فهرست مطالب

معارف منطقی - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1393)

مجله معارف منطقی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1393)

  • 214 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عسکری سلیمانی امیری صفحه 5
  • محمد امین ابوالحسنی صحرارودی، مجتبی مصباح صفحه 7
    منطق، دانش روش شناسی تفکر است. ترتیب دادن و چینش معلومات برای کشف مجهول و نیل به مطلوب را «تفکر (اندیشیدن)» می نامند. معلومات سابق و سازمان یافته در تفکر، نسبت به نتیجه، علیت تامه دارند؛ از این رو تمامی احکام علت و معلول بر علم سابق (معلومات سازمان یافته) به عنوان علت و بر علم لاحق (نتیجه یا معرف) به عنوان معلول، جاری است. این نگرش نسبت به معلوم سابق و نتیجه، راه گشای نکاتی لطیف در دانش منطق است و اساس مباحث و تقسیمات سایر ابواب منطق و احکام آنها بر این سخن استوار است.
    بخش برهان از جمله بخش هایی است که توضیح محتوایی آن ارتباط مستقیم با شناخت علت تصدیق و گونه های آن دارد. عدم دقت در واژه شناسی علت، به ویژه علت تصدیق و تفکیک نکردن حیثیت ها و نگرش های منطقی از فلسفی در بخش برهان، سبب ابهام برخی گزاره ها شده و هم چنین اسباب ارائه گزارش های غیرعلمی را فراهم کرده است. در این مقاله کوشیده ایم به بحث واژه شناسی علت، تفاوت نگرش ها به آن در منطق و فلسفه و لوازم و آثار این تفاوت ها، گونه های علت تصدیق و شرایط علت در تحصیل برهان بپردازیم. توضیح و نقد دیدگاه مرحوم خواجه نسبت به کیفیت وقوع علل اربع در برهان لم از مباحث اصلی این مقاله است.
    کلیدواژگان: برهان، برهان لم، برهان ان، علل اربع، علت، معلول، علت اسناد
  • محمدعلی اسماعیلی صفحه 43
    امکان شناخت خدا از مسائل بنیادی در حوزه خداشناسی است. این مسئله به دو حوزه «امکان شناخت تصوری» و «امکان شناخت تصدیقی» قابل تحلیل است. دیدگاه رایج در بین متالهان مسلمان و غربی، شناخت خدا در هر دو حوزه تصور و تصدیق را ممکن می داند اما کسانی، دیدگاه امکان شناخت خدا را به چالش کشیده اند.
    مهم ترین چالش های دیدگاه امکان شناخت در حوزه تصور از این قرارند: 1. طرح دیدگاه اصالت حس در تصورات در حوزه معرفت شناسی؛ 2. طرح دیدگاه پوزیتویسم منطقی؛ 3. تصورپذیری و ماهیت داری؛ 4..تصورپذیری و لزوم تشبیه؛ 5. تصورپذیری و محدودیت مفاهیم و قوای ادراکی انسان. طرف داران این دیدگاه به پاره ای از روایات نیز تمسک جسته اند. این دیدگاه از خطا در برخی مبانی معرفت شناختی و نیز خلط مفاهیم ماهوی با مفاهیم فلسفی و عدم تفکیک احکام مفهوم از مصداق، برآمده است.
    مهم ترین چالش های دیدگاه امکان شناخت در حوزه تصدیق از این قرارند: 1. طرح دیدگاه اصالت تجربه در تصدیقات در حوزه معرفت شناسی؛ 2. برهان پذیری و مشارکت حد و برهان؛ 3. برهان پذیری و امتناع برهان لمی؛ 4..برهان پذیری و برهان انی. این دیدگاه نیز از برخی اشتباهات در حوزه معرفت شناسی یا حوزه احکام منطقی برخاسته است.
