فهرست مطالب

فصلنامه سیاست علم و فناوری
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 0
  • سعید روشنی*، سید سروش قاضی نوری، سید حبیب الله طباطباییان صفحات 1-16
    هدف پژوهش حاضر، بررسی و تبیین الگوی همکاری میان پژوهشگران حوزه سیاست گذاری و مدیریت فناوری در ایران است. در این پژوهش که از نوع علم سنجی است، با بررسی 175 مقاله نوشته شده توسط نویسندگان ایرانی در 17 نشریه داخلی و خارجی مرتبط با این حوزه، مبادرت به ترسیم و تحلیل شبکه هم نویسندگی میان پژوهشگران این حوزه دانشی شده است. این شبکه هم نویسندگی با استفاده از شاخص های تحلیل شبکه های اجتماعی در دو سطح کلان همچون چگالی، ضریب خوشه بندی، ساختار اجتماعات در شبکه هم نویسندگی و خرد مانند درجه مرکزیت، مرکزیت بینابینی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که پژوهشگران این حوزه بیشتر تمایل دارند که به صورت گروه های کوچک به تولید علم بپردازند و ارتباط میان آن ها ضعیف است. هم چنین می توان این شبکه را نوعی شبکه مستقل از مقیاس دانست.
    کلیدواژگان: تحلیل شبکه اجتماعی، شبکه هم نویسندگی، ماژولاریتی، درجه مرکزیت، مرکزیت بینابینی
  • سید سروش قاضی نوری*، سعید روشنی، نفیسه رضایی نیک صفحات 17-38
    فصلنامه سیاست علم و فناوری اولین و معتبرترین نشریه علمی-پژوهشی کشور در حوزه سیاست گذاری علم و فناوری و مدیریت فناوری است که از سال 1387 رسما فعالیت خود را آغاز نموده است. هدف این مقاله بررسی و مرور این فصلنامه و شناسایی ویژگی های اصلی آن و تحلیل عملکرد آن در طول 5 سال انتشار و بررسی مسیر تکامل این فصلنامه در مدت زمان فعالیت آن است. مقالات این فصلنامه از ابتدای انتشار تا سال پنجم، شماره 4، سال 1392 مورد بررسی قرار گرفته اند. در این مقاله تلاش شده است تا با بررسی جریان دانشی فصلنامه ویژگی های اصلی فصلنامه و مقالات چاپ شده آن و همچنین ویژگی های محتوائی آن شامل مفاهیم و موضوعات مقالات و روش تحقیق به کار گرفته شده در مقالات، شمایی کلی از این فصلنامه ارائه و در اختیار پژوهشگران و محققان این حوزه دانشی قرار گیرد. نتایج بررسی جریان دانشی فصلنامه نشان می دهد که بیشترین مشارکت در تولید و انتشار مقالات فصلنامه را نویسندگان مرد با 80 درصد داشته اند. همچنین نرخ پذیرش مقالات فصلنامه معادل 5/16 درصد بدست آمده است که نشان از نرخ پائین پذیرش مقالات دارد. نتایج بررسی ها نشان می دهد که دانشگاه ها بیشترین سهم در انتشار مقالات فصلنامه را داشته اند و در این میان دانشگاه های واقع در شهر تهران بیشترین سهم را به خود اختصاص داده اند. نتایج بررسی محتوائی فصلنامه نشان می دهد که بیشترین سهم انتشار مقالات از نظر موضوعی مربوط به مقالات مرتبط با حوزه سیاست گذاری/علم و فناوری، اقتصاد و مدیریت فناوری بوده اند. همچنین بیشتر مقالات از منظر جهت گیری پژوهش از نوع کاربردی، از نظر استراتژی تحقیق پیمایشی و از نظر هدف تحقیق توصیفی بوده اند.
