فهرست مطالب

پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1392)

مجله پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1392)

  • 126 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم قاضی نژاد*، الهام ساوالان پور صفحه 5
    زمینه و هدف
    عرضه و سوء مصرف موادمخدر، به طور عمده تک جنسیتی (مردانه) به سمت دوجنسیتی شدن پیش می رود. در دهه های اخیر، نرخ رشد اعتیاد در میان زنان ایرانی به مراتب بیش از مردان بوده و در برخی پژوهش ها تا حدود دو برابر شده است. هدف مطالعه حاضر، شناخت اختلالات و آسیب های هویتی و رابطه آن با گرایش به سوء مصرف موادمخدر توسط دختران و زنان است.
    روش
    این پژوهش نوعی پیمایش زمینه یاب و پیشگو در میان 384 نفر نمونه از دختران دانشجوی دانشگاه های دولتی و آزاد اسلامی شهر تهران به صورت تصادفی است. ابزار پژوهش، در چارچوب رویکرد هویت مدار آندرسون و سنجش متغیر آمادگی برای اعتیاد، با استفاده از مقیاس جهانی استانداردشده مقیاس ایرانی آمادگی برای اعتیاد IAPS است. از آزمون F و تحلیل رگرسیون برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده به عمل آمده است.
    یافته ها
    قریب 40% دانشجویان مورد بررسی از آمادگی برای اعتیاد در حد متوسط و بالا برخوردار بوده و حدود 80% آنان از آسیب های هویتی(هویت آزاردهنده و فقدان کنترل هویت) ناشی از زندگی در شرایط تبعیض و طرد اجتماعی مزمن، در رنج اند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل های پیشرفته آماری موید تاثیر و مداخله جدی متغیرهای مطرح در مدل نظری و قابلیت بالای آن در تبیین و پیشگویی گرایش به اعتیاد در گروه های پر خطر، از جمله زنان، در جامعه ایران است.
    کلیدواژگان: آمادگی برای اعتیاد، هویت آزار دهنده، فقدان کنترل هویت، طرد اجتماعی، زنان، دانشجویان
  • مجید فولادیان*، زینب فاطمی امین، آرمین امیر، محمد غفاری زاده صفحه 25
    زمینه و هدف
    امروزه در سطح جامعه شاهد بروز مسائل اجتماعی هستیم که در کنار معضلات دیگر به یکی از منابع ظهور و گسترش «احساس ناامنی» در بین مردم و به خصوص زنان تبدیل شده است. این در حالی است که نتایج تحقیقات مختلف نشان می دهد تشدید اعمال قوانین کیفری و تقویت اقدامات پلیسی و سرمایه گذاری های همه جانبه دولت برای تعدیل احساس ناامنی، نتیجه مطلوبی به دنبال نداشته است. هدف اصلی مطالعه، این است که چه عواملی بر امنیت اجتماعی زنان تاثیرگذار است؟
    روش
    روش این پژوهش، پیمایش است. جامعه آماری زنان جوان شهر مشهد است که 606 نفر نمونه از بین آنان با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای خوشه ایانتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است (76/0=). برای تجزیه وتحلیل داده ها از آماره های توصیفی و تحلیلی (تحلیل رگرسیونی چندگانه) استفاده گردید.
    یافته ها
    تقریبا 14% از واریانس متغیر «احساس امنیت اجتماعی زنان» توسط متغیرهای اصلی تحقیق تبیین می شود که به ترتیب متغیرهای عملکرد دولت (273/0)، نحوه زندگی (208/0) و پرداخت رسانه ای (168/0-) اثرگذارترین متغیرها بر احساس امنیت اجتماعی زنان می باشند.
    نتیجه گیری
    در جهت افزایش احساس امنیت زنان در فضای شهری باید به عوامل تعیین کننده ای چون؛ رعایت نظم اجتماعی و پایبندی به هنجارهای اجتماعی، چگونگی نحوه زندگی زنان، گسترش روابط اجتماعی این قشر از جامعه شهری و جلب مشارکت هر چه بیشتر زنان در فعالیت های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به منظور ایجاد فضایی امن و عاری از استرس توجه ویژه داشت.
