فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1393)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • نسرین مقیمی، عزت الله رحیمی*، بایزید قادری، افشین سعیدی، روناک مهاجرپور صفحات 1-8
    مقدمه
    با توجه به اینکه مطالعات اندکی در مورد ارتباط اندکس های پلاکتی با فعالیت بیماری روماتوئید انجام شده است و هنوز بحث در این مورد وجود دارد، لذا این مطالعه به بررسی ارتباط شاخص های پلاکتی و شدت بیماری روماتوئید بر اساس معیار DAS28 می پردازد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه با طراحی کوهورت-تاریخی تعداد 250 نفر بیمار مبتلا به بیماری آرتریت روماتوئید (گروه مواجهه) و یک گروه 250 نفری نیز میان همراهان بیماران به صورت در دسترس انتخاب شدند. از افراد رضایتنامه کتبی و سپس از همه آنها 2 سی سی خون گرفته شد و به یک آزمایشگاه فرستاده شد. تمام بیماران توسط روماتولوژیست از نظر فعالیت بیماری معاینه شده و بر اساس فرمول DAS28 شدت فعالیت بیماری ارزیابی و محاسبه گردید. داده ها وارد محیط نرم افزار آماری SPSS ورژن 16 گردید و با تست های آماری تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین هموگلوبین (001/0 > P)، هماتوکریت (001/0 > P)، MCH (001/0 > P) و PLcr (002/0 = P) در گروه بیمار کمتر از گروه شاهد بود. میانگین تعداد پلاکت (001/0 > P)، RDW (001/0 = P)، و PDW (03/0 = P) در گروه بیمار بیشتر از گروه شاهد بود. میانگین های MCV (22/0 = P) و MPV (21/0 = P) در بین دوگروه تفاوت معنی دار آماری نداشت. بین نمره DAS28 با هموگلوبین (005/0 = P) و هماتوکریت (02/0 = P) همبستگی منفی معنی داری مشاهده شد ولی در تحلیل چند متغیره فقط ESR با شدت بیماری مرتبط بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه با افزایش شدت بیماری، هموگلوبین و هماتوکریت کمتر و پلاکت بیشتر شده بود. لذا از این شاخص های خونی میتوان بعنوان یک عامل پروگنوستیک اولیه استفاده کرد. ولی ESR میتواند یک شاخص پروگنوستیک مناسبی باشد. MCV و MPV نمی توانند عوامل پروگنوستیک مناسبی برای بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید باشند.
    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، پلاکت، پروگنوز
  • زینب کربلایی پازکی، مهدی ناطق پور، امیر حسین مقصود*، عفت سوری، افسانه متولی حقی، لیلا فریوز، معصومه خدادادی صفحات 9-20
    زمینه و هدف
    از آنجا که در سال های اخیر اهمیت گیاهان دارویی بومی در درمان مالاریا محرز شده است، در این مطالعه اثر عصاره الکلی گیاه درمنه ترکی بر روی پلاسمودیوم برگئی به طور تجربی در موش سوری مورد بررسی قرار گرفت و تاثیر آن با کلروکین مقایسه گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی که با استفاده از روش Peters انجام شد، تعداد 50 عدد موش سوری به 10 گروه 5 تایی تقسیم شدند. 9 گروه از آن ها با پلاسمودیوم برگئی آلوده گردیدند، 6 گروه با غلظت های مختلف از عصاره درمنه ترکی و گروه 7 با کلروکین تحت درمان قرار گرفتند. گروه 8 و 9 به ترتیب به عنوان گروه های پلاسبو و بدون درمان تعیین شدند. درمان به صورت زیر جلدی و تا 4 روز ادامه داشت. میزان پارازیتمی در روزهای چهار و هفت نسبت به گروه شاهد سنجیده شد. گروه 10 در این مطالعه بدون هیچ گونه تزریقی از انگل و دارو بوده، صرفا جهت کنترل مرگ و میر تصادفی موش ها در حیوان خانه نگهداری شد. پس از یافتن محدوده اثر دارو، در مرحله بعد به منظور یافتن موثرترین غلظت دارو، مجددا تعداد 55 عدد موش در 11 گروه 5 تایی با دامنه کوچکتری از غلظت های دارو، همراه با کنترل مورد بررسی قرار گرفتند. تحلیل داده های خام با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون T-test انجام گردید و موثرترین غلظت در بین غلظت های مورد استفاده مشخص شد.
    یافته ها
    بررسی نشان داد که غلظت های 1100 و 1300 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره گیاهی میزان پارازیتمی را در موش های آلوده بیشتر از سایر غلظت ها کاهش داده است، اما غلظت mg/kg 1100 سمیت کمتری داشته است. تاثیر کلروکین بر انگل های تحت مطالعه قاطع و بیشتر از غلظت های متفاوت عصاره الکلی درمنه ترکی بود (004/0p=).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد؛ تاثیر عصاره الکلی درمنه ترکی در غلظت mg/kg 1100 روی پلاسمودیوم برگئی قابل توجه است.
    کلیدواژگان: پلاسمودیوم برگئی، درمنه ترکی، درمان، کلروکین، موش سوری
  • سونا زارع، طیب قدیمی، محمد علی زارعی، فردین فتحی* صفحات 21-30
    چکیده
    زمینه و هدف
    سلول های کراتینوسایت انسانی ابزار مفیدی جهت انجام مطالعات سلول درمانی به منظور بهبود سوختگی ها و زخم های مزمن محسوب می شوند. همچنین کراتینوسایت ها با کارائی بالا به سلول های پرتوان القائی تبدیل می شوند. در این مطالعه جزئیات مربوط به روش های جداسازی، کشت و تکثیر سلول های کراتینوسایت از نمونه پوستی ختنه گاه انسان، توصیف شده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع آزمایشگاهی، و مشاهده ای بود. نمونه مربوط به پوست ختنه گاه نوزادانی که به تازگی ختنه شده بودند تحت شرایط استریل به آزمایشگاه منتقل شد. از آنزیم دیسپاز جهت جداسازی اپیدرم از درم و از آنزیم تریپسین برای جداسازی سلول های کراتینوسیت موجود در لایه اپیدرم استفاده شد. سلول ها در ظروف کشت پوشش داده شده با کلاژن نوع I انسانی و محیط کشت اپی لایف عاری از سرم، کشت داده شدند. ارزیابی های مورفولوژیک و ایمونوسیتوشیمی جهت تایید ماهیت سلول های جداسازی شده انجام شد.
    یافته ها
    نتایج ارزیابی های انجام شده نشان داد که سلول های جداسازی شده دارای مورفولوژی تیپیک کراتینوسایت ها بوده و آنتی ژن اختصاصی کراتینوسایت ها CK14 را هم بیان می کنند. هر 4 الی 5 روز یکبار سلول ها به نسبت 1 به 2 پاساژ داده شدند. بعد از پاساژ 10 تکثیر سلول ها به شدت کاهش یافته و از نظر مورفولوژیک ظاهری پهن و نازک پیدا کردند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه نحوه جداسازی و تکثیر کراتینوسایت های انسانی مشتق از نمونه پوستی ختنه گاه انسان در آزمایشگاه بهینه سازی شد. از آنجاییکه بیش از بیست بار سلول ها با موفقیت جداسازی شدند می توان نتیجه گرفت، روش معرفی شده در این مقاله که نسبت به روش های پیشین همراه با مقداری تعدیل و بصورت جزیی تری توصیف شده است در آزمایشگاه های دیگر نیز تکرار پذیر است.