    کلیدواژگان: تصورناپذیری، برهان ناپذیری، برهان لمی، برهان انی، اصالت حس، اصالت تجربه
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی، ریحانه شایسته صفحه 75
    تشارک حد و برهان از جمله مسائلی است که در منطق بدان پرداخته شده است. این بحث در فلسفه ملاصدرا ذیل عناوینی همچون وجود مطلق، وجود خدا و واحد حقیقی به چشم می خورد. به گمان برخی این تشارک دائمی است؛ به این معنا که هر حدی برهانی و هر برهانی حدی دارد ولی نه تنها برهان از حد و حد از برهان به دست نمی آید، بلکه در بیشتر مواضع با هم متباین اند. تنها موضع اشتراک حد و برهان نیز در موردی است که برهان لمی موجبه متشکل از علل ذاتی باشد.
    پس آنچه در کلام ملاصدرا و برخی از فیلسوفان مبنی بر این ادعا که «آنچه حدی ندارد، برهانی ندارد؛ زیرا حد و برهان در حدود با هم مشترک هستند» این چنین تصحیح می شود که «آنچه حدی ندارد، برهان لمی موجبه متشکل از علل ذاتی ندارد؛ زیرا حد و برهان لمی موجبه، متشکل از علل ذاتی، در حدود با هم مشترک هستند».
    کلیدواژگان: تشارک حد و برهان، حد تام، حد ناقص، برهان لمی، برهان لمی موجبه، برهان انی
  • احمد عبادی، کمیل فرحناکیان صفحه 101
    غرض از نگارش مقاله حاضر تامل در آرای منطق دانان مسلمان در باب قیاس مقاومت است. قیاس مقاومت استدلالی است که بطلان قوی ترین مقدمه دلیل یک نظریه را نشان می دهد. قیاس مقاومت برای نخستین بار توسط ارسطو مطرح گردید و در منطق دوره اسلامی با فراز و فرودهایی روبه رو شد. قیاس مقاومت را می توان یکی از روش ها و فنون نقد دانست که با توجه به اهتمام اندیشمندان مسلمان به مقوله نقد، جایگاه آشکاری در برخی از کتب منطقی یافته است. هدف اصلی که در پژوهش حاضر دنبال می شود توجه به این نکته است که بسیاری از مسائل مربوط به حوزه روش شناسی، نزد اندیشمندان مسلمان مورد توجه جدی بوده اما این مباحث نه به صورت مستقل، بلکه در ضمن آثار منطقی طرح شده است. مقاله پیش رو مطالعه ای است موردپژوهانه با روی آوردی تاریخی که به معرفی مفهوم سازی منطق دانان از قیاس مقاومت می پردازد. و تحلیلی از جایگاه روش شناختی آن به عنوان نمونه ای از مسائل روش شناسی پیشینیان، ارائه می دهد. از رهگذر بازاندیشی و بازنگری در دیدگاه ها و اندیشه های اندیشمندان حوزه فرهنگ اسلامی می توان به بازسازی و بازتولید الگوی علم شناسی اندیشمندان مسلمان دست یافت.
    کلیدواژگان: قیاس مقاومت، روش نقد، تفکر انتقادی، منطق دوره اسلامی، خواجه طوسی
  • سیداحمد فقیه، جواد اکبری مطلق صفحه 127
    در عصر حاضر بحث های تطبیقی بین آرای منطق دانان قدیم و جدید، یکی از شاخه های مهم منطق به شمار می رود. در راس این بحث ها، می توان از تطبیق مفهوم استلزام مادی منطق جدید با مفهوم شرطی منطق قدیم نام برد. این مقاله ضمن واکاوی اجمالی مفهوم استلزام مادی و علت گرایش معاصران بر تفسیر شرطیات منطق قدیم به استلزام مادی، به شکل نقادانه ای دیدگاه های برخی معاصران را در این زمینه مورد ارزیابی قرار می دهد.
