating the effect of the moral virtues and virtues of the Prophet of Islam and Imam Ali on spiritual health. In this regard, he first examined the concepts of ethics and spiritual health, and then, referring to historical and religious sources, concepts such as honesty, forgiveness, justice, humility, etc., which played key roles in the lives of those two leaders, were analyzed. Placed. In this way, the importance of observing these moral principles and their effect on the spiritual health of individuals and societies are examined and promoted, and finally, the exemplary role of these two great Islamic figures in improving the quality of human spiritual life is expressed. By adopting an analytical and comparative approach, this article tries to lead to results that provide a better understanding of the relationship between Islamic ethics, the titles of the Prophet and Imam Ali, and spiritual health. Most of the poets and writers have tried together to praise the Prophet's family by mixing their emotions and feelings and to present valuable works to the sacred space of the imams and their ultimate effort was to express their inner love in the form of present pure poems and words to the listeners, therefore, we can claim that the love and affection for these elders in our literature has a very ancient history and because these words arose from the depths of the hearts of loving people, they have an effect on the soul and psyche of the reader. It goes deep. Shahriar's poems are sometimes a bright and shining manifestation of the presence of religious greats such as great divine prophets and infallible imams (pbuh), and these themes play an essential role in the creation of the master's poems. Shahryar was a poet who loved his profession, whose poetry and words were a full-faced manifestation of the purity and purity of his existence and the true crystallization of his pure feelings. Check separately.

    Keywords: Shahriar, spiritual health, Prophet, Hazrat Ali (AS)
  • Zahra Azizi*, Nazanin Rasoolvand, Seyedeh Zhaleh Aboutalebi, Shadi Zahir Mirdamadi Pages 91-98
    Purpose

    Infertility is considered a psychological crisis in affected people, which can cause various psychological problems such as infertility stress; therefore, the present study was conducted with the aim of investigating the role of psychological cohesion and Spiritual-religious capital in predicting infertility stress.

    Materials and Methods

    The present research method was descriptive-correlation. The research population included all infertile women referred to Mallard Infertility Center in the first six months of 2023, 120 eligible people were selected using the available sampling method and they used Antonsky (1987) Psychological Cohesion Questionnaires, Golparvar et al (2014) Spiritual Capital Questionnaires. & infertility stress Newton et al. (1999) responded. To analyze the data, Pearson's correlation test and multiple regressions were used with the help of SPSS version 22 software.

    Findings

    The results showed that the correlation between psychological cohesion and Spiritual-religious capital and their components with infertility stress is negative and significant (p<0.01). Also, psychological cohesion and Spiritual-religious capital explain 53.4% of the variance of infertility stress.

    Conclusion

    Based on the results, by increasing the mental cohesion and Spiritual-religious capital of infertile women, families, the health and treatment team, as well as health policy makers, we can take steps to reduce the stress of infertility.

    Keywords: Psychological Coherence, Spiritual-religious capital, Infertility Stress
  • Rashid Moradi Saki, Azam Etemadi Fard*, Abulqasem Asi Mozneb Pages 99-109
    Purpose

    The purpose of the present research was to investigate the principles and methods of health policies of home management in the lives of Imam Ali (a.s.) and Hazrat Zahra (s.a.). Family health includes the physical health of family members and the mental health of the family.

    Method

    In this research, the method of description and analysis with documentary approach has been used.

    Findings

    The importance of health and mental health has been discussed since the time of human existence and especially since he started social life. Because people always love their health. The religion and life of the Imams (AS) are one of the strong supports that play an important role in the field of health and mental health and how to deal with mental pressures. Two components have created problems for the physical health and mental health of the family, which are: The first component: a new approach called the material civilization of modernity, which has dominated the dimensions of social and family life of people of the present age. The second component: an approach derived from false traditions along with superstition, ignorance and prejudice. For this reason, it is very important to deal with the issue of physical health of family members and mental health of family members.

    Conclusion

    One of the best ways to learn how to take care of the physical and mental health of family members is to model and apply the life of Hazrat Ali (a.s.) and Hazrat Zahra (s.a.). Because they are the best saints of God and they are the best in knowledge and worship. The health policies of home management in the lives of Imam Ali (AS) and Hazrat Zahra (S) include two principles of maintaining the physical health of the family and maintaining the mental health of the family, and the basis of the physical health of the family has two principles, which are: maintaining the physical health of the spouses and maintaining the physical health of children and the basis of the mental health of the family, including two principles, which are maintaining the mental health of the couple and maintaining the mental health of the children, each of which includes the methods that are mentioned below.