    کلیدواژگان: کراتینوسایتهای انسانی، نمونه پوست ختنه گاه انسان، سایتوکراتین 14، محیط عاری از سرم
  • زهرا درخشانی نژاد*، پریسا فرنیا، فاطمه مریم شیخ الاسلامی، مونا افرایی کرهرودی، محدثه مظفری، شیما سیف، کیمیا تقوی، رشید رمضان زاده، محمدرضا مسجدی، علی اکبر ولایتی صفحات 31-39
    زمینه و هدف
    باتوجه به اهمیت افزایش بیماری های ناشی از مایکوباکتریوم های غیر سلی در سرتاسر جهان، ما مطالعه ای را به منظور ارزیابی بسامد این بیماری ها در منطقه خود انجام داده ایم. هدف از مطالعه حاضر شناسایی و بررسی میزان شیوع مایکوباکتریوم های غیر سلی در ایران از نمونه های مختلف بالینی، طی یک دوره 8 ساله در بیمارستان مسیح دانشوری بوده است.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی بر روی 8322 نمونه جدا شده از بیماران با علایم سل ریوی طی سال های 90-83 در مرکز تحقیقات مایکوباکتریولوژی انجام گردید. برای شناسایی گونه های مایکوباکتریوم ابتدا یک قطعه bp190 از ژن IS6110 با استفاده از پرایمرهای Tb2 و Tb1 تکثیر گردید. نمونه هایی که دارای نتیجه PCR بر مبنای IS6110 منفی بودند به منظور بررسی مایکوباکتریوم های غیر سلی با استفاده از ژن hsp65 با روش PCR-RFLP مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    از کل 8322 نمونه، (5/1%) 124 سویه NTM مشخص گردید. میانگین سنی بیماران NTM مورد مطالعه 9/18± 57 سال (با رنج سنی 88-7 سال) بود و همین طور غالب این بیماران (6/55%) مرد بودند. رایج ترین گونه های شناسایی شده در این مطالعه، شامل مایکو باکتریوم سیمیایی (3/44%)، مایکوباکتریوم چلونی (9/16%) و مایکوباکتریوم کانزاسی (9/12%) بودند.
    نتیجه گیری
    در این بررسی ما شیوع بالایی از مایکوباکتریوم سیمیایی را میان بیماران مشاهده کردیم. با توجه به این که پروتکل درمانی در مورد مایکوباکتریوم های غیر سلی با مایکوباکتریوم توبرکلوزیس کمپلکس متفاوت می باشد بنابراین تشخیص این گونه ها در اسرع وقت اهمیت قابل توجهی برای پزشکان در بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: NTM، مایکوباکتریوم های غیر سلی، hsp65
  • اردشیر نجفی، فرزاد کمپانی، وحید صدیقی گورابی، فردین غریبی* صفحات 40-46
    مقدمه
    تشنج شایعترین اختلال نورولوژیک در بین اطفال است که نه به عنوان یک تشخیص بلکه به عنوان یک تظاهر بالینی از بیماری های زمینه ای شناخته می شود. پاتو‍ژنز این بیماری تاکنون شناخته نشده است ولی زمینه ژنتیکی و تغییرات نوروترانسمیترها، عناصر کمیاب و برخی یون ها از جمله منیزیم در بروز آن دخیل شناخته شده اند. این مطالعه با هدف بررسی سطح منیزیم در کودکان و ارتباط آن با ابتلا به تشنج طراحی و اجرا گردید.
    روش کار
    این مطالعه به روش مورد – شاهد بر روی 78 کودک 6 ماه تا 5 سال مبتلا به تب و تشنج و 74 کودک که به علتی غیر از تب و تشنج در بیمارستان بعثت در سال های 1391-1390بستری شده بودند، انجام گردید. ابتدا مشخصات دموگرافیک و سوابق بیماری و مدت تشنج کودک از والدین اخذ گردید و در صورت داشتن شرایط ورود به مطالعه از آنها نمونه خون به منظور تهیه سرم گرفته شد. پس از تهیه سرم کودکان در آزمایشگاه با استفاده از دستگاه اتو آنالیزر هیتاچی 902 و کیت پارس آزمون به روش اسپکتروفتومتری، سطح منیزیم بر حسب میلی گرم بر لیتر تعیین شد. محدوده طبیعی منیزیم 23 -15 میلیگرم در لیتر در نظر گرفته شد. داده های حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS.18 و آمارهای توصیفی و آزمون آماری t-test برای مقایسه سطح منیزیم در دو گروه و در دو جنس و آزمون کای دو و محاسبه OR برای محاسبه نسبت شانس ابتلا به تشنج استفاده شد.
    یافته ها
    بالاترین فراوانی به تشنج های با طول مدت 5 دقیقه می باشد (24%) و تشنج نوع تونیک کلونیک (4/74%) تعلق داشت. میانگین سطح منیزیم در پسران 18/3 ± 87/22 و در دختران 89/5 ± 77/24 که باهم تفاوت معنی دار آماری داشتند (015/0 =P). میانگین سطح منیزیم در کودکان مبتلا به تشنج 87/3 ± 09/24 و در کودکان سالم 50/5 ± 40/23 که باهم تفاوت نداشتند (37/0 =P). نسبت شانس برای ابتلا به تشنج در کودکان با کمبود منیزیم برابر 38/1 بود.
    نتیجه گیری
    بطور کلی می توان گفت که سطح منیزیم در کودکان مبتلا به تشنج با کودکان سالم تفاوت ندارد و نمی توان کمبود این عنصر را به تنهایی در بروز تشنج موثر دانست. اگرچه سطح منیزیم در اکثر کودکان مورد مطالعه بالاتر از حد نرمال بود.
    کلیدواژگان: منیزیم، تشنج، کودکان، تب
  • رضا رجبی، شادان محمدپور* صفحات 47-56
    هدف
    هدف این مطالعه بررسی ارتباط سینماتیک صفحه ساجیتال تنه و زانو با حداکثر نیروی برشی قدامی تیبیا بود.
    روش بررسی
    حداکثر نیروی برشی قدامی تیبیا طی فرود تک پا در 22 زن ورزشکار سالم محاسبه شد. سینماتیک تنه و زانو شامل فلکشن رو به جلو تنه و فلکشن زانو با استفاده از دستگاه تحلیل حرکت ثبت شدند. همبستگی میان سینماتیک تنه و زانو با حداکثر نیروی برشی قدامی تیبیا بررسی شد.
    یافته ها
    زوایای فلکشن تنه (757/0-r=، 05/0>P) و زانو (456/0-r=، 05/0>P) در لحظه تماس پا با زمین، دارای همبستگی معنادار منفی با حداکثر نیروی برشی قدامی تیبیا بودند.
