فهرست مطالب

نشریه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی
پیاپی 31 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی شهرکی، محمدجواد لیاقتدار*، احمدرضا نصر اصفهانی، علی اصغر خلاقی صفحه 1
    هدف

    اجرای هر برنامه درسی به عواملی وابسته است که توجه به آن، موفقیت برنامه درسی را تضمین می کند. در همین راستا، هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر اجرای برنامه درسی آموزش فنی و حرفه ای در مدارس کشور استرالیا می باشد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش کیفی و در دو مرحله انجام گرفته است. در مرحله اول برای شناسایی عوامل موفقیت برنامه درسی فنی و حرفه ای در استرالیا از روش تحلیل محتوای کیفی از نوع استقرایی و در مرحله دوم برای اعتبار یابی مولفه های شناسایی شده از روش دلفی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش در مرحله اول، مقالات پژوهشی، پایان نامه ها و اسناد نظام آموزشی فنی و حرفه ای استرالیا بودند که 28 سند منتخب به عنوان نمونه هدفمند در نظر گرفته شدند و در مرحله دوم، 11 نفر از خبرگان برای گروه دلفی از میان اساتید هییت علمی گروه علوم تربیتی در دانشگاه های ایران و استرالیا با سابقه پژوهش در موضوع آموزش های فنی و حرفه ای به صورت هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش، ابتدا اسناد منتخب تحلیل و در سه مرحله کدگذاری، مفاهیم اولیه، مقوله ها و تم های اصلی با استفاده از نرم افزار Maxqda توسط محقق استخراج گردید و سپس این مولفه ها با استفاده از پرسشنامه آنلاین توسط اعضاء گروه دلفی اعتباریابی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که مهمترین عوامل موثر بر اجرای برنامه درسی آموزش فنی و حرفه ای در سه مضمون کلی عوامل فنی (دسترسی و مشارکت، کیفیت، عناصر برنامه درسی، تعهد کارمندان، اطلاع رسانی و تجهیزات)، عوامل سیاسی (هدف گذاری، ارتباط با صنعت، بودجه، پشتیبانی، تعامل بین سازمانی و ارتباط با آموزش عالی) و عوامل فرهنگی (آگاهی بخشی جامعه، نگرش مثبت، شناخت والدین، طرح های تشویقی و مسیرهای جایگزین آموزش عالی) شناسایی شد. شناخت عوامل موفقیت استرالیا در اجرای برنامه درسی آموزش فنی و حرفه ای در مدارس متوسطه، برای نظام آموزشی ایران جهت بهبود کیفیت برنامه های درسی فنی و حرفه ای رسمی حاوی نکات ارزنده ای می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، استرالیا، برنامه درسی، مطالعه کیفی
  • نوید رفیعی*، محمد سوهانی صفحه 2
    هدف

    در دو دهه اخیر مفهوم دانشگاه کارآفرین به شیوه ای جدی توجه صاحب نظران و نظریه پردازان در حوزه آموزش عالی را به خود جلب کرده است. تقویت و رشد کارآفرینی راه حلی برای غلبه بر مشکلات اشتغال و اقتصادی بوده و دانشگاه کارآفرین با بکارگیری پتانسیل های موجود در دانشگاه به تکامل و رشد کارآفرینی می پردازد. هدف اصلی این مطالعه طراحی الگوی دانشگاه کارآفرین با بکارگیری مدل گیب و تکنیک های تصمیم گیری در دانشگاه فنی وحرفه ای بوده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کاربردی از نوع توصیفی-پیمایشی بوده است که در سال 1401 با بهره گیری از نظرات پنج نفر از مدیران دانشگاه فنی وحرفه ای کرمانشاه به اجرا رسید. به منظور توسعه الگوی دانشگاه کارآفرین مدل ارایه شده گیب در سال 2012 به دلیل اعتبار و همه جانبه بودن آن انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های مقایسات زوجی بوده که برای معتبرسازی آن از روایی ظاهری و روایی سازه ای استفاده شده و تکنیک های تصمیم گیری دیمتل و مدل سازی ساختاری تفسیری برای تجزیه و تحلیل داده ها بکار گرفته شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که در میان ابعاد مورد بررسی شش بعد ساختار و طرح سازمانی، بعد چندرشته ای و فرارشته ای، بعد قدرت نفوذ و استفاده از منابع متنوع، بعد دانش آموختگان، بعد بین المللی سازی و بعد آموزش کارآفرینانه و آموزش سرمایه گذاری نقش علی داشته و پنج بعد باقیمانده یعنی بعد چشم انداز، راهکار و ماموریت دانشگاه، بعد حاکمیت و اداره دانشگاه، بعد مدیریت ذی نفعان و ارزش های جامعه، بعد انتقال دانش و بعد مرکز رشد و تامین مالی مخاطرات در شرکت های دانش بنیان مشتقق از دانشگاه نقش معلولی را دارند. علاوه بر این، مشخص شد بعد قدرت نفوذ و استفاده از منابع متنوع متغیری مستقل است که دارای میزان نفوذ زیاد بوده و بر همه ابعاد اثر می گذارد و بعد مرکز رشد و تامین مالی مخاطرات در شرکت های دانش بنیان مشتق از دانشگاه به عنوان متغیر وابسته و اثرپذیرترین بعد شناسایی شد. در پایان پیشنهاد گردید برای تبدیل شدن به دانشگاه کارآفرین، دانشگاه فنی وحرفه ای علاوه بر درآمدهای دولتی باید به دنبال کسب درآمد از منابع متنوع غیربودجه ای و غیرشهریه ای باشد و وزارت علوم به منظور حاکمیت و اداره دانشگاه افرادی را انتخاب کند که کارآفرین باشند و یا به خط مشی ها، چشم اندازها و ماموریت های کارآفرینی دولت و دانشگاه ها مقید باشند.

    کلیدواژگان: تکنیک دیمتل، دانشگاه کارآفرین، مدل گیب، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • راحله مهدیان، کامبیز پوشنه*، حمیدرضا رضازاده بهادران، حسن ملکی صفحه 3
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی مولفه های هویت ملی در کتب درسی دوره دوم ابتدایی با تاکید بر سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و سند برنامه درسی ملی است. با توجه به نقش مهمی که نهاد آموزش و پرورش و برنامه درسی در تقویت هویت ملی دانش آموزان دارد، مسیله پژوهش، شناخت مولفه های هویت ملی در اسناد بالادستی آموزش و پرورش و کتب درسی دوره دوم ابتدایی است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش برای تحلیل متن اسناد بالادستی و کتب درسی روش تحلیل مضمون استفاده شده است. نمونه مورد بررسی در این پژوهش مشتمل بر کتاب های درسی مطالعات اجتماعی و هدیه های آسمانی است. این کتاب ها به این دلیل انتخاب شده اند که بیشترین قابلیت برای حمل مفاهیم هویت ملی را دارند. واحد تحلیل (ثبت) در این پژوهش، مضمون، تصویر، نقشه و واحد زمینه، کتب درسی است. در این پژوهش 150 مفهوم، 30 زیرمقوله و 9 مقوله از متن کتاب های درسی استخراج شد. برای تعیین روایی روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی (تحلیل مضمون) در پژوهش حاضر، کتاب ها و اسناد بالادستی، بازبینی مطالب در دو مرحله، یکی پس از اینکه بین 10 تا 50 درصد مقوله بندی ها تکمیل شد و بار دوم در پایان کار صورت گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش مهم ترین مولفه هایی که در کتب درسی دوره دوم ابتدایی(به ترتیب برای مطالعات اجتماعی و هدیه های آسمانی) برای هویت ملی شناسایی شد عبارتند از: معرفی فرهنگ های مختلف، تاریخ و هویت اقوام، معرفی میراث فرهنگی؛ معرفی مشاهیر، انعکاس سبک پوشش اقوام و مناطق؛ زبان های اقوام ایرانی در کتب درسی، تکثرگرایی دینی و مذهبی، تکثرگرایی دینی و مذهبی، معرفی جشن ها و اعیاد و مناسک مذهبی همه اقوام و مناطق. نتایج این پژوهش نشان می دهد، برنامه ریزان می توانند با سیاست گذاری بر اساس عناصر هویت ملی و ارایه محتوای مناسب در کتب درسی، هویت ملی را در دانش آموزان دوره ابتدایی تقویت و تعلق به وطن را در آنها بارور کنند.

