فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی هنر - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه مطالعات تطبیقی هنر
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرزانه فرشید نیک، سید مصطفی مختاباد امرئی صفحه 1
    فدریکو گارسیا لورکا یکی از نویسندگان نام آشنای ادبیات اسپانیا است که نمایشنامه های شاعرانه اش بر ادبیات نمایشی جهان و آثار نویسندگان ایرانی تاثیرگذار بوده است. لورکا نخست، نگارش را با شعر آغازکرد و سپس در آفرینش آثار خود، با بهره گیری از نثری شاعرانه، نمایشنامه های برجسته ای نظیر «خانه برناردا آلبا» را به رشته تحریر درآورد.
    بنابر آنچه بیان شد، نگارندگان پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر لورکا بر نمایشنامه نویسان ایرانی، برآن شدند تا مقاله پیشرو را به نگارش درآورند. پرسش اصلی آن هم به این مساله اختصاص یافته که آثار نمایشی لورکا چگونه بر ادبیات نمایشی ایران تاثیر گذارده است. پرسش فرعی نیز، مربوط به دلایل تاثیر آثار لورکا بر نمایش های ایرانی است.
    برای دستیابی به هدف یادشده، نمایشنامه خانه برناردا آلبا به عنوان یکی از مهمترین آثار شناخته شده لورکا، با دو نمایشنامه ایرانی؛ «آخرین پری کوچک دریایی» نگاشته چیستا یثربی و «روایت عاشقانه ای از مرگ در ماه اردیبهشت» نگاشته محمد چرمشیر، مقایسه شدند. سپس برای فراهم آمدن امکان مقایسه و تطبیق، آثار مذکور ازنظر ساختار نمایشی هم بررسی، تجزیه و تحلیلشدند.
    نتایج پژوهش حاضر که به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به دست آمده، بیانگر آن است که نمایشنامه های مورد بررسی ازلحاظ الگوی روایت، طرح، درونمایه، شخصیت و ساختار فضا از شباهت های قابل توجهی برخوردارند که این امر نشان دهنده تاثیرپذیری نمایشنامه های ایرانی از آثار لورکا است. همچنین محتوای هریک از آثار نمایشی، به گونه ای نشانگر تقابل سنت و آزادی در جریانی انقلابی است. به بیان دیگر وجود برخی شباهت های فرهنگی و زمینه های اجتماعی مشترک در نمایشنامه ها، میتواند یکی از دلایل گرایش نمایشنامه نویسان ایرانی به لورکا و تاثیرپذیرفتن از آثار وی باشد.
    کلیدواژگان: ساختار نمایشی، ادبیات تطبیقی، لورکا، چرمشیر، یثربی
  • ایمان زکریایی کرمانی، حمیدرضا شعیری، فرزان سجودی صفحه 11
    مهم تولید گفتمان و معنا در نظام فرش ایران مطرح شود. این نظام، دارای ابعاد مختلفی است که شاید بتوان فرایند بینافرهنگی را یکی از زمینه های فعال گفتمانی در آن دانست. تعدادی از فرش های قاجاری کرمان که متعلق به گونه تصویری بوده و روابط بینامتنی عمیقی را با گوبلن های تصویری فرانسوی به نمایش می گذارند، در جریان ترجمه ای مبتنی بر نظام های دیداری، روایتی اسطوره ای را در قالب متون دیداری فرش ارائه نموده اند. این ترجمه دیداری می تواند در یک کنش گفتمانی، بر معناهای عمیق روابط بینافرهنگی دلالت کند.
    بنابر آنچه بیان شد، این پژوهش با رویکردی نشانه-معناشناختی و با بهره گیری از روش تطبیقی- تحلیلی به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که فرایند روابط بینافرهنگی در حوزه مطالعات گفتمانی فرش کرمان، از چه سازوکاری پیروی میکند و چه عناصر گفتمانی می توانند در تحلیل نشانه- معناشناختی این فرایند موثرباشند.
