فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/02
  • تعداد عناوین: 13
|
  • رضا قادری*، محمد افشار صفحات 1-19
    حفظ و یکپارچگی پوست در انسان و حیوانات، برای محافظت در برابر از دست دادن آب، خونریزی و مقابله با ورود میکروارگانیسم ها حیاتی است؛ به این منظور، بهبود و ترمیم زخم در انسان و حیوانات تکامل یافته، با یک مکانیسم کاملا پیچیده و پیشرفته صورت می پذیرد. ابتدا شکافی که در محل زخم ایجاد شده، به سرعت بسته می شود؛ اپی تلیوم، دوباره در سطح زخم ایجاد شده و ماتریکس جدید، به سرعت جایگزین پوست از دست رفته می شود. به طور آشکار، سرعت بهبود زخم، به عوامل بسیاری شامل: اندازه زخم، ذخیره خونی محل، وجود اجسام خارجی و میکروارگانیسم ها، سن، وضعیت سلامت و وضعیت تغذیه بیمار بستگی دارد. مراقبت از زخم های مزمن و حاد، در طول سال های اخیر، تغییرات قابل توجهی پیدا کرده است. در حال حاضر، داروهای سنتی (مثل: عسل و سایر ترکیبات گیاهی) و روش های نوینی وجود دارند که می توانند برای تسریع بهبود زخم های پوستی به کار روند. در این مقاله، جدیدترین پیشرفت ها در زمینه مدیریت و مراقبت از زخم ها را مرور می کنیم.
    کلیدواژگان: ترمیم زخم، مدیریت، مراقبت از زخم
  • علی برخوری، محمدعلی حق بین، نبی بنازاده، بهناز بیرجندی* صفحات 20-26
    زمینه و هدف
    افسردگی اساسی از شایع ترین بیماری های روان پزشکی شناخته می شود.. تشنج درمانی الکتریکی، همچنان موثرترین درمان افسردگی اساسی می باشد. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه اثر دو روش القای بیهوشی با تیوپنتال سدیم و کتامین بر نتایج درمانی تشنج درمانی الکتریکی در بیماران افسرده اساسی بود.
    روش تحقیق: این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده دوسوکور، بر روی60 بیمار مبتلا به افسردگی اساسی که بیماری آنها قبلا توسط روانپزشک، تایید شده و نیاز به تشنج درمانی الکتریکی داشتند، انجام شد. بیماران، در دو گروه 30 نفری قرار گرفتند و در یک گروه، بیهوشی توسط کتامین و در گروه دیگر توسط تیوپنتال سدیم انجام شد و پاسخ درمانی انرژی مصرفی، مدت زمان تشنج و شدت افسردگی (معیار همیلتون) در دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 21) و با کمک آزمون های آماری mann-whitney و Chi-Square تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    شدت افسردگی در هر دو گروه، 6 هفته بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله کاهش آماری معنی داری نشان داد (001/0P<)؛ همچنین انرژی مصرفی، 6 هفته بعد از مداخله (گروه کتامین 4/7±80 و گروه تیوپنتال سدیم 2/12±7/84)، در گروه دریافت کننده تیوپنتال سدیم بالاتر از گروه دریافت کننده کتامین بود، ولی این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود. مدت زمان تشنج نیز 6 هفته بعد از مداخله، در گروه کتامین (1/10±2/33) و گروه تیوپنتال سدیم (1/21±5/32) بررسی شد که در گروه کتامین، بالاتر بود ولی این اختلاف از نظر آماری معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به افزایش طول مدت تشنج و کاهش شدت افسردگی ناشی از مصرف کتامین در محدوده درمانی و و نظر به اثر ضد افسردگی آن، این دارو می تواند به عنوان جانشین مناسبی برای شروع بیهوشی در بیماران مبتلا به افسردگی کاندید انجام تشنج درمانی الکتریکی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کتامین، تیوپنتال سدیم، افسردگی، تشنج درمانی الکتریکی
  • مینا همتی*، سمیه اصغری، الهام ظهوری صفحات 27-34
    زمینه و هدف
    دیابت، از شایع ترین بیماری های غدد در جهان است که با اختلال در متابولیسم گلوکز و چربی همراه است. آدیپونکتین، پروتئین اختصاصی مترشحه از بافت چربی است و بر اساس تحقیقات انجام شده، بر روی برخی از عوامل موثر در دیابت تاثیر می گذارد. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر درمان با عصاره آبی زرشک، بر تغییرات سطح سرمی آدیپونکتین و پروفایل لیپیدی در موش های نر دیابتی بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، رات ها، به وسیله تزریق درون صفاقی استرپتوزوسین (STZ)، دیابتی شده و به مدت 14 روز تحت درمان خوراکی با عصاره آبی گیاه زرشک با دوزهای 100 و mg/kg25 قرار گرفتند؛ همچنین، دو گروه دیابتی و کنترل سالم نیز در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند. پس از طی دوره درمان، با استفاده از خون گیری از قلب، سطح سرمی آدیپونکتین و سطوح سرمی گلوکز، تری گلیسرید، کلسترول تام، HDL، VLDL و LDL در گروه های دیابتی کنترل، دیابتی دریافت کننده عصاره و گروه کنترل سالم اندازه گیری شد و نتایج، با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 16) و با کمک آزمون آماری One way ANOVA و پس آزمون توکی، مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    آنالیز داده ها نشان داد که مصرف هر دو دوز خوراکی زرشک در موش های دیابتی، کاهش معنی داری را در سطح سرمی تری گلیسرید، گلوکز وVLDL سبب می شود (012/0P=)؛ همچنین عصاره زرشک با هر دو دوز به کار رفته، باعث افزایش معنی داری در سطح سرمی آدیپونکتین در موش های دیابتی تحت درمان شد (014/0P=).
