فهرست مطالب

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • کورش فتحی واجارگاه*، سوسن کشاورز، عزیز الله تاجیک اسمعیلی، علی اکبر خسروی، طلعت دیبا واجاری، حبیب الله پور صادقی، مریم رحمتی، گیتا زندیه صفحات 9-44

    نظام آموزش و پرورش به طور بالقوه یکی از تعیین کننده ترین نهادها در تحقق مفاد سند چشم انداز توسعه کشور است، اما ایفای نقش مناسب در این زمینه مستلزم دارا بودن رهنمودهایی در توسعه نظام آموزش و پرورش کشور است. این نظام در راستای تحقق سند توسعه کشور مستلزم دارا بودن برداشت مشخص در خصوص انسان مطلوب برای نظام آموزشی می باشد. از آن جایی که آموزش و پرورش به عنوان محور توسعه پایدار، وظیفه تربیت نیروی انسانی مطلوب و ماهر جهت کار در بازار پرخطر جهانی و تداوم آموزش آن ها را به همراه سایر نهادها به عهده دارد، با تدوین یک سند ملی در مورد توسعه آموزش ها می تواند نیروی انسانی کشور را برای ورود به عصر دانایی در چهار بعد فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی آماده کند. مهم-ترین مساله در این پژوهش عبارت است از: بررسی ویژگی های انسان مطلوب نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران در افق بیست ساله (1404 – 1384). پژوهش حاضر در قالب چهار محور زیر و به صورت مطالعه اسنادی انجام شده است - مطالعات تطبیقی (نظام های آموزش و پرورش، سازمان ها و نهادهای بین المللی و انجمن های علمی، تخصصی حوزه پژوهش در تربیت) - اسناد و مدارک رسمی توسعه کشور (کلیه وزارتخانه ها و سازمان های دولتی) 3) اسناد و مدارک قانونی (کلیه مصوبات مربوط به فرهنگ و آموزش و پرورش توسط مراجع قانونی کشور) - مطالعات آینده پژوهی (کلیه منابع تدوین شده به زبان فارسی و انگلیسی در حوزه مورد بررسی). به منظور گردآوری داده های این تحقیق از فیش های ثبت داده ها استفاده شده است. منابع اطلاعاتی مورد استفاده اسناد اداری و دولتی، اسناد پژوهش کتابخانه ای، منابع مرجع و سایت های اینترنتی می باشد. روش پژوهش تحلیلی کیفی می-باشد. بدین منظور تحلیل های انجام شده در قالب جداول اطلاعاتی و تطبیقی آماده شده اند. آن چه که از این مطالعات حاصل شد عبارت است از منشور یا اعلامیه ای که شکل اولیه ویژگی های انسان مطلوب را در قالب 10 طبقه اصلی، 60 مفهوم فرعی و ویژگی عرضه نموده است.

