فهرست مطالب

مطالعات اخلاق کاربردی - سال سوم شماره 11 (پاییز 1392)

نشریه مطالعات اخلاق کاربردی
سال سوم شماره 11 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حبیب رضایی ارزانی صفحه 7
  • سعیده یراقی*، حبیب رضا ارزانی، مریم سعیدیان صفحه 9
    خانواده از مهم ترین نهادهای اجتماعی است. پراهمیت ترین کارکرد این نهاد، پرورش فرزندان و انتقال فرهنگ و ارزش ها به نسل بعدی است. در بین افراد تشکیل دهنده خانواده، نقش زنان، هم به لحاظ موقعیت فیزیولوزی هم به لحاظ موقعیت فرهنگی و اجتماعی، چه در جایگاه همسری و چه در جایگاه مادری، از اهمیت خاصی برخوردار است. با وجود این، در غرب، همزمان با مدرنیته و پس از آن بر مبنای آموزه های فمینیستی و با نام دفاع از حقوق زن، کارکردهای خانواده و موقعیت و جایگاه همسری و مادری دستخوش تغییرات وسیعی شده است. این پژوهش در نظر دارد آسیب شناسی خانواده در فرهنگ غرب را از دیدگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی، حضرت آیت الله خامنه ای مورد واکاوی قرار دهد. برای این منظور، سخنان ایشان در زمینه خانواده در فرهنگ غرب جمع آوری و از طریق روش تحلیل تماتیک کدگذاری گردید و در مجموع 50 کد استخراج شد. سپس سه مقوله با عناوین «جایگاه همسر در خانواده در فرهنگ غرب»، «جایگاه مادری در خانواده در فرهنگ غرب» و «آسیب شناسی خانواده در فرهنگ غرب» از طریق روش تحلیل محتوا تحلیل گردید. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که از دیدگاه ایشان، مولفه هایی از فرهنگ غرب، باعث سستی بنیان خانواده شده است؛ چراکه این فرهنگ هم به دلیل شناخت ناقص از هویت و شخصیت زن و هم به دلیل تعریف نقش هایی خارج از تکوین و خلقت زن برای او، ضعف شدید کارویژه های خانواده و به تبع آن، اثرات مخربی را در جامعه در پی داشته است. سبک کردن امر ازدواج، بی هویت کردن جوانان، پایین آمدن سن جنایت و افزایش رفتارهای غیراخلاقی مانند همجنس گرایی، در زمره این آسیب هاست. از دیدگاه آیت الله خامنه ای، آنچه باعث فروپاشی فرهنگ ها می شود، ضعف خانواده است؛ مسئله ای که فرهنگ غرب اکنون گرفتار آن شده است.
    کلیدواژگان: خانواده، فرهنگ غرب، آیت الله خامنه ای
  • حسن سراج زاده* صفحه 43
    در میان اعضای خانواده ارتباط های مختلفی مانند ارتباط عاطفی، حقوقی، فقهی و... وجود دارد. یکی از انواع ارتباط ها میان مرد و زن در خانواده، رابطه اخلاقی میان آن دو است. این رابطه، گاهی از سوی مرد و گاهی از سوی زن مطرح می شود؛ هم چنان که رابطه اخلاقی ممکن است از منظر اثباتی و ذکر فضایل و باید ها بررسی شود و ممکن است از منظر سلبی و بیان رذایل و نباید ها. آنچه در این پژوهش کانون توجه بوده، بررسی رابطه اخلاقی و بیان بایسته های اخلاقی شوهر در رابطه با همسر از نگاه اسلام است. پرسش اصلی این است که سخن اسلام درباره سلوک اخلاقی شوهر با همسر چیست و چه باید ها و فضایلی را برای معاشرت مرد با همسر در روابط زناشویی مطرح می کند. در پاسخ به این پرسش و با بررسی برخی آیات و روایات، به شیوه توصیفی تحلیلی، به این نتیجه رسیده ایم که افزون بر غلبه نگاه اخلاقی دین به روابط مرد و زن و پیش بینی ضمانت های اجرایی لازم، از نظر قرآن، اصل محوری ای که مرد باید در روابط میان خود و همسرش مراعات کند، معاشرت نیکوست. روایات نیز افزون بر این که به طور کلی بر معاشرت نیکو با همسر تاکید کرده اند، مصادیقی از این معاشرت و سلوک اخلاقی را بیان داشته اند که در این پژوهش، ده مصداق از آن، در گفتار و رفتار اولیای دین ذکر شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق خانواده، اخلاق زناشویی، اخلاق دینی، اخلاق کاربردی، معاشرت نیکو، سلوک اخلاقی
  • رحیم دهقان سیمکانی* صفحه 83
