فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه - سال یکم شماره 4 (زمستان 1392)

مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
سال یکم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی دلشاد نوقابی، فاطمه دارابی، مهدی مشکی صفحات 7-17
    زمینه و هدف
    در حال حاضر تلویزیون یک رسانه مورد استفاده همه افراد خانواده بخصوص کودکان است. استفاده بیش از حد و کنترل نشده کودکان از تلویزیون، آنان را در معرض خطراتی همچون اختلالات تکاملی، اجتماعی و روانی قرار می دهد. با توجه به اینکه والدین مهمترین نقش را در تربیت و کنترل عوامل موثر بر ارتقای سلامت کودکانشان دارا می باشند، لذا این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده به والدین بر میزان و نحوه نظارت والدین برتماشای تلویزیون در کودکان دانش آموز آن ها در سال1390 طراحی واجرا شد.
    روش
    این مطالعه نیمه تجربی با شرکت 120 تن از والدین دانش آموزان پایه اول و پنجم ابتدایی شهر گناباد که در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و داده های مرتبط با سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده، آگاهی و عملکرد والدین و میزان ساعت تماشای تلویزیون توسط کودکان با استفاده از پرسشنامه خود گزارشی در شروع و یک ماه بعد از مداخله جمع آوری شد. نسبت روایی محتوا (CVR)، شاخص روایی محتوا (CVI)، پانل خبرگان و ضریب آلفای کرونباخ برای روانسنجی پرسشنامه به کار رفتند. مداخله آموزشی به همراه کتابچه آموزشی «کودک و تلویزیون» در قالب 3 جلسه 60-45 دقیقه ای برای والدین دانش آموزان گروه مداخله در چهار گروه 15 نفری به شیوه ی بحث گروهی با تمرکز بر سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده اجرا شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 و آزمون های آماری مجذور کای، آزمون Paired T-test، آزمون تی مستقل، آزمون من ویتنی و ویلکاکسون تجزیه و تحلیل شدند و 0/05>P) به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    قبل از مداخله آموزشی بین دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک، میانگین ساعات تماشای تلویزیون توسط کودکان، نمره آگاهی والدین و میانگین امتیاز سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده تفاوت معنی داری وجود نداشت، اما در گروه مداخله پس از آموزش، تغییر معنی دار در میانگین ساعات تماشای تلویزیون در کودکان آنها (از 6.74±2.02 به 2/40±4/28) (0/039=P)، نمره آگاهی (از 2/1±5/8 به 1/9±7/7) (0/001=P)، امتیاز سازه های نگرش (از 11/5±35/5به 8/9±48/4) (0/003=P)، هنجار انتزاعی (از 8/1±11/8 به 8/6±24/5) (P>0.001) و قصد رفتاری (از 7/4±18/6 به 5/1±31/8) (P=0.001) مشاهده گردید ولی تغییرات معنی داری در متغیرهای مذکور در گروه کنترل مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان می دهد که مداخله آموزشی بر مبنای سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده قادر است آگاهی، نگرش، هنجار انتزاعی و قصد رفتاری والدین را در کنترل و نظارت آنان بر تماشای تلویزیون فرزندانشان تغییر داده و موجب بهبود عملکرد نظارتی والدین و کاهش ساعات تماشای تلویزیون کودکان آنها گردد. استفاده از این الگوی آموزشی برای اصلاح شیوه های تربیتی والدین در مورد سایر مشکلات رفتاری کودکان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: میزان تماشای تلویزیون، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، نظارت والدین، آموزش، دانش آموزان ابتدایی
  • حسین وزینی، مجید براتی * صفحات 16-25
    زمینه و هدف

    دیابت شایع ترین و مهمترین بیماری متابولیک در انسان است و مدیریت آن از طریق انجام رفتارهای خود مراقبتی الزامی است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی فاکتورهای پیش بینی کننده مرتبط با انجام رفتار خودمراقبتی بیماری دیابت با بهره گیری از مدل اعتقاد بهداشتی طراحی و انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 390 نفر از بیماران دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به مرکز تحقیقات دیابت شهر همدان انجام شده است. آزمودنی ها به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و پرسشنامه ای که شامل سازه های مدل اعتقاد بهداشتی، رفتارهای خودمراقبتی و اطلاعات جمعیت شناختی بود، از طریق مصاحبه با بیماران تکمیل گردید. داده ها با نرم افزار SPSS-19 و با آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تی دانشجویی، آنالیز واریانس و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق یافته ها، مدل اعتقاد بهداشتی توانست 6/29 درصد از بسامد انجام رفتار خودمراقبتی را تبیین نماید. در مدل رگرسیونی سازه های خودکارآمدی درک شده، شدت درک شده، موانع درک شده و حساسیت درک شده سهم معنی داری در پیش بینی انجام رفتار خودمراقبتی داشتند. اختلاف معنی داری در میانگین نمره رفتارهای خودمراقبتی در خصوص سطح تحصیلات و سابقه خانوادگی دیابت در آخرین مراقبت بیماران مشاهده شد(P <0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که بکارگیری مدل اعتقاد بهداشتی ابزاری اثربخش برای پیش بینی رفتارهای خودمراقبتی در بین بیماران دیابتی می باشد.

