فهرست مطالب

نشریه روان پرستاری
سال یازدهم شماره 6 (پیاپی 60، بهمن و اسفند 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • کوثر سپیدنامه، محمدجواد حسین آبادی فراهانی، مهدی نوروزی، کیان نوروزی تبریزی* صفحات 1-12
    مقدمه

    امروزه در دوران پسا کرونا توجه به مسایل روان شناختی مرتبط از جمله احساس تنهایی و اضطراب مرگ در بین سالمندان از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط احساس تنهایی با اضطراب مرگ در دوران پساکرونا در سالمندان استان ایلام انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، 384 نفر از سالمندان زن و مرد استان ایلام   پس از بررسی معیارهای ورود با روش های نمونه گیری خوشه ای و تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی، نسخه سوم احساس تنهایی (UCLA) و اضطراب مرگ تمپلر (DAS) استفاده شد. داده های بدست آمده با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف، من ویتنی،کروسکال والیس و همبستگی اسپیرمن در نرم افزار SPSS نسخه 22  با سطح معناداری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار امتیاز احساس تنهایی و اضطراب مرگ به ترتیب 17/14 ± 88/51 و 55/4 ± 93/ 10بود. ارتباط مستقیم معناداری بین احساس تنهایی با اضطراب مرگ به دست آمد. همچنین همبستگی مستقیم معناداری بین سن با احساس تنهایی(29/0= r)و اضطراب مرگ(88/0 = r) و  همبستگی معکوس معناداری بین تعداد فرزندان با اضطراب مرگ (1/0 - = r)مشاهده شد. بین احساس تنهایی و اضطراب مرگ با جنسیت، وضعیت بیمه، تفکیک محل سکونت و هم خانه اختلاف آماری معنادار، همچنین بین اضطراب مرگ با وضعیت تاهل، سطح تحصیلات، بیماری زمینه ای و تجربه رویداد استرس زا نیز اختلاف آماری معناداری وجود داشت.
     

    نتیجه گیری

    با توجه به ارتباط مثبت احساس تنهایی با اضطراب مرگ و عوامل تاثیرگذار در این مطالعه، لازم است سیاست گذاران حوزه سلامت ضمن توجه به این عوامل، جهت کاهش احساس تنهایی و  متعاقب آن اضطراب مرگ در سالمندان برنامه ریزی نمایند.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اضطراب مرگ، سالمندان، پساکرونا
  • فائزه سادات حسینی، ناهید رژه، مریم جدید میلانی* صفحات 13-24
    مقدمه

    سالمندی یک دوره حساس در زندگی انسان محسوب می شود و توجه به چالش ها و نیازهای این مرحله، امری ضروری از نظر جسمی، روانی، و اجتماعی است. احساس تنهایی در این دوره به دلیل کاهش ارتباطات به وجود می آید و خواب بی کیفیت می تواند به اختلال در احساسات، اندیشه ها، و انگیزش افراد منجر گردد. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط احساس تنهایی با کیفیت خواب سالمندان مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهری و روستایی شهرستان ورامین در سال 1401، انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر بر روی 120 سالمند مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهری و روستایی شهرستان ورامین در سال 1401 صورت گرفت. روش نمونه گیری چند مرحله ای استفاده شد. ابتدا، شهرستان ورامین براساس نقشه به چهار خوشه تقسیم شد و سپس چهار مرکز جامع سلامت شهری/روستایی به صورت تصادفی انتخاب شدند. سپس، با توجه به تعداد کل سالمندان شهرستان ورامین و تعداد سالمندان در هر مرکز (اطلاعاتی که از مرکز بهداشت ورامین تهیه شد)، سهمیه هر مرکز بر اساس جمعیت تحت پوشش مشخص گردید. در ادامه، با استفاده از روش نمونه گیری مراجعه مستمر، سالمندان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه احساس تنهایی UCLA Loneliness Scale (University of California Los Angeles   (و پرسشنامه کیفیت خوابPSQI  Pittsburgh Sleep Quality Index)   (بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار  SPSS نسخه 26 و آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد بین احساس تنهایی و کیفیت خواب، همبستگی عالی و مستقیم معنی دار وجود داشت(611/0r=  و 001/0>p). همچنین، 37 درصد واریانس تنهایی به وسیله کیفیت خواب تبیین می شود. کیفیت خواب با بتای 611/0 بصورت مثبت، تنهایی را پیش بینی می کند (015/0=p).

    نتیجه گیری

    یافته های این تحقیق نمایانگر تاثیر و ارتباط بین احساس تنهایی و خواب سالمندان هست. نتایج این مطالعه می تواند به عنوان یک تصویر روشن برای درک بهتر اینکه چگونه احساس تنهایی بر خواب سالمندان تاثیر می گذارد، خدمت کند. این یافته ها می توانند در ارایه راهبردهای عملی جهت افزایش آگاهی خانواده و حتی سالمندان در جهت کاهش احساس تنهایی و اثرات مخرب آن بر کیفیت زندگی و خواب، مورد استفاده قرار گیرند. همچنین، از این نتایج می توان در سطح مسیولین سازمان های مرتبط با سالمندان برای اتخاذ سیاست ها و تدابیر مناسب در جهت مدیریت احساس تنهایی و بهبود کیفیت خواب سالمندان بهره برد

    کلیدواژگان: سالمندی، احساس تنهایی، کیفیت خواب
  • عزیزالله خسروی شستان، علی رضا رجایی*، سعید تیموری صفحات 25-36
    مقدمه