    در روایات متعددی غیرت، نه تنها فضیلتی صرفا مردانه قلمداد شده است، بلکه حتی این صفت برای زنان مذموم دانسته شده و از غیرت زنانه به نوعی حسد تعبیر شده است. حال، اگر زنی از سر عشق، بی چشم داشت به همسر و خانواده اش، تلاش کرد تا به نوعی همسر خود را کنترل کرده و دورادور تحت نظر گیرد تا اتفاقی ناگوار کانون گرم خانواده او را متلاشی نسازد، آیا حسادت ورزیده است؟ اساسا آیا زن حق ندارد به همسر خود غیرت بورزد؟ این نوشتار در نظر دارد تا نقش زنانگی و میزان و معیار تاثیر آن در ساحت اخلاق اسلامی را با تاکید بر مقوله اخلاقی غیرت، در بستر متون روایی شیعه و آیات شریف قرآن واکاوی نماید. به نظر می رسد در برخی مقولات اخلاقی از جمله مقوله غیرت، آنچه موجب تمایز داوری اخلاقی در باب زن و مرد شده بیشتر تابعی از نقش زن در بستر جامعه و یا خانواده بوده و کمتر به مطلق شخصیت و ماهیت زن توجه داشته است.
    کلیدواژگان: زنانگی، روایات، اخلاق، قرآن، غیرت، زن
  • فرزانه خالقی دهنوی*، فریبا یزدخواستی صفحه 107
    امروزه در بیشتر جوامع، طلاق به عنوان یک مسئله اجتماعی مهم در نظر گرفته می شود. به نظر می رسد سبک زندگی و مولفه های مرتبط با آن، به ویژه نگرش مذهبی و تعهد اخلاقی در افراد متاهل، می تواند بر وضعیت رابطه زناشویی آن ها و اقدامشان برای طلاق، تاثیرگذار باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین نگرش مذهبی، تعهد اخلاقی و سبک زندگی با وضعیت زناشویی (طلاق/ عدم طلاق) در زنان و مردان شهر اصفهان است. طرح این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی و علی- مقایسه ای است. جامعه آماری شامل کلیه زنان و مردان متقاضی شهر اصفهان (متقاضی طلاق و غیرمتقاضی طلاق) بود که 203 نفر از میان افراد متقاضی طلاق و 202 نفر از میان افراد غیرمتقاضی طلاق، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش، از پرسشنامه نگرش سنج مذهب براهنی، پرسشنامه تعهد زناشویی و پرسشنامه سبک زندگی به عنوان ابزار پژوهش و برای تحلیل داده ها از همبستگی دورشته ای نقطه ای و آزمون مان ویتنی- یو استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد دو متغیر نگرش مذهبی و تعهد اخلاقی می توانند به طور معناداری وضعیت زناشویی (طلاق/ عدم طلاق) را پیش بینی نمایند. بر این اساس، افراد دارای سطوح بالاتر نگرش مذهبی و تعهد اخلاقی، دارای میزان کمتری از تقاضای طلاق هستند. براساس یافته های به دست آمده در این پژوهش، نگرش مذهبی و تعهد اخلاقی می توانند به عنوان دو مولفه مهم و اساسی در پایداری روابط زناشویی در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: وضعیت زناشویی (طلاق، عدم طلاق)، نگرش مذهبی، تعهد اخلاقی، سبک زندگی
  • مهدی فدایی صفحه 133
    نهاد خانواده مهم ترین و بنیادی ترین بستر برای تربیت اخلاقی و درونی سازی فضائل اخلاقی در فرزندان است. هم در آیات کریمه قرآن و هم در احادیث و روایات اهل بیت:سلسله دستورات موثر و راهگشایی در حوزه تربیت فرزندان وجود دارد تا جایی که اسلام یکی از معیارهای انتخاب همسر خوب را میزان کارآمدی وی در اداره و تربیت فرزندان می داند. از سوی دیگر، طیف وسیعی از دستورات اخلاقی نیز ناظر به روابط بین همسران است. یکی از این دستورات اخلاقی در رابطه میان زن و شوهر، تغافل و تجاهل هنگام مواجه شدن با انحراف اخلاقی همسر است. تاثیرات این انحراف اخلاقی در تعامل طرفینی و نیز در تربیت اخلاقی فرزندان موجب می شود شوهر به عنوان یک فاعل اخلاقی، دچار تعارض تواردی (الزام ایجابی یک فعل خاص از یک جهت و الزام سلبی آن از جهت دیگر) شود؛ زیرا از یک سو اخلاقا بایسته است از انحراف اخلاقی همسر خویش اغماض کند و از سوی دیگر مسئولیت اخلاقی او در تربیت فرزندان ایجاب می کند که از این انحراف اخلاقی اغماض نکند. این مقاله بر آن است تا با بررسی این تعارض در موقعیت های مختلف (دست کم 15وضعیت)، با انتخاب و تعین بخشیدن موجه به یکی از راه حل های ممکن (تصمیم گیری اخلاقی)، به حل این تعارض بپردازد.
