فهرست مطالب

نشریه مدیریت اطلاعات سلامت
سال دهم شماره 6 (پیاپی 34، بهمن و اسفند 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مقاله پژوهشی
  • اسماعیل مهرآیین، هاله آیت اللهی، مریم احمدی صفحات 779-788
    مقدمه
    امروزه، با ظهور پرونده ی الکترونیکی بیمار، نیاز به تبادل اطلاعات افزایش یافته و در نتیجه امنیت و محرمانگی در سیستم های اطلاعاتی باید بیش تر مورد توجه قرار گیرد. در پژوهش حاضر، وضعیت امنیت اطلاعات از سه بعد مدیریتی، فنی و فیزیکی در سیستم های اطلاعات بیمارستانی بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی بود که به روش تحلیلی در سال 1390 شمسی انجام شد. جامعه ی پژوهش، مسوولان واحد فن آوری اطلاعات در بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی (36 نفر) و نمایندگان شرکت های نرم افزاری (شش نفر) بودند. داده های پژوهش با استفاده از پرسش نامه گردآوری گردید و روایی پرسش نامه از طریق روایی صوری و محتوا و پایایی آن نیز با استفاده از آزمون همبستگی درونی (75/0= α) تعیین شد. از آمار توصیفی و تحلیلی نظیر t-testبرای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش، از لحاظ آماری تفاوت معناداری در وضعیت امنیت اطلاعات در سیستم های اطلاعات بیمارستانی از بعد مدیریتی (843/0=Pvalue)، فنی (902/0=Pvalue) و فیزیکی (595/0=Pvalue) در مراکز آموزشی درمانی و غیرآموزشی وجود نداشت. اما از بعد فنی بین دیدگاه مسوولان واحد کامپیوتر بیمارستان های مورد مطالعه و نمایندگان شرکت های نرم افزاری اختلاف معناداری وجود داشت (01/0=Pvalue).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه وضعیت امنیت اطلاعات در سیستم های اطلاعات بیمارستانی در سطح قابل قبولی ارزیابی گردید. با این حال برنامه ریزی جهت تدوین و اجرای جدیدترین سیاست ها و دستورالعمل های امنیتی در هر سه بعد مدیریتی، فنی و فیزیکی مطابق با نیازهای کاربران و پیشرفت های فن آوری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: امنیت داده ها، سیستم های اطلاعات بیمارستانی، فن آوری اطلاعات سلامت
  • احسان نبوتی، امیرعباس عزیزی، ابراهیم عباسی، حسن وکیلی ارکی، جواد زارعی، امیررضا رضوی صفحات 789-799
    مقدمه
    در دهه ی اخیر الگوریتم های یادگیری ماشین به ابزار مفیدی جهت داده کاوی در داده های پزشکی، برای تولید مدل های پیش بینی تبدیل شده اند. سوختگی از جمله بیماری هایی است که پیش بینی پیامد آن از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف این مطالعه بررسی عملکرد دو الگوریتم پراستفاده ی یادگیری ماشین یعنی شبکه ی عصبی و درخت تصمیم و مقایسه با روش آماری رگرسیون لجستیک در پیش بینی پیامد بیماران سوختگی بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه مشاهده ای گذشته نگر، پس از انجام پردازش اولیه ی داده ها و تعیین پیامد (زنده یا فوت)، دو الگوریتم یادگیری ماشین (شبکه ی عصبی و درخت تصمیم) به همراه روش آماری رگرسیون لجستیک برای تولید مدل های پیش بینی روی داده های 4804 بیمار سوختگی بیمارستان طالقانی اهواز مربوط به سال های 1380 تا 1386 اعمال گردید. برای پردازش اولیه ی داده ها نرم افزار SPSS16 و در مرحله ی مدل سازی از Clementine 12.0 استفاده شد. همچنین با به کارگیری تکنیک 10-Fold Cross Validation، معیارهای ارزیابی کارایی برای داده های تست محاسبه و مقایسه شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد الگوریتم شبکه ی عصبی با دقت 97 درصد منجر به دقیق ترین مدل روی داده های مورد مطالعه می شود. مدل درخت تصمیم با دقت 95 درصد در رده ی دوم و مدل رگرسیون لجستیک با دقت 90 درصد کم ترین دقت را داشت. سایر معیارهای ارزیابی مانند حساسیت (Sensitivity)، ویژگی (Specificity)، PPV (Positive Predictive Value) و NPV (Negative Predictive Value) و AUC (Area Under the Curve) نیز کارایی مدل شبکه ی عصبی را بالاتر از دو مدل دیگر نشان دادند.
    نتیجه گیری
    تحلیل نتایج این مطالعه و مطالعات مشابه نشان می دهند که الگوریتم های یادگیری ماشین نسبت به روش های آماری منجر به تولید مدل های دقیق تری می شوند. بسته به ماهیت و میزان داده ها و همچنین جامعه ی پژوهش، الگوریتم های مختلف یادگیری ماشین، رفتارهای متفاوتی دارند که به نظر می رسد دقت مدل های شبکه ی عصبی از سایر مدل ها بیشتر می باشد.
