فهرست مطالب

روان پرستاری - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1393)

نشریه روان پرستاری
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اناهیتا خدابخشی کولایی *، نیلوفر باصری صالحی، رسول روشن، محمدرضا فلسفی نژاد صفحات 1-12
    مقدمه
    خانواده عنصر کلیدی رشد و پرورش فرزندان است. فرزندانی که در محیط پویای خانواده پرورش می یابند، در آینده افرادی مقاوم، تاب آور در برابر مشکلات زندگی هستند. کودکان پرورشگاهی که اقبال و بخت تجربه کردن محیط خانواده را ندارند از محیط گرم و رشد یافته خانواده محروم اند. در این پژوهش مولفه های طرحواره های شناختی ناسازگار، باورهای غیر منطقی و مهارت های ارتباطی در دو گروه نوجوان پرورشگاهی و نوجوان عادی مقایسه شده است.
    روش
    در این مطالعه از روش پژوهشی علی- مقایسه ای استفاده شد. 116 نوجوان دختر (56 نفر نوجوان پرورشگاهی و 60 نفر نوجوان عادی) بین سنین 12 تا 18 سال به روش نمونه گیری در دسترس برای نوجوانان عادی و روش نمونه گیری هدفمند برای نوجوانان پرورشگاهی انتخاب شدند و پرسشنامه های طرحواره های ناسازگار اولیه Young فرم کوتاه، پرسشنامه باورهای غیر منطقی جونز و آزمون مهارت های ارتباطی Quondam نسخه تجدید نظر شده را تکمیل کردند. سپس داده های با روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی، آزمون تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA)، تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) و آزمون تی مستقل مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین دو گروه در نمره کلی طرحواره های ناسازگار اولیه و خرده مقیاس های محرومیت هیجانی، رهاشدگی/ بی ثباتی، بی اعتمادی/ بدرفتاری، انزوای اجتماعی/ بیگانگی، نقص/ شرم، شکست، وابستگی/ بی کفایتی، آسیب پذیری نسبت به خود و اطاعت در سطح(01/0p<) تفاوت معناداری وجود داشت. در نمره کلی باورهای غیر منطقی و مهارت های ارتباطی تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد. تنها در خرده مقیاس قاطعیت در مولفه مهارت های ارتباطی تفاوت معنادار بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج به دست آمده فراهم کردن شرایطی مناسب در دوره کودکی جهت ارضای نیازهای اساسی کودکان از جمله دلبستگی ایمن به خصوص برای کودکان پرورشگاهی که از محیط امن و با ثبات خانواده محرومند، برای رشد بهتر و موفقیت و پیشگیری از مشکلات روان شناختی در کودکان پرورشگاهی ضروری است.
    کلیدواژگان: طرحواره های ناسازگار، باورها، مهارت های ارتباطی، کودک یتیم
  • مریم صفایی، امید شکری * صفحات 13-22
    مقدمه
    مقیاس استرس ادراک شده یکی از محدود ابزارهایی است که سطح کلی استرس ادراک شده را اندازه گیری می کند و در طیف وسیعی از موقعیت های پژوهشی و بالینی استفاده شده است. مطالعه حاضر با هدف تحلیل روان سنجی نسخه فارسی مقیاس استرس ادراک شده در گروهی از بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.
    روش
    جهت تعیین روایی عاملی نسخه فارسی مقیاس استرس ادراک شده از روش های آماری تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی و به منظور بررسی همسانی درونی نسخه فارسی مقیاس استرس ادراک شده از ضرایب آلفای کرونباخ استفاده شد. در این مطالعه 155 بیمار سرطانی (119 زن و 36 مرد) به نسخه فارسی مقیاس استرس ادراک شده پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش وریمکس نشان داد که نسخه فارسی مقیاس استرس ادراک شده از دو عامل خودکارآمدی ادراک شده و درماندگی ادراک شده تشکیل شده است. شاخص های برازش تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار AMOS، وجود عوامل دو گانه را تایید کرد. مقادیر ضرایب همسانی درونی برای عوامل خودکارآمدی ادراک شده، درماندگی ادراک شده و نمره کلی استرس ادراک شده به ترتیب برابر با 80/0، 60/0 و 76/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که مقیاس استرس ادراک شده برای اندازه گیری استرس روان شناختی ادراک شده در گروه نمونه بیماران سرطانی فارسی زبان، از لحاظ روان سنجی ابزار دقیقی است.