    کلیدواژگان: انسان مطلوب، نظام آموزش و پرورش، سند چشم انداز، سند آموزش و پرورش، ویژگی های انسان مطلوب
  • طیبه ماهروزاده*، بتول شاهی صفحات 45-66
    هدف پژوهش حاضر تبیین تفکر انتقادی در تعلیم و تربیت از دیدگاه اسلام و پساساختارگرایی و مقایسه این دو رویکرد بوده است. هم چنین به سوالات پژوهش درباره ماهیت تفکر انتقادی، روش های پرورش تفکر انتقادی، موانع رشد تفکر انتقادی و وجوه تمایز و افتراق تفکر انتقادی از دیدگاه اسلام و پساساختارگرایی پاسخ داده شد. روش پژوهش از نوع توصیفی-کاربردی با ماهیت کیفی است. پژوهش به شیوه مقایسه ای و به صورت برودی انجام شده است. در نظر پساساختارگرایان حقیقت ساخته گفتمان ها و حاصل روابط قدرت است. معرفت-شناسی پساساختارگرایی مبتنی بر کثرت گرایی، ساختارشکنی، تمرکززدایی از عقل، رد دوگانگی و توجه به زبان در ساخت دانش و حقیقت است. در اسلام حقیقت مطلق سرچشمه خلق است. و انسان کاشف حقیقت می باشد. تفکر انتقادی پساساختارگرا بر تحقق خود، توجه به سایر فرهنگ ها و گفتمان ها، نگرش تکثرگرایی فرهنگی و معرفت شناختی مبتنی است. روش تربیت تفکر انتقادی شامل تحلیل گفتمان، ساختارشکنی، روش تعاملی و مشارکتی، خواندن نقادانه و استفاده از متن است. تفکر انتقادی در اسلام مبتنی بر پرورش عقل نظری و عملی است. روش های تربیت تفکر انتقادی شامل خردورزی، تجربه اندوزی، مناظره، مباحثه، پرسشگری و شرح صدر است. به طور کلی تفکر انتقادی در اسلام با محوریت انسان و در جهت نیل به اهداف غایی اسلام است، در حالی که پساساختارگرایان انسان را وسیله اصلاح ساختارها دانسته و هدف، تربیت شهروندی ساختارشکن است. در حقیقت می توان گفت تفکر پساساختارگرا با نقد فراروایت ها و ایدئولوژی ها، با اندیشه اسلامی در تضاد است و تفکر انتقادی در اسلام، در چهار چوب اصل قیاس ناپذیری برخی احکام و معارف دینی قابل قبول است.
    کلیدواژگان: تفکر، تفکر انتقادی، تعلیم و تربیت، پساساختارگرایی، اسلام
  • رحمت الله خسروی، هاشم فردانش صفحات 67-87
    یادگیری مبتنی بر پروژه یک رویکرد یادگیری عمیق و جامع برای تدریس و یادگیری در کلاس است که دانش آموزان را در بررسی و کاوش مسائل معتبر و با ارزش درگیر می سازد. پروژه ها تکالیف پیچیده و مبتنی بر سوالات و مسائل چالش برانگیزی هستند که دانش آموزان را در طراحی، حل مساله، تصمیم گیری یا فعالیت های جستجوگرانه درگیر ساخته و فرصتی به آن ها اعطاء می-کنند تا به طور نسبتا مستقل در دوره های زمانی طولانی مدت، نسبت به یادگیری اقدام کرده و محصولات یا ارائه-های واقع گرایانه تولید کنند. این نوع یادگیری، به جای ساختار خشک و بسته دارای یک چهارچوب پیچیده و انعطاف پذیراست. این چهارچوب ویژگی هایی دارد که توصیف کننده تعاملات تدریس- یادگیری می باشد. این مقاله شامل دو بخش است. در بخش نخست، ابتدا رویکرد سازنده گرایی و پیشینه مربوط به قلمرو یادگیری مبتنی بر پروژه عرضه شده، و سپس الگوی طراحی آموزشی مبتنی بر رویکرد پروژه ارائه می شود. در بخش دوم، ضمن مطرح کردن یادگیری وب پروژه، الگوی طراحی آموزشی متناسب با آن نیز ارائه می شود.
    کلیدواژگان: الگوی طراحی آموزشی، یادگیری مبتنی بر پروژه، وب پروژه، سازنده گرایی
  • عباس معدن دار آرانی صفحات 88-110
    پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر توقف فعالیت های مدارس غیردولتی و ارائه راهکار برای آن پرداخته است. یافته های کیفی از طریق مصاحبه هدفمند با سه گروه موسسان فعال، موسسان غیرفعال و کارشناسان دفاتر مدارس غیردولتی در 4 منطقه جغرافیائی کشور جمع آوری گردید. تحلیل نتایج مصاحبه باعث تهیه یک مدل معنائی برای ارائه توضیحی بر علل توقف مدارس غیردولتی شده است. براساس مدل و در بدو امر، شرائط علی، زمینه ای و مداخله گر با تاثیر و تاثر متقابل باعث بروز پدیده مدارس رقیب شده اند. برای مقابله با این شرائط، مصاحبه شوندگان به سه استراتژی متفاوت پذیرش، مقاومت و تسلیم اشاره کردند. در مرحله پایانی نشان داده شد که هریک از این استراتژی ها زمینه ساز بروز پیامدهای گوناگون می شوند. یافته های پژوهش باعث بازسازی معنایی توقف مدارس غیردولتی از طریق ارائه یک هسته اصلی به نام «بی ثباتی نسبی» شده است.
