فهرست مطالب
فصلنامه مطالعات مدیریت ترافیک
پیاپی 30 (پاییز 1392)
- تاریخ انتشار: 1392/08/04
- تعداد عناوین: 6
-
-
صفحه 1یکی از مهم ترین مسائل در بحث ایمنی جاده ها فاصله دید است. ضوابط و پارامترهای مربوط به فاصله دید توقف در آیین نامه طرح هندسی راه های ایران برگرفته از آیین نامه آشتو براساس مطالعات مربوط به سال های 1938 تا 1941میلادی در آمریکا است و تاکنون نسبت به تنظیم مجدد و اصلاح آنها اقدام نشده است. برای محاسبه فاصله دید لازم است تا ارتفاع چشم راننده از سطح زمین به صورت پیش فرض لحاظ شود. علی رغم تغییرات در مشخصات رانندگان و ناوگان حمل ونقلی کشورمان، این ارتفاع هم چنان ثابت باقی مانده است. هدف از این تحقیق بومی سازی و به روزرسانی مقدار این پارامتر براساس رفتار رانندگان در ایران و منطبق با ناوگان موجود می باشد. روش تحقیق مبتنی بر تصویربرداری عرضی از وسایل نقلیه در حال حرکت است که توسط نویسندگان از 198 خودرو سواری در شهرهای انتخابی تهران، مشهد و سمنان تصویربرداری انجام شد و مقادیر ارتفاع چشم رانندگان برحسب جنسیت آنها و ارتفاع خودروها طبقه بندی شدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مقدار ارتفاع چشم به دست آمده برای رانندگان در ایران در مقایسه با مقادیر ذکرشده در آیین نامه ایران دارای مقدار بیشتری است. با این وجود استفاده از آیین نامه های موجود در جهت اطمینان است.
کلیدواژگان: ارتفاع چشم راننده، فاصله دید توقف و سبقت، آیین نامه طرح هندسی راه های ایران، تحلیل آماری -
صفحه 15هدف اصلی تحقیق، بررسی عوامل تاثیرگذار بر اثربخشی طرح پارکبان در شهر آمل میباشد. این پژوهش از نظر روش توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل 1660 نفراز رانندگانی که از طرح پارکبان استفاده می کنند، میباشند. حجم نمونه از طریق فرمول کوکران، 212 نفر تعیین شد. نمونه ها از طریق نمونه گیری تصادفی طبقهای انتخاب شدند. مقدار آلفای کرونباخ 79/0به دست آمد که نشان دهنده قابل اعتماد بودن پرسش نامه است. نتایج این مطالعه نشان داد که بین عوامل آموزشی، عوامل اجرایی، عوامل نظارتی، علایم و تسهیلات ترافیکی، رضایت مندی از اجرای طرح، میزان دسترسی به پارکینگ، مسافت پیاده روی قابل قبول در منطقه، متوسط هزینه پارک رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج دیگر نشان داد که سطح تحصیلات رانندگان، هدف از سفر، نوع کاربری منطقه، نوع منطقه، متوسط زمان پارک، ظرفیت معابر بر اثربخشی طرح پارکبان اثر دارد.
کلیدواژگان: اثربخشی، طرح پارکبان، پارک حاشیه ای، کارت پارک، عوامل نظارتی، عوامل اجرایی -
صفحه 39پایانه های مسافری برون شهری به عنوان مراکز تبدیل سفرهای برون شهری به درون شهری و بالعکس نقشی اساسی در حمل و نقل استان تهران ایفا می کنند؛ به گونه ای که سالانه میلیون ها نفر جهت جابه جایی از پایانه های اصلی استان تهران استفاده می نمایند. از آن جاکه رشد سفرهای برون شهری استان اجتناب ناپذیر بوده و سیاست های تکلیفی نظیر قانون توسعه حمل و نقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت نیز دولت را مکلف به سرمایه گذاری در این بخش نموده اند، توجه بیش از پیش به پایانه ها جهت ارائه خدمات مناسب و کاهش هزینه های وارد به کل سیستم ضروری به نظر می رسد. لذا در این مقاله به تحلیل عملکرد پایانه های مسافری استان تهران که نقشی اساسی در حمل و نقل مسافران بین شهری دارند پرداخته و با تخمین تعداد مسافران در سال پایه و افق طرح، چگونگی عملکرد پایانه ها و میزان فضای زیربنای مورد نیاز جهت عملکرد مناسب آنها برآورد می شود.