    کلیدواژگان: نگرش، مدل اعتقاد بهداشتی، خودمراقبتی، دیابت
  • خانم سارا کمال زاده، خانم آذر سبکبار صفحات 25-32
    زمینه و هدف
    روش PCR حساسیت و ویژگی بالایی را جهت تعیین DNA قارچی و شناسایی سریع اغلب گونه های شایع کلینیکی آسپرژیلوس را ارائه میدهد. هدف از این مطالعه مقایسه کشت با روش nestedPCR برای تعیین آسپرژیلوزیس از زخم پای بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی تهران بود.
    روش
    65 نمونه زخم های مشکوک به آسپرزیلوزیس موجود در زخم پای دیابتی تحت شرایط کشت و PCR قرار گرفتند. ایزوله های آسپرژیلوس در حد جنس بر روی محیطSGA شناسایی شدند. سپس استخراج DNA انجام و واکنشهای PCR و Nested PCRانجام شد. از بیماران نمونه سرم تهیه و واکنش الیزا جهت یافتن آنتی بادی های ضد جنس و گونه انجام شد. نتایج با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند و P<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از مجموع 65 نمونه؛ 39 نمونه بعنوان آسپرژیلوزیس حاصله از روش کشت تشخیص داده شدند. در روشPCR وNested PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی 41 مورد بعنوان آسپرژیلوس تشخیص داده شدند که از نظر در تشخیص گونه با هم یکسان ولی در تشخیص جنس با هم متفاوت بودند. نتایج الیزا نشان داد که تعداد 39 نمونه مثبت بودند.
    نتیجه گیری
    اگرچه PCR حساسیت کمتری نسبت به سنجش Nested PCR دارد ولی اکثرا شایعترین گونه های بیماریزا یعنی آسپرژیلوس فومیگاتوس را تعیین میکند. نتایج ما نشان میدهند که تفاوت معنی داری مابین نتایج کشت و نتایج nPCRدر شناسایی جنس آسپرژیلوس وجود دارند.
    کلیدواژگان: Nested PCR، آسپرژیلوس، زخم پای دیابتی، کشت
  • نادعلی علوی بختیاروند، محمد جواد محمدی، مهدی وثوقی نیری، جواد سلیمی، کامبیز احمدی انگالی، فرخ غفاری زاده، امیر کاظمیان، جاوید کندری، جلیل چین سری صفحات 32-40
    زمینه و هدف
    یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی، پسماندهای بیمارستانی می باشند که به علت دارا بودن عوامل خطرناک بررسی کمی آن ضروری به نظر می رسد. آنالیزکمی و کیفی پسماندهای بیمارستانی بهترین روش شناخت و برنامه ریزی در جهت مدیریت پسماندهای پزشکی در راستای کاهش اثرات نامطلوب بر انسان و محیط زیست می باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان پسماند تولیدی و نحوه مدیریت پسماند بیمارستان رازی شهرستان تربت حیدریه انجام گرفت.
    روش
    این مطالعه از نوع مقطعی بوده که با رویکرد توصیفی- تحلیلی به آنالیز پسماند عفونی و غیر عفونی بخش ها و واحدهای بیمارستان رازی شهرستان تربت حیدریه طی مدت سه سال(1388 لغایت 1390)، بطور روزانه پرداخته است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار های Excel وSPSS انجام شد.
