فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال سی‌ام شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/14
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بابک ربیعی*، زهرا مردانی، خدیجه قمی، حسین صبوری، عاطفه صبوری صفحات 1-16
    این پژوهش با هدف شناسایی QTLهای مرتبط با تحمل به شوری و خشکی در دو مرحله جوانه زنی و گیاهچه ای با استفاده از جمعیت F2:4 حاصل از تلاقی دو رقم برنج غریب (متحمل به شوری و خشکی) و سپیدرود (حساس به شوری و خشکی) انجام شد. تعداد 236 نشانگر چند شکل (شامل 105 نشانگرAFLP و 131 نشانگر ریزماهواره) برای تهیه نقشه ژنتیکی کروموزوم یک برنج مورد اسفاده قرار گرفت. سیزده نشانگر ریزماهواره به همراه هفت نشانگر AFLP در مجموع با طول1/216 سانتی مورگان کروموزوم یک را تشکیل دادند و فاصله متوسط نشانگرهای مجاور روی این کروموزوم 8/10 سانتی مورگان بود. با استفاده از روش مکان یابی فاصله ای مرکب، در مجموع هفده QTL کنترل کننده صفات سرعت جوانه زنی، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، طول کلئوپتیل و شاخص های تحمل به خشکی و شوری در مرحله جوانه زنی در چهار شرایط مختلف (تنش خشکی ناشی از PEG و سوربیتول، تنش شوری ناشی از NaCl و شرایط عدم تنش) و چهار QTL کنترل کننده صفات درصد پتاسیم، نسبت طول ریشه به ساقه، امتیاز ارقام و وزن خشک ریشه در مرحله گیاهچه ای تحت تنش شوری ناشی از NaCl روی کروموزوم یک شناسایی شد. هفت QTL بزرگ اثر برای صفات مرتبط با تحمل به شوری و خشکی در دو مرحله رشدی در مجاورت نشانگرهای RM212 و RM1287 مکان یابی شدند. QTLهای بزرگ اثر qGR-1 و qSV-1 در هر دو شرایط تنش و عدم تنش شناسایی شدند که ظهور QTLهای مذکور در دو شرایط مختلف آزمایشی احتمالا نشان دهنده پایداری این QTLها و عدم تاثیر پذیری آن ها از شرایط محیطی است. علاوه بر آن، هم مکانی QTLهای qSKC-1 و qRL/SL در مرحله گیاهچه ای با QTLهای مرتبط با صفات مربوط به جوانه زنی بیانگر کنترل ژنتیکی یکسان این صفات در مراحل جوانه زنی و گیاهچه ای بود. موقعیت بیشتر QTLهای تحمل به شوری بسیار نزدیک به QTLهای مرتبط با تحمل به خشکی بود که می تواند نشان دهنده این باشد که تحمل به خشکی و شوری در برنج به وسیله ژن های با اثر پلیوتروپیک یا ژن های پیوسته کنترل می شود. به نظر می رسد بتوان با اصلاح برنج برای تحمل به یکی از این تنش ها، نسبت به تنش دیگر نیز موفق بود.
    کلیدواژگان: برنج (Oryza sativa L، )، تنش شوری و خشکی، مراحل رشدی، نشانگرهای ریزماهواره
  • سمانه قایدی، محمد عبدالهی* صفحات 17-36
    نماتدهای ریشه گرهی جنسMeloidogyne، از عوامل محدود کننده کشت محصولات مختلف از جمله لوبیا هستند. در این تحقیق مقاومت هشت رقم لوبیا به نام های اختر، ازنا، جماران، خمین، درخشان، صیاد، گلی و ناز نسبت به نماتد M. javanica مورد ارزیابی قرار گرفت. آزمایش در شرایط گلخانه با دامنه دمایی 22 تا 26 درجه سانتی گراد در یک طرح کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور رقم لوبیا و مایه زنی یا عدم مایه زنی به نماتد، در چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش، گیاهچه های هفت روزه لوبیا به ازای هر کیلوگرم خاک با 2000 لارو سن دوم نماتد مایه زنی شدند. هشت هفته پس از مایه زنی، صفات رویشی رقم ها (طول شاخساره و ریشه؛ وزن تر و خشک شاخساره و ریشه) و صفات تولیدمثلی نماتد (تعداد گره و تعداد توده تخم در گرم ریشه؛ تعداد تخم و لارو سن دوم؛ جمعیت نهایی نماتد در هر کیلوگرم خاک؛ فاکتور تولیدمثلی نماتد) مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، رقم های لوبیا دارای درجات مختلفی از حساسیت به نماتد بودند. در صفات رویشی، رقم های صیاد، ازنا و اختر نسبت به بقیه رقم ها کمترین تاثیرپذیری از آلود گی به نماتد را از خود نشان دادند. رقم های خمین، جماران و درخشان از نظر صفات تولیدمثلی نماتد حساسیت کمتری نسبت به بقیه رقم ها نشان دادند.
