فهرست مطالب

تحقیقات علوم قرآن و حدیث - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1386)

مجله تحقیقات علوم قرآن و حدیث
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، پاییز و زمستان 1386)

  • 166 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1386/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدباقر سعیدی روشن صفحه 5

    پژوهش در زبان قرآن به عنوان یک اصطلاح فنی، از مبانی فهم و تفسیر قرآن و موضوعی پراهمیت و در عین حال نو و ناپرداخته به شمار می آید. این موضوع البته مسایل متعددی همچون شیوه زبان قرآن، نقش و کارکرد آن (انگیزندگی یا معرفت بخشی)، یک وجهی بودن یا چند وجهی بودن (از بعد معناشناختی)، فیصله بخشی یا رازواری (از منظر روش شناختی) و جز آن را در بر می گیرد.
    مقاله حاضر پس از طرح مباحث مقدماتی و ایضاح مفهوم زبان، زبان قرآن و اشاره به زوایای گوناگون آن، شیوه زبان قرآن و سبک گفتمان هدایتی آن را مورد بررسی قرار داده است. نویسنده با مروری بر نظریه های گوناگون عرف عام و عرف خاص با رویکردهای متفاوت آن در شیوه زبان قرآن، به نقد و بررسی آن ها پرداخته و سپس با تکیه بر خصوصیات ذاتی قرآن، نظریه ویژگی محور را به عنوان شیوه زبان قرآن برگزیده است. این دیدگاه بر آن است که با توجه به دو جنبه ژرف ساخت و روساخت زبان قرآن، و به تعبیری، محتوا و هندسه ترکیبی آن، زبان قرآن زبانی منحصر به فرد و بی همسان (ویژه) است.

    کلیدواژگان: زبان قرآن، زبان دینی، شیوه، عرف عام، عرف خاص، ویژگی محور
  • رضا فرشچیان، رضا رستمی زاده صفحه 25

    گروهی از مسلمانان- پس از دوره صحابه و تابعین- در فن قرایت قرآن و کارایی این مهارت از شهرت چشمگیری برخوردار شدند تا آن حد که به عنوان افرادی متخصص و ماهر و صاحب نظر در امر قرایت مورد اعتنا قرار گرفتند، چرا که تمام عمر خود را صرف بحث و بررسی مسئله قرایات کردند. از میان این گروه هفت نفر با عوان « قراء سبعه» دارای معروفیت و حسن شهرت خاصی شدند. یکی از اینان نافع مدنی است که افراد زیادی قرایت وی را نقل کرده اند از میان آنها ورش و قالون شهرت بیش تری دارند.
    از آنجا که دانشمندان علم قرایت، ورش را در قرایت حجت و موثق معرفی کرده اند و قرایت او در غرب دنیای اسلام مورد اهتمام بوده و هست. این مقاله پیگیر آن است که اصول قرایت وی را دریابد و گزینش های ورش را در مسئله قرایت ارایه دهد.
    ویژگی مشهود قرایت ورش، قرایت به تحقیق، تاکید بر اماله و سپس مد طویل است، همان دگونه که تخفیف همزه نیز در قرایت او به وضوح دیده می شود، بنابراین آنچه قرایت او را از قرایت رایج دنیای اسلام متمایز می کند، اهتمام بیش تر او به برخی مسایل تجویدی است و نه آنچه به تغییر معنوی و یا حتی لفظی آیه ها و واژگان قرآن کریم منتهی شود، و به جریت می توان گفت همین ویژگی هاست که قرایت او را مورد اهتمام جدی دانشمندان علم قرایت قرار داده است.

    کلیدواژگان: ورش، مقرء ورش، علم قرائات، اختلاف قرائات، تجوید
  • بی بی سادات رضی بهابادی صفحه 45

    یکی از مباحث مهم قرآن کریم مسئله ایمان است که مایه سعادت انسان در دنیا و آخرت است. شناسایی حقیقت ایمان ما را در راایه راهکار بهتر جهت تقویت ایمان و پیشگیری از آفات آن کمک می کند.مشهور است امامیه ایمان را مساوی علم ومعرفت، اشاعره آن را معرفت توام با پیوند قلبی و معتزله آن را انجام واجبات و ترک محرمات می دانند. از آنجا که نوع متکلمان علم را اصل اساسی ایمان یا یکی از ارکان مهم آن دانسته اند د راین تحقیق با رویکردی قرآنی درصدد پاسخگویی به این سوال بوده ایم که آیا ایمان همان علم است؟ رابطه این دو چیست. ارتباط ایمان و یقین از مباحث مهم مطرح شده در این مقاله است. – علم اساس ایمان است هرچند ایمان فراتر از معرفت است- در تحقق درجات پایین ایمان معرفت یقینی شرط نیست.

