فهرست مطالب

نشریه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، فروردین و اردیبهشت 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین محمودی *، اسماعیل حیدرانلو، عباس عبادی صفحات 1-5
    اهداف
    آموزش مجموعه فعالیت ها و تدابیری است که توسط معلم و فراگیر اجرا می شود و هدف آن کمک به فراگیر برای یادگیری بهتر مطالب است. محور توسعه آموزش، صاحبان فرآیند آموزش هستند و تجربیات آنان می تواند در تببین مفهوم توسعه آموزش نقش اساسی داشته باشد. هدف این مطالعه، تبیین توسعه آموزش از دیدگاه اساتید و دانشجویان به روش کیفی بود.
    روش ها
    این مطالعه کیفی در یکی از دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران انجام شد و 11 نفر از اساتید و دانشجویان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه انفرادی نیمه ساختاریافته استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد قراردادی استفاده شد. از نرم افزار MAXQDA 2007 برای دسته بندی، کدگذاری و طبقه بندی متون حاصل از مصاحبه ها استفاده شد.
    یافته ها
    ابتدا حدود 650 کد اولیه استخراج شد. این کدهای اولیه در 9 طبقه آموزش کارآمد، استفاده از تکنولوژی های روز، تحقق اهداف، تعامل و تعادل عناصر آموزشی، تغییر در نگرش و عملکرد دانشجو، تلفیق شیوه های مختلف آموزشی، رشد کمی و کیفی، توسعه یادگیری، یاددهی فرآیند آموختن، دسته بندی شدند.
    نتیجه گیری
    توسعه آموزش، رشد و پویایی متعادل، همه جانبه و پایدار است.
    کلیدواژگان: توسعه آموزش، اساتید، دانشجویان، تحلیل محتوی
  • حسنعلی بختیارنصرآبادی، محمد نجفی، کمال نصرتی هشی*، علی بیرمی پور صفحات 7-12
    اهداف
    امروزه حرفه ای گری معلمان، توانمند سازی معلمان و افزایش کیفیت تعلیم در گرو آموزش معلمان در طول دوره حرفه ای به صورت مداوم است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی همبستگی قابلیت ها و نیازهای مربیان امور تربیتی بود.
    روش ها
    پژوهش توصیفی- پیمایشی حاضر در جامعه 850نفری مربیان امور تربیتی مدارس راهنمایی شهر اصفهان انجام شد و 128 مربی به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته شامل 21 گویه در دو بخش قابلیت های مربیان امور تربیتی و احساس نیاز مربیان امور تربیتی به آموزش های ضمن خدمت بود. ضریب پایایی پرسش نامه 88/0 برآورد شد. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی شفه تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    همبستگی بین قابلیت ها و نیازهای مربیان تنها در 9 گویه (همبستگی منفی به معنی فزونی نیازها بر قابلیت ها بود) معنی دار بود. بین نظرات مربیان در مورد «نیاز به آموزش های ضمن خدمت»، با توجه به تجربه کاری، تفاوتی وجود نداشت. بیشترین نمره میانگین مربوط به «استفاده از روش های جدید تدریس» بود که در هر سه گروه از مربیان مقدار آن بیشتر از 4 بود.
    نتیجه گیری
    برنامه ریزان آموزش های ضمن خدمت مربیان امور تربیتی باید به هنگام تعیین محتوای این آموزش ها، قابلیت ها و نیازهای مربیان را تواما مورد ملاحظه قرار دهند.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، قابلیت ها، نیازها، تجربه
  • مهدی سبحانی نژاد، مینا احمدیان* صفحات 13-18
    اهداف
    تعامل در فرآیند آموزش به صورت تبادل افکار و اطلاعات بین استاد و دانشجو است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی و رتبه بندی ابعاد تعامل استاد در برنامه درسی دوره نظری پزشکی بود.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- پیمایشی در 175 دانشجوی پزشکی دوره استاژر و اینترن دانشگاه شاهد در سال تحصیلی 92-1391 انجام و 120 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته «سنجش ابعاد تعاملی استادان علوم پایه» در 5 بعد نحوه تعامل استاد با دانشجو، تعامل استاد با بیمار، تعامل استاد با همکار، تعامل استاد با جامعه مردم و تعامل استاد با خود بود. برای تحلیل آماری در قالب نرم افزار SPSS 18 از آزمون های T تک نمونه ای، T مستقل، تحلیل واریانس یک راهه و فریدمن استفاده شد.