    کلیدواژگان: مدارس غیردولتی، بازسازی معنائی، تحلیل زمینه ای
  • سیروس قنبری*، اصغر اسکندری صفحات 111-137
    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه سبک های رهبری تحولی، تبادلی با اثربخشی سازمانی و مقایسه آن در بین مدارس ابتدایی هیات امنایی و عادی استان همدان در سال تحصیلی92-1391 بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی هیات امنایی و عادی استان همدان به تعداد 5137 نفر بوده و حجم نمونه براساس فرمول کوکران به تعداد 582 آزمودنی (مدارس هیات امنایی 226 معلم و مدارس عادی 356 معلم) تعیین گردید. روش نمونه گیری با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انجام شد. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه با عناوین: سبک های رهبری بس و اولیو (1995) و اثربخشی سازمانی هریسون (2008) استفاده گردید. برای تعیین روایی پرسشنامه ها از روش روایی محتوایی و برای سنجش میزان پایایی، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. ضریب پایایی محاسبه شده برای پرسشنامه های سبک های رهبری و اثربخشی سازمانی به ترتیب 915/0و 965/0 برآورد گردید. یافته ها حاکی از آن است که میانگین به کارگیری سبک های رهبری تحولی، تبادلی و اثربخشی سازمانی در مدارس هیات امنایی و عادی استان همدان بالاتر از سطح متوسط است. آزمون t گروه های مستقل آشکار کرد که مدیران مدارس هیات امنایی،بیشترسبک رهبری تحولی و مدیران مدارس عادی، بیشتر سبک رهبری تبادلی را مورد استفاده قرار می-دهند. به علاوه وضعیت اثربخشی سازمانی مدارس هیات امنایی نسبت به مدارس عادی بهتر است. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین سبک های رهبری تحولی، تبادلی با اثربخشی سازمانی در کلیه مدارس، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر آن است که از بین ابعاد سبک های رهبری در مدارس هیات امنایی، مولفه های ملاحظات فردی، تحریک ذهنی و نفوذ آرمانی؛ در مدارس عادی، ویژگی های تحریک ذهنی و مدیریت استثناء بیشترین تاثیر را در پیش بینی اثربخشی سازمانی دارند.
    کلیدواژگان: هبری تحولی، رهبری تبادلی، اثربخشی سازمانی، مدارس هیات امنایی، مدارس عادی
  • رمضان جهانیان*، فاطمه صابری صفحات 138-154
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سلامت روان بر رضایت شغلی کارکنان و مدیران آموزشکده-های فنی و حرفه ای استان البرز به روش همبستگی از نوع توصیفی اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش کلیه مدیران و کارمندان آموزشکده های فنی و حرفه ای در استان البرز به تعداد 214 نفر بود. نمونه آماری به روش سرشماری انتخاب و تعداد آن مساوی جامعه آماری می باشد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سلامت روانGHQ و پرسشنامه شاخص توصیف شغلی JDI است. داده ها به کمک آمار توصیفی و آمار استنباطی تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که، بین سلامت روان و رضایت شغلی کارکنان و مدیران رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. هم چنین بین سلامت روانی کارکنان و مدیران در ابعاد، علائم جسمی، اضطراب، کارکردهای اجتماعی و افسردگی و رضایت شغلی آنان رابطه معکوس و معناداری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، رضایت شغلی، کارکنان، مدیران
  • عباس شکاری، سمن سا حیدرزاده آرانی صفحات 155-180
    کارآفرینی در فرآیند توسعه اقتصادی و اجتماعی، مسئله مهمی است و به همین خاطر کشورهای مختلف جهان توجه خاصی بدان نموده و تربیت کارآفرینان را در اولویت های برنامه های توسعه خود قرار داده اند. در این مقاله تاثیر آموزش های حرفه ای بر مهارت های کارآفرینی (شخصی، مدیریتی و فنی) کارکنان شرکت های بیمه از لحاظ ویژگی های فردی آنان مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق از نوع کاربردی و با روش تحقیق توصیفی- پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری شامل 1600 نفر کارکنان بیمه در استان اصفهان در سال 1388 می باشد که حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران تعداد 301 نفر برآورد و با روش نمونه-گیری تصادفی طبقه ای انتخاب و مطالعه شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته با ضریب آلفای کرونباخ % 84 با 52 سوال بسته پاسخ پنج-گزینه ای با طیف لیکرت و 1 سوال تشریحی