فهرست مطالب

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال چهارم شماره 14 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریبا تابع بردبار صفحات 1-12
    با توجه افزایش استفاده از شیوه های گروه درمانی در درمان سوءمصرف مواد، تاکنون یک مطالعه ی علمی نظام مند مقالات و ترکیب نتایج مختلف پیرامون آن صورت نگرفته است.هدف از این فراتحلیل، بررسی میزان اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر ترک سوءمصرف مواد و رفتارهای روانی وابسته به آن بود. از روش فراتحلیل برای بررسی 10 مورد از 32 پژوهش که از نظر روش-شناختی مورد قبول بودند، استفاده شد. با استفاده از میانگین، اندازه ی اثر روش-درمانی مذکور مورد مقایسه قرار گرفت. اندازه ی اثر مداخلات رفتاری-شناختی که از 47/0 تا 83/0 میزان در نوسان بود، اثربخشی این روش درمانی را در مورد سوءمصرف مواد موثر نشان داد. این میزان بر اساس جدول کوهن بالا بود. همسو با سایر تحقیقات آزمایشی و همبستگی، مداخلات رفتاری شناختی بر ترک و پیشگیری از عود سوءمصرف مواد و نشانه های روانی چون اضطراب و افسردگی بسیار موثر است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، درمان شناختی، رفتاری، اضطراب، سوءمصرف مواد، افسردگی، سلامت عمومی
  • حسین حق شناس، علی توکلی، ندا توکلی کازرونی صفحات 13-27
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر نوسانات هورمون های تستوسترون و پروژسترون بر میزان رضایت جنسی با کنترل عامل رضایت مندی زناشویی در گروهی از زنان 30 تا 50 سال شهر کازرون بود. بدین منظور از بین زنان متاهل 30 تا 50 سال شهر کازرون، تعداد 100 نفر از کسانی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، به شیوه ی نمونه گیری در دسترس، انتخاب و با پرسشنامه های استاندارد رضایت جنسی و رضایت مندی زناشویی انریچ، مورد ارزیابی قرار گرفتند. میزان تستوسترون و پروژسترون با خونگیری در مرحله ی فولیکولار(بین روزهای 12 تا 18 قاعدگی) و به کمک دستگاه الیزا و کیت های هورمونی تهیه شده از شرکت مونوبایند، اندازه گیری شد. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه و روش ضریب همبستگی سهمی، تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین میزان رضایت جنسی و نوسانات هورمون تستوسترون و پروژسترون با کنترل عامل رضایت مندی زناشویی رابطه ی معناداری وجود دارد. نوسانات هورمون پروژسترون و تستوسترون قادر به پیش بینی تغییرات مربوط به رضایت جنسی زنان می باشند. به طوری که برای رضایت جنسی زنان، نوسانات هورمون پروژسترون دارای بیشترین توان تبیین بوده است و به دنبال آن نوسانات هورمون تستوسترون در مرحله ی دوم پیش بینی رضایت جنسی زنان می باشد. نوسانات هورمون پروژسترون و تستوسترون به همراه رضایت مندی زناشویی قادر به پیش بینی تغییرات مربوط به رضایت جنسی زنان می باشند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که نوسانات هورمون تستوسترون و پروژسترون در زنان، بر میزان کیفیت روابط زناشویی موثر بوده و در بحث کاهش رضایت جنسی می توان تغییرات هورمون های مذکور را مدنظر قرار داد.
    کلیدواژگان: تستوسترون، پروژسترون، رضایت جنسی، رضایت مندی زناشویی، زنان 50، 30 سال
  • کیامرث محمدی، ژاله رفاهی، سیامک سامانی صفحات 29-43
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی نقش بارز و تاثیرگزار واسطه ای عزت نفس برکیفیت زندگی و رفتارهای پرخطر در بین دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت بوده است. این پژوهش از نوع توصیفی به روش همبستگی است که نمونه ی مورد نظر300دانشجو(144دانشجوی پسر و 156 دانشجوی دختر) دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرودشت با میانگین سنی 75/24 سال بوده است. روش به شیوه ی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شده و با مقیاس کیفیت زندگی بهداشت جهانی(WHOQOL- BREF) و پرسشنامه ی عزت نفس روزنبرگ و پرسشنامه ی رفتارهای پرخطر(YRBSS) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها از روش تحلیل مسیر به شیوه ی رگرسیون سلسله مراتبی بارون و کنی و آمار توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.نتایج تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که کیفیت زندگی به میزان 24/0- به طور مستقیم(p
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، عزت نفس، رفتارهای پرخطر
  • صفحات 45-65
    منطق فازی[1] یک نوع منطق چندارزشی است که ریشه در افکار افلاطون و فلسفه شرقی دارد، اما نخستین بار در سال 1965 میلادی، دانشمند ایرانی الاصل و استاد دانشگاه برکلی(پروفسور لطفعلی عسگرزاده) ملقب به پروفسور«زاده»[2]، منطق فازی را مطرح کرد. برخلاف منطق دو ارزشی ارسطویی که به دنبال پاسخ آری و یا نه برای تعمیم به تمام پدیده ها می باشد(همچون پوزیتیویسم)، منطق فازی جهان را همان گونه که هست معرفی می کند. منطق فازی با طبیعت، سرشت و فطرت انسان قرین تر بوده و به فلسفه ی شرقی و ادیان نزدیک تر است. با وجود منفعت های زیاد منطق فازی(به دلیل نقش برجسته ریاضیات در آن)، مشکل عمده ی این منطق ریاضی این است که تولیدکننده ی الگوهای فکری بشری نیست. زیرا الگوهای فکری بشری اغلب شهودی هستند و ریاضیات از درک پیچیدگی های آن عاجز است. در روش فازی، رویکرد کمی و کیفی حضور همزمان دارند و این روش پلی بین روش کمی و کیفی برقرار می سازد.