    کلیدواژگان: فصلنامه سیاست علم و فناوری، جریان دانشی، ویژگی های محتوایی
  • سیدمحمود میثاقی *، سجاد فلاح زاده صفحات 39-60
    در روند سیاست گذاری و برنامه ریزی علم و فناوری کشور، ایجاد و توسعه فضاهایی نظیر پارک های علم-وفناوری که بتواند در سطح ملی و منطقه ای باعث تسریع در رشد و سپس توسعه پایدار مناطق گردد بسیار ضروری است. اقدامات نظری و عملی در سیاست های نوین برنامه ریزی کشور، ضرورت ایجاد پارک های علم-وفناوری مبتنی بر بنیان های مناطق با هدف دستیابی به توسعه پایدار را مورد تاکید قرار می دهد، لیکن برای وصول به این اهداف، تاکنون معیارها و اصول برنامه ریزی و طراحی، تدوین نشده اند. در این پژوهش کاربردی، با توجه به ویژگی های منحصربه فرد و مزیت های استان مازندران (نمونه مورد بررسی) که بر بستر اقتصاد طبیعت بنیان استوار است، اصول برنامه ریزی و طراحی متفاوتی برای تدارک و اجرای پارک های علم وفناوری در قیاس با سایر نقاط کشور و جهان صورت گرفته و تلاش شده است تا الگویی مناسب برای شرایط مشابه ارایه گردد. از طریق شناخت مفاهیم مرتبط با موضوع توسعه منطقه ای و چگونگی تعیین مزیت های منطقه ای مبتنی بر روش های علمی و ویژگی های مزیتی، اصول برنامه ریزی و طراحی در قالب تدوین بیانیه چشم انداز و فرآیند گردش کامل تولید در پارک ها تدوین شده اند. در جمع بندی مشخص شده که برای برنامه ریزی پارک های علم وفناوری، با توجه به متغیرهای اجتماعی، اقتصادی، زمانی و بویژه محیطی و فضایی مناطق مختلف، میتوان راهبردهای برنامه ریزی و طراحی متفاوتی را ارایه نمود، به ویژه اگر اقتصاد مناطق، «طبیعت بنیان» باشد. راهبردهای ارایه شده در پنج عرصه اقتصادی، مدیریتی، محیطی– کالبدی، اجتماعی– فرهنگی و دانش و فناوری دسته بندی شده و 65 هدف راهبردی در عرصه های مذکور ارایه شده اند.
    کلیدواژگان: پارک علم و فناوری، برنامه ریزی، توسعه منطقه ای، مزیت های منطقه ای، استان مازندران
  • طاهره میرعمادی* صفحات 61-76
    در این مقاله کوشش می شود در مورد توافق موقت ایران با کشورهای 1+5 به دو سوال اساسی پاسخ بگوید: اول اینکه آیا این توافق یک تغییر سیاستی در روند توسعه فناوری هسته ای محسوب شود و در صورت مثبت بودن، سوال دوم این است که این تغییر حاصل یک نوع فرآیند یادگیری بوده است یا حاصل یک نوع انطباق سیاستی دربرابر فشار محیط خارجی. مقاله با استفاده از مفهوم لایه های سیاستی پیتر هال و ظرفیت های مدیریتی، تحلیلی و تاملی سوزانا بوراس، به ارائه یک مدل نظری (مدل سیاست گذاری در محیط بین الملل) می پردازد و سسپس با بازخوانی داده های روندتاریخی مذاکرات که در چارچوب نظریه «روایت گرایی تصمیم گیری منطقی» مرتب شده اند، به تحلیل میزان هماهنگی دو تصمیم اساسی در دو نقطه عطف تاریخ 1383 و 1390 پرداخته است و در پایان نتیجه می گیرد که توافق موقت ایران به واقع، حاصل فرآیند یادگیری توامان سیاستی – دیپلماتیک ناشی از تعامل بین ظرفیت های تحلیلی و تاملی است که به صورت برآیند دیالکتیکی سیاست سازی های دو مرحله قبل و هم افزایی بین فرایند توسعه فناوری و یادگیری سیاستی بوجود آمده است. مقاله در پایان نتیجه می گیرد که این توافق در ماهیت، آغاز راه یک نوع تصحیح مسیر سیاست گذاری در بازگشت به ارزش ها و اصول سیاستی محسوب می گردند که تحت عنوان رهنمون های پارادایمی سلبی - ایجابی سیاست گذاری در حوزه فناوری هسته ای از قبل اعلام شده اند.