می باشد. برای تجزیه و تحلیل سوالات پژوهش از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA)، آزمون t برای نمونه های مستقل و آزمون همبستگی دومتغیره (اسپیرمن) استفاده گردیده است. نتایج نشان داد مهارت های کارآفرینی کارکنان شرکت های بیمه بر حسب مدرک تحصیلی شان متفاوت است بین مهارت های کارآفرینی کارکنان بیمه برحسب رشته تحصیلی تفاوت وجود ندارد. مهارت های شخصی کارآفرینی بر حسب جنس کارکنان شرکت های بیمه متفاوت اما بین مهارت های مدیریتی و فنی کارآفرینی در دو گروه مرد و زن تفاوت وجود ندارد. بین مهارت های کارآفرینی و سابقه شغلی کارکنان شرکت های بیمه همبستگی وجود ندارد. بین مهارت های شخصی کارآفرینی متاثر از آموزش های بدو یا ضمن خدمت کارکنان شرکت های بیمه بر حسب مدرک تحصیلی (دیپلم و بالای دیپلم) تفاوت معناداری وجود ندارد اما بین مهارت-های مدیریتی و فنی کارآفرینی متاثر از آموزش های بدو یا ضمن خدمت کارکنان بر حسب مدرک تحصیلی (دیپلم و بالای دیپلم) تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از این پژوهش، دلیل روشنی بر اهمیت آموزش حرفه ای مهارت های کارکنان بیمه می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش حرفه ای، مهارت های شخصی، مدیریتی و فنی کارآفرینی، آموزش های ضمن خدمت کارکنان
|
  • K. Fathi Vajargah*., S. Keshavarz., A. Tajik Esmaeeli., A. A. Khosravi., T. Dibavajari., H. Poursadeghi., M. Rahmati., G. Zandieh Pages 9-44

    The educational system potentially is one of the key and primary institutions in realization of content of document of vision of development of country. But the playing of the suitable role in this context requires having guidelines and general directions in developing educational system of the country. The educational system of the country in accord whit realization of the document of the developing country requires a special conception regarding ideal human for the educational system. In other words، the starting point of movement towards designing a comprehensive Plan for the development of the educational system. The drawing of the vision for the educational system has to do with ideal human. In so far as education has along the other institution and organizations the responsibility of sustainable growth، educating ideal and skillful human resources for working in a competitive of national document of education in different fields can prepare country’s human resources for entering the era of knowledge in four dimensions of cultural، economic، society and political. What constitutes the man problems is the following. The study of ideal human characteristics in the educational system of the Islamic republic of iran in twenty- year vision (1384- 1409). The present research is done in the frame work of four fallowing axis and is done in the from of document studies. Comparative studies (educational system، international organizations and institutions، scientific- professional societies in the domain of research in educational) Formal Document relating to the development of the country. (all ministries and government organizational). Legal documents call acts regarding culture and education by legal authorities of the country. Future- oriented studies (all source formulated in farsi and English in the main focus of the study) In order to gather all data in this research، the method of recording relevant data was used. The used source were government documents، library research documents، primary source and internet sites. The method of analyzing research data was a analytical- qualitative method. With this purpose، analyses done by using information and comparative tables. What was resulted from this study was a declaration containing. Initial forms of ideal human characteristics with ten main categories sixty. Secondary concept and characteristics were presented.