    کلیدواژگان: داده کاوی، یادگیری ماشین، پیش بینی، درخت تصمیم، شبکه ی عصبی مصنوعی، سوختگی ها
  • مصطفی لنگری زاده، محمودرضا گوهری، آزیتا کوهستانی صفحات 800-809
    مقدمه
    مدل پذیرش فن آوری برای توصیف رفتار افراد در ارتباط با سیستم های اطلاعاتی به کار برده می شود. در پژوهش حاضر سعی شده است تا با استفاده از این مدل عوامل موثر بر پذیرش سیستم اطلاعات بیمارستان در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران شناسایی شوند.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه ی توصیفی از نوع همبستگی بود که در سال 1390 انجام گردید. جامعه ی آماری آن را 185 نفر از پرسنل شاغل در ادارات مدارک پزشکی بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی تهران تشکیل می دادند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ی محقق ساخته براساس مطالعات مشابه بودکه روایی آن توسط کمیته ی خبرگان و پایایی آن قبل از انجام مطالعه در یک نمونه ی 50 نفری با استفاده از روش آلفای کرونباخ (93/0=a) بررسی و تایید گردید. به منظور تحلیل داده ها از آمار توصیفی (توزیع درصد فراوانی) و ضریب همبستگیSpearman در محیط نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 18 استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین برداشت ذهنی از مفید بودن و تصمیم به استفاده (521/0=r، 01/0Pvalue<)، بین برداشت ذهنی از سهولت استفاده و تصمیم به استفاده (469/0=r، 01/0Pvalue<)، بین خودکارآمدی و تصمیم به استفاده (548/0=r، 01/0Pvalue<)، بین حمایت کاربر نهایی و تصمیم به استفاده (399/0= r، 01/0Pvalue<)، بین هنجار اجتماعی و تصمیم به استفاده (383/0= r، 01/0Pvalue<)، بین اعتماد و تصمیم به استفاده (501/0=r، 01/0Pvalue<)، بین ارتباط شغلی و تصمیم به استفاده (587/0=r، 01/0Pvalue<) و بین آموزش و تصمیم به استفاده (263/0= r، 05/0Pvalue<) همبستگی مثبت وجود داشت، اما بین نگرانی و تصمیم به استفاده (150/0= r، 01/0Pvalue<)، بین اختیاری بودن و تصمیم به استفاده (147/0-= r، 01/0Pvalue<) و بین شرایط تسهیل کننده و تصمیم به استفاده (046/0= r، 01/0Pvalue<) همبستگی مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج حاصل از پژوهش می توان اینگونه نتیجه گیری کرد که توجه به عوامل موثر بر پذیرش کاربران می تواند منجر به استفاده بیش تر از فن آوری های جدید در بخش مدارک پزشکی بیمارستان ها گردد. هم چنین از نتایج این پژوهش می توان در راستای بهبود سیستم های جدید استفاده کرد، به طوری که با نیازهای کاربران تناسب بیشتری داشته باشند.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات بیمارستان، فن آوری، بخش مدارک پزشکی
  • شیرین دهقان، زلیخا محمودی، محمد قاسم پور صفحات 810-818
    مقدمه
    استفاده از آدرس وابستگی سازمانی غیراستاندارد مشکلاتی در محاسبه ی تولیدات علمی، شاخص های علم سنجی و حتی رتبه بندی دانشگاه ایجاد می نماید. شناسایی مدارک غیراستاندارد می تواند دانشگاه را در امر یکپارچه سازی مدارک تولید شده کمک نماید. هدف از انجام این مطالعه تعیین مدارک نمایه شده ی محققین دانشگاه علوم پزشکی شیراز با آدرس وابستگی سازمانی غیراستاندارد در Web of Science و Scopus تا 2011 میلادی بود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع کاربردی بود و به صورت توصیفی- مقطعی انجام گردید. جامعه ی پژوهش تعداد 761 مدرک نمایه شده ی محققین دانشگاه علوم پزشکی شیراز در Web of Science و Scopus با آدرس وابستگی سازمانی غیراستاندارد تا پایان دسامبر 2011 میلادی بود. در هر یک از مجموعه های Web of Science و Scopus کلمه ی «Shiraz» در فیلد Affiliation جداگانه جستجو گردید. مدارک با وابستگی سازمانی غیراستاندارد از بین کلیه ی مدارک بازیابی شده، جدا شد و از نظر تعداد، سال انتشار، موضوع، میزان استناد و تنوع با استفاده از نرم افزارExcel و با آمار توصیفی بررسی گردید.
    یافته ها
    روند رشد این مدارک تا سال های 2008 و 2009 صعودی و پس از آن نزولی بود. بیش ترین تعداد مدارک میزان استنادی بین صفر تا 10 استناد و کم ترین تعداد مدارک میزان استنادی بین 51 تا 60 استناد را به خود اختصاص دادند. بیش ترین تعداد این مدارک از نوع «مقالات اصلی» بودند.
    نتیجه گیری
    وجود تعداد قابل ملاحظه مدارک با آدرس وابستگی سازمانی غیراستاندارد نیاز به سیاست گذاری دقیق و صحیح برای یکپارچه سازی نام سازمانی دانشگاه و اطلاع رسانی دقیق به پژوهشگران برای پیشگیری از ادامه ی این روند را نمایان می سازد.گرچه خوشبختانه این روند در سال های اخیر رو به کاهش بوده است که همین امر می تواند بازتابی از شروع سیاست گذاری و بذل توجه به این مهم باشد.
    کلیدواژگان: استناد، نمایه، دانشگاه ها، پایگاه اطلاعات، Web of Science، Scopus
  • فاطمه فرخاری صفحات 819-829
    مقدمه
    با توجه به اهمیت فعالیت های بازاریابی در شناخت و برآوردن نیاز کاربران و نیاز کتابخانه ها به این نوع فعالیت ها، این پژوهش با هدف تعیین میزان استفاده ی کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی شهر زابل از اصول بازاریابی انجام شد تا با شناخت و ارزیابی وضعیت موجود، بتوان برنامه ریزی های بهتری برای آینده ارایه نمود.