    کلیدواژگان: یادگیری سیاستی، انرژی هسته ای، غنی سازی اورانیوم، ظرفیت های تحلیلی، ظرفیت های تاملی
  • هادی نیلفروشان*، محمدرضا آراستی صفحات 77-93
    شکست شبکه ها یکی از انواع شکست نظام های نوآوری است که نسبت به سایر انواع شکست، کمتر مورد توجه محققین بوده است. در یک تقسیم بندی کلی، شبکه ها یا در مرحله تشکیل، با شکست مواجه می شوند و یا پس از شکل گیری، ناپایدار می شوند. حالت اول به شکست ضعیف و حالت دوم به شکست قوی شبکه ها معروف است. شکست در نظام نوآوری، ضرورتی را برای مداخله دولت در این عرصه فراهم می آورد. با این حال، به دلیل آنکه این فرآیند به خوبی تحلیل نشده است، چارچوب مداخله دولت در این عرصه نیز مشخص نیست. در این مقاله، فرآیند شکست ضعیف در شبکه های نوآوری مهندسی شده بر مبنای رویکرد فرآیندی و اکتشافی-توصیفی مورد بررسی قرار گرفته و از روش موردکاوی برای اعتبارسنجی مدل مفهومی استخراج شده استفاده گردیده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که به طور کلی شبکه ها به دو دلیل «از دست رفتن اعتماد» و «بی انگیزگی اعضاء» دچار ناپایداری می شوند. چهار زیرفعالیت کلیدی در تشکیل شبکه ها، که عبارتند از انتخاب اعضاء، طراحی ساختار، رسمیت بخشیدن به شبکه و مدیریت مخاطرات؛ هر یک می توانند به انحاء مختلف باعث ایجاد بی اعتمادی و یا بی انگیزگی در میان اعضای شبکه ها و متعاقبا ناپایداری گردند. با ارائه یک چارچوب مفهومی، نحوه تاثیر هر یک از فعالیت های چهارگانه در شکست شبکه های نوآوری از طریق دو عامل بی اعتمادی و یا بی انگیزگی، نشان داده شده است. در پایان، مکانیزم های موثر در شکست یکی از شبکه های نوآوری و توسعه فناوری صنعت نفت و گاز ایران با استفاده از چارچوب مفهومی پیشنهاد شده، تشریح شده است.
    کلیدواژگان: شبکه های نوآوری مهندسی شده، شکست ضعیف، انگیزه و اعتماد، صنعت گاز ایران
  • سلیمان ذوالفقار نسب*، عبدالکریم شادمهر، سیما نقی زاده صفحات 93-110
    کارکرد هدفمند نظام آموزشی تضمین کننده توسعه ملی هر کشوری است. آن چه دانشمندان، مهندسان و نیروی کار تریبت یافته از چنین نظامی در فرایند آموزش یاد می گیرند اهرمی است برای گردش چرخه اقتصادی کشور، افزایش تولید ناخالص ملی و هم زمان کسب درآمد فردی. به شرط ثابت بودن عوامل اثرگذار دیگر. انتظار آن است که در یک نظام آموزشی خوب ساختار یافته در جهت اهداف ملی، همه افراد به یک اندازه از مزایای این نظام آموزشی بهره ببرند. یکی از مهم ترین معیارهای ارزیابی عملکرد سیستم آموزشی، برنامه های اجرای آزمون های ملی و بین المللی استاندارد است. این برنامه های آزمون گیری که به منظور اندازه گیری رشد شناختی دانش آموزان اجرا می شوند، نشان می دهند که دانش آموزان هر کشوری به چه خوبی از مزایای یک سیستم آموزشی بهره مند شده اند. این تحقیق به بررسی عملکرد استانی گروه ریاضی و فنی در دو خرده آزمون سراسری ریاضی و فیزیک و مقایسه نتایج دو آزمون به تفکیک استان و جنسیت طی سال های 1387 تا 1391 می پردازد. همچنین برای شناخت جایگاه استان ها در پیوستار جهانی مبتنی بر آزمون های بین المللی TIMSS اعداد و ارقامی ارایه شده است. این پژوهش با طرح تحقیق پس رویدادی اجرا و برای تحلیل داده های استانی از روش اندازه گیری های مکرر استفاده شده است. داده های این تحقیق از بانک داده های سازمان سنجش آموزش کشور و جداول مرکز مطالعات ملی تیمز و پرلز جمع آوری شده است. نتایج نشان داد که در این دوره 5 ساله استان هایی با عملکرد بالا در مقایسه با استان های محروم بین 4 تا 5 واحد انحراف معیار در مقیاس استاندارد z فاصله ای ثابت دارند. میانگین عملکرد دختر ها پایین تر از پسرها است و دانش آموزان استان هایی که در آزمون های بین المللی عملکرد ضعیفی دارند به همان ترتیب در آزمون سراسری نیز ضعیف هستند.
