فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق پزشکی
پیاپی 27 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دادخدا خدایار صفحات 11-52
    بر اساس آموزه های اسلامی انسان از سه بعد و ساحت وجودی برخوردار است که عبارتند از: 1 بعد فکری؛ 2 بعد باورها و ارزش ها؛ 3 بعد رفتاری. هریک از این ساحت های وجودی انسان با ابعاد دیگر ارتباط متقابل دارند، اما ساحت اعتقادی و اندیشه ای، ریشه و منشا صفات اخلاقی و رفتاری است. از منظر قرآن مجموعه اعتقادات حقانی، به عنوان منشا و اخلاقیات نیکو و فعلیات صالح، به عنوان ثمره اجزا و بخش های جزیی و کلی و ظاهر و باطن زندگی طاهر، سالم، طیب و معنوی انسان را تشکیل می دهند که باعث رشد و صعود او به مقام انسان مقرب و حیات جمعی و فردی را قداست و معنویت و صفا می بخشد.
    در این مقاله سعی بر آن است تا به این سوال پاسخ داده شود که از منظر قرآن کدام رفتارها و اعمال صالح محسوب می شوند و تاثیر جدی بر طهارت و معنویت زندگی دارد و باعث سلامت و صلاحیت فرد و جامعه اسلامی می گردد و در اصلاح و تقویت اخلاقی و ایمانی او نیز موثر است؟ شاید بتوان گفت که از دیدگاه قرآن، پاسخ کوتاه ولی جامع به این سوال، انجام «عمل صالح» می باشد که دارای مصادیق متنوع ایجابی و سلبی است.
    یعنی مجموعه افعال و رفتارهای فردی و اجتماعی مفید و معنویت ساز است که در قرآن به آن توصیه و تاکید شده است، لذا هدف از این نوشتار بررسی نمونه هایی از اهم مصادیق این رفتارهای قلبی و قالبی (اعمال صالح) و ارتباط با آن با سلامت و معنویت از منظر قرآن است که با مراجعه به آیات قرآن و برخی منابع دسته اول و دوم و ابزار فیش برداری و روش توصیف و تحلیل یافته ها به سوالات مطرح شده پاسخ مناسب داده شود.
    کلیدواژگان: قرآن، سبک زندگی اسلامی، فضائل اخلاقی، عمل صالح، زندگی معنوی، حیات طیبه
  • گوهر محمدی، محمود عباسی صفحات 53-69
    یکی از مهم ترین اصول اخلاق پزشکی محترم شمردن استقلال و خودآیینی است. که بر اساس شان انسانی و رعایت حریم و تکریم افراد بنا شده است. بنابراین یک زن باردار حق دارد شیوه زایمانش را به دلخواه خود انتخاب کند. برخی از مادران به دلیل نداشتن آگاهی و برخی دیگر علیرغم توصیه برای زایمان طبیعی به سزارین تمایل دارند. با توجه به میزان نسبتا بالای سزارین و نیز با عنایت به اهمیت تصمیم گیری مبتنی بر آگاهی، این مطالعه با هدف ارزیابی میزان آگاهانه بودن تصمیم این گروه از زنان درباره شیوع زایمانشان انجام گرفت.
    مطالعه به صورت توصیفی با نمونه گیری خوشه ایبر روی زنان باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی منتخب شهر تهران انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک، نوع روش انتخابی زایمان و آگاهی در مورد آن بود. از 154 زن باردار، 31% (48 نفر) قصد زایمان سزارین داشتند، ولی این آمار هنگام زایمان به 5/54 درصد (84 نفر) رسید. 3/58 درصد زنانی که قصد زایمان سزارین داشتند اذعان داشتند که به علت بیشتر بودن درد زایمان طبیعی و ترس از درد، این روش را انتخاب نموده اند، یافته ها نشان می دهند که در بسیاری از موارد اطلاع درستی در مورد عوارض سزارین وجود ندارد. زنان باردار اگرچه در مورد نوع زایمان حق انتخاب دارند، اما این انتخاب باید آگاهانه و مبتنی بر اطلاعات باشد.
