فهرست مطالب

برنامه ریزی فضایی (جغرافیا) - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1393)

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/27
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا صالحی*، مرتضی نعمتی، سعید امان پور صفحات 1-24
    هدف اصلی این پژوهش، سنجش و تحلیل رابطه بین سرمایه اجتماعی شهری و حکمروایی مطلوب شهری(مورد پژوهی: نسیم شهر) می باشد. پژوهش حاضربرحسبهدفکاربردیو روش تحقیق آن توصیفی- تحلیلیو پیمایشی ازنوعهمبستگیمی باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر ساکنان شهر نسیم شهر(افراد بالای 18 سال) در نظر گرفته شده است. نمونه گیری بر حسب توزیع جغرافیایی جمعیت و با استفاده از روش های نمونه گیری تصادفی انجام شده است.پژوهش حاضر براینفرضاستواراست بین سرمایه اجتماعی شهری و حکمروایی مطلوب شهری رابطه معناداری وجود دارد و همچنین بین مولفه های سرمایه اجتماعی و مولفه های حکمروایی مطلوب شهری رابطه معناداری وجود دارد.داده های این پژوهش از طریق ارائه پرسشنامه، در بین شهروندان، بخش خصوصی و همچنین ادارات دولتی جمع آوری شده است و با بررسی اطلاعات و همچنین تجزیه و تحلیل آن ها با استفاده از نرم افزارSpss سعی در تبیین مناسب داده ها شده است.در نهایت بعد از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارSpss از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار Amos انجام گردیده است.ضریب همبستگی پیرسون با ضریب 273/0 و SIG=0.000، بین سرمایه اجتماعی و حکمروایی مطلوب شهری رابطه معنادار وجود دارد. معنا داری هر دو گزینه در سطح 99% می باشد. بنابراین نتایج پژوهش نشان می دهد باافزایش سرمایه اجتماعی شهرونداندرمحدوده مورد مطالعه شاخص های حکمروایی مطلوب شهری نیزافزایش خواهد یافت.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، الگوی حکمروایی مطلوب شهری، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر(Amos)، نسیم شهر
  • علی اکبر عنابستانی*، فخری صادقی صفحات 25-42
    شکل گیری شهرهای جدید در کشور ما سابقه کمی دارد با این حال توسعه شهرنشینی در دو- سه دهه اخیر شتابی چشمگیر یافته است و تقویت شهرهای کوچک و بهبود توسعه روستایی دارای روابط تنگاتنگی هستند.در این مقاله تلاش شد تا عوامل موثر بر گرایش روستاییان به مساله ادغام روستاها در یکدیگر و شکل گیری شهرهای جدیدمورد بررسی قرار گیرد. روش تحقیق در این مطالعه، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- تحلیلی و همبستگی است که بخش عمده ای از داده های آن بر اساس مطالعات میدانی و با روش نمونه گیری (کوکران) از سطح 179 خانوار نمونه ی منطقه جمع آوری شده است. یافته های مطالعهبر اساس نتایج حاصل از آزمون t تک نمونه ای برای بررسی میزان اثرگذاری حاصل از عوامل اجتماعی، اقتصادی و محیطی نشان داد که در سطح معناداری بالاتر از 95 درصد، این متغیرها با میانگین 4/3 تا 6/3 بر گرایش روستاییان به ادغام روستاها در یکدیگر تاثیر داشته است. علاوه براین نتایج حاصل از t دو نمونه ای در رابطه با اثرگذاری جنس در گرایش روستاییان به ادغام روستاها در یکدیگر نشان می دهد که تفاوت معناداری در گرایش آنان وجود دارد،اما در رابطه با دو متغیر سن و تحصیلات با توجه به آزمون های لون و کولموگروف – اسمیرنوف نتایج حاکی از یکسانی نظرات افراد بوده است. با توجه به یافته ها، راهکارهایی شامل فراهم نمودن زمینه های اشتغال جمعیت بیکار و فعال روستایی درشهرهای کوچک وپیشگیری ازمهاجرت بیکاران روستایی به کلانشهرها؛توسعه بازارهای محلی باتاکید برعرضه محصولات کشاورزی درشهرهای کوچک؛ ایجادتسهیلات ومشوق های سرمایه گذاری درشهرهای کوچک و فراهم کردن زمینه هایی برای حفظ فرهنگ ها و سنت های روستایی و غیره پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: ادغام روستاها، شهرهای کوچک، عوامل فردی، عوامل اجتماعی، اقتصادی و محیطی، بناب