    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، احساس قدرت زنان در خانواده، عملکرد دولت، نظم اجتماعی، پرداخت رسانه ای، فضای شهری
  • مهدخت بروجردی علوی* صفحه 46
    زمینه و هدف
    در دورانی که به عصر ارتباطات و اطلاعات مشهور شده، به سهولت نمی توان منکر نقش تاثیرگذار پیام های منتشر شده از سوی رسانه های همگانی شد. افزایش و تنوع وسایل ارتباط جمعی، این باور را در ذهن محققان و تحلیل گران شکل داده است که رسانه ها قادرند باورها، ارزش ها و هنجارهای مردم را تغییر دهند، یا آن ها را تقویت کنند و درونی سازند. تحقیق حاضر در پاسخ به این سوال بود که نحوه انعکاس و برجسته سازی اخبار مجرمانه زنان در صفحه حوادث مطبوعات ایران چگونه است، آیا بین برجسته سازی اخبار مجرمانه زنان و مردان در مطبوعات، تفاوت معنا داری دیده می شود یا خیر؟
    روش
    برای رسیدن به پاسخ سوال این تحقیق، از میان روزنامه های سراسری -که دارای صفحه حوادث هستند- روزنامه «اعتماد» به روش تصادفی ساده انتخاب شد. جامعه آماری این تحقیق را کلیه مطالب صفحه حوادث روزنامه اعتماد در بازه زمانی نیمه دوم سال 1378 و نیمه اول سال 1388 تشکیل می دهد؛ از این جامعه، نمونه ای به شیوه تصادفی طبقه بندی شده، شامل 24 شماره (یک ماه آماری برای روزنامه) انتخاب شد و به لحاظ سیزده متغیر، بررسی شد. این متغیرها که شامل سبک مطلب، سبک تنظیم مطلب، ارزش خبری، محتوا، جنسیت بزهکار، جنسیت بزه دیده، داشتن تیتر در صفحه اول، محل وقوع جرم، داشتن عکس، سابقه رویداد، چگونگی ارتکاب جرم و چگونگی استفاده از کادر و ترام بودند، با استفاده از شاخص های نظریه برجسته سازی ساخته شدند و محقق را در جهت رسیدن به پاسخ سوال تحقیق رهنمون ساختند.
    یافته ها
    علی رغم این ذهنیت که از زنان انتظار اجرای اعمال مجرمانه نمی رود، روزنامه نگاران یا همان «دروازه بانان خبر» در انعکاس اخبار حوادث، بین اخبار مجرمانه زنان و مردان تفاوت معنا داری قائل نیستند و اخبار مجرمانه زنان، به گونه ای معنا دار، برجسته تر از اخبار مردان پوشش نمی گیرد.
    نتیجه گیری
    روزنامه نگاران ایرانی در پوشش اخبار حوادث، بر اساس اصول و رویه های حرفه ای عمل می کنند؛ نه بر اساس جنسیت مجرم.
    کلیدواژگان: تصویر زنان و مردان در رسانه، صفحه حوادث مطبوعات، جنسیت بزهکار، برجسته سازی
  • رسول ربانی، بتول محمود مولایی کرمانی، اصحاب حبیب زاده*، محمد عباس زاده صفحه 62
    زمینه و هدف
    احساس ناامنی به عنوان مقوله ای ذهنی و در عین حال عینی است که برای زنان به عنوان نیمی از جامعه، بسیار حیاتی می باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان احساس ناامنی در بین زنان، در نظر دارد از منظر جامعه شناختی، تاثیر برخی متغیرها به خصوص تاثیر نظارت اجتماعی رسمی و غیررسمی بر آن را تحلیل نماید.
    روش
    روش این پژوهش پیمایشی و جامعه آماری آن شامل دانشجویان دختر دانشگاه اصفهان بوده که به تعداد 370 نفر براساس فرمول کوکران و شیوه نمونه گیری سهمیه ایی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری ها پرسشنامه محقق ساخته با متغیرهای ناامنی جانی (891/0=)، ناامنی فکری (609/0=)، ناامنی مالی (829/0=)، ناامنی حقوقی (887/0=)، نظارت رسمی (812/0=) و نظارت غیررسمی (724/0=) بوده است. روش آماری مورد استفاده، شامل رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر بوده و برای محاسبه ضرایب مسیر، از برآوردهای نرم افزار Amos استفاده گردیده است. کلیه آمارها و تحلیل اطلاعات تحقیق حاضر (بدست آمده از ابزار پرسشنامه)، از طریق نرم افزار SPSS18، صورت پذیرفته است.
