فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1392)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال سوم شماره 3 (پیاپی 10، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد امین خراسانی*، محمدرضا رضوانی صفحات 1-16
    روستاهای پیرامون شهری در زمره سکونتگاه هایی قرار دارند که همزمان صحنه شکل گیری، رشد و تداوم فرصت ها و تهدیدهایی هستند که کیفیت زیست و نحوه تامین نیازهای ساکنان را تحت تاثیر قرار می دهد. زیست پذیری، یک مفهوم کلی است که با تعدادی از مفاهیم و اصطلاحات دیگر مانند پایداری، کیفیت زندگی و کیفیت مکان، و اجتماعات سالم در ارتباط است. سکونتگاه زیست پذیر را به طور خلاصه، به عنوان مکان مناسب برای کار و زندگی تعریف نموده اند. منطقه مورد مطالعه در این تحقیق، روستاهای پیرامون شهری در سطح شهرستان ورامین و در مجاورت چهار نقطه شهری واقع در آن است. هدف از این تحقیق، بررسی ارتباط بین زیست پذیری و برخورداری خدماتی این روستاها است. روش تحقیق تحلیلی بوده و با استفاده از یافته های میدانی و ادبیات جهانی حوزه زیست پذیری صورت پذیرفته است. نتایج نشان می دهد که بین نمره زیست پذیری هر روستا با ضریب توسعه یافتگی خدماتی آنها در روش موریس رابطه معناداری مشاهده نمی شود. همین همبستگی بین هر یک از ابعاد زیست پذیری با برخورداری خدماتی سنجیده شده است. بین هیچ کدام از ابعاد با برخورداری خدماتی ارتباط معنادار مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: زیست پذیری، برخورداری خدماتی، ارتباط، روستاهای پیرامون شهری، شهرستان ورامین
  • حجت شیخی*، بیژن ورمزیار صفحات 17-32
    اگر امروزه توسعه روستایی را راهبردی بدانیم که به منظور بهبود زندگی اقتصادی، اجتماعی، محیطی و... گروه خاصی از مردم به مرحله اجرا در آمده است، در این صورت رابطه معناداری میان شرح وظایف دهیاران و توسعه روستایی قابل مشاهده می-باشد. در این پژوهش بر آن هستیم تا اهدافی را که توسعه روستایی به دنبال آن است و از استقرار دهیاران در روستاها انتظار می رود، مورد بررسی قراردهیم، در این راستا عملکرد دهیاری ها در قالب چهار شاخص فرهنگی و اجتماعی، اقتصادی، خدماتی و عمرانی مورد بررسی قرار گرفته است، به نحوی که هدف پژوهش ارزیابی شاخص های موثر بر عملکرد دهیاری ها در فرآیند توسعه روستاهای شهرستان همدان می باشد. در این پژوهش با یک روش میدانی با نمونه گیری از 61 روستا و به تبع آن61 دهیاری به عنوان جامعه نمونه، با استفاده از روش پرسشنامه دلفی و بهره گیری از روش مدل ارزیابی چند معیاری(AHP) به بررسی نقش عملکرد دهیاران در روند مدیریت توسعه روستاهای شهرستان همدان پرداخته شده است. برای ارزیابی عملکرد جامعه هدف ازروش پرسشنامه دلفی با فرمول سازی سه معیار میزان تخصص و مهارت، اتفاق نظر و اجماع مخاطبین و نیز اهمیت دادن و توجه به مسائل توسط گروه فوق الذکر پرداخته شده است. نتایج حاصله حاکی از آن است، در بحث اهمیت دادن دهیار به شاخص های چهارگانه، شاخص عمرانی بالاترین درجه اهمیت و شاخص اقتصادی کمترین درجه را به خود اختصاص داده است. همچنین دربحث تخصص و مهارت دهیاران، شاخص خدماتی بالاترین و شاخص اقتصادی کمترین رتبه را به خود اختصاص داده است. در نهایت با استفاده از مدل(AHP) و مقایسه عملکردی آنان در دو بخش مرکزی و شراء از توابع شهرستان همدان مشخص گردید که نقش و عملکرد دهیاران روستاها در بخش مرکزی نسبت به بخش شراء موفقتر بوده است.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، دهیاران، تحلیل سلسله مراتبی(AHP)، شهرستان همدان