    کلیدواژگان: مقیاس استرس ادراک شده، ویژگی های روان سنجی، بیماران سرطانی
  • حسین باقری، فریده یغمایی *، طاهره اشک تراب، فرید زابری صفحات 23-33
    مقدمه
    بیماران مبتلا به نارسائی قلبی، علائم جسمی، روانی و نگرانی های مربوط به مرگ و زندگی را از مشخصات بیماری، در زندگی خود می دانند. جهت سنجش نگرانی های مرتبط با بیماری در این بیماران ابزاری اختصاصی و متناسب با فرهنگ آنان موجود نمی باشد. پژوهش حاضر با هدف طراحی و روان سنجی پرسشنامه نگرانی های مرتبط با بیماری در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی، انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر در دو مرحله کیفی و کمی انجام شد. بر اساس یافته های بدست آمده از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 22 نفر از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی مراجعه کننده به بیمارستان های حضرت رسول (ص)، امام حسین (ع) و شریعتی شهر تهران در سال 1391 و داده های بدست آمده از متون، مقالات و پرسشنامه های طراحی شده موجود، عبارات اولیه مربوط به پرسشنامه نگرانی های مرتبط با بیماری طراحی گردید. پس از تعیین روائی صوری و روائی محتوای پرسشنامه، روائی سازه و پایایی پرسشنامه بر روی 130 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی تعیین گردید. تجزیه و تحلیل آماری با نرم افزار SPSS v.19 انجام شد.
    یافته ها
    با انجام روائی صوری و روائی محتوا و تحلیل عاملی اکتشافی، پرسشنامه 23 عبارتی با چهار عامل (9 عبارت در عامل اول، 8 عبارت در عامل دوم، 4 عبارت در عامل سوم و 2 عبارت در عامل چهارم) ساخته شد. دو عامل «استقلال شناختی» و «استقلال عملکردی» به عنوان عوامل زیرمجموعه بعد «استقلال» و دو عامل «نگرانی جسمی-روانی» و «نگرانی از آینده بیماری» به عنوان عوامل زیرمجموعه بعد «نگرانی مرتبط با علائم» درنظرگرفته شدند. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 90/0=α و با استفاده از روش دونیمه کردن 89/0r= برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    پرسشنامه نگرانی های مرتبط با بیماری، از درجات قابل قبول و بالایی از اعتبار و پایایی برخوردار می باشد. لذا، استفاده از این پرسشنامه می تواند در هدایت پژوهش های بعدی مرتبط با نگرانی های بیماران مختلف سودمند باشد.
    کلیدواژگان: نگرانی های مرتبط با بیماری، نارسایی قلبی، ویژگی های روان سنجی، روایی، پایایی
  • محمد شاکرمی، رضا داورنیا *، کیانوش زهراکار، شیوا گوهری صفحات 34-42
    مقدمه
    تمایلات جنسی برای سلامتی، کیفیت زندگی و همچنین بهزیستی انسان ها امری اساسی است. صمیمیت جنسی نقش بسزایی در ایجاد رضایت جنسی و زناشویی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش جنسی بر صمیمیت جنسی زنان متاهل انجام شد.
