فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال نهم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • علی حسنی*، کامران سلیمانیان، حسن بحرالعلوم، عادل دنیایی صفحه 1
    مقدمه
    هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات استقامتی و مصرف مکمل سیلی مارین بر شاخص مالون دی آلدئید (MDA) مردان غیر فعال می باشد.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی بوده که آزمودنی های آن 19 نفر و از بین کلیه دانشجویان مرد غیرفعال دانشگاه صنعتی شاهرود می باشد. پس از کسب رضایت نامه، آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه مداخله (11 نفر) و دارونما (8 نفر) تقسیم و مورد مطالعه قرار گرفتند. هر دو گروه به مدت 6 هفته، همزمان با مصرف مکمل سیلی مارین یا دارونما به اجرای تمرینات استقامتی پرداختند. نمونه های خون قبل و بعد از دوره تمرینی و مکمل گیری به منظور اندازه گیری شاخص پراکسیداسیون چربی از آزمودنی ها گرفته شد (MDA). برای تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق حاضر از نرم افزار SPSS16 و روش تحلیل واریانس مکرر (2×2) استفاده شد.
    نتایج
    مصرف مکمل سیلی مارین همراه با تمرینات استقامتی در مقایسه با گروه دارونما موجب کاهش معنی داری میزان مالون دی آلدئید پلاسما را در گروه مکمل کاهش می دهد (012/0P≤).
    نتیجه گیری
    تمرین استقامتی به همراه مصرف مکمل سیلی مارین به طور معنی داری پراکسیداسیون چربی در مقایسه با گروه دارونما را کاهش می دهد. لذا به نظر می رسد نوع، مدت و شدت تمرین و مقدار مصرفی مکمل سیلی مارین بر میزان پراکسیداسیون چربی و در نتیجه سطح مالون دی آلدئید پلاسما موثر می باشد.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، مکمل سیلی مارین، MDA و مردان غیر فعال
  • سینا پوزش، الهه ارمی، حسن اژدری زرمهری*، نیما حیدری، المیرا قاسمی صفحه 7
    مقدمه
    استرس آثار دوگانه ای را بر آستانه درد و رفتار افراد متعاقب درد ایفا می نماید. استرس حاد سبب بی دردی می شود درحالی که استرس های مزمن در جوندگان باعث پردردی می شوند. آزمون فرمالین به عنوان مدل درد التهابی دارای سه مرحله می باشد که آثار استرس مزمن شنا با تعداد جلسات مختلف، بر مراحل مختلف این آزمون، هنوز ناشناخته باقی مانده است. لذا هدف این مطالعه بررسی آثار استرس مکرر شنا در تعداد جلسات مختلف پس از ایجاد درد به روش تزریق فرمالین در موش صحرایی نژاد ویستار می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، از آزمون فرمالین (50 میکرولیتر فرمالین 2%) برای ارزیابی آثار استرس مزمن شنا در تعداد جلسات مختلف روی پاسخ به درد استفاده شد. حیوانات در مدت زمان 6 دقیقه در روز در گروه های جداگانه و به تعدادروزهای 3 یا 5 و یا10 روزه تحت استرس شنای اجباری قرار گرفتند و سپس در 24 ساعت پس از آخرین جلسه استرس شنا تزریق فرمالین به پنجه عقبی انجام شد و رفتارهای دردی مشاهده و ثبت گردید.
    نتایج
    استرس در تعداد جلسات 3 روزه در مدت زمانی 6 دقیقه بر فاز یک، اینتر فاز و ابتدای فاز 2 بی تاثیر بوده و فقط بر مرحله ی پایانی فاز 2 موثر است. این افزایش به صورت وابسته به تعداد جلسات استرس تفاوت معناداری نمی کند در حالی که استرس مزمن در جلسات 5 و 10 روزه هم بر مرحله ی پایانی فاز 2 و هم بر مرحله اینترفاز موثر است به صورتی که در هر دو مرحله اینترفاز و پایانی فاز 2 افزایش می یابد و این افزایش وابسته به افزایش زمان استرس در هر جلسه نمی باشد.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان می دهد که استرس شنای مزمن در تعداد جلسات 3، 5 و 10 روز سبب طولانی شدن رفتارهای درد شده است و افزایش تعداد جلسات بر رفتار های درد در مرحله اینترفاز تاثیر معنی داری داشته که می تواند ناشی از اثری طولانی مدت بر مکانیسم های تعدیلی درد در این مرحله باشد.