    یافته ها
    مطابق این بررسی میزان پسماند تولیدی در همه بخش ها از توزیع نرمال برخوردار بود و میانگین روزانه کل پسماند تولیدی به ازای هر تخت فعال 2.72± 0.35 کیلوگرم، میانگین پسماند عفونی به ازای هر تخت 1.07± 0.17 کیلوگرم، میانگین پسماند معمولی به ازای هر تخت 1.6± 0.17 کیلوگرم است. همچنین درصد پسماند عفونی تولید شده 39.27 ± 2.99 است که بیشترین مقدار آن در بخش های زنان 15.04 ± 2.6 کیلوگرم و زایشگاه 15.34 ± 2.7 کیلوگرم تولید می شود. بیشترین مقدار پسماند معمولی و بی خطر نیز در بخش داخلی 18.75 ± 2.2 کیلوگرم تولید می شود.
    نتیجه گیری
    افزایش میزان پسماند عفونی نشان می دهد که علیرغم اقدامات صورت گرفته در رابطه با مدیریت پسماند بیمارستانی، هنوز مشکلاتی در رابطه با اجرای صحیح این فرآیند به ویژه در رابطه با تفکیک پسماند وجود دارد.
    کلیدواژگان: پسماندهای بیمارستانی، آنالیز کمی، آنالیز کیفی، بیمارستان رازی
  • معصومه معصومی کریمی، علی خلفی، مسلم جعفری ثانی، هادی علیزاده سیوکی، مجید حسن زاده، اسما جعفری ثانی، محمد کاملی، زهرا تاتاری صفحات 40-45
    زمینه و هدف
    کم کاری مادرزادی تیروئید یکی از شایع ترین علل قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی در تمام دنیاست که با تشخیص به موقع و درمان تا قبل از هفته چهارم میتوان از عوارض غیر قابل برگشت آن جلوگیری کرد. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع ابتلا به کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان3 تا 5 روزه شهرستان تربت حیدریه در سال 90 میباشد.
    روش
    در این مطالعه مقطعی که در قالب طرح غربالگری عمومی نوزادان از نظر هیپوتیروئیدی مادرزادی در سال 90 در شهرستان تربت حیدریه انجام شد. تمام نوزادان مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه در روزهای 3تا5 پس از تولد مورد پایش قرارگرفتند. نمونه خون پاشنه پا با استفاده ازکاغذWhatman BFC180 و فیلتر مخصوص جمع آوری و سپس میزان TSH سرم آن اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون T-testوANOVA دوطرفه و کای دو با استفاده ازSPSS19 مورد آنالیز قرارگرفتند.p کمتر از 0/05 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در مجموع 2500 نوزاد غربالگری شدند که 62/5% نوزادان متولد شده را پوشش می داد. میزان شیوع کم کاری تیروئید 1/2 در هر1000 تولد زنده بدست آمد. میزان TSH سرم 92/1% نوزادان مبتلا به کم کاریmu/Lit 5تا9/9 و 5/26 % نوزادانmu/Lit10تا 19/9 و در 2/63% نوزادان بیش ازmu/Lit 20 بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان بالای کم کاری گذرای تیروئید در جمعیت مورد پایش بهتر است در مرحله نمونه گیری اولیه میزانT3،T4نیز سنجیده شود تا موارد کاذب حذف گردند.
    کلیدواژگان: غربالگری، کم کاری تیروئید مادرزادی، TSH، نوزادان
  • امین امیری، فاطمه رخشانی، ربیع الله فرمانبر صفحات 45-54
    زمینه وهدف
    سبک زندگی بخشی اززندگی است که عملا درحال تحقق یافتن است ودربردارنده طیف کامل فعالیت هایی است که افراد در زندگی روزمره انجام می دهند، این فعالیت ها و رفتارها شامل عادات غذایی، خواب واستراحت، فعالیت بدنی وورزش، کنترل وزن، استعمال دخانیات والکل می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر مدل بزنف بر سبک زندگی سالم رانندگان تاکسی درون شهری شهر لنگرود درسال91 با تاکید بر فعالیت بدنی، تغذیه وعدم استعمال دخانیات انجام شد.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی شاهددار بوده که به منظور بررسی سبک زندگی سالم(متناسب با مدل بزنف) بر روی 200 نفر از رانندگان تاکسی درون شهری شهر لنگرود در سال91 به روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای پس از همسان سازی گروهی نمونه ها از نظر سن و سطح تحصیلات، به دوگروه 100 نفری مداخله و شاهد انجام شده است. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته براساس ساختارهای مدل بزنف بود که روایی و پایایی آن توسط متخصصین و ضریب آلفای کرونباخ تایید شده بود. ابتدا اطلاعات اولیه از گروه های مداخله و شاهد گرد آوری و سپس برنامه آموزشی برای گروه مداخله انجام و بعد از گذشت 2 ماه اطلاعات مجددا گردآوری و سپس جهت توصیف داده ها از شاخص های مرکزی(میانگین) و پراکندگی (انحراف معیار) و به منظور تجزیه و تحلیل آنها از آزمونهای تی زوجی، تی مستقل، ضریب همبتگی پیرسون و رگرسیون چندگانه استفاده شد. در این پژوهش سطح معنی داری 5 0/0 در نظر گرفته شد(0/05>P).