کلیدواژگان: پایانه مسافری، پایانه برون شهری، سطح سرویس، استان تهران -
صفحه 55ترافیک یک مسئله بین بخشی است و تسهیل آن نیاز به هماهنگی و همکاری همه دست اندرکاران آن دارد. عدم یکپارچگی در مدیریت کلان ترافیک شهر تهران سبب معضلات و احیانا دوباره کاری هایی می شود که کمترین ضرر آن از بین رفتن زمان شهروندان، بیت المال و افزایش مشکلاتی است که کمابیش شاهد آن هستیم. اولین اقدام برای کاهش معضل ترافیک تهران ایجاد مدیریت واحد است. عدم توزیع دقیق و درست وظایف و مسئولیت ها میان بخش های مرتبط با ترافیک تهران موجب شده که شهر با ترافیک آشفته مواجه باشد. این مطالعه به صورت کیفی و در مراحل زیر انجام پذیرفت: 1- مرحله جمع آوری داده ها که از طریق مصاحبه عمیق با بیش از 800 نفر از کارشناسان و مدیران، کارکنان اجرایی و مردم انجام پذیرفته است. 2- مرحله تحلیل داده ها که برحسب ساختار معنایی مطالعه انجام گرفته است. 3- تعیین متغیرهای محوری 4- ارائه تئوری زمینه. یافته های تحقیقی اذعان می دارد که بیشتر از 85 درصد مدیران ترافیک، ضرورت یکپارچگی در فرماندهی و مدیریت ترافیک را در حد زیاد و خیلی زیاد و 50 درصد نیز تاثیر عدم یکپارچگی فرماندهی در ترافیک را در حد بالا عنوان کرده اند. 63 درصد افسران و کارکنان اجرایی ترافیک نیز عنوان کرده اند که یکپارچگی در فرماندهی ترافیک وجود ندارد. ایجاد ساختارهای مناسب و پویا یکی از اساسی ترین گام ها می باشد که با اجرای طرح یکپارچه سازی مدیریت ترافیک، مسئله ترافیک تحت مدیریت و مسئولیت یکپارچه ای هم چون شورا قرار می گیرد تا شاهد موازی کاری ها و تعدد تصمیم گیری ها نباشیم. یکپارچگی مدیریت و مسئولیت یکپارچه موجب شناسایی قوتها، ضعفها، فرصتها و تهدیدات شرایط تصمیم گیری و تصمیم سازی برای اتخاذ اقدامات عملی لازم خواهد شد، لیکن ضعف ها، کمبودها، فشارها و تهدیدات ناشی از عدم یکپارچگی فرماندهی و ضعف در تجمیع و هدایت تلاشها، قانع کننده و رضایت بخش نبوده است.
کلیدواژگان: ترافیک، تهران بزرگ، یکپارچگی فرماندهی، مدیریت ترافیک -
صفحه 79در خیابان ها و تقاطع ها، شناخت نقاط بحرانی منجر به تصادف، نقش کلیدی در به کارگیری الگو و روش قابل قبول به منظور کاهش احتمال وقوع تصادف را دارد. بدین منظور انحراف عوامل موثر و بررسی هر یک به صورت منفرد و تجمعی به کمک عمل گرهای ریاضی مرتبط، قادر است میزان متفاوتی از تاثیر و نقش هر یک را محاسبه کرده و پیاده سازی کند. لذا راه حل های تئوری و عملی مختلفی به منظور تضمین ایمنی بیشتر و بهبود شرایط ترافیکی در سامانه حمل و نقل فراهم شده و عوامل اصلی ایجاد تصادفات در تقاطع ها شناسایی می شود. در این مقاله به جهت کمک به تضمین ایمنی سامانه حمل و نقل شهر مشهد، از قابلیت های سامانه اطلاعات مکانی به منظور تخمین و پیش بینی احتمال وقوع تصادفات در تقاطع ها استفاده می شود. در این راستا داده های آماری حاصل از مشاهده های ترافیکی و حمل و نقل شهری به روش پرسش نامه ای جمع آوری شده و به کمک عمل گرهای ریاضی و آماری مانند تخمین چگالی و روش های درون یابی، فرآیند های آماده سازی داده ها مطابق با نیاز و استاندارد اعمال می شود. نتایج حاصل از اعمال روش های هم پوشانی ساده، روش درون یابی و کریجینگ (با نقاط همسایگی مختلف) با تعداد تصادفات ثبت شده در نقاط کنترل مقایسه شده و پس از تهیه نقشه احتمال تصادف، میزان اعتبار هر یک از مدل ها مشخص می شود. با ارائه روش کریجینگ (با 7 نقطه همسایگی) به عنوان معتبرترین روش، نتایج مذکور منجر به بهبود سامانه حمل ونقل شده و راه حل های مطلوب برای کنترل، نظارت و مدیریت تصادفات ارائه می شود.