    روش
    طرح پژوهش از نوع نیمه تجربی و به شیوه پیش آزمون – پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد می باشد. جامعه این پژوهش را کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مرکز همیاران سلامت روان شهر بجنورد در تابستان سال 1392 تشکیل می دادندکه خواستار شرکت در جلسات آموزشی به جهت بهبود روابط زناشویی خود بودند. نمونه پژوهش شامل 48 زن واجد شرایط بودند که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد جایگزین گردیدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه صمیمیت جنسی محقق ساخته بود که توسط شرکت کنندگان در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (دو ماهه) تکمیل شد. 6 جلسه آموزش جنسی دو ساعته با توالی هر هفته یک جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد. برای گروه شاهد مداخله ای ارایه نشد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS v.18 و با روش تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که آموزش جنسی، صمیمیت جنسی زنان گروه مداخله را در مرحله پس آزمون (13/138=F و 01/0>P) و پیگیری (83/132=F و 01/0>P) به طور معناداری افزایش داده است.
    نتیجه گیری
    آموزش جنسی در ارتقای صمیمیت جنسی موثر است و منجر به روابط زناشویی رضایت بخش می گردد. می توان از آموزش های جنسی در جهت بهبود/تقویت روابط جنسی زوجین استفاده کرد
    کلیدواژگان: صمیمیت جنسی، آموزش جنسی، زنان متاهل
  • نصیب بابایی، آزاد رحمانی *، علیرضا محجل اقدم، وحید زمانزاده، عباس داداش زاده، مرضیه آزاده صفحات 43-54
    مقدمه
    خشونت محل کار علیه پرستاران پدیده پیچیده ای است و عواملی زیادی در ایجاد آن نقش دارند. با این وجود تاکنون بیشتر دیدگاه پرستاران در رابطه با ابعاد مختلف این پدیده مورد بررسی قرار گرفته است. این مطالعه با هدف بررسی درک بیماران از ماهیت خشونت محل کار علیه پرستاران در مراکز آموزشی- درمانی تبریز انجام شد.
    روش
    در این مطالعه توصیفی 384 بیمار بستری در بخش های داخلی - جراحی مراکز آموزشی- درمانی تبریز در سال 1392 به روش تصادفی ساده برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه تعدیل شده خشونت محل کار در محیط های بهداشتی طراحی شده توسط سازمان جهانی بهداشت جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss v.13انجام گرفت.
    یافته ها
    بیماران در طول مدت بستری خود 204 مورد خشونت محل کار را به ترتیب در انواع کلامی (2/66%)، فرهنگی (1/19%)، جنسی (8/9%) و فیزیکی (9/4%) گزارش نمودند. در کل، بیماران و همراهان آن ها بیش ترین گروه ایجاد کننده خشونت محل کار بودند. شایع ترین عامل مرتبط با بروز خشونت محل کار علیه پرستاران برخورد نامناسب پرسنل بیمارستان با بیمار یا همراهان آنان بود. عمده ترین واکنش پرستاران به اعمال خشونت علیه آنان انجام ندادن هیچ کاری بود.
    نتیجه گیری
    نتایج تایید کننده شیوع بالای خشونت محل کار علیه پرستاران ایرانی است. به نظر می رسد که ترکیبی از ارتقاء مهارت های ارتباطی پرستاران، آموزش بیماران و پی گیری جدی تر موارد اعمال خشونت علیه پرستاران بتواند سبب کاهش موارد خشونت گردد.
    کلیدواژگان: خشونت محل کار، بیماران، پرستاران
  • حمزه احمدیان، فرشید شمسایی، معصومه رحیمی رهبر * صفحات 55-62
    مقدمه
    داشتن روابط مثبت و سالم با دیگران، کلید رشد و کمال آدمی است و برقراری روابط بین فردی مطلوب از مهم ترین عوامل موفقیت در حرفه ی پرستاری است. هدف از این مطالعه تعیین رابطه ی بین سبک دلبستگی و روابط بین فردی در پرستاران بود.
