فهرست مطالب

رخساره های رسوبی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، زمستان 1392)

نشریه رخساره های رسوبی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 11، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی انجم شعاع، مهناز امیرشاهکرمی صفحات 130-149
    نهشته های الیگوسن پسین در برش تنبور در ایران مرکزی، شامل کربناتهای دریایی کم عمق معادل بخش بالایی عضو C از سازند قم می باشند. باتوجه به زیست چینه نگاری روزن داران کف زی بزرگ، سن این نهشته ها چاتین است. بر اساس تجزیه و تحلیل اجتماع زیستی روزن داران کف زی بزرگ و ریزرخساره ها سه محیط مهم رسوبی در برش مورد مطالعه شناسایی گردید که عبارتند از: بخش کم عمق دریای باز، سد ریفی و لاگون. بر این اساس، الگوی رسوبی از نوع پلاتفرم کربناته رمپ هوموکلاینال (جورشیب) برای نهشته های مورد مطالعه پیشنهاد می گردد. ریزرخساره های وکستون پکستون تا فلوتستون حاوی روزن داران پورسلانوز در رمپ داخلی و ریزرخساره های وکستون گرینستون تا فلوتستون حاوی روزن داران منفذدار هیالین در رمپ میانی شناسایی شده اند.
    کلیدواژگان: چینه نگاری زیستی، ریزرخساره، رمپ کربناته، چاتین، سازند قم، ایران مرکزی
  • مهدی رضا پورسلطانی صفحات 150-161
    کانی های رسی جهت تعبیر و تفسیر دیاژنز دفنی در گلسنگها و تاریخچه سیمانی شدن ماسه سنگها دارای اهمیت می باشند. در این پژوهش، کانی های رسی متعلق به 11 نمونه از طبقات سازند کشف رود در شرق حوضه رسوبی کپه داغ، با سن ژوراسیک میانی، به روش XRD مورد آنالیز قرار گرفته که به تشخیص کانی های کائولن، ایلیت، ورمیکولیت، مونتموریونیت، لایه های ادغام شده رسی مونتموریونیت/ایلیت و میکا/ایلیت، در گلسنگها گردیده است. همچنین 5 مقطع نازک ماسه سنگی به روش ماکروپروب جهت شناسایی سیمان رسی ماسه سنگها مورد آنالیز قرار گرفته اند. کائولن، ایلیت و کلریت فراوانترین کانی های رسی در ماسه سنگها می باشند. به علاوه میزان بالای کانی های رسی پایدار همانند ایلیت و کلریت و حضور میزان کمی کائولن و لایه های ادغام شده رسی در رسوبات سازند کشف رود، به خصوص در گلسنگها، نشانگر دمای بالا در طی دیاژنز دفنی عمیق است.
    کلیدواژگان: دیاژنز، کانیهای رسی، ژوراسیک میانی، کپه داغ، شمال شرق ایران
  • محمد جوانبخت، سید رضا موسوی حرمی، اسدالله محبوبی صفحات 162-185
    سازند تیرگان به سن بارمین آپسین در ارتفاعات کپه داغ در شمال شرق ایران برونزد دارد. در این مطالعه سه برش از سازند تیرگان در برشهای اسفیدان، ددانلو و رادکان به ترتیب با 8/207، 2/498 و 238 متر اندازه گیری و برداشت شده است. مطالعات پتروگرافیکی 260 مقطع نازک منجر به شناسایی 17 رخساره کربناته و چهار رخساره آواری شده است. رخساره های کربناته در یک رمپ هموکلینی و چهار کمربند دریای باز، سد، لاگون و پهنه جزرومدی نهشته شده اند. رخساره های آواری نیز به چهار رخساره ماسه سنگ آهکی، کوارتز آرنایت، ساب آرکوز و ساب لیت-آرنایت طبقه بندی شده اند. تغییرات نسبی سطح آب دریا در زمان بارمین آپسین باعث تشکیل دو سکانس رسوبی بزرگ مقیاس در برشهای مورد مطالعه شده است. مرز زیرین و بالایی سوپر سکانس تیرگان در برشهای مورد مطالعه از نوع دوم است. امید است اطلاعات به دست آمده بتواند در بازسازی وضعیت تکتونیکی منطقه در کرتاسه زیرین کمک نماید.