    عوامل زیادی مثل وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران می توانند بر سازگاری نوجوانان تاثیر بگذارند. بنابراین درک مولفه های موثر در این پیامدها ضروری است؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه سازگاری نوجوانان در خانواده های تک همسری و چندهمسری بر اساس وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش علی - مقایسه ای می باشد. جامعه آماری پژوهش را کلیه نوجوانان14 تا 18 سال عضو خانواده های تک همسری و چندهمسری شهرستان سراوان در سال تحصیلی 1400-1399 به همراهی مادرانشان تشکیل دادند. 240 نفر شامل 120 نفر نوجوانان خانواده های چندهمسری و تک همسری و 120 نفر مادران در خانواده های چندهمسری و تک همسری به شیوه نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند و به مقیاس سازگاری دانش آموزی سینها و سینگ و پرسشنامه وضعیت اجتماعی و اقتصادی قدرت نما پاسخ دادند. پس از گردآوری پرسشنامه ها، داده های با استفاده از (SPSS-26) و از طریق تی گروه های مستقل و تحلیل واریانس چندعاملی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از نظر سازگاری عاطفی بین نوجوانان در خانواده های تک همسری و چندهمسری تفاوت معناداری وجود دارد (0.05>P). از نظر سازگاری اجتماعی، سازگاری تحصیلی و سازگاری کل تفاوت معنا داری وجود ندارد (0.05<P). همچنین بین سازگاری نوجوانان که مادرانشان وضعیت اقتصادی و اجتماعی پایینی دارند تفاوت معناداری وجود دارد (0.05>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل می توان به خانواده های چندهمسری آگاهی داد که وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران بر سازگاری نوجوانان تاثیر می گذارد، لذا ضروری است خانواده برای سازگاری بهتر فرزندان، به وضعیت اقتصادی و اجتماعی مادران توجه ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: نوجوانان، چندهمسری، سازگاری، مادران
  • حسین علی پورپیچا، قدرت الله عباسی*، رمضان حسن زاده صفحات 37-50
    مقدمه

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر درمان شناختی رفتاری یکپارچه با ذهن آگاهی بر عدم تحمل ابهام و پریشانی روان شناختی در بیماران مبتلابه کووید-19 انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش در قالب یک طرح آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری دو ماهه همراه با گروه کنترل انجام شد. از بین بیماران مبتلابه کووید-19 دارای سابقه بستری در شهر آمل در نیمه اول سال 1400 با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل گمارش شدند. گروه شناختی رفتاری یکپارچه با ذهن آگاهی 8 جلسه گروهی مداخله دریافت کردند. شرکت کنندگان دو گروه، در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پرسشنامه پریشانی روان شناختی کسلر و همکاران (K10) و مقیاس عدم تحمل ابهام (IU-12) را تکمیل کردند. یافته های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرنی در فضای نرم افزار SPSS26 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مداخله شناختی رفتاری یکپارچه با ذهن آگاهی تاثیرات معناداری بر کاهش عدم تحمل ابهام و پریشانی روان شناختی در بیماران مبتلابه کووید-19 داشت (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    مداخله شناختی رفتاری یکپارچه با ذهن آگاهی از اثربخشی قابل توجهی در جهت کاهش عدم تحمل ابهام و پریشانی روان شناختی در بیماران مبتلابه کووید-19 در ایران برخوردار است. ازاین رو متخصصین، پژوهشگران و درمان گران این حوزه می توانند از این مداخله به عنوان گزینه های موثر درمانی جهت بهبود کارکردهای روان شناختی بیماران مبتلابه کرونا استفاده کنند.

    کلیدواژگان: پریشانی روان شناختی، تحمل ابهام، کووید- 19، مداخله شناختی رفتاری یکپارچه با ذهن آگاهی
  • الهام نظری، امید ساعد*، علی اکبر فروغی، ساحل خاکپور صفحات 51-60
    مقدمه

    جمعیت عمده ای از افراد جامعه از کمال گرایی ناسازگارانه رنج می برند و در صورت عدم دریافت درمان روان شناختی مناسب در معرض انواع اختلال های روانی و افت در عملکردهای شغلی، اجتماعی و تحصیلی قرار دارند. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر کمال گرایی انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال 1399 بود. نمونه این مطالعه در دو گام انتخاب شد: ابتدا از میان جامعه آماری، نمونه ای به حجم 350 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و پرسشنامه کمال گرایی چندبعدی فراست (FMPS) در مورد آنها اجرا شد. در گام دوم افرادی که نمرات آنان در این آزمون ها در میانه ی خط برش تشخیصی است (نمره مساوی و بالاتر از 90) انتخاب (314 نفر) شدند. نهایتا از میان این افراد و بر اساس ملاک های ورود و خروج و سیر انجام مراحل بعدی، نمونه ای به حجم 40 نفر انتخاب و به طور تصادفی غیر ساده در دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) گمارده شدند. ملاک های ورود به پژوهش شامل سکونت در شهر زنجان به هنگام انجام پژوهش، تمایل به شرکت در پژوهش، داشتن نمره خط برش پرسشنامه FMPS بود. ملاک های خروج نیز شامل، ابتلا به بیماری های روانپزشکی در حین مداخله، سابقه قبلی مداخلات روانشناختی به خصوص درمان شناختی رفتاری بیشتر از 5 جلسه روان درمانی، غیبت بیش از دو جلسه متوالی در پروتکل گروهی، عدم شرکت در یکی از مراحل سه گانه ارزیابی و گرفتن نمره 140 به بالا در پرسشنامه کمال گرایی چندبعدی فراست بود. گروه آزمایش، درمان شناختی-رفتاری مبتنی بر کمال گرایی را به صورت گروهی و هفته ای یک بار به مدت 90 دقیقه دریافت کردند. آزمودنی ها در سه مقطع زمانی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه مورد ارزیابی قرار گرفتند.. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-25 و از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.  