    در نوشتار پیش رو نخست، دلایل برخی موافقان همسویی بین دو منطق مطرح گردیده و بلافاصله مورد نقد و ارزیابی قرار گرفته است؛ اما بیشترین نظرگاه این مقاله، با توجه به دو دیدگاه کاملا جنجالی و متضاد مرتضی حاج حسینی و اسدالله فلاحی است. این نوشتار، ضمن تقویت و تکمیل دلایل فلاحی، نشان می دهد گذشتگان ما با اینکه مفهوم استلزام مادی را همواره به عنوان پیش فرض در نظر داشته اند اما آشکارا سخنی از آن به میان نیاورده اند و از این رو هرگز کوشش های موافقان همسویی این دو منطق وافی به مقصود نیست و نمی تواند ثابت کند که استلزام مادی، اساس استنتاج های منطقی در منطق قدیم بوده است.
    کلیدواژگان: استلزام مادی، متصله اتفاقی، متصله مقسمی، منطق قدیم، منطق جدید، تابع ارزش
  • اسدالله فلاحی صفحه 143
    برخی از معاصران، قضایای حقیقیه و خارجیه را به ترتیب با ادات های شرطی و عاطف در دامنه سور صورت بندی کرده اند که به نامعتبر شدن بسیاری از قواعد منطق قدیم می انجامد. در این مقاله نشان می دهیم که اگر ادات های شرطی و عاطف را که در تحلیل معاصران در دامنه سور قرار دارد، بیرون بیاوریم و پیش از سور قرار دهیم (یعنی اگر فرمول های منطق جدید را با شرطی و عاطف به وجود موضوع مقید کنیم) بیشتر قواعد منطق قدیم برای همه «قضایای خارجیه» برقرار خواهد شد ولی در موارد بسیاری برای «قضایای حقیقیه» نقض می شود. بر پایه این صورت بندی، اختصاص قواعد منطق قدیم به قضایای خارجیه تا حد بسیاری معنادار می شود. این صورت بندی نو از قضایای حقیقیه و خارجیه، بدون اینکه ادعای مطابقت کامل با تصویر ذهنی بزرگان منطق سینوی داشته باشد، یک صورت بندی کمابیش سازگار با قواعد منطق قدیم است و در سنجش با صورت بندی معاصران، دشواری های بسیار کمتری دارد.
    کلیدواژگان: شرطی، عاطف، قضیه، حقیقیه، قضیه خارجیه، وجود موضوع، عکس مستوی
  • محسن جاهد، ابوذر قاعدی فرد صفحه 175
    تنها راه رهایی از دشواری فهم بحث عکس نقیض خونجی، پی بردن به گزاره های همیشه صادق نزد این منطق دان است. گزاره های همیشه صادق خونجی آن گونه با بحث عکس نقیض درآمیخته اند که دانستن آن، درک نیمی از بحث عکس نقیض وی است. در راستای پیشبرد مباحث ارزنده منطق قدیم به خصوص مباحث ارزنده کتاب کشف الاسرار خونجی، در این مقاله به گزاره های همیشه صادق خونجی پرداخته شده است.
    صورت بندی گزاره های همیشه صادق نزد خونجی و مواجهه با همیشه صادق نبودن این گزاره ها در منطق جدید، شاهدی بر این ادعاست که یا صورت بندی این گزاره ها دارای اشکال است یا منطق خونجی با منطق جدید، تفاوت دارد. در این مقاله، نشان داده ایم که هم صورت بندی این گزاره ها در منطق جدید دارای اشکال است و هم خونجی در منطق خود از اصل موضوعی بهره برده که منطق جدید فاقد آن است.