    یافته ها
    نظر دانشجویان به تفکیک جنسیت (047/0=p) و دوره تحصیلی (003/0=p)، تنها در بعد تعامل استاد با بیمار تفاوت معنی داری نشان داد. نظر دانشجویان در ابعاد تعامل استاد با بیمار و همچنین تعامل استاد با خود با توجه سن و سال تحصیلی و در بعد تعامل استاد با جامعه مردم با توجه به سال تحصیلی به طور معنی داری متفاوت بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    از نظر دانشجویان نحوه تعامل استاد با همکار در اولویت اول و نحوه تعامل استاد با خود، بیمار، جامعه و دانشجو، به ترتیب در اولویت های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، تعامل، آموزش نظری
  • وحید سلطانزاده*، اکبر امراهی، غلامرضا اسم حسینی صفحات 19-23
    اهداف
    اخلاق حرفه ای در زمره شایستگی های عام در نظام آموزش عالی است و رعایت استانداردهای آن می تواند در کیفیت فرآیند و برون داد این نظام موثر واقع شود. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت اخلاق حرفه ای اعضای هیات علمی از دیدگاه دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش ها
    در این پژوهش توصیفی پیمایشی، از میان 382 دانشجوی پرستاری در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم هر یک از مقاطع تحصیلی، 104 نفر انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد اخلاق حرفه ای در 4 مولفه «توانمندی های حرفه ای»، «احترام و تعهد نسبت به دانشجویان»، «احترام و تعهد نسبت همکاران» و «احترام و تعهد نسبت به سازمان» جمع آوری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های T تک نمونه ای و T مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین کلی اخلاق حرفه ای از دیدگاه دانشجویان 16/0±40/2 بود. بیشترین شکاف بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب در اخلاق حرفه ای کل و کمترین شکاف در مولفه احترام و تعهد نسبت به سازمان بود.
    نتیجه گیری
    دانشجویان پرستاری از وضعیت مولفه های اخلاق حرفه ای در دانشگاه و اعضای هیات علمی رضایت ندارند.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اعضای هیات علمی، دانشجویان، پرستاری
  • امین باقری کراچی*، عباس عباس پور، احمد آقازاده، حمید رحیمیان، محمدرضا مهرگان صفحات 25-31
    اهداف
    نظام آموزش عالی و دانشگاه ها به فرم هایی از چابکی نیاز دارند. این پژوهش با هدف تعیین میزان استفاده از مولفه های چابکی سازمانی در دانشگاه ها براساس 5 مولفه محرک ها، قابلیت های، تسهیل کننده، موانع و پیامدهای چابکی صورت گرفت.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی پیمایشی در اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی استان فارس انجام شد و 310 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته 116سئوالی سنجش میزان کاربست چابکی در دانشگاه ها استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری T یک نمونه ای و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    بین نظرات اعضای هیات علمی دانشگاه ها در مورد میزان کاربست مولفه های چابکی سازمانی بر حسب جنسیت آنان تفاوت معنی داری وجود نداشت؛ اما بر حسب رتبه علمی، سابقه تدریس، نوع دانشگاه اعضای هیات علمی و سمت افراد دارای تفاوت آماری معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    میزان استفاده از مولفه های چابکی سازمانی در دانشگاه های دولتی استان فارس در سطح کمتر از متوسط است.
    کلیدواژگان: چابکی سازمانی، دانشگاه، مولفه های چابکی
  • مسعود طاهری میرقائد، مهدی رعد آبادی، سید هادی حسینی، محمدکریم بهادری* صفحات 33-39
    اهداف
    یکی از مهم ترین معضلات نظام آموزشی، افت تحصیلی است که می تواند زمینه ساز رفتارهای منفی اجتماعی و ترک خانواده باشد. مطالعه حاضر نیز به منظور بررسی عوامل موثر بر افت تحصیلی از دیدگاه دانشجویان پیراپزشکی انجام گرفت.