    ازینرو، تلاش نگارندگان مقاله حاضر برآن است تا با مطالعه گفتمانی روابط بینافرهنگی در دو متن فرش کرمان و گوبلن های فرانسوی، سازوکار روابط بینافرهنگی را در این دو رسانه متفاوت از دو فرهنگ مختلف بررسی کنند. برای دستیابی به این هدف کلی، معنا یا معناهایی که در این فرایند ارتباطی قابل جستجوست، ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: هویت، روابط بینافرهنگی، نشانه، معناشناسی، نظام گفتمانی فرش کرمان، گوبلن فرانسه
  • فریبا فرزان فر صفحه 31
    نقش مایه انسان- گاو بالدار، نقشی تامل برانگیز است که نمونه های فراوانی از آن در آسیای غربی وجوددارد. در ارتباط با این نقش مایه در تخت جمشید، عموما تنها به این نکته پرداخته شده است که براساس تشابه ظاهری، شاید متاثر از نمونه خرسابادی باشد. اما در پژوهش حاضر تلاش برآن است تا به تطبیق ظاهر نقش مایه بسنده نشود و کارکرد و ماهیت نقش مایه در دو مکان یادشده نیز، مورد مقایسه قرارگیرد.
    بنابر آنچه در بالا بیان شد، اکنون پرسش این است که مضمون اولیه و پایه نقش مایه که عموما ماهیت خود را حفظ میکند، چه بوده است و وام گیری نقش مایه در تمدن های آشور و هخامنشی با چه تغییراتی در مضامین ثانویه همراه بوده است. دراین راستا هدف اصلی این پژوهش هم، شناخت ماهیت و کارکرد انسان- گاو بالدار در تمدن های آشور و هخامنشی است. بدین منظور، تطبیق نقش یادشده در کاخ خرساباد و تخت جمشید انتخاب شده است. برای همین، روشی سه مرحله ای به طور مجزا برای بررسی دو بنا اعمال شده است. این مراحل یا لایه ها باعنوان های داده های تصویری، داده های فرهنگی و تاریخی و واکاوی نگاره و انگاره، مشخص شده اند. پس از واکاوی نگاره و انگاره در دو مکان، میان آنها براساس تشابهات و تمایزات تطبیق صورت می گیرد.
    پس از بررسی های انجام شده چنین به دست آمد که انسان- گاوهای بالدار حافظ نمادهای حیات هستند. آنها در خرساباد حافظ جان شاه، برترین نماد حامی حیات و در تخت جمشید، حافظ برکت اند. همچنین، انسان- گاوهای بالدار درگاه ها، منزلتی والاتر از جایگاه شاهنشاهی دارند. ضمن اینکه در محدوده معابد، نیازی به حفاظت توسط این موجود نیست. انسان- گاو بالدارهای آشوری با سه جفت شاخ از نمونه دو جفت شاخی، قدرتمندتر هستند که موجودات نیمه الهی و کاهن اعظم در خرساباد آنها را همراهی می کنند.
    کلیدواژگان: تطبیق فرم و نقش، انسان، گاو بالدار، خرساباد، تخت جمشید
  • محمد ابراهیم زارعی، خدیجه شریف کاظمی صفحه 43
    پیشینه نمادهای تقویمی در هنر ایران که شامل صور فلکی و نشانه های نجومی است، به دوران پیش از تاریخ بازمی گردد. این نمادها در آثار باستانی ایران ظاهرشده و با اشکال فراوان در آثار هنری دوره اسلامی ظهور یافته اند. اواخر سده دوم هجری مباحث نجوم هندی نیز، به نجوم اسلامی راهیافت. توجه حاکمان زمانه به علم نجوم، سبب افزایش اهمیت آن در میان ساکنان گستره اسلامی و موجب نفوذ تحولات علائم رصدی در آثار هنری گردید که سفال و نقوش آن یکی از این موارد بود. هنرمندان مسلمان، بسیاری از نقش های نمادین هنر کهن ایران را تعدیل و با هماهنگ ساختن نقش مایه های دوره اسلامی ازطریق جهان بینی اسلامی، آنها را زنده نگاه داشتند. بسیاری از نقوش برجای مانده از دوره اسلامی، برمبنای مفاهیم نمادینی شکل گرفته اند که مسائل مذهبی و اعتقادی را در خود بازتاب می دهند.
    بنابر آنچه بیان شد و نظر به اینکه سفالگران ایرانی در هر دوره ای از نقش مایه ای برای تزئین استفاده می کردند، چنین پرسش هایی زیر قابل طرح است؛ نخست اینکه هنرمندان نقش مایه ها را به غیر از تزئین در چه زمینه های دیگری به کار می بردند. دیگر آنکه، سفالگران به چه منظور از نمادهای نجومی بهره می جستند.
    این پژوهش دارای نظامی کیفی و راهبردی است که یافته اندوزی داده های آن با روش های پژوهشی، میدانی و اسنادی صورت پذیرفته است. هدف اصلی این مقاله هم شناخت نقوش نجومی سفالینه های اسگرافیاتو موسسه موزه های بنیاد مستضعفان، با استفاده از تطبیق نمادهای رصدی و آثار سفالی مجموعه های دیگر است.
