فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال دوازدهم شماره 5 (پیاپی 58، امرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فتح الله غلامی بروجنی، فاطمه نجات زاده، فائق حاجی ملا، نازیلا نیلوفری، چیمن کاک الله پور صفحات 329-339
    پیش زمینه و هدف
    میوه ها و سبزی ها اغلب به دلیل استفاده از کودهای انسانی و حیوانی، آب آلوده و تماس حیوانات به عوامل بیماری زا آلوده می شوند. لذا لازم است به منظور بر طرف نمودن آلودگی های فوق سبزی ها قبل از مصرف سالم سازی شوند. در این مطالعه به بررسی میزان کارایی دو نوع گندزدای پرمصرف الکیل دی متیل بنزیل آمونیوم کلراید و بنزالکونیوم کلراید و همچنین مقایسه آن ها با پرکلرین به صورت هیپوکلریت کلسیم (کلر مادر) در کاهش بار میکروبی کاهو به منظور اطمینان دادن به مردم در مورد مصرف این گندزداها پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کاهش بار میکروبی کاهو در مراحل چهارگانه شستشو و گندزدایی کاهو (با استفاده از گندزداهای الکیل دی متیل بنزیل آمونیوم کلراید و بنزالکونیوم کلراید و پرکلرین) موردبررسی قرارگرفته و از شاخص حداکثر تعداد احتمالی کل کلیفرم (MPN) به منظور بررسی کارایی شستشو و گندزدایی در کاهش بارمیکروبی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد میانگین بار اولیه کل کلیفرم موجود بر روی کاهوهای عرضه شده در بازار ارومیه log10 CFU/g 557/3 بود. پس از گندزدایی کاهو بر اساس دستورالعمل توصیه شده وزارت بهداشت در مرحله بعد از تمیز کردن و شستشو با آب میانگین کل کلیفرم به log10CFU/g 35/3 و در مرحله شستشو با استفاده از دترجنت میزان کل کلیفرم به log10CFU/g 07/2 کاهش یافته است. در مرحله گندزدایی با پرکلرین بار اولیه میکروبی به log10CFU/g 9/0 و گندزدای بنزالکونیوم کلراید بار اولیه میکروبی کاهو را به log10CFU/g 8/1 و گندزدای الکل دی متیل بنزیل آمونیوم کلراید بار اولیه میکروبی کاهو را به log10CFU/g 6/1 رسانده است.
    بحث و نتیجه گیری
    کلر به عنوان یک گندزدای موثر در گندزدایی کاهو منجر به کاهش log10CFU/g 6/2 از کلیفرم موجود بر روی کاهو شده است و در مقایسه با دو گندزدای دیگر عملکرد بهتری داشته است.
    کلیدواژگان: گندزدایی، کاهو، کلر، بارمیکروبی
  • زهره نبی زاده قرقوزار، فروزان آتش زاده شوریده، ناهید خزایی، حمید علوی مجد، مریم سادات هاشمی صفحات 340-347
    پیش زمینه و هدف
    در سال های اخیر، تعداد زیادی از سازمان ها ارتقاء رضایت شغلی، فرآیند توانمندسازی کارکنان و مشارکت آن ها در تصمیم گیری را از ضروریات موفقیت خود معرفی کرده اند. هدف از این مطالعه تعیین میزان همبستگی تفویض اختیار و رضایت شغلی پرستاران بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش توصیفی همبستگی بود که حدود 260 نفر از پرستاران بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با روش طبقه بندی تصادفی موردمطالعه قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه «تفویض اختیار توسط مدیران» پژوهشگر ساخته و پرسشنامه «رضایت شغلی هرزبرگ» استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن و آزمون رگرسیون) و با بهره گیری از نرم افزار spss نسخه 20 انجام شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد میزان تفویض اختیار مدیران از دیدگاه پرستاران در سطح متوسط می باشد. همچنین میزان رضایت شغلی نیز در سطح متوسط می باشد. همچنین یافته های این پژوهش نشان داد که بین رضایت شغلی و میزان تفویض اختیار مدیران پرستاری رابطه ای وجود نداشت به طوری که با افزایش تفویض اختیار مدیران، میزان رضایت شغلی پرستاران افزایش نیافت.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که تفویض اختیار، ابزار مدیریتی موثری در افزایش رضایت شغلی پرستاران نیست.
    کلیدواژگان: تفویض اختیار، رضایت شغلی، پرستار
  • فریبا کهنمویی اقدم، معصومه آقامحمدی، خانم معصومه رستم نژاد صفحات 348-353
    پیش زمینه و هدف
    یکی از روش های غیردارویی که احتمالا باعث شروع درد زایمان می شود روغن کرچک است. علیرغم استفاده گسترده از روغن کرچک در حرفه مامایی، مطالعات محدودی به صورت رسمی در ارتباط با کارآیی و ایمنی آن گزارش شده است، بر همین اساس این مطالعه باهدف تعیین اثر روغن کرچک خوراکی بر شروع درد زایمان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بود که روی 100 خانم باردار مراجعه کننده به بیمارستان علوی اردبیل انجام گرفت. نمونه ها به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. به گروه مداخله 60 میلی لیتر روغن کرچک خوراکی داده شد و گروه کنترل هیچ دارویی دریافت نکرد. سپس نوع زایمان و میزان شروع دردهای زایمانی با استفاده از آزمون های آماری کای- دو، تست دقیق فیشر و تی بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اگرچه تعداد سزارین در گروه مداخله به طور مشخصی کمتر از گروه کنترل بود ولی ارتباط معنی داری بین نوع زایمان و مصرف یا عدم مصرف روغن کرچک مشاهده نشد (21/0P=). همچنین تعداد زنانی که به دنبال مصرف روغن کرچک دارای انقباضات رحمی شده بودند در گروه مداخله بیش از گروه کنترل بود ولی آزمون کای- دو ارتباط معنی داری را بین دو گروه، تشخیص نداد (07/0P=).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، مصرف روغن کرچک خوراکی روش قطعی برای شروع دردهای زایمانی در زایمان های ترم محسوب نمی شود.
    کلیدواژگان: القای زایمان، روغن کرچک، نوع زایمان
  • حسین ابراهیمی، حسین نامدار، فاطمه رنجبر، فریبا مصفا * صفحات 354-360
    پیش زمینه و هدف