    نتیجه گیری
    مصرف خوراکی عصاره آبی زرشک، برای کاهش تری گلیسرید و گلوکز خون و درمان دیابت موثر است. ممکن است زرشک از طریق افزایش سطح سرمی آدیپونکتین، در تنظیم متابولیسم چربی ها نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، آدیپونکتین، پروفایل لیپید، عصاره آبی میوه زرشک
  • فاطمه محمدی کاریزنو، مرضیه ثاقب جو*، محسن فوادالدینی، هادی سریر صفحات 35-47
    زمینه و هدف
    استفاده از گیاهان دارویی، به عنوان درمان های جایگزین سالم و موثر در هایپرگلیسمی و مسمومیت کبدی در نظر گرفته می شود؛ همچنین با توجه به اثرات مثبت فعالیت های ورزشی بر بیماران دیابتی، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر 6 هفته مصرف عصاره بنه و تمرین هوازی بر سطح پروتئین کربونیل (PC)، پروتئین شوک گرمایی 70 (70HSP) و گلیکوژن بافت کبد موش های دیابتی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، تعداد 40 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار، در گروه های: کنترل سالم، کنترل دیابتی (استرپتوزوتوسینmg/kg40)، دیابتی شده تحت تمرین هوازی، دیابتی شده دریافت کننده عصاره بنه و گروه دیابتی شده تحت تمرین هوازی و دریافت کننده عصاره بنه قرار گرفتند. برنامه تمرینی شامل 6 هفته تمرین هوازی روی نوار گردان (5 جلسه در هفته، هر جلسه 40 دقیقه با سرعت 20 متر در دقیقه و شیب 5 درصد) بود. عصاره بنه نیز با دوز mg/kg25 به صورت گاواژ (5 روز در هفته) خورانده شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، موش ها بی هوش شدند و بافت کبد جدا شد. سطح PC، 70HSP و گلیکوژن کبدی، به روش های الایزا و رنگ سنجی شیمیایی سنجش شدند.
    یافته ها
    میانگین سطح PC در گروه های دیابتی شده تحت تمرین هوازی، دیابتی شده دریافت کننده عصاره بنه و دیابتی شده تحت تمرین هوازی و دریافت کننده عصاره بنه، به طور معنی داری پایین تر از گروه کنترل دیابتی بود (مقادیر P به ترتیب: 002/0، 006/0 و 002/0)، اما بین میانگین سطح PC در سه گروه مداخله، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. بین میانگین سطح 70HSP و گلیکوژن نیز در بین گروه ها اختلاف معنی داری مشاهده نشد (مقادیر P به ترتیب: 21/0 و 59/0).
    نتیجه گیری
    تمرین هوازی و مصرف عصاره بنه، هر کدام به تنهایی و نیز توام با یکدیگر، منجر به کاهش معنی دار سطح PC بافت کبد موش های دیابتی می شود؛ بنابراین مصرف عصاره بنه و انجام تمرین هوازی، احتمالا بتواند رویکرد مطلوبی در جهت کاهش عوارض کبدی ناشی از دیابت باشد.
    کلیدواژگان: عصاره بنه، تمرین هوازی، پروتئین کربونیل، پروتئین شوک گرمایی 70، موش های دیابتی
  • آرزو حقیقی*، زیور صالحی، کیوان امینیان، صبا فخریه اصل صفحات 48-55
    زمینه و هدف
    زخم پپتیک، نقص در آستر مخاط و زیرمخاط معده یا اثنی عشر است. گونه های فعال اکسیژن (ROS)، در فیزیوپاتولوژی اختلالات زخم پپتیک دخیل می باشند. تولید ROS داخل سلولی در طول فسفوریلاسیون اکسیداتیو میتوکندری، زمینه ای برای حذف bp4977 در ژنوم میتوکندریایی (mtDNA) فراهم می کند. این مطالعه، با هدف بررسی شیوع حذف قطعه bp4977 از ژنوم میتوکندری با بیماری زخم پپتیک انجام شده است.
    روش تحقیق: در این مطالعه مورد-شاهدی، 110 بیمار مبتلا به زخم پپتیک و 150 فرد سالم، مورد بررسی قرار گرفتند. پس از استخراج DNA ژنومی از نمونه بیوپسی، تعیین ژنوتیپ به وسیله واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) صورت گرفت. آنالیز داده ها، با استفاده از نرم افزار MedCalc (ویرایش 12) انجام گردید.
    یافته ها
    شیوع حذف bp4977 در بیماران مبتلا به زخم پپتیک (7/52%)، بیشتر از افراد گروه کنترل (3/15%) بود. ارتباط معنی داری بین حذف قطعه مذکور و بیماری زخم پپتیک وجود داشت (001/0=P).
    نتیجه گیری
    حذف bp4977 در DNA میتوکندریایی، با زخم پپتیک در ارتباط می باشد.
    کلیدواژگان: زخم پپتیک، ژنوم میتوکندری
  • جواد رئوف سرشوری، محمدحسین اسدی، محمدتقی محمدی* صفحات 56-67
    زمینه و هدف
    سکته مغزی، به عنوان سومین علت مرگ و مهمترین عامل ناتوانی در دنیا به شمار می رود. مطالعات اخیر نشان داده اند که روغن زیتون، دارای اثرات آنتی اکسیدانی قوی در زمان ایسکمی مغزی است. مطالعه حاضر، با هدف بررسی محافظت عصبی احتمالی روغن زیتون بر ضایعه مغزی و اختلالات عصبی در مدل ایسکمی موضعی گذرا در موش صحرایی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، از 30 سر موش صحرایی بالغ نر نژاد ویستار، در محدوده وزنی 270 تا 320 گرم استفاده شد. موش ها، در سه گروه (هر گروه 10 سر) شامل: گروه شاهد، گروه کنترل ایسکمی و گروه ایسکمی تیمارشده قرار گرفتند و آزمایش بر روی آنها انجام شد. ایسکمی مغزی، با 80 دقیقه انسداد شریان میانی مغز (MCAO) و 24ساعت خونرسانی مجدد انجام گردید. روغن زیتون با دوز یک میلی لیتر بر کیلوگرم، به صورت داخل صفاقی، در شروع ایسکمی تزریق شد. ارزیابی اختلالات عصبی-حرکتی (NDS) و حجم ضایعه (رنگ آمیزی TTC) و مطالعات بافت شناسی، 24 ساعت پس از MCAO انجام گرفت.