    بررسی های انجام شده در پژوهش حاضر بیانگر آن است که چون محبوبیت نجوم در سده های میانی دوره اسلامی برای تزئین اشیا با بروج فلکی و تجسم شخصیتی سیارات آغازشد، سبب شد تا به این باور که اشیای نجومی با قدرت طلسمی تزئیناتی، فرد را قادر به قدرت غیبی ستاره ها و درنتیجه محافظت از فرد موردنظر دربرابر بیماری ها، شکست ها و بداقبالی ها می کنند، قوت بخشد.
    کلیدواژگان: نمادهای نجومی، صور فلکی، سفال اسگرافیاتو
  • بهداد پنجه زاده، محسن مراثی صفحه 55
    اصل همزمانی به معنای فضاسازی همزمان و نمایش فضاهای چندساحتی است که در آن فضاهایی با کیفیت های گوناگون باهم تداخل می یابند. همزمانی به نمایش فضاهای مختلف بدون توالی زمانی و مکانی به طور همزمان در یک تصویر اشارهدارد. اصطلاح همزمانی فضا درباره فضاسازی همزمان در نگارگری ایرانی و نقاشی های سبک کوبیسم مطرح شده است. براین مبنا، هدف پژوهش حاضر شناخت ساختار تجسمی نمایش همزمانی فضا در نظام زیباشناختی نگارگری ایرانی در مقایسه با نقاشی های پیکاسو در سبک کوبیسم است. ازطریق این مطالعه آشکار می شود که کاربرد اصطلاح همزمانی از دقت لازم برای معرفی ویژگی های فضا در نگارگری ایرانی بهره مند است یا نیست. برای تحقق اهداف مقاله پیشرو هم، جنبه های تشابه و تفاوت مفهوم و ساختار تجسمی هم زمانی فضا در نگارگری ایرانی و نقاشی های کوبیستی پیکاسو بررسی شده است.
    روش تحقیق به کاررفته در این مقاله، توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای است که با بهره گیری از آن مفهوم فضا و چگونگی نمایش ژرفا و عمق در دو نظام تصویری نگارگری ایرانی و نقاشی های کوبیستی پیکاسو ارزیابی شده است.
    نتایج پژوهش حاضر نیز بیانگر آن است که هم زمانی فضا در دو نظام زیباشناختی یادشده در مفهوم و ساختار تجسمی، عناصر مشترک و متفاوتی باهم دارند. برای نمونه، در نگارگری، فضا فارغ از قیود محسوس مادی بوده و با عالم مثال پیوند دارد لیکن در نقاشی های پیکاسو فضا، وابسته به جهان محسوس مادی است. درنتیجه می توان دریافت که کاربرد اصطلاح هم زمانی فضا برای توصیف فضای تجسمی نگارگری ایرانی از دقت کافی برخوردارنیست. چراکه این اصطلاح برای نخستین بار در توصیف نقاشی کوبیستی به کاررفته و با ویژگی های نگارگری ایرانی به طور کامل منطبق نیست.
    کلیدواژگان: همزمانی فضا، نگارگری ایرانی، ژرفانمایی، پیکاسو، کوبیسم
  • جبار رحمانی، شهربانو کاملی * صفحه 73

    دست بافته های قوم ترکمن در پاسخ به نیازهای زندگی کوچ نشینی و نیمه کوچ نشینی در ابعاد و اندازه های گوناگون به وجود آمده است. نمازلیق، یکی از شاخص ترین دست بافته های ترکمن است که از روزگاران کهن زنان آن را به عنوان عنصری هویت بخش و کاربردی برای برگزاری عمل آئینی نماز میبافتند. هدف از بافت و استفاده از نمازلیق تنها به جنبه های نیایشی و مذهبی محدود نمی شود بلکه، جنبه های اجتماعی و فرهنگی را نیز دربرمی گیرد آنگونه که همچون رکن جدایی ناپذیر از زندگی، در مهمترین مراسم اجتماعی و فرهنگی قوم ترکمن کاربرد دارد. در هر فرهنگی، نمادهایی کلیدی وجود دارد که بیانگر معانی، ارزش ها و باورهای مهم آن جامعه است. این نمادهای کلیدی به دو دسته نمادهای خلاصه کننده و توضیح دهنده، تقسیم می شوند. نمادهای خلاصه کننده که بیشتر نمادهایی مقدس هستند، نقشی کلیدی در انتقال و تداوم معانی و ارزش های محوری فرهنگ دارند. بنابر آنچه گفته شد، در پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و انجام تحقیقات کتابخانه ای در عرصه مفاهیم نمادهای کلیدی و تحقیقات میدانی، نمازلیق و اهمیت نمادین آن در فرهنگ ترکمن در منطقه آق قلا مطالعه و بررسی شده است. منشا وجودی و دلایل کاربرد نقوش به کار رفته در نمازلیق ها وابسته به نوع زندگی گذشته قوم ترکمن و متاثر از باورهای پیش اسلامی و عناصر محیط طبیعی زندگی آنها بوده که پس از پذیرفتن اسلام در نیمه دوم سده شانزدهم میلادی، با آفرینش مفاهیمی نو به زندگی خود در دست بافته ها ادامه داده اند. ازینرو نمازلیق به عنوان نمادی کلیدی و مقدس، این پرسش را در ذهن برمی انگیزد که چه ارتباطی بین ابعاد اجتماعی، آئینی و فرهنگی نمازلیق با قوم ترکمن وجود دارد. نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر بیانگر آن است که این دست بافته، مهمترین باورها و ارزشهای اسلامی و پیش اسلامی ترکمانان را همراه با اهمیت ترین عناصر فرهنگی و هویتی آنها در خود بازنمایی می کند.کارکرد فرهنگی نمازلیق افزون بر انتقال این معانی، درونیکردن آنها در اعضای جامعه و القای نوعی تعلق عاطفی و ایجاد انگیزه برای پیروی کردن این معانی است. درنتیجه، نمازلیق همچون زمینه ای برای خلق نقوش وابسته به باوری خاص و دارای کارکردهای خاص ازجمله دفع چشم زخم، امنیت، زایش و باروری است.

    کلیدواژگان: فرهنگ ترکمن، نمازلیق، دست بافته، نمادهای کلیدی، نمادهای خلاصه کننده
  • مهدی مطیع، مریم منصوریان، مهدی سعدوندی صفحه 87
    پس از طلوع اسلام، سبک های معماری سرزمین هایی که به قلمرو اسلام پیوستند، به گونه ای تغییریافت که حاصل آن شاهکارهایی چون مساجد بزرگ شد. تفاوت محتوای بیان و فرم معماری جدید به شکلی است که نمیتوان سهم و تاثیر اسلام را در دگرگونی آن، نادیده گرفت. تاثیری که منشا آن به معارفی بازمی گردد که کلیاتش در کتاب آسمانی قرآن نمود یافته است. چگونگی این تاثیر و کشف پیام اثر معماری ازطریق سنت، عرفان و یا اشراق بررسی شده است. اما پرسش این است که آیا میتوان از زاویه دید قرآن نگریست و درمعماری اسلامی، راهی را برای بازنمود حقایق نهفته در قرآن جستجو کرد؟
    بنابر آنچه بیان شد، پژوهش حاضر برآن ست تا با بهره گیری از روش تطبیقی نامتوازن، چگونگی تاثیر قرآن بر معماری اسلامی را ازطریق عناصر ادبی آن نشان دهد. در این بررسی با تبیین جایگاه قرآن و نیز معماری اسلامی به عنوان یک هنر در عالم هستی، مشخص می شود که معماری همچون مخلوقات هستی جایگاهی برای بروز حقیقت است که به دست انسان از عالم غیب در عالم حس بیان شده است. ازاین رو، معماری بازنمود همان حقیقت واحدی است که در کتاب قرآن در قالب الفاظ از جانب پروردگار آورده شده است. ازآنجاکه زبان در بیان قرآنی و همچنین معماری با آراستگی همراه است، می توان برای آنها نظامی ادبی قائل شد. جنبه ها و عناصر ادبی این نظام در قرآن، باوجود بیان و زبان مردمی، ساده و روان و قابل تشخیص است و می توان از خصوصیات این عناصر در معماری ازطریق تناظر میان مفاهیم کلیدی مشترک در ادبیات معماری و قرآن بهره برد و کیفیت حقیقت مانندی آن را ارتقابخشید.
    بررسی تناظر درونمایه در قرآن و مفهوم در معماری، ساختار در قرآن و سیستم نظم دهنده در معماری و فرم در قرآن و فرم در معماری و بیان موارد کاربردی آنها، نمونه هایی است که بازنمود ساختار ادبی قرآن را در معماری اسلامی و تاثیرپذیری آنها را از قرآن نشان می دهد.