    عدم تبعیت از دارودرمانی به عنوان یک مشکل چالش انگیز در مدیریت بیماران مبتلا به اسکیزوفرن می باشد که منجر به پیامدهای ضعیف بالینی و عملکردی در این بیماران می شود. عوامل مختلفی در پذیرش دارودرمانی بیماران دخیل هستند که بصیرت نسبت به بیماری می تواند یکی از این عوامل باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط میان بصیرت نسبت به بیماری و پذیرش دارودرمانی در بیماران اسکیزوفرن انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، 130 بیمار مبتلا به اسکیزوفرنی بستری در مرکز آموزشی درمانی رازی تبریز انتخاب شد با رعایت معیارهای ورود و با در نظر گرفتن 10درصد ریزش نمونه به علت عدم وجود معیارهای ورود، حجم نمونه نهایی، 80 نفر انتخاب گردید.
    جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه الگوی باور بهداشتی جهت بررسی بصیرت نسبت به بیماری و فهرست وارسی جهت بررسی پذیرش دارودرمانی استفاده شد. بعد از تصویب طرح و رعایت پروتکل های اخلاق در پژوهش داده ها به وسیله مصاحبه و مشاهده جمع آوری شدند و با استفاده از نرم افزار SPSS و آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون) تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    اکثر شرکت کنندگان زن، مجرد، بیکار و دارای تحصیلات زیر دیپلم بودند. یافته های این مطالعه نشان می دهد که اکثریت بیماران (62درصد) پیروی خوبی از رژیم دارویی داشتند. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که میزان پیروی از رژیم دارویی و درک فردی از بیماری (02/0p=) و پیروی از رژیم دارویی و استعداد فردی نسبت به بیماری (001/0p=) ازلحاظ آماری ارتباط معنی دار دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    بصیرت نسبت به بیماری در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا با پذیرش دارودرمانی ارتباط دارد. با توجه به کمبود مطالعات انجام شده در این زمینه نیاز به مطالعات بیشتر جهت قوت بیشتر داده ها ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، استعداد فردی، بصیرت، شدت بیماری، پذیرش درمان
  • داود خراسانی زواره، خانم فرانک محمدلو صفحات 361-372
    پیش زمینه و هدف
    بیماران و مراجعین بیمارستان به عنوان مشتریان مراکز درمانی هستند. عوامل مختلفی در به وجود آمدن احساس رضایت و یا عدم رضایت در مراجعین به مراکز درمانی دخیل هستند. با توجه به اهمیت و ضرورت ارائه خدمات با کیفیت اورژانسی، مطالعه حاضر با هدف بررسی مفهوم کیفیت و عوامل موثر در ارائه خدمات درمانی با کیفیت از دیدگاه پرستاران اورژانس بیمارستان شهید مطهری ارومیه طراحی گردید.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوی بوده است. ابزار گردآوری داده ها شامل مصاحبه چهره به چهره و بحث گروه متمرکز بوده است. انتخاب مشارکت کنندگان بر اساس نمونه گیری هدفمند و به تعداد 17 نفر از میان پرستاران، بخش اورژانس بوده که دارای تجربه عملی در زمینه ارائه خدمات اورژانسی بوده اند. گردآوری اطلاعات تا زمان حصول اشباع داده ها ادامه یافته است.