    کلیدواژگان: لوبیا، رقم ها، نماتد ریشه گرهی، مقاومت، صفات تولید مثلی
  • سونا حسین آوا، محی الدین پیرخضری*، داریوش آتشکار صفحات 37-52
    این تحقیق به منظور شناسایی خصوصیات والدین و نتاج حاصل از تلاقی ارقام خارجی و بومی فندق انجام شد. دو رقم والد پدری گردویی و گرچه و ارقام فرتیل، پشمینه، رسمی، روند، شصتک، نگرت و پاییزه به عنوان والد مادری با عملکرد و کیفیت خوب، انتخاب شدند. نتاج چهارده ترکیب تلاقی با استفاده از ده صفت شامل رشد رویشی، طول و قطر شاخه یکساله، طول و عرض برگ، طول دمبرگ، طول میانگره، کلروفیل کل و کلروفیلa و b ارزیابی شدند. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس تفاوت معنی داری را بین نمونه ها از نظر کلیه صفات مورد بررسی نشان داد. در این آزمایش کمترین فاصله میانگره مربوط به نتاج فرتیل × گرچه و رسمی × گرچه بودند. بیشترین طول شاخه یکساله مربوط به ارقام پدری گردویی، گرچه و نتاج رسمی × گردویی بود. میزان کلروفیل کل و کلروفیل a و b والدین از هیبریدها بیشتر بود و در بین هیبریدها، رسمی × گردویی دارای بیشترین میزان کلروفیلa و b بود. تجزیه کلاستر والدین و نتاج را به چهار گروه اصلی تقسیم کرد.
    کلیدواژگان: فندق، ارقام والدینی، نتاج، خصوصیات مورفولوژیکی، کلروفیل
  • زهرا فردوسی، فرنگیس قنواتی*، حسن امیرآبادی زاده، فواد مرادی صفحات 53-72
    جنس اسپرس (Onobrychis) در ایران دارای بیش از 69 گونه یک ساله و چند ساله است. گونه Onobrychis michauxii متعلق به بخش Hymenobrychis از زیر جنس اسپرس، گیاهی چندساله، علوفه ای و مرتعی است و در نیمه شمالی کشور پراکنش وسیعی دارد. در این تحقیق 44 جمعیت از مناطق مختلف کشور جمع آوری و در سال 1390 در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنی داری بین جمعیت ها از نظر کلیه صفات مورد مطالعه به جز صفات طول لوله کاسه گل، عرض بال و طول نیام وجود دارد که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی بین جمعیت های مورد مطالعه بود. در بین صفات مورد ارزیابی، نسبت دندانه به لوله گل با 32/1 درصد، کمترین و طول بال با 42/25 درصد، بیشترین ضریب تغییرات را داشتند. در میان صفات کیفی نیز براساس شاخص نسبی شانون حداکثر تنوع در صفت رنگ گل و حداقل آن در صفت تراکم گل آذین مشاهده شد. نتایج حاصل از ضرایب همبستگی مشخص کرد که طول ناو همبستگی مثبت و معنی داری با طول درفش دارد. تجزیه خوشه ایبه روش حداقل واریانس وارد (Ward) جمعیت های مورد مطالعه را بر اساس صفات کمی در دو گروه طبقه بندی کرد. بر اساس نتایج این تحقیق می توان با انتخاب جمعیت اهر (آذربایجان شرقی) به عنوان نماینده گروه اول و جمعیت ترکمانچای (آذربایجان شرقی) به عنوان نماینده گروه دوم و انجام دورگ گیری بین آن ها باعث ایجاد حداکثر تنوع ژنتیکی در صفات مورد نظر شد.
    کلیدواژگان: اسپرس، تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیک، Onobrychis michauxii
  • مهناز رجب پور، رحیم مهرابی*، محمد ترابی، امین ابراهیمی صفحات 73-83
    بیماری لکه خرمایی گندم به دلیل حساسیت بالای اکثر ارقام گندم، در مناطق شمالی کشور به شدت در حال گسترش است. استفاده موفق از ارقام مقاوم به این بیماری منوط به وجود اطلاعات کافی از ساختار ژنتیکی عامل بیماری و به ویژه وجود و عدم وجود فاکتورهای بیماریزایی در داخل جمعیت قارچ است. تحقیق حاضر اولین گزارش در زمینه پراکنش و فراوانی ژن های تولید کننده توکسین های ToxA و ToxB در جمعیت های قارچ عامل بیماری در ایران است. در این تحقیق نمونه های برگی آلوده گندم نان دارای علایم لکه خرمایی جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شدند. پس از جداسازی، خالص سازی و تکثیر عامل بیماری، DNA جدایه ها استخراج شد. نمونه ها با استفاده از آغازگرهای اختصاصی برای شناسایی ژن های تولید کننده توکسین های اختصاصی (ژن های ToxA و ToxB) مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که 86% از جدایه ها دارای ژن ToxA، 77% از جدایه ها دارای ژن ToxB و 64% از جدایه ها دارای هر دو فاکتور بیماریزایی بودند. بر اساس این نتایج اکثر جدایه های قارچ عامل لکه خرمایی در شمال ایران دارای ژن های ToxA و ToxB بوده و پراکنش آن ها در جدایه های مورد مطالعه منحصر به موقعیت های جغرافیایی خاصی نبود. این بررسی نشان داد علایم نکروز و کلروز ایجاد شده در روی ارقام گندم را می توان به فراوانی بالای این دو ژن نسبت داد.