    کلیدواژگان: عکس نقیض، همیشه صادق، خونجی، منطق جدید، منطق خونجی
  • عدنان حریری صفحه 201
|
  • Muhammad Amin Abu Al-Hasani Sahraruddi, Dr. Mujtaba Misbah Page 7
    Logic is a science that studies the methodology of thinking (reasoning). Thinking can be defined as the process through which one can move in an orderly way from previously established knowledge (the known) to new knowledge or to what is commonly called the unknown (conclusion). Previously established knowledge and the way it is organized and arranged [in the mind] is the perfect cause in relation to what can be properly called the induction of a conclusion in the process of thinking. That is why all the principles and rules governing cause and effect can also be applied to "previously established knowledge" as cause and to subsequent new knowledge as effect (conclusion and definiens). Such a view of previously established knowledge and conclusion can result in certain subtle points in the science of logic. Other issues and divisions in logic and their relevant rules and principles are based on the view mentioned above. Demonstration, as a logical category, is among the topics whose content explanation has a direct relation to knowing what causes a judgment and what are its various types. Lack of a careful study of the etymology of cause, particularly the cause of a judgment and making no distinction between logical and philosophical attitudes and aspects when discussing about demonstration have led to ambiguity in some propositions, giving rise to certain unscientific accounts. In this article, the author tries to deal with the etymology of cause, the distinction between logical and philosophical approaches to it and their implications and consequences, types of causes of a judgment and conditions of a cause for forming a demonstration. The explanation and assessment of Khawja's opinion concerning the application of four causes in a priori demonstration constitute the main discussion in this article.
    Keywords: demonstration, cause, effect, cause of reference
  • Muhammad Ali Ismaeili Page 43
    The question of possibility of knowing God is a fundamental issue in theology. This question can be scrutinized in these two fields: the 'possibility of conceptual knowledge' and the 'possibility of assertive or propositional \ knowledge'. According to the Muslim and Western theologians’ current opinions, it is possible to have conceptual and assertive knowledge about God. There are, however, scholars who have challenged the possibility of knowing God. The most important challenges for the possibility of having a conceptual knowledge about God are as follows: 1. Sense data (sensualism) theories in the treatment of conceptions in epistemology 2. Logical positivism 3. The question of something being conceivable while having an essence. 4. Conceivability and anthropomorphism 5. Conceivability and the limitation of man's perception faculties. The advocates of this theory have resorted to some traditions as well. This theory has emerged as a result of the occurrence of some mistakes in some epistemological principles and the confusion between essential and philosophical concepts as well as making no distinction between the principles applicable to both a concept and its (external) instances. The most important challenges of the theory of having assertive or propositional knowledge about God are as follows: 1. Basing arguments on empirical theories in treating assertive knowledge in epistemology,2. The possibility of proving God through demonstration and the commonality between definition and demonstration.3. The possibility of proving God through demonstration and the impossibility of a priori demonstration.4. The possibility of proving God through demonstration and a posteriori demonstration. This theory has also appeared as a result of some mistakes in epistemology or logical principles.
    Keywords: inconceivability, indemonstrability, a priori demonstration, a posteriori demonstration, sensualism, empiricism
  • Sayyid Murteza Husaini Shahroodi, Raihaneh Shayisteh Page 75
    The question of commonality between definition and demonstration is among the issues considered in logic. Mullā Ñadrā has dealt with it while treating such concepts as Absolute Being, the existence of God and the Real One. According to some scholars, the commonality is persistent; namely every definition has a demonstration and every demonstration has a definition. Definition and demonstration cannot be deduced from each other. They are different things. The only place where definition and demonstration converge is the affirmative a priori demonstration composed of essential causes. Thus, Mullā Ñadrā and other philosophers’ contention that whatever does not have a definition does not have a demonstration, for definition and demonstration have the same limits, can be reduced to whatever does not have a definition does not have an affirmative a priori demonstration composed of essential causes. This is because only definition and an affirmative a priori demonstration made of essential four causes share the same limits.