    یافته ها
    رابطه بین نظارت اجتماعی رسمی و احساس ناامنی، رابطه معنادار خطی و معکوس بوده و ضریب تعیین حاصله نشان می دهد که 31% تغییرات متغیر وابسته به وسیله متغیر مستقل نظارت اجتماعی رسمی تبیین شده است.
    نتیجه گیری
    نظارت اجتماعی رسمی (عملکرد نیروهای انتظامی) بر کاهش احساس ناامنی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: احساس ناامنی زنان، نظارت اجتماعی رسمی، نظارت اجتماعی غیر رسمی، دانشگاه اصفهان، دانشجویان دختر
  • سیداحمد حسینی، فرزانه صالحی* صفحه 83
    زمینه و هدف
    تغییرات تحت تاثیر فرایند توسعه در جوامع باعث شده اند تا در الگوی زندگی اجتماعی زنان نیز تغییراتی ایجادگردد و به دنبال آن میزان ارتکاب جرم در بین زنان افزایش یافته و تفاوت نسبت جنسی در ارتکاب جرم کمتر شود. هدف اصلی پژوهش حاضر شناسایی عوامل خانوادگی مرتبط با ارتکاب جرم زنان و ارائه راهکارهای علمی در جهت کنترل یا کاهش آن ها است.
    روش
    روش پژوهش، پیمایش از نوع علی– مقایسه ای است. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه محقق ساخته (میزان ازهم گسیختگی خانواده (86/0=)، نظارت و کنترل خانواده (84/0=) و وضعیت اقتصادی خانواده (90/0=)) توسط 60 نفر از زنان زندانی زنجان متهم به قتل، سرقت، موادمخدر و روابط نامشروع درسال 1390 به عنوان گروه کنترل به صورت تمام شمار و 60 نفر گروه مقایسه زنان غیرزندانی گردآوری شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آماره های توصیفی و آزمون خی دو استفاده گردید.
    یافته ها
    بین متغیرهای مجرمیت اعضای خانواده، از هم گسیختگی خانواده، کنترل و نظارت، فقر اقتصادی خانواده و ارتکاب جرم زنان رابطه وجود دارد، اما به لحاظ شدت ارتباط بین متغیرها بالاترین شدت مربوط به مجرمیت اعضای خانواده و فقر اقتصادی بود.
    نتیجه گیری
    ریشه بسیاری از آسیب های اجتماعی از جمله جرایم زنان در روابط نامناسب همسران با یکدیگر، والدین با فرزندان و نامناسب بودن محیط خانواده و عملکرد اعضای خانواده شناخته شده است که آموزش به خانواده ها در خصوص ارتباط با همسر و فرزندان می تواند در جهت بهبود فضای خانواده کمک کند.
    کلیدواژگان: عوامل خانوادگی جرم، جرایم زنان، نظارت بر جرم، فقر، از هم گسیختگی خانوادگی، ارتکاب جرم، زندانیان، زنجان
  • هنگامه خسروانی شریعتی* صفحه 98
    زمینه و هدف
    آسیب های اسکلتی-عضلانی مرتبط با کار، از جمله بزرگ ترین مشکلات بهداشت شغلی کشورها است. هدف این بررسی، تعیین فراوانی انواع آسیب های اسکلتی-عضلانی دانشجویان و مقایسه انواع آسیب ها بر حسب محل آسیب و بررسی تاثیر فعالیت های رزمی، ورزشی و سایر عوامل موثر بر آسیب در طی دوران آموزش و اتمام آن بوده است.