    نتیجه گیری
    جهت این همبستگی ها نشان می دهد که فلکشن کمتر تنه و زانو موجب حداکثر نیروی برشی قدامی تیبیای بیشتر طی عمل فرود تک پا می شود. از این رو برنامه های تمرینی باید بر فلکشن بیشتر تنه و زانو تاکید نمایند. این نتایج شواهدی مهم را برای کسانی که عوامل خطر آسیب ACL را بررسی می کنند، فراهم می آورد تا برنامه های تمرینی خود را بر این اساس طراحی نمایند.
    کلیدواژگان: سینماتیک، نیروی برشی قدامی تیبیا، لیگامان صلیبی قدامی، فرود تک پا
  • افشین ملکی*، هیوا دارایی، حسن امینی، پگاه بهمنی صفحات 57-67
    مقدمه
    امروزه افزایش غلظت ترکیبات مختلف و به ویژه آلاینده در آب های طبیعی به خصوص منابع آب زیرزمینی، باعث ایجاد نگرانی هایی شده است. نیترات به عنوان یکی از شاخص های شیمیایی آلودگی آب از دیرباز مورد توجه بوده است. هدف از این مطالعه تعیین خصوصیت شیمیایی آب شرب و تغییرات نیترات در آب شرب روستاهای شهرستان دیواندره بود.
    روش بررسی
    این تحقیق، یک مطالعه توصیفی-تحلیلی به منظور تعیین کیفیت آب شرب 30 روستا در شهرستان دیواندره بود. تعداد 60 نمونه طی دو مرحله از منابع تامین آب برداشت شد و طبق روش استاندارد آنالیز گردید. جهت تحلیل نتایج از روش های آمار توصیفی، نمودارهای پایپر، شولر و آزمون ویلکاکسون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که به غیر از نیترات در تعدادی از منابع، غلظت سایر پارمترهای کیفی مورد بررسی کمتر از حد مجاز می باشد. میانگین غلظت نیترات طی مرحله اول نمونه برداری (فصل کم آبی) در منابع تامین آب 61/25 ± 13/26 میلی گرم در لیتر بود. به همین ترتیب میانگین غلظت نیترات طی مرحله دوم نمونه برداری (فصل پر آبی) در منابع تامین آب80/29 ± 47/28 میلی گرم در لیتر بود. بر اساس نمودار شولر کیفیت آب از لحاظ شرب بین خوب تا متوسط متغیر می باشد.
    نتیجه گیری
    اگر چه میانگین غلظت نیترات در 80 درصد نمونه ها از حد استاندارد کشوری کمتر است، اما تدوام روند کنونی به ویژه در بخش فعالیت های کشاورزی و استفاده کنترل نشده از منابع آب زیرزمینی در امر کشاورزی سبب تغییر و کاهش کیفیت آب خواهد شد. لذا نظارت بر فعالیتهای کشاورزی و مصرف کود، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پایش کیفی آب، منابع آب، شاخص کیفیت آب، نیترات
  • اصغر زره پوش*، محمد باقر کجباف، لیلا حشمتی فر، امیر حسین صادقی حسنیجه، حامد امیدی صفحات 68-76
    هدف
    با توجه به اهمیت جهت گیری مذهبی بر سلامت روان و ثبات آن تا دوران بزرگسالی، این مطالعه با هدف بررسی جهت گیری مذهبی/اسلامی و ویژگی های شخصیتی دانشجویان بر اساس پنج عامل شخصیت (NEO) انجام گرفت.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی– تحلیلی بود. 272 شرکت کننده (مرد و زن) با دامنه ی سنی 18 – 28 سال به روش نمونه گیری خوشه ایاز دانشگاه اصفهان انتخاب و با استفاده از دو پرسشنامه: 1) پرسشنامه شخصیتی NEO، فرم کوتاه (NEO-FFI) و 2) پرسشنامه ی جهت گیری مذهبی اسلامی مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که همه ی رگه های پنج عامل شخصیت به جز روان آزرده خویی با جهت گیری مذهبی رابطه دارند (01/0P <) و عامل گشودگی نسبت به تجربه، 11/0 از واریانس جهت گیری مذهبی را در دانشجویان پیش بینی می کند. همچنین بر اساس نتایج بدست آمده، جهت گیری مذهبی بین دو جنس تفاوت معنادار دارد (05/0p <).
    نتیجه گیری
    در مجموع، یافته ها نشان می دهند که رگه های شخصیتی با جهت گیری مذهبی رابطه داشته و از بین آنها گشودگی نسبت به تجربه نقش مهم تری ایفا می کند.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، اسلامی، پنج عامل شخصیت NEO، دانشجو
  • الهام شبیری، فریبا پناهی* صفحات 77-83
    مقدمه
    توده های پستانی، یافته شایعی در زنان چه قبل از یائسگی و چه بعد از یائسگی می باشند. با توجه به این که تشخیص زودرس سرطان پستان توسط تکنیک های رادیولوژیک منجر به کاهش حدود 20 تا 30 درصد از مرگ و میرهای ناشی از سرطان پستان شده است، لذا افتراق توده های خوش خیم از بدخیم پستانی دارای ارزش فوق العاده است و در این میان سونوگرافی داپلر رنگی به عنوان یک روش تصویر برداری از اهمیت برخوردار می باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارزش تشخیصی سونوگرافی معمولی و داپلر رنگی در تعیین ماهیت خوش خیم یا بدخیم بودن توده های سالید پستان است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع ارزش تشخیصی است و بر روی 93 بیمار زن که با توده سالید پستان جهت (Fine Needle Aspiration) FNA به بخش پاتولوژی بیمارستان امام رضا (ع) کرمانشاه مراجعه کردند، انجام گرفت. بیماران قبل از بیوپسی تحت سونوگرافی داپلر رنگی قرار گرفتند و سپس نتایج سونوگرافی با نتایج پاتولوژی تطبیق داده شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری و روش ارزش تشخیصی و نرم افزار SPSS ویرایش 20 تجزیه و تحلیل گردید.
    نتایج
    میزان حساسیت 8 شاخص سونوگرافی معمولی و داپلر رنگی وجود جریان خون در توده، میزان (resistive index) RI، (peak systolic velocity) PSV، (End diastolic velocity) EDV، اندازه توده، حاشیه نامنظم توده، وجود (enhancement) ENH پشت توده و شادو پشت توده به ترتیب برابر 63، 100، 35، 100، 26، 89، صفر و 15 درصد می باشد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه، ارزش تشخیصی عروق توده، حاشیه توده، میزان RI و EDV در افتراق توده های بدخیم دارای ارزش معناداری بودند و می توانند پیش بینی کننده وضعیت توده های پستان باشند.