    یافته ها
    نتیجه آزمون تی زوجی در گروه مداخله نشان داد که میانگین نمرات آگاهی، نگرش، رفتار، نورم های انتزاعی، عوامل قادر کننده به ترتیب از 27/61، 39/48، 30/98، 9/28، 13/65به35/18، 43/23، 36/35، 10/89، 16/0404/16 نسبت به قبل از مداخله افزایش پیدا کرد. همچنین نتیجه آزمون ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که متغیر آگاهی نسبت به سایر متغیرها بیشترین همبستگی را با رفتار دارد. بررسی تحلیل رگرسیونی مطالعه نیز نشان داد متغیرآگاهی و سازه فاکتورهای قادرکننده به عنوان قویترین پیش بینی کننده ها می توانند باعث تغییر رفتار گردند که براساس ضریب تعیین تعدیل شده مقدار این تبیین برابر 215/0 است.
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر آموزش بر اساس مدل بزنف، استفاده از این مدل بر ارتقاء سبک زندگی سالم رانندگان تاکسی درون شهری موثر بوده و پیشنهاد می شود در آموزش رانندگان حمل و نقل عمومی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آموزش، مدل بزنف، سبک زندگی سالم، رانندگان تاکسی
  • عبدالرحیم طبسی درمیان، ایرج ضاربان، غلامرضا مسعودی، مهناز شهرکی پور صفحات 54-62
    زمینه و هدف
    بر اساس آمار های موجود ایدز هنوز بعنوان یکی از کشنده ترین بیماری ها در جهان مطرح بوده بصورتی که سال 2010 در سراسر جهان تعداد 8/1 میلیون نفر را به کام مرگ کشیده است. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر برنامه آموزشی بر آگاهی، نگرش و رفتار های پیشگیرانه در مبتلایان به ایدز انجام گرفته است.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که در سال 1391 بر روی 92 بیمار مبتلا به AIDS/HIV در شهرستان های سراوان و سرباز انجام شد. با توجه به تعداد کم بیماران مبتلا نمونه گیری به روش سرشماری انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته چهار قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، سوالات آگاهی، نگرش و عملکرد که یک بار در آزمون اولیه و بار دیگر در آزمون ثانویه (پس از اجرای برنامه آموزشی) مورد استفاده قرار خواهد گرفت. روایی پرسشنامه با نظر متخصصین و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ 0/72 تائید شد. جهت توصیف داده ها از شاخص های مرکزی (میانگین) و پراکندگی (انحراف معیار) و جهت تجزیه و تحلیل آنها از آزمونهای تی مستقل، زوجی و کای دو و همبستگی پیرسون استفاده گردید.
    یافته ها
    قبل از مداخله، میانگین نمرات آگاهی، نگرش و رفتار در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. نتایج آزمون تی زوجی پس از آموزش نشان داد که میانگین نمرات تمام متغیرها در گروه مداخله به طور معنی داری افزایش پیدا کرد هاست(p<0/001). بین متغیر رفتار با آگاهی و نگرش همبستگی معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که برنامه آموزشی بر آگاهی، نگرش و ارتقای رفتارهای پیشگیرانه موثر است؛ و از طریق افزایش سطح آگاهی و نگرش می توان رفتار های پیشگیرانه از انتقال بیماری را ارتقاء داد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، ایدز، رفتار های پیشگیرانه، آموزش
  • مریم سعیدی نیک، محمود کریمی، خدیجه چوبداران، رقیه خرم، حمید برادران، جلیل کوهپایه زاد اصفهانی صفحات 62-67
    زمینه و هدف
    نیاز سنجی می تواند به استفاده بهتر از منابع و تصمیم گیری مدیران کمک کند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی نیازهای آموزشی بهورزان در زمینه سلامت مادران باردار با استفاده از متغیرهای آگاهی، نگرش و عملکرد انجام شده است.