    کلیدواژگان: تحلیل مضمون، دوره دوم ابتدایی، کتب درسی، هویت ملی
  • محسن نظرزاده زارع، شیرکوه محمدی*، سعید نورالهی صفحه 4
    هدف

    ارتباط بین دانشگاه و صنعت و تاثیرات متقابل آن ها بر فرایندهای نوآوری، از دیرباز در جوامع علمی مختلف مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. اهمیت این ارتباط باعث شده که در برخی از اسناد بالادستی نظام جمهوری اسلامی ایران نیز اشاراتی هرچند دور به آن شود. در این راستا یکی از مهم ترین گام ها، سیاست اخیر وزارت علوم در خصوص گذراندن فرصت مطالعاتی اجباری ارتباط با صنعت برای اعضای هییت علمی تازه استخدام شده در مراکز آموزش عالی و پژوهشگاه های کشور است. براین اساس، پژوهش حاضر بر آن بود تا با تکیه بر دیدگاه نهادی به ارزیابی سیاست اخیر وزارت علوم در خصوص گذراندن فرصت مطالعاتی اجباری ارتباط با صنعت بپردازد.

    مواد و روش ها

    بدین منظور از رویکرد کیفی از نوع پدیدارشناسی تفسیری استفاده شد. در همین راستا، تعداد 17 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه ها و پژوهشگاه های کشور که مشمول این سیاست بودند، به عنوان ذینفعان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع موارد مطلوب و با توجه به اشباع نظری در داده ها مورد مصاحبه نیمه ساختارمند قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل مصاحبه ها نیز از روش تحلیل محتوای کلایزی و برای بررسی اعتبار یافته های پژوهش از روش بازبینی مشارکت کنندگان در مصاحبه ها استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های حاصل از تحلیل داده های پژوهش نشان داد که سیاست ارتباط با صنعت گرفتار مسایلی چون مشروع نبودن، اجباری بودن، همخوان بودن با منافع سیاست گذاران، نادیده گرفتن تفاوت های رشته ای، نادیده گرفتن شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است که این مسایل نشان از آن داشت که این سیاست بر پایه سیاست اتخاذشده در نهادهای الیگارشی است.

    کلیدواژگان: ارتباط دانشگاه و صنعت، ارزیابی سیاست، نهاد فراگیر
  • مریم بختیار*، اباصلت خراسانی، اسماعیل جعفری صفحه 5
    هدف

    این پژوهش با هدف شناسایی و ارایه مدل مدیریت عملکرد در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی دولتی کشور انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش انجام پژوهش حاضر، از نوع اکتشافی و از حیث رویکرد ، ترکیبی (کمی - کیفی) می باشد، یک پژوهش آمیخته به شمار می رود مشارکت کنندگان در بخش کیفی 15 خبره حوزه مدیریت دانشگاهی و اعضای هییت علمی را شامل می گردید که با استفاده از شیوه نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند انتخاب شدند. در بخش کمی جامعه آماری شامل 141 دانشگاه بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، نمونه گیری انجام و برای مشخص شدن حجم نمونه از جدول مورگان استفاده شد که 338 نفر به دست آمد. با توجه به دو بخشی بودن تحقیق (کیفی و کمی) لذا روایی و پایایی ابزارهای تحقیق نیز در دو بخش مطرح شد به گونه ای که در بخش کیفی برای سنجش روایی داده های کیفی از معیارهای قابلیت (گوبا و لینکلن، 2000) استفاده شد و از منظر اعتبار، انتقال پذیری ، اطمینان پذیری و تایید پذیری ، مورد تایید قرار گرفت. همچنین برای محاسبه پایایی در این بخش ، 5 مصاحبه به طور نمونه انتخاب و سپس هر کدام از آنها در فاصله زمانی مشخص دوباره انجام و کدگذاری شدند پایایی بازآزمایی مصاحبه های انجام شده 0.86 محاسبه گردید که نشان از پایا بودن کد گذاری هاست .

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های به دست آمده از تحلیل داده های کیفی نشان داد که مدل مدیریت عملکرد دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در بعد فردی دارای (3 بعد اصلی و 6 بعد فرعی) در بعد شغلی دارای (2 بعد اصلی و 5 بعد فرعی) و بعد سازمانی دارای (2 بعد اصلی و 8 بعد فرعی) می تواند ابعاد مدیریت عملکرد در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی را به خوبی تببین نمایند. ضمن اینکه بر اساس نتایج کمی در میان 3 مضمون پایه (متغییرمستقل) مدل پژوهش ، تاثیر بعد سازمانی بر عملکرد فردی دارای بیشترین واریانس به مقدار 0.729 و پس از آن بعد شغل بر فرد با واریانس 0.571 قرار دارند.