  • سید اسکندر صیدایی*، احمد تقدیسی، زلیخا نادرخانی، رقیه تازیکی صفحات 33-48
    امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات جزو جدایی ناپذیر برای توسعه جوامع بشری شده و نیاز به آن برای توسعه روز به روز محسوستر می شود. با توجه به اینکه حدود یک سوم جمعیت ایران در مناطق روستایی زندگی می کنند و از مراکز شهری دور هستند، برای خدمات رسانی بهتر و مناسبتر به این مناطق روستایی ایجاد مراکز ICT روستایی ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر به بررسی نقش ICT روستایی بر توسعه روستایی بخش انگوران در شهرستان ماهنشان می پردازد. روش پژوهش بصورت توصیفی تحلیلی و نحوه جمع آوری داده ها بصورت میدانی و با استفاده از پرسشنامه بوده و داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS تجزیه و تحلیل شد، هدف از انجام این پژوهش بررسی این موضوع است که ایجاد مراکز ICT روستایی در توسعه و رفاه مردم منطقه تاثیر داشته است؟ و برای تعیین این موضوع از آزمون T استفاده شده است. منطقه مورد مطالعه با 10 روستای دارای دفاتر ICT روستایی وN (1186) خانوار که بر اساس فرمول کوکران تعداد 206نمونه انتخاب شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بیشترین تاثیر دفاترICT درتوسعه روستایی مربوط به ایجاد رفاه و راحتی مردم است و همچنین خدمات ارایه شده از سوی دفاتر و ارایه خدماتی که روستاییان متقاضی آن هستند از عوامل موثر در میزان رضایت مشتریان از خدمات پست بانک در منطقه است و روایی آن با آلفای کرونباخ 752/0 مورد تایید قرار گرفته است. نتایج حاکی از میزان رضایتمندی مردم از دفاترICT روستایی در بخش انگوران دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات وارتباطات، توسعه روستایی، رضایت مشتریان، بخش انگوران
  • محمودرضا میرلطفی*، میثم بندانی، سعیده شهرکی صفحات 49-68
    زنان حدود نیمی از جمعیت روستایی را تشکیل داده و علی رغم وضعیت نامناسب اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی، نقش قابل توجهی در جامعه ایفا می نمایند. آنان علاوه بر مسئولیت مدیریت منزل و تربیت فرزندان، در فعالیت های کشاورزی و دامداری در خانواده نیز مشارکت دارند. اما متاسفانه با وجود تلاش زیاد زنان در جوامع روستایی، نقش این گروه غالبا در فعالیت های تولیدی و اقتصادی نادیده گرفته می شود. با این نگرش هدف مقاله حاضر بررسی نقش کار پنهان زنان در سطح رفاه خانوارهای روستایی شهرستان هامون می باشد. روش تحقیق مبتنی بر بررسی منابع کتابخانه ای، بررسی های میدانی و تکمیل پرسشنامه بوده است. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شده اند. در این راستا ابتدا داده ها و اطلاعات مرتبط با فعالیت های زنان روستایی در بخش کشاورزی و دامداری در طی دوره های ماهانه جمع آوری، سپس میزان درآمد(در صورت دریافت دستمزد) برآورد گردید. در ادامه به نقش کار پنهان زنان روستایی(با توجه به تعدیل عامل مداخله گر درآمد همسر) در سطح رفاه خانوارها پرداخته شد. یافته ها نشان می دهد، برآورد ارزش پولی کار پنهان زنان روستایی شهرستان هامون در امور کشاورزی و دامداری به طور میانگین ماهانه 7405000 ریال می باشد همچنین بین چهار گروه درآمدی خانوارهای روستایی و کار پنهان زنان تفاوت معنا داری دیده می شود. لذا پیشنهاد می گردد:با توجه به اینکه کار پنهان زنان روستایی قلب اقتصاد خانواده است، فرهنگ سازی های لازم در زمینه ارزشمند نمایاندن این خدمات که در حجم تولید ملی انکار ناپذیر است صورت گیرد و دولت با حمایت از طرح های کوچک زود بازده تولیدی و ارائه تسهیلات مالی زمینه استفاده از این نیروی عظیم انسانی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: زنان، کار پنهان، سطح رفاه، روستا، شهرستان هامون