    کلیدواژگان: گندم، بیماری لکه خرمایی، فاکتورهای بیماریزایی، ژن های تولیدکننده توکسین، Pyrenophora tritici، repentis
  • فهیمه شاهین نیا*، عبدالمجید رضایی، بدرالدین ابراهیم سید طباطبایی، سید ابوالقاسم محمدی صفحات 85-101
    این پژوهش به منظور مکان یابی QTLهای کنترل کننده عملکرد و اجزاء عملکرد در 99 لاین اینبرد نوترکیب نسل F13 جو حاصل از تلاقی دو والد Kanto Nakate Goldو Azumamugi انجام شد. ثبت ارزش فنوتیپی لاین ها و والدین برای صفات تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، وزن دانه در سنبله، عملکرد دانه و وزن هزار دانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار در سال زراعی اول و سه تکرار در سال زراعی دوم انجام شد. نتایج تجزیه واریانس موید وجود تفاوت معنی دار در بین لاین ها برای کلیه صفات مورد مطالعه بود و برای کلیه صفات، نتاج متفاوت از والدین بودند. شناسایی QTLهای کنترل کننده خصوصیات به روش مکان یابی فاصله ای مرکب با استفاده از نقشه پیوستگی100 نشانگر مولکولی، متشکل از 62 نشانگر AFLP، 34 نشانگر STS، 2 نشانگر ایزوزایم و 2 نشانگر مورفولوژیک در این جمعیت انجام شد. نتایج این مطالعه منجر به مکان یابی QTL جدیدی برای صفت تعداد سنبله در مترمربع شد. این QTL با توجیه حدود 10 درصد از واریانس فنوتیپی در فاصله نشانگرهای ABG604 و e09m23.8.2، روی بازوی کوتاه کروموزوم H5 مکان یابی شد. QTLهای مکان یابی شده در فاصله نشانگرهای vrs1 و MWG503 روی بازوی بلند کروموزوم H2 توجیه کننده بیشترین واریانس فنوتیپی برای صفات تعداد دانه در سنبله، عملکرد دانه و وزن هزار دانه بودند. نتایج این مطالعه حاکی از مکان یابی مهم ترین QTLهای کنترل کننده خصوصیات مورد بررسی در نزدیکی مکان ژنی سنبله دو ردیفه و شش ردیفه (vrs1) بود.
    کلیدواژگان: جو (Hordeum vulgare L، )، جمعیت ژنتیکی، نقشه یابی، صفات کمی
  • رامین حاجیان فر*، حسن حسن آبادی، رامین رافضی صفحات 103-114
    در این تحقیق مقاومت 29 کلون سیب زمینی در مقایسه با ارقام تجاری و رقم شاهد حساس Lady Roseta به بیماری پوسیدگی خشک فوزاریومی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور غده کلون ها و ارقام سیب زمینی با انجام آلودگی مصنوعی در آزمایشگاه با استفاده از جدایه های مهاجم و بیماریزای گونه های Fusarium sambucinum وFusarium solani مایه زنی شدند و در ژرمیناتور با دمای 16 درجه سانتی گراد و رطوبت 95% به مدت چهار هفته نگه داری شدند. آزمایش به صورت فاکتوریل در سه تکرار با دو عامل گونه قارچ فوزاریوم و رقم سیب زمینی به اجرا درآمد. پس از سپری شدن زمان لازم برای توسعه بیماری شاخص بیماری، سطح آلودگی غده ها و رویش جوانه آن ها یادداشت برداری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که کلون های 397009،397082-10، 39709713، 397097-2، 397007-16، 397074-3و رقم Agria با داشتن شاخص آلودگی پایین غده با جمع رتبه به میزان 52/168 تا 2/228 و سطح آلودگی کمتر در مقایسه با سایر کلون ها وارقام نسبت به جدایه های قارچی عامل بیماری پوسیدگی خشک مقاومت داشتند. از طرف دیگر کلون های 396124-79×396151-15 و 396151-29با بیشترین میزان شاخص بیماری و سطح آلودگی غده به عنوان کلون های حساس به بیماری شناخته شدند. بیماری بر رویش جوانه غده تاثیرگذار بود، به طوری که در کلون ها و رقم شاهد حساس رشد جوانه غده بسیار پایین بود.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، کلون ها، _ Fusarium spp، پوسیدگی خشک، مقا
  • سید حسن موسوی*، رجب چوکان، نیازعلی سپهوند، علی اکبر قنبری صفحات 115-131
    شناسایی ویژگی ها و پتانسیل ژنتیکی ژرم پلاسم کاهو در ایران و امکان استفاده از آن ها در ایجاد ارقام از اهداف مهم به نژادی این محصول است. در این آزمایش 42 ژنوتیپ کاهوی ایرانی از مناطق مختلف کشور همراه با یک رقم خارجی با استفاده از هفده آغازگر تصادفی RAPD در واکنش زنجیره ای پلی مراز در آزمایشگاه سبزی و صیفی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه های آماری شامل تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه خوشه ایبا استفاده از الگوریتم UPGMA به منظور تعیین کارآیی نشانگرها محتوی اطلاعات چند شکلی، شاخص نشانگری، نسبت چندگانه موثر و قدرت تفکیک انجام شد. آغازگرها در مجموع 807 باند چند شکل تولید کردند که بیشترین تعداد مربوط به آغازگر P9 با 78 باند و کمترین آن آغازگر P6 با 15 باند بود. دامنه اندازه باندهای تولید شده در آغازگرها بین 280 تا 3000 جفت باز متغیر بود. در محاسبه ضرایب تشابه به روش جاکارد، ضرایب تشابه از صفر تا 324/0 متغیر بود. بیشترین تشابه به ترتیب، بین ژنوتیپ بابل و لاین11 مازندران (324/0)، لاین های 19 و 23 مازندران (0/314) و ژنوتیپ کرج و سفید نیشابور (0/300) به دست آمد. تجزیه خوشه ایداده های مولکولی توانست ژنوتیپ ها را در سطح تشابه 25/0 مطابق با صفات مورفولوژیک به چهار گروه تقسیم ندی کند. نتایج نشان داد ژنوتیپ های مورد بررسی از تنوع بالایی برخوردار بودند و استفاده از نشانگرهای RAPD برای گروه بندی کاهوهای بومی ایران روش مفید و موثری است.