    کلیدواژگان: سونوگرافی داپلر رنگی، توده های خوش خیم پستان، توده های بدخیم پستان، بیوپسی
  • مهدی زارع بهرام آبادی*، الهام دهقانی صفحات 84-92
    مقدمه
    امروزه گرایش به جراحی های زیبایی به ویژه رینوپلاستی در جامعه ما افزایش یافته است. ویژگی های روانشناختی افراد قبل از رینوپلاستی یکی از عوامل پیش بینی کننده رضایت بیمار از جراحی است. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه هوش هیجانی، تصویربدنی و کیفیت زندگی متقاضیان رینوپلاستی (قبل از عمل) با گروه گواه بود.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه علی- مقایسه ای بود. نمونه تحقیق از دو مرکز درمانی غیر دولتی مرتبط با جراحی های زیبایی در شهرستان اراک و در طی دوره زمانی شش ماهه (از آبان ماه 1389 تا فروردین 1390) انتخاب شدند. 80 نفر از متقاضیان رینوپلاستی مراجعه کننده به مراکز مذکور به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با 80 نفر از همراهان این متقاضیان مورد مقایسه قرار گرفتند. 40 نفر از هر گروه را خانم ها و 40 نفر دیگر را در هر گروه آقایان تشکیل دادند. افراد دو گروه از نظر جنس، سن و وضعیت تاهل همتا شدند. همچنین از ابزارهای هوش هیجانی شرینگ، کیفیت زندگی (36-SF) و تصویربدن، برای سنجش متغیرهای پژوهش استفاده شد. تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون tبرای دو گروه مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نمره مهارت اجتماعی و ارزیابی ظاهری متقاضیان رینوپلاستی به طور معنادار پایین تر از گروه گواه بود. همچنین نمره سرمایه گذاری ظاهری این متقاضیان به طور معناداری بالاتر از گروه گواه بود و بین این دو گروه تفاوتی از نظر کیفیت زندگی دیده نشد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد متقاضیان رینوپلاستی در این تحقیق از مهارت اجتماعی و ارزیابی ظاهری پایین و سرمایه گذاری ظاهری بالایی برخوردارند.
    کلیدواژگان: رینوپلاستی، هوش هیجانی، تصور از خود و کیفیت زندگی
  • حمید باباولیان، علی محمد لطیفی*، مهرداد موسی زاده مقدم صفحات 93-102
    سابقه و هدف
    دریاچه نمک آران و بیدگل یکی از دریاچه های پر شور در ایران است که سرشار از لجن های سیاه معدنی است. مطالعات نشان داده است که این نوع لجن حاوی آنتی بیوتیک های طبیعی و مواد معدنی است و این قابلیت را دارد تا در درمان بیماری های مختلف مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه با هدف ارزیابی خواص فیزیکوشیمیایی و ضد میکروبی لجن این دریاچه بر روی چند پاتوژن شایع مقاوم به آنتی بیوتیک انجام شد.
    روش بررسی
    به منظور بررسی خواص فیزیکوشیمیایی نمونه لجن از تست های XRD و XRF استفاده شد. جهت بررسی فعالیت ضد میکروبی لجن نیز پس از بررسی الگوی مقاومت به آنتی بیوتیک نمونه های باکتریایی که شامل سودوموناس آئروجینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کولی و اسینتوباکتر بومانی بودند از روش تعیین حداقل غلظت کشنده استفاده گردید. برای این منظور سریال رقتی از نمونه لجن (g/ml 01/0 تا g/ml 6/0) در محیط کشت مولر هینتون آگار تهیه شد.
    یافته ها
    بررسی خواص فیزیکوشیمیایی و مقایسه آن با نمونه تجاری شده خارجی نشان داد که درصد ترکیبات معدنی نمونه لجن دریاچه شبیه به نمونه تجاری است، به غیر از یون های Na+ و Cl- که در نمونه لجن دریاچه دارای درصد بیشتری است. بررسی فعالیت ضد میکروبی لجن بر روی سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک نشان داد که در 90% سویه ها میزان MBC نمونه لجن g/ml 4/0 می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج کسب شده می توان عنوان نمود این لجن قابلیت بسیار مناسبی برای تجاری سازی و فرآوری ترکیبات آن جهت عرضه در بازار و همچنین استفاده در کلینیک های لجن درمانی دارد.
    کلیدواژگان: لجن معدنی، آران و بیدگل، ضد میکروبی، فیزیکوشیمیایی
  • پوپک معتمدوزیری*، فرید بحرپیما، سید محمد فیروزآبادی، بشری هاتف صفحات 103-113
    مقدمه
    ناتوانایی های به جا مانده از سکته مغزی در اندام فوقانی مشکلات عملکردی ماندگارتری داشته و در تحقیقات مختلف کمتر از اندام تحتانی مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از تحریکات مغناطیسی به عنوان وسیله ای برای تولید جریان های القایی در مغز با اهداف درمانی، روش جدیدی است. هدف این مطالعه سنجش تاثیر استفاده از تحریکات مکرر مغناطیسی مغز بر کاهش سفتی مفصل دست مبتلا و مقایسه آن با تاثیرات حاصله از استفاده منحصر توانبخشی بود.
    روش بررسی
    این تحقیق به صورت تجربی بر روی 12 بیمار همی پلژی با شرایط ورود به مطالعه در دو گروه توانبخشی با تحریک مغناطیسی کاذب و توانبخشی با تحریک مغناطیسی واقعی به منظور تسهیل مکانیزم های حرکتی انجام گرفت. درمان 10 جلسه، 3 بار در هفته بوده و ارزیابی سفتی مفصل در طی حرکت فلکشن- اکستنشن مچ دست و سوپینیشن- پرونیشن ساعد، پیش از درمان و در انتهای درمان به وسیله Wrist Robo Hab انجام گرفت.
    یافته ها
    در گروه کنترل، مقاومت عضلات فلکسور مچ دست در برابرحرکت اکستنشن، کاهش غیر معنی دار (207/0=p) و در عضلات پروناتور، کاهش غیر معنی دار (291/0=p) نشان داد. در گروه مداخله، کاهش معنی دار در مقاومت عضلات فلکسور و پروناتور (009/0=p و 035/0=p) دیده شد.
    نتیجه گیری
    تحریک مغناطیسی مغز، زمانی که درمان های مرسوم کمتر کمک کننده هستند، موجب کاهش سفتی مفصل دست مبتلا بیماران سکته مغزی در مراحل مزمن سکته مغزی می گردد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، تحریک مغناطیسی مغز، توانبخشی مرسوم، سفتی مفصل، Wrist Robo Hab
  • محمد خلج کندری*، سیده الهام عابد حیدری، محمد علی حسینپور فیضی صفحات 114-123
    مقدمه
    نقایص مرتبط با عملکرد ناقل های ژنی اعم از ناقل های ویروسی و غیر ویروسی باعث شده است محققان برای دستیابی به ناقل یا ناقل های ژنی ایده آل به تحقیقات خود ادامه دهند. فاژها به خاطر داشتن یکسری مزیت ها همچون حفاظت از ژن خارجی، عدم ایمنی زایی و پایداری در شرایط مختلف، به عنوان گزینه ای مطلوب برای انتقال ژن مطرح شده اند. هدف از این پژوهش، دستیابی به یک سازه فاژی و ارزیابی پتانسیل آن جهت انتقال ژن به سلول های یوکاریوتی بوده است.