    یافته ها
    روغن زیتون، به طور معنی داری توانست حجم ضایعه را در قشر و جسم مخططبه ترتیب: 65% و 52% کاهش دهد؛ همچنین این روغن توانست اختلالات عصبی-حرکتی را در موش های ایسکمی شده، از 1/0±4/3 به 2/0±5/2 در گروه تیمارشده کاهش دهد. در بررسی های بافت شناسی، روغن زیتون، تعداد نورون های ائوزینوفیلیک و آسیب دیده نواحی ایسکمی را کاهش داد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد که روغن زیتون، به طور موثری آسیب های ایسکمی/خونرسانی مجدد را کاهش داده و اختلالات عصبی-حرکتی را بهبود می بخشد؛ همچنین روغن زیتون به عنوان عامل محافظت کننده عصبی، قادر است از تخریب نورونی در ایسکمی مغزی موضعی گذرا و مرحله اولیه خونرسانی مجدد جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: ایسکمی، خونرسانی مجدد، روغن زیتون، محافظت عصبی، ضایعه مغزی
  • علیرضا ایوبی، رضا ولی زاده، آرش امیدی*، محسن ابوالفضلی صفحات 68-76
    زمینه و هدف
    بیماری دیابت، یکی از عوامل مرگ و میر در دنیاست. آلودگی مواد غذایی و محیط با فلزات سنگین به ویژه سرب، سبب تشدید وضعیت بیماری در افراد دیابتی می شود. کورکومین موجود در زردچوبه، علاوه بر خاصیت آنتی اکسیدانی، دارای اثرات درمانی سودمندی در درمان برخی بیماری ها مانند دیابت است.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، به منظور بررسی اثرات محافظتی پودر زردچوبه بر عواقب ناشی از سرب بر برخی فراسنجه های آنزیمی و لیپیدی خون در موش های صحرایی نر دیابتی، تعداد 32 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار، در چهار گروه شامل: گروه شاهد، شاهد دیابتی (تزریق صفاقی mg/kg55 استرپتوزوتوسین)، گروه دیابتی دریافت کننده سرب (mg/kg100 محلول در آب) و گروه دیابتی دریافت کننده سرب و زردچوبه (2% خوراک مصرفی) قرار گرفتند و به مدت 4 هفته بررسی شدند. در روز بیست و نهم آزمایش، به منظور بررسی فاکتورهای خونی، خونگیری از قلب موش ها انجام شد.
    یافته ها
    پودر زردچوبه، سبب بهبود ترشح انسولین و کاهش گلوکز خون گردید. پروتئین تام خون، در تیمار با زردچوبه افزایش یافت. آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و همچنین میزان تری گلیسرید و کلسترول خون، در تیمارهای دیابتی نسبت به تیمار شاهد، به طور معنی داری افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    احتمالا ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در زردچوبه، می تواند از بروز برخی عوارض سرب در بیماران دیابتی بکاهد.
    کلیدواژگان: زردچوبه، استات سرب، دیابت، موش صحرایی نژاد ویستار
  • صالحه نظری*، نورالدین نظرنژاد، محمدعلی ابراهیم زاده صفحات 77-85
    زمینه و هدف
    گیاهان، منبع غنی از ترکیبات فنلی هستند که مهمترین آنتی اکسیدان های طبیعی به شمار می آیند. ترکیبات آنتی اکسیدانی که از شیوع بیماری های مزمن و تخریب بسیاری از مواد غذایی جلوگیری می کنند، از پوست درختان افرا (Acer velutinum) و توسکا (Alnus subcordata) نیز قابل استخراج هستند. هدف از انجام این مطالعه، استفاده از پوست درختان افرا و توسکا به عنوان منبع تامین فنل مورد نیاز صنایع دارویی بود.
    روش تحقیق: در این مطالعه تحقیقی، عصاره های اتانولی پوست خشک شده درختان افرا (Acer velutinum) و توسکا (Alnus subcordata)، به روش سوکسوله استخراج شدند. ابتدا میزان فنل و فلاونوئید تام عصاره ها اندازه گیری شد و سپس برای ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی عصاره های استخراج شده، از سه روش دی فنیل پیکریل هیدرازیل (diphenyl-picrylhydrazyl)، قدرت احیاکنندگی و نیتریک اکساید استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان فنل و فلاونوئید به ترتیب: در پوست درخت توسکا و سپس افرا بیشتر بوده است. بررسی DPPH نشان داد که غلظت مهار 50% در عصاره اتانولی پوست درخت افرا و توسکا به ترتیب: دارای مقادیر 11/178 و 23/7 میکروگرم بر میلی لیتر بود؛ همچنین عصاره توسکا، قدرت احیاکنندگی بهتری نسبت به بلوط داشت. در آزمون به دام اندازی نیتریک اکساید، غلظت مهار 50%، در عصاره اتانولی افرا 11/2 و در عصاره توسکا 27/3 میکروگرم در میلی لیتر محاسبه شد.