    روش
    در این مطالعه ی توصیفی 260 نفر از پرستاران شاغل در مراکز آموزشی- درمانی شهر همدان در سال 1392 از طریق نمونه-گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه مقیاس سبک دلبستگی بزرگسالان (RAAS) Revised Adult Attachment Scale و مقیاس روابط بین فردی از پرسشنامه هوش هیجانی بار- اون بود. داده ها با آمارتوصیفی (میانگین، انحراف معیارو خطای انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که اکثریت پرستاران (3/76%) دارای سبک دلبستگی ایمن بودند و بین سبک های دلبستگی با روابط بین فردی آن ها ارتباط وجود دارد (01/0P≤) به طوری که پرستاران با سبک دلبستگی ایمن روابط بین فردی بهتری داشتند.
    نتیجه گیری
    سبک دلبستگی نقش موثری در برقراری روابط بین فردی ایفا می کند. افرادی که از سبک دلبستگی ایمن برخوردار هستند روابط بین فردی مناسب تری برقرار می کنند و همین امر بر فعالیت های حرفه ای آن ها اثر گذار است..
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی، روابط بین فردی، پرستار
  • سهیلا شمسی خانی، مولود فرمهینی فراهانی *، سیمین شمسی خانی، مرضیه سبحانی صفحات 63-71
    مقدمه
    افسردگی یکی از شایع ترین اختلالات روانی است که شیوع آن در قشر دانشجویی بیش از 10-46% تخمین زده شده است. به علت وجود تفاوت در مهارت های افراد برای حل مشکلات، میزان افسردگی آنان می تواند با نقص در مهارت های حل مساله مرتبط باشد. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر مهارت حل مساله بر میزان افسردگی دانشجویان می باشد.
    روش
    این مطالعه از نوع نیمه تجربی است که 57 نفر از دانشجویان پرستاری که دارای خصوصیات نمونه پژوهش بودند، به صورت تصادفی به دو گروه مداخله (30 نفر) و شاهد (27 نفر) تقسیم شدند. برای گروه مداخله، جلسات آموزشی توانایی مهارت حل مساله در هفت جلسه و دو بار درهفته تشکیل شد، برای گروه شاهد مداخله خاصی اجرا نگردید، سپس مجددا یک هفته بعد تست افسردگی بک برای هر دو گروه ارزیابی شد. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و تست افسردگی بک بود. داده ها با استفاده از روش های آماری کای اسکوئر و تی مستقل و تی زوجی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره افسردگی دانشجویان گروه مداخله از 8/14 قبل از مداخله به 7/12 بعد از مداخله کاهش یافت. نتایج اختلاف معناداری را در گروه مداخله نشان داد (05/0>p)؛ بدین معنا که با استفاده از آموزش مهارت حل مساله افسردگی کاهش می یابد. این در حالی است که در گروه شاهد، قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0P>)
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه می توان گفت مهارت حل مسئله بر کاهش شدت افسردگی دانشجویان تاثیر مثبت می گذارد و آموزش این مهارت می تواند منجر به ارتقاء سطح سلامت روانی آن ها گردد. بر گزاری کارگاه ها و کلاس های آموزشی مهارت حل مساله در دانشگاه ها در جهت ارتقاء سلامت روان و کاهش شدت افسردگی دانشجویان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: افسردگی، مهارت حل مساله، دانشجوی پرستاری
  • شهرزاد یکتاطلب *، فاطمه انصارفرد صفحات 72-81
    مقدمه
    آسم بیماری التهابی مزمن راه های هوایی است که موجب حساسیت بیش از حد، ادم و تولید مخاط در راه های هوایی می شود. این بیماری می تواند باعث محدودیت فعالیت فیزیکی بیمار، مشکلات روانی مانند اضطراب و افسردگی و کاهش کیفیت زندگی بیماران گردد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سلامت روان و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به آسم صورت گرفته است.