    کلیدواژگان: طراحی مدل، مدیریت عملکرد، دانشگاه و موسسات آموزش عالی دولتی، تحلیل تم
  • رضا صابری* صفحه 6
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مکان گزینی مراکز آموزشی بر اساس شناسایی مولفه های راهبردی نظام آموزشی در ناحیه یک کرمان و پیش بینی جمعیت دانش آموزی انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    مکان گزینی مراکز آموزشی با توجه به مسایل عدیده شهری، موضوعی با اهمیت در برنامه ریزی آموزشی می باشد . هدف این پژوهش تعیین مولفه های اصلی راهبردهای نظام آموزشی، پیش بینی جمعیت دانش آموزی و مکان گزینی مراکز آموزشی بر اساس مولفه های ذکر شده بود تا سال 1410 بود. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و در پیش جمعیت جمعیت به شکل روند یابی بود . داده ها با استفاده از شیو ه میدانی و با استفاده از سامانه همگام در آموزش و پرورش جمع آوری و داده ها در نرم افزار AUTOCAD و ARCGIS ایجاد و نقشه های لازم استخراج شد. محدوده مورد مطالعه مدارس دولتی ناحیه یک شهر کرمان درسال 1400 بود.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان داد که در مصاحبه با یاران و خبرگان آموزشی، مولفه های اصلی در راهبردهای نظام آموزشی شامل مهاجرت، حاشیه نشینی، رشد و توسعه شهرک ها، مدارس خاص، افزایش مدارس فنی نسبت به نظری، پوشش تحصیلی، شعاع دسترسی، سازگاری با کاربری همجوار و تراکم کلاسی می باشند. همچنین جمعیت دانش آموزی در دوره ابتدایی ناحیه یک کرمان در سال 1410 نسبت به سال پایه 1400 با کاهش نسبی و در دوره های متوسطه اول، متوسطه نظری، فنی و کاردانش با افزایش نسبی جمعیت دانش آموزی روبرو خواهیم بود. در مکان یابی نیز با استفاده از جهت گیری های نظام آموزشی ، تابع تعیین حریم، ترکیب نقشه و یکپارچه سازی در محیط GIS مکان گزینی مدارس با ادرس جغرافیایی آنها تا سال 1410 مشخص شدند که لازم است در این مناطق، مدارس مربوطه احداث شوند. نتایج به دست آمده مبنی بر افزایش دانش آموزان تا سال هدف در دوره دوم متوسطه به ویژه رشتهای فنی و کاردانش نشان دهنده نقش سیاست گذار در هدایت تحصیلی دانش آموزان به رشته های فنی می باشد. با توجه به مسایل پیچیده شهری مانند مهاجرت، حاشیه نشینی و رشد و توسعه شهرک ها پیشنهاد می شود مطالعات بیشتر در خصوص طراحی الگوی مفهومی مسایل شهری در جهت مکان یابی مراکز آموزشی شهر کرمان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی آموزشی، پیش بینی جمعیت، GIS، جغرافی، سیاست های آموزشی
  • جواد حاتمی*، سیده سارا شهابی، ابراهیم طلایی، سید مهدی سجادی صفحه 7
    هدف

    این پژوهش طراحی و اعتباربخشی الگوی برنامه درسی تلفیقی تربیت شهروندی دیجیتال است. در پژوهش حاضر دو پرسش اساسی مورد بررسی قرار گرفته است: 1) الگوی مطلوب برنامه درسی تربیت شهروندی دیجیتال با رویکرد تلفیقی در دوره متوسطه چه ویژگی هایی دارد؟ 2) الگوی پیشنهادی از نظر متخصصان تا چه میزان معتبر است؟

    مواد و روش ها

    این پژوهش جزء پژوهش های آمیخته با طرح اکتشافی است که در دو بخش کیفی-کمی انجام شده است؛ در بخش کیفی به فرایند طراحی الگو و در بخش کمی با روش توصیفی از نوع پیمایشی، به اعتباربخشی الگو پرداخته شد. در بخش کیفی حوزه مطالعات شامل منابع نظری و پژوهشی داخلی و خارجی در دسترس و همچنین 20 نفر از متخصصان و صاحب نظران حوزه برنامه ریزی درسی، تکنولوژی آموزشی و کارشناسان حوزه دیجیتال بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. روایی داده ها از طریق سه سویه سازی حاصل شد. ابزار گردآوری، مصاحبه نیمه ساختار یا فته بود برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها مطابق با الگوی اکر در قالب مولفه های برنامه درسی تربیت شهروندی دیجیتال شامل منطق، اهداف، محتوا، فرصت های یادگیری، منابع، نقش معلم، زمان، فضا، گروهبندی و ارزشیابی، تبیین گردید. طبق یافته های پژوهش منطق برنامه، تلفیق مسایل مربوط به شهروندی دیجیتال در برنامه های درسی و آموزشی را مورد توجه قرار داده است. عنصر هدف به سه دسته اخلاق شهروندی دیجیتال، سواد شهروندی دیجیتال و مهارت های شهروندی دیجیتال در سه بعد دانش، مهارت و نگرش اشاره داشت. محتوا در سه بخش محافظت، آموزش و احترام مطرح شد و بر اهمیت رویکردهای فعال تدریس تاکید گردید همچنین به معلم در نقش راهنما و تسهیلگر اشاره شد و بهره گیری از منابع متنوع مورد تاکید قرار گرفت. در این طراحی برنامه درسی زمان و مکان انعطاف پذیر بوده، فعالیت ها در قالب گروه های کوچک انجام می پذیرد. در بخش ارزشیابی انواع روش های ارزشیابی کیفی مورد توجه قرار گرفتند. در مرحله اعتبار بخشی از روش کمی از نوع پیمایشی بهره گرفته شد. نتایج اعتبار بخشی نشان می دهد که الگوی پیشنهادی از نظر متخصصان مطالعات برنامه درسی، تکنولوژی آموزشی و حوزه دیجیتال مناسب بوده است.

    کلیدواژگان: : برنامه درسی، تربیت شهروندی دیجیتال، رویکرد تلفیقی
  • رضا فتحی*، احمد رستگار، محمدحسن صیف صفحه 8
    هدف

    نشاط ذهنی دانشجویان بعنوان یکی از مولفه های مهم روان شناسی مثبت نگر دارای پیامدهای مثبت و مطلوبی نظیر ارتقاء سلامت روان، پیشرفت تحصیلی و بهبود کیفیت زندگی تحصیلی می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل علی روابط ادراک از بهزیستی دانشگاه بر نشاط ذهنی دانشجویان با توجه به نقش واسطه ای اهداف پیشرفت در میان دانشجویان دانشگاه پیام نور جهرم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر شیوه اجرا توصیفی از نوع همبستگی و از منظر هدف کاربردی می باشد. برای این منظور 324 نفر (214 زن، 110 مرد) از دانشجویان دانشگاه پیام نور به روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب و به پرسشنامه ی خودگزارشی متشکل از خرده مقیاس های بهزیستی دانشگاه (کانیو، الانن، لینتونن و ریمپلا، 2002)، نشاط ذهنی (ریان و فردریک، 1997) واهداف پیشرفت (میدلتن و میگلی، 1997) پاسخ دادند. ضمنا قابلیت اعتماد مقیاس ها براساس ضریب آلفای کرونباخ بررسی و تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از ضریب همبستگی پیرسون و روش تحلیل مسیر بوسیله نرم افزار لیزرل استفاده گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که مولفه های بهزیستی دانشگاه (شرایط دانشگاه، روابط اجتماعی، روش های خودشکوفایی، وضع سلامت) از طریق واسطه گری مولفه های اهداف اجتناب -عملکرد، اهداف رویکرد- عملکرد به صورت غیرمستقیم و منفی نشاط ذهنی دانشجویان را تحت تاثیر قرار می دهد. از طرفی براساس نتایج، متغیر بهزیستی دانشگاه از طریق واسطه گری اهداف تبحری نشاط ذهنی را به صورت غیرمستقیم و مثبت تحت تاثیر قرار می دهد. بر اساس یافته ها بیشترین اثر مستقیم بر نشاط ذهنی دانشجویان مربوط به متغیر اهداف اجتناب-عملکرد و بشترین اثر غیر مستقیم بر نشاط ذهنی دانشجویان مربوط به روش های خودشکوفایی می باشد. همچنین بر اساس یافته ها 36 درصد از واریانس نشاط ذهنی دانشجویان توسط مولفه های بهزیستی دانشگاه و اهداف پیشرفت تبیین می گردد. بررسی شاخص های برازندگی نشان داد که مدل پیشنهادی پژوهش با داده های گردآوری شده از دانشجویان پیام نور دارای برازش نسبتا مناسبی می باشد. بر اساس این یافته ها توجه به مولفه های بهزیستی دانشگاه می تواند زمینه گرایش دانشجویان به سمت الگوهای سازگار هدف گزینی تحصیلی را فراهم نماید و در نتیجه بستر بهبود نشاط ذهنی دانشجویان فراهم می گردد.