    نتیجه گیری
    عصاره اتانولی درختان افرا و توسکا، در سه آزمون مورد مطالعه، فعالیت آنتی اکسیدانی قابل قبولی را نشان دادند؛ بنابراین می توانند منابع مفیدی برای تامین آنتی اکسیدان های طبیعی باشند.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فنل، فلاونوئید، افرا، توسکا
  • علی شهرکی*، زهرا ذاکری، مهدیه حسینیان، صلاح حاجی نژاد صفحات 86-95
    زمینه و هدف
    مطالعات محدودی در رابطه با سیتوکین های اینترلوکین-33 (IL-33) و اینترلوکین-18 (IL-18) در بیماری روماتیسم مفصلی انجام شده است؛ لذا این مطالعه با هدف اندازه گیری مقادیر IL-33 و IL-18 در سرم بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی، قبل و سه ماه پس از درمان و مقایسه آن با گروه کنترل و افراد مبتلا به بیماری پوکی استخوان- به عنوان یک بیماری غیرالتهابی- انجام شده است.
    روش تحقیق: در این مطالعه مورد- شاهدی، سرم خون 20 بیمار مبتلا به روماتیسم مفصلی قبل از درمان، 15 بیمار مبتلا به پوکی استخوان و 30 فرد سالم که از نظر سن و جنس با هم همسان شده بودند، جمع آوری گردید. غلظت های سرمی IL-33 و IL-18 پلاسمایی، به روش الیزا اندازه گیری شد و اطلاعات به دست آمده، با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 19)، مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. در شرایط توزیع نرمال داده ها، از آزمون های آماری T-test و آنالیز واریانس یک طرفه و در شرایط توزیع غیر نرمال داده ها، از آزمون های ناپارامتری کروسکال-والیس و ویلکاکسون استفاده شد.
    یافته ها
    مقادیر سرمی IL-33 در بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی، قبل از درمان (142/0±47/5 پیکوگرم بر میلی لیتر)، به طور چشمگیری بالاتر از سطح سرمی آن در سه ماه پس از درمان بیماران (072/0±34/4 پیکوگرم بر میلی لیتر 001/0P=) و در گروه کنترل سالم (076/0±53/4 پیکوگرم بر میلی لیتر 000/0P=) بود؛ همچنین تفاوت چشمگیری در سطح IL-33، بین بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی و بیماران مبتلا به پوکی استخوان، قبل از درمان (001/0P=) مشاهده شد. سطوح سرمی IL-18 در بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی، قبل از درمان (38/67±12/482 پیکوگرم بر میلی لیتر) به طور چشمگیری بالاتر از سطح سرمی آن در سه ماه پس از درمان بیماران (33/55±67/302 پیکوگرم بر میلی لیتر، 004/0P=)، گروه کنترل (56/47±19/216 پیکوگرم بر میلی لیتر، 004/0P=) و بیماران مبتلا به پوکی استخوان (72/53±79/316 پیکوگرم بر میلی لیتر، 001/0P=) بود.
    نتیجه گیری
    IL-33 و IL-18، در بیماران روماتیسم مفصلی بسیار فعال بوده و در اثر زمان، دچار تغییرات شدیدی می شوند. احتمالآ بتوان آنها را به عنوان شاخص های روند کنترل بیماری در بیماران روماتیسم مفصلی در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: روماتیسم مفصلی، سیتوکین، IL، 33، IL، 18، پوکی استخوان
  • زهرا امینی نسب، فرخنده امین شکروی*، میترا مودی، بتول اقبالی، فائزه سادات فاطمی مقدم صفحات 96-103
    زمینه و هدف
    با کنترل بیماری های واگیر و کاهش شیوع آنها، ناهنجاری های مادرزادی، مورد توجه بیشتری قرار گرفته است. تقریبا 20 درصد مرگ و میر کودکان زیر یک سال، مربوط به ناهنجاری های مادرزادی در بدو تولد است. این مطالعه، با هدف تعیین خصوصیات جمعیت شناختی متولدین با ناهنجاری های مادرزادی تحت پوشش مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان بیرجند طی سال های 1386- 1390 انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی گذشته نگر، تعداد 118 پرونده مربوط به کودکان دارای ناهنجاری مادرزادی متولد سال های 1386 تا 1390، مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی محتوایی آن تایید شده بود، جمع آوری گردید. پس از تکمیل پرسشنامه، داده ها با استفاده از آزمون آماری توصیفی- تحلیلی کروسکال والیس و به کمک نرم افزار آماری SPSS (ویرایش 16)، در سطح معنی داری 05/0=α تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    118 مورد از 22076 کودک تولد یافته، دارای ناهنجاری مادرزادی بودند. نتایج نشان داد که ناهنجاری های مادرزادی، در پسران (9/55%) بیشتر از دختران (1/44%) بود. 5/58% والدین دارای کودک ناهنجار، نسبت خویشاوندی با یکدیگر داشتند. شایع ترین نوع ناهنجاری ها، بیماری های قلبی- تنفسی (4/36%) و اختلالات اسکلتی (1/16%) بود. اغلب کودکان ناهنجار (78%)، در زمان مطالعه فوت کرده بودند. اختلاف معنی داری در میانگین سن فوت کودکان ناهنجار بر حسب نوع ناهنجاری وجود داشت (03/0P=).
    نتیجه گیری
    اغلب آنومالی های مادرزادی، مربوط به سیستم عصبی و قلبی می باشد. احتمال مرگ و میر در کودکان ناهنجار، بسیارزیاد می باشد که اغلب در زیر یک سال اتفاق می افتد. توجه به مشاوره قبل از ازدواج و آزمایشات تشخیصی قبل از تولد ضروری است.