    کلیدواژگان: کاهو، ژنوتیپ های بومی، واکنش زنجیره ای پلی مراز، چند شکلی، تنوع ژنتیکی
  • مهران پات پور*، کیومرث نظری، سیدمهدی علوی، امیر موسوی صفحات 133-154
    در این بررسی واکنش 62 رقم تجاری گندم نان ایرانی به بیماری زنگ سیاه گندم (Puccinia graminis f. sp. tritici) در مراحل گیاهچه ای و گیاه کامل مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در مرحله گیاهچه ای با نژادهای غالب در کشور TTSTC، TTTTF، TRTFC، TTKSK(Ug99)، TTTTC و TKTTC و در مرحله گیاه کامل در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی کلاردشت در شرایط آلودگی طبیعی و در گلخانه واحد بیماری های غلات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج با آلودگی مصنوعی به نژاد TTKSK (Ug99) اجرا شد. نتایج نشان داد که از 62 رقم، 39 رقم (63%) فاقد مقاومت موثر در برابر نژادها، 13 رقم (21%) در برابر یک یا چند نژاد مقاوم و در برابر سایرین حساس بودند و 10 رقم (16%) نسبت به نژاد TTKSK(Ug99) حساس و در برابر پنج نژاد دیگر مقاوم بودند، که این گروه آخر شامل ارقام رسول، فلات، گلستان، اترک، شیرودی، دز، زاگرس، بهار، گنبد و MV17 حامل ژن مقاومت Sr31 شناخته شدند.
    کلیدواژگان: زنگ سیاه (ساقه) گندم، Puccinia graminis f، sp، tritici، ژن های مقاومت، مقاومت گیاهچه ای، مقاومت گیاه کامل، نژاد Ug99
  • داود صادق زاده اهری*، محمدرضا حسندخت، عبدالکریم کاشی، احمد عمری صفحات 155-171
    این بررسی به منظورارزیابی تنوع ژنتیکی در بین و درون بیست توده شنبلیله بومی ایران و با انتخاب تصادفی هشت تک بوته(لاین) از هر توده با استفاده از نشانگرهای AFLP انجام شد. استفاده از پنج جفت آغازگر انتخابی 147 نوار در محدوده 500-50 جفت باز تولید کرد که از این تعداد، 128 نوار (87%) چند شکل بود. محتوای اطلاعات چند شکلی برای هر توده بین 79/0 در توده کاشان(خالص ترین توده) تا 93/0 در توده های بروجرد و خراسان(ناخالص ترین توده ها) متغیر بود. نتایج تجزیه واریانس داده های مولکولی (AMOVA) نشان داد که، 75% از واریانس کل مربوط به تنوع درون توده ای بوده و تنوع ژنتیکی مطلوبی در درون توده های مورد مطالعه وجود داشت. دامنه تغییر ضرایب تشابه ژنتیکی بین لاین ها از 44% تا 94% بود. همچنین نتایج حاکی از کارآیی مناسب نشانگرهای AFLP در ارزیابی تنوع ژنتیکی شنبلیله بود.
    کلیدواژگان: شنبلیله، توده بومی، AFLP، تنوع ژنتیکی
  • کمال غوث*، سعید ملک زاده شفارودی، محمدحسن راشد محصل، محمدرضا اکبری، سید حسن رضوی صفحات 173-190
    عناب (Zizyphus jujuba Mill.) یکی از گیاهان باغی مهم با گونه ها و واریته های متنوع در منطقه آسیای مرکزی و غربی است که در بسیاری از مناطق و استان های ایران پراکنش طبیعی دارد. این تحقیق با هدف بررسی تنوع ژنتیکی و ژنومی با استفاده از صفات کمی و مارکرهای مولکولی ISSR و RAPD در کلکسیون عناب ایران، شامل نمونه های جمع آوری شده از هشت استان، در استان خراسان جنوبی انجام شد. تنوع قابل ملاحظه ای در میان 29 اکوتیپ مورد بررسی با کمک مارکرهای یاد شده به دست آمد. از میان سیزده پرایمر ISSR استفاده شده، شش پرایمر از جمله (AC)8YT و (GA)8 A انتخاب و 84 مکان باندی به دست آمد که در 83 % مورد، پلی مورفیسم مناسبی مشاهده شد. از میان پانزده پرایمر تصادفی RAPD استفاده شده، بیش از 80 % پلی مورفیسم بین مکان های تکثیر شده از شش پرایمر مشاهده شد. بررسی های فیلوژنتیکی با استفاده از ژن matK وجود حداقل سه گونه مختلف را در میان اکوتیپ های کلکسیون عناب ایران اثبات کرد. نتایج تجزیه خوشه ایبر اساس صفات کمی این اکوتیپ ها را در سه تا شش گروه اصلی دسته بندی کرد. به طور کلی تنوع عناب ایران در سه استان مازندران، اصفهان و خراسان جنوبی یافت شد و خراسان جنوبی تقریبا کل تنوع موجود در ایران را به عنوان یک هسته مرکزی تنوع در بر می گیرد.
