فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 83، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمود متوسلی، محمدرضا میگون پوری، الهه میگون پوری صفحات 3-28
    دستیابی به نوآوری های مستمر مستلزم ایجاد نوآوری به گونه ای نظام مند می باشد. این امر مستلزم شناسایی ماهیت فرآیندها و چگونگی پیدایش سازوکارهای سیستم های نوآوری است. پژوهش حاضر با درک اهمیت و نقش سیستم های نوآوری فناورانه در توسعه فناوری و با توجه به کمبود مطالعات پیشین در حوزه شناسایی عوامل تاثیر گذار بر پیدایش این گونه سیستم ها، در پی مفهوم سازی و پاسخ به این سئوال می باشد که «عوامل موثر بر فرآیند شکل گیری سیستم های نوآوری فناورانه در ایران چه عواملی هستند و چگونه بر شکل گیری این گونه سیستم ها تاثیر می گذارند؟». روش پژوهش این پژوهش کیفی بوده و با استفاده از شیوه نظریه برخاسته از داده ها انجام شده است. در این پژوهش مصاحبه های عمقی و هدفمند با 9 نفر از خبرگان آشنا به مفاهیم نوآوری فناورانه و سیستم های نوآوری در سه گروه دانشگاهی، سیاست گذار و صنعتگر و به مدد روش گلوله برفی انجام شد. با استفاده از تحلیل مصاحبه ها مشخص شد که پنج گروه از عوامل زمینه ای، محیطی، ساختاری، کارکردی و راهبردی بر شکل گیری سیستم های نوآوری فناورانه در کشور موثرند که در قالب 17 مقوله مجزا دسته بندی شدند. در پایان هم مکانیزم چگونگی تاثیرگذاری این عوامل بر پیدایش سیستم نوآوری فناورانه در کشور در قالب یک مدل تجسمی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: نوآوری، سیستم های نوآوری فناورانه، اقدا مات کارآفرینانه، کارکرد، ساختار
  • صدیقه خورشید، مریم همتی صفحات 29-60
    هدف این پژوهش، مطالعه تطبیقی چابکی استراتژیک در بین صنایع تولیدی شهر سمنان است. این مطالعه به شیوه توصیفی، پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را مدیران و کارشناسان صنایع گچ سازی، قطعه سازی خودرو، کاشی سازی، نساجی و شیمیایی شهر سمنان تشکیل می دهند. بر طبق روش نمونه برداری در دسترس، در مجموع 65 نفر از مدیران و کارشناسان این صنایع، نمونه آماری پژوهش را تشکیل دادند. داده های پژوهش به وسیله پرسشنامه جمع آوری شد و با استفاده از آزمون های آماری آنوای یک طرفه و تفاوت میانگین تک نمونه ای تحلیل شد. نتایج آزمون آنوای یک طرفه نشان داد که بین صنایع مورد مطالعه از جهت چابکی استراتژیک و ابعاد آن تفاوت معنی داری وجود ندارد. بر طبق نتایج آزمون LSD، میانگین امتیاز سطح چابکی همه صنایع مورد مطالعه همگن بوده و در یک دسته قرار گرفته اند و بین میانگین امتیازات ابعاد چابکی استراتژیک در صنعت قطعه سازی خودرو در سطح معنی داری 05/0 و صنعت شیمیایی در سطح معنی داری 01/0، تفاوت معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج آزمون تفاوت میانگین تک نمونه ای مستقل نشان داد که بین میانگین امتیاز بعد مسئولیت پذیری مشترک در صنعت گچ، میانگین امتیاز همه ابعاد چابکی استراتژیک به استثنای بعد وضوح و روشنی چشم انداز و نیز چابکی استراتژیک در صنعت کاشی سازی، بعد فهم و درک قابلیت های بنیادین در صنعت نساجی، و ابعاد انتخاب اهداف استراتژیک و مسئولیت پذیری مشترک در صنعت شیمیایی و مقدار تی آزمون تک نمونه ای مستقل (T-value=3) تفاوت معنی داری وجود ندارد. درحالی که بین میانگین امتیاز سایر ابعاد، و سطح چابکی استراتژیک در صنایع مورد مطالعه و مقدار تی آزمون تفاوت میانگین تک نمونه ای مستقل تفاوت معنی داری دیده می شود.
