فهرست مطالب

مجله مدیریت نوآوری
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/09/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صباح قادریان*، محسن گلرومفرد صفحه 1
    در دهه اخیر توسعه خوشه های صنعتی به عنوان یکی از رویکردهای نسبتا جدید در توسعه اقتصادی منطقهای و ملی ایران، مورد توجه سیاستگذاران و پژوهشگران قرار گرفته است. توسعه خوشه های صنعتی را میتوان از جنبه های مختلف دانش و فناوری، مالی و سرمایه گذاری، نوآوری و کارآفرینی و همچنین زیرساختی مورد ارزیابی قرار داد. در این مطالعه، با بررسی وضعیت نوآوری در بخش تولیدی خوشه صنعتی نساجی یزد، انواع نوآوری، اهداف، شرایط و محدویتهای موجود در فعالیتهای نوآورانه شناسایی میشود.
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به روش میدانی اجرا گردیده و در آن برای ارزیابی شاخصهای نوآوری، از رویکرد «سازمان همکاری و توسعه اقتصادی» استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش عبارت بودند از بنگاه های تولیدی نساجی یزد با تعداد کارکنان حداقل 10 نفر. اطلاعات مورد نیاز با انجام مطالعات میدانی و جمع آوری داده های 51 بنگاه صنعت نساجی یزد در طی سالهای 88 الی 90 در زمینه فعالیتهای نوآورانه بدست آمد. بر اساس نتایج این پژوهش مشخص شد که وضعیت کلی فعالیتهای مربوط به نوآوری و همچنین همکاری در نوآوری در خوشه صنعتی نساجی یزد نامطلوب میباشد. شرایط بازار و نبود تقاضا و عدم وجود فرهنگ همکاری برای نوآوری، دلیل اصلی این وضعیت شناخته شد؛ به عبارت دیگر مشخص گردید که نوآوری، شاخص بارزی در توسعه و رقابت بنگاه های نساجی یزد نیست و در مقابل، عوامل هزینه ای و درآمدی مهمترین هدف در خلق نوآوری ها بوده اند.
    کلیدواژگان: نوآوری، خوشه صنعتی، موانع، همکاری، نساجی یزد
  • محمد نقی زاده*، میرعلی سیدنقوی، راضیه احسانی صفحه 27
    امروزه صنعت دارو به عنوان یکی از صنایع راهبردی، دانشمحور و با نرخ نوآوری بالا در میان کشورها مطرح میباشد. با توجه به بازار گسترده، سرمایهگذاری های فراوان در بخش های تحقیق و توسعه و نرخ بالای تغییر در این صنعت، شرکت-های دارویی باید از طریق ارتقای قابلیتهای پویای خود که مبتنی بر درک و پاسخگویی به فرصتهای زودگذر بازار و فناوری است، میزان نوآوری محصول خود را جهت بقا در بازار رقابتی امروز افزایش دهند. با توجه به اهمیت این موضوع، در پژوهش حاضر تلاش شد تا الگویی جهت ارتقای میزان نوآوری محصول در بنگاه های بخش دارویی ایران با تاکید بر تاثیر قابلیتهای پویا در این شرکتها ارائه شود. پس از تشکیل مدل مفهومی و تجزیه و تحلیل داده های جمعآوری شده از 60 شرکت دارویی، با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزئی، جهت و شدت روابط میان سازه هایی که منجر به ارتقای نوآوری محصول ها در این بنگاه ها می شوند، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که قابلیتهای پویا در بنگاه های دارویی، تاثیر قابل ملاحظهای بر ارتقای توانایی نوآوری محصول بنگاه دارد که شامل ابعاد کیفیت، کاهش زمان عرضه به بازار، سهم بیشتر بازار و تمایز محصول های جدید است.
    کلیدواژگان: قابلیتهای پویا، نوآوری محصول، قابلیت های سازمانی، بازآرایی
  • محمدعلی شفیعا، مهدی محمدی، امیر الداغی*، عقیل حمیدی صفحه 51
    امروزه با ظهور کسب و کارهای فناورانه و شکل گیری اقتصاد دانش بنیان، تقاضا برای قیمت گذاری فناوری افزایش یافته است. تاکنون روش های زیادی برای قیمت گذاری فناوری معرفی شده اند، ولی همه آنها دارای محدودیت هایی هستند که استفاده از آنها را در شرایط خاصی میسر می کند. این مقاله با هدف ایجاد مدلی به منظور انتخاب روش مناسب قیمت گذاری فناوری در پروژه های مختلف انجام شد. برای رسیدن به این هدف، شاخص های موثر بر انتخاب روش مناسب، در سه بعد طبیعت فناوری، سیاست درون سازمانی و تعاملات بیرونی، امتیازدهی شدند.در بخش اول این مقاله به بررسی پیشینه پژوهش و مفاهیم مرتبط به قیمت گذاری فناوری پرداخته شده است و چهار روش قیمت گذاری فناوری که بیشترین کاربرد را از لحاظ تئوری و عملی دارند به صورت جامع مورد بررسی قرار گرفته اند. در ادامه روش پژوهش، ابعاد و شاخصهای مدل معرفی، تشریح و از طریق تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی امتیازدهی گردیده اند و مبتنی بر این رویکرد، روش مناسب قیمت گذاری در شرایط مختلف مشخص شده است. در انتها نتیجه های حاصل از مدل تجزیه و تحلیل شده و فرآیند استفاده از نتیجه های پژوهش، در مرحله کاربرد تشریح و در نمونه واقعی نیز پیاده سازی شده است.