    به نظر می رسد ارائه آموزش های مستمر به ویژه در سنین پائین تر جهت دختران نوجوان می تواند در افزایش آگاهی و عملکرد آن ها در زمان بارداری موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: بارداری، شیوه زایمان، سزارین انتخابی، زایمان طبیعی، تصمیم گیری آگاهانه
  • شیوا رفعتی، ناهید رژه، طه محمد احمدی وش، علی دوا تی صفحات 71-91
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت هوش اخلاقی دانشجویان پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران انجام یافت. تعداد 359 نفر از دانشجویان پزشکی در چهار مقطع علوم پایه، فیزیوپات، استاژری و انترنی از دانشگاه های تهران، شهید بهشتی، بقیه الله و شاهد به طور غیر تصادفی و در دسترس انتخاب شدند. تحقیق توصیفی پیمایشی بوده که به صورت مقطعی در سال های 91-92 انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه 40 عبارتی مقیاس هوش اخلاقی لنیک و کیل با دربرگیرنده چهار بعد و ده شاخصه بود. با بکارگیری از نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل داده ها صورت گرفت و از آزمون های توصیفی و آزمون همبستگی استفاده گردید. یافته ها نشان داد شاخصه های هوش اخلاقی ثبات عملکرد، راستگویی و بیان حقیقت، استقامت برای حق و حقیقت، پایبندی به عهد، مسوولیت پذیری برای انتخاب های شخصی، اعتراف به اشتباهات و قصورها، قبول مسوولیت برای خدمت به انسان ها، فعالانه علاقه مند بودن به دیگران، توانایی در بخشش اشتباهات خود، توانایی در بخشش اشتباهات دیگران در میان دانشجویان در حد مطلوب نبود بود.
    نتایج نیز نشان داد بین شاخصه های هوش اخلاقی تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون همبستگی بر رابطه مثبت و معناداری میان سن، سطح تحصیلات با هوش اخلاقی دلالت داشت (05/0 P<). از آنجا که هوش اخلاقی نوعی توانایی اکتسابی بوده و قابلیت ارتقا دارد، لازم است اعضای هیات علمی، اساتید آموزش پزشکی با آموزش مستمر همراه با آموزش بالینی در جهت آموزش و ارتقای سطح این مقوله گام بردارند و از رهیافت هایی نظیر تشویق رفتار مبتنی بر اخلاق بهره برد، لذا در آینده باید به حفظ سطح مطلوب آموزش هوش اخلاقی و حتی توسعه آن توجه نمود.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، دانشجویان پزشکی، دانشگاه، ایران
  • محمدرضا خدابخش، فریبا کیانی صفحات 93-113
    پرستاری به عنوان حرفه ای استرس زا و طاقت فرسا شناخته می شود. پرستاران نقش مهمی در مراقبت از بیماران به عهده دارند و پریشانی های هیجانی قابل ملاحظه ای را تجربه می کنند که منجر به تحریک پذیری، افسردگی، اختلالات بدنی، اختلالات خواب و فرسودگی در آن ها می شود. با توجه به اهمیت بررسی متغیرهای تاثیرگذار بر افزایش بهزیستی پرستاران و ارتقاء روابط پرستار بیمار، در این مقاله ضمن مرور تاریخچه شوخی در روابط پرستار بیمار به مزیت های شوخی در حوزه سلامت نیز پرداخته شده است. پژوهش حاضر با هدف بازبینی نقش شوخی در بهبود روابط پرستار بیمار انجام شد.