    روش ها
    این پژوهش مقطعی در 1150 دانشجوی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران که در 3 مقطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری در سال 1391 مشغول به تحصیل بودند، انجام شد و 150 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه دوبخشی شامل 5 سئوال مشخصات جمعیت شناختی و 6 زیربخش عوامل خانوادگی، عوامل مربوط بر نحوه و میزان فراگیری، عوامل مربوط به اساتید، عوامل اجتماعی- اقتصادی، عوامل مربوط به محیط آموزشی و عوامل مربوط به محتوای آموزشی موثر در افت تحصیلی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های T دونمونه ای مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز کلیه عوامل 38/0±67/3 به دست آمد. رابطه معنی داری بین سن و حیطه های عوامل اجتماعی- اقتصادی و عوامل مربوط به محتوای آموزشی مشاهده شد. بین جنسیت دانشجویان و عوامل اجتماعی- اقتصادی، عوامل مربوط به محیط، عوامل مربوط به محتوای آموزشی و عوامل مربوط به استاد رابطه معنی داری وجود داشت. رابطه معنی داری بین وضعیت اشتغال دانشجویان با حیطه عوامل مربوط به محتوای آموزشی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مهم ترین عامل تاثیرگذار بر افت تحصیلی دانشجویان پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران از دیدگاه ایشان «عوامل مربوط به محتوای آموزشی» است.
    کلیدواژگان: افت تحصیلی، عوامل اقتصادی، اجتماعی، محتوای آموزشی، دانشجویان، پیراپزشکی
  • مریم پورجمشیدی*، هاشم فردانش، داریوش نوروزی صفحات 41-50
    اهداف
    ایجاد تعامل به عنوان عنصر کلیدی فرآیند آموزش و یادگیری یکی از چالش های مربیان و طراحان دوره های آموزش از راه دور به ویژه آموزش مبتنی بر وب است. یکی از پیش شرط های طراحی موثر آموزش مبتنی وب، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر تعامل است. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر تعامل یادگیرنده با استاد در آموزش مبتنی بر وب به منظور ارایه راهکارهای مناسب برای افزایش تعامل بود.
    روش ها
    در این پژوهش کیفی با روش تحلیل محتوای کیفی، 15 دانشجوی مجازی مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشکده علوم پزشکی و نیز 10 نفر از اساتید آموزش مجازی دانشکده های پزشکی دو دانشگاه تربیت مدرس و تهران به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های حاصل از هر مصاحبه کدگذاری و سپس مصاحبه بعدی انجام شد. برای تحلیل محتوای استقرایی از نرم افزار Maxqdata 10 استفاده شد. تشخیص زیر طبقات و در نهایت، طبقات براساس داده های به دست آمده از تحلیل محتوای کیفی توسط خود پژوهشگر انجام شد.
    یافته ها
    از تجزیه و تحلیل داده ها، 110 کد اولیه استخراج شد و پس از ادغام و همپوشانی کدها، 8 طبقه اصلی و 56 زیرطبقه به عنوان عوامل موثر بر تعامل یادگیرنده با استاد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    عوامل موثر بر تعامل یادگیرنده با استاد در محیط آموزشی مبتنی بر وب شامل مهارت های فنی و ابزاری، مهارت های ارتباطی، تعهد و نظم، تسلط علمی، ارتباط صوتی و تصویری زنده، کمیت و کیفیت امکانات ارتباطی، انگیزه و نگرش نسبت به آموزش مجازی و تعداد دانشجویان است.
    کلیدواژگان: تعامل، استاد، آموزش، دانشجوی پزشکی، آموزش مبتنی بر وب
  • غلامعلی دهقانی*، خلیل سلطان القرایی صفحات 51-56
    اهداف
    مهارت های مطالعه از عوامل تاثیرگذار بر موفقیت تحصیلی دانشجویان است. هدف این مطالعه بررسی وضعیت مهارت های مطالعه در دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد علوم پزشکی و ارتباط آن با نحوه آمادگی برای امتحان بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 122 نفر از دانشجویان سال دوم کارشناسی ارشد در دانشگاه علوم پزشکی تبریز به روش سرشماری مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه مهارت های مطالعه شامل مشخصات جمعیت شناختی و 15 سئوال در طیف سه درجه ای لیکرت در خرده مهارت های «مدیریت وقت»، «تمرکز»، «یادداشت برداری کلاسی»، «توانایی خواندن» و «امتحان دادن» بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، T مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره کلی مهارت مطالعه دانشجویان 60/4±25/20 بود. بیشترین میانگین مربوط به حیطه یادداشت برداری (36/1±89/4) و کمترین آن مربوط به حیطه مدیریت وقت (48/1±66/2) بود. برتری نمرات دختران در خرده مهارت های یادداشت برداری (009/0=p) و توانایی خواندن (003/0=p) نسبت به پسران معنی دار بود. بین نمره کلی مهارت مطالعه و معدل کل دانشجویان در خرده مهارت های یادداشت برداری (006/0=P) و تمرکز (018/0=P) رابطه وجود داشت. بین نمره کلی مهارت مطالعه با وضعیت تاهل و همچنین سن دانشجویان، رابطه معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    59% دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی تبریز دارای مهارت های مطالعه ضعیف و متوسط هستند. بیشترین ضعف در مدیریت زمان و بیشتریت توانایی در یادداشت برداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مهارت های مطالعه، آمادگی امتحان، دانشجویان، کارشناسی ارشد
  • طاهره آقامیرزایی، ابراهیم صالحی عمران*، باقر رحیم پور کامی صفحات 57-62
    اهداف
    اساتید یکی از ارکان اصلی دانشگاه محسوب می شوند و نحوه عملکرد آنها در بازدهی کل نظام آموزشی نقش اساسی ایفا می کند. هدف این پژوهش، بررسی عوامل زمینه ای تاثیرگذار بر نحوه ارزشیابی اساتید دانشگاه توسط دانشجویان بود.