    Keywords: health policies, housekeeping, life of Imam Ali (AS), Hazrat Zahra (S)
  • Alireza Kamali, Hoshang Zahiri*, Mansour Sharifi Pages 110-117
    purpose

    One of the important goals in health policy is to ensure social justice in health, so the present study was conducted with the aim of investigating the role of religiosity and sense of social security in predicting social justice in the health system.

    Materials and methods

    The research method was descriptive-correlation. The research population included all citizens aged 18 to 69 in Tehran in 2022, and 768 people were selected by stratified sampling (men and women) based on Cochran's formula. The data collection tools included Alivardinia et al.'s religiosity questionnaires (2015), Asl et al.'s sense of social security and trust (2023), and Riahi et al.'s (2018) social justice questionnaires. Data analysis was done using Pearson correlation test and multiple regression with SPSS version 24 software.

    Findings

    The results showed that the relationship between religiosity (r=0.600) and feeling of social security (r=0.688) with social justice was positive and significant (p<0.01). Also, 37.3 percent religiosity and 47.6 percent social security predict social justice.

    Conclusion

    Based on the results, religiosity and feeling of social security lead to the expansion of social justice, so the research results show the importance of the role of religiosity and feeling of social security in promoting social justice of citizens.

    Keywords: Religiosity, Sense of Social Security, Social justice, Health
  • Dadkhoda Hatami Gurbandi, Gholamreza Sotoudehnia*, Gholam Abbas Zakari Pages 118-128
    Purpose

    One of the undeniable events of human life is moving to the rest of the world. Grief is a reaction that humans show when experiencing bitter and painful events. Poems, poems emanating from the speaker's mind, have a significant emotional impact on the audience in crisis. A poet with a spiritual perspective can complement the process of health and spiritual care of a person who is bereaved.

    Method

    This research is an interdisciplinary and descriptive-analytical study by referring to the poems of prominent poets from the 4th to the 7th century (Rudaki, Ferdowsi and Saadi) and aims to explain the effect of the mourning poems of Hosseini "peace be upon him" in epic writing. And what about reducing the pains of the people of the shrine "peace be upon him" with its characters, heroes and epic scenes and special care, the process of bereavement therapy with the perspective of spiritual care, with a two-way relationship between the words of the poets and the event of Ashura. To use the pains and sufferings of the people.

    Findings

    Ritual poets, by enhancing their epistemological perspective, make patience with adversity one of the bereavement skills in order to increase resilience, strength and stability in facing the loss of their loved ones.

    Conclusion

    spiritual bereavement therapy with elegiac poems, the process of mourning is more bearable and the person returns to his normal life faster. By using the excellent passages of the poems of ritual poets in lamentation and prayer, while creating spiritual vitality to improve the spirit and attributes. The bereaved person's transcendence is prepared to consider the circumstances of losing loved ones as suffering and testing and in line with divine wisdom instead of grief and panic.

    Keywords: bereavement, bereavement therapy, Hosseini's poetry, spirituality, spiritual therapy
  • Masoumeh Abdollahi, Amanallah Soltani*, Alireza Mzari Tavakoli, Mitra Kamyabi Pages 141-152
    Purpose

    Due to the complexity of the industrial society, the number of people exposed to injury and the problems that people face increases. Students are a group of people who face many challenges daily. Students face scientific, social, financial and competitive pressures and obstacles. Therefore, resilience plays an essential role in the well-being and success of students. Studies show the role of self-compassion, empathy, and spiritual well-being in individual resilience, and there is a research gap in examining the resilience of people who use emotion-oriented coping strategies. This research was conducted with the aim of explaining the mediating role of emotion-oriented coping strategy in the relationship between self-compassion, empathy and spiritual well-being with resilience in students.