    کلیدواژگان: آزمون فرمالین، استرس مزمن شنا، موش های صحرایی، پردردی
  • مظلومه حمزه خانی، اعظم حمیدزاده*، سیده فاطمه واثق رحیم پرور، اکرم سادات منتظری صفحه 13
    مقدمه
    میزان زایمان سزارین در ایران، حدود 3-4 برابر میزان توصیه شده سازمان جهانی بهداشت می باشد. آموزش مادران، نقش کلیدی در افزایش خودکارآمدی آنان در سازگاری با زایمان، کاهش ترس از زایمان طبیعی و درنتیجه کاهش تمایل آنان به انجام سزارین دارد. لذا، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش رایانه ای بر خودکارآمدی زایمان زنان باردار در سازگاری با زایمان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر کارآزمایی بالینی است که برروی 150 زن باردار نخست زا انجام گردید. گروه مداخله برنامه آموزش رایانه ای را به مدت 8-6 هفته دریافت نمودند. به منظور تعیین خودکارآمدی، از پرسشنامه خودکارآمدی زایمان در 32-28 هفتگی و مجددا 38-36 هفتگی استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های آماری کای اسکوئر، من ویتنی استفاده شد.
    نتایج
    بعد از مداخله، اختلاف آماری معناداری بین میانه و دامنه میان چارکی خودکارآمدی زایمان، در گروه مداخله (607 و20) و کنترل (394 و 16) وجود داشت (001/0>P). همچنین اختلاف آماری معناداری در میانه نمره های پیامد قابل انتظار (307) و خودکارآمدی قابل انتظار (301) بعد از مداخله در هر دو مرحله زایمان بین دو گروه مشاهده گردید (001/0>P).
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق، موثر و کارآمد بودن برنامه آموزشی رایانه ای را در افزایش خودکارآمدی زنان باردار در سازگاری با لیبر تایید می نماید. از این رو، استفاده از آن به عنوان یک روش آموزشی جهت آمادگی برای زایمان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش رایانه ای، خودکارآمدی، زایمان، سازگاری
  • سیما نظرپور*، لیلا تیموری، سمانه تیموری صفحه 21
    مقدمه
    تغذیه کودکان، بالاترین اولویت را در هر برنامه با هدف مراقبت های بهداشتی کودکان دارد و آلودگی شیر به عناصر سمی مختلف می تواند آثار نامطلوبی بر سلامت کودکان بر جای گذارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین غلظت فلزات سنگین کادمیوم و کروم در شیر مادران در شهر ورامین انجام گردید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی انجام گرفت. در تحقیق حاضر، میزان کروم و کادمیوم شیر در 100 مادر مراجعه کننده به درمانگاه های انتخاب شده در شهر ورامین در 4 تا 8 هفته پس از زایمان با روش طیف سنجی جذب اتمی شعله ای اندازه گیری گردیده و مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین (±انحراف معیار) سطح کادمیوم در شیر مادر، μg /ml9/6 ± 5 و سطح کروم معادل μg /ml7/2 ± 3 بود. نتایج رگرسیون خطی نشان داد افرادی که محل زندگی آنها نزدیک به کارخانه یا مرکز صنعتی بوده سطح کادمیوم در شیر آنان بالاتر بوده است. همچنین، میزان سطح کروم در شیر مادر در موارد مصرف سیگار توسط همسر، مصرف برنج وارداتی، مصرف آب معدنی و زندگی نزدیک به کارخانه یا مرکز صنعتی، بالاتر بود.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر ارتباط وجود برخی عوامل از جمله وجود کارخانه یا مرکز صنعتی نزدیک محل زندگی، سیگارکشیدن همسر، نوع برنج و آب مصرفی را با سطح کادمیوم و کروم در شیر مادر نشان داد. سطح کادمیوم و کروم شیر مادران در این مطالعه بالاتر از سطوح این عناصر در مقالات بررسی شده و استاندارد جهانی بود لذا به کارگیری راهکارهایی جهت کاهش این عناصر، جهت بهبود سلامت جامعه مناسب می باشد. از آنجا برخی متغیرها از جمله وجود کارخانه یا مرکز صنعتی نزدیک محل زندگی، سیگارکشیدن همسر، نوع برنج و آب مصرفی می تواننند بر میزان ورود این عناصر در شیر مادر تاثیر داشته باشند، می توان با به کارگیری تمهیداتی، عناصر مذکور در شیر مادر را کاهش داده یا حذف نمود.