    کلیدواژگان: ناهنجاری مادرزادی، کودکان، جمعیت شناختی، بیرجند
  • سیده فاطمه حسینی، رضا ماستری فراهانی، محسن نوروزیان، نزهت شاکری، محمد مهدی حسن زاده طاهری* صفحات 104-110
    زمینه و هدف
    سفالومتری- به عنوان یکی از مهمترین بخش های آنتروپومتری- به اندازه گیری ابعاد سر و صورت می پردازد. از آنجایی که اندازه های سفالومتریک، تحت تاثیر فاکتورهای سنی، جنسی، جغرافیایی و نژادی قرار می گیرند، لذا استفاده از نتایج این تحقیقات، باید متکی بر اطلاعات حاصل از افراد جامعه هدف باشد؛ از این رو، با توجه به فقدان پژوهش های سفالومتریک در شهر بیرجند، هدف از انجام این پژوهش، تعیین شاخص سفالیک و شکل سر در دختران بالغ شهر بیرجند در سال 1392 بود.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی، بر روی 437 نفر از دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهر بیرجند، در سال 1392 انجام شد. نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و سپس اندازه های جمجمه عصبی نمونه ها، با سفالومتر استاندارد و مطابق پروتکل سفالومتری آناتومی گری اندازه گیری شد. اطلاعات حاصله جمع آوری شد و سپس شاخص سفالیک، تعیین و بر اساس آن، انواع تیپ سر مشخص گردید.
    یافته ها
    میانگین ماکزیمم طول جمجمه عصبی، 54/7±6/177 و میانگین ماکزیمم عرض آن 84/5±6/141 میلی متر بود. شاخص سفالیک کلی جمجمه عصبی، 64/4±88/79 تعیین گردید. 43% اشکال سر، از نوع مزوسفال، 4/33% از نوع براکی سفال، 12/12% از نوع هایپربراکی سفال و 44/11% از نوع دولیکوسفال بودند.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که فنوتیپ غالب جمجمه عصبی دختران بیرجند، مزوسفال است.
    کلیدواژگان: سفالومتری، شاخص سفالیک، شکل سر، دختران بالغ
  • محسن نوکاریزی، ام البنین امیری *، محمدرضا کیانی صفحات 111-122
    زمینه و هدف
    شیوه تدوین و تنظیم مقالات بر اساس دستورالعمل های علمی، یکی از عواملی است که بر کیفیت ساختاری مقالات تاثیر می گذارد. این مطالعه، با هدف ارزشیابی کیفیت ساختاری مقالات منتشرشده در مجلات علمی- پژوهشی علوم پزشکی ایران براساس دستورالعمل بین المللی کمیته سردبیران مجلات پزشکی (ICMJE) انجام گرفت.
    روش تحقیق: این مطالعه، به روش توصیفی و بر روی 150 مقاله از 15 مجله علمی- پژوهشی پزشکی انجام گردید. مجلات، با روش نمونه گیری ساده و مقالات هر مجله با روش نمونه گیری منظم انتخاب شدند. میزان تطابق بخش های مختلف مقالات با دستورالعمل ICMJE، توسط سیاهه وارسی محقق ساخته سنجیده شد و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون های آماری نسبت، کروسکال والیس و من ویتنی، در سطح معنی داری 05/0P< استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بخش های جداول (09/94%)، یافته ها (77/85%) و مقدمه (16/82%)، بر اساس دستورالعمل مذکور، بیشترین امتیاز را کسب نموده و در وضعیت مطلوب قرار داشتند و بخش های تصاویر (89/16%)، نمودارها و اختصارات (32/59%)، چکیده (37/61%) و روش پژوهش (4/64%)، کم ترین امتیاز را به خود اختصاص دادند؛ همچنین بین میانگین نمرات مقالات بر اساس انطباق با دستورالعمل مذکور و زمینه های موضوعی مقالات، تفاوت معنی داری وجود داشت (000/0 = P)، ولی بین نمرات مقالات و سال انتشار و زبان مقالات، تفاوت معنی داری مشاهده نشد (07/0 =P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که کیفیت ساختاری در برخی بخش های مقالات، دارای اشکالات فراوانی است؛ از این رو، آشنایی بیشتر نویسندگان با اصول مقاله نویسی و دقت و توجه ویراستاران در بازبینی بخش های مختلف مقالات، ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کیفیت نگارش، دستورالعمل کمیته بین المللی سردبیران مجلات پزشکی، مقالات علوم پزشکی
  • آرش امیدی*، محسن سرچشمه ای صفحات 123-125
    از جمله مهمترین باکتری هایی که از محصولات طیور به انسان منتقل می شود و به عنوان یک بیماری زئونوز مطرح است، سالمونلا است. سالمونلا هایی که در انسان بیماری ایجاد می کنند معمولا در پرندگان به صورت تحت بالینی بیماری ایجاد می کنند. از ابتدای دهه 90 میلادی، سویه هایی از سالمونلا پدید آمده اند که به طیف وسیعی از آنتی بیوتیکها مقاوم هستند. همه سالمونلاها به صورت بالقوه بیماریزایند و هر چند سال سروار جدیدی ایجاد بیماری می کند. از آنجا که سالمونلاها در حال حاضر یک نگرانی جدی برای بهداشت عمومی هستند؛ تلاش جدی برای کنترل و کاهش بار آلودگی آن در واحدهای پرورش و فرآوری کشتارگاهی طیور صورت می گیرد. در این نامه به طور خلاصه به بحث در مورد مقاله چاپ شده در شماره تابستان این مجله در سال 1392 با عنوان «شیوع آلودگی به سالمونلا و تعیین سروتیپ های آن در لاشه طیور کشتارگاه های صنعتی شهرستان بیرجند در سال 1391» پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: بهداشت عمومی، سالمونلا، کشتارگاه طیور
|
  • Reza Ghaderi *, Mohammad Afshar Pages 1-19
    Maintaining skin integrity is vital in humans and animals to protect the organisms against dehydration, bleeding, and ingress of microorganisms. In order to do this, in Man and other evolved animals a sophisticated mechanism of wound healing occurs. At first the gap is quickly filled with a thin layer of fibrinous exudate, re-epithelialized, and rapidly replaced by new matrix. It is obvious that the speed of wound healing depends upon many factors; such as the size of the wound, blood supply to the area, presence or absence of foreign bodies and microorganisms, age, health and nutritional status of the patient of the patient. Acute and chronic wounds care has extremely changed in recent years. Recenly, some traditional medications)honey and other herbal medications(and new procedures are available that can be used to accelerate the healing of skin wounds.In the present article the most novel advances made in wound care and management in recent years were reviewed.