    کلیدواژگان: بهزیستی دانشگاه، اهداف پیشرفت، نشاط ذهنی
  • شهربانو خشکاب* صفحه 9
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی مولفه های توسعه سرمایه انسانی عمومی اعضای هیات علمی دانشگاه ها است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر ترکیبی و با طرح (کیفی - کمی) انجام شد. جامعه آماری شامل اعضای هیات علمی دانشگاه ها و پژوهشکده های شهر تهران و دارای سوابق علمی و تجربی مرتبط با پژوهش بودند که از بین آنها به روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور تعداد 13 نفر انتخاب و با آنها مصاحبه شد. داده های حاصل از مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان به روش تحلیل محتوای استقرایی و کدگذاری سه مرحله ای تحلیل شدند. از کدگذاری باز جهت اشباع رسیدن مفاهیم و ایجاد مقوله ها، کدگذاری محوری برای برخاستن مقوله ها و فرآیند ربط دهی آنها به زیر مقوله هایشان برای انتخاب پدیده محوری و از کدگذاری انتخابی برای ایجاد آرایش نظری مقوله های اصلی استفاده شد. برای بررسی روایی از روش پایش اعضاء، مناسب بودن مبنای داوری تفسیرها و رویکرد بازبینی توسط همکار و برای بررسی قابلیت پایایی یا انتقال-پذیری نیز از روش پایایی بازآزمون و توافق بین دو کدگذار و آزمون کاپای کوهن استفاده گردید. در بخش کمی نیز، به منظور تعیین میزان اهمیت و اولویت ابعاد و مولفه های به دست آمده، از روش آنتروپی شانون استفاده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بخش کیفی پژوهش نشان دهنده شناسایی 106 شاخص کلیدی، و 17 بعد محوری است که در قالب 5 مولفه اصلی توسعه سرمایه انسانی عمومی اعضای هیات علمی شامل؛ بهبودی در میزان و تناسب شایستگی های شناختی، بهبودی در میزان و تناسب شایستگی های فراشناختی، بهبودی در میزان و تناسب شایستگی های زیستی - عاطفی، بهبودی در میزان و تناسب شایستگی های ارتباطی - اجتماعی و بهبودی در میزان و تناسب شایستگی های فرهنگی و تربیت معنوی، مقوله بندی و ارایه شدند. بر اساس نتایج آزمون آنتروپی شانون به ترتیب، مولفه های اصلی بهبودی در میزان و تناسب شایستگی های شناختی، بهبودی در میزان و تناسب شایستگی های ارتباطی - اجتماعی، بهبودی در میزان و تناسب شایستگی های فراشناختی، بهبودی در میزان و تناسب شایستگی های زیستی - عاطفی، و بهبودی در میزان و تناسب شایستگی های فرهنگی و تربیت معنوی از اولویت اول تا پنجم در توسعه سرمایه انسانی عمومی اعضای هیات علمی برخوردار بودند. همچنین، مولفه توسعه سرمایه انسانی شناختی بیشترین و مولفه توسعه سرمایه انسانی فرهنگی و تربیت معنوی کمترین اولویت را داشتند. چارچوب نظری توسعه سرمایه انسانی عمومی اعضای هیات علمی در پژوهش حاضر، ابزار علمی مناسبی برای برنامه ریزی توسعه سرمایه انسانی اعضای هیات علمی فراهم می سازد. در پایان مبتنی بر دستاوردهای پژوهش، پیشنهادهای مقتضی ارایه شد.

    کلیدواژگان: توسعه سرمایه انسانی، شایستگی های عمومی، اعضای هیات علمی، دانشگاه
  • فرهاد ابراهیم آبادی* صفحه 10
    هدف

    پایین بودن مهارت های کار تیمی و گروهی فارغ التحصیلان دانشگاهی و همچنین پایین بودن کیفیت برخی از پایان نامه ها و رساله ها از جمله مسایلی هستند که آموزش عالی کشور با آن مواجه است. اجرای درست «پایان نامه گروهی» نه تنها کیفیت پایان نامه ها و رساله ها را ارتقاء می-دهد بلکه باعث پرورش مهارت های تیمی و گروهی در دانشجویان نیز می شود بصورتی که آنها را برای محیط کار بهتر آماده می سازد. با توجه به اهمیت موضوع، هدف پژوهش حاضر بررسی الزامات اجرای موفقیت آمیز «پایان نامه گروهی» در دانشگاه های ایران بوده است.

    مواد و روش

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی بوده و رویکرد آن کیفی می باشد که از روش پدیدارشناسی برای انجام پژوهش استفاده نموده است. در این پژوهش از ابزارهای «بررسی اسنادی» و «مصاحبه نیمه ساختارمند» برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. محتوای اسناد و مصاحبه ها با استفاده از «تحلیل مضمون» تجزیه و تحلیل شده اند. در این پژوهش برای تفسیر داده های کیفی و رعایت اعتبار یافته های پژوهش، «کاوش به وسیله افراد مورد مطالعه» و «پیوستگی شواهد» مورد توجه قرار گرفته است.

    بحث و نتیجه گیری

    «پایان نامه گروهی» شکلی از پژوهش گروهی است که در آن هر دانشجو همچنان مسیولیت نوشتن پایان نامه/رساله خود را بر عهده دارد، اما با حضور در یک گروه دانشجویی 3 یا 4 نفره، رساله یا پایان نامه خود را غنی تر، منظم تر و سریعتر تدوین می نماید. یافته های پژوهش حاضر نشان داد هیجده الزام برای انجام موفق «پایان نامه گروهی» در دانشگاه های ایران وجود دارد که به پنج سطح به شرح زیر تقسیم می شوند: الف- الزامات در سطح فردی (الزامات دانشی، الزامات مهارتی و الزامات نگرشی/منشی)، ب- الزامات در سطح گروه پایان نامه (الزامات فرهنگی، آموزشی-اداری، مالی و حقوقی)، ج- الزامات در سطح موسسه آموزش عالی (الزامات فرهنگی، آموزشی-اداری، مالی و حقوقی)، ر- الزامات در سطح ملی (الزامات فرهنگی، آموزشی-اداری، اقتصادی، سیاسی و مالی)، ز- الزامات در سطح بین المللی (الزامات اقتصادی و آموزشی-اداری). بر اساس این الزامات، اجرای موفق پایان نامه گروهی مستلزم فراهم بودن زمینه های فردی، گروهی، موسسه آموزش عالی، ملی و بین المللی مناسب است زیرا ارتباط تنگاتنگی بین زمینه های مختلف وجود دارد. تاثیرات زمینه های ملی و بین-المللی به این صورت است که اگر در یک کشور شایسته سالاری و رقابت ملی و بین المللی حاکم باشد، سازمان ها و شرکت ها برای ماندن در کورس رقابت باید مجهز به متخصصان، تیم ها و گروه های کاری کارآمد باشند. در چنین زمینه ایی سازمان ها و شرکت ها نیز موسسات آموزش عالی را جهت پرورش فارغ التحصیلان کارآمد که دارای دانش ها، مهارت ها و منش های لازم از جمله مهارت تیمی و گروهی هستند، تحت فشار قرار می دهند.