    کلیدواژگان: قرآن، معماری اسلامی، ادبیات، ساختار، مفهوم
  • مصطفی رستمی نجف آبادی، عباس جهانبخش صفحه 99
    مشاهده نواقص و معایب ساختاری و اجرایی معماری، این پرسش را در ذهن متخصصان و همچنین عموم جامعه برانگیخته است که چگونه میتوان کیفیت اجرای ساختمان ها را در ایران ارتقاداد. ازآنجاکه پاسخ به این پرسش، دارای ابعاد مختلف آموزشی، حقوقی، اقتصادی و... است، نگارندگان پژوهش حاضر با بررسی تجارب بیش از ده سال تدریس دروس فنی در دانشگاه هنر اصفهان، نقش آموزش صحیح مهندسان را در ارتقای کیفیت اجرایی معماری ارزیابی کرده اند. درادامه، به طور مشخص به بررسی پاسخ این پرسش که چگونه دروس فنی می توانند در افزایش توان حرفه ای فارغ التحصیلان تاثیرگذاشته و موجب بهبود کیفیت اجرای ساختمان ها شوند، پرداخته اند.
    در این راستا، با مطالعه موردی روی یکی از توانایی های مورد انتظار از دانش آموختگان، آزمونی فنی برای سنجش نتیجه آموزش آنها برگزارشد و برای روشن ترشدن سهم نظام آموزشی در معایب صنعت ساختمان، آزمون در کشور آلمان(دانشکده معماری دانشگاه فنی برلین) که از نظر کیفیت ساخت و ساز وضعیت متفاوتی نسبت به ایران دارد، تکرارشد و درنهایت، نتایج دو آزمون بررسی تطبیقی گردید. فرایند آموزش نیز با تحلیل سرفصل و روند ارائه درس و بهره گیری از یافته های روان شناسی شناخت گرا همچون آموزش موقعیت مند و نظام استاد و شاگردی و مقایسه با دو سیستم آموزشی متفاوت بررسی شد. پس از ارزیابی یک شاخص به عنوان نشانگری از ارتباط مناسب بین محیط آموزشی و جامعه حرفه ای؛ نظام آموزشی رشته پزشکی، مورد مطالعه قرارگرفته و مهمترین علتهای این ارتباط موفق، استخراج، و راهکارهای گسترش این تجربه به آموزش معماری ارائه شده است. در پایان یافته های این تحقیق در قالب سه راهکار بهره گیری از روش استاد و شاگردی شناختی، تاکید بر یادگیری موقعیت مند و آموزش گروهی در بخش نتیجه گیری بیان شد.
    کلیدواژگان: آموزش معماری، دروس فنی، توان حرفه ای معماران
  • سیدغلامرضا اسلامی، فریبا شاپوریان صفحه 113
    امروزه، تربیت نیروی انسانی متخصص و مجرب یکی از مسائل مورد توجه مسئولان و از نیازهای اساسی همه جوامع است. زیرا بررسی ها نشان داده که سامانه های آموزشی ناکارآمد و کارایی نداشتن دانش آموختگان مراکز علمی و دانشگاه ها، مشکلات بسیاری را در جهان پدید آورده است. ازاین رو به موازات تحولات جهانی، تغییرات عمده ای در روش های آموزشی ایجاد و پیرو آن به شکوفایی استعدادهای فراگیران توجه بیشتری شد.
    در این راستا نظریات و یافته های پژوهشی کارشناسان و نوآوری های آموزشی ازطریق پایگاه های اطلاع رسانی در اختیار همه پژوهشگران قرارگرفت. به همین دلیل پژوهش درزمینه شناخت روش های نوین آموزشی و بررسی نتایج استفاده از آنها در نظام آموزشی، ضروری به نظر می رسد.
    بنابر آنچه بیان شد، مهمترین پرسش مقاله پیشرو این است که روش های آموزش خلاقیت که در روان شناسی معاصر غرب مطرح شده اند، کدامند.
    یکی از مهمترین و رایج ترین روش ها برای ارتقای سطح آموزش و عملکرد خلاق افراد درزمینه های مختلف، بهره گیری از روش های آموزش خلاقیت در حوزه روان شناسی است. بدین جهت، تلاش نگارندگان این پژوهش نیز برآن است تا کارآیی روش های آموزش خلاقیت را در ارتقای سطح خلاقیت افراد بررسی کنند. پژوهش حاضر از گونه بنیادی است که در آن برای شناخت این روش ها و نحوه کارایی آنها از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است.