    Keywords: Wound healing, Management, Wound care
  • Ali Barkhori, Mohammad, Ali Haghbin, Nabi Banazade, Behnaz Birjandi* Pages 20-26
    Background And Aim
    Depression is a commomn common psychiatric disordersdisorder.. The Sever severe form of depression, that callled call.ed as. major depression, has many effects on the mental health of patient's patients. It may even lead to health including. suicidal attempt. Electro Convulsive Therapy (ECT) is still the most effective treatment for major depression. The purpose of this studyis comparison ofof the present study was to compare two anesthetic induction
    Methods
    ketamin and thiopental Na for ECT in major depression disorder patients.
    Materials And Methods
    The current study was done as a double blind randomized clinical trial on 60 patients with psychiatric disorders; 30 of whom were administered ketamin. and 30. thiopental Na. . Then, the patient's responses to treatment in the form of energy expenditure, duration of seizures, and the Hamilton Depression Rating Scale(HDRS) were evaluated. The obtained data was analyzed by means of Chi-square and mann-whitney tests using SPSS. Software (V:21).
    Results
    Rate of depression (ketamin:22.50±5.50 and thiopental Na:30.05 ±7.95) and energy expenditure (ketamin: 81.33±3.31 and thiopental Na:85.33 ±11.34) was higher in thiopental Na. Changes in rate of depression showed significant difference between the two groups but Changes in energy expenditure showed no significant difference.. . Furthermore, duration of seizures (ketamin:35.46±7.93 and thiopental Na:30.09 ±14.38) was higher in ketamin group; therefore,the difference was significant.
    Conclusion
    Severity of depression and seizure duration changes showed that ketamin is better than thiopental Na. Thus, it seems that ketamin administration can be used as an alternative method of anesthesia in depression patients that candidate for ECT..
    Keywords: ketaminKetamin, thiopental Thiopental Na, depressionDepression, Electro Convulsive Therapy
  • Mina Hemmati *, Somayeh Asghari, Elham Zohoori Pages 27-34
    Background And Aim
    Diabetes is the most common endocrine disease that is associated with impaired glucose and lipid metabolism. Adiponectin is a specific secretory protein from adipose tissue, having an impact on some factors predisposing to diabetes. The purpose of the present study was to explore adiponectin level in diabetic rats treated with aqueous extracts of Berberis vulgaris.
    Materials And Methods
    In this interventional study, 25 of streptozocin (STZ)-induced diabetic rats were treated with aqueous extracts of barberry specified doses (25 and 100 mg/kg body weight) for two weeks. At the end, their serum adiponectin levels were measured using ELISA kit and their respective fasting blood sugar (FBS), triglyceride, total cholesterol, HDL-C and LDL-C were also calculated using colometric measures.
    Results
    Data analysis showed that treatment with barberry extract, created a significant decrease in serum triglycerides, FBS, and VLDL (P=0.012). Additionally, barberry could significantly increase serum level of adiponectin (P=0.014).
    Conclusion
    Oral administration of aqueous extract of barberry is effective in reducing triglyceride and FBS. An increased level of adiponectin due to using barberry extract can play a role in the regulation of lipid profile in diabetes.
    Keywords: Diabetes, Adiponectin, Berberis vulgaris, Lipid profile
  • Fatemeh Mohammadi Karizno, Marziyeh Saghebjoo*, Mohsen Foadoddini, Hadi Sarir Pages 35-47
    Background And Aim
    The use of medicinal herbs is taken as a healthy and effective alternative treatment for hyperglycemia and liver toxicity. Therefore, due to the positive effects of exercise training on diabetic patients, the objective of the present study was to investigate the effect of a 6 week period of aerobic training together with Pistacia atlantica extract taking on protein carbonyl (PC), heat shock protein 70 (HSP70), and glycogen levels in the liver tissues of diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental research, 40 male Wistar rats were randomly divided into 5 groups: 1) healthy control, 2) diabetic control, 3) diabetic under aerobic training, 4) diabetics receiving Pistacia atlantica extract and 5) diabetics under aerobic training and receiving the extract.. The six week period exercise program included aerobic training on a treadmill (5 sessions per week, 40 minutes per each session, with a speed of 20m/min and 5% incline). Pistacia atlantica extract was fed 5 days per week (25mg/kg). The rats were anesthetized.48 hours after the last training session, and their livers were isolated. Then, the level of their PC, HSP70, and hepatic glycogen were assessed by means of ELISA and chemical colorometry.
    Results
    Mean level of PC in the diabetic group under aerobic training, diabetic group receiving pistacia extract, and the group under aerobic training together with receiving pistacia extract was significantly lower than that of the control diabetic group (P was 0.002,0.006 and 0.002, respectively); but, mean level of PC was not significantly different in the three case groups. Mean level of HSP70 and glycogen in the three groups was not significantly different either (P was 0.21 and 0.59, respectively).
    Conclusion
    It was found that aerobic training and Pistacia atlantica extract consumption, either alone or together, led to a significant reduction in PC levels in the liver tissues of diabetic rats. Thus, Pistacia atlantica extract and aerobic training can be good remedies in reducing liver complications resulting from diabetes.
    Keywords: Pistacia atlantica extract, Aerobic training, Protein carbonyl, Heat shock protein 70, Diabetic rats
  • Arezoo Haghighi*, Zivar Salehi, Keyvan Aminian, Saba Fakhrieh Asl Pages 48-55
    Background And Aim
    A peptic ulcer is a breach in the gastric or duodenal mucosa down to the submucosa. There is evidence concerning the role of Reactive Oxygen Species (ROS) in the genesis of such ulcers production of intracellular ROS along mitochondria oxidative phosphorylation (OXPHOS) predisposes the deletion of 4977 bp mtDNA. The aim of the present study was to evaluate the association of 4977 bp mtDNA deletion with peptic ulcer disease.