    کلیدواژگان: شیر مادر، کادمیوم، کروم
  • مرور نظامند
  • سید محمد مهدی هزاوه ئی، سارا شاه آبادی*، سیده زینب هاشمی صفحه 30
    مقدمه
    بیماری های قلبی- عروقی یکی از 10 علت اصلی مرگ در دنیا و اولین علت مرگ در ایران می باشند. با کنترل عوامل خطر این بیماری ها می توان بیش از 50% ناتوانی های ناشی از این بیماری ها را کاهش داد. در این راستا در نظر داشتن رفتارهای مرتبط با سبک زندگی افراد اهمیت دارد. هدف از نگارش این مقاله، بررسی مداخلات آموزشی به منظور کاهش عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی براساس روش کار و چگونگی استفاده از مدل ها و تئوری های آموزش بهداشت بتوان تاثیر این مداخلات را در کاهش عوامل خطر بررسی نمود.
    مواد و روش ها
    جستجوی الکترونیکی پایگاه های اطلاعاتی با استفاده از کلمات کلیدی فارسی و انگلیسی انجام شد. پایگاه های مورد بررسی عبارت بودند از بانک اطلاعاتی مقالات علوم پزشکی ایران (Iran Medex)، پایگاه اطلاعات علمی (SID)، Pubmed، Ebsco و Cochrane. جستجوی پایگاه های فوق الذکر از بهمن 1390 تا اردیبهشت 1391 انجام شد.
    نتایج
    مداخلات در زمینه کاهش عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی به دودسته کلی مبتنی بر مدل ها و تئوری های آموزش بهداشت و بدون استفاده از مدل ها و تئوری های آموزش بهداشت تقسیم شدند. از 19 مقاله بررسی شده 9 مطالعه مبتنی بر مدل ها و تئوری های آموزش بهداشت و 10 مطالعه بدون استفاده از مدل ها و تئوری های آموزش بهداشت انجام شده بود.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان دهنده این موضوع هستند که آموزش های مبتنی بر تئوری و مدل های آموزش بهداشت و استفاده از برنامه های استاندارد شده تاثیر بیشتری بر کاهش عوامل خطر بیماری های قلبی- عروقی دارند. زمان، مکان و طول انجام مداخلات، ویژگی های افراد و استفاده از روش های نوین آموزشی برای برخی از مخاطبان در اثر بخشی آموزش ها به منظور کاهش عوامل خطر اهمیت به سزایی دارند.
    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، عوامل خطر بیماری های قلبی، عروقی، مرور نظام مند
  • مقاله پژوهشی
  • مرتضی صادقی*، علیرضا صبوری صفحه 43
    مقدمه
    تعیین گروه های خونی اولین مرحله در تایید یا رد کردن رابطه قرابت (خویشاوندی) بین دو فرد در تشخیص هویت است. در این مطالعه هدف، اعتبارسنجی سیستم های گروه های خونی رایج، در تشخیص هویت افراد با روش انگشت نگاری DNA است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه از 300 فرد متعلق به 150 خانواده خون گرفته شد. DNA هر فرد استخراج و انگشت نگاری DNA برای ده منطقه STR توسط دستگاه ABI انجام شد. هفت سیستم گروه خونی شامل: ABH، RH، MNSs، Kell، Kidd، Lutheran و P1 به روش اگلوتیناسیون برای هر یک از افراد مشخص شد و یافته ها با نتایج تعیین توالی دستگاه ABI مقایسه شد.
    نتایج
    از 300 مورد بررسی در 256 مورد هیچ گونه اختلافی بین نتایج سیستم های خونی و انگشت نگاری DNA وجود نداشت، در 44 مورد رابطه قرابت ازطریق DNA Typing اثبات گردید ولی ناسازگاری آنتی ژنیک در آنتی ژن های RH و MNS و ABH مشاهده گردید، از بین سیستم های گروه خونی، سیستم های RH، MNSs و ABH به ترتیب با میزان خطایی برابر 7/30%، 001/0=P، 54/20% 04/0=P و 6/17% 005/0=P ضعیف ترین سیستم ها برای تشخیص هویت شناخته شدند.
    نتیجه گیری
    از بین سیستم های گروه خونی مارکرهای RH، MNSs و ABH به ترتیب پرخطاترین مارکرها برای بررسی رابطه قرابت هستند و در استناد به نتایج آنها باید حتما از انگشت نگاری DNA به عنوان یک آزمون تایید کننده استفاده نمود.