    کلیدواژگان: چابکی استراتژیک، بهبودپذیری استراتژیک، آشوب ساختاریافته، سیالی منابع، تعهد جمعی، صنایع تولیدی
  • منوچهر انصاری، حسین رحمانی یوشانلویی، کمال الدین رحمانی، احد حسینی، حسین حسن خانی صفحات 61-86
    هدف این پژوهش شناسایی و آزمودن عوامل حیاتی موفقیت و آمادگی پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان ها متمرکز شده است. بدین منظور، ابتدا با مطالعه ادبیات و گزارش های مختلف از پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان ها و روش دلفی، عوامل حیاتی موفقیت تعریف و شناسایی شدند و سپس پنج عامل حیاتی موفقیت ابتدایی و زیر عامل های آنها از طریق مصاحبه با خبرگان، مجریان و کارشناسان مدیریت دانش اصلاح و صحه گذاری گردیدند. طبق جدول مورگان با توجه به محدود بودن حجم جامعه آماری، نمونه آماری 210 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، و توزیع پرسشنامه ها تکمیل شد و با استفاده از تکنیک الگو سازی معادلات ساختاری، روابط ساختاری این الگو آزمون شد. طبق یافته ها، کلیه شاخص های برازش الگو در دامنه، قابل قبول بودند و تایید شدند. بر اساس نتایج، ساختار سازمانی و فرهنگ سازمانی بیشترین میزان اثر گذاری و همبستگی را با آمادگی و موفقیت به کارگیری مدیریت دانش داشتند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، عوامل حیاتی موفقیت، آمادگی سازمانی، راهبرد، فرهنگ سازمانی
  • سهیل دادخواه، محمدتقی امینی*، لطف الله فروزنده دهکردی صفحات 87-108

    ارایه کنندگان کارت امتیازی متوازن، مفهوم نقشه راهبرد را در چارچوب این مدل جهت تبدیل دارایی های نامشهود سازمان به منافع قابل سنجش مطرح نمودند. نقشه راهبرد تلاش میکند راهبرد سازمان را در چارچوب روابط علی، معلولی نمایش داده و نشان دهد که چگونه راهبرد سازمان میتواند به اهداف قابل اندازهگیری و عملیات مشخصی که واحدهای سازمانی و حتی کارکنان سازمان باید دنبال کنند، تبدیل شود. جهاد دانشگاهی به عنوان یکی از موسسات علمی- پژوهشی در سطح کشور جهت اجرای راهبردهای خود نیازمند تهیه نقشه راهبرد است که این مهم، چارچوب لازم برای اجرای برنامه راهبردی تدوین شده را فراهم می آورد. در این پژوهش پس از ارایه روش شناسی تبدیل راهبرد به ابعاد چهارگانه کارت امتیازی، ارکان جهت ساز راهبرد جهاد دانشگاهی تبیین، و یکی از راهبرد ها جهت طراحی نقشه انتخاب شد. در ادامه با استفاده از ادبیات موضوع، مستندات و نظر خبرگان، تعداد40 شاخص در وجوه مختلف کارت امتیازی متوازن تهیه شد که با قرار دادن در قالب یک پرسشنامه توسط مدیران جهاد دانشگاهی به نظر سنجی گذاشته شد. پس از آنالیز پرسشنامه ها با آزمون تی تک نمونه ای، 30 شاخص جهت قرار گرفتن در نقشه انتخاب، و به صورت استنباطی (به دلیل عدم وجود نمونه های مشابه) نقشه راهبرد منتخب جهاد دانشگاهی در حوزه آموزش و پژوهش طراحی گردید. در ادامه با استفاده از کاربرگ های مربوطه و مصاحبه برای هر شاخص، سنجه ها و اهداف کمی در نظر گرفته شد. در نهایت وضعیت یک ساله اول اجرای راهبرد در این نهاد به وسیله تحلیل شاخص های به دست آمده آنالیز و به ارایه راهکارهایی جهت اجرای موفق راهبرد و کاهش شکاف های موجود پرداخته شد.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، کارت امتیازی متوازن، نقشه راهبرد، شاخص، سنجه