  • سیداسکندر صیدایی، داود جمینی*، علیرضا جمشیدی صفحات 43-64
    امروزه کیفیت و سلامت شرایط زندگی ساکنان شهرها و روستاها به عنوان هدف اصلی سیاست های برنامه ریزی شهری و منطقه ای می باشد. همچنین، وضعیت بهداشتی- درمانی جامعه به عنوان مسئله ای ضروری و مهم مدنظر برنامه ریزان می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل فضایی شهرستان های استان کرمانشاه به لحاظ برخورداری از شاخص های بهداشتی- درمانی است. در این پژوهش، که از نوع توصیفی تحلیلی بوده، با بهره گیری از اطلاعات سالنامه آماری 1388 استان کرمانشاه، شاخص های بهداشتی- درمانی با مدل TOPSIS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. همچنین، در این مطالعه برای سطح بندی شهرستان های استان کرمانشاه از لحاظ شاخص های بهداشتی- درمانی از تقسیم بندی سازمان ملل، که به درجه بندی شاخص توسعه انسانی در سه دسته، توسعه یافته، نیمه توسعه یافته و محروم پرداخته است، استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که هیچ کدام از شهرستان های استان کرمانشاه به لحاظ برخورداری از شاخص های بهداشتی- درمانی، در سطح توسعه یافته قرار ندارد. همچنین، شهرستان های قصرشیرین و ثلاث باباجانی به ترتیب با امتیاز نهایی 781/0 و 191/0 برخوردارترین و محروم ترین شهرستان استان به لحاظ بهره مندی از شاخص های بهداشتی درمانی می باشند. نمایش فضایی شهرستان های مورد مطالعه به لحاظ توسعه یافتگی در شاخص های بهداشتی درمانی، با استفاده از نرم افزار Arc GIS، نشان داد که فضای توسعه غالب و حاکم بر شهرستان های استان، فضای توسعه محروم است.
    کلیدواژگان: توسعه انسانی، شاخص های بهداشتی، درمانی، مدل TOPSIS، تحلیل خوشه ای، استان کرمانشاه
  • فرشاد سوری*، مهدی طالب، غلامرضا تاج بخش، سامان یوسفوند صفحات 65-86
    هدف مطالعه حاضر شناسایی عوامل موثر بر ارتقای کیفیت زندگی کارکنان روستایی واحدهای پرورش ماهی در شهرستان سلسله می-باشد که با روش اکتشافی و تاییدی صورت گرفته است. این تحقیق از نوع کاربردی و پیمایشی است که داده های آن بوسیله پرسشنامه و مصاحبه از بین 160 تن از کارکنان روستایی 35 واحد پرورش ماهی منطقه بصورت تمام شمار گردآوری شده است. ابتدا با انجام یک مطالعه تطبیقی اسنادی از بین ادبیات پیشین و یک مطالعه راهنما که در جریان مصاحبه با 15 تن از اعضای جامعه صورت گرفت، به تکمیل روایی و پایایی ابزار تحقیق در قالب یک پرسشنامه استاندارد پرداخته شد و در این میان مقیاسی مرکب از 12 شاخص و 34 گویه از اثرات دو بعد اقتصادی و اجتماعی برای مطالعه حاضر گزینش شدند. روش تحلیل نیز با تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی بود که با کمک نرم افزار spss و آزمونهای مورد نیاز در سه مرحله صورت گرفت: در مرحله اول با تشخیص شاخص کفایت نمونه برداری و ضریب بارتلت و با اعمال چرخش واریماکس، 7 عامل اولیه استخراج شدند، در مرحله دوم با روش تاییدی به شناسایی 5 متغیر مستقل از طریق تعریف تابع رگرسیونی پرداخته شد که قابلیت تبیین اثرات کیفیت زندگی کارکنان روستایی پرورش ماهی در منطقه را دارا باشند، در مرحله سوم تحلیل رون شد که متغیرهای زمینه ای وضعیت تاهل، میزان درآمد و وضعیت مسکن بر روی کیفیت زندگی اعضای جامعه اثرگذار می باشند. جمعبندی نتایج سه تحلیل اکتشافی، تاییدی و زمینه ای نشان داد که سهم عوامل برگرفته از بعد اجتماعی بر کیفیت زندگی کارکنان روستایی واحدهای پرورش ماهی در شهرستان سلسله بیشتر از بعد اقتصادی می باشد. از آنجایی که هدف اصلی تاسیس واحدهای پرورش ماهی دستیابی به اشتغال و امنیت پایدار اقتصادی- اجتماعی در منطقه بوده و از اهمیت بسیاری برخوردار است، ولی این امر غفلت از بعد زیست محیطی توسعه پایدار را طلب نمی کند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، کارکنان روستایی، پرورش ماهی، ابعاد اجتماعی، اقتصادی، سلسله