    روش
    در این مطالعه توصیفی مقطعی 86 نفر از بهورزان خانه های بهداشت شهرستان ساوه به روش سرشماری انتخاب و وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق پرسشنامه ای محقق ساخته روان سنجی شده در چهار بخش شامل: مشخصات دموگرافیک (6 سوال)، آگاهی(17سوال)، نگرش(7 سئوال) و چک لیست عملکرد(20سئوال) در مورد سلامت مادران باردار به صورت مصاحبه و مشاهده حضوری جمع آوری گردید. پس از تکمیل پرسشنامه ها و چک لیست عملکرد، داده ها کد گذاری شده و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون کای دو و T-Test تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه 54/6% از واحدهای پژوهش، آگاهی بالا، 34/9% آگاهی متوسط و 10/5% آگاهی ضعیف در مورد سلامت مادران داشتند، به علاوه 76/8% دارای نگرش خوب بودند. در حالی که تنها18/6% از عملکرد خوب در این زمینه برخوردار بودند. همچنین بین آگاهی، نگرش و عملکرد واحدهای پژوهش با سطح تحصیلات و جنسیت ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    سطح آگاهی و نگرش کارکنان در زمینه سلامت مادران بهتر از عملکرد آنها بود، لذا تهیه برنامه آموزشی نظریه محور برای بهبود عملکرد توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نیاز آموزشی، آگاهی، نگرش، عملکرد، بهورز
  • هاشم حشمتی، سمانه خواجوی، هادی علیزاده سیوکی صفحات 67-77
    زمینه و هدف
    سبک زندگی در دوره نوجوانی شکل گرفته و تثبیت می گردد. علی رغم اهمیت مصرف میوه و سبزیجات در ارتقاء سطح سلامتی، مصرف این گروه از مواد غذایی در نوجوانان در سطح مطلوبی نمی باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین موانع درک شده مصرف میوه و سبزیجات در دانش آموزان دختر دبیرستان های شهر قوچان انجام شد.
    روش
    در این مطالعه مقطعی که در سال 1392 انجام شد، 400 نفر از دانش آموزان دختر دبیرستانی شهر قوچان به روش نمونه گیری دو مرحله ای انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن مورد تایید بوده جمع آوری شد و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS18 و آزمون آماری آنالیز واریانس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمره موانع درک شده 49.06±18.02 (دامنه نمرات 100-0) بود. موانع درک شده در 8/20درصد دانش آموزان کم، در 62درصد متوسط و در 3/17درصد زیاد بود. بیشترین موانع درک شده، گران بودن میوه، عدم آموزش توسط معلم و مربی بودند. بین موانع درک شده با تحصیلات والدین، شغل والدین، وضعیت اقتصادی و بعد خانوار ارتباط آماری معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    گران بودن میوه و عدم آموزش توسط معلم و مربی مهمترین موانع درک شده بودند.پیشنهاد می شود دانش آموزانی که خانواده هایشان دارای وضعیت اقتصادی ضعیفی هستند، تحصیلات پایین تری دارند و پرجمعیت هستند به عنوان گروه های آسیب پذیر شناسایی شده و مداخلات مقتضی به منظور کاهش موانع درک شده در این گروه ها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، میوه، سبزیجات، موانع درک شده
|
  • A. Delshad Noghabi, F. Darabi, M. Moshki Pages 7-17
    Background And Aim
    Currently TV is a medium used by all family members and especially children. Excessive an dun controlled use of television by children expose them to some risks such developmental, social and psychological disorders. With regard to the important role of parents in their children's education and control of effective parameters on their children’s health promotion, this study aimed to determine the impact of education on the basis of the theory of planned behavior on the level and method of supervision of their parents on watching television by students in 2012.
    Material And Methods
    This quasi-experimental study was performed on 120 parents of students of the first grade and the fifth grade of primary schools in Gonabad who were randomly assigned into two interventional and control groups. Demographic and research information related to theory structures of planned behavior, knowledge and parents function and hours of television watch in gby children were collected by using a self-report question nairesat the time of intervention and one month later. Content Validity Ratio (CVR), Content Validity Index (CVI),panel of experts and its reliability for psychometric questionnaires were taken into account. Intervention was implemented with a teaching manual “children and television"inthree45-60minutesessionsfor parents of students in the intervention group in four groups of 15 people using group discussion focused on the theory structural of planned behavior. The data were analyzed usingSPSS-20softwareand Paired T-test, Independent T- test, Mann-Whitney, Wilcox on statistical tests.