    کلیدواژگان: بارمین، آپسین، سازند تیرگان، کپه داغ، سکانس رسوبی
  • سعید خدابخش، مژگان حسام زاده صفحات 186-201
    حوضه آبریز رودخانه خررود با مساحت 5500 کیلومتر مربع در جنوب استان قزوین واقع شده است. بیشینه و کمینه ارتفاع این حوضه از سطح دریا به ترتیب 1680 و 1200 متر بوده و در پهنه ساختاری رسوبی ایران مرکزی قرار گرفته است. در این پژوهش، نوع این رودخانه بر اساس شاخصهای ریخت شناسی و رسوب شناسی مورد بررسی قرار گرفته است. شاخصهای کمی ریخت شناسی استفاده شده شامل پیچش، نسبت پهنا به عمق، نسبت گودافتادگی بستر، شیب کانال، زاویه مرکزی قوس و نسبت انشعاب می باشند؛ همچنین برخی شاخصهای کیفی مانند نوع پیچش نیز در تفسیر به کار گرفته شده اند. رودخانه خررود در بخش شمال غربی (پیش از تلاقی با شاخه شورابه) شامل دو تیپ F و B (هر دو تیپ تک کانال و با پیچش بیش از 5/1) می باشد؛ بستر آن ماسه ای و دارای رخساره های نوع Sh، St و Sr است. در بخش میانی (پس از ورود شاخه شورابه) رودخانه به صورت چند کانالی تغییر می یابد (تیپ D با میانگین نسبت انشعاب 73/3، بستر گراولی و رخساره هایGms و Gm). به سمت پایین دست (بخش شرقی) بار دیگر رودخانه به صورت تک کانالی (تیپ C با رخساره های Gms، St و Sh) دیده می شود. ویژگی های بافتی رسوبات تیپهای تک کانال (F، B و C) مشابه یکدیگر و با تیپ چند کانال (تیپ D) متفاوت است.
    کلیدواژگان: خررود، قزوین، ریخت شناسی، الگوی رودخانه
  • مهدی رازیانی، عباس صادقی، محمد وحیدی نیا صفحات 202-215
    به منظور انجام مطالعات زیست چینه نگاری بر روی سازند ایلام در جنوب غرب ایلام، یک توالی 172 متری در تاقدیس کوه شاه نخجیر انتخاب و مورد نمونه برداری و بررسی دقیق قرار گرفت. سنگ شناسی عمده این سازند سنگ آهکهای مارنی با میان لایه های نازک مارن شیلی است. همبری زیرین و بالایی سازند ایلام به ترتیب با سازندهای شیلی سورگاه و گورپی هم شیب و با توجه به تغییر شدید سنگ شناسی کاملا آشکار و دارای ناپیوستگی چینه ای است. در این بررسی 38 گونه متعلق به 16 جنس از روزن داران در قالب 3 بیوزون Dicarinella asymetrica Total Range Zone، Globotruncanita elevata Partial Range Zone و Globotruncana ventricosa Interval Zone تفکیک و شناسایی شده اند. بر این اساس سن سانتونین پسین تا کامپانین میانی برای سازند ایلام در نظر گرفته شده است. این مطالعات همچنین نشان می دهد بیوزونهای شناسایی شده در برش مورد مطالعه با برش الگو در تنگ گراب قابل مقایسه و تنها تفاوتهای اندکی در ضخامت با یکدیگر نشان می دهند.
    کلیدواژگان: سازند ایلام، کوه شاه نخجیر، زیست چینه نگاری، روزن داران پلانکتون
  • جواد ربانی، ابراهیم قاسمی نژاد، علیرضا عاشوری صفحات 216-227
    شیلهای ارغوانی قاعده سازند پابده در برش دره شهر شامل 153 متر و در برش الگو 102 متر شیل و مارن به رنگهای ارغوانی، سبز و خاکستری می باشد که به تدریج به سمت بالا به مارن و سنگ آهکهای آرژیلی تبدیل می شوند. به منظور بررسی تغییرات نسبی عمق دیرینه و نیز پالئواکولوژی این نهشته ها، ماهیت پالینوفاسیسها در این دو برش مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته و با یکدیگر مقایسه شده است. مطالعات پالینولوژیکی در برش دره شهر واقع در شمال کبیرکوه (استان ایلام) سه پالینوفاسیس VI: Proximal suboxic – anoxic shelf، VIII: Distal dysoxic-anoxic shelf و IX: Distal suboxic-anoxic basin را که بیانگر محیط دریایی دور از ساحل (distal shelf) و دریای باز با شرایط کمبود تا فاقد اکسیژن است، نشان می دهد. برش الگو واقع در تاقدیس گورپی (شمال شهرستان لالی) نیز سه پالینوفاسیس II: Marginal dysoxic – anoxic basin، VI: Proximal suboxic – anoxic shelf و IX: Distal suboxic-anoxic basin که شاخص شرایط کمبود تا فاقد اکسیژن دور از ساحل تا حاشیه دریای باز هستند را نشان می دهد. مقایسه مجموعه پالینوفاسیسهای به دست آمده ار دو برش، بالا بودن مواد آلی خارج از حوضه و نیز فراوانی بسیار کم پالینومورفها در برش الگو را نشان می دهد و لذا شیلهای ارغوانی در این برش نسبت به برش دره شهر در محیط کم عمق تر و اکسیداسیون بالاتری نهشته شده اند.