  • عفت فتحی*، سید هدایت الله نوری، سید ابوالفضل مسعودیان صفحات 87-102
    فعالیت باغداری در شهرستان لنجان از اهمیت فراوانی بر خوردار می باشد. در این منطقه همزمان از آب های سطحی و زیر زمینی جهت آبیاری سطوح زیر کشت استفاده می شود. در نتیجه بروز خشکسالی سال های اخیر، در منابع آب تامین کننده بخش کشاورزی نوساناتی ایجاد شده است. در این پژوهش سعی شده تاثیر کاهش منابع آب بر وضعیت سطح زیر کشت و تولید محصولات عمده باغی مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. روش پژوهش این مطالعه «توصیفی – تحلیلی» است و اطلاعات از منابع و اسناد کتابخانه و سازمان های مرتبط تهیه شده است. در فرآیند مطالعه، داده ها بر اساس هدف پژوهش با روش همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون، تحلیل واریانس، آماره آزمون t تجزیه و تحلیل شده است. نتایج مطالعه نشان داده است که سطح زیر کشت و تولید محصولات باغی شهرستان لنجان در سال های خشکسالی کاهش قابل ملاحظه ای داشته است. اما مطالعه روند سطوح زیر کشت و تولید محصولات بر اساس مدل رگرسیون نشان داده است که کل سطح زیر کشت باغی، سطح زیر کشت و تولید محصولات خشکبار(بادام وگردو) علیرغم کاهش منابع آب روند افزایشی داشته و کل تولیدات باغی، سطح زیرکشت محصول انگور و تولید آن روند کاهشی داشته است.
    کلیدواژگان: کاهش آب، سطح زیر کشت، تولید، خشکسالی، باغداری، رگرسیون، شهرستان لنجان
  • حمدالله سجاسی قیداری*، احمد رومیانی، نسرین جعفری صفحات 103-126
    امروزه گردشگری روستایی از بخش های مهم در فعالیت های اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و زیست محیطی اجتماعات انسانی بشمار می رود که دارای تاثیرگذاری های مثبت و منفی بر روی محیط زندگی انسانی بوده و به لحاظ تاثیرگذاری بر دستیابی به توسعه پایدار قابل ارزیابی است. بر این اساس هدف از این پژوهش بررسی سنجش سطح توسعه پایدار روستاهای مقصد گردشگری از دیدگاه اجتماعات محلی مطالعه در دهستان درب گنبد(شهرستان کوهدشت) می باشد. نوع تحقیق کاربری، روش مورد استفاده توصیفی- تحلیلی می باشد و برای گرد آوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی با بکارگیری پرسشنامه استفاده شده است. برای تجریه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی(t تک نمونه ای، رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر) بهره گرفته شده است. جامعه آماری این تحقیق 3751نفر جمعیت در روستاها محاسبه شده است که با خطای 05/0 تعداد نمونه آن 154 پرسشنامه طراحی گردیده و بین مردم روستاها به صورت تصادفی توزیع گردد است. نتایج یافته های این پژوهش نشان داد که تغییرات صورت گرفته از دیدگاه پاسخگویان در سطح 05/0 معناداری بوده و براساس طیف لیکرت در همه مولفه ها بالاتر از حد مطلوبیت عددی مورد آزمون (3) ارزیابی شده است و رابطه مثبتی و معناداری بین ابعاد (اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، زیست محیطی و کالبدی)، وجود داشته است به طوری که آزمون های بکار گرفته شده نشان می دهد در مجموع، بیشترین اثرات در ابعاد اقتصادی و کمترین اثرات را در ابعاد زیست محیطی در مناطق روستاهای نمونه به دنبال داشته است. همچنین برای اولویت بندی روستاها با استفاده از مدل وایکور در منطقه به لحاظ سطح پایداری نیز نشان داد که روستایی درب گنبد با امتیاز (11/0)بیشترین رتبه و روستایی باغله سفلی(87/0) کمترین رتبه را به خود اختصاص داده-اند.