  • حجت الله یزدانپناه، علی براتیان، سمیه کریمی صفحات 69-86
    بیماری سالک از جمله بیماری هایی است که در مناطق گرمسیر ی استان کرمانشاه گزارش شده است. شهرستان قصرشیرین از جمله این مناطق گرمسیری می باشد که در سال های اخیر با گسترش بیماری سالک جلدی (لیشمانیوز پوستی) مواجه است. این شهرستان از کانون های مهم آلودگی بیماری سالک استان کرمانشاه بر اساس شرایط آب و هوایی و شرایط اکولوژیکی می باشد. این بیماری به عنوان یک مشکل بهداشتی مهم مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت از نوع توصیفی همبستگی و با هدف بررسی عوامل موثر اقلیمی بر شیوع بیماری سالک در شهرستان قصر-شیرین صورت گرفته است. جهت جمع آوری داده های پژوهش، از آمارهای مربوط به بیماری سالک گزارش شده در طی دوره آماری 1382- 1390 که از مرکز بهداشت استان کرمانشاه استخراج شده است و هم چنین داده های هواشناسی دما، بارش و رطوبت نسبی استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که رابطه معنی دار منفی بین شیوع بیماری سالک در شهرستان قصر شیرین با دما وجود دارد. یعنی همزمان با کاهش متوسط دما احتمال بروز بیماری افزایش می یابد. در حالی که هیچ گونه رابطه معنی داری بین بروز بیماری سالک و متغیرهای متوسط رطوبت نسبی و بارش در شهرستان مذکور مشاهده نشد. علاوه بر این، نتایج نشان داد که احتمال بروز بیماری در مردان بیشتر از زنان بوده، و در طبقه بندی شغلی، اکثریت افراد مبتلا خانه دار بوده اند. همچنین، اکثریت افراد مبتلا در گروه سنی زیر25 سال قرار داشته که اکثرا در روستاهای شهرستان مربوطه ساکن بوده اند. همچنین در این شهرستان مسافرت به مناطق آندمیک بسیار کم صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: سالک پوستی، پشه خاکی، قصرشیرین، عناصر اقلیمی
  • مهدی ابراهیمی صفحات 87-106
    توسعه و گسترش شهری به شکل های مختلفی اتفاق می افتد. یکی از رایج ترین شیوه ها در گسترش شهری، افزایش محدوده های شهری از طریق الحاق یک شهر به شهر دیگر است. در فرایند الحاق یک یا چند عنصر سکونتی یا فعالیتی (روستا، شهرک، شهر، اراضی صنعتی، کشاورزی و...) به پیرامون شهر بزرگ تر ملحق می شود. به موجب مصوبه هیات دولت در مورخ 18/1/1392 شد شهر خوراسگان به شهر اصفهان ملحق و سپس به نام شهرداری منطقه 15 اصفهان به رسمیت شناخته شد. برای افزایش مزایای ناشی از این الحاق لازم است راهبردها و الزامات الحاق دو شهر مورد بررسی قرار گیرد تا معایب احتمالی این الحاق به حداقل کاهش یابد و در مقابل با برنامه ریزی و مدیریت بهتر بیشترین مزیت ایجاد شود. هدف این است که با استفاده از مدل کابردی(SWOT) امکانات و محدودیت های الحاق دو حوزه شهری اصفهان و خوراسگان بررسی و در نهایت راهبردهای اثر بخش تر نمودن این الحاق ارائه شود. در مدل (SWOT) که یک ابزار استراتژیک محسوب می شود، ابتدا عوامل موثر در موضوع برنامه ریزی به عوامل محیط درونی شامل نقاط قوت و نقاط ضعف؛ و عوامل بیرونی شامل فرصت ها و تهدیدها تقسیم می شود و سپس بر اساس بررسی های اولیه راهبردهای تهاجمی، تنوع، بازنگری و تدافعی تعیین و ارائه می شود. نتایج ناشی از این تحقیق نشان می دهد که مزیت های الحاق شهر خوراسگان به شهر اصفهان از محدودیت های آن بیشتر است به طوری که میانگین وزنی امتیازات نقاط قوت و فرصت ها به ترتیب 190 و 14/181 و میانگین وزنی نقاط ضعف و تهدیدها 3/163 و152 امتیاز است.