    Results
    Before the intervention, there was no significant difference between the two groups in terms of demographic variables, the average hours of watching television by children, parents knowledge score and the mean of theory structures of planned behavior score. But after the intervention, significant differences in the average hours of watching television by children(from 6.74±2.02 to 4.28±2.40) (P=0.039),knowledge score(from 5.8±2.1to7.7±1.9) (P= 0.001),attitude structure scores(from 35.5±11.5to48.4±8.9) (P=0.003),subjective e norm(from ​​ 11.8±8.1 to24.5±8.6) (P>0.001)and behavioral intention(from18.6±7.4 to31.8±5.1) (P=0.001)were observed but no significant changes in the sevariables were observed in the control group.
    Conclusion
    The result ssuggest that the educational intervention based on the theory structure of planned behavior can change knowledge, attitude, subjective norm, and behavioral intention of their parents in monitoring and controlling their children's television watching and improve the parents monitoring performance and can result in reducing watching television by their children. Using this teaching models recommended to improve parenting practices on other behavioral problems in children.
    Keywords: Watching TV Level, Theory of Planned Behavior, Parental Supervision, Education, Primary School Students
  • H. Vazini, M. Barati Pages 16-25
    Background And Aim

    Diabetes is a disease with long cardiovascular, renal, eye and neural complications. Management of the disease requires a certain degree of self-regulation. The aim of this study was to investigate the predicting factors related to self-care behaviors among type 2 diabetic patients based on Health Belief Model(HBM).

    Material And Methods

    This cross-sectional study was carried out on 390 diabetic patients referred to Hamadan Diabetes Research Center who were recruited with a simple sampling method. The participants completed a self-administered questionnaire including demographic characteristics, self-care behaviors and HBM construct. Data was analyzed by SPSS-19 using coefficient correlation, T-Test, One-way ANOVA, liner regression.

    Results

    According to the results, Health model explained 29.6% of the variance in frequency of self-care behaviors. Perceived self-efficacy, perceived severity, perceived barrier and perceived susceptibility were the best significant predictors (P <0.05). Significant differences in average score of self-regulation behaviors in related to education level and family history in last care were seen (P <0.05).

    Conclusion

    These findings suggest that applying Health Belief Model would be an efficient tool for predicting self-care behaviors among diabetic patients.

    Keywords: Attitude, Diabetes, Health Belief Model, Self, Care behavior
  • Mrs S. Kamalzadeh, Mrs A. Sabokbar Pages 25-32
    Background And Aim
    PCR has high sensitivity and specificity for the determination offungal DNA. It is also useful for rapid identification of the most common species of Aspergillus. The purpose of this study was to compare culture method with nested PCR method to determine Aspergillesion in diabetic foot patient in Imam Khomeini Hospital, Tehran.
    Material And Methods
    Sixty-five cases of suspicious diabetic foot lesion Aspergillusis were examined under culture and molecular method. Aspergillus isolates were identified to genus level on the SGA. DNA extraction performed and PCR and Nested PCR reactions were done. Serum samples were collected and ELISA for anti bodies against all species were performed. Results were analyzed using ANOVA and P was considered significant at P<0.05.
    Results
    Of the total of 65 samples, 39 were diagnosed as Aspergillos is obtained from cultures. In PCR and Nested PCR using specific primers, 41 samples were diagnosed as Aspergillus.PCR and Nested PCR for species recognition were equal but differences in gender were recognized. ELISA results showed that 39 samples were positive.
    Conclusion
    Although PCR is less sensitive than nested PCR, but we can recognize the most common pathogenic species, Aspergillus fumigatus. Our results showed significant differences between the results of culture and nested-PCR in the identification of the Aspergillus genus.
    Keywords: Nested PCR, Sprzhylvs, foot Dyabty, culture
  • N. Alavi, M.J. Mohammadi, M. Vosoughi Niri, J. Salimi, K. Ahmadi Angaly, F. Ghaffari Zadeh, A. Kazemian, J. Kondori, G. China Series Pages 32-40
    Background And Aim
    Medical waste is one of the most important environmental issues which have the dangerous factors. Planning of medical waste management is necessary to prevent waste from adverse effects on human and environmental health. The objectives of this study were to determine the quantity of different types of medical waste and waste management in Razi hospital of Torbat-e-Heydarieh.