    کلیدواژگان: پالینوفاسیس، تغییرات نسبی عمق دیرینه، شیلهای ارغوانی، پابده، زاگرس
  • غلامحسین شمعانیان، مریم کیااشکوریان صفحات 228-243
    پهنه البرز شرقی حاوی پالئوسلها و بوکسیتهایی است که علاوه بر رویدادهای گسترده زمین شناسی حکایت از تغییرات دیرینه اقلیمی در این پهنه از ایران دارد. منطقه خوش ییلاق در50 کیلومتری جنوب شرق آزاد شهر قرار دارد. توالی چینه شناسی این منطقه حاوی پالئوسلهای کالکریتی در ماسه سنگهای دونین سازند پادها و یک افق بوکسیتی کارستی در بین سنگ آهکهای پرمین و سنگ آهکهای دولومیتی تریاس است. شواهد بافتی و کانی شناسی بیانگر تشکیل پالئوسلها در اقلیم خشک تا نیمه خشک و تشکیل بوکسیتها در اقلیم گرم و مرطوب است. همچنین گستره شاخصهای هوازدگی، افزایش هوازدگی شیمیایی از پالئوسلهای دونین به سمت بوکسیتهای پرموتریاس را نشان می دهد. داده های زمین شیمیایی همراه با شواهد زمین شناسی پیشنهاد کننده بازالتهای سازند سلطان میدان به عنوان سنگ مادر پالئوسلها و بوکسیتهای مورد مطالعه است. تلفیق داده های بافتی، کانی شناسی و زمین شیمیایی شاهدی بر پایین بودن دما، کمبود میزان بارش و هوازدگی ضعیف شیمیایی در طول تشکیل پالئوسلهاست. برعکس، بالا بودن دما و میزان بالای بارش باعث پیشرفت هوازدگی شیمیایی در زمان تشکیل بوکسیتها شده است. پالئوسلهای دونین سازند پادها و بوکسیتهای پرموتریاس منطقه مورد مطالعه نشانه های خوبی برای تشخیص شرایط دیرینه اقلیم هستند.
    کلیدواژگان: دونین، پرموتریاس، پالئوسل، بوکسیت، دیرینه اقلیم
  • الهام مجتهدین، فاطمه هادوی، راضیه لک صفحات 244-259
    تعدادی از نمونه های رسوبات سطحی بستر دریای عمان (منطقه سیریک) انتخاب و پس از آماده سازی و عکس برداری از نانوپلانکتونهای آهکی آنها، مورد مطالعه قرار گرفت. برای اولین بار تعداد 17 جنس و 29 گونه از منطقه مورد مطالعه معرفی گردید. در این منطقه تعدادی از گونه های نانوپلانکتونها از نظر فراوانی غالب هستند و برخی از گونه ها به صورت نادر در نمونه ها حضور دارند که در این میان می توان گونه های Florisphaera profunda، Gephyrocapsa ericsonii و Braarudosphaera bigelowii را نام برد. همچنین در نمونه های مورد مطالعه تعداد زیادی گونه های حمل شده که غالبا به سن نئوژن می باشند، دیده می شود. ارتباط بین 4 عنصر Zn، Cu، Ba و Si و نحوه گسترش نانوپلانکتونها و تغییرات محیطی نیز در نمونه های منطقه مذکور مورد بررسی قرار گرفت. عناصر Zn، Cu و Ba به طور مستقیم با پروداکتیویتی نانوپلانکتونها ارتباط داشته و در نمونه های تقریبا نزدیک به ساحل فراوان بودند. عنصر Si مانع از رشد و گسترش نانوپلانکتونها می شود و میزان آن در نمونه های تقریبا نزدیک به ساحل با فراوانی نانوپلانکتونها رابطه معکوس دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که دریای عمان (منطقه سیریک)، به ویژه در مناطق تقریبا نزدیک به ساحل، برای رشد و گسترش نانوپلانکتونها بسیار مساعد بوده و این حوضه یک دریای حاشیه ای است.