    روش ها
    این پژوهش توصیفی- تحلیلی در 12339 دانشجوی دانشگاه علوم و فنون مازندران در نیم سال دوم سال تحصیلی 91-1390 انجام شد. معدل کل دانشجویان به عنوان شاخص تعیین وضعیت عملکرد تحصیلی دانشجو مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل نتایج پژوهش از نرم افزار SPSS 17 و آزمون های آنالیز واریانس یک طرفه، تعقیبی توکی، همبستگی پیرسون و T مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ارزشیابی اساتید با توجه به وضعیت عملکرد تحصیلی، جنسیت و مقطع تحصیلی دانشجویان، وضعیت تاهل، سابقه تدریس و رتبه استاد و همچنین نوع درس و زمان ارایه آن تفاوت معنی دار داشت. توان علمی- آموزشی و رفتار اجتماعی اساتید در کلاس درس در سطح اطمینان 100% دارای رابطه معنی دار و مثبت بود (0001/0=p).
    نتیجه گیری
    مولفه های عملکرد تحصیلی دانشجو، جنسیت استاد و دانشجو، دوره تحصیلی دانشجو، نوع درس، توان علمی- آموزشی استاد، مرتبه علمی، سابقه تدریس، زمان ارایه درس و وضعیت تاهل استاد بر ارزشیابی اساتید توسط دانشجو موثر است، ولی وضعیت استخدامی استاد رابطه ای با این ارزشیابی ندارد.
    کلیدواژگان: دانشجو، ارزشیابی، عضو هیات علمی، عملکرد
  • عیسی برقی*، حسن ملکی، عباس عباس پور، اسماعیل زارعی، فرهاد سراجی صفحات 63-68
    اهداف
    ایجاد و توسعه آموزش الکترونیکی مستلزم به کارگیری فرآیندها و رسانه های فنی جدید همراه با روش های آموزش نوین است. هدف این پژوهش طراحی و اعتبارسنجی الگوی مطلوب برنامه درسی مساله محور برای دانشگاه های الکترونیکی بود.
    روش ها
    این پژوهش ترکیبی اکتشافی-کمی در میان کلیه 117 عضو هیات علمی مراکز آموزشی دارای دوره های الکترونیکی شهر تهران انجام شد. برای طراحی الگو به منظور دستیابی به واقعیت ها و اطلاعات مورد نظر از روش کیفی پدیدارشناسی و تحلیل نظری استفاده شد. از میان جامعه آماری، 8 اطلاع رسان، به روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند انتخاب شدند و مورد مصاحبه نیمه ساختارمند قرار گرفتن د. مصاحبه با اعضای هیات علمی، تا حد اشباع پیش برده شد. برای اعتباریابی الگو، 18 آزمودنی با استفاده از تابع درجه رضایت انتخاب شدند و به پرسش نامه به روش دلفی پاسخ دادند. برای تحلیل داده های کیفی از رهیافت پدیدارشناسی ون منن و تحلیل محتوی و برای تحلیل داده های بخش کمی از تحلیل عاملی فازی براساس نظریه مجموعه های فازی استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد عناصر در برنامه درسی الکترونیکی مساله محور را می توان در 114 زیرمقوله و 12 مقوله محوری طبقه بندی کرد. به غیر از 4 شاخص که از نظر متخصصان دارای اهمیت متوسط به پایین تشخیص داده شد، بقیه شاخص ها به میزان زیاد و خیلی زیاد در الگوی مطلوب برنامه درسی مساله محور اهمیت داشتند.