    کلیدواژگان: الزامات، پایان نامه گروهی، رساله گروهی، دانشگاه
  • اکرم علیمردانی* صفحه 11
    هدف

    امروزه بسیاری از سازمان ها و شرکت ها با رقابت فزاینده پایدار و نامطمینی روبه رو هستند که به واسطه نوآوری های فناورانه، تغییر محیط های بازاری و نیازهای در حال تغییر مشتریان، شدت یافته است. در این شرایط است که برون سپاری فعالیت های سازمان، به عنوان ضرورت اجرایی و یک راهبرد اجتناب ناپذیر برای سازمان ها مطرح می گردد که طی چند دهه گذشته در اکثر کشورها موردتوجه بوده است. ازاین روی این پژوهش باهدف شناسایی و اولویت بندی فعالیت های آموزشی قابل برون سپاری در یک دانشگاه سازمانی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش آمیخته بود. این پژوهش دارای روش نمونه گیری، هدفمند ملاک مدار، گلوله برفی و تصادفی ساده بود . برای شناسایی معیارهای تصمیم گیری،با بررسی ادبیات و مطالعه اسناد و مدارک موجود و انجام مصاحبه های عمیق با 5 نفر از خبرگان و با بهره گیری از کدگذاری مفاهیم،50 معیار برون سپاری شناسایی شد و در اختیار گروه دوم خبرگان (13 نفر) قرار گرفت. به منظور شناسایی فعالیت های اصلی آموزشی پس از مطالعه اسناد بالادستی پرسشنامه مربوطه طراحی و در اختیار 35 نفر از کارشناسان حوزه آموزش، خبرگان و اساتید قرار گرفت. در بخش کمی، پرسشنامه زوجی محقق ساخته باهدف تصمیم گیری چند شاخصه MADM بین گروهی از خبرگان و صاحب نظران امر آموزش دانشگاه به تعداد 39 نفر به شکل هدفمند توزیع شد و با استفاده از روش تاپ سیس و آنتروپی شانون اولویت بندی فعالیت ها انجام گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج 5 معیار را به عنوان معیار نهایی معرفی کرد که شامل،تمرکززدایی از فعالیت های آموزشی، تمرکز بر اجرای راهبردهای آموزشی،حفظ و ارتقاء ارزش های سازمانی، ارتقاء وضعیت مالی (درآمدزایی، صرفه جویی مالی و...) و سرعت بخشیدن به انجام فرایندها و فعالیت های آموزشی بودند و 43 فعالیت غیر اصلی در 4 حوزه، نیازسنجی و امکان سنجی، برنامه ریزی، اجرا و ارزیابی و نظارت مرتب شدند و با توجه به معیارها 13 فعالیت آموزشی برای برون سپاری معرفی شدند. طراحی« آموزش های موردنیاز اساتید و مربیان» در حوزه نیازسنجی اولویت اصلی در چهار معیار،«پیکره بندی نرم افزاری و سخت افزاری سیستم جامع آموزش »در حوزه برنامه ریزی اولویت سه معیار و« برگزاری مناسب کلاس های نظری و عملی»اولویت اصلی دو معیار گردید و جالب این است که «شناسایی موانع موجود در عملکرد مطلوب کارکنان آموزشی» توسط هر پنج معیار جزء اولویت های اصلی برای برون سپاری قرارگرفته است. درنهایت نتایج نشان داد که،تدوین دستورکارهای دروس مهارتی،شناسایی موانع کارآمدی دانشجویان،نیازسنجی آموزشی، پیکره بندی سیستم جامع آموزش از فعالیت های آموزشی قابل برون سپاری می باشد.

    کلیدواژگان: برون سپاری، فعالیت آموزشی، دانشگاه سازمانی، مدل چند شاخصه MADM، دلفی فازی
  • سارا نجاتی فر، احمد عابدی*، امیر قمرانی، فرامرز آسنجرانی صفحه 12
    هدف

    یکی از پدیده های نوین آموزشی در سطح جهانی برای دانش آموزان تیزهوش، مدرسه در خانه ترکیبی می باشد که بر افزایش مشارکت والدین در آموزش تاکید دارد. پژوهش حاضر با هدف واکاوی عوامل تسهیل گر کاربرد مدل مدرسه در خانه ترکیبی در نظام آموزشی ایران و به منظور ارایه رویکردی نوین در آموزش دانش آموزان تیزهوش انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نظر هدف، اکتشافی و از نوع کیفی است که از روش نظریه پردازی داده بنیاد استفاده شده است. حوزه این پژوهش شامل تمام کتاب ها و مقالات (2021-1990) مرتبط با مشارکت والدین در آموزش و مدل مدرسه در خانه بود. مشارکت کنندگان در این پژوهش 10 نفر از متخصصان حوزه روان شناسی و علوم تربیتی در شهر اصفهان در سال 1401 بودند که به روش نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از روش سندکاوی و مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. تحلیل داده ها بر اساس الگوی اشتراوس و کوربین (1998) و سه مرحله کد گذاری باز، کد گذاری محوری و کد گذاری انتخابی انجام شد. در زمینه قابلیت اعتبار از روش تطبیق اعضا و کثرت گرایی استفاده شد و در زمینه قابلیت تایید، مرور و بازخورد همتایان به کار برده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان دهنده 64 مفهوم پایه، 13 مقوله محوری و 3 مقوله انتخابی تحت عنوان مسیولیت مشترک و اعتماد والدین، مسیولیت مشترک و اعتماد دانش آموز و مسیولیت مشترک و اعتماد معلم و مدرسه است که در قالب عوامل تسهیل گر سازمان یافت. با توجه به عوامل تسهیل گر مدل مدرسه در خانه ترکیبی، توجه به این رویکرد آموزشی و استفاده از آن برای دانش آموزان تیزهوش در نظام آموزشی متمرکز کشور ایران پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: عوامل تسهیل گر، مدرسه در خانه ترکیبی، دانش آموزان تیزهوش
|
  • Ali Shahraki, Mohamadjavad Liaghatdar *, AhmadReza Nasr Isfahani, AliAsghar Khallaghi Page 1
    Objective

    Implementing any educational curriculum depends on factors that ensure the success of it. In this regard, the purpose of this study is to identify the factors affecting the implementation of the technical and vocational education curriculum in Australian schools; it has two stages.