    کلیدواژگان: عناب، تنوع ژنتیکی، نشانگرهای مولکولی، اکوتیپ ها
  • مینا غزاییان* صفحات 191-206
    ارزیابی خصوصیات رویشی و زایشی چهل پایه درخت پکان موجود در استان گلستان بر اساس دسکریپتور پکان طی سه سال انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه کلاستر بر اساس صفات کمی وکیفی میوه و مغز، شکل میوه و زمان رسیدن، ژنوتیپ ها را در فاصله اقلیدسی25 به دو گروه تقسیم کرد و با کاهش فاصله از 25 به 5 ژنوتیپ ها در ده گروه قرار گرفتند. در تجزیه عامل ها مجموعا چهار عامل اصلی و مستقل که مقادیر ویژه آن ها بالاتر از یک بودند، توانستند70 درصد واریانس کل را توجیه کنند. در هرعامل اصلی و مستقل ضرایب عاملی 5/0 به بالا معنی دار درنظر گرفته شدند. بر اساس تجزیه عامل ها صفات شکل میوه، درصد مغز و روغن، وزن خشک و تر مغز، ابعاد میوه و نسبت طول به قطر و ضخامت پوسته بیشترین سهم را در ایجاد تفاوت بین ژنوتیپ ها داشتند. بر اساس نتایج به دست آمده ونیز مشاهدات انجام شده طی این سه سال شش ژنوتیپ G2، G3، G4، G19، G20 و G28 از نظر صفات تجاری میوه و مغز، ضخامت پوسته چوبی، وزن میوه ومغز و ویژگی های رویشی برتری نسبی نشان دادند.
    کلیدواژگان: پکان، Carya illinoensis، صفات کمی و کیفی، تجزیه به عامل ها، تجزیه کلاستر
  • پریسا همتی، دوستمراد ظفری*، سیدباقر محمودی، مجید هاشمی صفحات 207-220
    بیماری پوسیدگی ذغالی سویاکه توسط قارچ Macrophomina phaseolina (Tassi) Goidایجاد می شود، یکی از بیماری های مهم سویا در ایران است. برای شناسایی ژنوتیپ های مقاوم به بیمارگر جدایه هائی با بیماریزایی بالا و روش های مطمئن ارزیابی مقاومت لازم است. در این تحقیق بیماری زایی 32 جدایه عامل این بیماری در شرایط درون شیشه ای مورد بررسی قرار گرفت و جدایه So. 3 به عنوان بیماری زاترین جدایه شناخته شد. مقاومت هفت ژنوتیپ سویا نسبت به جدایه انتخاب شده در شرایط درون شیشه ای و گلخانه و به دو روش آلوده سازی متفاوت برش ساقه و ایجاد زخم ارزیابی شد. ژنوتیپ های سویا، در هر دو روش از نظر شاخص بیماری زائی اختلاف معنی داری در سطح 1% نشان دادند. در هر دو روش، ارقام هاچستون، ساری، همیلتون و کتول در مقایسه با سایر ارقام آلودگی کمتری نشان دادند. ژنوتیپ هاچستون با کمترین شاخص بیماری زائی در مرحله گیاهچه ای، به عنوان مقاوم ترین ژنوتیپ به بیمارگر شناسائی شد. ژنوتیپ های L.17 و ویلیامز هم با بالاترین میزان آلودگی به عنوان حساس ترین ژنوتیپ ها ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: سویا، ژنوتیپ ها، پوسیدگی ذغالی، مقاومت، شاخص بیماری زائی، روش آلوده سازی
|
  • B. Rabiei *, Z. Mardani, K. Ghomi, H. Sabouri, A. Sabouri Pages 1-16
    In this research, the chromosome 1 of rice was studied to identify QTLs controlling traits associated with drought and salinity tolerance at germination and seedling stages using F2:4 population derived from a cross between two cultivars, Gharib (tolerant to drought and salinity) and Sepidroud (sensitive to drought and salinity). Two hundred and thirty six polymorph markers (105 AFLPs and 131 SSRs) were used to construct genetic map of the rice chromosome 1. Thirteen SSR and seven AFLP markers with length of 216.1 cM were mapped on chromosome 1 and average distance between adjacent markers was 10.8 cM. In total, 17 QTLs controlling germination rate, germination percentage, radicle length, plumule length, coleoptile length and drought and salinity tolerance indices at germination stage under four different conditions (drought stress induced by PEG and sorbitol, salinity stress induced by NaCl and non-stress conditions) and four QTLs controlling shoot potassium concentration, root/shoot length ratio, root dry weight and standard tolerance ranking at seedling stage under salinity stress induced by NaCl were identified on chromosome 1 using composite interval mapping. Seven major QTLs associated with drought and salinity tolerance were mapped in adjacent of RM212 and RM1287 markers at two growth stages. The major QTLs qGR-1 and qSV-1 were detected under both stress and non-stress conditions showing the stability of these QTLs under diverse environmental conditions. Furthermore, the same locations of the QTLs qSKC-1 and qRL/SL at seedling stage with the QTLs of germination related traits showed the same genetic control of these traits at both germination and seedling stages, associated with drought and salinity tolerance controls by the same genomic regions. Also, the location of the QTLs associated with salinity tolerance were very near to the QTLs associated with drought tolerance which indicated that drought and salinity tolerance in rice controls by pleiotropic or tight linked genes. It seems that the rice breeding for one of these stresses can be successful to the other stress.
