فهرست مطالب

مطالعات شبه قاره - سال پنجم شماره 17 (زمستان 1392)

نشریه مطالعات شبه قاره
سال پنجم شماره 17 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/04
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد بارانی، احسان خانی سومار صفحات 7-26
    اسطوره، تفکر و واکنش نخستین انسان، در برابر وقوع حوادث طبیعی است و چون این مردم در شناخت عوامل این حوادث دچار ابهام بودند، عکس العمل آن ها نسبت به آن وقایع، همراه با ترس بوده است. همین ترس باعث می شد که آنان برای هر پدیده ای خدایی فرض کنند تا با پناه بردن به آن، از شر حوادث ایمن شوند. شکل گیری اسطوره ها در جوامع بشری بر مبنای همین اصل استوار بوده است و به همین دلیل در اسطوره های ملل مختلف، شباهت هایی دیده می شود. در میان اسطوره های ملل، اساطیرایران و هند به دلیل وجود اشتراکات فرهنگی، دارای بیشترین شباهت ها هستند. در این پژوهش سعی شده است که عنصر آب در اسطوره های ایران و هند به طور تطبیقی بررسی شود. بررسی های انجام شده نشان می دهد که آب در اسطوره ی آفرینش هر دو قوم، جزو نخستین آفریده های مادی است و این به خاطر اهمیت این عنصر حیات بخش در زندگی آنان بوده است.
    کلیدواژگان: اسطوره، آب، اناهیتا، سرسوتی، ایران، هند
  • حمید تابلی صفحات 27-52
    حکومت هند را بزرگترین دموکراسی جهان می نامند. هندوستان پس از استقلال به رهبری گاندی در حالی به سازندگی پرداخت که گاندی، رهبر معنوی کشور و نهرو، رهبر سیاسی آن بود. قانون اساسی تدوین شده، هند را کشوری فدرال تعریف کرد که در آن رئیس جمهور، مقامی تشریفاتی دارد و سمبل وحدت و نخست وزیر، صاحب کلیه ی اختیارات اجرایی است. خانواده نهرو-گاندی تا کنون سه نخست وزیر در هند داشته و دولت های به رهبری این افراد، دولت هایی سکولار و طرفدار بردباری و آزادی های مذهبی بودند. این خانواده واقعا سیاست بی طرفی بین شرق و غرب را مد نظر قرار دادند و توانستند هندوستان را با وجود مشکلات فراوان و تنوع بی نظیر ادیان و مذاهب و ملیت ها به کشوری متحد، نیرومند و موثر در معادلات سیاسی جهان تبدیل نمایند. اطلاعات ما مردم ایران درباره ی نهضت عظیمی که به پیروزی و تامین استقلال منتهی شد، بسیار ناچیز است؛ به همین دلیل در این مقاله می خواهیم برای آشنایی بیشتر و کاملتر با این هند نو، از طریق مطالعات کتابخانه ای با نهضتی که آن را به وجود آورده و با زندگی و افکار و فعالیت های رهبرانی که با آن نهضت پیوستگی جدایی ناپذیر داشته اند، آشنا شویم.
    کلیدواژگان: شبه قاره، مدیریت، دموکراسی، گاندی، نهرو، ایندیراگاندی
  • عابدی تقوی، سامان فرزین، مریم زور صفحات 53-72
    مسجد قوۃ الاسلام و قطب منار به عنوان دو اثر معماری و ماندگار سلسله ی غلام شاهیان، نشانگر آغاز نفوذ فرهنگی دین مبین اسلام در سرزمین باستانی هند محسوب می شوند. سیر تحول ساخت در این دو بنا، بیانگر بهره گیری معماران و سازندگان از عناصر معماری بومی هند و به کار گیری هنر معماری ایرانی در قرون میانی اسلامی است. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به مطالعه ی جنبه های تاریخی و ویژگی های معماری و تزئینات وابسته به این دو بنا پرداخته شده است. همچنین مطالعه ی تطبیقی و تحلیل تاثیر و تاثرات معماری اسلامی در دو حوزه ی فرهنگی هند و ایران انجام گرفته است. این نوشتار برآن است تا به این پرسش پاسخ دهد که شواهد تاثیر پذیرفته ی معماری قطب منار در سه بخش ساختار، عملکرد و معنی از حوزه های فرهنگی ایران و افغانستان چه بوده است؟نتایج این تحقیق نشان می دهد که معماری اسلامی در هند با ساخت مسجد قوۃ الاسلام و قطب منار، نخستین تجربه ی تاریخی مسلمانان به شمار می رفت که بیشتر برگرفته از الگویی ترکیبی از معماری ایرانی- هندی بوده است. به باور نگارندگان، قطب منار علاوه بر عملکردهای نمادین سیاسی و مذهبی، مکانی امنیتی برای کنترل هرچه بیشتر شهر دهلی محسوب می شده است؛ زیرا دارای ارتفاع زیاد بوده و امکان تسلط بر مناطق اطراف را فراهم می کرده است.