  • بهروز محمدی یگانه، جمشید عینالی، مهدی چراغی، فرزانه فریحی صفحات 109-124
    امروزه مشارکت به عنوان یکی از عناصر ضروری جهت دستیابی به توسعه و به خصوص توسعه روستایی شناخته شده است. در همین ارتباط دولت ها برنامه های متفاوتی را جهت افزایش مشارکت روستاییان به اجرا می گذارند. مسئله اساسی آن است که در نواحی روستایی کشور، سطح مشارکت روستاییان در فرآیند مدیریت روستایی در سطح پایین قرار دارد. این روند ناکارآمدی نظام برنامه ریزی روستایی کشور را در سطح خرد و کلان به دنبال داشته است. سئوالی که در این زمینه مطرح می شود آن است که «مهمترین موانع اقتصادی و اجتماعی عدم مشارکت روستاییان در فرآیند مدیریت روستایی کدام عوامل می باشد؟». روش پژوهش حاضر توصیفی، تحلیلی، و روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه) بود. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (آزمون توکی، کای دو، تحلیل خوشه ای، رگرسیون خطی، و آزمون t تک نمونه ای) صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش، 1582 خانوار 20 روستای دارای شورای اسلامی و دهیاری دهستان لیشتر بود که نمونه لازم جهت تکمیل پرسشنامه از این خانوارها با استفاده از فرمول کوکران، 143 نمونه محاسبه شد. جهت سنجش پایایی پرسش نامه از روش آلفای کرونباخ و با تاکید بر همسانی درونی استفاده شد که ضریب آن برای پرسشنامه مردم 764/0 و برای پرسشنامه مسئولین 781/0 به دست آمد. نتایج پژوهش نشان داد سطح مشارکت روستاییان در فرآیند مدیریت روستایی در وضعیت مناسبی قرار ندارد و میان ویژگی های فردی روستاییان و سطح توسعه یافتگی روستاهای مورد مطالعه با سطح مشارکت رابطه معنی داری وجود دارد. از دیدگاه مردم و مسئولین کمبود درآمد روستاییان به عنوان مهمترین مانع مشارکت آنان در فرآیند مدیریت روستایی شناخته شد.
    کلیدواژگان: مشارکت، مدیریت روستایی، توسعه، دهیاری، درآمد پایدار
  • سید محمد زاهدی، مریم نیک اندیش صفحات 125-138
    این پژوهش در پی تبیین رابطه ویژگی های فرهنگ سازمانی با عملکرد مالی سازمان در سطح شرکت های تابعه وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات است. برای سنجش فرهنگ از پرسشنامه سنجش فرهنگ سازمانی دنیسون و برای سنجش عملکرد مالی سازمان از چهار شاخص بازده دارایی، بازده حقوق صاحبان سهام، بازده فروش و نسبت هزینه های عملیاتی به در آمدهای عملیاتی و با استفاده از داده های موجود در صورت های مالی آن شرکت ها استفاده شد. رابطه ویژگی های فرهنگ سازمانی شامل درگیرشدن در کار، رسالت، انطباق پذیری و سازگاری با شاخص های یاد شده عملکرد مالی شرکت ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین تک تک متغیرهای ویژگی های فرهنگی با سه شاخص بازده دارایی، بازده حقوق صاحبان سهام و بازده فروش، رابطه معنی دار مثبت، و بین تک تک آنها با شاخص نسبت هزینه های عملیاتی به درآمدهای عملیاتی رابطه معنی دار منفی وجود دارد. این یافته به مفهوم وجود رابطه بین فرهنگ سازمانی و عملکرد مالی است.