    Keywords: Rice (Oryza sativa L.), drought, salinity stress, growth stages, SSR markers
  • S. Ghayedi, M. Abdollahi * Pages 17-36
    This study was conducted to evaluate the response of eight Iranian bean cultivars, Derakhshan, Akhtar, Azna, Naz, Jamaran, Goli, Sayad and Khomein, to root-knot nematode, M. javanica, in the glasshouse condition. A factorial experiment was performed using two factors, bean cultivars and nematode inoculation, in a completely randomized design with four replications. Each pot was filled with pasteurized soil and seven days old bean seedlings were inoculated with 2000 second stage larvae of M. javanica. Plant growth and nematode reproductive factors were measured eight weeks after inoculation. Bean cultivars showed different levels of susceptibility to the nematode. Regarding to growth-related factors, the cultivars Sayad, Azna and Akhtar were significantly less influenced by nematode attack than other cultivars. In case of nematode-reproduction parameters, Khomein, Jamaran and Derakhshan cultivars showed less susceptibility.
    Keywords: Bean, cultivars, root, knot nematode, resistance, reproduction parameters
  • S. Hosseinava, M. Pirkhezri *, D. Atashkar Pages 37-52
    Characteristic identification of local and foreign hazelnut cultivars and their hybrids was the purpose of this research. Male parents Gercheh and Gerdoii and female parents Fertile, Pashmineh, Rasmi, Round, Shastak, Negret and Paeezeh with high yield and performance were selected. Fourteen crossing combinations were made and the obtained hybrids were evaluated based on ten morphological traits including vegetative growth, shoot length, shoot diameter, leaf length, leaf width, internode length, petiole length, total chlorophyll, chlorophyll a, and chlorophyll b. The experiment was conducted in a complete randomized design. Analysis of variance indicated that the parents and progenies were significantly different for all examined traits. Fertile × Gercheh and Rasmi × Gercheh progenies exhibited the lowest internode length and Gerdoii, Gercheh and Rasmi × Gerdoii exhibited the highest shoot length. Total chlorophyll, chlorophyll a and chlorophyll b levels were higher in parents than progenies and Rasmi × Gercheh hybrid had the highest chlorophyll a, and chlorophyll b among the hybrids. Cluster analysis classified parents and progenies into four main groups.
    Keywords: Hazelnut, parental cultivars, progenies, morphological traits, chlorophyll
  • Z. Ferdowsi, F. Ghanavati *, H. Amirabadizadeh, F. Moradi Pages 53-72
    Onobrychis genus has more than 69 annual and perennial species in Iran. Onobrychis michauxii is a perennial plant and belongs to Hymenobrychis section of Onobrychis subgenus. In this research 44 populations of sainfoin collected from different locations of Iran were evaluated at Seed and Plant Improvement Institute, Karaj, Iran, using a randomized complete block design with three replications. Analysis of variance on morphological traits data showed significant differences for all traits except calyx tube length, wing width and pod length indicating high genetic diversity among the populations. The highest variation was observed in the flower tube to teeth ratio, while wing length had the lowest variation among the quantitative traits. Using the Shannon index in qualitative traits, flower color and density of florescence had the highest and least diversity respectively. Length of keel showed positive and significant correlation with length of standard. Cluster analysis based on Ward method divided populations into two groups In the light of the results of present study, selection and cross between individuals of Ahar population as the representative of group 1 and Torkamanchay population from group 2 (both from East Azarbaijan) can provide maximum genetic diversity.
    Keywords: Sainfoin, genetic diversity, morphological traits, Onobrychis michauxii
  • M. Rajabpour, R. Mehrabi *, M. Torabi, A. Ebrahimi Pages 73-83
    The tan spot disease, caused by the fungal wheat pathogen Pyrenophora tritici-repentis, is rapidly spreading in north of Iran due to the high susceptibility of most grown wheat cultivars. The successful use of resistant cultivars depends on sufficient information about the pathogen genetic structure particularly the presence/absence of virulence factors within the fungal populations. The present study was carried out to determine the distribution and frequency of the ToxA and ToxB- producing genes in Iranian fungal population. Wheat samples showing the tan spot symptoms were collected from north of Iran and transferred to laboratory. After fungal isolation, purification and propagation, DNAs from P. tritici-repentis were isolated. The DNA samples were screened using specific primers for detection of ToxA and ToxB genes. The results showed that 86% and 77% of isolates possess ToxA and ToxB genes, respectively, while 64% of isolates possess both virulence factors. Based on these results, most of the tan spot isolates collected from north of Iran contain ToxA and ToxB genes and their distribution in studied isolates were not restricted to specific geographical regions. This study showed that chlorosis and necrosis induced by this pathogen can be attributed to the high frequency of theses genes in the fungal populations..