    پژوهش حاضر مطالعه ای مروری است که اطلاعات مورد نیاز آن از پایگاه های اطلاعاتی Science direct، Oxford journal، Springer، Sage، Taylor &، Francis، Google scholar جمع آوری شد. معیارهای اصلی جهت ورود، متون منتشرشده به زبان انگلیسی در محدوده سال های 1980 تا 2013 میلادی بود. جهت جستجو از کلید واژه های nurse-patient relationship، humor، Nursing وHospital در عنوان متون استفاده گردیدکه طی آن تعداد 84 مقاله بازیابی شدند و مورد مرور قرار گرفتند.
    نتایج تحقیق نشان داد شوخی نقش مهمی در بهبود روابط پرستار بیمار دارد. شوخی به پرستاران کمک می کند تا با موقعیت های توان فرسا کنار بیایند، حسی از انسجام بین پرستاران و بیماران ایجاد می کند و می تواند به عنوان یک تکنیک درمانی موثر در کاهش افسردگی و اضطراب بیماران بکار رود. این امر در نهایت بر خودکارآمدی پرستاران و احساس امنیت درک شده توسط بیمار اثرات مطلوبی می گذارد.
    یافته های این مطالعه حاکی از اهمیت شوخی در بهبود روابط پرستار بیمار و لزوم توجه به شوخی در آموزش پرستاران به عنوان اعضای اصلی تیم مراقبت پزشکی می باشد.
    کلیدواژگان: پرستار، شوخی، روابط پرستار، بیمار، بیمارستان
  • محمدرضا عبدالملکی، لیلا افشار، صدیقه مومنی صفحات 115-127
    تعارض بین اولویت های آموزش علوم پزشکی و مراقبت از بیمار و حفظ حرمت بیمار از مشکلات و مسائلی است که در فرایند آموزشی بالینی پیش روست. در آموزش بالینی نیز مثل سایر عرصه ها اصول اخلاقی احترام به فرد، سودرسانی، عدالت و عدم زیان رساندن باید مد نظر قرار گیرد. مطالعات نشان می دهند که آموزش بالینی از 3 رکن اصلی پزشک، دانشجو و بیمار تشکیل شده است. در این میان با توجه به هدف مطالعه، چالش های مربوط به دو رکن درگیر در فرایند آموزش بالینی یعنی بیمار و دانشجو مورد بحث قرار گرفته است. در این راستا با استفاده از منابع موجود مشکلات مرتبط بیان شده و برای آن ها راه کارهایی نیز آورده شده است. با در نظرگرفتن این نکته که در فرایند آموزش، حضور پزشک و دانشجو کاملا آگاهانه و با رضایت کامل است پس حضور بیمار در این فرایند نیز باید کاملا آگاهانه با رضایت کامل صورت گیرد. برای کاهش تعارض بین آموزش به دانشجو در بالین و رعایت حقوق بیمار، آموزش اصول اخلاق حرفه ای و مهارت های برقراری ارتباط و منشور حقوق بیمار به دانشجویان ضروری است. در مورد بیمار نیز باید در بدو ورود به مراکز درمانی اطلاعات کافی در مورد حقوق بیمار به صورت مقتضی در اختیار وی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، حقوق بیمار، اخلاق پزشکی
  • کورش فتحی واجارگاه، علی اکبر خسروی بابادی، فرزانه حاجتمند صفحات 129-152
    مقدمه
    امروزه با توجه به تغییرات و نوآوری های شگرفی که در عرصه های گوناگون به وجودآمده پزشکی نوین را نیز با طیف وسیعی از مسائل و تصمیم گیری های اخلاقی روبرو ساخته است که این امر ضرورت آگاهی پزشکان از مبانی نظری و عملی اخلاق پزشکی امری اجتناب ناپذیر می باشد که به تبع آن، توجه به برنامه درسی اخلاق پزشکی اهمیتی دو چندان پیدا کرده است.
    هدف ها
    هدف از این پژوهش اجرای ارزیابی کیفیت درونی برنامه های درسی دوره دکترای اخلاق پزشکی از دیدگاه استادان و دانشجویان با توجه به عناصر ده گانه اکر به منظور تلاش برای بهبود و ارتقای کیفیت آن بود.