  • محمدرضا دلوی، فرزانه سفیددشتی صفحات 139-160
    بازاریابی داخلی تلاشی برنامه ریزی شده است که در بازاریابی به عنوان یک رویکرد به کار می رود تا بر مقاومت سازمان در برابر تغییر غلبه نموده و در آن ها جهت اجرای اثربخش استراتژی سازمانی هماهنگی بین وظیفه ای ایجاد نماید. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازاریابی داخلی بر سکوت سازمان در اداره امور مالیاتی شهر اصفهان است. در این راستا جهت تعیین پایایی پرسشنامه ضریب آلفای کرونباخ مورد محاسبه قرار گرفت که عدد ‍83/0 به دست آمد که بیانگر پایایی مناسب پرسشنامه بود. جهت تعیین روایی پرسشنامه با استفاده از نظرات اساتید و در نهایت بر اساس ضریب کندال، میزان روایی آن 80/0 محاسبه گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کارکنان اداره امور مالیاتی شهر اصفهان در سال 1391 بود که تعداد 720 نفر را شامل شد. نمونه آماری از بین کارکنان در هشت واحد مالیاتی به صورت تصادفی طبقه ای متناسب با حجم جامعه آماری انتخاب شد که بر اساس حجم نمونه، 240 پرسشنامه توزیع گردید و در نهایت 222 پرسشنامه برگشت داده شد. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از انجام تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه، مشخص گردید که بازاریابی داخلی تاثیر معنی داری بر سکوت سازمان دارد.
    کلیدواژگان: بازاریابی داخلی، سکوت سازمانی، سکوت تدافعی، سکوت مطیع، سکوت دوستانه
  • سعید رجایی پور، حیدر چوپانی، مجتبی زارع خلیلی، حجت غلام زاده، مریم کاظم پور صفحات 161-189
    پژوهش حاضر با هدف «نقش سرمایه اجتماعی در گرایش به نوآوری سازمانی کارکنان شرکت سهامی بیمه معلم» به روش توصیفی، تحلیلی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش 400 نفر از کارکنان شرکت سهامی بیمه معلم بودند که تعداد 117 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته سرمایه اجتماعی و پرسشنامه گرایش به نوآوری اسماعیل و همکاران (2000) بود که پایایی آنها از طریق ضریب آلفای کرنباخ به ترتیب 92/0 و 88/0 به دست آمد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و تی تک نمونه ای استفاده گردید. نتایج تی تک نمونه ای نشان داد که وضعیت سرمایه اجتماعی و گرایش به نوآوری کارکنان در سطح نسبتا مطلوبی قرار دارد. نتایج آزمون همبستگی پیرسون حاکی از آن بود که بین سرمایه اجتماعی و تمامی مولفه های آن با گرایش به نوآوری کارکنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از آن بود که از بین مولفه های سرمایه اجتماعی، چهار بعد همکاری، اعتماد، فهم متقابل و روابط به عنوان متغیرهای پیش بین شرایط ورود به معادله نهایی رگرسیون برای توضیح تغییرات نوآوری سازمانی (متغیر ملاک) را دارا هستند و مولفه های شبکه ها، ارزش ها و تعهد، به دلیل نداشتن سهم معنی دار در پیش بینی گرایش به نوآوری کارکنان از معادله حذف گردیدند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، گرایش به نوآوری، اعتماد سازمانی، سازمان های نوآور، مزیت رقابتی
  • مجید عباسی، موسی احمدی صفحات 191-213
    سرمایه گذاران نهادی با توجه به مالکیت بخش قابل توجهی از سهام شرکت ها و نقش راهبردی خود، از نفوذ قابل ملاحظه ای در شرکت های سرمایه پذیر برخوردار بوده و محرک هایی برای نظارت بر فعالیت های آنها دارند. ضمن آنکه از انگیزه و توان کافی نیز برای اعمال کنترل دقیق بر مدیران و ایجاد تغییر در ساختارهای مدیریتی برخوردارند. در این پژوهش، حضور سرمایه گذاران نهادی در هیات مدیره و میزان مالکیت نهادی و کیوتوبین به عنوان معیار اندازه گیری ارزش واحد تجاری مورد بررسی قرار گرفته اند. برای آزمون فرضیه های پژوهش از اطلاعات شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای سال1380 لغایت پایان سال 1388 استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل آماری داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش، از ضریب همبستگی چندگانه، ضریب تعیین و الگوی رگرسیون خطی چندگانه استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر بیانگر وجود رابطه معنی دار و مثبت بین مالکیت نهادی و میزان حضور سرمایه گذاران نهادی در هیات مدیره با ارزش شرکت ها بوده است.