    روش بررسی
    با برش درون سلولی ناقل فاژی Lambda-Zap CMV XR که دارای ژن GFP بوده است، سازه فاژمیدی pCMV-Script Ex بدست آمد و پس از بسته بندی توسط فاژ کمکی، ذرات فاژی M13 GFP حاصل شدند. ذرات فاژی حاصل جهت آلوده سازی رده سلولی انسانی AGS مورد استفاده قرار گرفتند. در نهایت به کمک روش های PCR و میکروسکوپ فلورسانس میزان ورود ذرات فاژی M13-GFP به رده سلولی انسانی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی سلول های تیمار شده با میکروسکوپ فلورسانس نشان داد که ذرات فاژی M13-GFP توانایی ورود و بیان ترانسژن در سلول های یوکاریوتی را دارند با این وجود کارآیی انتقال بسیار ناچیز است. همچنین نتایج حاصل از PCR گویای این مطلب است که میزان ورود حامل ژنی M13-GFP به رده سلول های یوکاریوتی وابسته به دوز می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج گویای آن است که فاژ M13 می تواند به عنوان یک سیستم مناسب برای انتقال ژن به سلول های یوکاریوتی در نظر گرفته شود، چراکه تمایل ورود آنها به سلول های یوکاریوتی بسیار کم است و می توان با اتصال و یا نمایش مولکول های هدفگیری بر سطح ذرات فاژی، ترانسژن را به شکل موثری به سلول هدف منتقل کرد.
    کلیدواژگان: ژن درمانی، انتقال ژن، فاژ M13
  • سمیه مالمیر، مهوش جعفری * صفحات 124-133
    مقدمه
    دیازینون و پاراکسون دسته ای از ارگانوفسفره های آفت کش هستند که بطور وسیع در کشاورزی استفاده می شوند. بعضی از ارگانوفسفره ها سبب افزایش تولید رادیکال های آزاد می گردند. هدف از این مطالعه مقایسه اثر دیازینون و پاراکسون بر سیستم آنتی اکسیدان ریه موش صحرایی است.
    روش بررسی
    در مطالعه تجربی حاضر، 49 سر موش های صحرایی نر نژاد ویستار به صورت تصادفی در 7 گروه قرار گرفتند: گروه کنترل روغن ذرت را به عنوان حلال دیازینون و پاراکسون و شش گروه آزمایش که دیازینون را در دوزهای mg/kg 30، 50 و 100 و پاراکسون را در دوزهای mg/kg 3/0، 7/0 و 1 به صورت داخل صفاقی دریافت کردند. 24 ساعت پس از تزریق حیوانات با اتر بیهوش و بافت ریه جدا گردید و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون S- ترانسفراز (GST) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) همچنین غلظت گلوتاتیون (GSH) و مالون دی آلدیید (MDA) توسط روش های بیوشیمیایی تعیین شدند. معنی دار بودن نتایج توسط آنالیز واریانس (ANOVA) به همراه تست توکی تعیین شد.
    یافته ها
    فعالیت آنزیم های SOD، CAT و GST ریه در دوزهای بالاتر از mg/kg3/0 پاراکسون و در دوز mg/kg 100 دیازینون به طور معنی دار افزایش یافت. افزایش فعالیت LDH و غلظتMDA و کاهش غلظت GSH ریه در دوزهای بالای پاراکسون مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    دیازینون و پاراکسون باعث القاء تولید رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو وابسته به دوز می شوند. افزایش سطح پراکسیداسیون لیپیدها و کاهش GSH احتمالا نشان دهنده نارسایی سیستم دفاعی آنتی اکسیدان برای مقابله با رادیکال های آزاد و آسیب اکسیداتیو بافتی می باشد. اثر سمیت پاراکسون روی سیستم آنتی اکسیدان شدیدتر از دیازینون است.
    کلیدواژگان: دیازینون، پاراکسون، سیستم آنتی اکسیدان، موش صحرایی، ریه
  • فرهاد نعلینی، نازنین فرشچیان*، غلامرضا آنی، منصور رضایی صفحات 134-139
    مقدمه
    CT اسکن همواره نقش اصلی را در تصویر برداری کبدی عهده دار است. تصاویر سی تی اسکن را می توان با تنظیم ها یا به اصطلاح با پنجره های مختلف مشاهده کرد. هدف از این مطالعه بررسی میزان تطابق نتایج تنظیم پنجره کبدی با سی تی اسکن با تنظیم استاندارد شکمی در تشخیص ضایعات فضاگیر کبدی است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی است و بر روی 162 بیمار که به دلیل کانسر، تحت فالوآپ بودند و یا بیمارانی که به دلایل دیگری مثل تروما و یا هر گونه علامت شکمی مراجعه نموده و سی تی اسکن استاندارد شکمی با تزریق برایشان انجام شده، انجام گرفته است. سپس بر روی سی تی استاندارد شکمی این بیماران، تنظیم پنجره کبدی اعمال شده و تصاویر حاصله توسط دو رادیولوژیست با تجربه، از نظر وجود و یا عدم وجود ضایعات کبدی مورد بررسی قرار گرفته، به علت عدم توافق تشخیص دو رادیولوژیست در 10 مورد، تحلیل ها بر روی 152 بیمار انجام گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های آماری و نرم افزار SPSS ویرایش 20 تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    بر اساس تنظیم پنجره استاندارد و کبدی در کل به ترتیب 6/27 و 2/32 درصد افراد دارای ضایعه کبدی بودند. در 5/10 درصد افراد تعداد ضایعات تشخیصی براساس تنظیم پنجره کبدی نسبت به تنظیم پنجره استاندارد افزایش یافته بود. همچنین، تفاوت بین تعداد ضایعات فضاگیر کبدی در تنظیم پنجره کبدی با سی تی اسکن استاندارد شکمی معنادار بود و میزان تطابق نتایج دو نوع تنظیم پنجره برابر 78/0 بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد که تعداد ضایعات کشف شده در CT با پنجره کبدی بیش از ضایعات کشف شده در CT استاندارد می باشد و این تفاوت معنادار است. لذا بهره گیری از تنظیم پنجره کبدی به عنوان یک ابزار ارزشمند در بررسی ضایعات فضاگیر کبد می تواند مثمرثمرتر باشد.
    کلیدواژگان: سی تی اسکن، ضایعات کبدی، پنجره کبدی، سی تی استاندارد شکمی
|
  • Dr Nasrin Moghimi, Dr Ezatollah Rahimi *, Dr Bayazid Ghaderi, Afshin Saeeedi, Roonak Mohajerpour Pages 1-8
    Background And Aim
    There are few studies about the relationship between platelet indices and the activity of rheumatoid disease and it is still a controversial issue. Therefore we decided to study the relationship between platelet indices and severity of rheumatoid arthritis according to DAS28 criteria.
    Material And Methods
    In this Historical cohort study, 250 patients with rheumatoid arthritis and 250 people who accompanied the patients were selected via convenient sampling method. After written consent; 2cc of blood was taken from each patient and was sent to our laboratory. All patients were examined by a rheumatologist for diagnosis of disease activity. DAS28 formula was used to evaluate the severity of disease activity. Data were entered into SPSS 16 software and analyzed by independent t-test, Pearson correlation and multiple regression analysis.
    Results
    The mean values of hemoglobin (p<0.001), hematocrit (p<0.001), MCH (p<0.001), and PLcr (p=0.002) were lower in the patient group compared to the control group. The mean values of platelet (p<0.001), RDW (p=0.001), and PDW (p= 0.03) were higher in the patient group in comparison to the control group. There was no statistically significant differences between the two groups in relation to the mean values of MCV (p= 0.22) and MPV (p= 0.21). A significant negative correlation was observed between DAS28 scores of hemoglobin (p=0.005) and hematocrit (p=0.02).