    نتایج

    نتایج تحلیل یافته ها نشان داد درمان شناختی-رفتاری گروهی  منجر به بهبود معنادار نمره کلی کمال گرایی، به ویژه زیر مقیاس های شک درباره اعمال و انتقادگرایی والدین می شود (05/0p<). میانگین پیش آزمون نمره کلی کمال گرایی برای گروه آزمایش برابر با 83/110 و پس آزمون برابر با 39/98 بود. برای زیرمقیاس شک درباره اعمال نمره میانگین در پیش آزمون و پس آزمون به ترتیب برابر 72/10 و 22/9 بود. در آخر برای انتقادگرایی والدین نمره پیش ازمون و پس آزمون به ترتیب برابر با 28/8 و 61/7 بود. این بهبود نسبت به گروه کنترل معنادار بود. 

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر از این موضوع حمایت می کند که درمان شناختی-رفتاری گروهی، مداخله ای کارآمد است که می تواند کمال گرایی در گروه افراد دارای ویژگی های کمال گرایی ناسازگارانه کاهش دهد. از این رو درمانگران می توانند از این درمان برای بهبود کمال گرایی مراجعین استفاده کنند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، درمان شناختی-رفتاری گروهی، کارآزمایی بالینی
  • لیلا پاییزی، سعیده شریفی*، معصومه کمندلو، فرشته ارسلان ده صفحات 61-72
    مقدمه

    خودآسیبی یکی ازقوی ترین پیش ینی کننده های خودکشی است. دانشجویان به عنوان یکی از جمعیت هایی شناخته شده اند که بیشترین میزان بروز آسیب به خود را دارند. بنابراین درک چرایی و مکانیسم های مهم در این زمینه حیاتی است. مطالعه حاضر نیز با هدف بررسی نقش میانجی ذهنی سازی و بدتنظیمی هیجانی منفی در ارتباط بین حوادث آسیب زای زندگی با رفتارهای خودآسیبی در دانشجویان انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان کارشناسی دانشگاه کرج بودند که از این تعداد 290 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت اند از: پرسشنامه رویدادهای مهم زندگی، پرسشنامه کنش وری تاملی، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان- فرم کوتاه و پرسشنامه آسیب به خود. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL و به کمک روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    . همچنین ضرایب مسیرهای مستقیم حوادث آسیب زای زندگی بر روی بدتنظیمی هیجانی منفی (169/14 T= ،683/0 = β)  و مولفه ذهنی سازی عدم اطمینان (61/21 T= ،782/0 = β)  به صورت مثبت معنادار بودند. ضریب مسیر مستقیم حوادث آسیب زای زندگی بر روی اطمینان (650/24- T= ،823/0- = β) به صورت منفی معنادار بودند. مسیر مستقیم حوادث آسیب زای زندگی بر روی رفتارهای خودآسیبی معنادار نبود. همچنین تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش حاکی از  نقش میانجی ذهنی سازی و بدتنظیمی هیجانی منفی در رابطه بین حوادث آسیب زای زندگی با رفتارهای خودآسیبی بود.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت، مداخلات هدفمندی که در جهت افزایش ظرفیت ذهنی سازی و کاهش بدتنظیمی هیجانی منفی بکار گرفته می شوند، احتمالا می توانند در زمینه پیشگیری و کاهش رفتارهای خودآسیب رسان افراد موثر باشند.

    کلیدواژگان: حوادث آسیب زای زندگی، خودآسیبی، ذهنی سازی، بدتنظیمی هیجانی منفی
  • مهدی سرافرازنسب، رضا احمدی*، احمد احمد صفحات 73-86
    مقدمه

    زود انزالی یا انزال سریع رایج ترین مشکل جنسی است که اثرات روان شناختی زیادی بر روی رابطه همسران دارد. بنابراین، هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان ذهن آگاهی، پسخوراند زیستی و روش ترکیبی بر خودکارآمدی جنسی مردان دارای انزال زودرس بود.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی مردان دارای انزال زودرس در دامنه سنی 30-50 ساله بودند که در سال 1401 به مراکز سلامت جنسی شهر تهران مراجعه کرده اند. از جامعه آماری مذکور تعداد 32 مرد مبتلا به انزال زودرس و دارای شرایط ورود به پژوهش با روش نمونه‏گیری هدفمند وارد مطالعه شدند. سپس به صورت تصادفی در سه گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 8 نفر) قرار گرفتند. از مقیاس خودکارآمدی جنسی- کنش وری نعوظی (SSES-E) جهت جمع آوری اطلاعات و به عنوان پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. گروه آزمایش یک، مداخله ذهن آگاهی را به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند و گروه آزمایش دوم پسخوراند زیستی را به مدت  8 جلسه 20 دقیقه ای دریافت کردند و گروه آزمایش سوم روش ترکیبی (ترکیب دو روش ذهن آگاهی و پسخوراند زیستی) را به مدت  8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کردند؛ درحالی که گروه گواه آموزشی دریافت نکردند و در فهرست انتظار بودند. داده ها با استفاده از آزمون های تحلیل کوواریانس چند متغیره و تعقیبی LSD در سطح معناداری 5 درصد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.   