    کلیدواژگان: گردشگری، اثرات گردشگری، توسعه پایدار روستایی، درب گنبد
  • نورالدین عظیمی*، نادر زالی، محمدرضا فاروقی صفحات 127-142
    مسکن به عنوان یکی از نیازهای اساسی بشر که کیفیت زندگی انسان ها را بطور مستقیم تحت تاثیر قرار می دهد یکی از دغدغه های اصلی خانواده ها محسوب می شود. به همین خاطر تامین مسکن مناسب جایگاه مهمی را در برنامه ریزی های توسعه اقتصادی و اجتماعی بیشتر کشورها به خود اختصاص می دهد. نکته مهم این می باشد که اکثر سیاست های مسکن متوجه موضوع مسکن شهری است و علیرغم اینکه بخش مهمی از ساکنان روستایی به ویژه در کشورهای در حال توسعه در مسکن نامناسب از لحاظ وضعیت فیزیکی زندگی می کنند، کمتر مورد توجه دولت ها و نهادهای رسمی دیگر قرار می گیرند. هدف مقاله حاضر بررسی نقش سیاست جدید مسکن در ایران بر کیفیت ساخت و سازهای مسکونی در مناطق روستایی می باشد. با توجه به اینکه پیرو سیاست اعطای وام کم بهره مسکن روستایی از سال 1385 به این طرف حجم قابل توجهی از ساخت و سازهای مسکونی در نواحی روستاها اتفاق افتاده است، ارزیابی اثرات این سیاست می تواند حائز اهمیت باشد. برای انجام این تحقیق روستاهای شهرستان شفت از توابع استان گیلان بطور موردی بررسی شده اند. داده های مورد استفاده در این پژوهش از طریق مطالعات میدانی و تکمیل 332 پرسشنامه از میان خانوارهای دریافت کننده وام مسکونی انجام گرفته است. برای تحلیل داده ها از روش های آماری از جمله تی-استیودنت (T-test) استفاده شده است. مهمترین یافته های تحقیق حاکی از بهبود کیفیت فیزیکی ساخت و سازهای جدید از لحاظ سازه ای، نوع مصالح ساختمانی بکار رفته در بنا و نماسازی می باشد. این ساخت و سازها همچنین منعکس کننده تغییرات در شیوه زندگی روستایی سالهای اخیر است که در خصوصیات کالبدی همانند وسعت کوچکتر، تعداد اتاق کمتر و نرخ پایین خانوار در مساکن جدید در مقایسه با حانه های قدیمی مشاهده می شود. در مقابل از لحاظ برخورداری از تسهیلات رفاهی، به استثنای نرخ برخورداری از تلفن تفاوت معنی داری بین واحدهای مسکونی جدید و قدیمی مشاهده نمی شود.