    کلیدواژگان: تضاد منافع، راهبری شرکتی، شرکت های سهامی عام، سرمایه گذاران نهادی، کیوتوبین
|
  • Mahmoud Motevaseli, Mohammad-Reza Meigounpoury, Elaheh Meigounpoury Pages 3-28
    Achieving continuous innovation requires systematic innovation. This، in turn، is in need of identifying the nature of processes and mechanisms of the emergence of innovation systems. Given the critical significance and role of technological innovative systems in technological development and considering previous studies in the area of identifying the influential factors on the formation of such systems، this article tries to conceptualize the issue as well as to answer the questions «What are the factors affecting technological innovation systems formation in Iran?» and «How do they influence the formation of such systems?». The research method is qualitative conducted through Grounded Theory methods of data. Meanwhile، snowball method was applied to targeted depth interviews with nine academic experts، divided into three group including academicians، policy-makers and industrialists. Having analyzed the interviews، the results indicated that the most pivotal factors influencing the formation of technological innovation systems include: contextual، environmental، system structure، functional and strategic ones which could be categorized in 17 distinct categories. Finally، the impact of these factors on the formation mechanism of these systems was discussed in the form of a conceptual model.
    Keywords: Innovation, Technological Innovation System, Entrepreneurial Activity, Function, Structure
  • Seddigheh Khorshid, Maryam Hemmati Pages 29-60
    This study was conducted on a comparative basis concerning strategic agility among manufacturing industries in Semnan City، Iran. It uses descriptive and survey method. Research population is consisted of the managers and experts of construction chalk، textile، chemicals and tiles industries in Semnan City. A number of 65 experts and managers of the under study industries were selected via convenience sampling method. The data collection tool was a questionnaire. The Tests of one-way ANOVA، LSD، and One-Sample T-Test were employed to analyze research data and hypotheses. The results of one-way ANOVA indicate that: A) there is not a significant difference between the studied industries in terms of the level of strategic agility and its aspects. B) According of LSD Test results، the score mean of agility level of all studied industries was equal، and located in the same category. C) There is a significant difference between the score mean of the aspects of strategic agility in the car parts industry in level α=0/05، and chemicals industry in level α=0/01. D) The results of One-Sample T-Test indicated that there is not a significant difference between the score mean of shared responsibility in the construction chalk industry، the score mean of all aspects of strategic agility (except for the vision clarity aspect) in the tiles industry، the aspect of understanding core capabilities in the textile industry، the aspects of selecting strategic target، and shared responsibilities in the chemicals industry، and the value of one-Sample T-Test. Moreover، there is a significant difference between the score mean of other aspects and the level of strategic agility in the studied industries، and the value of One-Sample T-test.
    Keywords: Strategic Agility, Strategic Resilience, Structured Chaos, Resource Fluidity, Collective Commitment, Manufacturing Industries
  • Manouchehr Ansari, Hossein Rahmani-Vashanloui, Kamaloddin Rahmani, Ahad Hosseini, Hossein Hasankhani Pages 61-86
    This article tries to identify and examine the Critical Success Factors in the way to establish Knowledge Management in organizations. Therefore، firstly، the related literature was reviewed along with various reports on Knowledge Management in organizations in addition to Delphi technique in order to identify and define the Critical Success Factors. Accordingly، five basic Critical Success Factors as well as the sub-factors concerned were adjusted and reaffirmed through questionnaires and interviews with the scholars، administrators and experts of Knowledge Management. As the volume of the statistical population was limited، 210 samples were selected through simple random sampling method based on Morgan Table. The filled-out questionnaires were later tested through structural equations modeling technique to analyze the structural relations of the model. The findings indicate that all the indicators of the model fitting were acceptable in the range. The results showed that organizational structure and organizational culture had the most amount of effectiveness and co-integration regarding readiness and success in applying Knowledge Management.