    Keywords: ideal human, educational system, visionary document, education document, characteristics of ideal human
  • T. Mahrozade*., B. Shahi Pages 45-66
    The aim of present research is the explanation of critical thinking in educational context from the Islamic view point and post structuralism and the comparison of the two approaches. Also this research tries to answer the questions of the nature critical thinking. The methods of fostering critical thinking, the impediments in developing critical thinking, and the similarities and difference between Islam and past structuralism regarding critical thinking. This research is descriptive applied which has a qualitative nature. The comparative approach based on Brudi method is utilized. From the view point of poststructuralists truth is the construct of discourses and the result of power relations the epistemology of poststructuralist is based on pluralism, deconstructing, decentralization of intellect. The rejection of dualism and attention to language is in the construction of knowledge and truth. In Islam absolute truth is the source of creation and human being is the discoverer of truth. Critical thinking of post structuralism is based on self-actualization attending. Other cultures and discourse, cultural pluralism and epistemological attitudes. The method of fostering critical thinking includes the analysis of discourse, deconstruction, interactional and participatory methods, reading critically, and use of text. Critical thinking in Islam is based on fostering theoretical and practical intellect. The methods of critical thinking includes the application of wisdom, accumulating experience, using controversy and dialectic. Questioning and tolerance. In general critical thinking in Islam has the human bing as its axis and mores toward the ideal goals of Islam, while in post structures view humans as a means of reforming structures and the aim is deconstructive citizenship education In effect, it can be said that past structuralist thinking which the critique of metanarrative and ideologies, is in contrast which Islamic thoughts and critical thinking in Islam in the frame work of the principle of impossibility of analogy of some religious axioms and knowledge is acceptable.
    Keywords: critical thinking, education, past structuralism, Islam
  • R. Khosravi., H. Fardanesh Pages 67-87
    is based on a project with an approach to learning which is deep and comprehensive for teaching- learning situation in the classroom which engage students in probing and discovering valid and valuable problems. Projects are complex tasks and are-based on problems and questions which are challenging which engages students in designing, problem-solving, decision making or discovery activity and which provide them an opportunity for learning for long periods of time relatively independent which also result in producing artifacts or presenting matters realistically. This kind of learning instead of having an inflexible and closed structure has a complex and flexible frame work. This frame work has characterizes which are descriptive of teaching-learning interactions. This article has two parts in the first part, constructivist approach and its background relating to that learning domain which is based on project is presently and then a model for educational design based on project approach is discussed. In the second part, while mentoring project based on web-learning, a educational design model suitable to that will be presented as well.
    Keywords: model for educational design, Project, based learning, Web Project, Constructivism
  • A. Madandar Arani Pages 88-110
    This study examines factors contributed to non – governmental schools stopped activities and provides a solution for it. Qualitative findings through deep- interview with three target groups including active founder, non- active founder and experts on non-government schools office in four geographic regions of the country were collected. Analysis of results provides a Semantic Model for explanation of stop factors of non-government schools. Based on the model, causal, grounded and interventional conditions and their interaction developed the phenomenon of "competitor schools". Then to deal with this situation, the interviewees admitted three different strategies of acceptance, resistance, and submission. The final stage was shown that each of these strategies have different outputs. Findings of study have been provided a semantic reconstruction of non-government schools through original core namely "relative instability".