    یافته ها

    گروه ها از نظر متغیرهای جمعیت شناختی تفاوت آماری معناداری نداشتند. نتایج نشان داد بین میانگین خودکارآمدی جنسی در گروه های آزمایش و گروه گواه تفاوت معناداری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد که روش درمان ترکیبی در بهبود خودکارآمدی جنسی مردان دارای زود انزالی به طور معنی داری اثربخشی بیشتری از مداخله ذهن آگاهی و پسخوراند زیستی دارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‏های پژوهش حاضر مداخله ذهن آگاهی، برنامه پسخوراند زیستی و و روش ترکیبی می تواند سبب افزایش خودکارآمدی جنسی مردان دارای زود انزالی شود. پیشنهاد می شود درمانگران و مشاوران در راستای بهبود خودکارآمدی جنسی مردان مبتلا به انزال زودرس در کنار سایر مداخلات درمانی از این درمان ها استفاده کنند.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی، پسخوراند زیستی، روش ترکیبی، خودکارآمدی جنسی، انزال زودرس
  • بامداد شادی زواره، معصومه آزموده*، بابک کاشفی مهر، جواد مصرآبادی صفحات 87-100
    مقدمه

    عقب ماندگی ذهنی در کودکان منبع تنیدگی برای خانواده و مراقب است که می تواند به اختلال قابل ملاحظه در عملکرد اجتماعی - شغلی و آسیب به کیفیت زندگی مراقبین شود. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی آموزش تاب آوری مثبت گرا و آموزش مبتنی بر ذهنی سازی در بهبود خود تنظیمی هیجانی و تعامل والد- فرزند در مادران کودکان کم توان ذهنی انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در برگیرنده کلیه مادران دارای کودکان کم توان ذهنی شهر تبریز در سال 1401 بود. از بین افراد جامعه آماری، 45 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به روش تصادفی در سه گروه (هر گروه 15 نفر) گمارش شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه خودتنظیمی هیجانی هافمن و کاشدان (2010) و پرسشنامه تعامل والد - فرزند  پیانتا (1994) بود. آموزش تاب آوری مثبت گرا و آموزش مبتنی بر ذهنی سازی در 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شدند. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS.v21 و آزمون های تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی حداقل تفاوت معنادار انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد آموزش تاب آوری مثبت گرا بر خودتنظیمی هیجانی (391/2=MD؛ 014/0=P) و تعامل والد- فرزند  (683/4=MD؛ 026/0=P) تاثیر دارد. همچنین، آموزش مبتنی بر ذهنی سازی نیز بر خودتنظیمی هیجانی (257/4=MD؛ 001/0=P) و تعامل والد- فرزند  (955/9=MD؛ 001/0=P) اثربخش بود. مقایسه اثربخشی مداخله ها نیز مبین آن بود به غیر از خودتنظیمی هیجانی (05/0P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود آموزش مبتنی بر ذهنی سازی در اولویت برنامه های مداخله ای برای بهبود سلامت روانی مادران کودکان کم توان ذهنی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ذهنی سازی، خود تنظیمی، تعامل والد- فرزند، مادران، کم توانی ذهنی
  • سید احسان کاظمینی، طاهره رنجبری پور*، عاطفه نژادمحمد نامقی، شیدا سوداگر، پریسا پیوندی صفحات 101-118
    مقدمه

    فرایند درمان و عوارض نارسایی قلبی همراه با تنش، مشکلات خلقی، اضطرابی و احساس ناامیدی در مبتلایان است. نظر به اهمیت سلامت روان شناختی و امید در مقابله با پیامدهای بیماری و تاثیرگذاری درمان های مبتنی بر ذهن آگاهی بر آنها، هدف این پژوهش مقایسه تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پریشانی روان شناختی و امید در مردان مبتلا به نارسایی قلبی بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. 45 نفر از مردان 35 تا 55 سال مبتلا به نارسایی قلبی مرحله ی B شهر اصفهان، به صورت هدفمند انتخاب و در سه گروه 15 نفری (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) با روش تصادفی ساده جای گذاری شدند. داده ها با مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-42) لویبوند و لویبوند (1995) و مقیاس امید اسنایدر و همکاران (1991) در سه مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری جمع آوری شدند. مداخلات برای گروه های آزمایش اجرا شد. گروه کنترل مداخله ای نداشت. تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس آمیخته و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دهنده ی تفاوتی معنادار برای افسردگی، اضطراب، استرس و امید در دو گروه نسبت به گروه کنترل در پس آزمون و پیگیری بودند (0/05˂P). بین تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی (0/005=P)، اضطراب (0/034=P) و امید (0/007=P)، تفاوتی معنادار مشاهده شد اما بین تاثیر دو مداخله بر استرس (0/451=P) تفاوتی معنادار وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    هر دو مداخله در مردان مبتلا به نارسایی قلبی افسردگی، اضطراب و استرس را کاهش و امید را افزایش دادند. بنابراین پیشنهاد می شود در مراکز درمانی همراه با درمان های پزشکی رایج به عنوان مداخلاتی مکمل اجرا شوند و برای مشکلات اضطرابی اولویت با به کارگیری شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و برای مشکلات امید، خلقی و افسردگی، اولویت با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد باشد.

    کلیدواژگان: امید، پریشانی روان شناختی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، نارسایی قلبی
  • دلارام بی ریائی نجف آبادی، آرمیتا نوئین* صفحات 119-128
    مقدمه

    اختلال دوقطبی از جمله اختلال های روانپزشکی شایع و ناتوان کننده است، که ابعاد مختلف زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی فرد را متاثر می سازد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر روان درمانی روابط ابژه ای بر الگو های دلبستگی ناایمن زنان 25-30 ساله مبتلا به اختلال دوقطبی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری 2 ماهه، همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه زنان مبتلا به اختلال دو قطبی بستری در بیمارستان های روان پزشکی اصفهان در سال 1402-1401 تشکیل دادند. از میان بیماران مراجعه کننده به بیمارستان روانپزشکی مدرس اصفهان، تعداد 40 زن مبتلا به اختلال دوقطبی به روش دردسترس و مبتنی بر ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (20=n). ابزار پژوهش پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شیور (1987) بود. گروه آزمایش در معرض 16 جلسه 45 دقیقه ای روان درمانی روابط ابژه ای مبتنی بر پروتکل استادتر قرار گرفتند، در حالی که گروه کنترل در لیست انتظار قرار داشتند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری 23 SPSS و با روش تحلیل واریانس با اندازه گیری تکراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین های تعدیل شده دلبستگی ناایمن اجتنابی و دلبستگی ناایمن دوسوگرا در گروه آزمایش پس از اجرای مداخله تفاوت معناداری ایجاد شد و این تفاوت تا مرحله پیگیری ادامه داشت (01/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثرگذاری روان درمانی روابط ابژه ای بر الگوهای دلبستگی ناایمن می توان از این روش درمان برای بهبود بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی سود جست.