    یافته ها
    پژوهش حاضر نشان داد که از دیدگاه پرستاران کیفیت بهتر خدمات درمانی با تامین منابع فیزیکی شامل تجهیزات پیشرفته و مکانیزه و فضای فیزیکی مناسب مربوط می شود. مهم ترین عوامل موثر بر ارائه خدمات درمانی با کیفیت شامل مهارت و کارایی کارکنان و منابع فیزیکی شناسایی شدند و مهم ترین موانع در ارائه خدمات با کیفیت اورژانسی نیز مربوط به فضای ناکافی اورژانس، آموزشی بودن بیمارستان، فرایندهای طولانی ارائه خدمات، فرهنگ مردم و دیدگاه ناصحیح ایشان در مورد خدمات اورژانس و ازدحام مردم در اورژانس می باشند.
    بحث و نتیجه گیری
    پژوهش نشان داد کیفیت بهتر خدمات با تامین منابع فیزیکی صورت خواهد گرفت جهت حصول این امر و ارائه خدمات با کیفیت، اصلاح و بازنگری در فرایندهای جاری، ارائه آموزش های مستمر برای کارکنان در تمامی حوزه های موردنیاز و استفاده از راه کارهای تشویقی و انگیزشی برای جلب مشارکت فعالانه کارکنان می بایست موردتوجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: مشتری، رضایت مشتری، کیفیت، اثربخشی، رضایت بیمار، تحقیق کیفی
  • مژده وزیری، فاطمه ملک پور، یوسف محمدیان، علیرضا ملک پور صفحات 373-378
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به اینکه نگرش پیش بینی کننده رفتار انسان است، این مطالعه با هدف بررسی وضعیت نگرش به اصول ایمنی و بهداشت شغلی و رعایت این اصول در مدیران آموزش وپرورش شهرستان هشترود می باشد.
    مواد و روش کار
    مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. نمونه آماری مطالعه 76 نفر می باشد که برای انجام این پژوهش از پرسشنامه محقق ساخته در دو حیطه نگرش به ایمنی و بهداشت شغلی و رعایت مسائل ایمنی و بهداشت شغلی به ترتیب با میزان آلفای کرونباخ 80/0 و 78/0 استفاده شد. برای آنالیز آماری از آمار توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون، آزمون ANOVA و آزمون t مستقل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد میزان رعایت مسائل ایمنی و بهداشت شغلی و نگرش به ایمنی و بهداشت در مدیران در حد نامطلوب می باشد. بین نگرش به ایمنی و بهداشت شغلی با رعایت اصول بهداشت و ایمنی همبستگی معنی داری یافت شد (001/0، p= 624/0.(r=میانگین نگرش به ایمنی و بهداشت شغلی در بین جنسیت زن و مرد، گروه های سنی مختلف، سوابق کاری مختلف و وضعیت تاهل مجرد و متاهل تفاوت معنی داری نداشتند (05/0
    بحث و نتیجه گیری
    نگرش منفی به مسائل ایمنی و بهداشت شغلی منجر به رعایت کمتر اصول ایمنی و بهداشت می شود؛ بنابراین با گذاشتن دوره های آموزشی مسائل ایمنی و بهداشت شغلی می توانیم نگرش ایمنی و بهداشت شغلی مدیران را بهبود بخشیم و متعاقب آن رفتارهای ایمن (رعایت اصول ایمنی و بهداشت) را ارتقاء دهیم.
    کلیدواژگان: نگرش، ایمنی، بهداشت، مدیران، آموزش وپرورش
  • حسین حبیب زاده، یاسر مرادی *، داوود رسولی صفحات 379-385
    پیش زمینه و هدف