    کلیدواژگان: معماری اسلامی، مسجد قوۃ الاسلام، قطب منار دهلی، غلام شاهیان هند
  • حسین خاکپور صفحات 73-94
    سیداحمد خان از مفسرین مشهور شبه قاره ی هند است که اندیشه ی نوگرایانه ای پیرامون وحی ارائه می دهد. تلاش او، نوعی آشتی میان رهیافت های غرب و اعتقادات اسلامی است. هدف از این نوشته، نگاهی دوباره به اندیشه ی سیداحمدخان درباره ی وحی، نقد و آسیب شناسی آن است که به روش توصیفی - تحلیلی با رویکردی قرآنی ارائه می شود. سیداحمدخان وحی را از یک سو تجربه گرایانه و از دیگر سو، قرآن را عین کلام الهی دانسته که هیچ گونه خطایی در آن رخ نداده است. اعتقاد به نزول قرآن بر قلب پیامبر از روی ناموس فطرت، انکار فرشته وحی، در کنار سایر دیدگاه های او، اندیشه ی نوگرایانه ی دو سویه ای را طرح می نماید که به زعم وی، ساحت جدیدی را پیش روی اندیشمندان فرا نهاده؛ اما آسیب هایی را نیز به همراه دارد.
    کلیدواژگان: وحی، سیداحمدخان، تفسیر، شبه قاره
  • محسن خلیلی، جهانگیر حیدری، هادی صیادی صفحات 95-126
    ژنوم ژئوپلیتیک، نقشه ی جغرافیایی ژنتیک سیاست برخاسته از جغرافیای یک کشور است که سیاست خارجی آن کشور را تحت تاثیر قرارمی دهد. ایران با دارابودن 15 کشور همسایه و به عنوان یکی از مناطق ژئواستراتژیک جهان، موقعیت برجسته ای دارد. شناخت دیدگاه های ژئوپلیتیک نشات گرفته از ژنوم های ژئوپلیتیک همسایگان و شناسایی کدهای ژئوپلیتیک کشورهای هدف، می تواند نقش موثری در اتخاذ سیاست خارجی همراستا با وزن ژئوپلیتیک ایران ایفا نماید. شناسایی ژنوم های ژئوپلیتیک پاکستان برای جهت شناسی به سیاست خارجی ایران، امری ضروری است. نگارندگان، کوشش نموده اند تقابل کد/ ژنوم های ژئوپلیتیک پاکستان و ایران را تحلیل نمایند.
    کلیدواژگان: ژنوم ژئوپلیتیک، کد ژئوپلیتیک، شبه قاره، سیاست خارجی، ایران، پاکستان
  • سعید کریمی صفحات 127-152
    اندیشه های بایزید را نخستین بار هجویری، در قرن پنجم هجری در شبه قاره منتشر کرد. پس از آن سلسله های صوفیه ی هند مثل سهروردیه و چشتیه و نقشبندیه و شطاریه و قادریه هر یک به نوعی از اندیشه های بایزید تاثیر پذیرفتند و برخی از آن ها، بایزید را در سلسله ی سند خود جای دادند. مهمترین مساله ی صوفیان شبه قاره در قبال بایزید، شطحیات او بود. هجویری نخستین کسی است که به تفسیر و تبیین شطحیات بایزید در شبه قاره دست زده و سنتی از خود به جای گذاشته که سایر صوفیه بعد از او در شبه قاره، تقریبا پا جای پای او گذاشتند. پس از هجویری، اکثر صوفیان در برابر او، حالت انفعالی به خود گرفتند و در آثار خود، جز آن چه در کتب پیشینیان درباره ی بایزید موجود بود، چیز تازه ای ارائه ندادند و برخی همچون احمد سرهندی نیز در عین احترام والایی که برای او قائل بودند، به نقد حالات و اقوال، خصوصا شطحیات او پرداختند. این پژوهش در پی بررسی و تحلیل سنت به جا مانده از بایزید در شبه قاره است.