    Keywords: Wheat, tan spot disease, toxin producing genes, virulence factors, Pyrenophora tritici, repentis
  • F. Shahinnia *, A. M. Rezaei, B. E. Seyed, Tabatabaei, . A. Mohammadi Pages 85-101
    This study was conducted to identify QTLs controlling yield and yield components in 99 F13 recombinant inbred lines (RILs) derived from barley cross Azumamugi × Kanto Nakate Gold. The parents and inbred lines were evaluated for agronomic characteristics including spike number per m2, kernel number per spike, kernel weight per spike, kernel yield, and 1000 kernels weight. Field trails were conducted as randomized complete block design with two and three replications for 2 planting years, respectively. Significant differences and transgrassive segregants were observed among lines for all of the traits. To identify QTL, composite interval mapping (CIM) was done based on linkage map constructed using 99 RILs and 2 morphological, 2 isozyme, 34 STS and 62 AFLP markers. New QTL controlling spike number/m2 was identified in this population. The QTL explained 10% of the phenotypic variation, was located in the map interval of ABG604-e09m28.8.2 on chromosome 5HL. The QTL detected in the map interval of vrs1-MWG503 on chromosome 2HL could explain most of the phenotypic variation for kernel number per spike, kernel yield and 1000-kernel weight. Most of the phenotypic variation for kernel weight per spike was explained by the QTLs located in the map interval of vrs1-MWG503 and MWG801-vrs1 on chromosome 2H. The results revealed that important QTLs controlling most of the traits were located near by two and six-rowed spike gene vrs1.
    Keywords: Barley (Hordeum vulgare L.), Genetic population, mapping, quantitative traits
  • R. Hajianfar *, H. Hassanabadi, R. Rafezi Pages 103-114
    In the present study, resistance of 29 potato clones to fusarium dry rot disease was compared with some commercial cultivars and a susceptible check cultivar Lady Roseta. Tubers of the potato clones and cultivars were artificially inocutate with aggressive isolates of Fusarium sambucinum and F. solani and maintained in a growth chamber at 16°C and 95% relative humidity for four weeks. The experiment was in factorial with two factors of Fusarium species and potato clones, using three replications. Disease index, infected area of tubers and sprouting rate were recorded for each treatment after four weeks. Based on the results of experiment, potato clones 397009, 39709713, 39708-10, 397097-2, 397007-16, 397074-3 and cultivar Aria having the lowest disease index (ranging from 168.52 to 228.25) and lowest tuber infected area, were considered as resistant, while clones 396124-97 × 396151-15 and 396151-29 with highest disease index and tuber infected area were susceptible. Fusarium species had an invert effect on tuber sprouting so that susceptible potato clones and cultivars had the least tuber sprouting rate.
    Keywords: Potato, clones, dry rot, Fusarium spp., resistance
  • S. H. Mousavi *, R. Choukan, N. A. Sepahvand, A. A. Ghanbari Pages 115-131
    Evaluation of the genetic potential of lettuce germplasm by classical methods or using molecular markers is crucial in breeding programs and introduction of new cultivars. Assessment of genetic diversity of Iranian lettuce genotypes collected from different provinces was conducted in laboratory at Seed and Plant Improvement Institute, Karaj. Forty two genotypes of Iranian lettuce with a foreign cultivar were evaluated using 17 RAPD primers. Primers produced total of 807 polymorphic bands. The highest number of polymorphic bands (78 bands) was produced by primer P9 and the lowest number (15 bands) by P6. The size of produced bands of primers varied from 280 to 3000 bp. Jaccard similarity coefficients was calculated for 43 genotypes, that varied from 0 to 0.324. The highest similarity was observed between genotypes no. 13 and 14 (0.324), no. 19 and 20 (0.314) and no. 7and 8 (0.300). Cluster analysis of molecular data, at the similarity level variation 0.25 clustered Iranian lettuces into four groups. Generally, the results of this experiment showed a high genetic diversity in Iranian lettuce genotypes and revealed that RAPD is a useful and effective technique for classification of Iranian lettuces.
    Keywords: Lettuce, native genotypes, RAPD, polymorphism, genetic diversity
  • M. Patpour *, K. Nazari, S. M. Alavi, A. Mousavi Pages 133-154
    In this study, reaction of 62 Iranian commercial bread wheat cultivars was evaluated for resistance to stem rust disease caused by Puccinia graminis f. sp. tritici (Pgt) at seedling and adult plant stages. Seedling tests were carried out with the prevalent stem rust races, TTSTC, TTTTF, TRTFC, TTKSK (Ug99), TTTTC and TKTTC. Adult plant reaction to stem rust was evaluated in Kelardasht research station under natural infection, and in greenhouse by artificial inoculation with race TTKSK (Ug99) at Seed and Plant Improvement Institute, Karaj. The results demonstrated that response to Pgt was significantly different among cultivars. Among 62 cultivars, 39 (63%) were identified without any effective resistance against all tested races, where 13 (21%) were resistant to one or more races but susceptible others, and 10 (16%) cultivars including, Rasool, Falat, Golestan, Atrak, Shiroodi, Dez, Zagros, Bahar, Gonbad and MV17 were susceptible to TTKSK (Ug99) and resistant to others. The latest cultivars demonstrated to carry the resistance gene Sr31.