    نتیجه گیری
    الگوی مطلوب برنامه درسی مساله محور برای مراکز یادگیری الکترونیکی دانشگاه های دولتی شهر تهران از عناصر دوازده گانه شامل اهداف، محیط، ابزار و زیرساخت، یاددهنده، یادگیرنده، روش های یادگیری، فضا (محیط)، زمان، مبانی، ساختار، ارزشیابی و راهبرد تشکیل می شود.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، مساله محور، یادگیری الکترونیکی
  • رمضانعلی عطایی*، علی مهرابی توانا، داود اسماعیلی صفحات 69-74
    اهداف
    واحد سمینار کارشناسی ارشد در بسیاری از رشته های علوم پایه پزشکی به صورت سلیقه ای برگزار می شود و به روش های معتبر بهره گیری از منابع و توانمندسازی دانشجو توجه نمی گردد. هدف این پژوهش ارایه روشی کاربردی برای برگزاری درس سمینار دانشجویان کارشناسی ارشد بود.
    روش ها
    در یک مطالعه مقطعی توصیفی طی سالهای 1387 الی 1390، تمامی دانشجویان در دسترس رشته توکسین های میکروبی و میکروب شناسی وارد پژوهش شدند. برای واحد درس سمینار 5 جلسه 2ساعته در نظر گرفته شد. در جلسه اول ارزشیابی سطح علمی و پیش آزمون انجام شد. برای جلسات بعدی برنامه مدون در اختیار دانشجویان قرار داده شد. فاصله زمانی هر جلسه 20 تا 30 روز تعیین گردید. در پایان پس آزمون گرفته شد. داده ها در قالب نرم افزار SPSS 12 با مقایسه دوبه دو محورها توسط آزمون ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    جدول ارزشیابی کسب مهارت و سنجش فعالیت دانشجو در درس سمینار طراحی شد. پیمایش علمی، تعیین نوع علم تولیدشده، خودکفایی، رقابت، کاربردی بودن، نو آوری داشتن، اتکا به منابع داخلی، توسعه سرمایه و بومی نمودن دانش قابل ارزشیابی بود. تفاوت نمرات پیش آزمون و پس آزمون در همه حیطه ها معنی دار بود (05/0>p).
    نتیجه گیری
    ارایه واحد سمینار با روش آموزش و ارزیابی مداوم می تواند اصول و معیارهای پژوهش را در دانشجویان تقویت نماید.
    کلیدواژگان: سمینار، مهارت، دانشجویان، کارشناسی ارشد
|
  • Mahmoudi H. *, Heidaranlou E., Ebadi A. Pages 1-5
    Abstract
    Aims
    Training is a series of activities and strategies that be carried out by the teacher and learner. Its purpose is to help learners to learn better. The Axis educational development is members of the educational process. Their experiences can have important role in clarification of the educational development. Studies show that ever there is no appropriate definition for educational development base on organizational and cultural conditions of the community. This study is designed to clarifying educational development from the view of the student and teacher of Baqiyatallah University of medical sciences.
    Methods
    This study is a qualitative study with Qualitative content analysis and conventional approach. The participants are 11 student and teacher of Baqiyatallah University of medical sciences. Participants were selected by purposeful sampling and data collected by semi-structured interviews.
    Results
    Finally dynamics, comprehensive, balanced and sustainable growth were explained in the form of a theme. This theme involves 9 categories: Achieving the goals, attention the quality of education, the way of education development, efficient training, use of update technology, interaction and balance in educational elements, change in attitudes and student performance, integration of different learning approaches and teaching learning process. Managers with aware of the explanation in the field of educational development that is dynamics, comprehensive, balanced and sustainable growth should Provide its background. Achieving the goals, attention the quality of education, the way of education development, efficient training, use of update technology, interaction and balance in educational elements, change in attitudes and student performance, integration of different learning approaches and teaching learning process must be attention. Keywords: educational development, perspective of instructors and students, conventional content analysis qualitative research,
    Keywords: Keywords: educational development, perspective of instructors, students, conventional content analysis qualitative research.
  • Bakhtiyar Nasrabadi H.A., Najafi M., Nosrati Heshi K. *, Biramipour A. Pages 7-12
    Purpose
    the aim of present research is to study the nature of in service trainers’ teaching dealing with training issues from trainers’ points of view in Esfahan city.