    کلیدواژگان: دلبستگی نا ایمن، اختلال دوقطبی، روان درمانی، روابط ابژه ای
  • ندا محمدی نیا، عباسعلی ناصحی*، بهشته نیوشا صفحات 129-140
    مقدمه

    پژوهش حاضر به منظور پیش بینی اضطراب سلامت بر اساس سواد سلامت و میانجی گری انعطاف پذیری شناختی و سایبرکندریا در بیماران مبتلا به سرطان سینه انجام گرفت.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش زنان دارای سرطان سینه شهر تهران در سال 1401 بودند. 196 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. بیماران پرسشنامه سواد سلامت منتظری و همکاران (2015)، پرسشنامه اضطراب سلامت سالکوسکیس و وارویک (1989)، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنی و وندروال (2010) و مقیاس شدت سایبرکندریا مکالروی و شولین (2014) را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاکی از برازش مطلوب مدل پژوهش بود. نتایج نشان داد که میان سواد سلامت و انعطاف پذیری شناختی با اضطراب سلامت همبستگی منفی معنا دار (001/0 <p) و میان سایبرکندریا با اضطراب سلامت همبستگی مثبت معنادار (001/ 0<p)  وجود دارد. در مسیر غیر مستقیم، بین سواد سلامت و اضطراب سلامت با نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی و سایبرکندریا رابطه ی معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج پژوهش نشان داد که سواد سلامت از طریق انعطاف پذیری روانشناختی با توانمندسازی افراد برای غلبه بر موانع سلامت باعث می شود تا با استفاده از آگاهی و دانش مربوط به سلامتی و انتخاب راهبردهای جایگزین سازگار، به سمت عمل و رفتار سازگار حرکت کنند و الگوهای غیرنرمال کاهش اضطراب را کمتر استفاده کنند.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، اضطراب سلامت، سواد سلامت، سایبرکندریا، انعطاف پذیری
|
  • Kousar Sepidnameh, MohammadJavad Hosseinabadi-Farahani, Mehdi Norouzi, Kian Norouzi Tabrizi* Pages 1-12
    Introduction

     Nowadays, in the Post-COVID-19 period, paying attention to related psychological issues, such as loneliness and subsequent death anxiety among the elderly, is of particular importance. This study was conducted to determine the relationship of loneliness with death anxiety in the Post-COVID-19 era among the Older People in Ilam Province in 2023.

    Methods

     In this cross-sectional descriptive-analytical study, 384 elderly men and women in Ilam province were included in the study after checking the inclusion criteria by cluster and simple random sampling methods. To collect data, demographic information questionnaires, the UCLA Loneliness Scale (Version 3), and Templer's Death Anxiety (DAS) were used. The obtained data were analyzed using descriptive statistics and Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney, Kruskal-Wallis, and Spearman's correlation coefficient tests in SPSS version 22 software with a significance level of P< 0.05.

    Results

     The mean and standard deviation of loneliness and death anxiety scores were 51.88 ± 14.17 and 10.93 ± 4.55, respectively. A significant direct relationship was found between loneliness and death anxiety. Also, there was a significant direct correlation between age with loneliness (r = 0.29) and death anxiety (r = 0.88) and a significant inverse correlation between the number of children with death anxiety (r = -0.1). There was a statistically significant difference between loneliness and death anxiety with gender, insurance status, residence, and housemate segregation, and there was also a statistically significant difference between death anxiety with marital status, education level, underlying disease, and experiencing a stressful event.

    Conclusion

     Considering the positive relationship between loneliness and death anxiety and the influencing factors in this study, health policymakers must plan to reduce loneliness and subsequent death anxiety in the elderly while paying attention to these factors.

    Keywords: loneliness, death anxiety, Older People, Post-Covid
  • Faezeh Sadat Hosseini, Nahid Rejeh, Maryam Jadid-Milani* Pages 13-24
    Introduction

    Old age is considered a critical phase in human life, and attention to the challenges and needs of this stage is essential from physical, psychological, and social perspectives. Loneliness during this period arises due to a reduction in social interactions, and poor sleep quality can lead to disruptions in individuals' emotions, thoughts, and motivation. The present study was conducted in 2023 with the aim of determining the relationship between loneliness and the sleep quality of the elderly visiting comprehensive health centers in the urban and rural areas of Varamin County.

    Methods

    The present study was conducted on 120 elderly individuals who sought care at the comprehensive health centers in the urban and rural areas of Varamin County in the year 2023. A multistage sampling method was employed for participant selection. Initially, Varamin County was divided into four clusters based on a map, and then four comprehensive health centers in urban/rural areas were randomly chosen. Subsequently, considering the total number of elderly individuals in Varamin County and the specific count for each center (information obtained from Varamin Health Center), the allocation of each center was determined based on the covered population. Continuing with the research, a continuous sampling method was utilized to select elderly participants. Data collection instruments included the UCLA Loneliness Scale for assessing loneliness and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) for evaluating sleep quality. Data analysis was performed using SPSS version 26, employing descriptive and inferential statistics

    Results

    The research findings revealed a significant and strong direct correlation between loneliness and sleep quality (r = 0.611, p < 0.001). Furthermore, 37% of the variance in loneliness can be explained by sleep quality. Sleep quality, with a positive beta coefficient of 0.611, predicts loneliness significantly (p = 0.015).