    روش بررسی
    این پژوهش از نظر نوع، کاربردی است و از نظر شیوه ی گردآوری اطلاعات، به روش پیمایشی انجام گرفته است. جامعه ی آماری این پژوهش را تعداد 14 کتابخانه ی شهر زابل که تمامی آن ها سرشماری شدند، تشکیل داد. جمع آوری داده با استفاده از پرسش نامه در تیرماه 1391 انجام شد و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه ی 11 و آمار توصیفی مانند میانگین و نمودار نتایج مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. روایی و پایایی (9/0=r) پرسش نامه در پژوهش های قبلی تایید شده است.
    یافته ها
    کتابخانه ی دانشگاه زابل با میانگین (89/2)، دانشگاه علوم پزشکی (71/2)، دانشگاه آزاد (37/2) و کتابخانه های عمومی (86/1)؛ به ترتیب رتبه ی اول تا چهارم را در آمیخته ی محصول به خود اختصاص دادند. در آمیخته ی مکان رتبه ی اول تا چهارم به دانشگاه آزاد (3)، علوم پزشکی (42/2)، دانشگاه دولتی (15/2)، و کتابخانه های عمومی (79/1) تعلق داشت. هم چنین در آمیخته ی تشویق و ترغیب دانشگاه آزاد (09/2) رتبه ی اول و علوم پزشکی (84/1)، دولتی (64/1) و عمومی (14/1) رتبه های بعدی را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    تقریبا کتابخانه های دانشگاه علوم پزشکی زابل نسبت به دیگر کتابخانه ها از وضعیت بهتری برخوردار بودند. با توجه به نتایج، بالاترین میانگین میانگین ها در آمیخته های بازاریابی به عدد 3 نمی رسد، این عدد نشان داد که کتابخانه هایی که نسبت به دیگر کتابخانه ها از وضعیت بهتری برخوردار بودند؛ در حد متوسط قرار داشتند و خدمات ارایه شده در حد مطلوب نبود.
    کلیدواژگان: آمیخته های بازاریابی، کتابخانه های دانشگاهی، بازاریابی، اطلاعات، خدمات کتابخانه های، دانشگاه ها
  • نجلا حریری، حسین وکیلی مفرد * صفحات 830-839
    مقدمه

    حجم اطلاعات و تصاویر موجود در اینترنت و رشد روز افزون آن، کار جستجوی بهینه ی اطلاعات و به ویژه تصاویر را برای کاربران مشکل کرده است. در بین ابزارهای جستجو، موتورهای کاوش، بیش تر مورد استفاده ی کاربران قرار می گیرند. هدف از تحقیق حاضر، تعیین میزان دقت موتورهای کاوش عمومی و تخصصی پزشکی در بازیابی تصاویر پزشکی ومقایسه ی آن ها بوده است.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر، کاربردی و از نوع پیمایشی مقایسه ای بود که در سال 1390 انجام شد. جامعه ی مورد بررسی در این پژوهش، دو موتور کاوش عمومی Yahoo و Google و دو موتور کاوش تخصصی پزشکی OmniMedicalSearch و Trip Database بودند. به منظور تعیین و مقایسه ی میزان دقت بازیابی تصاویر پزشکی در چهار موتور کاوش مورد بررسی، ده کلیدواژه با مشورت متخصصان پزشکی انتخاب و در این موتورهای کاوش مورد جستجو قرار گرفتند. سپس ده نتیجه ی اول هر موتور کاوش استخراج شد و با اخذ نظر متخصصان پزشکی، ربط یا عدم ربط آن ها با کلیدواژه ی مورد نظر، با استفاده از نرم افزار SPSS، روش های آمار توصیفی و آزمونt مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    موتور کاوش Google با دقت 90، دارای بیش ترین دقت در بازیابی تصاویر مرتبط و کاملا مرتبط و سپس موتور کاوش پزشکی OmniMedicalSearch دارای دقتی معادل 8/86 در بازیابی تصاویر پزشکی بود. تفاوت معنی داری بین میزان دقت موتورهای کاوش عمومی و موتورهای کاوش تخصصی پزشکی در بازیابی تصاویر پزشکی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    علی رغم همپوشانی برخی از نتایج موتورهای کاوش، هر کدام از موتورهای کاوش مورد بررسی نتایج منحصر به فردی را نیز بازیابی کرده اند. این موضوع نشان دهنده ی تفاوت در الگوریتم نمایه سازی منابع موجود در وب، توسط موتورهای کاوش مختلف است و پیشنهاد می شود که برای جستجوی تصاویر پزشکی، از چند موتور کاوش عمومی و تخصصی پزشکی به طور همزمان استفاده شود.

    کلیدواژگان: اینترنت، ذخیره و بازیابی اطلاعات پزشکی، تصاویر پزشکی، دقت، موتور کاوش
  • محمدحسین بیگلو، گیتی شاه محمدی، مهدی صابریان بروجنی صفحات 840-847
    مقدمه
    بایومارکرها شاخص های قابل ارزیابی می باشند که در محیط های زیستی یافت می شوند و به عنوان یک شاخص جهت معین کردن روند بیولوژیکی طبیعی، بیماری زایی و یا پاسخ به درمان های دارویی در محیط های زیستی استفاده می شوند. پژوهش حاضر با استفاده از شاخص های علم سنجی به ارزیابی تولیدات علمی منتشر شده در زمینه ی بایومارکرها پرداخته است تا ضمن شناسایی کشورهای تاثیرگذار منطقه، همکاری و برنامه ریزی های آتی را در این حوزه ی موضوعی تسهیل نماید.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر توصیفی می باشد. استخراج داده ها از پایگاه مدلاین و انتخاب کلیدواژه ی جستجو با عنوان Biological Markers از واژه نامه ی مش (MeSH)واعمال محدودیت زمانی2000-2010 انجام گرفته است.