    پرورش مهارت های فکری دانشجویان همیشه مسئله پیچیده ای در آموزش بوده و امروزه حالت جدی تری به خود گرفته است. روش های متداول آموزشی ازجمله سخنرانی که به عنوان روش غالب در نظام آموزش عالی به کار می رود، سبب گسترش سبک انفعالی می شود که مطابق آن تفکر انتقادی به معنای واقعی نادیده گرفته می شود. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر آموزش به روش نقشه مفهومی بر مهارت های تفکر انتقادی دانشجویان پرستاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه نیمه تجربی با طرح دو گروهی قبل- بعد آموزش، 40 نفر از دانشجویان ترم سوم پرستاری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به روش تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. دانشجویان گروه مداخله به مدت شش جلسه دوساعته و گروه کنترل پنج جلسه دوساعته به ترتیب تحت آموزش با روش نقشه مفهومی و روش مرسوم و سنتی قرار گرفتند. تفکر انتقادی با استفاده از پرسشنامه مهارت های تفکر انتقادی کالیفرنیا (فرم ب) قبل و بعد از مداخله در دو گروه بررسی شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار 19 SPSS صورت گرفت.آمار توصیفی و نیز آزمون های آماری تی زوج و مستقل به کار گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که استفاده از آموزش به روش نقشه مفهومی، سبب افزایش معنادار میانگین نمرات پس آزمون در گروه مداخله نسبت به پیش آزمون شده است (001/0P=). میانگین نمرات تمامی ابعاد تفکر انتقادی در گروه مداخله به جز حیطه های ارزشیابی و استدلال استقرایی نسبت به گروه کنترل پس از استفاده از نقشه مفهومی به طور معناداری افزایش یافته بود و این در حالی است که گروه کنترل فقط در دو حیطه ارزشیابی (004/0P=) و استدلال استقرایی (003/0P=) توانست معناداری آماری را به خود اختصاص دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    بکارگیری روش های آموزشی فعال ازجمله روش نقشه مفهومی می تواند باعث ارتقای مهارت های تفکر انتقادی به عنوان یک اصل اساسی، در دانشجویان گردد.