    Conclusion

    The findings of this study indicate the impact and correlation between loneliness and the sleep of the elderly. The results of this research can serve as a clear picture to better understand how the feeling of loneliness affects the sleep of the elderly. These findings can be utilized in providing practical strategies to increase awareness among families and even the elderly themselves, aiming to reduce loneliness and its detrimental effects on the quality of life and sleep. Furthermore, these results can be instrumental at the organizational level for officials in relevant institutions dealing with the elderly, helping in formulating appropriate policies and measures to manage loneliness and enhance the sleep quality of the elderly

    Keywords: Aged, Loneliness, Sleep quality
  • Azizollah Khosravi Shastan, AliReza Rajaei*, Saeed Teimory Pages 25-36
    Introduction

    Many factors, such as the economic and social status of mothers, can affect the adjustment of adolescents. Therefore, it is necessary to understand the effective components of these consequences; Therefore, the present study was conducted with the aim of comparing the adjustment of adolescents in monogamous and polygamous families based on the economic and social status of mothers.

    Methods

    The research method is causal-comparative.The statistical population of the research was made up of all adolescents aged 14 to 18, members of monogamous and polygamous families in Saravan city in the academic year of 2020-2021, accompanied by their mothers. 240 people, including 120 adolescents from polygamous and monogamous families and 120 mothers from polygamous and monogamous families, were selected through accessible and purposeful sampling, and were answered the Sinha and Singh's student Adjustment Scale and the Adjustment questionnaire and social and economic status of Gudrat Nama. After collecting the questionnaires, the data were analyzed using (SPSS-26) and through independent t-groups and multivariate variance analysis.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between adolescents in monogamous and polygamous families in terms of emotional adjustment (P<0.05). There is no significant difference in terms of social adjustment, academic adjustment and general adjustment (P<0.05). Also there is a significant difference between the adjustment of adolescents whose mothers have a low economic and social status (P<0.05).

    Conclusions

    According to the results, polygamous families can be informed that the economic and social status of mothers affects the adjustment of adolescents, so it is necessary for the family to pay special attention to the economic and social status of mothers for better adjustment of their children.

    Keywords: Adolescent, Polygamy, Adjustment, Mothers
  • Hossein Alipourpicha, Ghodratollah Abbasi*, Ramazan Hassanzadeh Pages 37-50
    Introduction

    This study investigated the effectiveness of mindfulness-integrated cognitive behavior therapy (MiCBT), to decrease intolerance of uncertaint and psychological distress in patients with COVID-19.

    Methods

    This research was conducted in the form of an experimental design with pre-test-post-test and follow-up with a control group. thirty patients with covid-19 in Amol city were randomly allocated to either to the experimental group (n = 15) and control group (n = 15). Outcomes were assessed at pre-, postintervention and at 2-month follow-up with the Kessler psychological distress scale-10 (K10) and the short version of the intolerance of uncertainty scale. The data were analyzed using SPSS.26 software and mixed covariance analysis with repeated measures and Bonferroni post hoc test.

    Results

    The MiCBT intervention significantly reduced intolerance of uncertainty and psychological distress scores at posttreatment and the gains were maintained at 2-month follow-up (p < 0.001).

    Conclusion

    The results support the effectiveness of MiCBT in creating rapid and sustainable reduction of intolerance of uncertainty and psychological distress in patients with COVID-19. Therefore, experts, researchers and therapists in this field can use this intervention as an effective treatment option to improve the psychological functions of patients with COVID-19 in Iran.

    Keywords: Kywords COVID-19, Intolerance of uncertainty, Psychological distress, Mindfulness-integrated Cognitive Behavior Therapy
  • Elham Nazari, Omid Saed*, Aliakbar Foroughi, Sahel Khakpoor Pages 51-60
    Introduction

    A significant portion of the population suffers from maladaptive perfectionism, which, without appropriate psychological treatment, can lead to various psychological disorders and impairments in occupational, social, and educational functioning. Therefore, the present study aimed to examine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy in reducing perfectionism.

    Methods

    This study utilized a quasi-experimental design with a pretest-posttest and follow-up period, including a control group. The target population consisted of all students of Zanjan University of Medical Sciences in 2020. The sample was selected in two stages: first, 350 individuals were selected from the target population using convenience sampling, and the Frost Multidimensional Perfectionism Scale (FMPS) was administered to them. In the second stage, individuals who scored above the diagnostic cutoff point (score equal to or higher than 90) on the FMPS were selected (n = 314). Finally, based on entry and exit criteria and the progression of subsequent stages, a sample of 40 individuals was randomly assigned to the experimental group (n = 20) and the control group (n = 20). The inclusion criteria included residence in Zanjan at the time of the study, willingness to participate in the research, and scoring above the diagnostic cutoff on the FMPS. The exclusion criteria included the onset of psychiatric illnesses during the intervention, previous experience of cognitive-behavioral interventions, particularly more than 5 sessions of cognitive-behavioral therapy, more than two consecutive absences in the group protocol, failure to participate in one of the three assessment stages, and obtaining a score of 140 or higher on the FMPS. The experimental group received group cognitive-behavioral therapy based on perfectionism once a week for 90 minutes. The participants were assessed at three-time points: pretest, posttest, and two-month follow-up. The data were analyzed using SPSS-25 software and repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results of the analysis indicated that group cognitive-behavioral therapy led to a significant improvement in overall perfectionism scores, particularly in the subscales of concerns over mistakes and parental criticism (p < 0.05). The mean pretest score for overall perfectionism in the experimental group was 83.110, which decreased to 39.98 in the posttest. For the subscale of concerns over mistakes, the mean scores at the pretest and posttest were 72.10 and 22.9, respectively. Finally, for parental criticism, the mean scores at pretest and posttest were 28.8 and 61.7, respectively. These improvements were significant compared to the control group.