    بررسی های انجام گرفته در پژوهش حاضر بیانگر آن است که بیشتر روش های آموزش خلاقیت از نظریه های معطوف به فرایند خلاقیت گرفته شده اند که بر آموزش تفکر خلاق تاکیددارند. بنابراین، آموزش های خلاقیت به پرورش همه جانبه توان خلاق افراد، به ویژه هنرمندان که علاوه بر عقل بر احساسات انسانی هم تکیه دارند، منجرنمی شود.
    کلیدواژگان: نظریه ها، روشها، آموزش خلاقیت، روان شناسی معاصر غرب، تفکرخلاق
|
  • Farzane Farshid Nik, Mostafa Mokhtabad Page 1
    Spanish dramatist, Federico Garcia Lorca, is famous not only for his amorous plays but also for his impacts on later playwrights, in particular Iranian writers. Lorca initiated his works with writing poems; however, some years later he created his masterpiece “Bernarda Alba′ s House” using poetic prose. Accordingly, this research has concentrated on Lorca′s impact on Iranian dramatists and tries to answer the main question how Lorca′s drama affected Iranian dramatic literature while discussing the reasons of such effects.To obtain this goal, “Bernarda Alba′ s house” will be compared with two Iranian amorous plays: “Death in Ordibehesht” written by Mohammad Charmshir and “Last Mermaid” written by ChistaYasrebi. These plays are compared and analyzed with regard to dramatic structure.Accordingly, research findings, based on analytic-descriptive method and library sources, show that all mentioned cases in this research are rather similar in various aspects such as narrative model, plot, theme, character and setting structure which all represent the fact that the two mentioned Iranian plays were affected by Lorca′s play. All cases also depict an opposition between convention and freedom through some revolutionary circumstances; that is, if Lorca′s play is accepted by Iranian dramatists, it is largely due to the cultural and social resemblances existing between these plays.
    Keywords: Lorca, Charmshir, Yasrebi, Bernarda Alba's House
  • Iman Zakariaee Kermani, Hamidreza Shairi, Farzan Sojoodi Page 11
    Today, change of attitude to carpet studies is seriously felt because such area is experiencing changes in its value system. Carpet has changed from a purely functional object into a significant and multi-dimensional medium. Discursive system of Kerman’s carpet with its brilliant history can be considered as one of the most important centers for the production of discourse and meaning in Persian carpet system. Discursive system in Kerman’s carpet has several dimensions in which intercultural process can be considered as one of the active discursive fields. A number of Kerman’s Qajar carpets belonging to pictorial genre display deep intertextual relations with French pictorial tapestries. These carpets depict mythic narrative in the form of visual texts by a translating process based on visual system.These visual translations can imply the deep meanings of intercultural relations in a discursive action. Using semiotic approach and comparative analysis method, this research aims to answer the following main questions: which mechanism does intercultural relations process in discursive studies of Kerman’s carpet follow and which discursive elements can be effective in semiotic analysis of the intercultural relations process?By studying intercultural relations in two kinds of visual texts of Kerman’s carpet and French tapestry, this article has tried to show intercultural relations mechanism in different media and cultures. In order to achieve this overall purpose, meaning or meanings that are searchable in the communication process will be evaluated.
    Keywords: discursive system of Kerman's carpet, intercultural relations, semiotics, cultural interaction, identity, French tapestry
  • Fariba Farzanfar Page 31
    The motif of winged bull- human is a reflective motif many examples of which exist in western Asia. Regarding this motif in Persepolis, it is generally said that such motif in Persepolis might have been influenced by Khorsabad based on formal similarities. This research not only compares the appearance of these two motifs but also compares their identity and function. The questions of this research are as following: what is the primary theme of the motif generally preserved without change and what changes took place in the secondary theme due to borrowing the motif in Assyria and Achaemenid civilizations? The main aim of this research is to specify the identity and function of winged bull- human in Assyria and Achaemenid civilizations. For this purpose, a comparative study of mentioned motif was done in the palace of Khorsabad and Persepolis. Accordingly, a three-stage method was used for studying the two buildings separately. These stages or strata are represented by titles like “pictorial data”, “cultural and historical data”, and “the analysis of the motif and Paradigm”. After the analysis of the motif and Paradigm in the two places, there are comparisons based on similarities and differences. Main results of this study are as following: winged bull- humans are protectors of life symbols. In Khorsabad, they protect the king’s life, the best symbol of life, and in Persepolis they protect the blessing. Winged bull- humans of gateways have more dignity than the king. There is no need to the protection by the human - winged bulls around the temples. The Assyrian winged bull- human with three pairs of horns is stronger than the one with two pairs of horns in Khorsabad. They are accompanied by semi-divine creatures and the high priest in Khorsabad.