    کلیدواژگان: وام مسکن روستایی، ساخت و سازهای جدید l، مقاوم سازی مسکن، شهرستان شفت
  • اصغر نوروزی آورگانی* صفحات 143-168
    در دهه های اخیر رشد لجام گسیخته شهرها و کلانشهرها، بویژه در کشورهای درحال توسعه به اوج خود رسیده است. از یک سو سیستمهای حمل و نقل عمومی متناسب با رشد جمعیت و تغییر کاربری ها، توسعه نیافته و از سوی دیگر با بالا رفتن سطح زندگی و رفاه، استفاده از خودروهای شخصی افزایش یافته است. نتیجه آن ایجاد مشکلات متعدد اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در شهرها بوده است. از جمله این معضلات «ترافیک» و مسائل مرتبط با آن (آلودگی صوتی و هوا، حوادث رانندگی، مصرف فزاینده انرژی و...) می باشد. در این میان شهرهای ایران و از جمله کلانشهر اصفهان از این قاعده مستثنی نبوده و با معضلات فوق الذکر روبرو است. این درحالی است که دسترسی آسان، سریع و ایمن از شاخصهای مهم توسعه پایدار شهری بوده و یکی از راه حلهای اساسی در این زمینه، توسعه حمل و نقل عمومی می باشد. حمل و نقلی که بتواند طیف گسترده ای از توقعات شهروند امروزی(سرعت، ایمنی، صرفه اقتصادی و مسائل زیست محیطی) را در بر گیرد. در این پژوهش که از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی، پیمایشی است، سعی گردید به روش اسنادی - میدانی به بررسی نقش سامانهBRT درحمل و نقل و ترافیک کلانشهراصفهان (کریدور آزادی- پل یزد آباد) پرداخته شود و از طرفی نیز میزان رضایتمندی شهروندان و استفاده کنندگان از آن مورد ارزیابی و تحلیل قرار گیرد. نتایج حاصل از کاربرد آزمونهای ناپارامتری خی 2، کولموگورف – اسمیرنوف یک بعدی و... نشان می دهد که، سامانه BRT در حمل و نقل و ترافیک کلانشهر اصفهان نقش مثبت و مطلوب داشته است و به لحاظ رضایتمندی استفاده کنندگان، در تمامی پارامترها، رضایت وجود داشته با این تفاوت که میزان آن متغیر بوده است.
    کلیدواژگان: سیستم اتوبوسرانی سریع السیر (BRT)، حمل و نقل عمومی، رضایتمندی، کلان شهر اصفهان
  • مسعود تقوایی، محمدرضا کنعانی* صفحات 169-200
    ایران تا قبل از قرن حاضر از نظام شهری نسبتا متعادلی برخوردار بوده است، اما در شش دهه اخیر توسعه سرمایه داری در چهارچوب اقتصادی متکی بر نفت باعث عدم تعادل فضایی نظام شهری کشور گردیده است. از طرف دیگر تعادل فضایی نظام شهری در سطح ملی در گروه تعادل فضایی در سطح منطقه ای می باشد، از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت تعادل فضایی نظام شهری ایران در سطوح ملی و منطقه ای طی دوره 1335 الی 1390 صورت پذیرفته است. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی می باشد. جامعه آماری شامل سکونتگاه های شهری ایران در 60 سال اخیر و روش گردآوری داده ها به صورت اسنادی است. در این پژوهش جهت بررسی تعادل فضایی نظام شهری استان های ایران از مدل آنتروپی استفاده گردید. نتایج این پژوهش حاکی از آن است، که با وجود این که نظام شهری کشور به سمت حد مطلوب تعادل فضایی گرایش دارد، ولی به علت اختلاف با حد نرمال، عدم تعادل فضایی در نظام شهری ایران در سطح ملی و منطقه ای همچنان باقی است، که این امر در خصوص تعداد سکونتگاه های شهری مشهودتر می باشد.
    کلیدواژگان: تعادل فضایی، نظام شهری، سکونتگاه شهری، آنتروپی، ایران
|
  • Reza Salahi *, Mortza Namati, Saeed Amanpur Pages 1-24
    The main objective of this study was to measure and analyze the relationship between social capital metropolitan good urban governance (Case Study: Nasim City) is. This method is based on the practical and analytical- descriptive and correlation survey. The study sample Nasim City residents (over 18 years) is considered. In terms of geographical distribution and population sampling using random sampling is done. This study is based on the premise of social capital and good urban governance, there is significant relationship between the components of social capital and components of good urban governance is a significant relationship. This study presents data from a questionnaire among citizens, private sector and government agencies have been collecting and analyzing data as well as their analysis using Spss software is trying to explain properly. Finally, after data analysis using Spss software test, Pearson correlation and path analysis was conducted using Amos software. Pearson correlation coefficient of 0.273 and SIG = 0.000, there is a significant relationship between social capital and civic optimal rule. Both options are significant at the %99 level. The results show that increasing social capital indicators of residents within the good urban governance will also increase.