    کلیدواژگان: منطق فازی، منطق دو ارزشی، متغیرهای زبانی، روش کمی، روش کیفی
  • دی محمدی، فاطمه عبدشریفی صفحات 67-89
    هدف این پژوهش، ساخت و اعتباریابی مقیاس هوش چندگانه ی زمینه ای براساس نظریه ی پنتاگونبود. روش پژوهش حاضر توصیفی واز نوع تحلیلی و پیمایشی بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان دانشکده ی علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شیراز بود که با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای، کلیه ی دانشجویان ترم 6 و 8 این دانشکده انتخاب شدند. برای ساخت ابزار پژوهش، ابتدا زیرمقیاس ها و گویه های هوش چندگانه ی زمینه ای بر اساس مدل هوش یادگیری پنتاگون(چنگ،2000) بیرون کشیده شده و سپس اعتبار صوری، محتوایی و سازه و پایایی آن با استفاده از نرم افزارهای spss18 وLisrel 8.54 محاسبه و پس ازحذف ملاک ها و نشانگرهای غیر معتبر و بدون پایایی، مقیاس نهایی آماده شد. نتایج مطالعه بر اساس مقیاس ساخته شده نشان داد که 1- میانگین انواع هوش چندگانه ی زمینه ای دانشجویان دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی بالاتر از حد متوسط اما پایین تر از حد مطلوب می باشد. 2- بالاترین میانگین هوش چندگانه ی دانشجویان مربوط به هوش اجتماعی و پایین ترین میانگین مربوط به هوش سیاسی آنان می باشد. 3- بین میانگین انواع هوش های چندگانه ی دانشجویان رشته هایمختلف تفاوت معناداری وجود دارد. 4- بین میانگین انواع هوش های چندگانه ی دانشجویان زن و مرد تفاوت معناداری وجود دارد. 5- بین میانگین انواع هوش چندگانه ی دانشجویان خوابگاهی و غیر خوابگاهی دانشکده تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: هوش چندگانه ی زمینه ای، نظریه ی پنتاگون، آموزش عالی، دانشجویان
  • سعید مشتاقی صفحات 91-105
    سیاهه سنجش اثربخشی یادگیری دانشگاهی(CLEI) ابزاری جدید جهت تعیین متغیرهای فردی تاثیرگذار بر موفقیت تحصیلی دانشجویان است که بر اساس رویکردهای تجربی حول یک مدل مفهومی ساخته شده است. هدف از این پژوهش بررسی روایی و پایایی پرسشنامه یCLEI (کیم،2008) در جامعه ی دانشجویی ایران است. این ابزار بر اساس مدل مفهومی دارای شش مقیاس مستقل ولی مرتبط با هم است. پرسشنامه ها بر روی یک نمونه ی 400 نفری از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول اجرا شدند. شاخص های روانسنجی با روش آماری متناسب با آن تعیین گردید. ضرایب آلفا در مقیاس های ششگانه بین 66/0 و 84/0 محاسبه شد. نتایج تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی موید آن است که ساختار پرسشنامه برازش قابل قبولی با داده ها دارد و کلیه ی شاخص های نیکویی برازش، مدل شش مقیاسی را تایید می کنند. با توجه به شاخص های روانسنجی محاسبه شده، این ابزار می تواند توسط مشاوران و راهنمایان تحصیلی برای تعیین نقاط قوت و ضعف یادگیری دانشجویان به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: یادگیری دانشگاهی، دانشجویان، تحلیل عاملی، روایی، پایایی
  • سوسن سهامی، زهرا خضری صفحات 107-125
    هدف از این مطالعه تبیین فرایند اعتیاد جوانان و سهم خانوده و دوستان در آن بود. در این مطالعه با استفاده از روش کیفی و تکنیک نظریه پدیدار گشته از تجربه برای دستیابی به این هدف تلاش شده است. در این تحقیق با نمونه گیری هدفمند، 12 نفر از معتادان به شیشه انتخاب شده و سپس مصاحبه ی عمیق از آنها به عمل آمد. سپس بر اساس یافته ها، مقوله ها در چند مرحله با استفاده از کدگذاری آزاد و محوری به دست آمد. برای به دست آوردن یافته ها با روش چرخشی بین نظریه ها و داده ها به بسط مفاهیم نظریه پرداخته در این بسط از الگوهای آسیب اجتماعی و فرزندپروری استفاده شده است. مقوله های پدیدار گشته در پژوهش حاضر مقوله های اصلی سبک والدگری، یادگیری اجتماعی و باورهای سترون شده درباره اعتیاد است که مقوله ی اصلی دارای زیرمقوله های فرعی می باشد. زیرمقوله ی