    کلیدواژگان: نقشه مفهومی، مهارت های تفکر انتقادی، آموزش پرستاری
  • داود رسولی، یوسف محمدپور، زهرا صفایی، حسین حبیب زاده، حسین جعفری زاده صفحات 386-393
    پیش زمینه و هدف
    اداره صحیح دیابت توسط افراد دیابتی نقش اساسی در پیشگیری از عوارض این بیماری دارد. برنامه توانمندسازی یکی از روش های موثر در آموزش این بیماران می باشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر آموزش برنامه خودتوانمندسازی از طریق بسته آموزشی و کارگاه آموزشی بر خودکارآمدی بیماران دیابتی مرکز دیابت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون می باشد که بر روی 40 نفر از بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز دیابت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام گرفته است. نمونه های موردپژوهش به طور تصادفی در یکی از گروه های کارگاه آموزشی و بسته آموزش قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از یک ابزار دوقسمتی که شامل اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه خودتوانمندی بیماران دیابتی بود استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری و کدگذاری در نرم افزار آماریSPSS(ver16) تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی نمونه های موردپژوهش در گروه کارگاه 81/7 ±80/58 سال و در گروه بسته آموزشی 61/8 ±95/54 سال بود. یافته های پژوهش اختلاف معنی داری را ازلحاظ آماری در نمرات خودکارآمدی و ابعاد آن مابین دو گروه موردنظر قبل و بعد از اجرای مداخله نشان نداد (570/0P=). ولی ارتباط معنی داری قبل و بعد از اجرای مداخله (درون گروهی) در هرکدام از گروه ها در نمرات خودکارآمدی و ابعاد آن پیدا شد (0001/0 P <).
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که آموزش موثر و هرچه بیشتر بیماران چه از طریق کارگاه آموزشی و چه از طریق بسته آموزشی باعث بهبود خودکارآمدی بیماران می شود.
    کلیدواژگان: دیابت، توانمندسازی، آموزش دیابت
  • شعله وطن پرست، مصطفی محمدی، عادل رازقی فام، امید علی یادگاری، اعظم پورحیدر صفحات 394-400
    پیش زمینه و هدف
    مذهب عامل پیشگیری کننده مهمی از بروز و شیوع بیماری های روانی است و می تواند باعث ارتقاء بهداشت روانی گردد که علاوه بر بهداشت روانی بر روی بهداشت عمومی نیز موثر است. وزن کم نوزاد بدو تولد می تواند مشکلات جدی برای مادر، کودک و خانواده ایجاد کند. هدف این مطالعه بررسی رابطه التزام عملی به اعتقادات اسلامی مادر باردار با وزن نوزاد بدو تولد است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی مقطعی، به روش نمونه گیری تصادفی در دسترس، اطلاعات مربوط به 100 مادر بعد از زایمان در بیمارستان شهید عارفیان ارومیه موردبررسی قرار گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه استاندارد التزام عملی اعتقادات اسلامی است که پس از تائید اعتبار و روایی علمی بکار گرفته شد. بر اساس آزمون التزام عملی به اعتقادات مذهبی، مقیاس به دست آمده از مادر باردار با مقیاس وزن نوزاد بدو تولد بررسی شدند و سپس با استفاده از نرم افزار spss با نسخه 19 همبستگی متغیرها با همدیگر بررسی شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهند که بین التزام عملی به اعتقادات اسلامی مادر باردار و وزن نوزاد بدو تولد رابطه معنی داری وجود دارد (P<.01،21 R=.).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش بر لزوم توجه بیشتر بر بهداشت روانی مادران و گنجاندن برنامه های غربالگری، حمایتی و مشاوره ای بهداشت روان در حوزه مذهب در مراقبت های روتین قبل از زایمان تاکید می گردد.
    کلیدواژگان: مادر باردار، التزام عملی به اعتقادات اسلامی، وزن نوزاد
  • پریسا کسمایی، صدیقه باب اقبال، زهرا عطرکار روشن، فاطمه استبصاری، فردین مهرابیان، محمود کریمی صفحات 401-408
    پیش زمینه و هدف
    سرطان دهانه رحم شایع ترین بدخیمی زنان و دومین سرطان شناخته شده در زنان جهان هست که تنها روش توصیه شده جهت غربالگری آن آزمایش پاپ اسمیر هست. هدف از این بررسی تعیین عملکرد زنان روستایی تحت پوشش خانه های بهداشت شهرستان شفت در رابطه با انجام آزمایش پاپ اسمیر با استفاده از الگوی اعتقاد بهداشتی بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 205 زن ازدواج کرده روستایی تحت پوشش خانه های بهداشت با روش نمونه گیری دومرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ای روا و پایا شامل متغیرهای دموگرافیک، آگاهی و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بود. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی (کای دو، من ویتنی و رگرسیون لجستیک) در نرم افزار spss18 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    88/66 درصد از زنان حداقل یک بار سابقه انجام آزمون پاپ اسمیر داشتند. تفاوت معنی داری در میانگین نمره آگاهی و سازه های شدت، منافع، موانع، خودکارآمدی درک شده و سابقه خانوادگی میان افراد با و بدون سابقه انجام تست پاپ اسمیر وجود داشت (05/0 >p). با استفاده از رگرسیون لجستیک، سابقه خانوادگی انجام پاپ اسمیر (023/0P=، 270/4-116/1 CI=95%، 183/2OR=)، آگاهی (01/0P=، 184/1-024/1 CI=95%، 101/1OR=)، شدت (023/0P=، 958/0 - 561/0 CI= 95%، 733/0 OR=) و منافع درک شده (008/0P=، 670/1-079/1 CI=95%، 343/1OR=) به عنوان پیش بینی کننده های نهایی رفتار تعیین شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    سازه های شدت و منافع درک شده و نیز سابقه خانوادگی انجام آزمایش پاپ اسمیر مهم ترین پیش بینی کننده های رفتارمی باشند که لازم است در طراحی برنامه های آموزشی محور توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، آزمایش پاپ اسمیر، سرطان دهانه رحم، زنان روستایی
|
  • Dr Fathollah Gholami, Fatemeh Nejatzadeh, Faegh Hajimala, Nazila Nilufari, Chiman Kakallahpur Pages 329-339
    Background and Aims