    کلیدواژگان: گسترش شهری، مدیریت شهری، الحاق، مدل SWOT، شهر اصفهان، شهر خوراسگان
  • محمود محمدی، احمد شاهیوندی، آرزو ایزدی صفحات 107-124
    سنجش مطلوبیت محلات مسکونی برای شناخت الگوی زندگی شهری بسیار با اهمیت می باشد.به طوری که امروزه ارتقای کیفیت محیط سکونت، به عنوان یکی از اهداف اساسی سیاستگذاران و برنامه ریزان شهری بدل شده است.مهمترین مساله ای که در محلات مختلف شهر اصفهان دیده می شود تمایز بسیار زیاد در بین محلات از نظر مطلوبیت محیطی و اجتماعی می باشد، به طوری که برخی از محلات با استقبال و پذیرش همه مردم، بخصوص طبقات اجتماعی و اقتصادی بالا مواجهه اند و برخی دیگر از محلات به ناچار سکونتگاه قشرهای فقیر اقتصادی و اجتماعی می باشند. پژوهش حاضر با هدف سنجش شاخص های موثر بر کیفیت محلات مطلوب شهر اصفهان می باشد، ابتدا 15محله مطلوب برتر شهر اصفهان از دید 52 مدیر ارشد شهرسازی معرفی شده، سپس14 شاخص کالبدی، اجتماعی و اقتصادی در این محلات ارزیابی و مقایسه شده اند. روش تحقیق به صورت توصیفی – تحلیلی است که برای تحلیل داده ها از مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد میزان همبستگی متغیرهای مستقل(سودآوری اقتصادی، خدمات رسانی، آرامش محیطی، دسترسی به رودخانه زاینده رود، عرض مناسب معابر، دسترسی به سایر مناطق) با متغیر وابسته(مطلوبیت) 996/0 می باشد که نشان از همبستگی قوی بین متغیرها می نماید. همچنین مقادیر مربوط به ضرایب تعیین 99/0، تعیین تعدیل شده 98/0، و سطح معناداری آنها000/0 sig: نشان می دهد که با سطح اطمینان 99 درصد 6 متغیرهای مستقل مذکور،98 درصد متغیر وابسته (مطلوبیت محلات) را تبیین می نمایندو سایر شاخص ها فقط 2 درصد از مطلوب بودن محلات را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: کیفیت، محله، رگرسیون چند متغیره، اصفهان
  • فضیله دادور خانی، احمد ملکان، آئیژ عزمی*، راشد احمدی صفحات 125-144
    سرمایه اجتماعی امروزه به عنوان یکی از شاخصه های بنیادین رشد و توسعه در هر جامعه ای مطرح است و حوزه های متفاوتی از جمله توسعه روستایی را در بر می گیرد. به طور کلی سرمایه اجتماعی در بردارنده مفاهیمی چون اعتماد، همکاری و روابط متقابل بین اعضاء یک گروه است به شیوه ای که گروه را به سمت دستیابی به هدفی که بر مبنای ارزشها و معیارهای رایج در جامعه مثبت تلقی می شوند، هدایت کند. در همین راستا اهمیت نقش سرمایه اجتماعی مساله ای است که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. هدف از پژوهش پاسخ به این سوال بود که آیا اختلاف بین روستاها ریشه در برخورداری از سرمایه اجتماعی در روستاهای توسعه یافته تر دارد؟ در این راستا دهستان گودین را براساس خوشه بندی به سه سطح(توسعه یافته، روبه توسعه و کمتر توسعه نیافته) طبقه بندی نمودیم و حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران 292 خانوار برآورد شد. روش پژوهش در این تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد و داده ها از روش اسنادی(کتابخانه، سازمان ها و نهادهای مربوطه) و روش میدانی جمع آوری شد، در نهایت برای تحلیل از دو دسته آزمون های توصیفی(میانگین) و استنباطی آزمون آماریT استفاده شد و یافته ها نشان می دهد که روستاهای برخوردار از سرمایه اجتماعی بیشتر از سطح توسعه بهتری برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه روستایی، مشارکت، تعهد، دهستان گودین
  • ادریس باباخانزاده صفحات 145-164