    Keywords: comparison of form, winged bull, human, Khorsabad, Persepolis
  • Mohammadebrahim Zarei, Khadijeh Sharif Kazemi Page 43
    The history of calendar symbols in Iranian art, including constellations and astronomical signs, dates back to prehistoric periods. These symbols appeared in ancient works of Iran and reappeared with many forms in the artistic works of Islamic period as well. In the late second century, Indian astronomical topics also appeared in Islamic astronomy. The attention of that time’s rulers to astronomy increased its importance among residents of Islamic region and led to the changes of astronomical signs in the artistic works one of its instances is pottery and its designs. Muslim artists moderated many symbolic designs of Iran ancient art and kept them alive by harmonizing Islamic motifs through Islamic world view. Many remained designs of Islamic period have been formed on the basis of symbolic concepts which reflect religious and belief issues.Regarding the fact that Persian potters used a motif for decoration in each period, the following questions can be asked: First, other than decoration in which areas did the artists use the motifs? Second, what was the purpose of potters for using astronomical symbols?This study has a qualitative and strategic structure and uses field and document methods for gathering its data. The main purpose of this paper is to recognize the astronomical designs of Sgrafiatto potteries in the museums of Bonyad Mostazafan via comparing with astronomical symbols and potteries of other collections.Since in the middle centuries of Islamic period the popularization of astronomy for decorating objects began with constellations and personification of planets, it reinforced the belief that decorative astronomical objects with talisman power give the person the occult power of stars and protect him from certain diseases, failures and misfortunes.
    Keywords: astronomical symbols, constellation, Sgrafiatto pottery
  • Behdad Panjehzadeh, Mohsen Marasy Page 55
    The term “simultaneity” means the exhibition of various spaces without time and place sequences in an image using the principle of synchronicity. The term “spatial simultaneity” has been used for referring to Persian painting and Cubist paintings of Picasso. For this reason, the main objective in present paper is to identify similar and different aspects of the two aesthetic systems of Persian painting and Picasso painting each of which displays spatial simultaneity in its visual structure. Moreover, it is tried to show that “spatial simultaneity” lacks enough precision for describing Persian painting. Accordingly, similar and different aspects of the concept and visual structure of “spatial simultaneity” in Persian and Picasso paintings are explored. To fulfill the objectives of this paper, library sources and descriptive-analytical method are used to explore the concept of space and the manner of showing perspective in these two visual systems. The results of observations in this paper show that spatial simultaneity in aesthetic system of Persian painting and Picasso painting involves similarities and differences. For instance, in Persian painting, space is devoid of material constraints and it is in relation to the World of Ideas, whereas, in Picasso painting, space is perceptual and dependent on the material world. For this reason, it can be concluded that the term “spatial simultaneity” is not sufficiently precise to define visual structure of Persian painting because such term has been used for the first time to define Cubism style in painting which is not in complete correspondence with Persian painting.
    Keywords: spatial simultaneity, Persian painting, perspective, Picasso painting, Cubism
  • Jabar Rahmani, Shahrbanoo Kameli Page 73

    Hand-woven textiles of Turkman race have been made in various sizes in response to needs of emigration life. Namazligh is one of the most prominent Turkman hand-made textiles woven by women from ancient times as an identity-giving and functional element for doing ritual practice of praying. The purpose behind weaving and using such textile is not simply restricted to religious aspects but it comprises social and cultural aspects as well to the extent that, like an inseparable element of life, it is used in the most important socio-cultural rites of Turkman race. In each culture, there are key symbols which represent important meanings, values and beliefs of that society. Such symbols are classified into summarizing and explanatory ones. The first group mostly consists of sacred symbols which have a key role in transference and continuation of pivotal meanings and values of a culture. Accordingly, by using analytic-descriptive method and doing library as well as field studies in the field of key symbols, Namazligh and its symbolic significance in Turkman culture of Agh Ghala region have been studied. The origin and reasons of using certain designs in Namazlighs are dependent on the life style of Turkman race and are under the influence of pre-Islamic beliefs and elements of natural environment which survived in the textiles via creating new concepts after their conversion to Islam in mid-sixteenth century. Thus, as key and sacred symbol, Namazligh brings this question to the mind that what is the relationship between social, ritual and cultural aspects of Namazligh and Turkman race? The results of this study show that, such hand-woven textile represents the most important Islamic and pre-Islamic beliefs and values of Turkmans besides their most significant cultural elements. The cultural function of Namazligh is, in addition to transference of such meanings, to internalize them in the members of society and suggesting a kind of emotional attachment and motivation for following such meanings. Thus, it is like a context for creating designs which are related to a certain belief and has specific functions such as repelling evil-eyed injuries, security, birth and fertilization.