    Material And Methods
    This descriptive cross-sectional study had both quantitative and quantitative analysis of infectious and non-infectious waste in Razi Hospital of Torbat-e-Heydariehover three years from 2010 to 2012. Data were collected daily. The data were analyzed using Exceland SPSS software.
    Results
    According to this study, the amount of medical waste generated had a normal distribution in all sectors. Results show that average waste production in Razi Hospital was 2.72± 0.35 kg/active / bed and average infectious waste was 1.07± 0.17kg/active / bed and general waste was 1.6± 0.17 kg/active / bed. Also 39.27 ± 2.99 infectious waste was generated which is the greatest amount in the maternity part of the hospital 15.04 ± 2.6 Kg and women sector was 15.34 ± 2.7 Kg. Maximum general and safe amount of waste 18.75 ± 2.2 Kg is produced in the innerpart.
    Conclusions
    Increased rates of infectious waste showed that despite the plentiful efforts for managing of medical waste, there are still problems with the proper management system especially with regard to the separation of waste.
    Keywords: Medical Waste, Quantity Analysis, Qualitative Analysis, Razi Hospital
  • M. Masoomi Karimi, A. Khalafi, M. Jafarisani, H. Alizadeh, M. Hasanzadeh, A. Jafarisani, M. Kameli, Z. Tatari Pages 40-45
    Background And Aim
    Congenital hypothyroidism is one of the most common preventable causes of mental retardation in the world the irreversible complications of which can be prevented with timely diagnosis and treatment by the fourth week. This study determined the prevalence of risk of congenital hypothyroidism in Torbat-E-Heydarieh.
    Material And Methods
    In this cross-sectional study according to the public screening of new burns for congenital hypothyroidism in the Torbat-E-Heydariyeh in 1390. Infants of 3 to 5day sold were monitored in allareascovered by the School of Medical Sciences Torbat-E-Heydariyeh. Heel blood samples were collected and filtered using What-man BFC180paper for serum TSH levels, and they were then assessed. The data were analyzed with T-test, two- way ANOVA and chi-square using the SPSS19. P<0.05 was considered as significant.
    Results
    2500 newborns were screened, 62.5% of them were infants. Incidence of congenital hypothyroidism was 1.2inevery 1000live births respectively (p<0.03). Serum TSH levels in 92.1% of infants with hypothyroidism were 5 to 9.9mu/Lit and 5.26% of infants10 to19.9mu/Lit and the 2.63% of infants were over 20mu/Lit.
    Conclusion
    In accordance with the high rate of transient hypothyroidism in the monitored population, it is better in the original sampling, amount of T3, T4 were assessed for reducing false positive results.
    Keywords: Screening, Congenital Hypothyroidism, TSH, New burn
  • A. Amiri, F. Rkhshany, R. Farmanbar Pages 45-54
    Background And Aim
    The lifestyle is part of living that is actually being realized which covers a full range of activities that people do every day. These activities and habits include:eating habits, sleeping and rest, physical activity, weight control, smoking and alcohol, immunization against disease, compatibility with stress, and the ability to support family and community. Therefore, the present study aimed tofind out the effect of education program based on BASNEF model on healthy lifestyle of langroud’taxi drivers in 2012 with emphasis on physical activity,nutrition and lack of smoking.
    Material And Methods
    The present study was a quasi-experimental study to find outthe healthy lifestyle (fits BASNEF model)on the 200 taxi drivers of langroud city in 2012. The sampling method was multi-stage random sampling. In the first stage, drivers were randomly divided into control and interventional groups. Then, in each group based on age and education level, 100 drivers (n=100) were randomly selected. Data were collected through a researcher made questionnaire based on BAZNEF model. The validity and reliability were confirmed by experts and Cornbrash’s alpha coefficient was(79/6%). After primary data collection, educational intervention was performed and 2 months later data were collected again. In the study (p< 0/05)was consideredsignificant.
    Result
    The Result of paired t- test showed that average knowledge scores, attitude, behavior, subjective norms and enabling factors of 27/61,39/48,30/98,9/28,13/6to35/18,43/23,36/35,10/89,16/04increase before the intervention. Also the result ofPearson Correlation showed that knowledge variable is more than othervariables.The highestcorrelationis with behavior. The regression showedthat knowledge variable and enabling factors are the most effective structure in predicting healthy lifestyle.