    Materials and methods

    The research method is qualitative and has been done in two stages: In the first one, inductive qualitative content analysis method was used to identify the success factors of technical and vocational curriculum in Australia, and in the second stage, Delphi method was used to validate the identified components. The study population in the first stage were research articles, dissertations and documents of the Australian Technical and Vocational Education System, in which 28 selected documents were considered as purposefully samples and in the second stage, 11 elites were purposefully selected for the Delphi group from among the faculty members of the Department of Educational Sciences in Iranian and Australian universities with a background in research on technical and vocational education. In this study, first the selected documents were analyzed and in three coding stages, the main components were extracted by the researcher using Maxqda software and then these components were validated by the members of the Delphi group using an online questionnaire.

    Discussion and result

    The findings showed that in the most important factors affecting the implementation of technical and vocational education curriculum were identified in three main themes: technical factors (access and participation, quality, curriculum elements, employee commitment, information and equipment), political factors (goal setting, relationship with industry, budget, support, inter-organizational interaction and relationship with higher education) and cultural factors (community awareness, positive attitude, parent recognition, incentive schemes and alternative paths to higher education). Recognizing the success factors of Australia in the implementation of technical and vocational education curriculum in secondary schools, for the Iranian education system to improve the quality of formal technical and vocational curricula contains valuable points.

    Keywords: Technical, Vocational Education, Australia, curriculum, Qualitative Study
  • Navid Rafiei *, Mohammad Sohani Page 2
    Objective

    In the last two decades, the concept of entrepreneurial university has seriously attracted the attention of experts and theorists in the field of higher education. The entrepreneurial university uses the potentials available in the university to develop and strengthen entrepreneurship, which is a solution to overcoming employment and economic problems. The purpose of this study was to design an entrepreneurial university model by utilizing Gibb's model and decision-making techniques at a technical and vocational university.

    Materials and Methods

    This applied study was a descriptive-survey type that was implemented in 1401 by utilizing the opinions of five managers of Kermanshah technical and vocational university. In order to develop the entrepreneurial university model, the model presented by Gabe was chosen in 2012 due to its validity and comprehensiveness. The data collection tool was pairwise comparison questionnaires, which were used to validate face validity and structural validity, and DEMATEL decision-making techniques and interpretive structural modeling were used for data analysis.

    Result and Discussion

    The results showed that six dimensions “organizational structure and plan”, “multi-disciplinary and supra-disciplinary”, “the power of penetration and use of diverse resources”, “graduates”, “internationalization” and “entrepreneurial education and investment education” had a causal role among the examined dimensions. Also, the remaining five dimensions, i.e. dimensions “vision, strategy and mission of the university”, “governance and administration of the university”, “management of stakeholders and community values”, “knowledge transfer” and “center for risk financing and growth in university-derived”, had a handicap role. In addition, it was found that the power of penetration and use of diverse resources is an independent variable that has a high penetration rate and affects all dimensions, and center for risk financing and growth in university-derived was identified as the dependent variable and the most effective dimension. In the end, it was suggested that in order to become an entrepreneurial university, a technical and vocational university should seek to earn income from various non-budgetary and non-tuition sources in addition to government revenues. In addition, the Ministry of Science should choose people who are entrepreneurs or who are bound to the entrepreneurial policies, visions and missions of the government and universities for the purpose of governance and administration of the university.

    Keywords: DEMATEL Technique, entrepreneurial university, Gibb's model, Interpretive Structural Modeling
  • Raheleh Mahdian, Kambiz Poushaneh *, Hamidreza Rezazade Bahadoran, Hasan Malaki Page 3
    Purpose

    The purpose of the current research is to identify the components of national identity in primary school textbooks with an emphasis on the document of the fundamental transformation of education and the document of the national curriculum. Considering the important role of education institution and curriculum in strengthening the national identity of students, the research problem is to know the components of national identity in the upstream documents of education and primary school textbooks.

    Materials and methods

    In this research, thematic analysis method was used to analyze the text of the upstream documents and textbooks. The sample examined in this study includes social studies textbooks and heavenly gifts. These books have been chosen because they are the most capable of carrying the concepts of national identity. The unit of analysis (recording) in this research is the theme, image, map, and the unit of context is textbooks. In this research, 150 concepts, 30 subcategories and 9 categories were extracted from the text of textbooks. To determine the validity of the qualitative content analysis method with an inductive approach (theme analysis) in the current research, the books and upstream documents were reviewed in two stages, one after 10 to 50% of the categorizations were completed and the second time at the end of the work.

    Discussion and conclusion

    According The results of the research, The most important components that were identified in the books of the second year of elementary school (for social studies and heavenly gifts, respectively) for national identity are: introduction of different cultures, history and identity of ethnic groups, introduction of cultural heritage; Introducing celebrities, reflecting the style of coverage of ethnic groups and regions; Languages of Iranian ethnic groups in textbooks, religious and religious pluralism, religious and religious pluralism, introduction of celebrations and holidays and religious rituals of all ethnic groups and regions. Based on the results of this research, planners can make policies based on elements of national identity and provide appropriate content in Textbooks should strengthen national identity in primary school students and make them feel belonging to the homeland.

    Keywords: national identity, second grade, textbooks, thematic analysis
  • Mohsen Nazarzadeh Zare, Sherko Mohammadi *, Saeid Norollahee Page 4
    Objective

    The relationship between university and industry and consequently their effects on innovation processes have long been analyzed in various scientific communities. The importance of this connection has caused some of the documents of the Islamic Republic of Iran to refer to it. According, one of the most important steps in the recent policy of the Ministry of Science of Iran doing the compulsory sabbatical related to the industry for newly recruited faculty members in higher education organizations and research institutes. Thus, the present study tried to explain the recent policy of the Ministry of Science, based on an institutional perspective.

    Materials and Methods

    To achieve this, 17 faculty members of universities and research institutes in Iran who were faced with this policy, as main beneficiaries by intensity case sampling method and according to the theoretical saturation of the data was selected. The tool of the study was a semi-structured interview. To analyze the interviews, we used the Colaizzi content analyze and to examine the validity of the research findings, the member checking method was used.

    Result and Discussion

    The Findings of the analysis showed that the policy in relation to the industry has faced some issues such as illegitimacy, coercion, consistency with the interests of policymakers, ignoring disciplinary differences, ignoring economic, sociology, and policy conditions. These issues indicate that the policy is based on the policy created in the oligarchic institutions.

    Keywords: Relationship between university, industry, faculty members, Evaluating policy, Inclusive institution
  • Maryam Bakhtiar *, Abasalt Khorasani, Esmail Jafari Page 5
    Objective

    This research was conducted with the aim of identifying and presenting the performance management model in universities and public higher education institutions of the country.