    کلیدواژگان: تعارض اخلاقی، تغافل، انحراف اخلاقی، تصمیم گیری، حل تعارض، خانواده، همسر
  • اصغر زره پوش*، مجید زارعی، محمد باقر کجباف صفحه 157
  • محمد تقی سبحانی نیا*، عبدالله عمادی، علی ملکوتی نیا صفحه 177
    پرسش اساسی این است که راه افزایش توانمندی انسان در تحمل مشکلات چیست؟ آموزه های قرآن و حدیث، یکی از راه ها را «توکل به خدا» دانسته است. در همین راستا، مقاله پیش رو، به تبیین روان شناختی مفهوم توکل و نقش آن در «تحمل افزایی» انسان در سختی های زندگی می پردازد. نتیجه پژوهش روشن می سازد که توکل در حوزه شناخت ها و عواطف فرد تغییراتی ایجاد می کند که از همان رهگذر، توانایی تحمل وی را افزایش می دهد. در حیطه شناخت و نگرش فرد، شخص توکل کننده دارای نوعی تفسیر و ارزیابی می شود که به سبب آن عواطف مثبت «آرامش» و «نیرومندی» در او شکل می گیرد. این عواطف، منطبق با مولفه های «تحمل» است. این نتایج از مسیر فرایند «زمینه ها» و فرایند «پیش نیازها»ی توکل به دست آمده و در حوزه مشکلات خانواده، بر تحمل افزایی اعضا در مواجهه با «رویدادهای ناگوار» و «رفتارهای ناگوار» تطبیق داده شده است.
    کلیدواژگان: توکل، تحمل افزایی، صبر، توان افزایی، مقابله با مشکل، مشکلات خانواده
  • حکیمه ملک احمدی*، وحید قاسمی صفحه 209
    نیاز جنسی یکی از نیازهای مهم بشر است که گاهی افراد از راه های آسیب زا برای رفع آن اقدام می کنند. یکی از این راه ها استفاده از محصولات هرزه نگاری است که به اشکال گوناگون در دسترس افراد قرار می گیرد و می تواند اثرات جبران ناپذیری بر فرد و جامعه وارد سازد. مهم ترین آسیبی که کاربری این محصولات در پی دارد، متوجه زنان و به تبع آن، ازدواج و نهاد خانواده است. بر همین اساس، هدف اصلی پژوهش پیش رو، آسیب شناسی استفاده از محصولات هرزه نگاری نسبت به زنان است. این مطالعه به صورت کیفی با رویکرد پدیدارشناختی و مبتنی بر نمونه گیری هدفمند انجام شده است. بدین منظور، با 20 نفر از مردانی که مصرف کننده فیلم و عکس هرزه نگاری بودند، مصاحبه عمیق صورت گرفته است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از روش کولیزی انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد پیامدهای استفاده از محصولات هرزه نگاری، در دو دسته پیامدهای نگرشی (زن به عنوان کالای جنسی، ترس از صمیمیت، برداشت های نادرست نسبت به زن و اخلال در امر ازدواج) و پیامدهای کنشی (الگوبرداری جنسی، اعتیاد جنسی، تجاوز و خشونت جنسی و رابطه جنسی شهوانی) قابل تقسیم بندی است.