    امروزه گردشگری به عنوان یکی از صنعتهای پیشرو در قرن حاضر مورد توجه تمامی کشورها، بویژه کشورهای در حال توسعه قرار گرفته است. رونق این صنعت پیشرو تاثیرات مثبت و منفی در زمینه های اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی بر کشورها و ساکنان آن دارد. منطقه اورامانات در استان کرمانشاه بعد از یک دهه از جنگ تحمیلی به خاطر داشتن جاذبه های بیشمار خود به ویژه در زمینه طبیعی و اقتصادی مقصد بسیاری از گردشگران بوده است. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی حاصل از توسعه گردشگری بر این منطقه تهیه و تنظیم شده و راهکارها و پیشنهاداتی در جهت توسعه پایدار گردشگری ارائه گردیده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی و برای تکمیل داده ها و اطلاعات از مطالعات میدانی و تکمیل پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش کارشناسان و مسولین سازمانها و ادارات منطقه اورامانات به تعداد 85 نفر بوده است، که به دلیل حجم کم، سعی شده است تمامی جامعه آماری به عنوان نمونه انتخاب شوند. همچنین از نظرات 10 نفر از اساتید بومی دانشگاه های پیام نور منطقه نیز استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده از نرم افزار Spss و برای ترسیم نقشه نیز از نرم افزار Arc Gis استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که توسعه گردشگری در بعد اقتصادی دارای تاثیرات مثبتی چون ایجاد اشتغال و افزایش درآمد، کاهش سطح بیکاری و در بعد اجتماعی دارای تاثیرات مثبتی چون ارتقاء استاندارد زندگی، افزایش شهرت منطقه و سطح آگاهی ساکنان آن بوده است. در بعد زیست محیطی میزان تاثیرات منفی بسیار زیاد و می توان به افزایش انواع آلودگی ها، ترافیک، تغییر کاربری اراضی و افزایش پراکندگی زباله ها توسط گردشگران اشاره کرد. در پایان نیز به ارائه راهکار و پیشنهاد پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، توسعه گردشگری، اورامانات
|
  • Pages 1-16
    Theory of livability first time was formed on the Abraham Maslow''s work (1945) on human needs. Based on that، people first try to resolve their basic needs and then needs of the higher layers. Physiological needs are basic human needs in his life Such as air، food، water، warmth، sleep، health and sexual satisfaction. Livability have been accepted and appreciated by both residents and planners to create sustainable living spaces، practical and enjoyable work. More livable settlements، creates a greater sense of community ownership and lower rates of immigration. This section examines the impact of access to services on the livability of the villages we studied. Thus Scalogram and Morris methods are used which are approaches to graded levels of rural services and rural development. To determine the relationship between level of service and rural livability، the Pearson correlation method were used. Correlation coefficient has been established between livability score for each village and development of services in the Morris method. There is no statistical relationship between the two. This correlation between each livability dimension was measured by having the service have been measured. No significant relationship observes between the dimensions and having services.