    Materials and methods

    The method of conducting the current research is exploratory, and in terms of approach, it is mixed (quantitative-qualitative), it is considered mixed research. At the beginning of the work, in the qualitative part based on conducting semi-structured exploratory interviews with experts, dimensions and components were identified, and in the quantitative part, data was collected using a questionnaire. The participants in the qualitative part included 15 experts in the field of academic management and faculty members who were selected using a non-probability sampling method. In the quantitative part, the statistical population included managers and faculty members of higher education universities affiliated with the Ministry of Science, Research, and Technology, including 141 universities, which were sampled using the multi-stage cluster sampling method to determine the sample size from the table Morgan was used and 338 people were obtained. Due to the two parts of the research (qualitative and quantitative), the validity and reliability of the research tools were also discussed in two parts, so in the qualitative part, capability criteria (Goba and Lincoln, 2000) were used to measure the validity of qualitative data. From the point of view of validity, transferability, reliability, and verifiability, it was approved. Also, to calculate the reliability in this section, 5 interviews were selected as a sample and then each of them was re-conducted and coded at a specific time interval, Then the specified codes were compared with each other at the time intervals. The test-retest reliability of the conducted interviews was calculated to be 0.86, which shows the reliability of coding. In the quantitative part, content validity methods, convergent validity, and divergent validity tests were used to measure validity, and Cronbach's alpha coefficient was used to measure reliability. Also, the method of data analysis in the qualitative part, using the theme analysis method, and in the quantitative part, the information in the questionnaires was coded and analyzed using statistical software Spss and Smart PLS, in two descriptive and inferential parts. In addition, the level of significance in all research hypotheses (0.5) has been considered.

    Discussion and conclusion

    The findings obtained from qualitative data analysis showed that the performance management model of universities and higher education institutions in the individual dimension has (3 main dimensions and 6 secondary dimensions) the job dimension has (2 main dimensions and 5 sub-dimensions) and organizational dimension with (2 main dimensions and 8 sub-dimensions) can explain performance management dimensions in universities and higher education institutions well. Besides, based on the quantitative results, among the 3 basic themes (independent variable) of the research model, the impact of the organizational dimension on individual performance has the highest variance of 0.729, followed by the job dimension on the individual with a variance of 0.571.

    Keywords: presentation of the model, Performance Management, university, higher institutions, Theme Analysis
  • Reza Saberi * Page 6
    Objective

    The current research was conducted with the aim of locating educational centers based on the main components of the strategic components of the educational system in one district of Kerman and predicting the student population.

    Materials and Methods

    The location of educational centers is an important issue in educational planning due to many urban issues. The purpose of this research was to determine the main components of the orientation of the educational system, predict the student population and locate educational units based on the mentioned components. The research method was descriptive-analytical and pre-population in the form of trend finding. The data was collected using the field method and using the synchronous system in education, and the data was created in AUTOCAD and ARCGIS software, and the necessary maps were extracted. The scope of the study was public schools of the first district of Kerman city in 2021.

    Discussion and Conclusion

    The findings of the research showed that in the interviews with the assistants and educational experts, the main components in orientation for locating include migration, marginalization, growth and development of settlements, special schools, increase of technical schools compared to theoretical ones, educational coverage, access to school, compatibility with neighboring users and class density. Also, the student population in the elementary school of one district of Kerman in 2031 will face a relative decrease compared to the basic year of 1400, and in the first high school, theoretical, technical, and professional high school courses, we will face a relative increase in the student population. In locating, using the strategic components of the educational system, Buffering, map calculator and union in the GIS environment which is necessary to build the relevant schools in these areas in 2031. The results obtained regarding the increase of students up to the target year in the second year of high school, especially in technical and professional fields, show the role of the policy maker in guiding students to technical fields. Considering complex urban issues such as migration, marginalization, and the growth and development of settlements, it is suggested that more studies be conducted regarding the design of the conceptual model of urban issues in the direction of locating educational centers in Kerman.

    Keywords: Educational planning, population forecasting, GIS, geography, educational policies
  • Javad Hatami *, Seyedeh Sara Shahabi, Ibrahim Talaee, Seyed Mehdi Sajadi Page 7
    Objective

    This study aims to design and validate the optimal model of digital citizenship education curriculum with an integrated approach in high school. For this purpose, two main questions were investigated in this study: 1) what are the characteristics of integrated curriculum model of digital citizenship education in high school? 2) To what extent is the proposed model valid from the view point of experts?

    Material and Method

    The research method is mixed with the exploratory design which was done in two qualitative-quantitative parts. In the qualitative part, the model was designed and in the quantitative part, the model was validated by descriptive-survey method. In the qualitative section, all available texts and theoretical and research sources were reviewed. Also, 20 specialists in curriculum planning and, educational technology and digital experts, who were selected by purposive. Data validity was obtained through triangulation. Data collection tool was semi-structured interview and content analysis method was used for data analysis.

    Discussion and Conclusion

    The findings were explained according to the Ecker model in the form of digital citizenship education curriculum components including logic, goals, content, learning opportunities, resources, teacher's role, time, space, grouping and evaluation.According to the research findings, program logic has considered the integration of digital citizenship issues in curricula. The target element referred to the three categories of digital citizenship ethics, digital citizenship literacy and digital citizenship skills in three dimensions of knowledge, skills and attitude. The content was presented in three sections: protection, education and respect and It was emphasized On the importance of active teaching approaches. Also the teacher was mentioned as a guide and facilitator. And the use of various sources was emphasized. In this curriculum design, time and place are flexible. Activities are done in small groups. In the evaluation section, variety of qualitative evaluation methods were continuously considered. Survey method was used to validate the efficiency. The validation results showed that from the viewpoint of curriculum studies and educational technology and digital experts. The proposed pattern was appropriate.

    Keywords: curriculum, digital citizenship education, Integrated Approach
  • Reza Fathi *, Ahmad Rastegar, MohammadHassan Seif Page 8
    Objective

    The mental vitality of students as one of the important components of positive psychology has positive and desirable consequences such as improving mental health, academic acheivement and improving the quality of academic life. Therefore, the current study was conducted with the aim of presenting a causal model of the relationship between perceptions of university well-being and students' subjective vitality with regard to the mediating role of achievement goals among the students of Payam Noor Jahrom University.

    Materials & methods

    This research is descriptive in terms of correlation type and in terms of practical purpose. For this purpose, 324 students (214 females, 110 males) of Payame Noor students were selected by relative stratified sampling method and a self-report questionnaire consisting of university welfare subscales (Kanyo, Ellen, Lintonen, Rimpla, 2002), subjective vitality (Ryan and Frederick 1997), and progress goals (Middleton and Migley 1997). In addition, the reliability of the scales was checked and confirmed based on Cronbach's alpha coefficient. In order to analyze the data, Pearson's correlation coefficient and path analysis method were used by LISREL software.

    Discussion & Conclusion

    The finding showed that the components of university well-being (university conditions, social relations, self-fulfillment methods, health status) indirectly and negatively affect the students' mental vitality through the mediation of the components of avoidance-performance goals, performance approach goals Gives. On the other hand, based on the results, the university welfare variable indirectly and positively affects mental vitality through mediation of mastery goals. According to the findings, the most direct effect on students' mental vitality is related to the variable of avoidance-performance goals, and the most indirect effect on students' subjective vitality is related to self-actualization methods. The study of fitness indicators showed that the proposed research model is relatively good. Based on these findings, paying attention to the components of the university's well-being can provide the background for students' tendency towards consistent patterns of academic goal selection, and as a result, the basis for improving the mental vitality of students is provided.

    Keywords: university well-being, achievement goals, subjectieve vitality
  • Shahrbanoo Khoshkab * Page 9
    Objectives

    The purpose of this study is to identify and prioritize the components of general human capital development of university faculty members.