    Because of application human and animal manure, polluted water and contact of animals in farms, Fruits and vegetables generally are contaminated with patogens. So, to removal of these contaminants, vegetables must be decontaminated before used. In this study, efficacy of two widely used disinfectants (Alkyl Dimethylbenzyl Ammonium Chloride and Benzalkonium chloride) in reduction of microbial load of lettuce were studied and also we comprise these to chlorine in the form of Calcium hypochlorite in order to reassure the people that used these disinfectants.
    Materials and Methods
    In the present study, we determined the microbial load reduction in four steps of sanitizing and disinfection of lettuce obtained from market in Urmia (application of Alkyl Dimethylbenzyl Ammonium Chloride and Benzalkonium chloride and chlorine) and we used Most Probable Number of coliform (MPN) index to determined efficiency of washing and disinfection in reduction of microbial load.
    Results
    Results of this study show that, average initial levels of total coliform in lettuce obtained from market in Urmia samples were 3.557 log10 CFU/g. After disinfection of lettuce according to the protocol of Iranian Ministry of Health, at step of completely washed in water after cleaning average levels of total coliform were decreased to 3.35 log10 CFU/g and at step of washing with detergent, total coliform reduced to 2.07 log10 CFU/g. At step of disinfection with chlorin, initial microbil load decreased to 0.9 log10 CFU/g and Benzalkonium chloride caused decreased initial microbial load to 1.8 log10 CFU/g and Alkyl Dimethylbenzyl Ammonium Chloride caused decreased initial microbial load to 1.6 log10 CFU/g.
    Conclusion
    Chlorin is an effective disinfectant in disinfection of lettuce that caused decrased 2.6 log10 CFU/g of colifrm at lettuce, and have beter efficiency than other two commertial disinfectants.
    Keywords: Disinfection, Lettuce, Chlorin, Microbial load
  • Nabizadeh Girgozar Z., Atashzadeh Shorideh F., Khazaei N., Alavi Majd H., Hashemi Ma Pages 340-347
    Background and Aims
    In recent years, job satisfaction, employee empowerment and participation in decision-making process is crucial issue for successions of organization. The aim of this study was to determine the correlation between Nursing Managers’ Delegation and Nurses’ job satisfaction from the Viewpoint of Nurses.
    Materials and Methods
    This study is a descriptive – correlation study. Statistical data in this research includes nurses (2120 members) Working in Hospitals affiliated to Medical University of Isfahan. out of which 260 nurses were selected randomly. Data collection tools in this research are two questionnaires: the first one is "Delegation by Managers" designed by researchers, and the other one is "Herzberg job satisfaction" questionnaires. The data has been analyzed by statistical software named SPSS version 19.
    Results
    The findings of the study show that the nurses’ perspective (view) about Managers’ Delegation was 52.7%. In other words, it is in average level. In this study 8/33% of subject had was low level of Job satisfaction, 2/56 percent had average level of Job satisfaction, and 10% had high levels of Job satisfaction (7/41 ± 01/19). This study demonstrates there isnt significant positive relationship between age, marital status, education level, and work experience and job satisfaction and also there isnt significant positive relationship between Nursing Managers’ Delegation and nurse's job satisfaction.
    Conclusion
    Delegation is not an effective management tool to increase nurse's job satisfaction.
    Keywords: Delegation, job satisfaction, nurse
  • Dr Fariba Kahnamoyiagdam, Dr Masoumeh Aghamohammadi Masoumeh Rostamnejad Pages 348-353
    Background and Aims
    One of the non-drug methods of induction of labor is the castor oil. Despite the wide use of castor oil in the profession of midwifery, few studies regarding its efficacy and safety have been reported. This study was conducted to determine the effect of castor oil on labor pain.
    Materials and Methods
    This randomized clinical trial study was performed on 100 pregnant women. Samples were randomly divided into two groups. The case group was given 60 ml of castor oil and the control group received nothing. Then the onset of labor and mode of delivery were studied by using Chi square and Fisher exact tests.
    Results
    The results showed although the normal delivery in case group was slightly higher than control group, but no significant correlation was found between the two groups (P= 0/21). The number of women with uterine contractions in the case group was higher than control group, but the chi square test did not detect significant differences between the two groups (P=0/07).
    Conclusion
    According to these findings, castor oil is not considered as a definitive method for onset of labor at delivery term.
    Keywords: Castor oil, Delivery, Labor induction
  • Ebrahimi H., Namdar H., Ranjbar F., Mosaffa F Pages 354-360
    Background and Aims