    کلیدواژگان: محتوای آموزشی، مهارت های شناختی، آزمون های بین المللی، TIMSS، سرمایه انسانی، رشد اقتصادی، توسعه ملی
|
  • Saeed Roshani *, Soroush Ghazinoori, Seyed Habibollah Tabatabaeian Pages 1-16
    The aim of this paper is to investigate the pattern of collaboration between Iranian researchers in technology policy and management. In this study، as a Scientometrics، 175 Iranian associated papers from 17 Iranian and international journals have been reviewed، which led to drawing and calculation of a number of metrics for the co-authorship network. These metrics include density، clustering coefficient، the community structure in co-authorship networks as the macro indicators، and degrees as well as betweenness centrality index as the micro indicators. The results show that researchers in this area mostly tend to work in small groups and relationship between them are weak. Furthermore، the network can be considered as a scale-free network.
    Keywords: Social Network Analysis, Co, Authorship Network, Modularity, Degree of Centrality, Betweeness Bentrality
  • Soroush Ghazinoori *, Saeed Roshani, Nafiseh Rezaeinik Pages 17-38
    The Journal of Science and Technology Policy is the first and the most reliable scientific journals، which exclusively deals with science and technology policy and management issues in Iran. This journal has been regularly published since 2008. By reviewing articles published from first volume that appeared in 2008 to Vol (5) - Number (4) - 2013،this article aims to provide an insight into the characteristics of the journal’s articles for researchers by investigating the knowledge flow including the main characters of journal through the contents of the published articles، examining the concepts involved، the issues they deal with، and the research methods they use Analysis of the flow of knowledge throughout the articles in the Journal indicates that the most participation in publication of the Journal articles is 80% by male authors. Moreover، only 16. 5% of articles submitted to the journal are accepted for publication. The results of this study indicate that a majority of articles published in this journal are authored by the faculty members from the universities located in Tehran. Additionally، the results of thematic profile of the Journal indicate that most published articles are related to policy making / science and technology، the economy، and management of technology. Finally، many articles are descriptive، involve survey، and have practical applications.
    Keywords: Journal of Science, Technology Policy, Knowledge Flow, Thematic Profile
  • Seyed Mahmoud Misaghi *, Sajjad Fallahzadeh Pages 39-60
    Science and technology parks، which could result in accelerating growth and sustainable development of regions، play a key role in technological and scientific planning of the country. The modern science and technology planning theories emphasize the necessity of creating science and technology parks، which are based on the region’s natural resource endowments and technological capabilities. However، neither criteria nor principles in planning and designing these parks have been proposed. In this paper، given the unique features of Mazandaran، which has a natural resource based economy، we propose different principles for planning، designing، and implementing the science and technology parks. The principles of the planning and designing are codified in framework of the vision statement and full flow process of production in the parks by recognizing the concepts related to regional development، as well as identifying the regional advantages using the scientific methods and the regional comparative advantages. The results have shown that it is possible to provide different strategies of planning and designate for technology and science parks with respect to the social، economic، spatial، environmental، and temporal variables for a natural resource based economy. The strategies have been categorized in five areas: Economic، management، environmental-physical، social-cultural، and science & technology، and objective goals have been presented.