    Keywords: livability, services enjoyment, relationship, peri urban villages, Township of Varamin
  • Pages 17-32
    Assessment and evaluation of rural forums performance in rural development and management process (case study: county of Hamadan) Abstract: In the contemporary world،rural development is a strategy to improve economic life،social and environmental conditions that coming into force for specific groups of people. in this case there is a direct relationship between rural forums duties with rural development. the purpose of this study is investigate of rural development goals by established rural communities. in this context،functional forums village have been studied in four main areas: cultural، economic،construction activities and public service. so that the purpose of research is evaluating of effective index on the functional rural forums whit development process ofvillages in the city of Hamedan. in this case،field study has been done with a sample of 61 villages and consequently 61 rural forums as the sample، using the Delphi questionnaire and (AHP) for study of rural forums performance in the process of rural developing management. Results indicate that most successful function and role in rural forums related to central part and then SHARA part،so that most important is dedicated to indicators of construction and least important is economic indicators. Also in proficiency and skill rural forums، first place have dedicated to services indicators and economic indicators have lowest rank. Show that rural forums they have become successful about services indicators such as cleaning streets and passages or security etc. while forums underperforming about economic indicators such as creation of productive employment، production activities and create local markets or rural markets weekly and etc. considering this situation، should take place support policies about comprehensive development of Hamedan villages، of course whit special attention to specific and effective role of rural forms. Finally، using (AHP) and compares their performance in the central part of the city of Hamadan and Purchase functions became clear that the role and function of rural areas in the central part of the Purchase Dhyary been successful Keyword: rural development، rural forums، Analytic Hierarchy Process (AHP)، county of Hamedan.
    Keywords: rural development, rural forums, Analytic Hierarchy Process(AHP), county of Hamedan
  • Mahmoudreza Mirlotfi *, Meisam Bandani, Saeideh Shahraki Pages 49-68
    The women constitute nearly half of the rural population and In spite of the poor conditions social، economic، and cultural play significant role in society. Women، in addition to management responsibility at home and training children also participate in agricultural activities. Unfortunately، despite the efforts of women in rural societies، the role of these groups is often overlooked in economic and productive activities. With this attitudes، objective of this paper is examines the role of women hidden work in the welfare of rural households in Hamoon city. Materials and Methods are based of study of Sources of evidence، Reviews and the fieldwork and completing the questionnaires. Data were analyzed using SPSS statistical software. In this regard، the data associated with the activities of rural women in agriculture and animal husbandry was collected during monthly periods، then the amount of income (in the form of wages)، was estimated. Continue to investigate the role of rural women hidden work (according to the adjustment of confounder’s factors of spouse income) at the welfare of households. Results show that the estimate of monetary value of farming and animal husbandry of rural women hidden work is from the average monthly 7405000 rails’. Also between 4 incomes groups of rural households and rural women hidden work are observed significant differences. We suggest: Considering that rural women hidden work is the heart of the family economy، making culture are needed to illustrate the value of these services that is undeniable in national production volume. And the government with supporting of early production efficiency small projects and providing of financial facilities for the use of these force of Humanities.
    Keywords: women, hidden work, welfare, village, Hamoon city
  • Mahdi Ebrahimi Pages 87-106
    Urban development occurs in various forms. One of the most common ways in urban development is the increase in urban areas through annexing of a city to another. In this process one or more residential or activity elements (village، town، city، industrial and، or agricultural land، etc…) join to a larger city. According to the government resolution dated 18. 01. 1392، Khorasgan city was joined to Isfahan and it was recognized as municipal region No. 15. To increase the benefits of this incorporation، it is required to investigate the guidelines and requirements، to lower the possible disadvantages and moreover، through better planning and management get the most advantages. The aim of present review is to study the possibilities and restrictions of the incorporation of Isfahan and Khorasgan by using the SWOT model and eventually offer effective strategies of this annexation. SWOT model is a strategic tool in which effective factors in programming are divided into internal environmental agents such as strengths and weaknesses; and external factors including opportunities and threats. Then، in accordance with primary studies; offensive، diversity، reviewing، and defensive strategies are determined and presented. This research results show that the advantages of incorporation of Khorasgan to Isfahan are more than its limitations. The privilege average weight of the strengths and opportunities was 190 and 181. 14 and the average weight of the weaknesses and threats 152 and 163. 3 respectively.