    کلیدواژگان: گروه های خونی، تشخیص قرابت خوانی، انگشت نگاری DNA
  • شادان پدرام رازی، مهدی صادقی*، علیرضا نیکبخت نصرآبادی، حسین ابراهیمی، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 48
    مقدمه
    نقش برنامه های مناسب آموزشی در کنترل مطلوب بیماری دیابت شناخته شده است. همچنین توجه به آموزش خانواده بیماران دیابتی برای همکاری فعال در مراقبت و درمان از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین تاثیر به کارگیری الگوی توانمندسازی خانواده محور بر دانش و کنترل متابولیکی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار، 103 بیمار دیابتی پس از انجام پیش آزمون با انجام تخصیص تصادفی به روش طبقه بندی بلوکی در دو گروه آزمون و کنترل وارد شدند. برای بررسی دانش از پرسشنامه محقق ساخته استفاده نموده و شاخص HbA1C به عنوان کنترل متابولیکی به کار گرفته شد. سپس مداخله براساس الگوی توانمندسازی خانواده محور جهت گروه آزمون اجرا و پس از سه ماه مجددا بررسی دانش به کمک پرسشنامه انجام گرفته و مقادیر HbA1C نیز اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 و آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و تی زوجی استفاده شد.
    نتایج
    دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک با یکدیگر همگن بودند. بین نمره دانش و میزان HbA1C قبل و بعد در گروه کنترل تفاوت معنادار وجود نداشت (05/0P>) اما در گروه آزمون این تفاوت معنادار بود. همچنین با آزمون تی مستقل بعد از مداخله، بین این دو گروه تفاوت معناداری در نمره دانش و میزان HbA1C مشاهده گردید (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از آثار مثبت آموزش مبتنی بر الگوی توانمندسازی خانواده محور در گروه مداخله در مقایسه با آموزش های رایج بود، لذا با توجه به نقش خانواده در سلامت بیماران، استفاده از این روش آموزشی به پرستاران و مسئولین مربوطه جهت کمک به کنترل متابولیکی بهینه در بیماری دیابت توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، آموزش، الگوی توانمندسازی خانواده محور، کنترل متابولیکی
  • حسین هراتی پور، محمدباقر سهرابی*، پونه ذوالفقاری، مریم رضایی، فاطمه نوروزپور، الهه یحیایی صفحه 55
    مقدمه
    درصد بسیار کمی از تب ها باعث تشنج شده و تغیرات مقادیر برخی از مواد موجود در خون نیز می تواند باعث تشدید و یا کاهش بروز تشنج شود. هدف از این مطالعه مقایسه سطح سرمی آهن و فریتین در بین کودکان تب تشنجی و تب دار بدون تشنج می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش برروی 485 بیمار 9 تا 59 ماهه تب دار مراجعه کننده به بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود در سال 90 انجام شده است. در این مطالعه بیماران به دو گروه مورد (کودکان تب تشنجی) و گروه شاهد (کودکان فقط تب دار) تقسیم شده و پس از انجام اقدامات اولیه، تثبیت علائم حیاتی، کنترل تشنج و تب، خون وریدی از همه آنها گرفته شده و آهن سرم، ظرفیت اتصال آهن تام (TIBC) و فریتین با روش استاندارد اندازه گیری شده است.
    نتایج
    در این مطالعه، 165 کودک در گروه کودکان تب تشنجی و 320 کودک در گروه شاهد قرار گرفتند. از این بیماران، 1/49% در گروه مورد و 6/51% در گروه شاهد مذکر بودند. میانگین سنی کودکان 4/14 ± 1/32 ماه در گروه مورد و 4/15 ± 2/34 ماه در گروه شاهد بود. میانگین زمان تب در کودکان گروه مورد 2/1 ± 2/3 روز و در گروه شاهد 2/1 ± 0/4 روز بود. میانگین مدت زمان تشنج 7/0 ± 2/1 دقیقه و میانگین دفعات تشنج 3/1 ±0/1 مرتبه به دست آمد. نتایج این پژوهش نشان داد که مقادیر آهن (003/0P<)، فریتین (008/0P<) و TIBC (001/0P<) به طور معناداری در گروه مورد بیشتر از شاهد بود. همچنین این مطالعه نشان داد که انواع درجات آنمی در گروه شاهد (7/38%) بیشتر از گروه مورد (1/29%) بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که سطح المان های آهن در کودکان دچار تب و تشنج بالاتر از کودکان بدون تشنج بوده و به نظر می رسد سطوح پایین تر آهن می تواند نقش محافظتی در پیشگیری از تب تشنج داشته باشد.