    Keywords: Agh Ghala, Namazligh, hand, woven textile, key symbols, summarizing symbols
  • Mahdi Moti', Maryam Mansoorian, Mahdi Sadvandi Page 87
    After the rise of Islam, the architectural styles of lands which joined the Muslim territory changed so that masterpieces such as great Mosques appeared as its result. The influence of Islam on both content and form of this architecture cannot be denied. The source of this influence is the knowledge mentioned in the generalities of the Holy Quran. The quality of such influence and the message of architectural work have been studied through tradition, mysticism and illumination. But the question is: Is it possible to look through the lens of the Quran and find a way to represent the truth embedded in the Quran in Islamic architecture?Using asymmetrical comparative method, this research aims to show how the Quran influences Islamic architecture via its literary elements. By explaining the status of the Quran and Islamic architecture as an art in the world, it is characterized that architecture is a place for representing the truth, like created beings, stated by human being in sensible world from supersensible world. Thus, it is the representation of very one reality, which is expressed by God in the form of words in the Quran. Since language in the Quran and architecture is embellished, a literary system can be considered for both of them. The language of the Quran is simple and clear, so the aspects and elements of literary system in the Quran can be identified. Through corresponding key common concepts in the literature of architecture and the Quran, the properties of those elements can be used for enhancing the “verisimilitude” of architecture. Correspondence between “theme” in the Quran and “concept” in architecture, “structure” in the Quran and “the organizing system” in the architecture, “form” in the Quran and “form” in the architecture and their applications are examples that show the representation of the Quran’s literary structure in Islamic architecture and the influence of Quran on it.
    Keywords: the Quran, Islamic architecture, literature, structure, concept
  • Mostafa Rostami Najafabadi, Abbas Jahanbakhsh Page 99
    The structural and operational defects of architecture have been turned into an obvious and noticeable issue for the experts and the public. This article explores more than ten years of experience in teaching courses at Art University of Isfahan and also refers to the role of correct training of engineers in promoting the operational quality of the architecture and especially seeks the answer of this question: how can technical courses increase the professional capabilities of graduates and consequently improve the quality of operating the buildings? In this regard, with the aid of case study on one of the expected abilities of the graduates, a technical test has been performed to assess the result of their education and in order to elucidate the role of educational system in defects of building industry, the test has been repeated in Germany (Architecture college of Berlin’s technical university) which has different conditions from Iran regarding the quality of construction. In addition, the process of education has been studied by analyzing the curriculum, the procedure of teaching courses, application of cognitive psychology issues like situation – based training, master and student system and its comparison with two different educational systems. After evaluating an index as an indication of appropriate relationship between educational environment and professional community, the educational system of medicine was studied and the most important reasons for this successful relationship were extracted and the strategies for extending such experience to architecture teaching were proposed. Finally, the findings of this research are given in conclusion section in the form of three strategies: applying the cognitive method of teacher–student, emphasis on a situation-based learning and group instruction.
    Keywords: architecture teaching, technical courses, situation, based teaching, architect's professional capability
  • Gholam Reza Islami, Fariba Shapourian Page 113
    Nowadays, training expert and experienced manpower is a major concern and necessity in all societies. Recent investigations have proved that lack of knowledge and efficiency in educated people as well as educational institutions cause major problems globally. Thus, in parallel to developments in the world there is a major shift in the methods of education in favor of more attention to the techniques of talent discovery in students. In this regard, recent discoveries and ideas were made available to all researchers via information centers. This proves the need for more study and investigation in the field of new educational methods. Based on what was presented here, the important question is what the methods of teaching creativity are in contemporary Western psychology. One of the most important and popular methods for promoting the educational level is taking advantage of the techniques in the field of psychology. Thus, this article tries to investigate the efficiency of teaching creativity methods for promoting the level of creativity of students. This research is a foundational research which uses analytic-descriptive method to identify the methods and how they are working. Studies carried out in this research show that most methods for teaching creativity are focusing on creativity process and creative thinking. Thus, teaching creativity dose not lead to general development of creative mind, especially in the case of artists who depend on emotions in addition to logic.
    Keywords: Theories, Methods, teaching creativity, Contemporary Western Psychology, creative thinking