    Conclusions
    Increased severity of the rheumatoid arthritis led to decreased hemoglobin and hematocrit and increased platelet count. Therefore, these blood parameters can be used as a primary prognostic factor. Also ESR can be regarded as a good prognostic factor. However, MCV and MPV are not suitable prognostic factors for the patients with rheumatoid arthritis.
    Keywords: Rheumatoid arthritis, Platelets, Prognosis
  • Zaynab Karbalaei Pazoki, Dr Mehdi Nateghpour, Dr Amir Hossein Maghsood *, Dr Efat Souri, Afsaneh Motevalli Haghi, Leila Farivar, Masoumeh Khodadadi Pages 9-20
    Background And Aim
    Considering the importance of using native and traditional herbal medicines in the treatment of malaria, we made a comparison between the effects of an ethanolic extract of Artemisia annua and chloroquine on Plasmodium berghei in Sourian mice.
    Material And Method
    In this study 50 Sourian mice were divided into 10 groups, each group consisted of five mice. The evaluation was done according to the Peters test. Nine of ten groups were infected with P. berghei. The first 6 groups were given extracts of Artemisia annua at different concentrations. The seventh and eighth groups received chloroquine and placebo, respectively. The ninth group received no treatment (control group).The tenth group was not infected with Plasmodium berghei and did not receive any treatment and was used for determination of accidental mortality of the mice. In each group, the levels of parasitaemia were determined on the 4th & 7th days, and compared with those of the control group. To find the most effective concentration, the test was repeated with 55 mice divided into 11 groups using limited spectrum of drug concentrations. We used SPSS software and T-test for data analysis.
    Results
    The results indicated that Artemisia annua extract at the concentrations of 1100 and 1300 mg/kg significantly decreased P. berghei parasitaemia in the infected mice, but at the concentration of 1100 mg/kg Artemisia annua had less toxicity(P<0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study Artemisia annua at the concentration of 1100 mg/kg showed considerable effect on P. berghei.
    Keywords: Plasmodium berghei, Artemisia annua, Treatment, Chloroquine, Sourian mice
  • Sona Zare, Dr Tayeb Ghadimi, Dr Mohammad Ali Zarei, Dr Fardin Fathi * Pages 21-30
    Background And Aim
    Keratinocytes are useful for cellular transplantation studies in order to improve functional outcome in burn patients and chronic wounds. Recently they have been used for generation of iPS cells with high efficiency. In this study, we described the details on separation, culture and proliferation of human keratinocytes from foreskin samples.
    Material And Method
    In this experimental and qualitative study we obtained neonatal foreskin samples following newborn circumcision under sterile conditions. We used dispase enzyme to separate the epidermis from the dermis. Trypsin enzyme was used for isolation of keratinocyte cells from the epidermis layer. Isolated cells were cultured in type I human collagen-coated dishes and serum-free Epilife medium. We assessed morphological and immunocytochemical aspects of the isolated cells.
    Results
    Morphological and Immunocytochemical analyses revealed that isolated cells have typical keratinocyte morphology and they could express CK14 which is a specific marker of the keratinocytes. The cells were successfully sub-cultured at a split ratio of 1:2 every 4 to 5 days. After passage 10, a significant decrease in the proliferation of the human keratinocyte cells was observed. Morphologically the cells were flat and thin.
    Conclusion
    In this study we improved the method of isolation and cultivation of human keratinocyte from foreskin. Using this method, we isolated human keratinocytes for more than 20 times. Thus, it can be concluded that this method is reproducible in other laboratories.
    Keywords: Human keratinocytes, Foreskin, Cytokeratin 14, Serum free medium
  • Zahra Derakhshani Nezhad *, Dr Parisa Farnia, Fatemeh Maryam Sheikholslami, Mona Afraei Karahrudie, Mohadeseh Mozafari, Shima Seif, Kimia Taghavi, Dr Rashid Ramazanzadeh, Dr Mohammad Reza Masjedi, Dr Ali Akbar Velayati Pages 31-39
    Background And Aim
    Considering the increasing significance of diseases due to NTM all over the world, we investigated the burden of such diseases in our region. The aim of this study was to assess NTM prevalence from different clinical samples during a period of 8 years in Massih Daneshvari Hospital, in Iran.
    Material And Method
    This descriptive study was performed on 8322 samples obtained from pulmonary TB patients in Mycobacteriology Research Center from 2004 -2012. Using Tb1 and Tb2 primers, a 190 bp fragment of IS6110 gene was amplified in order to identify Mycobacterium species. Specimens with negative IS6110 PCR results were analyzed with PCR-RFLP using hsp65 gene, for NTM investigation.
    Results
    Out of 8322 samples, we identified 124 (1.5%) strains of NTM. The mean age of the patients was 57 ± 18/9 years (age range: 7 - 88 years). 55/6 % of the patients were male. The most common species detected in our study were Mycobacterium simiae (44.3%), Mycobacterium chelonae (16.9%) and Mycobacterium kansasii (12.9%).
    Conclusion
    We found a high prevalence rate of Mycobacterium simiae among our patients. Treatment protocols for NTM are different from the protocols for Mycobacterium tuberculosis complex, so early diagnosis of these species will be of great importance.
    Keywords: NTM, Non tuberculous mycobacteria, hsp65
  • Dr Ardeshir Najafi, Dr Farzad Company, Dr Vahid Sedighi Goorabi, Fardin Gharibi * Pages 40-46
    Background And Aim
    Seizure is the most common neurological disorder among children that not only is known as a diagnosis but also as a clinical manifestation of several underlying diseases. Its pathogenesis is not yet known, but the genetic background and alterations in neurotransmitters and the rare elements such as magnesium may be involved. This study was conducted to evaluate the relationship between magnesium levels in children and seizure.
    Material And Method
    This study was a case - control study and included 78 children aged between 6 months and 5 years with febrile convulsion and 74 children hospitalized for reasons other than febrile seizure in Besat Hospital from 2011 to 2012. Demographic characteristics, history and duration of disease were obtained from their parents and if the patients met the inclusion criteria, blood samples were taken for serum preparation. After preparation of serum using Hitachi 902 automated analyzer and Pars Azmoon kits, magnesium levels were measured in milligrams per liter by spectrophotometeric method. Normal range of magnesium level was considered 15-23 mg/ liter. Using SPSS version 18, descriptive statistic tests and t-test, the data were used to compare magnesium levels in both sexes and groups. We used chi-square and OR calculation to calculate the odds ratio for seizures.
    Results
    The highest frequency belonged to seizures with duration of 5 minutes (24%) and tonic-clonic seizures (74/4%). Mean levels of magnesium in the boys and girls were 22/87±3/18 and 24/77±5/89 respectively, which showed a statistically significant difference (p = 0.018). The mean magnesium level was 24/09±3/87 in children with seizure and 23/40±5/50 in healthy children which had no differences (p = 0.37). The odds ratio for the risk of seizure in children with magnesium deficiency was 1.38.s
    Conclusion
    In general we can say that magnesium levels in children with seizure and healthy children do not differ and deficiency of this element alone cannot cause seizure, although we found higher than normal levels of magnesium in most children in our study.