کلیدواژگان: سامانه اطلاعات مکانی، توزیع مکانی، تصادفات، پیش بینی -
صفحه 103پدیده ترافیک معلول عوامل متعدد و پیچیده ای است که به نوبه خود ضایعات و عوارض فزاینده ای را موجب شده و می شود. هدف مقاله حاضر، بررسی ابعاد «روانی – اجتماعی» ترافیک از دیدگاه روان شناسی، کاربردی و اجتماعی است و از ترافیک به عنوان پدیده ای که نتیجه برخورد متقابل «تراکم» و احساس «ازدحام» از یک سو و بروز حالت های هیجانی ناخوشایند و نادرست ناشی از جریان ترافیک از سویی دیگر مورد بحث قرار گرفته است که این رابطه تحت تاثیر حالت روانی مردم به عنوان کاربران سامانه حمل ونقل و تعبیر و تفسیری که آنان از نوع رابطه دوستانه یا خصمانه خود با دیگران دارند، قرار می گیرد. لیکن احساس ازدحام در یک جریان ترافیک، خود موجب برانگیختگی رانندگان و عابران می شود. وجود تراکم و ازدحام در شهرهای بزرگ و به ویژه معابر اصلی به دلایل مختلف تبدیل به امری اجتناب ناپذیر شده و تلاش های فراوانی به عمل می آید تا به کمک مقررات راهنمایی و رانندگی بر مشکل ترافیک و مسائل ناشی از آن فائق شوند؛ در حالی که هنجارهای اجتماعی موجود در جوامع گاهی موجب تایید و زمانی دیگر سبب خنثی کردن مقررات مزبور می شوند. هم رنگی با اجتماع می تواند به کمک متابعت پذیری منجر به همانندسازی یا درونی کردن اجرای مقررات شود، اگرچه متابعت پذیری به ظاهر و به طور موقت نتیجه بخش است ولی تجربه بشری نشان داده است درونی کردن هنجارها و مقررات اثری عمیق تر و مداومت بیشتری بر رفتار رانندگان خواهد داشت که این مهم بسیار کارآمدتر در مواقع بروز ناهنجاری های ناشی از احساس ازدحام است.
کلیدواژگان: احساس ازدحام، ترافیک، حالت های روانی، تراکم ترافیک، متابعت پذیری، هنجارهای اجتماعی، برانگیختگی
-
Page 1One of the significant issues in the road safety is sight distance. Rules and parameters for stopping sight distances in Iranian driving law often refer to values found in AASHTO reference well consolidated that these values are related to the United States’ studies during the years 1938 and 1941, and the driver’s eye height from the ground is one of these parameters. While the world periodically monitors variations of this parameter, in Iran the value has remained unchanged for some fifteen years, despite changes to the technical characteristics of the national vehicular fleet and the driver population. The aim of this paper is to submit recent surveys from a significant percentage of passenger cars and to determine the statistical parameters for the set of measured values, and also localize and update the value of this parameter based on driver behavior in accordance with the existing fleet. In this research, 198 values of driver eye height were obtained from a cross picture of travelling cars in the cities of Tehran, Mashhad and Semnan. The results showed that the level of Iranian driver eye height is higher than the value given in the Iranian driving law. This height is one of the parameters needed to determine the minimum radius in the vertical crest.Keywords: Driver Eye Height, Experimental Measure, Sight Distances, Road Safety
-
Page 15The overall aim of this study was the Investigation of influential factors on the effectiveness of the plan to use Traffic Wardens in Amol city. The statistical population included 1660 drivers who were selected from the plan of Traffic Wardens. The sample size was determined using Cochran’s formula 212 and samples were selected through a stratified random sampling technique. In order to investigate the reliability of the research questionnaire، 25 drivers in Babol were randomly selected and they completed the questionnaire alongside this، the research methodology applied in this study was a combination of descriptive-analytical and quantitative methods and to run the appropriate analyses، SPSS 15 software was employed. Also Cronbach’s alpha was 0/79 respectively. The results of the vicariate correlation test showed that there was a significant correlation between variables such as، training factors، regulatory factors، sings and facilities traffic، satisfaction with the plan، access to parking، reasonable walking distance of the area and the average cost of parking. The result of the Mann- Whitney and Kruskal - Wallis test indicated that drivers’ education، purpose of travel، account type، area type، the average time of parking، and potential pathways، are contributory factors to the effectiveness of the Traffic Warden plan. Also، the result of the regression indicated that the independent variable which has a significant relation to the effectiveness of the plan of Traffic Warden، was in general 88/5 percent of the dependent variance as explained.Keywords: Influence Factors, Roadside Parking, Traffic Warrden, Park Card, Amol City
-
Page 39Interstate road transport terminals play a key role in connecting urban and suburban networks to each other. Each year in Iran, millions of passengers use these facilities to commute from Tehran to different parts of the country. As the growth in suburban trips is inevitable and obligatory policies and acts such as the development of mass transit and management of fuel consumption have forced the government to invest in this area, more attention to this sector is a necessity. Accordingly, this paper aims to assess the operation of Tehran interstate road transport terminals and calculate the space required for proper infrastructure operations by estimating the number of passengers using the facilities in the base year and the design period. To do this, five main road transport terminals of Tehran were examined and after calculating the number of passengers using the facilities during peak hours, a terminal’s level of service was estimated with regards to the area allocated to each passenger. With regards to the number of passengers who use the facilities in the design period, the same estimate about level of service in is made as well. Furthermore, by comparing the current space available in the terminals with the area needed for the terminals to operate at the level of service C, the shortage of space in each road transport terminal is foreshown.Keywords: Passenger Terminal, Urban Terminal, transport Terminal, Level of Service
