فهرست مطالب

نشریه پژوهش های روابط بین الملل
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا سیمبر*، علی ایلخانی پور صفحه 9
    یکی از راه های بهبود کیفیت آموزش روابط بین الملل و علوم سیاسی در دانشگاه های کشور آگاهی دقیق و جامع از نقاط قوت و ضعف گروه های آموزشی دانشگاه ها و برنامه ریزی برای رفع کاستی ها و ارتقای نقاط قوت آنهاست؛ ازاین رو ارزیابی درونی گروه های آموزشی یکی از راه های تحقق این مهم است. ارزیابی درونی گروه ها یکی از شیوه هایی است که استفاده از نتایج حاصل از آن می تواند به ارتقای کیفیت آموزش و پژوهش رشته کمک کند. بررسی این مهم مستلزم استفاده از نقطه نظرات دانشجویان، استادان و کاربرانی است که در ارتباط مستقیم با این الگو قرار خواهند گرفت. در این مقاله نویسندگان با استفاده از کار پیمایشی به ارزیابی درونی روش آموزش سنتی روابط بین الملل در دانشگاه تهران از دیدگاه دانشجویان دوره دکتری این دانشگاه و شناسایی نقاط قوت و ضعف این شیوه آموزش پرداخته اند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آموزشی، ارزیابی درونی، کیفیت آموزش و پژوهش
  • محسن خلیلی*، جهانگیر حیدری، هادی صیادی صفحه 37
    ژنوم ژئوپلیتیک نقشه جغرافیایی ژنتیک، سیاست برخاسته از جغرافیای هر کشور است که سیاست خارجی آن کشور را تحت تاثیر قرار می دهد. شناخت ژنوم های ژئوپلیتیک همسایگان و شناسایی کدهای ژئوپلیتیک موجود در کشورهای همسایه ممکن است در سیاست خارجی هم راستا با توان و وزن ژئوپلیتیک ایران نقش موثری ایفا کند. نگارندگان با تحلیل کدها و ژنوم های ژئوپلیتیک موجود در جغرافیای سیاسی ایران و افغانستان کوشش کرده اند تا در قالب مدل تقابل کد و ژنوم های ایران و افغانستان، پیامدهای این تقابل و تاثیر آن بر سیاست خارجی دو کشور را تحلیل کنند.
    کلیدواژگان: ژنوم ژئوپلیتیک، کد ژئوپلیتیک، سیاست خارجی، افغانستان، ایران
  • جواد امام جمعه زاده، امیرهوشنگ میرکوششی* صفحه 73
    خیزش چین به عنوان قدرتی بزرگ در منطقه و جهان، قدرت هژمون ایالات متحده امریکا را به چالش کشیده است. رویکرد اول، چین را به عنوان تهدیدی خاموش برای منافع امریکا و آسیای شرقی و نیز رقیب قدرت امریکا در آینده می داند و خواهان جلوگیری از رشد چین و اعمال محدودیت های بیشتر بر این کشور است (تاکید بر قدرت سخت). رویکرد دوم، معتقد است که با درگیرکردن هرچه بیشتر چین در اقتصاد و جامعه جهانی و نهادهای چندجانبه مختلف می توان خیزش این کشور به سمت جایگاه قدرتی بزرگ را مدیریت کرد (موازنه قدرت نرم). دو کشور دو سیستم سیاسی و فرهنگی و ترکیب نژادی متفاوت دارند. آنها در مراحل متفاوتی از مدرنیته و توسعه اقتصادی هستند و 6000 مایل از یکدیگر فاصله دارند. یکی در قله سلسله مراتب بین المللی است و دیگری به سمت آن درحال صعود است. تاریخ نشان داده است که رقابت قدرت های بزرگ به جنگ گرم یا سرد منتهی می شود و پیش بینی های زیادی وجود دارد که این دو کشور نیز در این مسیر تراژیک گام برمی دارند. این دیدگاه ها به اختلافات دو کشور بر سر تایوان، حقوق بشر، تجارت، امور مالی، کنترل تسلیحات و امنیت منطقه ای اشاره می کنند. این دیدگاه ها معتقدند