    Keywords: Magnesium, Seizures, Children
  • Dr Reza Rajabi, Shadan Mohammadpour * Pages 47-56
    Background And Aim
    The purpose of this study was to evaluate the relationship of kinematics of trunk and knee in sagittal plane with single leg landing and peak anterior tibia shear force (ATSF).
    Material And Method
    Peak ATSF was calculated during single leg landing in 22 healthy female athletes. Trunk and knee kinematics including trunk flexion, knee flexion were recorded with motion analysis system. Then, we assessed the correlation of trunk and knee kinematics with anterior peak ATSF.
    Results
    Trunk flexion (r=-0.757, P<0.05) and knee flexion (r=-0.465, P<0.05) angles at initial contact had significant correlation with peak ATSF.
    Conclusion
    The directions of correlations indicated that lesser degree of knee and trunk flexion resulted in larger peak ATSF values during a single leg landing. Therefore, training programs should underline the effect of increased flexion at these joints in order to decrease ACL injuries. This data provides important evidence for clinicians investigating the risk factors of ACL injuries in order to outline training programs with the aim of decreasing the incidence of ATSF injury.
    Keywords: Kinematics, Anterior tibia shear force, Anterior cruciate ligament (ACL) injury, Single leg landing
  • Dr Afshin Maleki *, Hiwa Daraei, Hasan Amini, Pegah Bahmani Pages 57-67
    Background And Aim
    Nowadays, the increasing concentration of pollutants in water resources, especially ground water, has been a matter of concern. Nitrate has been considered as a chemical indicator of water pollution for a long time. The aim of this study was to determine the chemical characteristics of drinking water and changes of nitrate in drinking water in Diwandareh villages.
    Materials And Methods
    This was a cross-sectional study to determine the quality of drinking water of 30 villages in Divandareh. A total of 60 samples were obtained in two phases from water supplies and were analyzed according to the standard methods. Descriptive statistics, Piper, Schuler and Wilcox diagrams were used to interpret the results.
    Results
    The results showed that apart from nitrate, the concentrations of the other chemical quality parameters were below the standard limits. The mean and standard deviation of nitrate during the first and second stages of sampling in water sources were 26.13 ± 25.61 mg L-1 and 28.47 ± 29.80 mg L-1, respectively. According to Schuler diagram, the drinking water quality was moderate to good.
    Conclusion
    Although the mean nitrate concentration in 80% of samples was lower than the latest national standard for nitrate, continuation of the current trend, particularly in the agricultural activities and uncontrolled use of groundwater resources in agriculture will change and lower the quality of water. Therefore, monitoring of agricultural practices and fertilizer use are necessary.
    Keywords: Water quality monitoring, Water recourse, Water quality indices, Nitrate
  • Asgar Zerehpoush *, Dr Mohammad Bagher Kajbaf, Leila Heshmatifar, Amir Hossein Sadeghi Hosnijeh, Hamed Omidi Pages 68-76
    Background And Aim
    Considering the importance of religion orientation in mental health and its stability up to adulthood, we performed this study to investigate religion/Islamic orientation and traits of student's personality on the basis of big five- factors of personality (NEO).
    Material And Method
    This was a descriptive – analytical study. 272 subjects (men=128, women=144) between 18 and 28 years of age were selected by cluster sampling method and were assessed by means of two questionnaires: 1) Short – form of NEO- Personality Inventory and 2) Islamic-Religious Orientation questionnaire. SPSS software was used for data analysis.
    Results
    The results of this study showed that all the traits of five factors of personality except for neuroticism had correlation with religious orientation (P<0.01). Factor of openness to experience predicted 0.11 of religion orientation in the students. According to the results of this study, there was a significant difference in religion orientation between males and females (t= -2/21).
    Conclusion
    In general in our study, the personality traits had correlation with religion orientation and among them openness to experience had a more important role.
    Keywords: Religion orientation, Five, Factors of Personality NEO, Student
  • Dr Elham Shobeiri, Dr Fariba Panahi * Pages 77-83
    Background And Aim
    Breast masses are considered as a common problem in women and early diagnosis of breast masses by radiologic techniques can reduce mortality rate of breast cancer about 20-30%. The aim of this study was to compare the diagnostic value of the gray scale and color Doppler ultrasonography in the diagnosis of solid breast masses.
    Material And Method
    This was a diagnostic value study and included 93 female patients with breast solid masses who had referred to pathology ward of Imam Reza Hospital for FNA. Color doppler ultrasonography was performed for all the patients before biopsy. Then the results of ultrasonography and pathology were collated with each other. Data were introduced in to SPSS 20 software and analyzed by statistical tests and diagnostic value analysis.
    Results
    The sensitivity of 8 indices of color Doppler ultrasonography and gray scale i.e, mass flow rate, RI, PSV, EDV, tumor size, irregular margin of the masses, ENH and the mass shadow were%63, %100, %35, 100%, %26, %89, 0 and %15 respectively.
    Conclusion
    According to the results of this study the diagnostic values of vascular tumors, tumor margins, RI and EDV values are significant for the diagnosis of malignant tumors and can be used as predictors of the status of the breast tumors.
    Keywords: Color Doppler ultrasound, Benign breast tumors, Malignant tumors of breast, Biopsy
  • Dr Mehdi Zare Bahramabadi *, Elham Dehghani Pages 84-92
    Background And Aim
    Nowadays, the tendency towards cosmetic surgery especially rhinoplasty is increasing in our society. Prediction of patients’ satisfaction after surgery depends on psychological characteristics of the patients. The purpose of this study was to compare emotional intelligence, body image and quality of life between the patients seeking rhinoplasty (before surgery) and control group. Matherial and
    Method
    The method of this study was based on ex post facto. The study sample was selected from two non-governmental plastic surgery clinics in Arak City during a six-month period (from October 2010 to April 2011). 80 patients seeking rhinoplasty were selected by simple sampling method and compared to 80 people who were accompanying these patients. These groups were matched in relation to age, sex and marital status. Each group consisted of 40 men and 40 women. Also variables of this study were measured by use of Shiring emotional intelligence Questionnaire, quality of life (sf-36) questionnaire and Multidimensional Body–Image Relations Questionnaire (MBSRQ). Data analysis was performed by t-test for the two independent groups.
    Results
    The results showed that the scores of social skills and appearance evaluation were significantly lower and score of appearance investment was significantly higher in the patients seeking rhinoplasty in comparison to the control group.
    Conclusions
    This study showed that patients seeking rhinoplasty had inadequate social skills, low score for appearance evaluation and high appearance investment.
    Keywords: Rhinoplasty, Emotional Intelligence, Body Image, Quality of Life
  • Hamid Babavalian, Dr Ali Mohammad Latifi *, Mehrdad Moosazadeh Moghadam Pages 93-102
    Background And Aim
    Aran-bidgol Lake is one of the hypersalin lakes in Iran that is full of black mud in most seasons. Studies have shown that this type of mud is rich in minerals and natural antibiotics, and has the potential to be used in the treatment of various diseases. The aim of this study was to investigate the physicochemical properties and antimicrobial activity of black mineral mud isolated from Aran Bidgol salt Lake, on several common antibiotic resistant pathogens.