    Keywords: social capital, pattern good urban governance, Test Pearson correlation, path analysis (Amos), Nasim City
  • Aliakbar Anabestani *, Fakhri Sadeghi Pages 25-42
    The creation of new cities in our country is of no old history. However, urbanization process in the late two or three decades has rapidly been progressed and there is a relationship between the process of fortification of small towns and the improvement of rural expansion. In this article, there was an attempt to study effective elements in the villager's tendency into the merger of villages and creation of new cities. The research method here in this study in the viewpoint of aim is applied and methodologically is descriptive- analytical and correlation, main part of which involves data that have been collected based on field study and by sampling from 179 families in the area. The findings of this study based on the results of one- sample t-test to assess the impact of social, economic and environmental elements showed that these elements have an influence in villager's tendency to the merger of villages in a meaningful level, i.e. up to 95 percent and in average of 3.4 and 3.6. Besides, the results of two –sample t-test on the effect of villager's gender on their tendency shows that there is a meaningful difference in their tendency. But the results of Lowen and Kolmogroph- Esmirnoph tests depict that age and education as two variables have resulted in no difference in the villager's tendency. Having referred back to the findings, some solutions are proposed such as providing employment for unemployed active rural population in small cities in order to prevent the unemployed from migrating to metropolitans, improvement of local markets by the aim of presenting husbandry crops in the small cities, providing facilitation and investment in small cities and providing for the preservation of culture and tradition of rural areas, etc.
    Keywords: merger of villages, small cities, individual elements, social, economic, environmental elements, Bonab
  • Syd Eskandar Sydaii, Alireza Jamshidi Pages 43-64
    Today’s, the quality and the health conditions of living of towns and villages’ residents is as the central objective of urban and regional planning policies and health-therapeutic status of society is considered as an essential and important issue. Thus the purpose of this study is to survey and measure the provinces of Kermanshah in terms of enjoyment of health-therapeutic indexes. The research method used in this study is “descriptive, documentary and quantitative-analytical”. The sample of the study consists of all provinces of Kermanshah. Using the statistics of Statistical Yearbook 2009 in Kermanshah, in the present study health-therapeutic indexes has been analyzed by TOPSIS Model. The results show that none of provinces of Kermanshah are located in developed level regarding the enjoyment of health-therapeutic indexes according to the classification of the United Nations which has worked on categorizing human development’s indexes to three categories of developed, semi-developed, and undeveloped and two cities of Qasrshirin and Salas-e-babajani with total scores of 0.781 and 0.191 are the most affluent and deprived cities of the province concerning health-therapeutic indexes respectively. Finally, using clustering analysis, time-regional solutions have been proposed as a.s.a.p., short and medium term among the provinces. Pearson correlation test results showed a positive correlation between degree of urbanization and the enjoyment of health indicators in the city of Kermanshah Province.
    Keywords: Human Development, Health, Therapeutic Indexes, TOPSIS Model, Clustering Analysis, Provinces of Kermanshah
  • Farshad Souri *, Mehdi Taleb, Gholam Reza Tajbakhsh, Saman Yousefvand Pages 65-86
    This study aimed to identify factors affecting quality of life of rural staff aquaculture units in the selseleh township that has been with Exploratory and confirmatory methods. This research is a survey practical that need data’s were collected using questionnaires and interviews of the 160 workers, 35 of rural aquaculture in the region as a whole number. Initially by doing a comparative study documentary in the previous literature and a pilot study of 15 members of community members has been that helped to Reliability and validity of the survey instrument to complete a standard questionnaire and then one scale consisting 34-item and 12 indicators of both economic and social impacts for this study were selected. The analysis was exploratory and confirmatory factor analysis that helps of spss software and required tests were performed in three stages: the first stage for detection sampling adequacy and Bartlett and varimax rotation, 7 The primary factors were extracted. In the second stage verification method identified five independent variables were defined by regression function that ability explanted effective quality of life of rural staff aquaculture in the region. In third analysis stage it became clear that underlying variables of marital status, income and housing conditions can influence the quality of life for community members. Summing up results of three exploratory analysis, verification and underlying that: contribution retrieved from social factors on quality of life of rural staff aquaculture units in the selseleh township is most of the economic dimensions. since the main objective of establishing aquaculture units achieving employment and sustainable security economic- Social in the region and is very important, however it does not require the neglect of the environment dimension of sustainable development.