که هر دو کشور نیروی نظامی خود را برای رویارویی علیه یکدیگر آماده می کنند. اگرچه باید تاکید کرد که سیاست گذاران دو کشور، از سابقه تاریخی رقابت آلمان و بریتانیا و جنگ سرد میان اتحاد شوروی و امریکا آگاهی دارند. برخورد دو کشور با توجه به وابستگی متقابل اقتصادی برای هر دو کشور بسیار وحشتناک است. از طرفی، بازدارندگی تسلیحات هسته ای دورنمای برخورد تمام عیار میان دو کشور را کاهش می دهد. با این وجود، روابط آینده این دو کشور روی طیفی از همکاری و رقابت قرار دارد و درصورت رسیدن چین به میزان قدرت امریکا پتانسیل برخورد سیاسی یا حتی نظامی نیز زیاد می شود. با توجه به خیزش چین به عنوان قدرتی جهانی و امریکا به عنوان ابرقدرت حال حاضر، کیفیت روابط آینده چین و امریکا چگونه است؟ آیا روابط دو کشور بر اساس همکاری متقابل و هم گرایی و ثبات و صلح شکل خواهد گرفت یا با زوال روابط دو کشور به سمت افزایش رقابت و شاید حتی برخورد و جنگ منتهی خواهد شد؟ نگارندگان با استفاده از دیدگاه های متنوع در موضوع روابط آینده ایالات متحده امریکا و چین تلاش می کنند تا با پاسخ همه جانبه به پرسش های مطرح شده، به فرضیه ای بینابینی دست یابند. آینده روابط چین و امریکا از برخورد بین دو مجموعه از نیرو های مخالف تعیین می شود، دو جهت مخالف که از قدرت نسبتا مساوی برخوردارند. در آینده، اساس روابط چین و امریکا با کمی نوسان و با تغییرات تناوبی، به طرف همکاری بیشتر یا رقابت افزون تر بدون تمایل قطعی به یکی از دو جهت و برخورد نظامی باشد.
    در این پژوهش، با رویکردی کثرت گرا، روش پژوهش کیفی را ملاک قرار داده ایم. پژوهش کیفی بهره گیری از ترکیبی از روش های کیفی است. روش پژوهش کیفی مستلزم نوعی تکثر روشی است. پژوهشگر کیفی در کار خود هر گونه استراتژی و روش یا مواد تجربی دردسترس را به کار می گیرد. برخلاف تصور رایج، روش کیفی به هیچ وجه به معنای استفاده نکردن از داده های کمی نیست، همان طورکه در این پژوهش، از داده های کمی نیز استفاده شده است.
    کلیدواژگان: چین، امریکا، خیزش اقتصادی، وابستگی متقابل، همکاری و رقابت
  • محمدرضا سعیدآبادی، فاطمه محروق* صفحه 111
    موضوع تحول در راهبرد امنیت ملی چین و اینکه رشد آن چگونه در آیین امنیتی این کشور در بازتعریف تهدیدها امنیت ملی تبلور یافته است، در دهه های اخیر بحث های بسیاری را میان سیاست گذاران و جامعه محققان برانگیخته است. بررسی و ارزیابی تحول راهبرد امنیت ملی چین در چهارچوب آیین امنیتی «امنیت فراگیر» طی چهار نسل رهبری آن کشور، هدف این مقاله است. پرسشی که جست وجوی پاسخ آن در کانون توجه این مقاله قرار دارد، این است که چگونه راهبرد امنیت ملی چین در چهار نسل رهبری چین تعریف و بازتعریف شده است؟ در پاسخ به این پرسش، از روش تبیینی تحلیلی و چهارچوب نظری «امنیت فراگیر» باری بوزان و ویور در مکتب کپنهاگ استفاده می شود تا قدرت تبیین و پیش بینی اصول و گزاره های مکتب مزبور با واقعیت بیرونی تحول راهبرد امنیت ملی چین سنجیده شود. فرضیه اصلی این است که امنیتی سازی و امنیتی زدایی مورد نظر ویور و مولفه های امنیت فراگیر، در بسیاری مواقع توان ارزیابی تحولات امنیتی چین را ندارد.