    Keywords: Science, Technology Park, Planning, Regional Development, Regional Advantages, Mazandaran Province
  • Tahereh Miremadi * Pages 61-76
    This paper aims to answer two basic questions pertaining to the interim accord between Iran and 5 + 1 countries First، can this accord be considered as a policy change in terms of Iranian nuclear technology policy. Second، if the policy has changed، is the change caused by a policy oriented learning or by an adjustment in response to the environmental pressure? Relaying on the conceptualization of policy learning tripartite layers and analytical and reflective capacity of Susana Borras، the paper presents a theoretical model for policy making at the international level. Then، based on the methodology of data collection and sorting “rational choice narrativism”، it analyses two different historical points of 2003 and 2010 in the negotiation process of Iran with the 5+1 powers. It maintains that interim accord is the result of a twin policy and diplomacy oriented learning backed by the technological، analytical and reflective capacity building. Finally، the paper addresses the first question and concludes that the accord is a realignment of the Iranian nuclear strategy with the positive and negative heuristics of nuclear policy paradigm.
    Keywords: Policy Learning, Nuclear Energy, Analytical Capacities, Reflective Capacities
  • Hadi Nilforoushan *, Mohammad Reza Arasti Pages 77-93
    Network failure is one of the factors explaining the failure of innovation systems، which in comparison with other factors، has been less studied. In general، networks may fail in two ways: a) weak failure which means that they fail in the initiation phase، b) strong failure which means that they fail in keeping the network stable. System failure is one of the most important rationales for government intervention. However، it is not clear that how government can intervene، due to the lack of deep understanding of the phenomenon. In this article، the process of weak failure of engineered innovation networks has been analysed in detail by using process and exploratory-descriptive approach. The validity and applicability of the conceptual model، which is generated is tested in a single in-depth case study. The results are showing that networks become unstable because of two reasons: disappearance of trust among the members of the network، which leads to the members losing their incentives to be involved in the networks. These two factors، might be the results of main activities of network creation، which are member selection، structure design، formalization of relationships and network governance. The conceptual framework، which is developed in this article shows how these four main blocks could cause the network failure through hurting the trust and damaging the incentives of network members. In the last half of the paper، the failure mechanisms of innovation networks in the gas industry in Iran are explained through the application of proposed conceptual framework.
    Keywords: Engineered Innovation Networks, Weak Failure, Incentives, Trust, Gas Industry, Iran
  • Solyeman Zolfagharnasab *, Abdol Karim Shadmehr, Sima Naghizade Pages 93-110
    Objective operation of educational system could guaranty the national development of any countries. Whatever educated work force، scientists and engineers have learnt from training processes is a lever to country economic circulation، growth domestic product and individual money making as well. Given to fixing other effective factors، it is expected that in a well-structured educational system in favor of national goals، all people can gain equal benefits from that education system. One of the most important evaluation criteria of educational system performance is national and international standard testing programs. These testing programs which have been implementing for assessing students cognitive growth illustrate how well the students of a country can benefit from an educational system. This research was conducted to investigate performances of mathematics and technical group in national math and physics sub tests in Iranian provinces. We compared the results according to the provinces and gender from 1387 to 1391. Also، to understanding Iran’s provinces placement over international continuum on the international test، TIMSS، some statistical indexes have been reported. This study has been accomplished by ex post facto design and repeated measurement method was used to analyze providences’ data. Data sets were collected from National Organization of Educational Testing databank and reported tables of National Study Center of TIMSS & PIRLS. During these 5 years، results were shown that distances between high performance provinces compare to deprived provinces have been fixed about 4 to 5 standard deviation on standard z scale. Girls’ mean performance is lower than boys، and students who come from low performance provinces in international tests also are weak on national tests.
    Keywords: Educational Content, Cognitive Skills, International Exams, TIMSS, Human Capital, Economic Development, National Development