    کلیدواژگان: هرزه نگاری، آسیب شناسی، زن، پیامدهای نگرشی، پیامدهای کنشی
|
  • Maryam Saidiyan, Habib Reza Arzani, Saiedeh Yaraqi Page 9
    Family is one of the most important social institutions. The most significant function of this institution is raising children and transmitting cultural elements and values to the next generation. Among the family members, the role of women, from physiological and social - cultural aspects, either as a role of a wife or a mother, is very important. However, in the West, along with modernity movements and then, based on the teachings of feminism which were carried out in the name of protecting women's rights, functions of family and the position and status of a wife and a mother have undergone vast changes This study intends to perform pathology of Western Family from the perspective of Islamic Revolution Leader, Ayatollah Khamenei. For this purpose, a collection of his speeches in the context of family, culture and the West were gathered and then coded by a particular thematic analyzing method and a total of 50 codes were extracted. The three categories with the titles "The position of a wife in the family based on the western culture", "The position of a mother in the family is based on the western culture" and "pathology of family based on western culture" were analyzed through content analysis The results of this study indicate that based on his view, some elements of western culture have weakened the foundation of family, since this culture, due to its incomplete understanding of women's personality and because of imposing improper roles for them which are beyond their physical capabilities, has had destructive consequences for the society. Some of these negative consequences are: disvaluing the marriage, causing the youth to forget their real identity, reducing the age of committing crime, increasing the unethical. conducts like homosexuality. According to Ayatollah Khamenei's view, what can cause our culture to be destroyed is the weakness of family; the issue which western culture has faced with.
    Keywords: Family, Western Culture, Ayatollah Khamenei
  • Hasn Serajzadeh* Page 43
    Various forms of relationship such as emotional, legal, jurisprudential and … exist among members of a family. The ethical relationship between wife and husband is one of these relations. This relationship is either initiated from husband or wife and may be described either in terms of positive virtues and what is recommended or in terms of vices and what is forbidden. The focus of this study has been to investigate the necessary ethical conducts a husband must maintain towards his wife. The key question this study seeks to answer is what is the Islamic attitude towards the husband's proper ethical conducts with his wife? And what recommendations are offered in this regard. To answer this question, the Quranic verses and traditions were investigated using descriptive-analytic method. It was concluded that in addition to the emphasis religion puts on wife-husband relationship and the guarantees predicted by Islam, the pivotal principle that Quran strongly recommends is that husbands should maintain proper conducts towards their wives. This principle has been emphasized in traditions too, in addition, some samples clarifying the proper ethical conducts have been expressed, ten of which have been mentioned in this essay.
    Keywords: Family Ethics, Marital Ethics, Religious Ethics, Applied Ethics, Proper Conducts, Ethical Conducts
  • Rahim Dehghan Simakani* Page 83
    In many Islamic Narrations, the concept of "Gheyrat" (having sexual jealousy) not only is regarded as just a masculine virtue, but also, ithas been strongly condemned in women and described as a kind of feminine envy or jealousy. Now it is worth discussing if a woman with no purpose of jealousy and just to keep his relationship with her husband strong and lasting, tried to observe him more closely, just to maintain the stability and persistency of her family, would she be considered jealous? Dont women have rights to feel zealous of their husbands under any circumstances? This paper intends to analyze the different roles women may have in defining some Islamic ethical terms and measure the extent to which they impact on such moral issues like morality of "Ggeyrat" based on Islamic traditions and verses of the Noble Quran It seems that in some ethical issues like "Gheyrat" what has caused distinction between men and women in the view of Islam is the result of women's role in the society or family and should not be interpreted as Islamic general perspective about women's personality.
    Keywords: Feminine, Traditions, Ethics, Quran, Gheyrat (Jealousy), Women
  • Farzaneh Khaleghi Dehnavi*, Fariba Yazdkhasti Page 107
    Today, in most countries, divorce is considered as a major social problem. It seems that lifestyle and its associated components, in particular religious attitudes and moral commitment among married couples, can influence the relationship between marital status and the action for divorce. The present study examined the relationship between religious attitudes, moral commitment and lifestyle, marital status (divorced / non-divorced) men and women in Isfahan. This study has been done applying descriptive-correlational and causalcomparative approaches. The target population consists of all the male and female volunteers within the city of Isfahan (both applicants and non-applicants for divorce). The target population, which included 203 divorce applicants and 202 non-applicants, were selected through accessible sampling method. The Questionnaires used in this study are: Baraheni's questionnaire for measuring attitude, dimensions of commitment inventory and Life-style questionnaires. For statistical analysis point- biserial correlation and Mann-whitney U test were used Based on the findings of this study, the elements of religious attitude and moral commitment of individuals can significantly determine their marital status (being divorced/married). Accordingly the individuals with high levels of religious attitude and moral commitment are less likely to apply for divorce Based on the results of this study, religious attitude and moral commitment can be regarded as two important and fundamental factors in the stability of marital relationships.