    کلیدواژگان: قیمت گذاری فناوری، انتخاب روش مناسب، ارزش گذاری فناوری، روش تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی
  • یعقوب مهارتی، علیرضا خوراکان، مسلم فخری فخرآبادی* صفحه 73
    زمانی که برای رسیدن به یک هدف نیاز به تخصص، تجربه و مهارت افراد مختلف باشد، تیم سازی در سازمان شکل می گیرد و با ترکیب واقعیتها و دیدگاه های متفاوت برای ایجاد قابلیت های جدید، باعث نوآوری در سازمانها می شوند. پژوهش حاضر، با هدف بررسی و تحلیل تاثیر رفتارهای تیمسازی موفق بر نوآوری سازمانی درک شده توسط کارکنان در راهآهن اصفهان انجام شد. بر اساس مدل این پژوهش، تاثیر رفتارهای تیمسازی موفق در 5 بعد، شامل ابرازنظر، آزمایش کردن، بازتاب، گوشدادن آگاهانه و یکپارچه سازی بر نوآوری سازمانی درک شده توسط افراد مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. این پژوهش از نظر جهت گیری، کاربردی، از لحاظ هدف، آزمون فرضیه و از نظر راهبردی از نوع پیمایشی می باشد. داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شد. جامعه آماری پژوهش، کارکنان راه آهن اصفهان به تعداد 538 نفر بودند که از میان آنها 224 نفر با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در این پژوهش جهت آزمون فرضیه ها و برازندگی مدل از مدلیابی معادلات ساختاری1 و روش حداقل مربعات جزئی2 استفاده شد. یافته ها نشان دادند که از بین مولفه های تیم سازی موفق فقط بین یکپارچه سازی و نوآوری سازمانی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رفتارهای تیمسازی، نوآوری سازمانی، کارتیمی، تیم های نوآور
  • روح الله ابوجعفری، شعبان الهی*، عادل پیغامی، کاظم یاوری صفحه 99
    هم اکنون جریان مطالعه های نظام نوآوری با مساله میزان کاربردی بودن مفهوم ها و نظریه های این رشته روبروست که ناشی از عدم نظریه پردازی های دقیق است. اگر چه این رشته در ابتدا با استفاده از رویکرد سیستمی به حل مساله های خود پرداخت، اما در ادامه از روش های سیستمی جدید کمتر بهره برد.
    در این پژوهش ضمن اشاره به دو رویکرد گسترده و محدود در مطالعه های نظام نوآوری، نقاط ضعف هر کدام در مورد تبیین دقیق نوآوری، مورد بررسی قرار میگیرد. هدف اصلی این پژوهش، ارائه راهکاری برای حل کاستی ها در مطالعه های نظام نوآوری با استفاده از رویکرد جدید سیستم ها و بحثهای اخیر جامعه شناسی سیستمی است که در قالب چارچوب مفهومی تحلیل بینسیستمی هولونیک پیشنهاد میگردد. روش پژوهش مبتنی بر رویکرد کیفی است. برای اعتبارسنجی چارچوب مفهومی، با استفاده از رویکرد کلنگر، یکی از موضوع های مطرح شده در مطالعه های نظام نوآوری یعنی تامین مالی نوآوری با کمک این چارچوب مورد بررسی قرار گرفت تا نقاط قوت تحلیل جدید نسبت به چارچوبهای گذشته مشخص گردد.
    یافته های این پژوهش نشان داد که با استفاده از مفهوم کارکرد سیستم برای تعیین مرز سیستم و هولون واسطه، میتوان برداشت دقیق تری از رابطه بین دو نظام مالی و نظام نوآوری ارائه داد، به گونه ای که در سیاست گذاری ها، خطاهای سیستمی کمتر رخ دهد. بر این اساس برای توسعه کارکردهای نظام نوآوری، باید پوشش نااطمینانی (مانند خدمات بیمه ای در نظام مالی) و نهادهای سیاستگذار نظام مالی (مانند بانک مرکزی و سازمان بورس اوراق بهادار) به عنوان بخشهای جدید در مطالعه های این حوزه مورد بررسی قرار گیرد. لذا این چارچوب مفهومی تحلیل جامعتری نسبت به چارچوبهای قبلی ارائه میکند.