    Keywords: Urban development, Urban management, Incorporation, SWOT model, Isfahan, Khorasgan city
  • Mahmoud Mohammadi, Ahmad Shahivandi, Arezoo Izadi Pages 107-124
    Urban environment quality is an evaluation to assess the conditions of residential environment that are suitable for urban life as minimum. So that now improving of residential environment has been become one of the fundamental goals of urban planner and policy makers. Recent study with aim of affecting factors assess on quality of desirable residential environments of Esfahan city، first introduce 15 desirable residential environments from vision of 52 senior directors of urban providers. Then، 14 physical، social and economic index will be evaluate and compare with each other. The methodology of this research is analytical-descriptive that step by step multi-restrains regression model has been used for analysis of all data. The result of this survey indicate that 15 desirable residential environments are: Abbas Abad، Tehran، Hezarjarib، Dashtestan Charkhab، waterfalls، lakes، gardens، houses، Isfahan، Khajoo، Saadat Abad Palace، Nazhvan، Jabransary Alley، Sepahan، Julfa and Saeb. The result of regression analysis show that correlation rate of economic benefit restrains، public services، relaxed environment، access to Zayandehroud river، appropriated width of passages and access to other residential environments of city is near 0. 996. That show more powerful relations between these restrains. Overall results of regression analysis introduce that near 98% of desirable quality of residential environments is related to 6 above restrains and other indexes only cover near 2% of desirable residential environments.
    Keywords: Quality, Neighborhood, Multivariate regression, Esfahan
  • Fazileh Dadvar Khani, Ahmad Malekan, Aeizh Azmi *, Rashed Ahmadi Pages 125-144
    Today، Social Capital is an important branch in development and growth in each society and variety of science (for example rural development) has relationship in it. Totality، social capacity related with trust، partnership and relationship among members of one group. It conduct group toward aim. This aim defines by members of group and related with values and beliefs of society. Therefore important of social capital is important and attractive. Aim of investigation is answer to this question that do differential between developed villages and undeveloped villages related to social capacity? We divide Godvion rural district to 3 clusters (developed، developing and undeveloped villages). Statistical society calculated by Chochran and it equal 292 household. Investigative method was descriptive-analysis and data was collected by documentary (library، institute) and field method. Finally we use from two statistical method، descriptive (mean) and analysis (t test). Results show that villages with high social capital are developed that weak social capital villages.
    Keywords: social capital, rural development, participation, commitment, godvin rural district
  • Edris Babakhanzadeh Pages 145-164
    Today tourism is one of the forerunner industries in all countries particularly in developing world. The growth of the industry had different positive and negative impacts on socio-economic and environmental aspects of human life. The Uramanat region in post war era has attracted many tourists due to its unique natural and economic characteristics. The present study aims to investigate the socio-economic and environmental impacts resulted from tourism development in the region which it concludes some recommendations for sustainable development of the industry. The methodology of the research is based on descriptive and analytical methods and the data are collected by conducting a field work to complete the given questionnaires. The statistical society of research consisted from different experts and official figures of the region that numbered 85 persons. Since the number of the samples were small all of them were selected as sample society of the research. Also the research used the opinion of ten university professor to reach a better understanding of the current situation of f tourism in the region. SPSS software was used to analyzing and ArcGIS was applied to draw the maps. The results indicated that tourism development has positive impact on the socio-economic aspects on the region by creating jobs and increasing the income، promoted the quality of living and an introduction of the region to the rest of the country. But environmentally the region suffered severely from the increasing level of pollution، high traffic congestion، land use change which now threaten the sustainability of the area.
    Keywords: tourism, socio, economic impact, tourism development, Uramanat