    Noncompliance is a challenging problem in the management of schizophrenic patients that results in poor clinical and functional outcomes in these patients. Different factors are effective in patients compliance, insight into the disease could be one of them. This study tries to determine the relationship between patient’s insight into the disease and the compliance in schizophrenic patients.

    Materials and Methods

    In this descriptive analytical study 80 hospitalized schizophrenic patients from Razi educational clinical center in Tabriz were chosen by considering the purposive sampling method criteria. In order to collect the data, we used health belief model questionnaire to review insight into the disease, and a check list to review the compliance. After taking into account the research ethic protocols, we collected data by interviewing and observation. The data were analyzed by using SPSS software, descriptive statistics (abundance, percentage, mean, and standard deviation) and interpretive statistics (Pierson correlation test).

    Results

    Most participants were female, single, unemployed with education less than high school diploma. According to the results of this study most patients had good compliance (62%). According to Pierson correlation test, there is a meaningful statistical relationship between patient’s compliance and patient’s insight into the disease (p=0.02) and also between compliance and patient’s susceptibility to disease (p=0.001).

    Conclusion

    There is a relationship between patient’s insight into the disease, and compliance in schizophrenic patients. Due to the lack of vast studies in this subject, more studies are necessary to be done.

    Keywords: Schizophrenia, compliance, awareness insight, individual susceptibility, severity of the disease
  • Dr Davoud Khorasani Zavareh, Miss Faranak Mohammadlou Pages 361-372
    Background and Aims
    patients and their relatives are as customers of healthcare systems. Various factors in health systems affect on their satisfaction. Due to importance of healthcare services in emergency wards, the current study was designed to explore the meaning of quality and factors affecting on that based on nurses perception in Shahid Motahari hospital in Urmia, Iran.
    Materials and Methods
    A qualitative study employing content analysis was performed. Purposive sampling was used for participant selection. Seventeen face-to-face interview and one focus group discussion with nurses who were well experienced in health care delivery was used for data collection. Data saturation principles was used for collection.
    Results
    The findings of this study showed that based on nurses perception providing of physical resources and using high technical medical devices as well as enough emergency ward space are important factors for quality improvement in emergency department. The most important factors in quality of healthcare delivery are personnel skills and their performance. Moreover, barriers related to quality of emergency department were identified as a lack of enough emergency space, being educational hospital, long time of healthcare services delivery, cultural aspects of member from public and their perception about emergency services and laypeople crowding in emergency ward.
    Conclusion
    Findings from this study revealed that quality of emergency services can be improved by providing physical resources, revising current emergency process, continuous educational plan for personnel, improving motivation for personnel in their work.
    Keywords: Customer satisfaction, Patient satisfaction, Efficacy, Qualitative research
  • Mozhseh Vaziri, Fatemeh Malekpour, Yousef Mohammadian, Alireza Malekpour Pages 373-378
    Background and Aims
    Attitude is the predicator of human behaviors. This study tries to assess the attitude of the school managers of Hashtrud city toward safety and occupational health.
    Material and Methods
    The study is a descriptive and analytical one. 76 managers participated at the study. To perform this study, a questionnaire with two aspects of attitudes to safety and occupational health (alpha Chronbakh 0.80), and observance of safety and occupational health alpha (Chronbakh 0.78) were used. To analyze the data, descriptive analysis, Pierson correlation, Independents t- test, and ANOVA test were used.
    Results
    The results showed that observance of safety and health rules and attitude to safety and health were in an undesirable status. There was a significant correlation (r= 0.624, P = 0/001) between attitudes to occupational health and safety, and observance of safety and health rules. The mean difference of attitude to occupational health and safety between male and female, among age groups, among years of experience groups, and between marital status were not significant (p<0/05). There was a significant difference (P = 0/002) among different educational levels in the mean attitude to occupational health and safety.
    Conclusion
    Negative attitude to safety and occupational health result in less observance of safety and occupational health rules. Putting safety and health training program can improve the attitude of managers to safety.
    Keywords: attitude, safety, health, manager, education
  • Dr Hossein Habibzadeh, Yaser Moradi, Davood Rasouli Pages 379-385
    Background and Aims

    Student's thinking skill is always a complex issue in education, and nowadays it has taken a more serious condition because conventional methods of teaching such as lectures as the dominant method used in higher education system is a passive style which ignores critical thinking. This study was performed to investigate the effect of concept mapping on critical thinking skills of the nursing students.

    Materials and Methods

    In a quasi-experimental study with two groups, pre-test post-test design, 40 nursing students of the third semester were selected through convenient sampling method, and they were randomly divided into two experiment and control groups. Students were trained by using concept maps in the experimental group for six sessions of two hours, and traditional methods in the control group for five sessions of two hours respectively. The statistical analysis was done by SPSS software version 19. To analyze the data, descriptive statistics, independent t-test, and paired t-test were used.

    Results

    The results showed that the use of concept mapping method of teaching, significantly increased post test mean scores in the experimental group (p=0/000). Comparing to the control group, after applying concept mapping, the mean scores of critical thinking in the experimental group significantly increased except in the fields of ​​evaluation (p=0/201) and inductive reasoning (p=0/209).