    کلیدواژگان: تب تشنج، آهن سرم، فریتین، تب
  • جواد خدادادی سنگده*، علی محمد نظری، خدابخش احمدی، مصطفی خانزاده، نوروز بهروزی صفحه 61
    مقدمه
    نوجوانی مرحله حساسی برای شروع رفتار پرخطر مصرف سیگار محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش نظارت والدینی و همنشینی با همسالان منحرف در مصرف سیگار نوجوانان صورت گرفته است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع همبستگی با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش متشکل از کلیه نوجوانان دختر و پسر مقطع متوسطه شهر تهران بود که 1241 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس های خطرپذیری نوجوانان ایرانی، نظارت والدینی و همنشینی با همسالان منحرف استفاده شد. داده ها با استفاده از شاخص های آماری همبستگی t مستقل و مدل سازی معادلات ساختاری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد بین پسران و دختران در خطرپذیری مصرف سیگار تفاوتی وجود ندارد، میزان نظارت والدینی در دختران و میزان همنشینی با همسالان منحرف در پسران بیشتر بود. نظارت والدینی از طریق همنشینی با همسالان دارای تاثیر معنا دار بر مصرف سیگار می باشد و مدل واسطه ای ارایه شده قادر است 10% از واریانس مصرف سیگار را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    توجه جدی به نقش نظارت والدینی در کاهش همنشینی با همسالان منحرف و به دنبال آن کاهش احتمال خطرپذیری مصرف سیگار از سوی نوجوانان از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: نوجوانی، نظارت والدینی، همنشینی با همسالان، مصرف سیگار
  • سودا غیبی، مهدی خاکساری، حمید کلالیان مقدم، زهرا مجد، فاطمه زارع مهرجردی، یاسین اسدی، اعظم غیبی، ناهید ابوطالب * صفحه 68
    مقدمه

    ایسکمی مغزی سومین علت مرگ و میر و دومین علت معلولیت های نورولوژیکی بعد از بیماری آلزایمر در جهان است. NaHS که در سیستم های بیولوژیک تولید سولفید هیدروژن (H2S) می کند، باعث کاهش آسیب پس از ایسکمی در بافت های مختلف می شود. مطالعات قبلی نشان داده اند H2S آثار محافظتی در برابر آسیب ناشی از ایسکمی قلب ایفا می کند. علاوه بر این H2S آثار محفاظتی بر سلول های هیپوکامپ موش و تورن های ناحیه قشر مخ دز محیط کشت دارد. لذا این مطالعه با هدف تعیین آثار حفاظتی NaHS بر آسیب های ناشی از ایسکمی مغزی- موضعی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    ایسکمی مغزی - موضعی با مسدود کردن شریان میانی مغز به مدت یک ساعت و سپس برقراری مجدد جریان خون توسط روش فیلامنت به مدت 23 ساعت ایجاد شد. اثر تزریق داخل صفاقی NaHS (با دوز 1 و 5 میلی گرم) در شروع ایسکمی بر اختلالات نورولوژیکی رفتاری و ادم مغزی بررسی گردید.

    نتایج

    تجویز داخل صفاقی NaHS با دوزهای 1 و 5 در شروع ایسکمی به طور معناداری (10/0±81 و 15/0± 35/78) باعث کاهش ادم مغزی نسبت به گروه ایسکمی شد (01/0P<). NaHS با دوزهای 1 و 5 میلی گرم اثر معناداری بر اختلالات نورولوژیکی حرکتی نداشت (05/0P>).

    نتیجه گیری

    یافته های این تحقیق نشان داد NaHS با کاهش ادم مغزی اثر محافظتی در مدل تجربی ایسکمی مغزی-موضعی در موش صحرایی نر ایفا می کند.

    کلیدواژگان: NaHS، ادم مغز، اختلالات نورولوژیکی رفتاری، ایسکمی موضعی مغزی، موش صحرایی
|
  • Ali Hassani, Kamran Soleimanian, Hassan Bahrololom, Adel Donyaei Page 1
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the effect of silymarin supplementation and endurance training on the levels of MDA in sedentary men.
    Methods
    The research was semi-experimental، and 19 subjects were selected form all sedentary male students of Shahroud university، and after obtaining consent، subjects were randomly divided into intervention group (n = 11) and placebo group (n = 8). For 6 weeks، both groups received either Silymarin supplements or placebo، along with endurance training. Blood samples were collected before and after receiving training and supplement for measuring lipid peroxidation. Data was analyzed using SPSS16 software and repeated measure analysis of variance (2×2).
    Results
    Silymarin supplementation along with endurance training caused a significant reduction in plasma MDA levels in supplement groups as compared with placebo group (P≤0. 012).
    Conclusions
    Receiving endurance training along with silymarin supplement caused significant reduction of lipid peroxidation comparing with placebo group. It seems that the type، duration and intensity of exercise along with the dose of Silymarin supplement intake could affect MDA index.