    Materials and Methods

    To do this, a mixed method by qualitative-quantitative was used. The statistical population included all faculty members of universities and research institutes in Tehran, 13 of whom were selected through purpose sampling. Data obtained from semi-structured interviews with experts were analyzed by inductive content analysis and three-stage coding. Participant members' control method and peer feedback were used to ensure credibility. Also, to ensure reliability, the agreement method between the coders and Cohen's Kappa test were used. In the quantitative part, Shannon entropy method was used to determine the importance and priority of the obtained dimensions and components.

    Discussion and Conclusion

    The results of the qualitative part of the research show 106 key indicators, and 17 axial dimensions in the form of five main components of general human capital development of faculty members, including; Improvement in the extent and appropriateness of cognitive competencies, improvement in the extent and appropriateness of meta cognitive competencies, improvement in the extent and appropriateness of bio-emotional competencies, improvement in the extent and appropriateness of communication-social competencies and improvement in the extent and appropriateness of Cultural and spiritual education competencies, were categorized and presented. Based on the results of Shannon entropy test, respectively, the main components of improvement in the amount and appropriateness of cognitive competencies, improvement in the extent and appropriateness of communication-social competencies, improvement in the extent and appropriateness of meta cognitive competencies, improvement in the extent and appropriateness of Bio-emotional competencies, and improvement in the extent and appropriateness of cultural and spiritual education competencies, were the first to fifth priorities in the development of the general human capital of the faculty members. Also, the component of cognitive human capital development had the highest priority and the component of cultural and spiritual education human capital development had the lowest priority. Theoretical framework of general human capital development of faculty members in the present study provides a suitable scientific tool for planning the human capital development of faculty members. In the end, based on the research achievements, appropriate suggestions were presented.

    Keywords: Human Capital Development, General Competencies, faculty members, University
  • Farhad Ebrahimabadi * Page 10
    Objective

    The low teamwork and groupwork skills of graduates, as well as the low quality of some theses and dissertations, are among the issues that Iran's higher education is facing. It is argued that the proper implementation of group dissertation not only improves the quality of theses and dissertations, but also develops teamwork and groupwork skills in students. Therefore, it prepares students for workplace better. Considering the significance of the subject, the purpose of the study is to investigate the requirements for successful implementation of group dissertation in Iran's universities.

    Materials and methods

    This study is applied research and its approach is qualitative approach which uses Phenomenology Method to conduct the research. In this study, the tools of "Documentary Research" and "Semi-Structured Interview" were used to collect data. The contents of documents and interviews were analyzed using Thematic Analysis. Accordingly, to interpret the qualitative data and keep the validity of research findings, “Exploration by the Subjects” and “Continuity of Evidence” have been taken into consideration.

    Result and Discussion

    dissertation group is a form of group research in which each student is still responsible for writing his dissertation or thesis. By participating in a group of 3 or 4 students, a student writes his dissertation or thesis richer, more regular, and faster. Results of this study reveal that there are eighteen requirements for the successful implementation of dissertation group in Iran's universities, which are divided into five levels as follows: requirements at individual level (knowledge requirements, skill requirements and disposition/attitude requirements), requirements at dissertation group level (cultural requirements, educational/ administrative requirements, financial requirements, and legal requirements), requirements at the higher education institute level (cultural requirements, educational/ administrative requirements, financial requirements, and legal requirements), requirements at national level (cultural requirements, educational/ administrative requirements, economic requirements, political requirements and financial requirements), requirements at international level (educational/administrative requirements and economic requirements). According to these requirements, the successful implementation of group dissertation requires the provision of suitable individual, group, institutional, national, and international contexts because there are close relationships among theses contexts. The impact of national and international contexts is that if competency-oriented as well as national and international competitions prevail in a country, organizations and companies must be equipped with efficient specialists, working teams, and working groups to stay in the competitive. In this circumstances, organizations and companies also put pressure on higher education institutes to educate efficient graduates who have the necessary knowledge, skills, and dispositions, including teamwork and groupwork skills.

    Keywords: requirements, Group Dissertation, Group Thesis, University
  • Akram Alimardani * Page 11
    Objective

    Today, many organizations and companies face increasingly stable and uncertain competition, which has been intensified by technological innovations, changing market environments, and changing customer needs. It is in this context that outsourcing the activities of the organization is considered as an executive necessity and an inevitable strategy for organizations that has been considered in most countries over the past few decades. Therefore, this study was conducted to identify and prioritize outsourced educational activities in an organizational university.

    Materials and Methods

    The research method was mixed. This study had a sampling method, purposive criterion-oriented, snowball and simple random. Was identified and given to the second group of experts (13 people). In order to identify the main educational activities, after studying the upstream documents, the relevant questionnaire was designed and provided to 35 education experts, experts and professors. In the quantitative part, a researcher-made couple questionnaire was purposefully distributed among a group of experts and experts in university education to make a multi-criteria MADM multi-criteria decision and activities were prioritized using Top Sis and Shannon entropy methods.

    Result and Discussion

    The results introduced 5 criteria as the final criteria, which include decentralization of educational activities, focus on the implementation of educational strategies, maintaining and promoting organizational values, improving financial status (revenue generation, financial savings, etc.) and accelerating the implementation of processes and activities. Were educational and 43 non-core activities in 4 areas, needs assessment and feasibility, planning, implementation and evaluation and monitoring were organized and according to the criteria, 13 training activities for outsourcing were introduced. The design of "trainings required by professors and trainers" in the field of needs assessment was the main priority in four criteria, "software and hardware configuration of the comprehensive education system" in the field of planning was a priority of three criteria and "proper holding of theoretical and practical classes" was the main priority of two criteria. "Identification of barriers to the optimal performance of training staff" by all five criteria is one of the main priorities for outsourcing

    Keywords: Outsourcing, educational activity, organizational university, MADM multi-criteria model, Fuzzy Delphi
  • Sara Nejatifar, Ahmad Abedi *, Amir Ghamarani, Faramarz Asanjarani Page 12
    Objective

    One of the new educational phenomena at the global level for gifted students is the hybrid homeschooling which emphasizes the increase of parents' involvement in education. The present study was conducted with the aim of analyzing the factors that facilitate the use of hybrid homeschooling model in the Iranian educational system and in order to provide a new approach in the education of gifted students.

    Materials and Methods

    This study is exploratory and qualitative in terms of its purpose, and it is of a qualitative type that uses the grounded theory method. The scope of this research included all books and articles (1990-2021) related to parental involvement in education and homeschooling model. The participants in this research were 10 specialists in the field of psychology and educational sciences in Isfahan city in 2022, who were selected by purposeful and theoretical sampling. Data collection and semi-structured interviews were used. Data analysis was done based on Strauss and Corbin (1998) model and three stages of open coding, axial coding and selective coding. In the field of reliability, the method of matching members and pluralism was used, and in the field of verifiability, peer review and feedback were used.

    Discussion and Conclusion

    The results of the research show 64 basic concepts, 13 core categories and 3 optional categories under the title of joint responsibility and trust of parents, joint responsibility and trust of students and joint responsibility and trust of teacher and school, which was organized in the form of Facilitating factors. Considering the facilitating factors of the hybrid homeschooling model, it is suggested to pay attention to this educational approach and use it for gifted students in the centralized educational system of Iran.

    Keywords: Facilitating Factors, Hybrid Homeschooling, Gifted Students