    Keywords: Non, government schools, Semantic reconstruction, Grounded analysis
  • S. Ghanbari.*, A. Eskandari Pages 111-137
    The main purpose of this research was to study the relationships between transformational and transactional leadership styles with organizational effectiveness in board of trustees and state-run schools. The research method was descriptive - correlation. Statistical population included all teachers of elementary schools of board of trustees and state-run in the province of Hamedan the number 5137 people and Sample size of 582 subjects (226 teachers in board of trustee's schools and 356 teacher in state-run schools) was determined based on the Cochran formula. Sampling was proportional stratified random sampling. Toward Data collected were used from the two questionnaires with items: leadership styles Bass & Avolio (1995) and organizational effectiveness of Harrison (2008).For appointment of the questionnaires validity of the content-related validity method and to assess the reliability was used by Cronbach's Alpha coefficient. Reliability coefficient was calculated for the questionnaires of leadership styles and organizational effectiveness, was estimated 0/915 and 0/965 respectively. Results representative that is the level of transformational and transactional leadership styles, and organizational effectiveness inboard of trustees and state-run schools, is above average surface. Independent t-test revealed that board of trustee`s schools utilize transformational leadership and state-run schools transactional leadership. Also situation of organizational effectiveness in schools board of trustees are better than state-run schools. Pearson correlation coefficient showed is a significant positive relationship between transformational and transactional leadership styles with organizational effectiveness in all schools. The results of regression analysis indicated that the components of leadership styles inboard of trustee's schools, Factors of individualized consideration, and intellectual stimulation and idealized influence; and in state-run schools, Factors of intellectual stimulation and management- by-exception have the highest impact on the prediction of organizational effectiveness.
    Keywords: Transformational leadership, Transactional leadership, Organizational effectiveness, Board of Trustees Schools, State, Run Schools
  • R. Jahanian.*, F. Saberi Pages 138-154
    The current study is conducted in an attempt to investigate the effect of mental health about job satisfaction among managers and staffs in technical and vocational colleges in Alborz province on the basis of descriptive correlation method. The population comprises all managers and employees of technical and vocational colleges in Alborz province who were 214 participants. The sample is selected on the basis of census method which is equal to the statistical population. The data collection tool is the questionnaire of mental health (GHQ) and Job Description Index questionnaire. The data is analyzed and discussed according to descriptive and inferential statistics. The obtained results revealed that there is a meaningful and reverse relationship between the mental health and job satisfaction among managers and employees. In addition, there is a significant and reverse relationship between mental health in the dimensions of physical symptoms, anxiety, social dysfunction and depression and job satisfaction.
    Keywords: Mental health, Job satisfaction, Staff, Managers
  • A. Shekarey, S. Heidarzadeh Arany Pages 155-180
    Entrepreneurship is important in the process of economic and social development. So different countries of world pay special attention to it and give priority to train entrepreneurs in their development plans. What should be regarded in this case is that training is necessary for entrepreneurship since entrepreneurs via getting concerned knowledge and expertises can cause innovation and finding new employment ways in different fields. Attending to key role and position of insurance industry in the country and its undeniable impact on country's economy and financial markets and behooving increasing concord of this industry with trend of country's economic growth and development, especial attention to entrepreneurship in this field is essential. So in this paper an attempt was made to study, impact of occupational trainings on (personal, managerial and technical) entrepreneurial skills of the insurance companie's employees in terms of their individual characteristics is studied and practical solutions to strengthen these trainings with respect to entrepreneurial skills are presented. The statistical sample of this study is estimated 301 persons through Cochran's formula and these persons are chosen through random cluster sampling. A researcher made questionnaire with the Cronbach's Alpha reliability of 0.84 was used which consisted of 52 five likert scale close-ended questions and 1 open-ended question. To measure the research scale, ANOVA test, T-test for independent samples and the spearman Rho rank order correlation test are used. The results show that entrepreneurial skills are different among the employees based on their education, but there isnt difference among entrepreneurial skills of employees based on their major. Personal skills of entrepreneurship are different based on employee's gender, but managerial and technical skills of entrepreneurship of employees are not different based on gender. There isnt correlation between the entrepreneurial skills and the employee's job records. There isnt significant difference among the employee's personal skills of entrepreneurship arised from the beginning or in-service trainings based on their education (high school diploma and higher), from the beginning or in-service trainings based on the employee's education (high school diploma and higher). This study emphasizes the importance of occupational trainings of the entrepreneurial skills.
    Keywords: Occupational training, personal, managerial, technical skills of entrepreneurship, in, service trainings of employees