    Material And Method
    We used XRD and XRF tests to investigate the physicochemical properties of the mud. We prepared serial mud concentrations of 0.01 to 0.6 g/ml in Mueller Hinton Agar and used minimal bactericidal concentration (MBC) test to investigate the antibacterial activity of the mud, against drug-resistant strains of P. aeruginosa, A. baumannii, E. coli and S. aureus.
    Results
    Comparison of the physicochemical properties of this mud with those of the commercial sample (Fango) showed that the percentages of inorganic compounds are similar in the mud isolated from Aran-Bidgol Lake and Fango mud, but the percentages of Na+ and Cl- ions were higher in Aran-Bidgol mud sample. Evaluation of the antimicrobial activity of the Aran-Bidgol mud showed that more than 90% of the strains were susceptible to the mud at MBC 4 g/ml.
    Conclusion
    According to the results of this study, this mud is suitable for the successful commercial purposes and use in mud therapy clinics.
    Keywords: Mineral Mud, Aran, Bidgol, Antibacterial, Physicochemical
  • Dr Poopak Motamedvaziri *, Dr Farid Bahrpeyma, Dr Seyed Mohammad Firoozabadi, Dr Boshra Hatef Pages 103-113
    Background And Aim
    Disabilities of the upper limbs due to stroke can lead to more prolonged functional problems in comparison to lower limb disabilities, and fewer numbers of investigations have been performed on this problem. Use of magnetic stimulation to produce induction currents in the brain for therapeutic purposes is a new method. The aim of this study was to determine the effects of rTMS plus routine rehabilitation on hand stiffness, and compare them with pure routine rehabilitation program in hemiplegic patients. Method and material: 12 hemiplegic patients were assigned randomly to two groups. Control group, received rehabilitation program with placebo magnetic stimulation, and experimental group, received magnetic stimulation with routine rehabilitation program, 3 times/week for 10 sessions. Using Wrist Robo Hab,we assessed joint stiffness during flexion-extension of the wrist, and supination-pronation of forearm before and after treatment.
    Results
    In the control group we did not find any significant decrease in the resistance of flexor (p=0.207) and pronator (p=0.291) muscles. But in the experimental group the resistance of flexor (p=0.009) and pronator (p=0.035) muscles decreased significantly.
    Conclusions
    rTMS can decrease stiffness of the upper limb joints and can be used in chronic hemiplegic patients, when conventional treatments are not effective.
    Keywords: Stroke, Transcranial Magnetic Stimulation, Rehabilitation, Stiffness, Wrist Robo Hab
  • Dr Mohammad Khalaj, Kondori *, Seyedeh Elham Abedheydari, Dr Mohammad Ali Hosseinpour, Faizi Pages 114-123
    Background And Aim
    Due to some drawbacks associated with gene delivery vehicles including viral and non-viral vectors, scientists have continued their efforts to find an ideal gene delivery vehicle. Bacteriophages have been proposed as an attractive alternative gene delivery vehicle in view of their advantages such as protection of transgene, lack of immunogenicity and stability in different conditions. This study has been conducted with the aim of obtaining a construct based on M13 phage and evaluating its capability for delivering transgene to eukaryotic cells.
    Material And Method
    pCMV-Script EX phagemid was constructed by intracellular excision of Lambda Zap CMV XR vector bearing GFP gene. Packaging of the construct using helper phage resulted in M13-GFP phage particles which used for transfection of human AGS cell line. Finally internalization of the phage particles into the AGS cell line was evaluated by PCR and florescence microscopy.
    Results
    Examination of the treated cells with florescence microscopy indicated that M13-GFP phage particles were able to internalize and express the transgene in eukaryotic cells, but the efficiency of this trasfer was very low. PCR analysis showed that internalization of the M13 GFP gene vehicle to eukaryotic cells was dose dependent.
    Conclusion
    The results indicated that M13 phage could be an appropriate gene delivery vehicle, because it had trivial tropism for eukaryotic cells. This means that after displaying or coupling of appropriate targeting molecules on the surface of phage particles, transgene can effectively be delivered to the target cells.
    Keywords: Gene therapy, Gene delivery, M13 phage
  • Somayeh Malmir, Dr Mahvash Jafari * Pages 124-133
    Background And Aim
    Diazinon and paraoxon are the most widely used organophosphates (OPs) in agriculture. Some Ops can increase production of free radicals and induce disturbance in body antioxidant system. The aim of this study was to investigate the effects of diazinon and paraoxon on antioxidant system in rat lung.
    Material And Method
    In this experimental study, forty-nine male Wistar rats were randomly divided into seven groups. Control group received corn oil (a solvent for diazinon and paraxon) and six experimental groups received intraperitoneal injection of different doses of diazinon (30, 50 and 100 mg/kg) and paraoxon (0.3, 0.7, 1 mg/kg). We used ether for anesthesia. Twenty-four hours after injections, we removed lung tissue of the rats. Then superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione S- transferase (GST) and lactate dehydrogenase (LDH) activities and glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) levels were determined by biochemical methods. The data were analyzed by means of ANOVA and Tukey test.
    Results
    Activities of SOD, CAT and GST were significantly increased at doses of higher than 0.3 mg/kg of paraoxon and also when diazinon used at the dose of 100 mg/kg. LDH activity and MDA level increased and GSH level decreased when we gave higher doses of paraoxon to the rats.
    Conclusion
    Diazinon and paraoxon induced the production of free radicals and oxidative stress in a dose-dependent manner. The enhanced activity of antioxidant enzymes and lipid peroxidation level and depleted GSH content indicated failure of antioxidant system to combat free radicals and oxidative tissue injury. Paraoxon had more toxic effect on antioxidant system in comparison to diazinon.
    Keywords: Diazinon, Paraxaon, Antioxidant system, Rat, Lung
  • Dr Farhad Naleini, Dr Nazanin Farshchian *, Dr Gholamreza Ani, Dr Mansour Rezaei Pages 134-139
    Background And Aim
    CT scan has a primary role in the imaging of the liver. CT images can be viewed with different regulations or the so called windows. The aim of this study was to determine the extent of consistency of the results of the liver window settings with those of standard abdominal CT in the diagnosis of space-occupying lesions in the liver.
    Material And Method
    This was a cross-sectional study and included 162 patients who had been followed up for cancer, or had abdominal trauma or any abdominal symptoms. Standard abdominal CT scan with contrast injection was performed. Then the results of the scans were reviewed by two experienced radiologists for the presence or absence of liver lesions. Using SPSS 20 software, data analysis was performed by statistical tests.
    Result
    Because of the lack of agreement between our radiologists on the detection of lesions in 10 patients, the analysis was performed on 152 patients. According to the liver standard window settings 27.6% and 32.2% of the patients had liver lesions, respectively. Use of liver window settings resulted in the detection of increased number of lesions in 10.5% of the patients. Also, there was a significant difference between the number of liver space occupying lesions in the liver window settings and standard abdominal CT. The compatibility between the results of the two window settings was 0.78.
    Conclusion
    The results of this study showed that the number of detected lesions in the CT of liver window was more than those in the CT of standard window settings, and this difference was significant. Therefore, liver window settings can be a useful measure to determine the number of liver lesions.
    Keywords: CT scan, Liver lesion, Liver window settings, Standard abdominal CT