    کلیدواژگان: بایزید، کشف المحجوب، شطحیات، چشتیه، شطاریه، سرهندی
  • فتح الله ویسی ناب، فریدون بابایی اقدم، حسین ابراهیم زاده آسمین صفحات 153-170
    بررسی وضعیت توسعه ی انسانی هر کشور، می تواند راهنمای مسئولان آن جامعه برای تدوین سیاست های مناسب اقتصادی همچون ایجاد اشتغال، توزیع عادلانه ی درآمد، حذف انحصارات، تخصیص بهینه ی منابع و هزینه ها، کاهش فقر و شتاب در دگرگونی های نهادی باشد. این مقاله بر آن است تا با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی وضعیت کشورهای شبه قاره هند (هند، بنگلادش، پاکستان، نپال، میانمار و بوتان) را به لحاظ شاخص توسعه ی انسانی بررسی و تحلیل نماید. نتایج تحقیق نشان می دهد، کشورهای شبه قاره ی هند در وضعیت مناسبی به لحاظ شاخص توسعه ی انسانی قرار ندارند؛ زیرا تنها دو کشور هند و بوتان به ترتیب با مقدار شاخص توسعه انسانی 548/ 0 و 522/0 در گروه کشورهای با توسعه ی انسانی متوسط قرار می گیرند و کشورهای پاکستان، بنگلادش، میانمار و نپال به ترتیب با مقدار شاخص توسعه ی انسانی 504/0، 500/0، 483/0 و 458/0 در گروه کشورهای با توسعه ی انسانی پایین قرار می گیرند که این نشان دهنده ی پایین بودن درآمدها، کیفیت پایین زندگی، پایین بودن استانداردهای زندگی است.
    کلیدواژگان: شبه قاره ی هند، شاخص توسعه ی انسانی، شاخص نابرابری جنسی، شاخص چند بعدی فقر
|
  • Pages 7-26
    Myth is the primitive men''s thought and reaction، facing with the natural happenings and as those people were uncertain about the causes of mentioned happenings، their reactions towards those events have been accompanied by fear. The very fear made them assume a God for any phenomenon so that they could be safe from the wickedness of the accidents with recourse to them. The formation of myths in human societies has been based upon the very principle; that’s why there exist similarities among the myths of different nations. Among the mythologies of the nations، the two mythologies of Iran and India have the most similarities owing to common، cultural grounds. The present research attempts to comparatively investigate the element of “water” in the two mythologies of Iran and India. The surveys performed suggest that in both nations’ myth of Creation، water is among the earliest material creatures، and this has been due to the importance of this life-giving element in their lives.
    Keywords: myth, mythology, water, Anahita, Saraswati, Iran, India
  • Pages 27-52
    India is known as the largest democracy Of the world. After its independence with the spiritual Leadership of Gandhi and political leadership of Nehru، India was being constructed. The codified constitution defined India as a federal country in which the president is just a symbol of unity and the prime minister has The whole executive authorities. Nehru-Gandhi family has had three prime ministers so far that their governments were advocates of religious freedom and Secularism. This family had neutral policy towards east and west and regarding the vast varieties of religions and nations، it could turn India into a united، powerful and effective country in political equations. As the Iranians، our knowledge of this great movement which led to the victory and independence، is negligible، so in this article we attempted to provide the readers with some information about this new India، its movement and the life styles and thoughts of its leaders.