    کلیدواژگان: امنیتی سازی، امنیتی زدایی، امنیت فراگیر، راهبردهای امنیت ملی چین
  • سید حسن میرفخرایی* صفحه 183
    طی دو دهه اخیر، روسیه بر مبنای راهبردهای سیاست خارجی خود، همواره گسترش ناتو به شرق را به سبب تحکیم حوزه نفوذ ناتو و غرب در منطقه، علیه منافع امنیت ملی خود تلقی کرده است. این در حالی است که مسکو در سال های اخیر، با وجود مخالفت با گسترش ناتو تلاش کرده منافع ملی خود را بر اساس برنامه های آتی این سازمان تطبیق دهد؛ به طوری که در دوره مدویدف و به ویژه پس از نشست لیسبون در نوامبر 2010، شاهد گسترش چشمگیر همکاری های کرملین با ناتو هستیم. تداوم این اوضواع، با توجه به همکاری های تکنولوژیک و نظامی جمهوری اسلامی ایران با روسیه، در روابط مسکو تهران حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: ایران، روسیه، سیاست خارجی، مدویدف، ناتو، نشست لیسبون
  • حجت میان آبادی* صفحه 203
    بیش از 45 درصد از خشکی های جهان در حوضه های آبریز مشترک بین المللی قرار دارند و زندگی بیش از 40 درصد از مردم دنیا به رودخانه های بین المللی وابسته است. کمبود و توزیع نامناسب منابع آب، افزایش بی رویه مصرف، نبود جایگزین مناسب برای منابع آب و تلاش برای بهره برداری بیشتر از منابع آب مشترک، سبب ایجاد بحران های آب و تنش های سیاسی در برخی مناطق دنیا شده است. بین نقاط مختلف دنیا، بحران آب در منطقه خشک و نیمه خشک آسیای غربی، به مراتب خطرناک تر و وخیم تر از دیگر نقاط دنیاست. نبود آشنایی مناسب با قوانین بین المللی آب و همچنین تئوری ها و اصول مختلف بهره برداری از منابع آب مشترک مرزی، می تواند به طور چشمگیری در سوء مدیریت و بهره برداری غیربهینه از این رودخانه ها موثر باشد. در این مقاله، مشکلات و چالش های مدیریت منابع آب های مشترک بین المللی از منظر سیاسی بررسی شده و ارتباط آب و مسائل امنیت ملی تشریح می شود. افزون بر این، اصول و دکترین های مختلف استفاده شده در قوانین و معاهدات بین المللی آب بررسی می شود و راهکارهای پیشنهادی برای افزایش کارآمدی قوانین بین المللی آب در مدیریت مسائل و چالش های واقعی مدیریت منابع آب مشترک مرزی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: رودخانه های مرزی، قوانین بین المللی آب، ملاحظات سیاسی امنیتی
|
  • Reza Simbar*, Ali Ilkhani Pour Page 9
    In order to promote research and teaching in the field of International Relations and Political Science, making internal assessment of educational departments will be helpful. Such a assessment provides scholars and academics a clear view about weakness and strong aspects of educational department. Internal assessment requires participation of students, professors, and users that are in direct connection with traditional method of teaching that we are familiar with. In this article authors are about to make internal assessment of IR Department of Tehran University through conducting a survey, the results will provide us evaluation on weakness and strong aspects of traditional method of teaching IR in one of leading Iranian universities.
    Keywords: Education planning, internal assessment, the quality of education, research
  • Mohsen Khalili*, Jahangir Heidari, Hadi Sayyadi Page 37
    Geopolitical Genome is the geographical genetic map of the politics and derived from geography of a country. Foreign policy of every country have affected by genetic map of the geopolitics. Iran in the neighboring with 15 countries is a strategic region. Understanding the genomes and codes of the neighbor countries has an effective role to drafting a proper foreign policy with geopolitical characteristics of Iran. The authors of the present paper with analysis of the geopolitical themes of Iran and Afghanistan, has tried to finding the format of the confronting codes and genomes of Iran and Afghanistan.