    روش
    روش تحقیق مورد استفاده از لحاظ هدف تحقیق کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل دانشجویان دوره دکترای اخلاق پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و شیراز (45 نفر) و اعضای هیات علمی و استادان سه دانشگاه مذکور (25 نفر) بوده است. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که سوالات آن بر مبنای مولفه های برنامه درسی اکر تدوین و تنظیم شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون T تک نمونه ای و آزمون فریدمن و تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شده است. همچنین جهت اجرای آزمون های مطرح شده از نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    کیفیت درونی برنامه درسی رشته اخلاق پزشکی در سطح نامطلوب ارزیابی شد، به طوری که از دیدگاه اساتید عناصر منطق یا چرایی و عنصر مکان مناسب بودند و عناصر هدف، محتوا، فعالیت های یادگیری، روش های تدریس، مواد و منابع، گروه بندی، زمان و ارزشیابی نامناسب و از دیدگاه دانشجویان نیز عناصر منطق یا چرایی، هدف، فعالیت های یادگیری، گروه بندی، مکان، زمان و ارزشیابی در حد متوسط و عناصر محتوا، روش های تدریس و مواد و منابع هم نامناسب بودند. همچنین واحدهای درسی رشته اخلاق نیز متناسب ارزیابی شد، به طوری که واحد درسی فقه پزشکی دارای کیفیت بهتر و در اولویت اول و نیز واحد درسی اخلاق در مدیریت نظام سلامت دارای کیفیت پایین تر و در انتهای اولویت واقع شد.
    نتیجه گیری
    بازنگری و طراحی مجدد برنامه درسی دوره دکترای اخلاق پزشکی به منظور ارتقای کیفیت درونی برنامه درسی آن.
    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، برنامه درسی، ارزشیابی، کیفیت درونی
  • فرین تاتاری، یوسف محمدپور، لیلا افشار، احسان شمسی، محمود عباسی صفحات 153-182
    از اواخر قرن بیستم شاهد پیشرفت های چشمگیری در حیطه علوم پزشکی و به ویژه پزشکی تولید مثل بوده ایم. یکی از مهم ترین این پیشرفت ها امکان دستیابی به روش های مختلف درمان ناباروری است و در حال حاضر همچنان شاهد ارتقا و توسعه این روش ها هستیم که افق زندگی زوج های نابارور را روشنی بخشیده است. در عین حال استفاده از این روش ها، مسائل و ملاحظات اخلاقی و حقوقی متعددی را مطرح کرده است. مهم ترین مسائل اخلاقی مربوط به اهدای جنین شامل رضایت آگاهانه، غربال اهداکنندگان و گیرندگان، محرمانه بودن، مسائل مالی اهدا و سایر مسائل مربوط به گامت یا جنین اهدایی می باشد.
    اگر از دیدگاه اصول چهارگانه اخلاق پزشکی شامل احترام به استقلال فردی، سودرسانی، ضرر نرسانیو اصل عدالت که امروزه به طور وسیعی به عنوان راهنما در تصمیم گیری های عملی در ارتباط با اخلاق پزشکی مورد استناد قرار می گیرد به موضوع بنگریم می توان گفت:با توجه به اصل احترام به استقلال فردی، گیرندگان و دهندگان بایستی از آنچه که قصد انجام آن را نموده اند. همچنین شرایط آن آگاه باشند، لذا بایستی قبل از آغاز درمان، مشاوره درخصوص فرآیند درمان و خطرات آن به زوجین ارائه گردد. به علاوه با در نظرگرفتن جنبه های متنوع موضوع و نتایج مختلف روش های درمانی جدید نازایی، تهیه راهنماهای اخلاقی (گاید لاین) ملی در این زمینه ضروری است.
    همچنین با توجه به اصل احترام به استقلال فردی محرمانگی اطلاعات مربوط به دهندگان و گیرندگان جنین ضروری بوده و لازم است اسناد با محرمانگی بالا حفاظت گردند.