    یافته ها
    درطول دوره ی مورد بررسی تعداد 116368 مدرک در زمینه ی بایومارکرها در پایگاه مدلاین نمایه شده است که از این تعداد، سهم کشورهای خاورمیانه 9/2 درصد می باشد. ترکیه و ایران با اختصاص 1/1 و03/0 درصد از کل مدارک نمایه شده به خود، به ترتیب در جایگاه اول و سوم خاورمیانه قرار گرفتند. دانشگاه علوم پزشکی شیراز به عنوان فعال ترین موسسه در ایران، 20 درصد از مدارک ایرانی نمایه شده در پایگاه مدلاین را به خود اختصاص داده است.
    نتیجه گیری
    میزان تولیدات علمی در زمینه ی بایومارکرها در طول سال های اخیر افزایش داشته است. با این وجود میزان اختلاف بین تولیدات علمی ایران با کشورهای تاثیرگذار منطقه زیاد و قابل تامل می باشد که توجه و همت سیاست گذاران را می طلبد.
    کلیدواژگان: بایومارکرها، علم سنجی، مدلاین، ایران، خاورمیانه
  • بهناز خیری، حسین سماواتیان، حمیدطاهر نشاط دوست، علی صفدریان صفحات 848-861
    مقدمه
    یک سازمان زمانی با موفقیت از عهده ی ماموریت و رسالت خود برمی آید که توانسته باشد رضایت مراجعانش را تامین کند. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی روابط هوش هیجانی، ویژگی های شخصیتی و متغیرهای جمعیت شناختی کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با رضایت ارباب رجوع با نقش تعدیل کنندگی ادراک عدالت سازمانی انجام شده است.
    روش بررسی
    این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و از نظر هدف کاربردی می باشد. دو جامعه ی آماری این پژوهش شامل الف: کلیه ی کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با تعداد 872 نفر و ب: مراجعان به بخش های مختلف دانشگاه مذکور که در نقش ارباب رجوع به کارکنان مراجعه می نمودند. بازه ی زمانی تحقیق در نیمه ی دوم سال 1391 بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه ی پنج عاملی شخصیت NEO، پرسش نامه ی Servqual، پرسش نامه ی عدالت سازمانی، پرسش نامه ی هوش هیجانی و پرسش نامه ی ویژگی های جمعیت شناختی بود که تمامی آن ها پایایی و روایی لازم را دارا بوده اند. برای تحلیل داده ها، از شاخص های توصیفی نظیر پراکندگی و میانگین و نیز از روش های آمار استنباطی همچون همبستگی Pearson، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس با استفاده از نسخه ی 19 نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که همبستگی بین رضایت ارباب رجوع از یک سو و ویژگی های شخصیتی، هوش هیجانی و ادراک عدالت سازمانی از سویی دیگر (870/0R= و 757/R2=) دارای رابطه ی معنی داری است. همچنین بین کلیه ی ویژگی های جمعیت شناختی کارکنان دانشگاه در سطح (05/0Pvalue<) با رضایت مراجعان با نقش تعدیلی عدالت سازمانی رابطه ی معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیرگذاری ادراک عدالت سازمانی بر ارتباط هوش هیجانی و شخصیت کارکنان با رضایت مراجعان، به منظور ارتقای رضایت مراجعان تمرکز بر مسایل فردی حایز اهمیت است. در این بین، به واسطه ی آموزش پذیری و امکان ارتقای هوش هیجانی، این متغیر جایگاهی ویژه دارد.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، رضایت، ارباب رجوع، کارکنان، عدالت سازمانی
  • سعید کریمی، محمود کیوان آرا، محسن حسینی، مرضیه جعفریان، الهه خراسانی صفحات 862-875
    مقدمه
    درجه ای که افراد اطلاعات بهداشتی درمانی را درک می کنند و می توانند در سیستم بهداشتی درمانی به کار گیرند تحت عنوان سواد سلامت مطرح می شود. عواقب ناشی از سواد کم سلامت هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم بروز می کند. از این رو هدف از این مطالعه، تعیین سواد سلامت، وضعیت سلامت و بهره مندی از خدمات سلامت و ارتباط بین آنها در بزرگسالان شهر اصفهان بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی بوده که بر روی300 نفر از افراد 18-64 ساله ی شهر اصفهان با روش نمونه گیری خوشه ایکه متناسب با حجم نمونه ی انتخاب شده بودند در سال1390 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ی محقق ساخته، اقتباس شده از پرسش نامه استاندارد سواد سلامت CAHP (Consumer Assessment of Healthcare Providers and Systems) بود و روایی و پایایی آن سنجیده شد. وضعیت سلامت فرد براساس خودارزیابی فیزیکی و روانی سلامت در طول 6 ماه گذشته اندازه گیری شد. میزان بهره مندی از خدمات سلامت هم درشش حیطه از افراد سوال شد که شامل تعداد مراجعه به پزشک عمومی، تعداد مراجعه به پزشک متخصص، تعداد مراجعه به درمانگاه یا مطب، تعداد مراجعه به اورژانس، میزان استفاده از خدمات تشخیصی در 3 ماه گذشته و میزان بستری شدن در بیمارستان در یک سال گذشته می باشد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ی 18 آمار توصیفی و آزمون کای اسکوئر استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ی سواد سلامت 4/2 و در حد متوسط، میانگین نمره ی وضعیت سلامت 1/3 و در حد خوب و میانگین نمره ی بهره مندی از خدمات سلامت 1/2 و در حد ضعیف ارزیابی شد. بین سواد سلامت، وضعیت سلامت و بهره مندی از خدمات سلامت ارتباط آماری معناداری مشاهده نشد. بعد خانوار در خودارزیابی وضعیت سلامت افراد موثر است. میزان تحصیلات افراد و منطقه ی محل سکونت هم در بهره مندی افراد از خدمات سلامت موثر است.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع سواد سلامت متوسط در بزرگسالان شهر اصفهان و نیز پایین بودن میزان بهره مندی از خدمات سلامت لزوم توجه بیش تر به امر سواد سلامت و بهبود ارتباط پزشک و بیمار و آگاه سازی افراد جامعه از طریق برنامه های ارتقای سلامت و یا رسانه ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، وضعیت سلامت، خدمات سلامت، بهره مندی
  • مهدی یوسفی، عباس عصاری آرانی، بهرام سحابی، انوشیروان کاظم نژاد، سمیه فضائلی صفحات 876-886
    مقدمه
    نفوذ فن آوری اطلاعات و ارتباطات در حوزه ی سلامت و توانمندی های چشم گیر آن، در کنار امکان افزایش کارایی ارایه ی خدمات و کاهش هزینه ها، موجب توجه روزافزون به این فن آوری ها برای مقاصد مختلف شده است. بر این اساس تعیین تاثیر توسعه ی سلامت الکترونیک بر کاهش مخارج سلامت خانوارها هدفی است که مقاله ی فعلی به آن پرداخته است.