    Keywords: geopolitical genome, geopolitical code, foreign policy, Iran, Afghanistan
  • Javad Emamjomehzadeh, Amir Hooshang Mirkooshesh* Page 73
    China's rise as a great geopolitics and regional Power of the World is challenged USA hegemony. An approach knows China's as a silent threat to the interests of the United States and East Asia and rival American power in the future and wants to prevent the growth of China and further restrictions on this country (emphasis on hard power). The second approach believes that by involving China in the global economy, society and various multilateral institutions can manage the country's rise to the status of a great power (soft power balance). Both countries have two systems of different political, cultural and racial composition. It is in a different stage of economic development and modernity is 6000 miles of each other. One on the peak of international hierarchy and the other is climbed toward it.History has shown that the great powers compete to hot or cold war ended and there is a lot of anticipation that the two countries are also in the path of this tragic step. These ideas point out to disputes of the two countries on Taiwan, human rights, trade, finance, regional security, arms control, and point out that both countries believe their military force ready for the confrontation against each other. Although it must be stressed that policy makers from both countries are aware of the German and British competition and historical background of the cold war between the Soviet Union and the United States. Clash of the two countries, according to the country's economic interdependence is very terrible for both. On the other hand the nuclear weapons deterrence decrease full-scale encounter between the two countries. However, the future relations of the two countries are on a range of cooperation and competition, and in the case of reaching China’s to the level of the political power of the American or even military will increase the clash as well. Due to the rise of China as a global power and the United States as a superpower now, what are the quality of future relations between China and the United States? Are relations between the two countries will shape mutual cooperation and convergence, stability and peace or with the deterioration of relations between the two countries will increase competition and perhaps even collide and the war? The authors by using of different approaches in the issue of future relations between the United States and China are trying to answer to the research questions posed, and reach to the hypothesis in the context. In this study we take into account with a pluralistic approach a qualitative research method. Qualitative research is benefiting from a combination of qualitative methods. Qualitative research methods require some kind of plurality method. Qualitative researcher are using in their work any materials or methods, experimental strategies available to work. Unlike common perception, qualitative methods are in no way meant the lack of use of quantities data, as has been used in this research too.
    Keywords: China, United States of America, Economic rise, interdependence, Cooperation, Competetion
  • Mohammad Reza Saeidabad, Fateme Mahrough* Page 111
    The issue of transformation in China's national security strategy has fueled many debates among policymakers and research communities in the past decades. Additionally, the fact that China's growth is now considered a security threat to the Country's security procedures is also the source of many debates. The main objective of this article is to evaluate changes in China's national security strategy considering the Country's four generations of rulers, in the framework of China's security traditions and “comprehensive security. The main question posed in this article considers the ways in which China's national security Strategy has been defined and/or re-defined under the four generations of China's rulers.The answer to this question is sought in an explanatory-analytical method, with due consideration of the “comprehensive security” theoretical framework of Barry Buzan and Ole Weaver of the Copenhagen School of thought (COPRI). This is done to evaluate the power of the principles of the Copenhagen School of thought to explain and predict the changes taken place in China's national security strategy. The main hypothesis studied here is that securitizing and de-securitizing from Weaver's viewpoint and the constituents of comprehensive security are not, in most cases, able to evaluate China's security transformations.
    Keywords: Securitizing. Desecuritizing. Comprehensive security. China's national security strategies
  • Seyyed Hassn Mirfakhraei* Page 183
    In the last two decades, Russia has regarded NATO's expansion to the East as a threat against its national security interests. Meanwhile, Moscow has attempted to match its national interests with future plans of the military bloc. Under President Medvedev and following the Lisbon meeting in November 2010, Kremlin's cooperation with NATO has increased. This is significant to Tehran-Moscow ties considering their technological and military ties.
    Keywords: Russia, NATO, Iran, Lisbon Meeting, Medvedev, Foreign Policy
  • Hojjat Mianabadi* Page 203
    More than 45% of the earth’s land surface is covered by international and transboundary river basins (Wolf et al. 1999). In addition, almost 40% of the world’s population depends on these international shared water resources. Due to water scarcity, increasing rate of water consumption, and negative impacts of the climate change on available water resources, several water crisis and political challenges have occurred in some areas of the world. This conflict is much more serious in the arid and semi-arid regions of the Middle East than other parts of the world. Clearly, lack familiarity with political and legal (water laws) aspects of transboundary rivers management can significantly affect their sustainable operation. In this paper, we examine the problems and challenges of the international water resources, including surface and ground water in political, legal, and security points of view. The relation between water and national security is also explained. Moreover, the principles and doctrines which are used in the international water treaties and laws are surveyed. Finally, we briefly propose some suggestions to improve resiliency of international water agreements to handle the future stresses.
    Keywords: Trans, boundary Rivers, International water law