    کلیدواژگان: پالئواکولوژی، نانوپلانکتونهای آهکی، پروداکتیویتی، دریای عمان، سیریک
|
  • Ali Anjomshoa, Mahnaz Amirshahkarami Pages 130-149
    Late Oligocene deposits at the Tanbour section in the Central Iran are shallow water carbonates that can be correlated with the upper parts of the “C member” of the Qom Formation. In the study area, biostratigraphy of the larger benthic foraminifera indicate the age of Chattian stage for these deposits. Based on analysis of the larger benthic foraminiferal assemblages and microfacies, these sediments were deposited in three major depositional environments including open marine, barrier reef and lagoonal settings. Therefore, for the studied section, a carbonate platform in the homoclinal ramp has been suggested. In the inner ramp, the most abundant microfacies are wackestone-packstone with imperforated foraminifera. The middle ramp is represented by packstone-grainstone to floatstone with a diverse assemblage of larger benthic foraminifera with perforate wall, red algae, coral, and echinoids.
    Keywords: Biostratigraphy, Microfacies, carbonate platform, Chattian, Qom Formation, Central Iran
  • Mehdi Reza Poursoltani Pages 150-161
    Clay minerals are important for interpretation and understanding of burial diegenesis in mudrocks and cementation history of sandstones during diagenesis. The clay mineral from 11 samples from the Middle Jurassic, Kashafrud Formation in east Kopet Dagh Basin, analyized by X-ray diffraction. The identified clay minerals in these samples include kaolinite, illite, vermiculite, motmorellonite, mixed layer montmorillonie/illite and mica/illite. Also 5 thin sections of sandstones were analyzed by microprobe to identify clay minerals in cements. Kaolinite, illite and chlorite are the most abundant clay minerals in sandstones. Additionaly, high abundance of stable clay minerals, such as illite and chlorite, and small amounts of kaolinite and mixed layer clay minerals in kashafrud deposits, particularly in mudrocks, interpreted that had formed as result of high temperature during deep burial diagenesis.
    Keywords: diagenesis, clay minerals, Middle Jurassic, Kopet, Dagh, northeast Iran
  • Mohammad Javanbakht, Reza Mousavi Harami, Asadollah Mahboubi Pages 162-185
    The Tirgan Formation (Barremian - Aptian) is well exposed in the Kopet Dagh in northeast Iran. Three stratigraphic sections in Esfidan, Dadanlu and Radkan were measured and sampled. Their thicknesses are 207.8, 498.2 and 238 metres, respectively. Based on study of 260 thin sections, 17 carbonate and 4 clastic lithofacies have been identified. Carbonate lithfacies are deposited in a carbonate ramp in open marine, shoal, lagoon and tidal flat environments. Sea level changes during Barremian - Aptian time led to formation of two large scale depositional sequences in all sections. Base and top boundaries of the Tirgan supersequence are type Two. We believe that this study can help in reconstruction of tectonic history of the area during Lower Cretaceous time.
    Keywords: Barremian, Aptian, Tirgan Formation, Kopet, Dagh, depositional sequence
  • Saeed Khodabakhsh, Mojgan Hesam, Zadeh Pages 186-201
    The Khar-Rud river drainage basin (area=5500 Km2) is located in south of Qazvin Province. The maximum and minimum basin elevations are 1680 to 1200 m (above sea level) respectively; it occurs in the Central Iran structural zone. In this study, the style of river was determined based on morphological and sedimentological parameters. The quantitative morphological parameters include: sinuosity, width/depth ratio, entrenchment ratio of the bed, channel slope, the central angle of the meander and braiding ratio. In addition, some descriptive parameters such as the meander type were also discussed. In the western part of the study area (before entrance of Shurabeh tributary), this river is of F and B types (both single channel; sinuosity>1.5) mainly with a sandy bed (dominant facies: Sh, St and Sr). In the central part, the channel pattern changes to type D (Av. braiding index=3.73; gravelly bed; dominant facies: Gms and Gm). In the eastern part, this river is single channel (type C, dominant facies Gms, St and Sh). Textural parameters of single channel types (F, B and C) are similar, different from that of multi channel type (D).