    با عنایت به دو اصل سودرسانی و ضررنرساندن گیرندگان و دهندگان جنین بایستی غربال (بررسی) شوند؛ برخی افراد واجد ویژگی ها و شایستگی های ضروری شناخته شده و برخی افراد از روند درمان حذف می گردند. در زمینه ناشناس بودن اهداکننده و افشا یا عدم افشای راز اهدا برای کودک و دیگران، نظریات متفاوتی ارائه شده است، اما به نظر می رسد با توجه به دو اصل عدالت و احترام به استقلال فردی حق فرزند حاصله نسبت به آگاهی از اصل و نسب زیست شناختی خود یک ضرورت اخلاقی است. چنانچه در کنوانسیون جهانی کودک نیز به این حق تصریح شده است. همچنین با توجه به اصل ضررنرسانی از نظر فقهی و جلوگیری از ازدواج با محارم در آینده و احتمال نیاز فرزند حاصل از اهدا به استفاده از اعضای پیوندی در موارد خاص لازم به نظر می رسد که بایستی هویت دهندگان گامت و رویان ثبت شود و نحوه دسترسی به این اطلاعات بر اساس دستورالعمل و قوانین مربوطه، مشخص شود.
    کلیدواژگان: اهدای جنین، اهدای گامت، اخلاق
|
  • D. Khodayar Pages 11-52
    According to Islamic teachings, the human being has three-dimensional spheres, which include: 1) the thoughts, 2) beliefs and value and 3) behaviors. Each of these aspects, are interrelated with another, But, the root and source of moral and behavioral traits, is belief and thought. On the base of Quran, a collection of true faith, as a source of good moral and good deed, makes all Clean, healthy and spiritual living for human. This paper is an attempt to answer this question; "according to The Quran, which behaviors and actions are righteous and can effect on the purity and spirituality of human life and provide Healthy and qualifications for the individual and society and it is also effective in reforming and strengthening the moral and faith? " the short but comprehensive answer can be what the Quran point out as "doing good deeds", which has a variety of positive and negative aspects. It means the set of individual and social actions and behaviors that are useful and they are emphasized by the Quran. However, the aim of this paper is to investigate of the best examples of the behaviors of heart and format (good deeds) and its relation to health and spirituality from the perspective of the Quran. This research tries to provide appropriate answers to these questions with using Quranic verses and some first and second sources with descriptive and analysis methods.
    Keywords: Quran, the Islamic Lifestyle, Moral Virtues, Good Deeds, Spiritual Life, Pure Life
  • G.Mohammadi, M.Abbassi Pages 53-69
    One of the most principles of medical ethics is autonomy that is based on the human dignity and Respect for persons. Therefore every pregnant woman can make an informed dicision according their rights, ethically. Due to nothing enough knowledge and information and inspite of recommendation for normal vaginal delivery, some wemon intend to cesarean section. Regarding to increased rates of cesarean section and importance of informed dicision making, this study carried out with the porpouse of assessment of the informed dicision making in pregnant women reffered to the selected health facilities of tehran city.The study sample included 154 pregnant women with delivery intention that selected by clustering method. in this discriptive study questionnaire was used for data collection included three part: demographic information, selected delivery method and its knowledge. Results show the precent of the pregnant women with the intend of cesarean section increased from 31% (n=48) to 54.5% (n=84) at the time of delivery. According to women self-reporting, the cause of intention for cesarean sectin in 58.3% of the participants was vaginal delivery fear and pain.Our findings indicate on the necessity of informed dicision making about the delivery method. So, continues education espicially in adolescents suggested in order to increasing the pregnant women knowledge and informed decision making about their delivery method.