    Materials and methods

    The method of the present research was a descriptive correlation of the type of structural equations and the statistical population of the study included all students of the Islamic Azad University of Yazd branch in the academic year 1401-1402, 420 of whom were selected by a one-stage cluster sampling method and 20 people from the sample group, the data of 400 of them were analyzed. The data collection tools included Connor and Davidson resilience questionnaire (2003), Rice self-compassion questionnaire (2011), Davis empathy questionnaire (1983), spiritual well-being questionnaire (1982) and Lazarus and Folkman coping strategies questionnaire (1980). . Data analysis was also done by structural equation modeling and PLS.

    Findings

    The obtained findings indicate that the resilience model based on self-compassion, empathy and spiritual well-being with the mediating role of emotion-oriented coping strategy in students has a good fit. 05/.

    Conclusion

    According to the findings obtained in the present study, it seems that emotion-oriented coping strategies play a mediating role in the relationship between self-compassion, empathy, and spiritual well-being with resilience in students. The results of this research can be a guide for higher education centers, families and counselors in order to improve emotion-oriented coping strategies, self-compassion, empathy and spiritual well-being in students and improve resilience.

    Keywords: resilience, self-compassion, empathy, spiritual well-being, emotional coping strategy
  • Mohammad Esmail Beigi, Seyed Ahmad Mir Khalili*, Alireza Entezari Pages 153-166
    Purpose

    The purpose of this research is to investigate and analyze new cases of mental disorders affecting horses with an emphasis on Quranic, jurisprudential and legal evidence.

    Materials and methods

    This research was conducted with the method of library studies and in a descriptive-analytical way, which was obtained and analyzed by referring to the Holy Quran and jurisprudential-legal evidences.

    Findings

    Mental disorder is a group of disorders that affect thinking, behavior, mind, psyche, mood, perception, and awareness, causing discomfort or disability to the affected person. The causes of mental disorders are not well known, but what is certain is that genetic factors, various stresses, and the type of interaction a person has with others are effective in causing or causing them. Mental health professionals use the standard terms and definitions found in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) to diagnose disorders. One of the sub-branches of mental disorders is sexual disorders, which is known as paraphilia. Paraphilia is an experience where a person experiences sexual arousal when faced with some unusual situations, objects or imaginations. Now, the question facing the research is, "What is the effect of mental disorders on horses from the perspective of Quranic, jurisprudential and legal evidence?" . The meaning of horses is used in the constructions of Mohsanat, Mohsenin, Ahsan, Ahsan, etc. in eight verses of the Holy Quran. Among them is the honorable verse: "If they are righteous, then they will come to fornication, so half of what is done to the righteous will be done to them" (Nisa': 25). Examples of disorders affecting horses have also been mentioned in legal and jurisprudential traditions and proofs.

    Conclusion

    Through the discovery of the criteria and manat of leaving Ihsaan, we can reach a jurisprudential ruling on preventing the realization of Ihsaan. The discovered criterion for leaving the horse is "inability or lack of power to fulfill marital duty", which also exists in people with mental disorders and sexual function; Therefore, these people can be ordered to leave the horses.

    Keywords: Mental disorders, sexual disorders, horses, Holy Quran, jurisprudence, Islamic law
  • Hossein Mahmodi, Leila Rahmati Nezhad, Azam Moradi norouzi, Mahnaz Mohajer Ghaderabadi Pages 167-174
    Purpose

     The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of teaching Quranic stories on the social growth and life expectancy of students. 

    Materials and Methods

     The current research was practical and based on the semi-experimental data collection method with a pre-test and post-test design with a control group. The population of the present study consisted of all the sixth grade female students of the two Arak district in the academic year of 2022-2023. To select the research sample, 30 people willing to participate in the research were selected and randomly replaced in two experimental and control groups (15 people in each group). The data collection tools included the questionnaires of the social development of dignity (2006) and the life expectancy questionnaires of Snyder et al. (1991). Quranic story teaching sessions were conducted by the researcher for the experimental group, but the control group did not receive therapeutic intervention. SPSS version 22 software and multivariate covariance analysis were used in data analysis.

    Findings

     The results showed that by controlling the pre-test effect, there was a significant difference between the post-test average of social growth and life expectancy of students in the two experimental and control groups (P<0.01)

    Conclusion

     According to the findings of the research, the teaching of Quranic stories can be placed as an effective program in promoting the social growth and life expectancy of students in the context of official education in the country.

    Keywords: Quranic Stories, Social development, Life expectancy, Students