    روش
    نوع پژوهش توصیفی–مقطعی است. داده های پژوهش توسط 98 نفر از دانشجویان پلیس زن به روش تمام شمار از طریق پرسشنامه نوردیک استاندارد و بومی شده و معاینات پزشکی و آزمون آمادگی جسمانی در دو مرحله ابتدا و اتمام آموزش های رزمی-ورزشی در سال 1391 گردآوری شده اند. داده ها با آماره های توصیفی و آزمون تی و مک نمار وکولموگروف مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از 98 نفر دانشجو سالم، 77 نفر پس از پایان دوره آموزشی در حداقل یکی از قسمت های دستگاه اسکلتی-عضلانی وضعیت نامطلوب تری نسبت به زمان شروع دوره داشتند. پس از پایان دوره 61 نفر در ستون فقرات، 29 نفر در اندام تحتانی و 23 نفر در اندام فوقانی وضعیت نامطلوب تری نسبت به زمان شروع دوره داشتند. 7% فعالیت رزمی و 4/34% فعالیت ورزشی بر آسیب های اسکلتی-عضلانی در پایان دوره آموزشی تاثیر داشتند. ارتباطی بین عوامل فردی با ایجاد آسیب های اسکلتی-عضلانی از نظر آماری وجود نداشت (05/0
    نتیجه گیری
    توجیه و آموزش مربیان رزمی– ورزشی برحسب نوع جنسیت و آماده سازی و تقویت قوای جسمانی قبل از فعالیت های مربوطه، در کاهش آسیب های اسکلتی-عضلانی پلیس زن نقش موثری ایفا می کند.
    کلیدواژگان: آسیب های اسکلتی غضلانی، دانشجویان پلیس زن، فعالیت رزمی، فعالیت ورزشی، دانشگاه علوم انتظامی
  • صفحه 120
|
  • Maryam Ghazinejad*, Elham Savalanpour Page 5
    Background And Aim
    Drug abuse, which was mostly single-gendered (male), is becoming androgynous. In the past few decades, the rate of drug abuse among Iranian women has increased more than men; and some researches showed it has doubled. The present study investigates the identity disorders and its relationship with tendency of drugs abuse among girls and women.
    Method
    This study was a field detector and predictor survey consisted of a random sample of 384 subjects among female students of Tehran's Islamic Azad University and public universities. Research instrument consisted of identity-based approach in the framework of Anderson and assessing readiness for addiction via the scale of the global standardized Iranian Addiction Potential Scale (IAPS). F-test and regression analysis were used for data analysis.
    Findings
    Approximately 40% of students had moderate to high level of readiness for addiction and about 80% of them suffered from damage of identity (distressed identity and loss of identity control) due to chronic social exclusion and discrimination.
    Conclusion
    Advanced statistical analysis and experimental results confirmed the effectiveness of the major variables in the theoretical model in predicting the trends of addiction in high-risk groups in Iranian society, including women.
    Keywords: Readiness for addiction, Distressed identity, Loss of identity control, Social exclusion, Women, Students
  • Majid Fooladian*, Zeynab Fatemi, Amin, Armin Amir, Mohammad Ghfarizadeh Page 25
    Background And Aim
    Today we are witnessing social issues in the society which in addition to other problems have become one of the resources in the emergence and development of feeling insecurity among people, particularly women. However research results show that intensification of criminal law enforcement and strengthening of policing measures and comprehensive government investments have not had the desired result of moderating insecurity feeling. The main objective of this study was to find out which factors have influence on women's social security.
    Method
    The statistical population of this survey was 606 young women of Mashhad that were selected by multiple random sampling. Data was collected through a self-made questionnaire (α=0. 76). Descriptive and analysis statistics (multi-regression analysis) were used for data analysis.
    Findings
    Almost 14% of variable variance of women social security feeling was explained by the main research variables that respectively state functional variables (0.273), lifestyle (0.208) and the media paid (-0.168) were the most effective variables on women social feeling of security.
    Conclusion
    In order to increase the women's feeling of security in urban areas and create a safe and stress-free environment we should pay special attention to decisive factors such as respecting social discipline and adherence to social norms, women's lifestyle, development of social relations of this social stratum and attracting more and more women's participation in social, economic and cultural activities.
    Keywords: Feeling of Social Security, Sense of Women's Power in the Family, State function, Social discipline, Paid media, Urban areas
  • Mahdokht Boroujerdi, Alavi* Page 46
    Background and
    Purpose
    Due to the increase of various mass media, this belief has become common that media can change and form the values and norms of people or reinforce and individualize them. The present research seeks to see how the images of women criminals are in the Iranian press and are there any significant difference between their image and those of men.
    Method
    Etemad daily was chosen from among the Iranian dailies by simple random sampling. The statistical population consisted of all content of the incidents page of the Etemad Daily in 2008-2009 of which 24 issues were selected through stratified sampling and were analyzed by 13 indexes of Agenda-setting theory.
    Findings
    Although there is a belief that women do not commit crime, the findings showed the journalists did not consider any differences in reflecting incidents in the news related to men than those of women; and female-related crimes, significantly, are not covered as those of men.