    Method
    the study method has been descriptive –traverse one and its statistical population included 850 trainers dealing with training issues in junior high school in Esfahan city in curriculum year of 1390-1391(2011-2012) who were selected by random cluster sampling method proportional to volume in which 128 individuals were selected as the object sample. The study tool was researcher-made questionnaire whose content validity and stability were assessed by the experts ‘opinions and 0.88 crunbach alpha coefficient respectively. Data were analyzed by using inference and descriptive statistics (mean, standard deviation, variance analysis (ANOVA) etc.) in SPSS software environment.
    Findings
    the results showed that not only the capacity of trainers dealing with training issues but also their senses of need for in service teaching cannot be reliable criteria for planning in service teaching for trainers. Second although trainers with different working experiences had similar needs, the less experienced trainers had different capacity and strength.
    Conclusion
    considering above, it is necessary that the planners of in service teaching of trainers dealing with training issues consider these capacities and the needs of trainers in combination with respect to their working experience when determining the contents of the teachings.
    Keywords: in service teaching, capacities, the needs of trainers, working experience of trainers
  • Sobhaninezhad M., Ahmadiyan M. * Pages 13-18
    Background And Objective
    According to professor's role in transforming features of professionalism in theoretical - period curriculum, the present article studied the identification and ranking of the dimensions of professor's interaction in the theoretical curriculum from the perspective of the medical sciences students in the faculty of medical sciences at Shahed University.
    Method
    The method was descriptive, survey type. The Surveying population was all the stagers and interns of Shahed University, in the academic year 1391-92 (N=175), out of which, and with recourse to Krjsy and Morgan table, 123 sample were selected. The research instrument was researcher-make questionnaire estimating the dimensions of professor's interactions and had essential reliability and validity. Data was analyzed with the help of descriptive statistics measure and also tests such as, One- sample t test, Independent- sample t test, analysis of variance (ANOVA) and Friedman test.
    Findings
    The above- middle average of professor's interactional dimensions with patients, with colleague, with people and with himself was significant. The average of professor's interaction with students was less than the assumed amount and not significant. Based on the Inferential test, the average ranking of professor's interpersonal interaction dimensions included: interactions with 1) patient, 2) students, 3) himself, 4) people and finally 5) with the colleague.
    Conclusion
    The improvement of less-emphasized interpersonal interactions such as the improvement of interactions with colleagues, people and himself for transforming features of professionalism in student's theoretical-period curriculum is required.
    Keywords: curriculum, interaction dimensions, theoretical education, interaction with colleague
  • Soltanzadeh V. *, Amrahi A., Esm Hosseini Gh.R. Pages 19-23
    Aims
    this study was carried out with the aim of Studying the where about of professional ethics of university teachers from the perspective of nursing students of Urmia Medical Sciences University.
    Materials and Methods
    The method in the present Study is a scaling among 382 nursing students of Medical Sciences Branch in Urmia University. The data were Collected by a Standard questionnaire on professional ethics. Analysis and study of data was done by SPSS 16 Statistical software and One sample T Test and Paired-samples T Test.
    Results
    Statistical results one sample T test for test professional ethics based (t=-37/08, p=0/000), for professional abilities was (t=-27/97,p=0/000), for respect and commitment to student was (t=-34/82, p=0/000), for colleagues was (t=-15/23, p=0/000)for organization(t=-21/21, p=0/000)was Negative and meaning full. Statistical results Paired Samples T Test for professional ethics based (t=-14/56, p=0/000), for professional abilities was (t=-14/11,p=0/000), for respect and commitment to student was (t=-10/19, p=0/000), for colleagues was (t=-12/59, p=0/000)for organization(t= -11/36, p=0/000)was Negative and meaning full.
    Conclusion
    The whereabouts Studying the where about of professional ethics of university teachers from the perspective of nursing students of Urmia Medical Sciences University was observed in a viewed unfavorably. These results suggest the need to consider in Standards of professional ethics among University Faculty Members.
    Keywords: Professional Ethics, Faculty Members, Nursing Students, Medical Sciences
  • Bagheri Kerachi A. *, Abbaspour A., Aghazade A., Rahimian H., Mehregan M.R. Pages 25-31
    Aims
    Higher education system and universities require some forms of agility. The aim of this research was to determine the usage of the organizational agility components in universities, based on the 5 components of agility ‘motivations’, ‘capabilities’, ‘facilitators’, ‘barriers’ and ‘consequences’.
    Methods
    This descriptive survey study was performed by the faculty members of the state universities of Fars province, and 310 persons were selected, using proportion stratified sampling method. Data collecting was done using 116 question researcher-made questionnaire of measuring the application of agility in universities. One sample T and One-way ANOVA tests were used for data analyzing.