    Keywords: India, Leadership, Gandy, Leadership styles
  • Pages 53-72
    Qowwat Al-Islam Mosque and Qotb Minar، as two architectural monuments، indicate the beginning of the cultural influence of Islam on ancient land of India. The process of evolution in construction of these two buildings indicates that architects and constructors have utilized native architectural elements of India as well as Persian architecture during the middle Islamic centuries. This paper examines historical aspects، architectural elements and the decoration of these two buildings using descriptive- analytic method. Also، it presents comparative study and analyses the cause and effect of Islamic architecture in two cultural regions of Iran and India. This paper would answer this question: what are the architectural evidences that indicate the effects of cultural regions of Iran and Afghanistan on Qotb Minar architecture in three sections of function، structure and concept? The results of this research prove that the construction of Qowwat Al-Islam Mosque and Qotb Minar was known as the first historical experience of Muslims on Islamic architecture in India and mostly was according to Persian- Indian architecture pattern. According to authors، besides its religious and political function، Qotb Minar used to be a security place to control the city of Delhi more، since its height helped to control the surrounding area.
    Keywords: Islamic Architecture, Qowwat Al Islam Mosque, Qotb Minar in Delhi, QolamShahids of India
  • Pages 73-94
    Sayyed Ahmed Khan is a renowned Indian subcontinent commentators that offers modern thoughts about the revelation. He attempts to make a peace between the West approach and the Islamic beliefs. The purpose of this paper is offering a new view of Sayyed Ahmed Khan''s ideas about revelation and its critical pathology، that is expressed in descriptive – analytical method by Qur''an-i approach: Although Sayyed Ahmed Khan''s view about the revelation is empirical and materialistic on one hand، on the other hand it knows Quran as God''s words that carries no error. Believe in revelation of Quran on prophet''s heart and denying the angel of revelation، besides his other views، brings a bilinear modern thought that in his vision، introduce a new area for scholars، yet has many shortcomings.
    Keywords: Revelation, Sayyed Ahmed Khan, interpretation, subcontinent
  • Pages 95-126
    The Geopolitical Genome is the geographical genetic map of the politics which derives from geography of a country and influence the foreign policy of that country. Regarding its neighborhood with 15 countries، Iran is considered to be a strategic region. Understanding the geopolitical views which is derived from the geopolitical genomes of the neighbor countries and recognizing the geopolitical codes of the them has an effective role in drafting a proper foreign policy، considering the geopolitical characteristics of Iran. Recognizing the geopolitical genomes of Pakistan is an urgent need in order to determine the orientation of the foreign policy of Iran. In the present paper it has been attempted to analyze the confronting geopolitical codes and genomes of Iran and Pakistan.
    Keywords: geopolitical genome, geopolitical code, subcontinent, foreign policy, Iran, Pakistan
  • Pages 127-152
    Hujwiri was the first one who spread the thoughts of Abu Yazid al-Bistami in subcontinent. Then، his ideas left an impression on some dynasties there، such as Suhravardiya، Chishtiya، Naqshbandiya، Shattariya and Qadiriya and some of them appointed him in their documents. The most important problem for the Sufis of subcontinent، was the obscure utterances of Abu Yazid (shatahat). Hujwiri was the first person who commented and interpreted them in subcontinent، and he left a tradition which almost was followed by other Sufis after him.، Most of the Sufis after Hujwiri، reiterated preceding Sufi books. But، some of them such as Ahmad Sirhindi، with respect to Abu Yazid، criticized his obscure utterances. In this paper it is attempted to examine and analyze Abu Yazid’s tradition which is left in subcontinent.
    Keywords: Abu Yazid, Kashf al Mahjub, Shtahat, Chishtiya, Suhravardiya, Sirhindi
  • Pages 153-170
    The study of human development situation in any country، may guide those responsible for the formulation of proper economic policies، such as employment creation، fair income distribution، eliminating of monopolies، optimal allocation of resources and costs، poverty reduction and acceleration of conversion. This article has analyzed the human development index of the Indian subcontinent countries (India، Bangladesh، Pakistan، Nepal، Myanmar and Bhutan) using descriptive - analytic method. Alpha The results show that this index in Indian subcontinent countries is not in a good condition، because only India and Bhutan with the Human Development Index value of 0/548and /0/522 can be categorized in the group of countries with medium human development. The countries with low-value of human development are Pakistan، Bangladesh، Myanmar and Nepal، with a human Development Index of 0/504، 0/500، 0/483 and0/458 respectively and these values indicate low income، quality of life and standards of living.
    Keywords: Indian subcontinent, human development index, gender inequality index, the index of multidimensional poverty