سبک والدگری، رابطه ی والدین با فرزندان، رابطه ی والدین با یکدیگر، انعطاف ناپذیری در سبک، سرمایه های خانواده است. زیرمقوله ی یادگیری اجتماعی، دوستان مصرف کننده و وجود فرد مصرف کننده در خانواده است. زیرمقوله ی باورهای سترون شده تعاریف مطلوب، توجیه عمل، عدم قبول مسئولیت نتیجه ی عمل است. سبک های والدگری و سرمایه های خانوادگی از یک سو و ملحق شدن به گروه های دوستی که مصرف کننده نیز هستند، از سوی دیگر نوعی گرایش به مصرف در فرد به وجود می آورد که این تمایلات رفته رفته باورهایی را در فرد ایجاد کرده که در ابتدا مشوق مصرف از روی کنجکاوی یا تفریحی بوده، اما به مرور باورهای سترون نسبت به اعتیاد در فرد ایجاد و تثبیت می شود که اجبار، ولع و تنوع در مصرف شکل می گیرد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به شیشه، سبک والدگری، خانواده، دوستان، باورهای سترون شده
|
  • Pages 1-12
    The aim of the current meta-analysis was to determine the effectiveness of cognitive treatments in reducing addiction and improve general health in addicted. Totally 10 studies with accepted methodology were selected and meta- analysis was done on them. The data were gathered using meta- analysis check list. The effect size of each study was calculated separately. The findings showed that the rate of effect size of cognitive on reducing addiction and improve general health was 0.47 to 0.83 which according to Cohen’s table was high and good. According to some empirical study, CBT interventions are suitable treatment for reducing addiction and improve anxiety and depression on addicted persons.
    Keywords: Meta, analysis, CBT treatment, Addiction, Depression, Anxiety, Psychological Health
  • Pages 13-27
    The aim of this study was to survey of testosterone and progesterone hormone fluctuations on sexual satisfaction with control of marital satisfaction in a group of women 30 to 50 years in Kazeroon. For this purpose of married women 30 to 50 years of Kazeroon, were selected the numbers of 100 of people who had inclusion criteria with convenience sampling methods, and selected samples were evaluated using index of sexual satisfaction questionnaire and ENRICH marital satisfaction scale. Also, the level of testosterone and progesterone in the blood of women in the follicular phase (between days 12 and 18 cycles) were measured using ELISA and Kits hormone produced by the Monobind Company. The data were evaluated using multiple regression analysis stepwise method and partial correlation. Results showed that: There is significant correlation between sexual satisfaction and marital satisfaction factor controlling the fluctuations of testosterone and progesterone are significant. Fluctuating hormones of progesterone and testosterone are able to predict changes are related to women's sexual satisfaction. So that women's sexual satisfaction, hormone fluctuations can be explained by progesterone is highest, followed by the second phase fluctuations of testosterone in women is predictive of sexual satisfaction. Fluctuating hormones of progesterone and testosterone, along with the marital satisfaction of women are able to predict changes in sexual satisfaction. So we can conclude that fluctuating hormones of progesterone and testosterone in women, affecting the quality of the marital relationship and in discussing the reduction of sexual satisfaction can be considered changes of mentioned hormones.