    Keywords: Endurance training, Silymarin supplement, MDA, Sedentary men
  • Sina Pozesh, Elaheh Erami, Hassan Azhdari Zarmehri, Nima Heidari, Elmira Ghasemi Page 7
    Introduction
    Stress have bidirectional effects on pain threshold and behaviours. Whereas acute stress often results in analgesia، chronic stress can trigger hyperalgesia/allodynia. The formalin test as an inflammation model، consist of three phases and the effects of repeated forced swim stress with different session numbers on these phases have not been investigated. Therefore، in this study the effects of chronic forced swim stress with different intensities evaluated in formalin test were performed in adult male Wistar rats.
    Methods
    In this study، the formalin test (50 μL، 2%) was used to evaluate the effects of repeated swim stress with different duration and sessions on nociceptive responses. Animals were initially submitted to 6 minutes in day with different sessions (3، 5 and 10 days) of forced swim stress and after 24 hours of the last session، animals were submitted to formalin injection in hind paw to evaluate nociceptive behaviours.
    Results
    Exposing animals to 3 days for 6 minutes had an increasing effect on formalin-induced pain behavior only in the final stage of phase 2. This data showed that increase session number of stress have same effect on nociceptive behaviours in termination of phase 2. Moreover increasing exposure to forced swim stress for 5 and 10 sessions effected nociceptive behaviours in interphase.
    Conclusion
    These findings suggest that increase sessions of chronic forced swim stress (3،5 and 10 days) effect on the nociceptive behaviours and significantly increase interphase of the Formalin Test. which could be related to modulating mechanism during this phase
    Keywords: Formalin test, Chronic swim stress, Rats, Hyperalgesia
  • Mazlomeh Hamzekhani, Azam Hamidzade, Seyede Fateme Vasegh Rahimparvar, Akram Sadat Montazeri Page 13
    Introduction
    The rate of cesarean section in Iran is 3-4 times higher than the accepted rate of the World Health Organization. Maternal education has a key role for increasing self- efficacy of pregnant women to cope with labor، reducing their fear from vaginal childbirth and thus reducing their desire to perform cesarean deliveries. Therefore this study was performed to determine the effect of computerized educational on self-efficacy of pregnant women to cope with labor.
    Methods
    This study was a randomized clinical trial which carried out on 150 nulliparous pregnant women. Intervention group received the computerized educational program for 6-8 weeks. In order to determine the self-efficacy، the childbirth self efficacy questionnaire (CBSEI) was administered on pregnant women at 28-32 and 36-38 weeks of pregnancy. Data were analyzed with Chi-square and Mann–Whitney U-test.
    Results
    There was a significant difference between median and interquartile range on self-efficacy of pregnant women in intervention (607، 20) and control group (394،16) (P>0. 001). Moreover we found also a statistically significant difference between median of expected outcome (307) and expected self-efficacy (301) after intervention in both stages of labor between the two groups (P>0. 001).
    Conclusion
    This study confirmed the effectiveness of the computerized educational program on self-efficacy of pregnant women to cope with labor. Therefore it is recommended to use this program as a teaching or complementary method in preparation for childbirth.
    Keywords: Computerized educational program, Self–efficacy, Childbirth, Coping
  • Sima Nazarpour, Leila Teimoori, Samaneh Teimoori Page 21
    Introduction
    Nutrition of children has the highest priority in any program aimed at children''s health care. Milk contaminated with various toxic elements can have adverse effects on children''s health. This study aimed to determine the concentration of heavy metals including cadmium (Cd) and chromium (Cr) of breast feeding women’s milk in Varamin.
    Methods
    This is a cross sectional study. In the present study، chromium and cadmium levels in milk of 100 mothers attending clinics in the city of Varamin were measured in four to eight weeks after delivery، using atomic absorption spectrometry.
    Results
    The mean values (±SD) of Cd and Cr in human milk were 5±6. 9 μg/ml and 3±2. 7 μg/ml respectively. Result of Linear regression showed that cadmium levels were higher in breast milk of people living close to the factory or industrial center. Also، the chromium levels were higher in the breast milk of women in cases of: Smoking by spouses، consumption of imported rice، consumption of mineral water، and living close to the factory or an industrial center.
    Conclusion
    This study showed that the relationship of some factors such as living near a factory or an industrial center، smoking by spouse، the type of consumed rice and water، with the level of cadmium and chromium. Cadmium and chromium levels of breast milk in this study were higher than the levels of these elements mentioned in the reviewed articles and international standard. Because some variables، such as living near a factory or an industrial center، smoking by spouse، the type of consumed rice and water can affect the amount of entering elements in breast milk. Actions can be taken to reduce or eliminate these variables in order to decrease the mentioned elements in human milk.