    روش بررسی
    مطالعه ی توصیفی- کاربردی فعلی در دو مرحله در سال 1391 صورت گرفت که در مرحله ی اول با استفاده از روش کیفی مصاحبه با 93 خانوار از 8 استان کشور براساس چهار سطح شاخص توسعه ی انسانی، به شناسایی اجزای مختلف مخارج سلامت خانوارها پرداخته شد و در مرحله ی بعد با استفاده از پانل نخبگان و با تحلیل محتوایی اجزای شناسایی شده، تاثیر توسعه ی سلامت الکترونیک بر هر یک از اجزای مخارج سلامت خانوار بررسی و اجزا در سه دسته ی مستقیم، غیرمستقیم و بدون تاثیر دسته بندی شد.
    یافته ها
    در مرحله ی اول مطالعه تعداد 73 نوع هزینه ی سلامت خانوار شناسایی شد که در مرحله بعد تعداد 27 نوع از این هزینه ها به عنوان مواردی تشخیص داده شد که توسعه ی سلامت الکترونیک، می تواند به صورت مستقیم آن ها را کاهش دهد. از بین این موارد سلامت الکترونیک، بیش ترین ظرفیت را برای کاهش هزینه های ایاب و ذهاب، اسکان، تغییر شغل و استرس ناشی از تلف شدن وقت دارد.
    نتیجه گیری
    توسعه ی سلامت الکترونیک می تواند به عنوان یک راهبرد مناسب جهت کاهش سهم مردم از هزینه های سلامت در نظر گرفته شود، البته ایجاد زیرساخت های فن آوری اطلاعات و ارتباطات و همکاری بین بخشی برای بهره مندی از نتایج این راهبرد، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مخارج سلامت، فن آوری اطلاعات سلامت، سلامت الکترونیک
  • مجید داوری، تام والی، آلن هی کاکس صفحات 887-900
    مقدمه
    ورود فن آوری های نوین و گران قیمت، بیماری های مزمن و افزایش انتظارات مردم از نظام های سلامت در سراسر دنیا، هزینه های بهداشت و درمان را به میزان قابل توجهی افزایش داده است. در دهه های اخیر برنامه های ارزیابی فن آوری سلامت HTA (Health Technology Assessment) برای بهبود کارآمدی منابع مورد استفاده در نظام های سلامت کشورهای مختلف به طور روز افزونی به کار گرفته شده اند. هدف این مطالعه ارزیابی نیاز به یک نظام HTA متناسب با ویژگی های نظام سلامت ایران بود.
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه ی نیازسنجی است که در چهار مرحله در سال 1386 انجام شده و برای انجام آن از ترکیب چند روش شامل مرور متون، مصاحبه و بررسی اسناد بالادستی کشور استفاده شده است. در مرحله ی اول، به منظور شناخت چالش های بخش های مختلف نظام سلامت ایران، مرور متون و مصاحبه با افراد کلیدی در سال 1386 هجری- شمسی انجام شد. در مرحله ی دوم منشا مشکلات مورد بررسی قرار گرفت. شناخت مفهوم، فلسفه، و هدف یک نظام ارزیابی فن آوری سلامت، به عنوان یکی از راه حل های ممکن برای غلبه بر چالش های نظام سلامت ایران در مرحله ی سوم مورد مطالعه قرار گرفت. در مرحله ی چهارم اولویت استقرار HTA برای ایران با توجه به چالش های فعلی آن مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مرور متون و 38 مصاحبه با افراد خبره نشان دادند که نظام سلامت کشور در حال حاضر در بخش های مختلف خود با مشکلات جدی و متعددی از نظر اثربخشی، کارآمدی و عدالت مواجه است. ریشه ی اصلی چالش های موجود در ساختار و سیاست گزاری نظام سلامت می باشد. مرور متون مربوط به HTA نشان داد که هدف از راه اندازی آن بهبود تصمیمات مدیران و تصمیم گیران نظام سلامت برای ارتقای کیفیت، کارآمدی و عدالت بوده است.