    Conclusion

    The findings of this study support the effectiveness of group cognitive-behavioral therapy as an intervention that can reduce maladaptive perfectionism in individuals with perfectionistic traits. Therefore, therapists can utilize this treatment to improve perfectionism in their clients.

    Keywords: Perfectionism, Group Cognitive-Behavioral Therapy, RCT
  • Leila Paeezy, Saeedeh Sharifi*, Masoumeh Kamandloo, Fereshteh Arsalandeh Pages 61-72
    Introduction

    Self-harm is one of the strongest predictors of suicide. Students are known as one of the populations that have the highest rate of self-harm. Therefore, it is vital to understand why and the mechanisms that are important in this context. The present study was also conducted with the aim of investigating the mediating role of mentalization and negative emotional dysregulation in the relationship between traumatic life events and self-injurious behaviors in college students.

    Methods

    The present research is a descriptive-correlation type of structural equations. The statistical population of this research was all undergraduate students of Karaj University, of which 290 people were selected by simple random sampling. The research tools are: Life Events Scale, Reflective Functioning Questionnaire, Diffiiculties in Emotion Regulation Scale- Short Form and Self-Harm Inventory. The research data were analyzed using SPSS and LISREL software and with the help of structural equation modeling method.

    Results

    The results of the findings show the fit of the assumed model. Also, the direct path coefficients of traumatic life events on negative emotional dysregulation (T = 14.169, β = 0.683) and Uncertainty mentalization component (T = 21.61, β = 0.782) were positively significant. The coefficient of the direct path of traumatic life events on confidence (T = -24.650, β = -0.823) were negatively significant. The direct path of traumatic life events on self-injurious behaviors was not significant. Also, the analysis of research findings indicated the mediating role of mentalization and negative emotional dysregulation in the relationship between traumatic life events and self-injurious behaviors.

    Conclusions

    Based on the findings of the research, it can be concluded that targeted interventions that are used to increase mentalizing capacity and reduce negative emotional dysregulation, can probably be effective in preventing and reducing self-harming behaviors of people.

    Keywords: Traumatic Life Events, Self-Harm, Mentalizing, Negative Emotional Dysregulation
  • Mehdi Sarafraznasab, Reza Ahmadi*, Ahmad Ghazanfari Pages 73-86
    Introduction

    Premature ejaculation is the most common sexual problem that has many psychological effects on the relationship between spouses. Therefore, the present study aimed the effectiveness of mindfulness therapy, biofeedback and combined method on sexual self-efficacy in men with premature ejaculation.

    Methods

    The research method was semi-experimental, pre-test, post-test with a control group. The studied population included all men 30 to 50 years with premature ejaculation who referred to the sexual health clinics in Tehran city in 2022. Among them, 32 men with premature ejaculation were selected based on the inclusion criteria and by purposive sampling method. Then they randomly assigned to experimental and control groups (groups of 8 people each). The Sexual Self-Efficacy Scale - Erectile Functioning (SSES-E) was used to pre-test and post-test. The first experimental group received mindfulness intervention in eight 90-minute sessions, the second experimental group received biofeedback intervention in eight 20-minute sessions, and the third experimental group received the combined method (The combination of mindfulness and biofeedback) in eight 90-minute sessions; While the control group was on the waiting list. The data were analyzed using covariance analysis (MANCOVA) and LSD post hoc test.     

    Results

    No statistically significant differences were observed in the demographic variables of the groups. The results showed that there was a significant difference between the mean sexual self- efficacy in the experimental and control groups. Also, the findings indicated that the effectiveness of the combined method on sexual self- efficacy was more than mindfulness and biofeedback intervention.

    Conclusions

    According to the results of the present study, the of mindfulness therapy, biofeedback and combined method intervention can increase the sexual self- efficacy of men with premature ejaculation. It is suggested that therapists and counselors use these treatments in order to improve the sexual self- efficacy of men with premature ejaculation along with other therapeutic interventions.

    Keywords: Mindfulness Therapy, Biofeedback, Combined Method, Sexual Self-Efficacy, Premature Ejaculation
  • Bamdad Shadi Zavareh, Masoumeh Azmoudeh*, Babak Kashefimehr, Javad Mesrabadi Pages 87-100
    Introduction

    Mental retardation in children is a source of stress for the family and caregivers, which can lead to significant impairment in social-occupational functioning and damage to the caregivers' quality of life. This study aimed to compare the effectiveness of positive resilience training and metalization-based training in improving emotional self-regulation and parent-child interactions in mothers of children with intellectual disabilities.

    Method

    The study population included all mothers of children with intellectual disabilities in Tabriz in 2022. Out of the study population, 45 individuals were selected using purposive sampling method and randomly assigned to three groups (15 individuals per group). The data collection tools included the the Emotion Self-Regulation Questionnaire by Hofmann and Kashdan (2010), and the Parent-Child Interaction Questionnaire by Pianta (1994). Positive resilience training and metalization-based training were implemented in 8 sessions, each lasting 90 minutes. Data analysis was done using SPSS.v21 software and multivariate covariance analysis and post hoc test of least significant difference.