    Keywords: Quality of life, rural staff, aquaculture, social, economic dimensions, selseleh
  • Effat Fathi *, Dr:Seyed Hedaytollah Nouri, Dr:Seyed Abolfazl Masoodian Pages 87-102
    Horticulture activities have great importance in Lenjan township.In this area, both surface water and groundwater are used for irrigation in cultivated areas. As result of drought in recent years, there have been fluctuations in agricultural water suppliers. In this study, the effect of reduced water on the Cultivation and production of major horticultural crops should be analyzed. Research method is a "descriptive - analytic" and information has been provided by the resources and the documents related to relevant organizational characteristics. In the study process, data was analyzed based on the Pearson correlation, regression analysis, ANOVA, t-test statistic.
    Keywords: Of water shortage, Cultivation, production, drought, Horticulture, Regression Lenjan township
  • Hamdallah Sojasi Qeidari *, Ahmad Rumiani, Nasrin Jafari Pages 103-126
    Nowadays, rural tourism is one of the important aspects of economic, social, cultural and environmental activities of human community that have a so many positive and negative effects on human’s life and is appreciable based on effects on accessing to sustainable development. Thus, the purpose of this study is, measuring the sustainable development level in tourism destination rural of Darb Gonbad rural district (Koohdasht province) from the local community attitude. This practical study is based on descriptive- annalistic methodology and had been used of document and field study method through of questionnaires for data gathering. The statistical approach (sample T-test, regression and path analyze) had been used for analyzing the collected data. Sample community of this survey calculated 3751people in the villages that with 0.05 errors, 154 questioners had been designed and randomly filled by sample community. The results of study explain that the changes become meaningful and become up than moderate level. Also, there is the positive relation between all of aspect (economic, social, cultural, environmental and physical) so the statistical tests result show that in totally, economic effects are most effective and environmental effects are less effective aspect in rural destinations sustainable development. In final, for ranking the rural sustainability had been used of VICOR technique that based that, Darb Gonbad village with 0.11 lay in best position and Baghleh Sofla village with 0.87 laid in worse condition of sustainability.
    Keywords: tourism, tourism effects, rural sustainable development, Darb Gonbad province
  • Dr. Nooreddin Azimi *, Dr. Nader Zali, Mr. Mohammad Reza Faroughi Pages 127-142
    As one of the basic human needs, housing directly affects the quality of peoples’ life and is considered to be one of the main concerns of most families. Therefore, provision of suitable housing for citizens is one of the main objectives of economic development plans in many countries. It is important to note that the majority of housing policies have focused mainly on urban housing and despite the fact that an important part of the rural population, especially in developing countries, lives in inadequate housing in terms of physical conditions, little attention is paid on them by governments and other official institutions. The main purpose of this article is to examine the role of Iran’s new housing policy on the quality of housing constructions in rural areas. Given the fact that following the provision of low-interest rural housing loan since 2006, a considerable number of housing has been constructed in rural areas, assessing the effects of this policy can be important. In this study, villages in the Shaft District of Guilan province in the north of Iran have been selected as a case study. The data utilized in this study comes from a questionnaire survey through which 332 loan receiving families were studied. Statistical methods including T-test were used to analyze the collected data. The main findings of the study indicate a significant improvement in the physical structure, main building material and building facade of the newly built houses in rural areas. The newly constructed houses also reflect the changes in rural lifestyle in their physical patterns such as smaller size, fewer rooms and low rate of household per housing unit in comparison with the old houses. However, for the facilities, except the telephone rate, no significant difference is observed between the old and new housing units.