    Results
    There was no significant difference between the view points of the faculty members about the measure of the usage of the organization agility components, according to their sex; but according to the academic rank, teaching experience and kind of the university of the faculty members and organizational position of the persons, it had statistically significant difference.
    Conclusion
    Level of the usage of the organization agility components in Fars province state universities is less than the average level.
    Keywords: Organizational Agility, University, Agility Components
  • Taheri Mirghaed M., Raadabadi M., Hosseini S.H., Bahadori M.K. * Pages 33-39
    Aims
    The aim of this study was to evaluate the factors affecting educational failure from the perspective of the students in School of Allied Medical sciences of Tehran University of Medical sciences.
    Methods
    In a cross-sectional and analytical study, 150 students of Allied Medicine School in Tehran University of medical Sciences were selected using random sampling method. Data were gathered by a questionnaire assessing the factors affecting Educational failure in 6 dimensions. Then, they were analyzed by SPSS software version 18 and T-test, ANOVAs and Pearson coefficient.
    Results
    Out of 130 participants, 70(53/8%) were male and 102(78/5%) were single. The maximum and the minimum mean score and standard deviation were calculated for educational content factors (4/02±0/72) and socio-economic factors (3/54±0/75), respectively. Overall mean and standard deviation for all factors were calculated 3/67±0/38).
    Conclusion
    According to this study, many factors affect educational failure of students which need to be identified and revised to prevent from more educational failure of students. To reach this, training workshops can be arranged to help students progress in their education.
    Keywords: Educational failure, students, medical sciences
  • Purjamshidi M. *, Fardanesh H., Norouzi D. Pages 41-50
    Aim
    Making Interaction as a key element of teaching and learning process is educators and designers in distance education courses, particularly web-based education. One of the preconditions for the effective design of web-based education is identifying the factors influencing interaction. In this context, the aim of this study is identifying factors those affect student-teacher interaction in web-based education environments.
    Method
    In this qualitative study, 15 virtual master's students and 8 faculty of medical science of Tehran university and Tarbeat modares University’s professors were selected through purposive sampling. Data for this study were collected through semi-structured interviews and were analyzed by using qualitative content analysis.
    Results
    8 main categories were extracted from analyzing of this study’s participants experiences that include: technical skills and instrumental skills, communication skills, commitment and discipline, mastering in science, live video and audio communication, quality and quantity of communication facilities, motivation and attitude toward the number of students and virtual learning.
    Conclusions
    Knowledge of the factors that affect the learner and teacher engagement in web-based learning environments helps designers and educators to provide an interactive learning environment, whereby the performance, retention and satisfaction of students in web based education courses rise.
    Keywords: interaction, teacher, education, medical student, web, based education
  • Dehghani Gh.A. *, Soltanalgharaei Kh. Pages 51-56
    Aims
    Study skills are one of the most important factors influencing academic achievement of students. A regular study plan as well as applying appropriate study skills is of a great importance for students to meet their educational needs. One important reason that some students do not achieve desired results from their efforts is lack of study skills. The purpose of this study was to investigate the study skills and its relationship with the method of prepare for exam in MSc students of Tabriz University of Medical Sciences.
    Methods
    In a descriptive cross-sectional study, 140 MSc students of second year were recruited via census sampling in two semesters during 2012-2013. 122 questionnaires were completed and returned. Data was collected using a valid and reliable questionnaire. Data were analyzed by descriptive statistics (frequency, percentage, mean and SD), one-way ANOVA, student’s independent t-test, Tukey post hoc and Pearson correlation coefficient.
    Results
    19.7% of the students had poor study skills, 39.3% average, and 41% good. The highest mean score (±SD) which was 4.89(±1.36) belonged to taking class notes; while the lowest mean score which was 2.66(±1.48) belonged to time management. Students that had been preparing themselves for the exam during the semester got higher skills in average. There was a significant relationship between some subscales of study skills and sex, and grade point average. There wasn’t any significant relationship between areas of study skills and age, and marital status.
    Conclusion
    The majority of students (59%) have insufficient and moderate levels of study skills. Teaching study skills in educational workshops or courses can help students learn and understand better. Defined factors in this study are time management, taking exam, concentration, reading and taking notes, in order of priority.
    Keywords: Study Skills, prepare for exam, MSc Students, University of Medical Sciences.