    Keywords: Women's milk, Cadmium, Chromium
  • Seyed Mohammad Mahdi Hazavehei, Sara Shahabadi, Seyedeh Zeynab Hashemi Page 30
    Introduction
    Cardiovascular diseases are one of the 10 leading causes of death in the world and the first leading cause of death in Iran. Controlling the risk factors for these diseases can reduce more than 50% of disabilities resulted from these illnesses. In this regard، it is important to consider the behaviors associated with individuals’ lifestyles. The purpose of this study is to review the studies that have used educational interventions in order to reduce risk factors of cardiovascular diseases، based on methods، application of models، and theories of health education and health promotion and the effect of intervention on reducing risk factors.
    Methods
    Electronic search of databases was performed using the key words in English and Persian. Databases reviewed were، Scientific Information Database (SID)، Iran Medex، PubMed، Ebsco and Cochrane. The databases search was conducted from February 2012 to May 2012.
    Results
    Interventions to reduce risk factors of cardiovascular diseases were divided into two types based on use of models and theories of health education and without use of models and theories of health education. In the 19 articles reviewed، 9 studies were conducted based on theories and models of health education،and 10 studies did not use theories and models of health education.
    Conclusion
    The results indicate that training based on theories and models of health education and using the standardized programs have a greater impact on reducing risk factors of cardiovascular diseases. Time، place and length of intervention، the characteristics of the individuals and use of modern methods of training are important for some of the audience with regard to the effectiveness of the training in order to reduce risk factors.
    Keywords: Educational intervention, Risk factors of cardiovascular diseases, Systematic review
  • Morteza Sadeghi, Alireza Sabouri Page 43
    Introduction
    Determination of blood groups is the first step in the approval or rejection of blood relation between the two individuals for identity recognition. The aim of this study is to investigate the reliability of common blood grouping systems in DNA finger printing recognition.
    Methods
    In this study، blood samples were obtained from 300 individuals belonging to 150 families. Then، DNA of each individual was purified and DNA finger printing was performed for 10 STR regions using ABI set. Seven human blood group systems including ABH، RH، Kidd، Kell، Mns، Lutheran and p1 were determined with agglutination methods، and the results were compared with DNA sequencing results of the ABI sequencing machine.
    Results
    300 randomly selected individuals were studied، in 256 cases. There was no difference between the blood grouping and DNA typing results; in 44 cases، the blood relation was approved by DNA typing but antigenic discord was observed in RH، MNS and ABH antigens. Among the blood grouping systems، RH، MNS and ABH،with the error scale of 30. 7% (P=0. 001)، 20. 54% (0. 04) and 17. 6% (P=0. 005) respectively، were found to be the weakest systems for human identity recognition.
    Conclusion
    Among the blood grouping systems، RH، MNS and ABH are the weakest markers for blood relation identification، and DNA finger printing must be used as a supplementary test to confirm their results.
    Keywords: Blood groups, Blood relation identification, DNA finger printing recognition
  • Shadan Pedram Razi, Mahdi Sadeghi, Ali Reza Nikbakht Nasrabadi, Hossein Ebrahimi, Anoushiravan Kazemnejad Page 48
    Introduction
    Training in diabetes is a major issue in achieving optimal glycemic control. One of the most influential factors in quality of training is selection of appropriate methods of training. On the other hand، considering the training of patients’ families can facilitate the management and optimal control. This study aimed to determine the effect of application of family-centered empowerment model on knowledge and metabolic control in patients with type 2 diabetes mellitus.
    Methods
    This is a clinical trial with a control group، in which 103 patients after pre-test by block stratification were allocated randomly to case and control groups. A knowledge assessment questionnaire was used to test patients'' knowledge، and HbA1C value was used as an indicator of metabolic control; then intervention based on family-centered empowerment model was applied to the case group، and after three months، the questionnaire was administered and HbA1C value were measured again. Data analysis was performed using SPSS software، version 16، and statistical methods including Chi-square test، t-test and paired t-test.
    Results
    No significant differences with regards to demographic factors were observed between two groups before the intervention، and also there was no significant difference between knowledge score and HbA1C value (P>0. 05) in the control group. There was a significant difference in HbA1C value and knowledge score after intervention in case group (P<0. 05).
    Conclusion
    The results suggest a positive effect of education base on family-centered empowerment model in the case group compared with the conventional training methods. Therefore، regarding the family''s role in patients’ health، application of this training method is recommended to nurses and authorities in order to facilitate the optimal metabolic control in patients with type 2 diabetes.