    Keywords: Pregnancy, Delivery Method, Elective Cesarean Section, Informed Decision Making
  • Sh.Raati, N.Reje, Tm.Ahmadi, Vash, A.Davati Pages 71-91
    The present study is an attempt to study the ethical intelligence of the medical students of state universities in Tehran. A total 359 the medical students (basic science, physio pathology, stagiaire and intern) from Tehran, Shahid Beheshti, Baghiatolah, Shahed were randomly selected. The present research is a descriptive survey was done in 91-92. The required data was collected with the help of MCI questionnaire to examine 10 factors and 40 variables. Data analysis was done by SPSS-16 version. In this study using descriptive tests and correlation test to analyze the data. The findings of the study indicate that moral competencies such as consistently with principles, values and beliefs, telling the truth, standing up for what is right, keeping promises, taking responsibility for personal choices, admitting mistakes and failures, embracing responsibility for serving others, actively caring about others, ability to forgive one’s own mistakes and ability to forgive others’ mistakes were below average. Results showed that there is significant difference between moral intelligence factors. Furthermore, the results of correlation test demonstrate a significant positive relationship between age and level of education with ethical intelligence. Moral intelligence is an acquired ability that can be promoted. Medical sciences’ educators can be helpful in the promotion of moral intelligence through ongoing training in the classroom and practice and encouragement of ethical behaviors. There is a need to develop education of moral intelligence.
    Keywords: Ethical intelligence, Medical Students, Universality, Iran
  • Mr.Khodabakhsh, F.Kiani Pages 93-113
    Background
    Nursing is considered as a cumbersome and stressful profession. Nurses play a pivotal role in patient care and there are experience considerable emotional distress leading to irritability, depression, somatic disorder, sleep disorders and burnout. In attention to the importance of investigating effective to increase nurses’ well-being and to improve nurse-patient relationship, in the current research, with interview of humor history in nurse-patient relationship, has been paid to humor advantages in health field. Thus, the current research has been done to investigate the role of humor in improving nurse-patient relationship.
    Material and Methods
    Data bases of Science direct, Oxford journal, Springer, Sage, Taylor & Francis and Google scholar were searched to retrieve the related literature. The main criteria for entry were, the literature published in English language in the disciplines of nursing and health care sciences. Literature search was limited to 1980-2013 with the keywords of "Nursing", "nurse-patient relationship", "humor" and "hospital" in the title of texts that due to it, 84 texts were reconsidered and were reviewed.
    Results
    the results of this study indicate that humor have important role in improving nurse-patient relationship. Humor help to nurses to cope with cumbersome positions, provide a sense of cohesion between nurses and patients and can be used as a therapeutic technique to reduced pression and anxiety of patients. It can ultimately affect nurses’ efficiency and perceived safety by patient.
    Conclusion
    the results of this study indicate the importance of humor in improving nurse-patient relationships, and the necessity of attention to this component in training nurses as major members of medical care team.
    Keywords: Nursing, Nurse, Patient Relationship, Humor, Hospital
  • M.Abdolmaleki, L.Afshar, S.Momeni Pages 115-127
    There are problems that lie ahead about Conflict between the priorities of medical education and patient care and dignity of patients in clinical teaching. Like other areas of ethics in clinical teaching respect for the individual, benefits, equity and no harm should be taken into consideration. Studies show that the three pillars of clinical training are doctors, patients and students have been formed. Meanwhile, according to the study, the challenges of clinical training about patients and students are discussed. In this regard, with the use of available resources, the related problems were declared and their solutions are also given.Considering that the training process, students and physician attendance are fully conscious, therefore the patient attendance should be fully consciously too. To reduce conflict between clinical training and patient rights, it seems that it is necessary to be taught professional ethics and communication skills for students. On arrival at the health center should be given sufficient information about the patient's rights to their.