    کلیدواژگان: تحلیل بین سیستمی، نظام مالی، نظام نوآوری، تحلیل هولونیک
  • صبا صارمی نیا*، اصغر مشبکی، وحید دلاوری صفحه 125
    امروزه مدیریت دانش یک مزیت رقابتی مهم برای سازمان و از ابزارهای اساسی در خلق نوآوری است. یکی از راه های رسیدن به موفقیت در مدیریت دانش، استفاده از راهبرد روشن می باشد. در کنار این موضوع استفاده از داستان سرایی به عنوان یک ابزار ساده و تضمین شده جهت پیاده سازی مدیریت دانش پیشنهاد میشود. پژوهش حاضر با هدف ارائه الگوی مفهومی و راهبردی داستانسرایی جهت مدیریت دانش انجام شد. الگوی ارائه شده در این پژوهش دارای دو مرحله اصلی و 7 گام میباشد. مرحله اول الگو، تنها یک گام دارد و در آن با توجه به عاملهای تاثیرگذار بر انتخاب راهبرد، بهینهترین چشم انداز برای ماموریت و راهبرد سازمانی تعیین میگردد. مرحله دوم، دارای 6 گام میباشد و در آن با «تحلیل وضع موجود» از نقطه نظر درون و برونسازمانی و با استفاده از «تعیین وضع مطلوب»، «راه حل هایی برای دستیابی به وضعیت بهینه» ارائه می شود و در نهایت با استفاده از «انتخاب راهبرد مناسب» اقدام به «پیادهسازی» و «بهبود مستمر» آن بر اساس بازخورد می نماید. هر کدام از این گامها با توجه به لایه های اصلی مدیریت دانش یعنی افراد، فرآیند و فناوری، بررسی و تنظیم می شوند. الگو پیشنهادی این پژوهش با استفاده از نظرسنجی خبرگان، مورد ارزیابی با 95% اطمینان مورد تایید قرارگرفت. نتایج آزمون فریدمن، نشاندهنده همگن بودن لایه های الگو با 95% اطمینان بود..
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، مدیریت دانش، داستان سرایی، مدیریت دانش راهبردی، الگو مفهومی راهبردی، فن گلوله برفی
|
  • Sabah Ghaderian*, Mohsen Golrou Mofrad Page 1
    In the last decade the policy of development of industrial cluster as a relatively new approach in Iranian local and national economic development has been considered by policy makers and researchers. Development of industrial cluster can be evaluated from different aspects including: knowledge and technology, financial and investment, innovation and entrepreneurship. In this study, different kinds of innovations and existent conditions, targets and limitations are identified through studying the formation of innovation in production sector of Yazd textile industrial cluster. The nature of this study is descriptive – analytical, which has been implemented as a field investigation method. In order to evaluate the innovation indicators, the OECD approach has been used. The population of study consisted of Yazd textile manufacturing firms each having at least 10 employees as workforce. The data in research is gathered through field study and from 51 production companies in Yazd textile industry from 2009 to 2011. The outcome shows that the general states of innovation activities and cooperation is not desirable while “market conditions and not request for innovation and lack of collaboration culture” can be introduced as the main reason of this undesirability. In other words, innovation is not a clear indicator of the development and competitiveness of the textile enterprises in Yazd. By contrast, expenditure and revenue factors have been the main objective of innovation creation.
    Keywords: Innovation, Industrial Clusters, Barriers, Collaboration, Yazd textile
  • Mohammad Naghizadeh*, Mir Ali Seydnaghavi, Razieh Ehsani Page 27
    Nowadays Pharmaceutical industry is considered as one of the strategic and knowledge based industries with high rate of innovation. According to the huge market, high R&D investment and increasing rate of change, Pharmaceutical firms should increase their product innovations through the improvement of their dynamic capabilities based on understanding and responding to the transient opportunities of competitive market and technology. In this paper, we tried to present a model to improve the rate of product innovation in Iranian Pharmaceutical firms focusing on dynamic capabilities effects. After designing the conceptual model and analyzing data gathered from 60 pharmaceutical firms, direction and intensity of the relations among latent variables were investigated by PLS. The results show that dynamic capabilities have considerable effects on innovation capabilities of pharmaceutical firms including quality, market share and differentiation of new products.