    Conclusion
    It can be concluded that Iranian journalists acted based on professional processes not based on sexuality of criminals.
    Keywords: Women, Men Images of the media, Incidents pages of the press, Sexuality of criminals, Agenda, setting theory
  • Rasoul Rabani, Batool Mahmood, Molaiekermani, Ashab Habibzadeh*, Mohammad Abbaszadeh Page 62
    Background And Aim
    Feeling of insecurity is a subjective and also objective concept, which is essential especially for women who are half of the population of a society. This study with the aim of determining the rate of feeling of insecurity among women intended to analyze the impact of some variables especially formal and informal social control from sociological view.
    Method
    The statistical population of this survey was 370 female students of Isfahan University which were selected by Cochrane formula through quota sampling. Data were gathered through questionnaire with variables such as life insecurity (α=0.891), thought insecurity (α=0.609), financial insecurity (α=0.829), legal insecurity (α=0.887), formal control (α=0. 812) and informal control (α=0. 724). The statistical methods used for analyzing were multi-variables regression and path analysis and Amos software was used to calculate the path coefficient. All statistics in the present study was analyzed using SPSS18.
    Findings
    The relationship between formal social control and sense of insecurity were a linear and an inverse significant relation and the obtained coefficient of determination showed that 31% of variability of the dependent variable were explained by the independent variable of formal social control.
    Conclusion
    Formal social control (police function) had an effect on reducing sense of insecurity.
    Keywords: Formal Social Control, Informal social control, Women feeling of insecurity, Isfahan University
  • Seyed Ahmad Hosseini, Farzane Salehi* Page 83
    Background And Aim
    Changes affected by the development process in societies have caused by changes in women's pattern of social life and then have increased crime among women and followed by it decreases in sex ratio differences in crime. The main aim of this study was the identification of family-related factors of women’s crime and provide scientific solutions to control or reduce it.
    Method
    This study is a causal-comparative survey. Data was gathered through a self-made questionnaire by 60 women of the Zanjan prison (rate of family disorganization (α=0.86), family monitoring and control (α=0.84), and family economic situation (α=0.90)) accused of murder, robbery, drug abuse and illicit sexual relations in 1390 as a control group and 60 non-prisoner women as a comparison group. For data analysis, descriptive statistics and chi-square test were used.
    Findings
    There was a relation between variables of criminality of family members, family disorganization, control and monitoring, poverty and women's crime but among these variables criminality of family members and poverty have a high intensity.
    Conclusion
    The root of most social harm such as women crime has been recognized as inappropriate relations between spouse and parents with their children and inappropriate family environment and function of family members that family training about relation with spouse and children can help to improve family space.
    Keywords: Family, related crime factors, Women crime, Crime control, Poverty, Family disorganization, Committing crime, Prisoners, Zanjan
  • Hengameh Khosravani, Shariati* Page 98
    Background And Aim
    Work-related skeletal-muscular injuries are one of the most common occupational health problems in different countries. The purpose of this study was to determine the frequency of kinds of cadets’ skeletal-muscular injuries, compare injuries from the point of injury and assess the impact of combat activities, sport activities and other effective factors on injury during training period.
    Method
    Through this descriptive-cross sectional research. Data was gathered through 98 female cadets using standard and a native Nordic questionnaire, medical examination and physical fitness test in two stages of the beginning and end of combat training exercises in 2012. Data were analyzed through descriptive statistics and T and McNemar and Climograph tests.
    Findings
    Among 98 healthy cadets, after completing the course at least in one of the skeletal muscular parts of their bodies 77 of them had worse conditions than beginning of the course. After finishing the course, 61 cadets in their spine, 29 cadets in lower limbs and 23 cadets in their upper limbs had worse conditions than at the time they began the course. Combat exercises had 7% and physical exercises had 34.4% effect on skeletal-muscular injuries at the end of the course. No statistically significant relationship was seen between individual factors in creating skeletal- muscular injuries (p>0.05).
    Conclusion
    Briefing and training combat and sports training officers about gender-related exercises and preparation and reinforcement of physical strength of cadets before starting other activities play an effective role in reducing skeletal-muscular injuries in policewomen.
    Keywords: Skeletal, muscular injuries, Female police Cadet, Combat Activities, Sports exercises, Police University