-
Page 55Traffic is an inter-organizational issue and its facilitation needs the multi-sectoral coordination and cooperation of all stakeholders. Traffic in Tehran because of the lack of integration in management has caused problems such as the lost time of citizens and waste of the treasury. The first step is to reduce the traffic problems by establishing a single co-ordinate management system. Failure to distribute the tasks and responsibilities between the relevant departments of Tehran traffic has caused the city to face with the chaotic traffic and not to function properly. This research work was carried out an extensive data collection through in-depth interviews with more than 800 experts and managers, administrative staff and public. The key variables where determined. The findings of research work revealed that 85% of the traffic managers said that the need for integration of command and traffic control is at high; 50% said the lack of unity of command was the reason for the traffic. 63% of traffic officers and administrative staff believed that there is no integration of command in traffic. Appropriate structure and dynamic is one of the most important steps in the implementation of traffic managerial integration. The issue of traffic management and integration of responsibility to justify the Council and the frequency of decision-making control should be considered. Integration and management responsibilities would require identifying strengths, weaknesses, opportunities and threats in terms of decision making and decision making will be required to take action, but weaknesses, deficiencies, pressures and threats posed by the lack of integrity and poor leadership and guidance of integration efforts were not persuasive and satisfactory.Keywords: Traffic, Greater Tehran, Integration of Command, Traffic Management
-
Page 79Recognizing critical crash hot spots is a key role in decreasing accident probability patterns and has an important place in using acceptable methods on street networks and junctions. For this purpose, determining efficient criteria, individually and socially, based on related mathematical operators can identify and calculate different influence values for each criterion. As a consequence, various theoretical and practical models can be guarantee safety and improve transporting conditions of roads networks. From this, the main accident factors can biologically be identified at cross roads. In this paper, GIS capabilities are used to estimate and predict the probability of crash spots at cross roads and consider safety guarantees in the transportation system of Mashhad. Statistical data obtained from traffic observations of the transportation network of Mashhad are collected in question forms and prepared using mathematical and statistical processes such as density estimation and sample interpolation methods, based on the predefined standards and rules. In addition, probability values of accidents are evaluated and assessed using an integrated pattern of accident estimation based on expert opinions of each junction. Finally, Simple overlay, IDW and Kriging (with different neighbor points) are compared to recode values of crash numbers, and after producing the probability map of accidents, modeling validation can be determined in the control points. Presenting the Kriging method using 7 neighbors can improve the transportation system and will present an efficient solution for managing and controlling accidents.Keywords: GIS, Spatial Distribution, Accident, Prediction
-
Page 103The phenomenon of traffic is derived from complex and several causes that draw on intensity complications and problems. In this article, we surveyed the psychological-social aspects of traffic in respect to the psychology of application and social phenomena. The supposition of the survey is that traffic is a phenomena that can result in contact between the density and response to congestion on the one hand, and offensive and negative emotional states from traffic flow on the other. In addition, this relation is affected by emotional states of users of the transportation system and their interpretation about the type of friendly or hostile relationship with others. As a result, the congestion in traffic flow causes excitation of drivers and pedestrians. The existence of density and congestion in big cities, especially in main streets, is inevitable and so significant efforts have been made to solve traffic problems through traffic rules and laws, which can clash with social norms and sometimes confirm and or causes destroy such behavioral rules. Social conformity on the flexibility or institutionalization of rules can affect driver's behavior, and this is an important case caused by abnormalities from the response to congestion.Keywords: Sensation of Congestion, Traffic, Emotional States, Density of Traffic, Flexibility, Social Norms, Excitation