    Keywords: Marital status (being divorced, married), Religious attitude, Moral commitment, Life, style
  • Mahdi Fadaie* Page 133
    Family is the most important social unit in which children's moral education is guaranteed and their moral virtues are developed. In both Quranic verses and Ahlol Bayt's narrations a chain of influential teachings regarding training children have been mentioned to the extent that we can claim Islam regards the wife's skill in training children as one of the criteria in choosing the proper partner. On the other hand, a wide range of ethical rules in Islam are aimed to govern the relationship between spouses. Based on one of these rules spouses are encouraged to ignore their partner's infidelity. Considering the effects of infidelity on spouse's relationship on one hand and its negative influences on children's training on the other hand may confront the husband as a moral agent with an ethical dilemma (in which one has to perform an act due to its positive consequences and to avoid it at the same time for its negative outcomes). He has to ignore his wife's infidelity as a moral principle recommended by Islam and at the same time his moral duty of training his children requires him not to ignore such divergence and take an action. This essay seeks to investigate the dilemma in different situations (15 situations at least) and then suggests the best solution for the dilemma.
    Keywords: Ethical dilemma_Ignorance_Infidelity_Decision making_Solving a Dilemma_Family_Wife
  • Majid Zarei, Muhammad Baqer Kajbaf, Asghar Zerepush* Page 157
    Having desirable standards of living along with hope are two basic factors to guarantee a healthy social and individual way of life. Likewise, studying such factors which influence the quality of life and increase longevity is of great importance too. One of these influential elements is "Spiritual Therapy". This study aims to inspect the effects of spiritual therapy on the improvement of life quality and hope on Isfahan married women in 2011-12. In the study, 30 married women from the city with the age range of 21 to 63 have been selected as the study sample. Then randomly, they were placed into two experimental and control groups. The brief edition of Quality of Life Survey made by world health organization (WHOQOL-BREF) and the questionerof measuring adult hope were used in this study. Only the experimental group received 8 sessions of spiritual therapy. The analysis of covariance showed that Spiritual therapy increases the quality of life and hope in the experimental group. Based on the findings of the study, spiritual therapy can be effective on the improvement of life quality and hope in married women and should be used as an effective way of therapy in psychotherapy centers.
    Keywords: Spiritual therapy, Quality of life, Hope, Married women
  • Muhammad Taqi Subhani*, Abdullah Emadi, Ali Malakuti Nia Page 177
    The main question of this essay is: how can human capacity be increased to endure problems? According to Quranic teachings and Hadith instructions, one of the ways leading to this purpose is "Tavakul", relying on God. To prove this, the present essay has been designed and is aimed to psychologically elaborate on the concept of reliance ad will investigate the function of reliance in increasing man's endurance when faced with life's problems. Based on the findings of the study, reliance on God may cause the person to experience changes in his cognition and perception of life and bring about new qualities. Such changes will build up his level of tolerance. When a person relies on God, he experiences a new kind of attitude through which the positive qualities of "calmness" and "confidence" are developed in his personality. Such qualities are the necessary elements of tolerance. These consequences were obtained through analyzing the "context" and "prerequisites" of the "reliance" and have been adapted to the field of family problems in increasing tolerance of family members when faced with "tragic events" or "bad behaviors".
    Keywords: Reliance on God, Increasing Tolerance, Patience, Increasing Capacity, Dealing with Problems, Family Problems
  • Hakime Malekahmadi*, Vahid Qasemi Page 209
    Sexual desire is one of the important human needs which some people try to satisfy through traumatic ways. One of these ways is the use of pornographic products in various forms which are available to individuals and can result in irreversible harms to both society and individuals. The major harm caused by using such products is its negative impact on women at first and consequently on marriage and family. Accordingly, the main objective of the present study is the pathology of using such products for women. This is a qualitative study done with a phenomenological approach based on the purposeful sampling. In this regard, 20 men who were involved in suing pornographic products like videos and pictures were interviewed in detail. Data analysis was carried out using Kuliz method. Based on the findings of this study, the outcomes of using such products can be classified into two categories of attitudinal outcomes (in which a woman is regarded as a sexual means and may lead to fear of friendliness, improper conception of women and disruption of marriage.) and active outcomes (in which sexual modeling, sexual addiction, rape and sexual violence and lustful sexual intercourse are done).
    Keywords: Pornography, Pathology, Woman, Attitudinal Outcomes, Active Outcomes