    Keywords: Khar, Rud, Qazvin, Morphology, River style
  • Mehdi Raziani, Abbas Sadeghi, Mohammad Vahidinia Pages 202-215
    In order to study the fossil contents of the Ilam Formation for biostratigraphical purposes in this study, a 172 meters thick section was measured and sampled at Shah Nakhjir Anticline. This sequence is mainly composed of marly limestone with interbed of shally marls. The lower contact of the formation with Surgah Formation and upper contact with Gurpi Formation are conformable. Thirty eight species belong to 16 genera were identified and 3 biozones were determined. These are: 1- Dicarinella asymetrica Total Range Zone. 2- Globotruncanita elevata Partial Range Zone. 3- Globotruncana ventricosa Interval Zone. Based on these assemblages, the age of this formation is Late Santonian – Middle Campanian. Biozones identified in this section compared with type section in Tang-e- Garab shows that the biozones and ages are similar in these two sections, and there are only differences in thickness of biozones.
    Keywords: Ilam Formation, Kuh, e, Shah Nakhjir, Ilam, biostratigraphy, planktonic foraminifera
  • Javad Rabbani, Ebrahim Ghaseminejad, Ali Reza Ashouri Pages 216-227
    The basal unit of the Pabdeh Formation at Darreh-Shahr section is composed of 153m and in type section 102m consists of shale and marl of purple to green and gray in color. These beds gradually change to shale and argillaceous limestone at the top of the sections. In order to study palaeobathymetry and palaeoecology of these beds, we used palynological (palynofacies) evidences. Three Palynofacies types (VI: Proximal suboxic – anoxic shelf, VIII: Distal dysoxic-anoxic shelf, IX: Distal suboxic-anoxic basin) in Darreh-Shahr and three Palynofacies types (VI: Proximal suboxic – anoxic shelf, II: Marginal dysoxic – anoxic basin, IX: Distal suboxic-anoxic basin) in type section of the Pabdeh Formation have been determined that propose a proximal - distal shelf and distal basin for Darreh-Shahr and proximal shelf and marginal to distal basin for type section as depositional setting. Correlation of palynofacies evidences between these two sections, high abundance of phytoclasts and very low abundance of marine palynomorphs in type section show that purple shale in type section have been deposited in a shallower and more oxygenated environment with more oxidation in type section in comparison with the Darreh-Shahr section.
    Keywords: palynofacies, palaeobathymetry, purple shales, Pabdeh Formation
  • Gholamhossein Shamanian, Maryam Kiaeshkevarian Pages 228-243
    Eastern Alborz zone contains paleosols and bauxites that demonstrate paleoclimatic changes in addition to widely geological events in this zone. The Khoshyeilagh region is located about 50 km southeast of Azadshahr. Stratigraphic sequence in this region contains calcrete paleosols in Devonian sandstones of the Padeha Formation and a karst bauxite horizon along the contact zone of Permian limestones and Triassic dolomitic limestones. Textural and mineralogical evidences indicate the formation of paleosols in arid to semi-arid climate and the formation of bauxites in warm and humid climate. Also, range of weathering indices point out increasing of chemical weathering from Devonian paleosols to Permo-Triassic bauxites. Geochemical data combined with the geological evidences suggest that the basaltic rocks of the Soltanmeidan Formation are the parent rock of the studied paleosols and bauxites. Combination of textural, mineralogical and geochemical data show that paleosol formed in low temperature, low rate of precipitation, and low chemical weathering. In contrast, high temperature and high precipitation rate led to formation of chemical weathering during bauxites formation. Devonian paleosols of the Padeha formation and Permo-Triassic bauxites of the study area are good indicators for recognition of paleoclimatic conditions in this area.
    Keywords: Devonian, Permo, Triassic, paleosol, bauxite, paleoclimate
  • Elham Mojtahedin, Fatemeh Hadavi, Razieh Lak Pages 244-259
    In current study, some surface sediment samples of the Oman Sea (Sirik area) were prepared and photographed for study of calcareous nannoplanktons. For the first time, 17 genera and 29 species introduced from this area. Some nannoplanktons are the dominant taxa and some species are the rare taxa such as Florisphaera profunda, Gephyrocapsa ericsonii and Braarudosphaera bigelowii. In this study, we also observed many reworked species, and mostly of them belong to Neogene age. Relationship between 4 elements Zn, Cu, Ba and Si, distribution of nannoplankton and variational changes are investigated in this area. The Zn, Cu and Ba are directly related to productivity of nannoplankton and the ratio of them were high in the relatively nearshore of Sirik area. The Si prevents growth and distribution of nannoplankton, therefore the ratio of this elementt in relatively nearshore of Sirik area has negative relationship to abundances of nannoplankton. Thus, we can concluded that the Oman Sea floor, especially in areas close to the nearshore is a suitable environmental for growth and distribution of nannoplankton and the Oman Sea basin is a marginal sea.
    Keywords: paleoecology, calcareous nannoplanktons, productivity, elements, Oman Sea, Sirik