    Keywords: Black (stem) rust, Puccinia graminis f. sp. tritici, resistance genes, adult plant resistance, seedling resistance, Ug99
  • D. Sadeghzadeh Ahari *, M. R. Hassandokht, A. K. Kashi, A. Amri Pages 155-171
    This study was carried out to assess the genetic diversity among and within twenty Iranian fenugreek landraces (randomly selection of eight single plants from each landrace) using amplified fragment length polymorphism (AFLP) markers. Five selective primers, produced a total of 147 bands within the molecular weights ranging from 50 to 500 base pairs, of which 128(87%) were polymorphic. Polymorphism information content (PIC) scores ranged from 0.79 for Kashan to 0.93 for Broojerd and Khorasan landraces, indicating that these landraces had the least and the most amount of within population genetic diversity, respectively. Analysis of molecular variations (AMOVA) showed that the diversity within landraces accounted for 75% of the total variations and there was suitable genetic diversity within studied landraces. Genetic similarity coefficients between lines ranged from 44% to 94%. The results also showed high efficiency of AFLP markers for investigation of fenugreek genetic diversity.
    Keywords: Fenugreek, landrace, AFLP, genetic variability
  • K. Ghouth *, S. Malekzadeh Shafaroodi, M. H. Rashed Mohassel, M. R. Akbari, S. H. Razavi Pages 173-190
    Jujube (Zizyphus jujube L.) is an important tree with different species and varieties distributed in the central and west Asian regions as well as in Iran. The present study was performed to investigate the genetic diversity in jujube germplasm of Iran, collected from eight provinces grown in a collection garden in south Khorasan province. The genetic diversity was studied based on quantitative characteristics and ISSR and RAPD molecular markers. The results of molecular analysis showed a considerable genetic variation among 32 studied ecotypes. Six efficient primers were selected among 13 ISSR primers e.g. (AC)8YT and (GA) 8A. A total of 84 loci were amplified and 70 (83%) showed proper polymorphism. Among 15 random primers of RAPD markers, more than 80% polymorphism appeared among amplified loci of ecotypes. Phylogenetic analysis using matk gene, indicated existence of at least three different species in Iranian jujube collection. Cluster analysis of quantitative characteristics classified jujube ecotypes into three to six groups. Generally, variation in jujube germplasm could be mainly found in three provinces Mazandaran, Isfahan and South Khorasan, the latter almost covers the total variations.
    Keywords: Jujube, genetic variability, molecular markers, ecotypes
  • Pages 191-206
    Characteristics of forty pecan genotypes in Golestan province were evaluated for three years using pecan descriptor. Cluster analysis based on quantitative and qualitative traits of fruit, fruit shape and maturity time, divided genotypes into ten main groups. Factor analysis was employed for defining the determinant factors, and the characteristics constituting each factor. The effective traits were categorized within four factors which accounted 70% of total variance. Within each factor, characters with coefficient values of more than 0.5 were considered significant. Factor analysis revealed that the traits of fruit shape, nut and oil percentage, kernel fresh and dry weight, fruit dimension, length to width ratio and shell thickness were some of the characteristics that constituted the main factors. Based on the obtained results and observation through these three years, six trees (genotypes) G2, G3, G4, G19, G20 and G28 showed better performance than the other genotypes.
    Keywords: Pecan, Carya illinoensis, quantitative, qualitative characteristics, factor analysis, cluster analysis
  • P. Hemmati, D. Zafari *, S. M. Bagheri, M. Hashemi Pages 207-220
    Charcoal rot caused by Macrophomina phaseolina is an important disease of soybean in Iran. Effective and reliable techniques are needed to select aggressive isolate of the pathogen and evaluate resistance of soybean genotypes to the pathogen. In the present study, 32 isolates of the pathogen from different oilseed crops were examined in vitro, and So.3 was selected as the most aggressive isolate for resistance evaluation. Resistance of seven soybean genotypes was then evaluated in vitro and greenhouse conditions using toothpick and stem cut inoculation methods. Genotypes differed significantly for pathogenicity index in both inoculation methods. Genotypes Hatcheston, Sari, Hamilton and Katol had lower pathogenicity index compared to the other genotypes. Hacheston with the lowest infection at seedling stage, and L.17 and Williams with the highest infection, were evaluated as the most resistant and susceptible genotypes, respectively.
    Keywords: Sybean, genotypes, charcoal rot, resistance, pathogenicity index, inoculation techniques
  • M. A. Nejatian * Pages 221-226
    Late spring frost usually damages flowers and reduces yield of almond trees. Due to natural sexual reproduction, in most of almond orchards of Qazvin province, Iran, which have been established through seedling propagation, a vast genetic variation has been occurred. This situation has been provided many possibilities to study different traits of native almond genotypes, to select superior genotypes especially those with late flowering and cold tolerance. In the present study, flowering characteristics of twelve superior almond genotypes (G1-G12) which had been selected in the first phase of study were evaluated based on descriptor list for almond (IBPGRI). Results of assessments showed that these genotypes were significantly different for the majority of the traits especially those related to flowering. Cluster analysis of data divided genotype into different groups of late flower to normal. Difference between beginning of flowering in genotypes was recorded 14 days. There were also significant correlations (positive or negative) between different traits.
    Keywords: Almond, genetic diversity, flowering time, spring frost