    نتیجه گیری
    انجام اصلاحات و برطرف کردن منشا ناکارآمدی ها و بی عدالتی ها در نظام سلامت (سیاست ها و برنامه ها)، علاوه بر اینکه می تواند بستر مناسبی برای استقرار یک نظام HTA موثر باشد، می تواند به میزان بسیار بیش تری کارآمدی نظام سلامت کشور را بهبود بخشیده و بنابراین هزینه- اثربخش تر باشد. برای اطمینان از موفقیت چنین اصلاحاتی لازم است سیاست ها و برنامه ها را بر شواهد مبتنی نمود.
    کلیدواژگان: فن آوری سلامت، سیستم های مراقبت سلامت، کارایی، ایران
|
  • Esmaeil Mehraeen, Haleh Ayatollahi, Maryam Ahmadi Pages 779-788
    Introduction
    Nowadays, with the advent of electronic medical records (EMR), the need for information sharing has increased. As a result, more attention should be paid to the security and confidentiality of information systems. In this research, information security in hospital information systems was investigated considering three dimensions (administrative, technical and physical) in the hospitals affiliated to Tehran and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences.
    Methods
    This was an applied research study completed in 2012. The study population composed of information technology managers working in the hospitals affiliated to Tehran and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences, and the representatives of software companies. Data were collected using a questionnaire. To check the face and content validity of the questionnaire, experts’ views were investigated and the reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach’s Coefficient Alpha (=α 0/75). Descriptive and inferential statistics, such as t-test were used to analyze data.
    Results
    The study results showed that most of the hospitals had addressed issues related to information security in hospital information systems, and all three dimensions had been taken into account. There was no significant difference between the level of information security in the teaching and the non-teaching hospitals. However, there was a significant difference between the views of the information technology managers and the perspectives of the software companies’ representatives about the technical dimension of information security.
    Conclusion
    Although the information security in hospital information systems was evaluated at the acceptable level, planning and implementing more effective security policies are necessary to overcome weaknesses in different dimensions of information security.
    Keywords: Data Security, Hospital Information Systems, Health Information Technology
  • Ehsan Nabovati, Amir Abas Azizi, Ebrahim Abbasi, Hassan Vakili, Arki, Javad Zarei, Amir Reza Razavi Pages 789-799
    Introduction
    In the past decades, machine learning algorithms have become a useful tool for data mining within huge amounts of health data to create prediction models. Burn is one of the diseases that predicting of its outcome has high importance. The aim of this study was to survey two widely used machine learning algorithms; neural network and decision tree, and compare them with logistic regression method to predict the outcome of burn patients.
    Methods
    In this retrospective observational study, following preprocessing of the data and determining the outcome of patient (live or death), two well-known machine learning algorithms (neural network and decision tree) and logistic regression method were used to create prediction models using data from 4804 burn patients hospitalized in Taleghani Burn Center in Ahvaz during the years 2001-2007. The preprocessing of the data was performed using SPSS (Version16.0), and in the modeling phase, Clementine (Version 12.0) software was used. Moreover, 10-fold cross validation technique was used to validate the model and criteria for evaluating the performance of models were measured and compared.
    Results
    The results showed that the neural network algorithm with accuracy of 97% resulted the most accurate model on the studied data. The decision tree model with 95% accuracy was in the second place and the logistic regression model with an accuracy of 90% was the least accurate. Moreover other evaluating criteria such as sensitivity, specificity, PPV, NPV and AUC showed that performance of the neural network model was better than the others.
    Conclusion
    The current study shows that machine learning algorithms compared with statistical methods create more accurate models. In analyzing the current data, the model created by artificial neural network is more accurate than the other machine learning algorithm, decision tree.Keywords: Data Mining; Machine Learning; Forecasting; Decision Tree; Artificial Neural Network; Burns
    Keywords: Data Mining, Machine Learning, Forecasting, Decision Tree, Artificial Neural Network, Burns
  • Mostafa Langarizadeh, Mahmudreza Gohari, Azita Koohestani Pages 800-809
    Introduction
    Technology Acceptance Model is used to describe human behavior in relation to the information systems. Concentrating on the model, the present research tries to recognize and examine the factors affecting the hospital information system in the teaching hospitals of Tehran University of Medical Sciences.
    Methods
    This paper was a cross- sectional and correlation study conducted in 1390 AH (March 19, 2011 to March 20, 2012). The research population covered 185 respondents including the medical records personnel of the teaching hospitals of Tehran University of Medical Sciences. The data were gathered using a questionnaire (developed by the author comparing the similar studies), which validity was confirmed by a committee of experts and the reliability was calculated (before the study began) using a Cronbach α (α=0.93) in a 50 people sample. The descriptive statistics and non-parametrical analysis of the Spearman rank correlation was applied to the data analysis using an SPSS18.
    Results
    The findings suggested a positive correlation individually between Behavioral Intention and the factors of perceived usefulness (Pvalue<0.01, r=0.521), perceived ease of use (Pvalue<0.01, r=0.469), self efficacy (Pvalue<0.01, r=0.548), end user support (Pvalue<0.01, r=0.399), social norms (Pvalue<0.01, r=0.383), Trust (Pvalue<0.01, r=0.501), job relations (Pvalue<0.01, r=0.587), and training (Pvalue<0.05, r=0.263), but no correlation was seen between Behavioral Intention and the factors of anxiety (Pvalue<0.01, r=0.150), voluntariness (Pvalue<0.01, r=0.147), and facilitating conditions (Pvalue<0.01, r=0.046).