    Keywords: Dynamic Capabilities, Product Innovation, Organizational Capabilities, Reconfiguration
  • Mohammad Ali Shafia, Amir Aldaghi*, Mehdi Mohammadi Page 51
    Nowadays, the advent of technological businesses and formation of knowledge-based economy has increased demand for technology pricing. Although numerous methods have been proposed for technology pricing, they have bugs and limitations which effect their applications in certain conditions. Current study carried out to present a selecting method for technology pricing in various projects, to this aim the effective indicators of selecting method were scored based on: nature of technology, internal policies and external interactions. In first part of the study, the literature review and related concepts in domain of technology pricing are presented and four methods of technology pricing which most widely used in theory and practice have been comprehensively studied. Consequently, research methodology and model indicators have been introduced and scored via Fuzzy Delphi Analytic Hierarchy and then the appropriate method for technology pricing was recognized in various conditions. Finally, the results of the model have been analyzed and used in the real case.
    Keywords: Technology Pricing, Appropriate Methodology Selecting, Technology Valuation, Fuzzy Delphi Analytical Hierarchy Process
  • Yaghoob Maharati, Alireza Khorakian, Moslem Fakhri Fakhrabadi* Page 73
    When there is a need for different skills, experiences and expertise to achieve an aim, “teaming” will be formed in an organization, which consequently leads to innovation in organizations by generating new capabilities through combination of realities and different viewpoints. The purpose of research was to investigate and analyze the impact of behaviors of successful teaming on perceived organizational innovation by staffs in Isfahan Railway Headquarters. Based on research model, the impact of behaviors of successful teaming was analyzed and studied in five dimensions namely, speaking up, experimenting, reflecting, intently listening and integrating on perceived organizational innovation by persons. This survey is applied and descriptive in nature while questionnaire used as data collection tool. The population of study consisted of staffs in Isfahan Railway Headquarters equal to 538 personnels in which a sample of 224 selected by random sampling method. To test assumptions and the competency of the model, the Structural Equation Modeling (SEM) and Partial Least Squares (PLS) used. The findings show that there is only meaningful and positive relationship between “organizational innovation” and “integrating” amongst components of successful teaming.
    Keywords: Teaming behaviors, Organizational Innovation, Teamwork, Innovative Teams
  • Roohallah Aboojafari, Shaban Elahi*, Adel Paighami, Kazem Yavari Page 99
    The innovation system studies is facing issues such as application of concepts and theories of the field due to lack of precise theorizing. Innovation system studies used systematic approach to solve the problems of its own, but it benefited less from the new system approaches. By taking into account the broad and narrow approaches in innovation system studies in present paper, the researchers review the weakness points of each approach too. The main goal is to provide a solution to resolve the shortcomings in innovation system studies using the new approach in systems and recent debates in systematic sociology; which proposed as holonic inter-system analysis conceptual framework. The qualitative research methodology is using the holistic approach to validate the conceptual framework. The holistic approach is one of the issues raised in the innovation system, which used to analyze financing innovation in order to show strengths of new analysis in contrast to other frameworks. The findings show that by using the concept of function for the system boundary and mediator holon, there is possible to have a more precise perception to relationship between the financial and innovation system; resulting in less systematic errors in policy makings. Base on the framework risk coverage such as insurance services in the financial system to promote functions of innovation system and policymaking institutions like central banks and stock market organizations should be examined as a new sector in the field. This conceptual framework provides a more comprehensive analysis than the previous frameworks.
    Keywords: Inter, system Analysis, Financial System, Innovation System, Holonic Analysis
  • Saba Sareminia*, Asghar Moshabaki, Vahid Delavari Page 125
    Nowadays, innovation and organizational agility are competitive advantages and Knowledge Management is one of the most important tools for creating competitive advantages; meanwhile, having clear strategy is one of the ways to achieve prosperity in knowledge management. Also, storytelling is presented as a simple and guaranteed tool for KM implementation. Therefore, this research has been done to present a Conceptual Strategic Model for Storytelling in Knowledge Management in two basic stages and in seven steps. The presented model has been suggested the following stages by concentrating on “People”, “Process” and “Technology”: The first stage, “Philosophy and Theoretical Fundamental Step”, has one single step “analyze organizational mission, vision and strategy”, from storytelling in knowledge management point of view. In this stage, the optimum organizational mission, vision and strategy have been determined based on effective elements. The second stage, “Executive steps” consisted of six steps that is commenced with “Status Quo Analyzing” from intra, inter and extra organizational point of view in which by “Determine Favor Status” step, “Selecting And Developing - Storytelling in KM Solution” has been appointed. At the end of this process by “Selecting the optimum storytelling in knowledge management strategy”, the strategy has been implemented and improved by the use of comprehensive feedback. Consequently, the proposed model has been evaluated by survey research using experts’ opinions (in strategic and knowledge management scopes) by purposeful sampling and snowball technique in an online survey. Based on statistical analyses the proposed model has been accepted by a certainty of 95%. Also, Friedman Test shows the layers of model have been homogenous with a certainty of 95%.
    Keywords: Knowledge Management, Storytelling, Strategic Knowledge Management, Strategic Conceptual Model, Snowball Sampling