    Results

    The results showed that positive resilience training has an effect on emotional self-regulation (MD=2.391; P=0.014) and parent-child interaction (MD=4.683; P=0.026). Also, metalization-based training was effective on emotional self-regulation (MD=4.257; P=0.001) and parent-child interaction (MD=9.955; P=0.001). The comparison of the effectiveness of the interventions also showed that, apart from emotional self-regulation (P<0.05), metalization-based training in the parent-child interaction was more effective compared to positive resilience training (P<0.05).

    Conclusions

    Based on the results of this study, it is recommended to prioritize metalization-based training in intervention programs aimed at improving the mental health of mothers of children with intellectual disabilities.

    Keywords: resilience, self-regulation, parent-child interaction, mothers, intellectual disabilities
  • Sayed Ehsan Kazemeini, Tahereh Ranjbaripour*, Atefeh Nezhadmohammad Nameghi, Sheida Sodagar, Parisa Peyvandi Pages 101-118
    Introduction

    The treatment processes and complications of heart failure are associated with tension, mood problems, anxiety and feeling of hopelessness. Due to the importance of psychological health and hope in dealing with the consequences of the disease and the effect of mindfulness-based interventions on them, the aim of this study was to compare the effect of mindfulness-based cognitive therapy with acceptance and commitment therapy on psychological distress and hope in males with heart failure.

    Method

    This research was semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group on three-month follow-up. 45 males aged 35 to 55 with stage B heart failure in Isfahan city, were purposefully selected and placed in three groups of 15 (two experiment groups and one control group) by simple random method. Data were collected with depression, anxiety and stress scale, Loybond & Loybond's (1995) and Hope scale Snyder et al. (1991), in the three stages of pre-test, post-test and follow-up. The interventions performed for test groups. The control group did not receive any intervention. Data analysis was done with mixed analysis of variance and Bonferroni's post hoc test.

    Findings

    Findings showed a significant difference for depression, anxiety, stress and hope in both interventions compared to the control group in the post-test and follow-up (P˂0.05). Comarsion of mindfulness-based cognitive therapy with acceptance and commitment therapy showed a significant difference in the treatment of depression (P=0.005), anxiety (P=0.034) and hope (P=0.007). However no significant difference was observed for Stress (P=0.451).

    Conclusion

    Both interventions reduced depression, anxiety, stress, and increased hope in males with heart failure. Therefore the suggested treatments should be used in medical centers along with common medical treatments as complementary interventions. For anxiety problems, the preferred method is mindfulness-based cognitive therapy and for hope, mood and depression problems, acceptance and commitment therapy.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Heart Failure, Hope, Mindfulness-Based Cognitive Therapy, Psychological Distress
  • Delaram Biriaei Najaf Abadi, Armita Nooein* Pages 119-128
    Introduction

    Bipolar disorder is one of the common and debilitating psychiatric disorders, which includes different aspects of a person's personal, family and social life.The purpose of this research was to investigate the effect of object relations psychotherapy on insecure attachment Styles of 25-30-year-old women with bipolar disorder.

    Method

    This research was a semi-experimental type with a pre-test-post-test design and a 2-month follow-up, along with a control group. The statistical population consisted of all women with bipolar disorder hospitalized in Isfahan psychiatric hospitals in 1402-1401. Among the patients referred to Modares Psychiatric Hospital, Isfahan, 40 women with bipolar disorder were selected using a random method and based on inclusion and exclusion criteria, and were randomly assigned to two experimental and control groups (n=20). The research tool was Hazen and Shaver (1987) attachment style questionnaire. The experimental group was exposed to 16 sessions of 45-minute object relations psychotherapy based on a master protocol, while the control group was on the waiting list. Data were analyzed using SPSS 23 statistical software and variance analysis with repeated measurements.
     

    Findings

    The results of the data analysis showed that there was a significant difference between the adjusted averages of attachment variables, avoidant insecure attachment and ambivalent insecure attachment in the experimental group after the implementation of the intervention, and this difference continued until the follow-up stage (P<0.01).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of object relations psychotherapy on insecure attachment patterns, this treatment method can be used to improve patients with bipolar disorder.

    Keywords: Insecure Attachment Styles, Bipolar disorder, Psychotherapy, Object relations
  • Neda Mohammadinia, Abbasali Nasehi*, Beheshteh Niusha Pages 129-140
    Introduction

     The present study was conducted to predict health anxiety based on health literacy and the mediating role of cyberchondria and cognitive flexibility in patients with a history of breast cancer.

    Methods

    The present study is descriptive and correlational. The statistical population of this study was patients with breast cancer in Tehran in 1401.  196 patients the Convenience sampling method. Participants completed the Health Literacy Questionnaire by Montazeri et al. (2015), Salkovskis and Warwick 's Health Anxiety Inventory (1989), Dennis and Vander Wal's Cognitive Flexibility Inventory (2010), and McElroy and Shevlin's Cyberchondria Severity Scale (2014). We used SEM method to analyze the data.

    Results

    The results showed that the study model was optimally fit. There was a significant negative correlation between health literacy, cognitive flexibility, and health anxiety (P<0.001), and a significant positive correlation between cyberchondria and health anxiety (P<0.001). Regarding indirect paths, the model representing cognitive flexibility and cyberchondria mediating the relationship between health literacy and health anxiety was significant.

    Conclusion

    Conclusively, research findings have shown that it is important to increase health literacy through psychological flexibility by intervening and empowering people to overcome health barriers.  Accordingly, they are encouraged to use health literacy and awareness, and choose adaptive alternative strategies toward healthy actions and behaviors, and use less unusual patterns of anxiety reduction.

    Keywords: Breast cancer, health anxiety, health literacy, cyberchondria, flexibility