    Conclusion
    Based on the results obtained from this study, it could be concluded that pay more attention to the factors affected on users’ acceptance may caused to more usage of new technologies in medical records departments. In addition, the results of such studies could be useful in terms of designing new systems to make better coverage on users needs.
    Keywords: Hospital Information Systems, Technology, Medical Records Department
  • Shirin Dehghan, Zoleikha Mahmudi, Mohammad Ghasempour Pages 810-818
    Introduction
    Scientific documents indexed in citation indices could show the scientific production of an academic institution if the author introduces him/her as a member of that institution. Researchers and faculty members should know about their standard and correct affiliation to declare it in their articles. Nonstandard affiliation could make problems in counting scientific production which can lead to unrealistic wrong place in universities ranking. Identifying scientific documents with wrong affiliation could help the university to correct them in order to reflect more realistic view of scientific production.
    Methods
    This study has been done in a cross-sectional descriptive survey. Research community was 761 documents produces by researchers of Shiraz University of Medical Sciences which is indexed with nonstandard affiliation in Scopus and Web of Science till 2011. As a keyword, "Shiraz" was searched in "affiliation" field in both citation indices. All the documents with nonstandard affiliation were assessed according to their number of citation, subject and type of documents. The results were analyzed with descriptive statistic methods and Excel software.
    Results
    Publication trend of documents were ascending till 2008 and 2009 and then descending. Most of these documents have been cited between zero to 10 times, the least one has a number of 51 to 60 citations. The highest numbers of these documents are original articles.
    Conclusion
    Presence of significant number of documents with nonstandard affiliation shows importance of establishing of accurate policies for the integration of the organization's name and detailed information to investigators to prevent the continuation of this trend. Fortunately however, this trend has been declining in recent years, which may reflect establishment of such a policy and pay attention to this matter.
    Keywords: Citation, Indexes, Universities, Data Bases, Web of Science, Scopus
  • Fateme Farkhari Pages 819-829
    Introduction
    Because of the importance of the marketing activities and libraries need to such activities, it is necessary to do a research on libraries of Zabol Medical Science University usage of marketing principles in order to have a better plan for the future on the basis of present situation evaluation.
    Methods
    The study is an applied one and survey method has been used as the method of data collection. The population of the study is the entire libraries of Zabol city. These libraries were classified in four categories, libraries of Medical Science University (5 libraries), public libraries (7 Libraries), central library of Zabol University and Zabol Islamic Azad University. Using SPSS11 statistical software and descriptive statistics were used to analyze the data.
    Results
    Investigation of marketing mixes on the basis of Product mix showed that central library of Zabol University with the average (2.89), central library of Medical Science University (2.71), Islamic Azad University (2.37) and the public libraries (1.86) are in first rank to fourth respectively. The results also showed that on the basis of Place mix ranking of first to fourth are respectively related to Islamic Azad University (3), central library of Medical Science University (2.42), central library of Zabol University (2.15) and the public libraries (1.79). In Promotion mix, Islamic Azad University (2.09), library of Medical Science University (1.84), central library of Zabol University (1.64) and public libraries (14.1) are in first to fourth rank respectively.
    Conclusion
    The results of this study showed that libraries of medical science university are in better situation on the basis of marketing mixes. According to the chart results, the highest average in the mean of marketing mixes is less than 3 that indicates the libraries which are in better situation than the other libraries, are in the intermediate level and their services are not desirable.
    Keywords: Marketing Mixes, Academic Libraries, Marketing, Information, Library Services, Universities
  • Nadjla Hariri, Hosein Vakili Mofrad Pages 830-839
    Introduction

    The huge volume of information and images on the Internet and its increasing growth has made the optimized search performance difficult for users. Among search tools, search engines are mostly used by users. This research was aimed to determine and compare the precision of general and specialized search engines in medical images retrieval.

    Methods

    This applied, comparative approach survey was conducted in 2011. The research sample included 2 general search engines, i.e. Yahoo and Google, and 2 specialized medical search engines, i.e. OmniMedicalSearch and Trip Database. In order to determine and compare the precision of image retrieval in the four search engines, 10 medical keywords were chosen after consulting medical specialists and were searched in the mentioned search engines. Then the first 10 results retrieved by each search engine were extracted and the opinions of medical specialists about relevance of results were received. Descriptive statistics, Independent t-test were used to analyze the data with SPSS.

    Results

    It was found that Google search engine has the most precision (90) in retrieving of relevant medical images and then OmniMedicalSearch search engine has precision to be equal 86/8. Among general search engines and specialized medical search engines there aren’t meaningful differences in retrieval of medical images.

    Conclusion

    Despite of some overlap between search engines results, each search engine also was retrieved unique results. This matter indicate that the indexing algorithm of resources on the web different in the various search engines; and it is suggested to use several general and specialized search engines simultaneously to search medical images.

    Keywords: Internet, Medical Information Storage, Retrieval, Medical Illustration, Precision, Search Engine
  • Mohammad Hossein Biglu, Giti Shahmohammadi, Mehdi Saberian Brojeni Pages 840-847
    Introduction
    Biomarkers are indicators than can be evaluated and found in biological environments. They are also used as indicator to determine the natural biological and pathological process, even as reactions to pharmacologic treatments. The major aim of current study is to analyze the scientific outputs in the field of Biomarkers and to determine the prolific countries in the field.
    Methods
    All data was extracted from biological database of MEDLINE. Extracting data was restricted to the MeSH term of Biological Markers in the time span of 2000-2010. Excel and SPSS18 software packages were used for the statistical analysis of gathered data.