    Keywords: commonality of definition_demonstration_perfect definition_imperfect definition_affirmative a priori definition_a posteriori definition
  • Ahmad Ibadi, Kumail Farahnakiyan Page 101
    The present article is intended to reflect on Muslim logician's views concerning what is called ‘resistance syllogism’ in their philosophical jargons. Resistance syllogism is, by definition, a kind of argument that can falsify the strongest premise in an argument for a theory. Though it was originally presented by Aristotle, it was developed, though with some ups and downs, by Muslim logicians in the Islamic era. Resistance syllogism being taken as a methodology for criticism has occupied a high status in some logical books as Muslim thinkers give importance to the question of criticism. The main aim of the present study is to lay emphasis on this point that Muslim thinkers have paid considerable attention to many of the issues related to methodology [of criticism], though these issues did not assume the form of an independent work and remained instead scattered in logical works. The present article is a case-study with an historical approach, aiming at illustrating how Muslim logicians conceptualized the so-called resistance syllogism. It also gives an analysis of its methodological place as an example of the methodological issues treated by the early Muslim logicians. Through rethinking and reconsidering Muslim thinkers’ thoughts and opinions in the realm of Islamic cultural tradition, one can reconstruct and reproduce the very model they have perused in their scientific studies.
    Keywords: resistance syllogism, methodology of criticism, critical thinking, Islamic logic, NaÒir al-Din al-Óusi
  • Sayyid Ahmad Faqih, Javad Akbari Motlagh Page 127
    In modern times, comparative discussions of the ideas of ancient and modern logicians constitute an important branch of logic. At the zenith of such discussions lies the comparison between material implication in modern logic with the concept of a conditional in ancient logic. After briefly studying theconcept of material implication and the reason why contemporary logicians tend to interpret conditional propositions in ancient logic as material implication, this article makes a critical assessment of the opinions expressed by some contemporary logicians in this connection. The present study presents the arguments offered by those supporting the convergence of these two forms of logic and immediately makes them subject to a critical assessment. This writing is mainly focused on the discussion raised about the two controversial theories presented by MurtaÃā Hājj Husaini and Asadullāh Fallāhi. Having confirmed Fallāhi's theory, the writer seeks to show that, though previous logicians were always considering the concept of material implication as a presupposition, they did not clearly speak about it. Thus the attempts made to reconcile between the two systems of logic never produced expected results nor did they prove that material implication formed the basis of logical deductions in ancient logic.
    Keywords: material implication, coincidental conjunctive proposition, maqsami conjunctive proposition, ancient logic, modern logic, value function
  • Asadullah Fallahi Page 143
    Some contemporary logicians have formulated factual and external propositions as being a conjunction and a conditional respectively in the scope of a quantifier, which makes many rules of ancient logic invalid. The present study aims to show that if, according to the analysis of the contemporary logicians, the conjunctive and the conditional which appear in the scope of a quantifier are placed before a quantifier (that is if we bound new formulae in modern logic to their subjects through a conjunctive or a conditional) most rules of ancient logic will hold for all external propositions though they will not hold in most cases for factual propositions. Based on this formulation, to restrict the rules of ancient logic to external propositions will become extremely significant. Though not claiming to be in full compliance with the mind set of great Avicennian logicians, this new formulation of factual and external propositions is somewhat in harmony with the rules of ancient logic and is faced with fewer problems compared to the formulation of some contemporary logicians.
    Keywords: conditional, conjunctive, factual proposition, external proposition, existence of subject, even conversion
  • Abuzar Qaedi Fard, Dr. Muhsin Jahid Page 175
    The only way to overcome the complications of understanding Khunji's ‘reverse contradiction’ is to understand his ‘permanently true non-modal propositions’. His permanently true non-modal propositions are so mixed up with his ‘reverse contradiction’ that understanding the former can be said to be tantamount to understanding half of the latter. In order to promote the invaluable discussions of ancient logic, especially the discussions that have appeared in Khunji's Kashf al-Asrār, this article deals with Khunji's ‘permanently true propositions’. The propositions that are permanently true, according to Khunji, are not as such in modern logic and this bring evidence for the fact that either the formulation of these propositions are flawed or there is a difference between Khunji's logic and modern logic. This article shows that the formulation of this proposition in modern logic is flawed and that Khunji has made use of axioms that are not used in modern logic.
    Keywords: reverse contradiction, permanently true, Khunji, modern logic, Khunji's logic