    Keywords: Knowledge Management, Critical Success Factors, Organizational Readiness, Strategy, Organizational Culture
  • Sohail Dadkhah, Mohammad-Taghi Amini, Lotfollah Forouzandeh-Dehkordi Pages 87-108

    The researchers who proposed balanced scorecard model presented the concept of strategy map in this model for converting intangible assets to the quantifiable benefits. Strategy map tries to represent the organization’s strategy in the framework of cause and effect relationships and demonstrate how the organization’s strategy can be transformed into measurable objectives and certain operations to be followed by organizational units and the staff. To implement its strategies، the Academic Center for Education، Culture and Research (ACECR) as one of scientific and research institutes in Iran requires a strategy map to provide the basic framework for implementing the designed strategic plans. After presenting the methodology of translating strategy into four aspects of BSC، the orientation fundaments of ACECR were explained and one of the strategies were adopted for designing the strategy map in the study. Later، the related literature، references، and opinions of experts were employed to formulate 40 indicators for different aspects of balanced score card model. Afterwards، the indicators were used in a questionnaire، distributed among ACECR managers. Analysis of filled out questionnaires forms by T-test resulted in the selection of 30 indicators to be put in the strategy map، and the resultant ACECR strategy map was inferentially designed since no similar one existed. Subsequently، quantitative measures and objectives were considered for each indicator. Ultimately، after the first year of strategy implementation، the status of this institution was analyzed through the indicators concerned leading to the recommendation of some strategies for successful strategy implementation and the reduction of the exiting gaps.

    Keywords: Balanced Score Card, Strategy Map, Indicator, Measure, Strategic management Behavioral
  • Behrouz Mohammadi-Yeganeh, Jamshid Einali, Mehdi Cheraghi, Farzaneh Fareehi Pages 109-124
    Nowadays، participation is identified as a part of the critical elements contributing to the achievement of development and rural development. Governments implement various programs to increase the participation of villagers. Yet، the basic problem is that the level of villagers’ participation in rural management process is low in Iranian rural areas. The ineffectiveness of the planning system in the country in macro and micro levels aggravates the problem. The question raised in this context is، “What are the biggest socio-economic obstacles which prevent the villagers from participating in rural management process?” This study tries to answer this question. The research used descriptive-analytical methods while the data collection was conducted through documentary method and field study، in short، interviews and questionnaires. The analysis of the data was done both in descriptive method (mean، standard deviation) and inferential method (Single-sample t test، Chi، linear regression and Tukey test). The statistical population is composed of 1582 rural households in 20 villages of Lishter Rural Agglomeration which enjoyed both Islamic and rural councils. A number of 143 samples were selected through Cochran formula. Cronbach''s alpha coefficient was employed to test the reliability of the questionnaire with an emphasis on internal consistency. The reliability coefficients for the public and for the people in charge were respectively 0. 764 and 0. 781. The results indicated that the level of participation of villagers in rural management process was not in a good condition. Meanwhile، the findings illustrated that there was a significant relationship between the individual characteristics of villagers as well as the level of rural development from one side، and the rural participation، from the other. Moreover، both the rural people and authorities view low income as a major obstacle to the participation of villagers in rural management process.
    Keywords: Participation, Rural Management, Barriers to Participation, Rural Councils, Sustainable Income
  • Seyed Mohammad Zahedi, Maryam Nikandish Pages 125-138
    This research is to examine the relationship between corporate organizational culture and financial performance in Iranian ICT Ministry-affiliated corporations. Denison''s questionnaire was used to measure organizational culture while four indicators namely Return on Assets، Return on Sales، Return on Owner''s Equity Ratio and Operating Expenses/Operating Income Ratio were employed in assessing financial statements of the corporations concerned in order to measure the financial performance. Interrelationship between four cultural traits (including Involvement، Consistency، Mission and Adaptability) and corporate financial performance were analyzed through Pearson''s correlations coefficient. The results illustrate significant positive correlation between each any of the four cultural traits and Return on Assets، Return on Sales، Return on Owner''s Equity Ratio while there is a significant negative relationship between any of the four traits and Operating Expenses/Operating Income Ratio. Hence the results indicate a relationship between organizational culture and corporate organizational financial performance.