    Conclusion

    Applying active learning strategies such as concept mapping method can improve learning and critical thinking skills as a basic principle in the students.

    Keywords: Concept map, Critical Thinking, Nursing Education
  • Davod Rasoli, Yousef Mohamadpour, Zahra Safei, Hossein Habibzadeh, Hossein Jafarizadeh Pages 386-393
    Background and Aims
    Management of diabetes mellitus by patients have an essential role in the prevention of this disease complications. Empowerment programs is one of the effective methods to teach these patients. This study tries to compare the effects of self-empowerment through education, training packages and training workshop on the empowerment of diabetic patients of Diabetes Center, Urmia University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    This is an experimental study designed with pre-test, post-test which has been done on 40 patients referring to the Diabetes Center, Urmia University of Medical Sciences. Participants randomly assigned into one of the two groups of workshop, and training. A two-part questionnaire with demographic and psychosocial empowerment tool was used for data collection. The data were analyzed after collecting and coding the data by using the SPSS (ver16) statistical software.
    Results
    Mean age of the workshop, and training package study groups were 58/80±7/81, and 54/95±8/61, respectively. The findings did not show any significant relation of psychosocial empowerment scores between the two groups in terms of its dimensions before and after the intervention (P= 0/570). However, statistically significant correlation were found in the psychosocial dimensions (P<0/0001) before and after the intervention (within the group) in each of the groups in empowerment scores.
    Conclusion
    The study revealed more effective empowering, whether through workshop or training package to improve the psychosocial empowerment in patients.
    Keywords: Diabetes, Empowerment, diabetes education
  • Sholeh Vatanparast, Mostafa Mohamadi, Adel Razegifam, Omidali Yadegari, Azam Pourheidar Pages 394-400
    Background and Aims
    Religion is an important factor in preventing the incidence and prevalence of ppsychological ddisorders, which can effect on women’s health promotion & public health. The aim of this study was to assess the relationship between adherence to the Islamic beliefs and faith maternal birth weight.
    Materials and Methods
    100 postpartum women of Arefian hospital were selected by random cluster sampling method for the study. Adherence to Islamic beliefs scale, and faith birth weight were used for data collection. Data analysis was performed using Pearson correlation coefficient test.
    Results
    This study showed that there was a significant positive relationship (P<. 01, R =.21) correlation between both the religious beliefs of maternal and infant birth weight.
    Conclusion
    The results of this study include the need for more attention on maternal health screening programs, ssupporting and counseling psychology of religion for woman’s health promotion in routine prenatal care.
    Keywords: Postpartum, adherence to Islamic beliefs, birth weight
  • Parisa Kasmaei, Sedigheh Bab Eghbal, Zahra Atrkare Roshan, Fatemeh Estebsari, Fardin Mehrabian, Mahmoud Karimi Pages 401-408
    Background and Aim
    Cervical cancer is the most prevalent, malignant female disease, and it is the second recognized cancer in women, all over the world. Pap smear test is the only recommended method for screening cervical cancer. The aim of this study was to determine the performance of rural women in the Health Houses of Shaft city in relation to the Pap smear test by using Health Belief Model.
    Materials and Methods
    A descriptive-analytical study was carried out on 205 rural married women referring to the Shaft Health Houses using two-stage sampling method. Data collection tool was a valid and reliable questionnaire including demographic variables, knowledge and Health Belief Model constructs. The data were analyzed by using descriptive statistics, Chi-square, Mann-Whitney U and Logistic Regression tests (SPSS 18 software).
    Results
    66.88% of the women had at least once Pap smear test. There was significant differences between scores of knowledge and constructs such as severity, benefits, barriers, perceived self-efficacy and family history among persons with and without Pap smear test (p<0.05). Family history of Pap smear (OR= 2.183, 95% CI=1.116-4.270, P=0.023), knowledge (OR= 1.101, 95% CI=1.024-1.184, P=0.010), perceived severity (OR=0.733, 95% CI=0.561-0.958, P=0.023) and perceived benefits (OR= 1.343, 95% CI=1.079-1.670, P=0.008) were determined as predictors of behavior, using Logistic Regression.
    Conclusion
    Constructs such as severity, perceived benefits and family history of Pap smear test are important predictors, which are necessarily to be considered in designing educational programs.
    Keywords: Health Belief Model, Pap smear, Cervical Cancer, Rural Women