    Materials And Methods
    In this case-control study included 110 patients with peptic ulcer disease and 110 healthy individuals were compared. Genomic DNAs of the cases and controls were extracted from bioptic tissues. Then, their genotypes were determined by means of Polymerase Chain Reaction (PCR). Finally, statistical analysis was performed using the MedCalc program.
    Results
    Deletion of 4977 bp mtDNA was found to be more frequent among patients with peptic ulcer disease (52.7%) compared to the controls (15.3%). A significant association was found between the deletion with peptic ulcer disease.
    Conclusion
    Deletion of 4977 bp in mitochondrial DNA is associated with peptic ulcer disease.
    Keywords: Peptic ulcer disease, Mitochondria genome
  • Javad Raouf Sarshoori, Mohammad Hossien Asadi, Mohammad Taghi Mohammadi* Pages 56-67
    Background And Aim
    Stroke is the third leading cause of death and the most important factor of disability in the world. Recent studies have shown that olive oil has antioxidant effects during cerebral ischemia. The present study investigated the probable protective effects of olive oil on the brain infarction and neurological disability after a transient model of focal cerebral ischemia/reperfusion in rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 30 adult male wistar rats whose weight ranged 270-320 g were divided into three equal groups. : sham, control ischemia, and ischemia treated. . Transient focal cerebral ischemia was induced by means of 80 min middle cerebral artery occlusion (MCAO) followed by 24 hours reperfusion. Olive oil(1 ml/kg) was intraperitoneally injected into the cases at the beginning of ischemia. Neurologic outcome (NDS scale), infarct volume (TTC staining) and histological studies were done 24 hours after the end of MCAO.
    Results
    Treatment with olive oil significantly reduced the cortical and striatal infarct volume by 65% and 52%, respectively. Olive oil also decreased the NDS of ischemic rats from 3.4±0.1 to 2.5±0.2 in the treated group. Besides, histological studies showed that olive oil reduced the number of eosinophilic and damage neurons in the ischemic area (P< 0.001).
    Conclusion
    The findings of the current study indicated that olive oil effectively reduced ischemia, helped to the reperfusion of injuries, and improved neurological outcome. Olive oil is also a potent neuroprotective factor that is able to prevent neurodegeneration of transient focal ischemia in the beginning of reperfusion at ischemic areas.
    Keywords: Ischemic, reperfusion, Olive oil, Neuroprotection, Brain infarction
  • Ali, Reza Ayoubi, Reza Valizadeh, Arash Omidi*, Mohsen Abolfazli Pages 68-76
    Background And Aim
    Diabetes is one of the mortality factors in the world. Nutritional and environmental pollution with heavy metals, especially lead, exacerbates diabetic condition. The curcumin in Turmeric has antioxidant properties and therapeutic effects on the treatment of some diseases such as diabetes.
    Materials And Methods
    In an interventional experiment designed to investigate the protective effect of turmeric powder on consequences of lead acetate on some blood parameters in the diabetic male rats, 32 male Wistar rats with an average initial weight of 182.6±1.8 g each were randomly divided into four groups, i.e. the control, diabetic (streptozotocin injection in dose of 55 ppm), diabetic+Pb (100 ppm solute in water), and diabetic+Pb+CL (2% of DMI). Trial period was 4 weeks. Blood samples from the heart of the rats were taken on the 29th day.
    Results
    Turmeric powder improved insulin secretion and reduced blood glucose. Total protein increased in CL treatment group. ALT, AST, triglyceride, and cholesterol significantly increased in diabetes treatment groups compared with the control.
    Conclusion
    Probably the antioxidant compounds found in Turmeric especially curcumin can reduce some complications of lead acetate in diabetic patients.
    Keywords: Turmeric, Lead acetate, Diabetes, Wistar rats
  • Salehe Nazari*, Nooredin Nazarnezhad, Mohamadali Ebrahimzadeh Pages 77-85
    Background And Aim
    Plants are a rich source of phenolic compounds as natural antioxidants are important. Antioxidant compounds that prevent the spread of diseases and the destruction of many of the foods they are extracted from the bark of Acer velutinum and Alnus subcordata trees. The purpose of this study the required the use of bark as the source of phenol is the pharmaceutical industry.
    Materials And Methods
    In this study research, ethanol extracts of the dried bark of Acer velutinum and Alnus subcordata trees were extracted using soxhle. First the amount of total phenol and flavonoids extract measured then to evaluate antioxidant properties of extracted extracts three methods diphenyl picryl hydrazyl, regenerative power produced and nitric oxide were used.
    Results
    The results showed that phenol and flavonoid content, respectively, were greater in the bark of Acer and Alnus. Reviews DPPH showed that inhibitory concentration 50% of ethanol extract of the bark of Acer and Alnus, respectively, with values of 178.11 and 7.23 micrograms per milliliter. The reducing power of extracts of Alnus was better than Acer. In Nitric oxide trap test, ethanol extract inhibitory concentration 50% in Acer extract 2.11 and in Alnus 3.27 micrograms per milliliter was calculated.
    Conclusion
    Ethanol extract of Acer and Alnus in three test case study, showed an acceptable antioxidant activity, thus providing a useful source of natural antioxidants are. so can as a useful resource for Supply natural antioxidants are.
    Keywords: Antioxidant, Phenol, Flavonoid, Acer velutinum, Alnus subcordata
  • Ali Shahraki *, Zahra Zakeri, Mahdiye Hosseinian, Salah Hajnegad Pages 86-95
    Background And Aim
    Limited studies have been focused on the role of IL-33 and IL-18 in Rheumatoid arthritis (RA).This study was done to measure the levels of IL-18 and IL-33 in the serum of patients with RA, before treatment, three month after treatment and compare to patients with osteoporosis as well as healthy controls.