  • Aghamirzayi T., Salehi Omran E. *, Rahimpour Kami B. Pages 57-62
    Objectives
    The objective of the researches to analyze the effect of context factors on teacher evaluation process performed by the students at Mazandaran University of science and Technology (MUST).
    Method
    The research method is descriptive using a questionnaire as data collection tool. The statistical population is the students of MUST studying in the second semester of (1390-1391) academic year. The data are analyzed by statistical tests one way, analysis of variance, T-student, Pearson correlation using spss17.0 software.
    Findings
    Students having weaker educational performance (4.32±1.1) gave lower marks to the teachers. Also, girl students (4.43±0.94) gave higher marks to them. Graduate students (4.54±0.79) gave higher marks to teachers. Female teachers (4.45±0.96) got higher marks. Teachers of general courses (4.48±0.937) have.
    Conclusion
    Evaluation with the aid of students can be a valuable criterion to evaluate their professor’s performance and may cause them to excel their teaching abilities. However it should be mentioned that the factors that arent directly related to teaching activities of the professors may affect evaluation process. Hence the mere evaluation of the professors by their students cannot be a true factor to evaluate professors’ performances. Therefore there must be invoked other criteria and methods for that purpose for example evaluation by other colleagues.
    Keywords: Student, Evaluation, Faculty member, performance
  • Barghi I. *, Maleki H., Abbaspour A., Zarei E., Seraji F. Pages 63-68
    Aims the goal of this study is to design and validate the favorable problem-based curriculum pattern in e-learning centers of Tehran’s state universities. MetodsTo do this, alignment plan has been used that is the most common approach in synthetic methods. 8 information providers have been chosen and interviewed from among this population by non-probable, targeted and snowball-type method. Interview with faculty members have been advanced up to the degree saturation of the research. To validate the research, 18 subjects have been chosen by dependent of degree of satisfaction which shows the rate of belief in the well-being of the subject, and they answered to the questionnaire achieved by Delphy method. To analyze the qualitative data, Van Mennen’s phenomenology approach and content analysis have been used to realize the meanings and latent contents in library texts. And to analyze the quantitative part, fuzzy factor analysis according to Fuzzy Sets Theory has been used. Results The focus of the experiential curriculum model as the basic model and the model of this study has dimensions 12 dimensions (objectives, environments, tools and infrastructure, instructor, learner, learning methods, space (environment), Time Basis. structure, valuation and strategy) are all elements of the PBL-based curriculum in high and very high levels in the PBL curriculum E-learning Centers are necessary Conclusion The result of the research shows that a favorable problem-based curriculum pattern in e-learning centers is made up of 12 dimensions (goals, environment, tools and infrastructure, instructor, learner, learning methods, area(environment), time, basics, structure, evaluation and strategy), that have a good structure validity.
    Keywords: problem, based curriculum, e, learning, mixed research
  • Ataee R.A. *, Mehrabi Tavana A., Esmaieli D. Pages 69-74
    Introduction and
    Aim
    Currently, MS seminal course in many field of basic science students are held to taste and using standard and valid procedures and resources to improve students not paying attention. The purpose of this study was offer an applicable method in order to Process of teaching and presentation of seminar course for M.Sc. students.
    Methods
    during 2009 to 2011, in cross-sectional study the measuring skills and activity of all available students were included. Two groups consist of five students were participated. 5 sessions of 2-hour seminar was conducted. The first meeting was for evaluating the student's academic level. The interval session was 20 to 30 days. Finally, the post test was taken out. The sum of the scores obtained were subject to descriptive analyzes.
    Results
    Result of this study was to design a questionnaire for evaluation skills students in seminal course. The most important issues were named as: Scientific survey, kind of knowledge production, self-reliance, competition, applicability, creativity and innovation, relying on domestic resources, the funds development, and make native knowledge. The pre test score for each issue was less than 50± 15. While, after conducting meeting five, the students were achieved score of at least 150 ± 25 of the 200 from each issue. This shows the three times improving capabilities of students. The final evaluation of student achievement scores was in 4500 ± 155 which were significant (P≤ 0.01).
    Conclusion
    the process of presenting seminars was designed. The results revealed that this method could be based on several targets, including moving the frontier of knowledge, sources of knowledge, ways of the study, preventing of plagiarism, scientific review and analysis, can improve the student's creative power. Because of the student’s pre-test scores were 50± 15 while post test scores came out reached to 150± 25. Therefore, it is suggested that this method be used for all M.Sc students.
    Keywords: Seminar Course, Process of teaching, Acquiring Skills, M.Sc. Student