    روش
    این مطالعه از نوع تحلیلی همبستگی بود که بر روی 135 بیمار مبتلا به آسم مراجعه کننده به درمانگاه های وایسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1392 انجام شد. نمونه ها با روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه سلامت عمومی و پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی آسم انجام گردید. آنالیز داده ها در محیط نرم افزاری spss v.18 با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و تی تست صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که تمام خرده مقیاس های کیفیت زندگی با سلامت روان بیماران همبستگی معنادار دارد (001/0>P) و میانگین نمره ی خرده مقیاس افسردگی آزمون سلامت عمومی در زنان بیشتر از مردان بوده است (001/0>P)، همچنین میانگین نمره کیفیت زندگی در مردان بیشتر از زنان بوده است (001/0>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش چنین نتیجه گیری می شود حیطه های کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم شامل علایم و نشانه ها، فعالیت جسمانی، عملکرد خلقی، عملکرد اجتماعی، درک از سلامتی بیماران مبتلا به آسم با همه حیطه های سلامت روان آن ها رابطه دارد لذا ارائه مراقبت های خاص در حیطه روان شناختی می تواند برای این بیماران مفید وموجبات ارتقاء کیفیت زندگی انان را فراهم سازد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، کیفیت زندگی، آسم
|
  • Pages 1-12
    Introduction
    family environment is very vital and important to development of family members. Children who are rising up in Dynamic family environment are resilience to facing life problems. Some children and adolescents like orphans do not have enough chance to experience the warmth and emotional atmosphere of family. The present study aimed to compare early maladaptive schemas, irrational beliefs and communicational skills between orphan and non-orphan adolescences.
    Methods
    The research method was a causal- comparative approach. The sample of research consisted of 116 female adolescences (56 of them were orphan and 60 others were non-orphan adolescences), the participants mean age was between 12-18 years old. The nonorphan adolescents were selected by available sampling and the other orphan group was elected by targeting sampling. The data gathering was carried out according to three questionnaires including; Young schema questionnaire short form, factor Irrational beliefs Test-Ahwaz (4IBT-A) and communication skills Test-Revised. The research data were analyzed by descriptive statistical methods including; Mean and Standard Deviation. Also, inferential statistical methods like; one -way analysis of variance (ANOVA), Multiple-way analysis of variance (MANOVA) and t-test student for independent groups. Then all data were entered to computer using SPSS package version 16.
    Results
    The findings indicated that there was a significant difference between total early maladaptive schemas scores and the sub-scales including; emotional deprivation, abandonment/instability, distrust/misbehave, social isolation/alienation defectiveness/ shame, failure, depended/incompetence, harm to self and obedience among orphan and non- orphan adolescences(p<0.01). While, there was no significant difference between two research groups in irrational beliefs and communicational skills except the assertiveness score. This difference was one of the sub-scales in relationship skills. The non-orphan adolescents had acquired better score than orphan adolescents in assertiveness skill.
    Conclusion
    the results indicated that create proper conditions in childhood period for satisfying the basics needs of children like secure attachment especially for orphans child is very vital and important. Orphans are deprived from secure and stable family atmosphere. So, for better bringing up and preventing those from psychological problems creating the secure and healthy attachment in childhood period is necessary.
    Keywords: Early schemas, beliefs, communicational skills, orphaned child
  • Pages 13-22
    Introduction
    The Perceived Stress Scale (PSS) is one of the few instruments to measure a global level of perceived stress, and has been widely used in a range of clinical and research settings. The main purpose of the present study was to investigate psychometric properties of the Perceived Stress Scale (PSS) among cancer patients.
    Methods
    The exploratory and confirmatory factor analysis methods and internal consistency coefficients were used to compute the PSS's factorial validity and reliability, respectively. This study 155 cancer patients (119 female, 36 male) completed the Perceived Stress Scale (PSS).
    Results
    The results of principal component analysis (PC) with varimax rotation replicated 2-factor structure of perceived self-efficacy and perceived helplessness for cancer patients. Goodness-of-fit indices of confirmatory factor analysis confirmed the 2 extracted factors. Internal consistency coefficients for perceived self-efficacy, perceived helplessness and total perceived stress were 0/80, 0/60 and 0/76, respectively.
    Conclusion
    In sum, The PSS appears to be a psychometrically sound instrument for measuring psychological perceived stress for Iranian cancer patients.