    Keywords: Testosterone, Progesterone, Sexual satisfaction, Marital Satisfaction, Women 50, 30 years
  • Pages 29-43
    The aim of this study was to check the mediating role of self-esteem for quality of life and at risk behavior. The sample consisted of 300 college students in Marvdasht Branch of Islamic Azad University. The sampling method was multistage cluster sampling. The World Health of Quality of Life Scale, Rosenberg Self-Esteem Questionnaire, and Young's Risk Behaviors Scale were used in this study. The results of path analysis revealed that self-esteem has a significant mediating role for quality of life and at risk behavior. Also the results showed that quality of life has significant direct and indirect effect for at risk behavior. In sum, high quality of life leads to low at risk behavior and low self-esteem is associate with high level of at risk behavior.
    Keywords: At Risk Behavior, Self, esteem, Quality of Life
  • Pages 45-65
    Fuzzy logic” is a multi-value logic rooted in Plato and eastern philosophy. An Iranian scientist, professor of Berkley University, “Professor Lotfali Asgarzade” (1965) called professor “L.A zadeh” raised fuzzy logic for the first time. Despite Aristotle two – valued logic finding yes or no response to generalize to all phenomena (e.g. positivism), fuzzy logic introduces the world as it is. Fuzzy logic is close to nature of human being and it is similar to eastern philosophy and religions. Despite great benefits of fuzzy logic (due to the important role of math in it), the major problem of math logic is that it doesn’t produce intellectual models of human being as intellectual models of people are mostly intuitional and math cannot perceive its complexities. In fuzzy method, both quantitative and qualitative approaches exist together and this method is a bridge between qualitative and quantitative method.
    Keywords: Fuzzy logic_Two – Valued Logic_Linguistic Variables_Quantitative Method_Qualitative Method
  • Pages 67-89
    The general purpose of this study was to Development and validation of Contextualized Multiple Intelligences Based on Pentagon Theory. The method of present study was descriptive and survey research. The statistical group was all of the students in college of Education and Psychology in Shiraz University. By cluster sampling method all of the students from 6 and 8 terms were selected. To make the research instrument, at first the contextualized multiple intelligences items and subscales were determined based on pentagon learning intelligence model and after that content and face, reliability and validity and the construction of that were estimated by using SPSS 18 and LISREL 8.54 software and after omitting unreliable and invalid criteria and indexes final scale was prepared. The results of research based on this scale revealed that: 1) The average of different types of students learning intelligence was higher than average level but it was lower than desired level. 2) The highest average of students learning intelligence was refered to social intelligence and the lowest average refered to their political intelligence. 3) There was a significant difference in different types of learning intelligence in students with different field. 4) There was a significant difference in different types of learning intelligence in male and female students. 5). There wasn’t a significant difference between dormitory and non-dormitory students in different types of learning intelligence.
    Keywords: Contextualized Multiple Intelligences, Pentagon Theory, Higher Education, University Students
  • Pages 91-105
    The college learning effectiveness inventory (CLEI), a new assessment tool identifying personal variables important to college student success, was constructed using empirical approaches grounded in a conceptual model. The purpose of this study is the examination of validity and reliability of college learning effectiveness inventory, CLEI (Kim, 2008), in the Iranian students population. The questionnaire is administrated on the 400 students of Islamic Azad University of Dezful branch. The psychometric properties are determined by the appropriate statistical methods. The Alpha coefficients estimated in the four subscales between 0.68 and 0.79. The results of the exploratory and confirmatory factor analysis revealed that the model of six scales of the questionnaire have an acceptable fit to the data. In the basis of the calculated psychometrics properties, this instrument (college learning effectiveness inventory, CLEI) can be used by academic counselors and advisors for determining learning weaknesses and strengths in the students learning.
    Keywords: College Learning, College Students, Factor Analysis, Validity, Reliability
  • Pages 107-125
    This paper aims to explain youth addiction process, and the family and friends` attribution in the process. The research method was qualitative and theory based on experience. The sample consisted of 12 youth addicted to amphetamine are chosen in purposive sampling, and are carefully interviewed. The topics gained by open and pivotal coding in several steps based on findings. In order to obtain findings, the theory concepts are expanded by rotation method in theories and data. The expansion uses social damage patterns and parent style. Found topics in this research included main category of parent style, social learning and sterilization beliefs about addiction. The main category has subcategories as following: Subcategories of parent style are: Parents and children relation, the parents` relation, inflexibility in style and family. Social learning subcategories included: the addicted friends and his presence in family. Sterilization beliefs` subcategories are: suitable definition, justifying action, no responsibility for the outcome. Parent styles and family assets in one hand, and joining to drug users friendly groups on the other hand, make an interest in using drug and then the interest makes some beliefs which encourage one to use drug curiously and amused but little by little, sterilization beliefs about addiction will be made in one which leads to force, voracity and diversity in use.
    Keywords: Amphetamine Addiction, Family, Friends, Parent Style, Sterilization Beliefs