    Keywords: Diabetes type 2, Education, Family, centered empowerment model, Metabolic control
  • Hossein Haratipour, Mohammad Bagher Sohrabi, Pouneh Zolfaghari, Maryam Rezaei, Fatemeh Nourozpour, Elahe Yahyaei Page 55
    Introduction
    Very small percentage of fevers has caused seizure. Changes in amounts of substances in the blood can increase or decrease the incidence of seizure. The purpose of this study was to compare serum iron and ferritin levels between children having a febrile seizures and children with fever but no seizures.
    Methods
    The study was conducted on 485 children who presented with febrile from 9 to 59 months referring to Imam Hossein Hospital in shahroud in the year 2011. In this study، patients were divided into two groups: The control group who had fever (n=320) without seizure، and the case group who had febrile seizure (n=165). After taking the primary actions، stabilization of vital signs and controlling the fever and convulsions، venous blood was taken from all patients، and Hb، HCT، serum iron level، ferritin and TIBC were measured with standard methods.
    Results
    49. 1% of the patients in the case group and 51. 6% of those in the control group were male and mean age of children was 32. 1 ± 14. 4 months in the case group، and 34. 2 ± 15. 4 months in the control group. Mean duration of fever in children was 3. 2 ± 1. 2 days in the case group and 4. 0 ± 1. 2 days in the control group. The mean duration of convulsion was 1. 2 ± 0. 7 minute and mean seizure frequency was 1. 0 ± 1. 3 times. The results showed that amount of iron (P<0. 003)، ferritin (P<0. 008) and TIBC (P<0. 001) were significantly higher in cases group rather than control group. The study also showed that various levels of anemia in the control group (38. 7%) was higher than control group (29. 1%).
    Conclusion
    The finding of this research showed that the serum iron level in children with fever and convulsions were higher than children without seizure،and it seems the lower levels of iron may have a protective effect in preventing febrile seizure.
    Keywords: Febrile seizure, Serum iron, Ferritin, Fever
  • Javad Khodadadi Sangdeh, Alimohamad Nazari, Khodabakhsh Ahmadi, Mostafa Khanzadeh, Norooz Behroozi Page 61
    Introduction
    Adolescence is a critical stage for the onset of high-risk behavior of smoking. The present study investigated the role of parental monitoring and deviant peer companionship with regard to smoking in adolescents.
    Methods
    The design of the current study involves correlation using structural equation modeling. The population of the study involves all male and female adolescents in Tehran high school، from which 1241 individuals were selected through cluster sampling. To collect the data، different scales such as Iran’s adolescent risk-taking scales، parental monitoring scales and finally companionship with deviant peers were used. The data were analyzed using correlation statistical indices، independent t-test and structural equation modeling.
    Results
    The obtained results showed that there was no significant difference between girls and boys in smoking risk-taking. In addition، parental monitoring for girls was higher than for boys; however، boys reported greater levels of companionship with deviant peers. Moreover، parental monitoring through companionship with peers had a significant effect on smoking. The mediating model can explain 10% of smoking variance.
    Conclusion
    Attention to the role of parental monitoring in reducing deviant peer company and consequently reducing the risk of smoking by adolescents is very important.
    Keywords: Adolescence, Parental monitoring, Peer companionship, Smoking
  • Sevda Gheibi, Mehdi Khaksari, Hamid Kalalian, Moghaddam, Zahra Majd, Fatemeh Zare Mehrjerdi, Yasin Asadi, Azam Gheibi, Nahid Aboutaleb Page 68
    Introduction

    Stroke is the third leading cause of death and the second cause of neurological disabilities،after alzheimer''s disease in the world. NaHS in biological systems produce hydrogen sulfide (H2S)، which will reduce damage after ischemia in different tissues. According to previous studies، NaHS protects cardiomyocytes from ischemic injury. In addition، this peptide has neuroprotective effect on mouse hippocampal and cultured cortical neurons. The present study was conducted to determine whether NaHS provides protection in transient focal cerebral ischemia.

    Methods

    Transient focal cerebral ischemia was induced in male Wistar rats by 60 minutes middle cerebral artery occlusion (MCAO) through using a filament method، followed by 23 hour reperfusion. Saline as a vehicle and NaHS at doses of 1، 5 and 10mg were injected intraperitoneally (IP) at the beginning of ischemia. Brain edema and motor dysfunction were assessed 24 h after MCAO.

    Results

    Our results indicated that administration of NaHS at doses of 1 and 5 mg markedly reduced brain edema (P<0. 01); NaHS did not significantly change neurological dysfunction (P>0. 05).

    Conclusion

    Our present findings demonstrate that treatment with NaHS exerts its protective effects in focal cerbral ischemic models in rat.

    Keywords: NaHS, Brain edema, Behavioral neurological dysfunction, Transient focal cerebral ischemia, Rat