    Keywords: Perceived Stress Scale (PSS), Psychometric Properties, Cancer Patients
  • Pages 23-33
    Introduction
    Heart failure patients believe that physical and psychological symptoms and worries about life and death are characteristics of disease in their life and in this context, there is no specific and culturally appropriate tool to measure their illness related worries. This study was conducted for development & psychometric properties evaluation of Illness Related Worries Questionnaire (IRWQ) in heart failure patients.
    Methods
    In this quantitative-qualitative study, based on the findings obtained from interviews with 22 heart failure patients from patients of Hazrat e Rasool e Akram, Imam Hossein and Shariati Hospitals in Tehran in 2013, literature, and the designed questionnaires about illness related worries, primary items associated illness related worries in heart failure patients, were developed. After measuring face validity and content validity, the construct validity and reliability of the questionnaire was assessed on 130 patients with heart failure. The data were analyzed using SPSS software, version 19.
    Results
    With face validity and content validity questionnaire was created with 23 items and four factors (9 items on first factor, 8 items on second factor, 4 items on third factor and 2 items on fourth factor). These dimensions were labeled: "cognitive independence" and "functional independence" as a subset of "independence" and "worry about future of disease" and “psycho-physical worry” as a subset of "worries related to symptoms”. Reliability of illness related worries questionnaire was calculated 0.90 by using Cronbach’s Alpha coefficient and 0.89 by using split-half method.
    Conclusion
    Result of this study showed that illness related worries questionnaire is adequate, valid and reliable. Thus, using this questionnaire can be useful in doing further researches related to worries in different patients.
    Keywords: Illness related worries, Heart failure, Psychometric properties, Validity, Reliability
  • Pages 34-42
    Introduction
    Sexuality is fundamental to health, quality of life, and general well-being. Sexual intimacy have important role in creation of sexual satisfaction and consequently in marital satisfaction. The present study investigated the impact of sex education on sexual intimacy of married women.
    Methods
    The research design is a quasi-experimental and type of pretest-posttest and follow-up with a control group. The study population all married women referred to a Hamyaran Salamat Ravan institute in Bojnurd city, about the summer of 2013 formed calls for participation in training sessions to marital relations were to improve their. The sample included 48 eligible women who were selected with convenience sampling and randomly exposure in experiment and control groups. The data gathering tools were researcher-made questioners of sexual intimacy that were made by participants at pre-test, post-test, and follow-up (two months) phases was completed. 6 sessions of two hour sexual education were implemented every week for test group but there was no intervention for control group. The data were analyzed by SPSSv.18 software and by covariance analysis method.
    Results
    The results showed that sex education increases sexual intimacy of women experimental group in post-test (F=138.13, P<0.01) and follow-up (F=132.83, P<0.01), significantly.
    Conclusion
    Sex education is effective in improvement of sexual intimacy and it results in satisfactory sexual relationship. We can use the sex education for enhancing couples’ sexual relationships.
    Keywords: Sexual Intimacy, Sex Education, Married women
  • Pages 43-54
    Introduction
    Workplace violence against nurses is a complex phenomenon and many factors are involved in its creation. Also, until now only the viewpoint of nurses about this phenomenon were investigated. So, the aim of present study was to investigate the perception of patients about the nature of workplace violence against nurses in Tabriz educational centers.
    Methods
    In this descriptive study 384 patients who hospitalized in medical –surgical wards of Tabriz educational centers in 2012 were participated using simple random method. The data gathering instrument was a modified version of workplace violence in health sectors designed by World Health Organization. Data analysis was performed using SPSS (version 13) software.
    Results
    Patients reported 204 occurrence of workplace violence during their hospitalization in verbal (66.2%), cultural (19.1%), sexual (9.8%) and physical (4.9%) types. Patients and their companions were the most actors of workplace violence. Most frequent reason for workplace violence was inappropriate encounter of health care personnel with patients and their companions and most frequent reaction of nurses to workplace violence was doing nothing.