    Keywords: Organizational Culture, Involvement, Mission, Adaptability, Financial Performance
  • Mohammad-Reza Dalvi, Farzaneh Sefid-Dashti Pages 139-160
    Internal Marketing is a planned try in marketing approach to overcome organization''s resistance to change in a way to create inter-functional coordination for effective application of organizational strategy. This article tries to study the effect of internal marketing on organizational silence in Esfahan Taxation Office. In this line، Cronbach''s alpha coefficient was employed to test the reliability of the questionnaire، showing an acceptable reliability (%83). Scholars'' standpoints were taken into account in using the Kendall Coefficient to measure the validity، which was known to be %80. The statistical population of the research was Esfahan Taxation Office personnel in 2012، composed of 720 employees. Samples were selected from eight taxation departments in stratified random sampling method in a proportionate accordance to the statistical population volume. A number of 240 questionnaires were handed out among the sample population، out of which 222 filled-out questionnaires returned. The data were analyzed by SPSS software. The results indicate that Internal Marketing has a significant effect on Organizational Silence.
    Keywords: Internal Marketing, Organizational Silence, Defensive Silence, Passive Silence
  • Saeed Rajaeepour, Haidar Choupani, Mojtaba Zare Khalili, Hojat Gholamzadeh, Maryam Kazempour Pages 161-189
    This study tries to investigate the role of Social Capital concerning organizational innovation orientation in Mo’alem (Teachers) Insurance Company. The research method was descriptive-correlative. The statistical population consisted of all 400 employees of Mo’alem Insurance Company، (400 persons)، among whom 117 persons were randomly selected. In order to collect the data، two questionnaires were used including Social Capital questionnaire (a=0/92)، and innovation orientation questionnaire (a=0/88). The collected data were later analyzed using one-sample t-test، Pearson correlation and stepwise regression. T-test results showed that Society Capital and organizational innovation orientation are in a fairly proper condition. The results of Pearson correlation test illustrated that there are a positive relationship between there is a significant and positive relationship between Social Capital (including its all components، i. e. networks، trust، value، relationships، cooperation، mutual understanding، and mutual commitment) and organizational innovation orientation. Finally، the regression results indicated that among Social Capital components، mutual understanding، trust، relationships، and cooperation are considered the variables to anticipate the entrance into the final regression equation to explain the organizational innovation changes while other social capital components including networks، values and commitments were eliminated as they were not regarded as being able to anticipate the organizational innovation in the Moalem Insurance Company.
    Keywords: Organizational Innovation, Social Capital, Organizational Trust, Innovative Organizations, Competitive Advantage
  • Majid Abbasi, Musa Ahmadi Pages 191-213
    Institutional investors enjoy a significant influence on the corporations and play a strategic role because of owning a considerable portion of corporate shares and due to their supervision role. Moreover، they have sufficient incentives and authority to closely monitor the managers and make changes in the corporate structures. This paper is to examine the effects of the presence of institutional investors in the board of directors as well as the impacts of the amount of institutional ownership and Q. Tobin Ratio as the criteria for measuring the firm value of the corporations listed on the Tehran Stock Exchange (TSE). This paper utilizes a panel data analysis over a nine-year period from years 2001 to 2009. The multiple correlation coefficients and multiple regression analysis are used to test the hypotheses. The results indicate a positive and significant relationship between institutional investors’ governance and institutional ownership on one side and on the firm value on the other.
    Keywords: Institutional Ownership, Corporate Value, Q. Tobin, Multiple Correlation Coefficients, Multiple Linear Regressions