    Keywords: Rural housing loan, new constructions, housing quality, Shaft, Iran
  • Asghar Norouzi Avargani * Pages 143-168
    In resent desedes cities and metropolis have been fased rapid growth. At such conditations, public transportation system need more ability to response these aplication. In addition, welfar increasing and more income have been led to using of private vihcles. Base on what above mentioned, many problems such as traffic congestion, air and sound pollutions driving events and etc, have been increased. Isfahan metropolis such as other cities faces so problems. There are many important indicators to get sustainable development, like rapid and light traffic, safe and suitable transportation, therefore developing the public transportation systems are effective ways that can help to expand public services in cities. Metodology of study is base on combination of -Analytical – descriptive metod. In this research rol of the (BRT) system by using of documentary – field, method has been analyzed. Transporting means a movment process of people or goods form one place to there place, and the purpose of public transportation is to provide complex of services and facilities for improving traffic. There are bus and underyround rail way the most impotant. There are many of theories around transportation: * A.Soria theory: He emphasis on the role of urban pass networks that public vhicles move on. * Eugen Henard theory: He belives that the underground rail way is the best. * Lecbusier theory: His theory "greate city" is based on traffic and transportation. * Ebenezer Howard theory: He belives that the public railway network will solve the traffic problem. * Dawid Banister theory: He emphasis on the role of small vhicles that use of hydrogen fuel. * Lewis Mumford theory: He offered a new idea " town les Highway ". * Colin Buchanan theory: He defines an importan role for the pedestrans and improvement of public transportation. A) descriptive
    Findings
    There are 50.3% Male and 49.7% Femail among the 400 sample. They have been distribution in variouse age group, (15-30, 31-60,+60). There are 30.1% employment and 60.9% un employment, 35% of them have enough income and 65% havenot current incom. The rate of BRT using, indicates: 40% conciderable and 23% much conciderable. Objective of BRT using among them is different: noneyoal 2.7%, wotking 18.8%, shopping 9.8%, to get educational centers 4.3% administrative and health services 18.5% and other thing are 3.3%. they have also stated varied reasons for using of BRT system, safety 9.3%, low cost 31.5%, speed 37.8%, easy acceptable 8.8%, quality 5.8%, environmental reason 2.8% and other things are 4.3%. B) Analetical
    Findings
    1 hyphothsis: BRT efficiency has been succesful in Isfshan trasportation system. By using of K2 hyphothsis1 has been tested, SPSS analysis indicates that rate of Sig is less than 5%, so, hyphothsis1 is confirmed. 2 hyphothsis: the most of people have stated their satisfication of BRT system. For mesaring sadisfication rate 17 questions have been stabilished, Sig rate in the whole of questions is less than 5%, therefore 95% assurancerate can confirm, people sadisfication. It also indicate that crowed of people in buses and low services on bus stops are not acceptable. Using of the various tests indicate the positive role of BRT in Isfahan, howover the rate of indexes are different. Expanding of electronic city. To change the urban rtansportation symbole. To estabilish more facilities on stops and suitable position. Increasing privat and individual space in the buses.
    Keywords: Bus rapid transportation system, public transportation, satisfactory, Isfahan metropolise
  • Dr Masoud Taghvaei, Mr Mohammad Reza Kanani * Pages 169-200
    Iran before the present century has owned a relatively modest system, but in the last six decades, the capitalization development within the oil-based economic framework has led to urban system spatial imbalances in the country. On the other hand, the Spatial Equilibrium of the Urban System in National- Regional Levels is in the pledge of Spatial Equilibrium in region. So, the present study, with the objective of examining the Spatial Equilibrium of the Urban System in National- Regional Levels for 1956- 2012, has been performed. This method is descriptive - analytical. The statistical society includes the urban settlements in the past 60 years and data collection method is as evidence. In this study, in order to examine the spatial equilibrium of urban system in Iranian Provinces, the Entropy Model was used. This is evident that considering that the urban system tends to a desirable spatial equilibrium, but because of the difference with normal rate, the imbalance of spatial equilibrium of the urban system in national- regional levels in Iran is remained as in the case of the number of urban settlements, it is more evident.
    Keywords: Spatial Balance, Urban Systems, Urban Settlements, Entropy, Iran