    Materials And Methods
    Sera were obtained from 20 patients with RA before treatment, 15 patients with osteoporosis and 30 healthy controls that have been matched to patients group. IL-33 and IL-18 levels were measured using ELISA assay.
    Results
    Serum levels of IL-33 were significantly higher in patients with RA before treatment 5.47± 0.142 (pg/ml) versus three months after treatment 4.34±0.072, P=0.001, and control subjects 4.53±.076 (pg/ml), P=0.000. There were significant differences between IL-33 serum levels in patients with RA before treatment compare to osteoporosis subjects before treatment (5.47± 0.142 versus 3.65±0.08, P=0.000). The serum IL-18 levels of the RA patients before treatment 482.12±67.38 (pg/ml) were significantly higher than the IL-18 level three months after treatment 302.67±55.33 (pg/ml) P=0.004, the control group 216.19±47.56 (pg/ml) P= 0.004 and patients with OP 316.79±53.72, p= 0.001.
    Conclusion
    Our results showed that IL-33 and IL-18 are highly active in RA and these cytokines might be closely involved in the pathologic mechanisms of the disease.
    Keywords: Rheumatoid arthritis, Interleukin, 33, Interleukin, 18, Osteoporosis, Cytokines
  • Zahra Amini Nasab, Farkhondeh Aminshokravi *, Mitra Moodi, Batool Eghbali, Faezeh Fatemimogadam Pages 96-103
    Background And Aim
    Along with extensive control of communicable diseases and decrease in their prevalence, congenital anomalies (CA) has grasped much attention in recent years. Almost 20% of babies’ mortality under one year of age is associated with CA. The present study was conducted to determine the percent of newborns with CA under Birjand city health centers.
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytical and retrospective study all newborns with CA under Birjand city health centers during 2007-2012. were studied. Necessary data was collected by meansw of a researcher- designed questionnaire. whose content validity had already been confirmed.. The obtained data was analyzed using SPSS software (version 16) and Kruskal Wallis descriptive analytical statistical test at the significant level α=0.05.
    Results
    Out of 22076 newborn babies during 2007-2012, 118 cases had CA (CA prevalence. was 5.34%).. It was found that CA was more prevalent in boys than in girls (55.9% vs. 44.1%).The babies’ parents were mainly (58.5%) relatives. . Congenital heart diseases (36.5%) and musculoskeletal disorders (16.1%) were accounted as the most prevalent.Most of the babies with CA had passed away when the present study began CA. Kruskal wallis analysis showed a significant difference in mean age of the deceased babies regarding their types of abnormalities (P=0.03).
    Conclusion
    Most of congenital anomalies had a relationship with nervous and cardiovascular systems.Abnormal babies were very prone to death, and frequently they died while being uner one year.Thus,regard to premarital genetic couynseling and undergoing prenatal diagnostic tests are necessary..
    Keywords: Congenital anomalies, Health centers, Demographic, Genetic counseling, Prenatal diagnosis
  • Sydeh Fateme Hosseini, Reza Mastery Farahani, Mohsen Norozian, Nozhat Shakeri, Mohammad Mehdi Hasanzadeh Tahery* Pages 104-110
    Background And Aim
    Cephalometery, as one of the most significant section of anthropometry examines the facial and cephalic indeces. Since the measurements are affected by geographical factors, gender, age, and race, the obtained results are based on the community under study. Regarding lack of investigations on cephalometry in Birjand, the present study aimed at determining cephalic indexes and standard classification of neurocranium in 15-17 year old female students in the city in 2013.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted on 437 healthy female 15-17 year old students in Birjand during 2013, who were selected through cluster sampling. Then, cephalic indices of the subjects were determined using standard Martin Scale Cephalometer, according to Gray's Anatomy Cephalometric Method. The obtained data were collected according were analyzed using SPSS soft ware (V:13).
    Results
    Mean maximum head length and breadth in the subjects were found to be 177.6±7.54mm and 141.6±5.84mm, respectively. Total neurocranium index was determined 79.88±4.64 mm. The head shape of 43% of the individuals was mesocephalic, %33/4 brachycephalic, %12/12 hyperbrachycephalic and %11/44 dolichocephalic.
    Conclusion
    The present study on cephalometry revealed that adult female students in Birjand city mostly have a mesocephalic phenotype.
    Keywords: Cephalometry, Cephalic index, Head shape, Adult females
  • Mohsen Nowkarizi, Omolbanin Amiri *, Mohamadreza Kiani Pages 111-122
    Background And Aim
    The Structure of articles based on scientific standards is one of factors that affects the quality of papers. The purpose of the present study was to evaluate the structural quality of articles published in Iranian scientific journals of Medical Sciences based on International Standards Committee of Medical Journal Editors during 2010-2012.
    Materials And Methods
    This descriptive study was performed on 150 articles from 15 medical journals. The journals were selected through simple randomized sampling and the articles were selected using systematic randomized sampling. The articles matching degree with ICMAJE was analysed according to a researcher-designed checklist using Binomial trial, Kruskal-Wallis and Mann–Whitney tests at the significant level P<0.05.
    Results
    The results showed that the sections allocated to tables (94/09%), results(85/77%), and introduction (82/16%) matched with the instructions given received the most scores and had a favorable rank However, methodology section (64/4%), abstracts (61/37%), figures and abbreviations (59/32%), and pictures (16/89%) received the lowest ratings. Besides, it was found that there was a significant difference between the articles with regard to their mean scores considering their matching with the above instruction and their subject matter (P=0.000). But the scores of the articles, their publishing year, and their language(s) were not significant (P=0.07).
    Conclusion
    The present study showed that the structural quality of the articles has various problems, which necessitates more proficiency in basics of Essay Writing on the part of writers. and editors’ more careful review of various sections of the articles.
    Keywords: Quality of writing, standard of the International Committee of Medical Journal Editors, Medical articles
  • Arash Omidi*, Mohsen Sarcheshmeie Pages 123-125