    Results
    The result of study showed that a total number of 116,368 scientific documents have been indexed as a main heading of Biological Markers in MEDLINE through 2000-2010. Middle East countries all together have shared 2.1 % of total publication in MEDLINE. Shiraz university of Medical Science sharing 20% of total publication from Iran was the most productive university among Iranian educational institutes.
    Conclusion
    Although the number of scientific output in the field of Biomarkers has increased during the period of study and Iran appeared active in this process, but the gap between Iranian production and influences countries still is great and considerable. Policy makers’ Attention is needed to remove the barriers and pave the way for future scientific activities in the country.
    Keywords: Biological Markers, Scientometrics, MEDLINE, Iran, Middle East
  • Behnaz Khayeri, Hossein Samavatian, Hamidtaher Neshatdost, Ali Safdarian Pages 848-861
    Introduction
    An organization attains the missions and targets when it could satisfy its client. Considering this fact, the current research carried out to investigate the relationship among emotional intelligence, personality characteristics and demographic variables of the personnel of Isfahan Medical University with client satisfaction with moderating role of Perceived organizational justice.
    Methods
    The method of the study is basically descriptive-correlation. The tool used to collect the data was included the NEO personality questionnaire, Servqual questionnaire, organizational justice questionnaire, emotional intelligence questionnaire, and demographic characteristics questionnaire. The validity of the questionnaires were confirmed by the professionals and the reliability of them were examined using Cronbach’s Alpha in which for the NEO personality questionnaire was found between 68 percent to 83 percent, for Servqual questionnaire, 88 percent, for organizational justice questionnaire, 91 percent and for the emotional intelligence questionnaire, 86 percent was obtained. The research was done in Isfahan Medical University in the year of 2012. The descriptive and inferential statistical analysis was done using SPSS.
    Results
    The analysis of the data revealed that there was a significant relationship between client's satisfaction with emotional intelligence, personality characteristics and perceived organizational justice (R=0/870, R2=0.757). Also, no significant correlation was found between demographic characteristics of the personnel with client's satisfaction with moderating role of perceived organizational justice (Pvalue<0/05).
    Conclusion
    According to the impact of perceived organizational justice on the relationship between emotional intelligence and personality of the personnel, with client satisfaction, focusing on ndividual issues is important to improving client satisfaction. In this regard emotional intelligence is a special place.
    Keywords: Emotional Intelligence, Satisfaction, Clients, Personnel, Organizational Justice
  • Saeed Karimi, Mahmood Keyvanara, Mohsen Hosseini, Marzie Jafarian, Elahe Khorasani Pages 862-875
    Introduction
    Health literacy is the degree to which people understand the health information and can operate in the health care system. Consequences of low health literacy occur both directly and indirectly. Therefore, the aim of this study was to determine health literacy, health status and health services utilization and their relationships in adults in Isfahan.
    Methods
    This study was a descriptive analytical survey on 300 (18-64 years old) people in Isfahan, multi stage sampling was performed. For collecting the data, questionnaire adapted from CHAP (Consumer Assessment of Healthcare Providers and Systems) health literacy questionnaire was used. Health status was measured by self-assessment of physical and mental health over the last 6 months. Health services utilization was asked by six areas that include the number of GP visits, number of special physician visits, number of outpatient or clinic visits, number of the emergency department visits, number of diagnostic services use of the last 3 months and the hospitalization in the past year. For data analysis SPSS18 software, descriptive statistics and Chi-square test was used.
    Results
    Average health literacy score was 2.4, which was moderate. The average health status score was 3.1, which was good and the average health services utilization score was 2.1, which was weak. Health literacy, health status and health care utilization were not statistically significant. Levels of education and place of residence were effective on health services utilization.
    Conclusion
    According to the average prevalence of health literacy in adults in Isfahan and low health services utilization, more attention to the improvement of health literacy and doctor-patient relationship and awareness of community through health programs and media was recommended.
    Keywords: Health Literacy, Health Status, Health Services, Utilization
  • Majid Davari, Tom Walley, Alan Haycox Pages 887-900
    Introduction
    Health Technology Assessment (HTA) is increasingly being utilized on a global scale to improve the clinical and cost-effectiveness of healthcare resource utilization. The aim of this study was to address the need of a HTA system for Iranian health system.
    Methods
    This study was a needs assessment study which performed in four steps. Firstly, a comprehensive review and semi-structured interviews were undertaken to identify challenges, nature and the context of health system in Iran in which the system of HTA would be applied. Secondly, a detailed analysis of individual aspects of the Iranian healthcare system was done to realize the roots and the sources of the problems. Thirdly, a wide-range review was undertaken to understand the concept, philosophy and the aim of a HTA system as one of the potential solutions to improve Effectiveness, Efficiency, and Equity (EEE) of healthcare delivery system in Iran. Finally, the priority and extent to which the introduction of HTA to Iran would assist in achieving the objectives of the Iranian healthcare system was assessed.
    Results
    The review and the 38 interviews with key informants identified that healthcare delivery, health insurance, and pharmaceutical systems have faced serious EEE problems. These problems are originated from both structural deficiency and healthcare policies; the policies which were based mainly on pressure rather than evidence. The review of the literature illustrated that the main aim of HTA development was to improve the EEE of the healthcare system. Nevertheless to ensure such improvement, it is necessary to consider to the context of a health system.
    Conclusions
    Development of a HTA system in Iran would enhance the development of clinical guidelines as well as economic evaluation studies. It could also improve managing new health technologies in some ways. Nonetheless focusing on the sources of inefficiency and inequity of the health system (policy and planning) could improve the efficiency of the system more effectively and thus is more cost-effective. This could also provide an appropriate context for an effective HTA system within the health system in Iran.
    Keywords: Health Technology, Healthcare Systems, Efficiency, Iran