    Keywords: Clinical Education, Patient Rights, Medical Ethics, Patient Safety
  • K. Fathi Vajargah, A. Khosravi Babadi, F. Hajatmand Pages 129-152
    Modern medicine has faced medical community with a wide range of ethical issues that clinicians haven’t faced with it. Deep and thorough understanding of these issues has stimulated attention of physicians and thinkers of different fields specially ethics scholars to medical ethics as a new approach in comprehensive health system. With regard to this role and importance, review and evaluation of educational programs of medical ethics is inevitable. So in this research, it has attempted to study quality and place of elements and component of Ph.D medical ethic curriculum from point of professors and students. This research is descriptive and survey research and its purpose is evaluating internal quality of educational programs of Ph.D medical ethics from point of professors and students according to the ten elements of Acer. In this regard the questions were raised for achieving to research goals:1- How much the degree of acceptance of educational programs of Ph.D medical ethics in Iranian university of medical sciences, with respect to ten elements of Acer? 2-What is difference between professors’ and students’ opinions about internal quality of educational programs of Ph.D medical ethics in Iranian university of medical sciences? 3- How is the internal quality of educational programs of Ph.D medical ethics courses in Iranian university of medical sciences? So in order to responding to research questions, we tried to collect the information in field research and we used questionnaire. Our statistical populations involved 45 Ph.D medical ethics students and 25 professors and academic members that taught this course in Tehran, Shahid Beheshti and Shiraz University of medical sciences. It was used Morgan table for selecting statistical model and statistical methods such as descriptive statistic: frequency table describes the percentage, column chart and inferential statistics: one sample T-test and Friedman test. Also it was used SPSS software for these testes. The results showed that the internal quality of educational programs of Ph.D medical ethics is inappropriate and there is significant difference between logical elements, contents, learning activities and teaching methods so that professors have more appropriate opinions than students about logic and teaching method but student’s ideas are better about content and learning activities. The courses of medical ethics was good so that medical Fegh had better quality and it was in the first priority but ethics in managing health system had worth quality and it was in the last priority. It reminded the importance and necessity of changes and reforms in medical ethics curriculum.
    Keywords: Higher Education, Educational programs, Evolution, Quality, Curriculum
  • Farin Tatari, Yousef Mohammad Pour, Ehsan Shamsi Gooshki, Mahmoud Abbasi Pages 153-182
    There was a looker on significant progress in the field of medicine sciences and especially in reproductive medicine in the late twentieth century.One of the most important developments is availability of various access to different infertility treatments. Using these methods has raised ethical and legal issues and many ethical and legal considerations. The most important ethical issues pertain to embryo donation, including informed consent, screening of donors and recipients, confidentiality, financial issues, etc. and other issues about donated gametes or embryos.Considering the four principles of medical ethics (including respect for autonomy, beneficence, non-maleficence and justice, it can be concluded that: according to the principle of respect for autonomy, donors and recipients should be aware of what they intend to do as well as its conditions. Therefore, before starting treatment, it should be presented to couples counseling on the risks and the treatment process. Also according to the principle of respect for autonomy, confidentiality of information about embryo donors and recipients is required and it is necessary that documents with high confidentiality to be protected. With regard to principles of beneficence and non-maleficence, the embryo donors and recipients must be screened before handing, some of them will be recognized as eligible characteristics and competencies and some will be excluded from the treatment process. About anonymity of donor and disclosure or non-disclosure of the secret donation to the child and others, different comments have been proposed. But it seems that with respect of the two principles of justice and respect for autonomy, the child's right to be aware about his/her biological origin is a moral imperative. Furthermore, according to the principle of non-maleficence; in terms of jurisprudence and preventing incestuous marriage in the future and possible requirement of the probability the need of donated child to use the transplantation organs, it seems to be necessary in certain cases that, gamete and embryo donors’ identity be registered and how to access this information are determined. Based on the principle of justice, it is better to plan the process in a way that allows providing financial compensation to donors. With regard to the principle of non-maleficence, the considered amount should be chosen in a way to minimize the financial impetus of the donors and possible misuse. Therefore, planning and definition of financial relations between the ovum donor and recipient will be helpful in order to prevent any misabuse. Based on the principle of justice and non-maleficence donated embryos should be kept under quite standard laboratory conditions and all of the safety measures tips for transporting them should be implemented.
    Keywords: embryo donation, gamete donation, Ethics