    Conclusion
    Results of this research confirm the high prevalence of workplace violence against Iranian nurses. It seems that maybe by enhancing communication skills of nurses, education of patients and stiff follow up of violence instances the high prevalence of workplace violence against nurses may decrease.
    Keywords: workplace violence, patients, nurses
  • Pages 55-62
    Introduction
    Positive and healthy relationships with others are the key to the growth and perfection of human beings and establish good interpersonal relationships is the most important factors of successful nursing profession. The aim of the study was to determine the association between attachment style and nurses interpersonal relationship.
    Methods
    In this descriptive study, 260 of nurses were selected by random stratified sampling method in educational hospitals of Hamadan University of Medical Sciences in 2013. The instrument used included: Revised adult attachment scale (RAAS), and the scale of interpersonal relations from the Bar-Oven emotional intelligence questionnaire. Data were analyzed with descriptive statistic (Mean, standard deviation and error standard deviation) and inferential statistic (One-way ANOVA and post hoc Scheffe’s test).
    Results
    The results showed that majority of nurses (30.76%) were between secure attachment style and interpersonal relationships with correlation (P≤0.01), indicating that nurses with secure attachment had better interpersonal relationships.
    Conclusion
    attachment style is effective and important in interpersonal relationships. People who have secure attachment, their interpersonal relationships are better established and this has impact on their professional activities. Keywords: attachment style, interpersonal relationship, nurses.
    Keywords: attachment style, interpersonal relationship, nurses
  • Pages 63-71
    Introduction
    Depression is one of the most common psychiatric disorders that its prevalence has been reported to be 10-64% among university students. Due to coping skills to solve problems may differ by individual, their depression is associated with problem-solving deficits. The purpose of this study was to explore the effects of Problem solving on depression of nursing student.
    Methods
    A quasi-experimental study was conducted among 57 nursing students had condition to enter the study and randomly assigned to either experimental (with 30 students) or control groups(with 27 students). The experimental group received 7sessions (two sessions per week) problem solving training. For the control group did not receive any intervention. one week later, the test beck of both groups was reassessed. The data collection tools were questionnaire, demographic information and Beck Depression Inventory (BDI).To analyze and collect data, chi-square, ttests and paired t-test were utilized.
    Results
    Findings showed no significant difference in depression variables before the intervention in the both groups (P>0.05) but significant differences were found between post depression mean between experimental and control group (P<0.05). The difference became significant after the intervention in the experimental group (P<0.05).
    Conclusion
    According to this study the problem solving skills in students a positive impact on reducing depression. Learning these skills can lead to mental health promotion, it is Therefore, holding workshops and master classes at the University of Problem solving skills in order to promote mental health and reduce the severity of depressive proposed.
    Keywords: depression, problem solving, nursing students
  • Pages 72-81
    Introduction
    Asthma is a chronic inflammatory disease that causes airways hypersensitivity, mucosal edema and mucus production. Asthma can affect on the performance of patients and limit physical activity, anxiety, depression and decrease in patients quality of life. This study has been made with this aim to determine the relationship between mental health and quality of life in patients with asthma.
    Methods
    In this analytic correlation study, 135 asthmatic patients who referred to Affiliated Clinics of shiraz university of medical science were selected via Census sampling method in 1392. Data were gathered by General Health Questionnaire (GHQ) and asthma quality of life questionnaire. In order to analyze the collected data, SPSS V.18 software with Spearman's correlation coefficient and t-test were conducted.
    Result
    Results showed that there was a significant correlation between all domains of quality of life and patients mental health domains (P<0/001), and The mean of depression score of general health in women was more than men (P<0/001). The mean score of quality of life in men was more than women (P=0/004).
    Conclusion
    According to these findings it is concluded that domains of quality of life in asthmatic patient, consist of: symptoms and signs, phisical activity, etihical performance, scocial performance and perception of health were correlated with all domains of mental health. Therefore special care in the field of psychology can be advantageous for these patients and provide for them a better life.
    Keywords: quality of life, mental health, asthma