    Conclusion
    The results of this study showed that education program based on BAZNEF model is effective to promote a healthy lifestyle in urban taxi drivers.
    Keywords: Education, BAZNEF model, Healthy lifestyle, Taxi drivers
  • A. Tabasi Darmiyan, I. Zareban, Gh Masuodi, M. Shahrakipoor Pages 54-62
    Background And Aim
    According to available statistics, AIDS is still one of the most deadly diseases in the world which killed 1.8 million people in 2010. This study aimed to assess the effect of educational program on knowledge, attitude and behaviors of disease transmission in patients with AIDS.
    Material And Methods
    This research is a quasi experimental study which involved 92 patients with AIDS / HIV Saravan and Sarbaz in 2012. Due to the low number of patients with the sampling, the method was census. Researcher-developed questionnaire included demographic information, knowledge questions, questions of attitude and performance in a preliminary test and again in the second test(after implementing the curriculum) were used. Experts confirmed the validity of the questionnaire and its reliability coefficient alpha 0.72 was confirmed. To describe data, the parameters of the central (mean) and dispersion (standard deviation) for the analysis of independent t-tests, paired t-test, Chi-square and Pearson correlation were used.
    Results
    Before the intervention, the mean score of knowledge, attitude and behavior was not significantly different between the two groups. T-test results showed that the mean scores of all variables after training in the experimental group has significantly increased (p<0/001). There was a significant correlation between knowledge, attitudes and behavior.
    Conclusion
    Survey results indicate that the training program on knowledge, attitudes and behaviors to promote effective prevention of HIV transmission and to increase the knowledge and attitudes can promote the preventive behaviors.
    Keywords: Knowledge, Attitudes, AIDS, Preventive Behavior, Education
  • M. Saidi, M. Karimy, Kh Choobdaran, R. Khorramh., Baradaran, J. Koohpayehzadeh Pages 62-67
    Background And Aim
    Needs assessment can assist practitioners in using resources effectively to improve program decision making. The purpose of this study was to evaluate the educational needs of health care providers (Behvarzan) working towards maternal health in health networks in Savehby means of knowledge, attitude and practice (KAP).
    Material And Methods
    A descriptive- cross sectional study was conducted on 86 employees of Saveh Health Centers. The instrument for data collection was a researcher-developed questionnaire including four parts: demographic characteristics (6 questions), knowledge (17 questions), attitude (7 sentences) and practice (20sentences) about maternal health. The questionnaire was used for data collection along with face to face interviews and observation to fulfillthe required validity and reliability. Data were coded and analyzed by SPSS software using one-way ANOVA, chi-square, and T-test.
    Results
    The results showed that, 54.6% of the subjects had high knowledge about maternal health, whereas 34.9% and 10.5% of them had moderate and low level of awareness, respectively. In addition, 76.8% of the subjects had high attitude towardsmaternal health. Regarding the performance of maternal health, only 18.6% had good practice. There were significant differences for KAP by the level of education and sex.
    Conclusion
    The level of care providers’knowledge and attitude of health were better than their practice. Provision of theory base educational programs for the improvement of practice is recommended.
    Keywords: educational needs, knowledge, attitude, practice, maternal health
  • Pages 67-77
    Background And Aim
    Life style is formed in adolescence period. Despite the importance of fruit and vegetable consumption (FVC) in promoting health, FVCin adolescents is not in a desirable level, so the present study was done with the aim of determining perceived barriers (PB) of FVC among female high school students.
    Material And Methods
    This is a cross-sectional study that was conducted in 2013. Four hundred female high school students in Gochan were selected by using two stage sampling method. Data were collected through a valid and reliable questionnaire. Data were analyzed by using SPSS18 software and one- way ANOVA.
    Results
    Mean score of PB was 49.06±18.02 (score between 0-100). PB in 20.8% of the students was in a low level, 62% in a moderate level and in 17.3% was in a high level. Expensiveness of fruit and lack of education by teachers were the most important PB, respectively. There was a significant association between PB and parents’ educational level, parent’s job and economic status and number of household.
    Conclusion
    Expensiveness of fruit and lack of education by teachers were the most important PB.It is therefore recommended that students with lower economic status, lower parents’ educational level and students with large household be identified, and appropriate intervention should be done to decrease PB.
    Keywords: Perceived Barriers, Students, Fruit, Vegetable