    کلیدواژگان: ایمان، علم، یقین و عمل صالح
  • اعظم پرچم، نصرالله شاملی صفحه 67

    زبان شناسان در موضوع چندمعنایی و اشتراک، سخن فراوان گفته اند. قرآن پژوهان اهل سنت چندمعنایی را همان اشتراک لفظی دانسته و آن را در شاخه های مختلف علوم عربی و اسلامی نظیر علم لغت و منطق و اصول و علوم قرآنی و در واژگان وجوه و نظایر، بررسی کرده اند. متاخرین آنان در بررسی و تحقیق، به فهم روابط متداخل واژگان قرآنی و برخوردهای آنها با هم اهمیت داده و به دلالت عام در وجوه مختلفه واژه ها پی برده اند. از این رو، در پژوهش واژگان وجوه و نظایر، از تنگنای اشتراک لفظی به تاویل آیه یا مجاز و استعاره و... روی آوردند. دیدگاه روشن شیعه، همان اشتراک معنوی است که دستاورد اعجاز قرآن را در ناحیه لفظ و معنی رقم می زند، زیرا هر وجه معنایی از واژه ، مصداقی برای آن مفهوم کلی است و این با حقیقت کثرت بطون قرآن سازگار است. لذا دیگر نیاز نیست که وجوه مختلف معانی واژگان قرآن را صرفا مجاز گویی یا استعاره و یا توریه و... توجیه کنیم، بلکه حقیقتی است که در مصادیق متعدد خویش ساری است، به صورت انواع دلالت ها که در اصول استنباط و زبان شناسی قرآن مطرح است.

    کلیدواژگان: اشتراک لفظی، اشتراک معنوی، وجوه، نظایر، دلالت، زبان شناسی
  • زهره توازیانی صفحه 87

    مسئله اصلی نوشتار حاضر نحوه تکوین تخم و نطفه انسانی است. این مسئله با اینکه ذاتا موضوعی تحربی- علمی است به دلیل اینکه می تواند در خدمت اهداف کاربردی از جمله هدایت انسان به وجود خدا قرار گیرد، در کلام مقدس وحی نیز بدان اشاره شده است و بنابراین بخشی از رسالت مفسران قرآن را متوجه خود نموده است. محقق با انتخاب دو تن از مفسران قرآن که دارای شم فلسفی و کلامی نیز هستند، خواسته است مقایسه ای بین آراء ایسان و عالمان علم تجربی که مدعی اند امروزه کشفیات ایشان از مسیر تکوین از جمله بدیهیات علم تجربی است، صورت بندد تا نشان دهد که چگونه اندیشه های فلسفی در ساختار تفسیر وارد می شود و چگونه به دلیل انتزاعی بودن بعضی از مفاهیم آن و بی توجهی به مبانی تجربی می تواند شان علمی یک مفسر را زیر سوال برد. این مسئله در تفسیر ملاصدرا از آیات سوره مبارکه الطارق به خوبی مشهود است و در تفسیر فخررازی که عنایت و توجهات علمی بیش تری به موضوع داشته است، کمتر دیده می شود.

    کلیدواژگان: ماء، دافق، صلب، ترائب، فخر رازی، ملاصدرا
  • ناصر محمدی صفحه 107

    دیدگاه ملاصدرای فیلسوف و مفسر قرآن کریم درباره تفسیر و تاویل قرآن و تفاوت این دو اصطلاح از دیدگاه او مسئله اصلی این جستار است. از مراجعه به آثار صدرا به ویژه آثار تفسیری او چون تفسیر القرآن و مفاتیح الغیب چنین بر می آید که در دستگاه تفسیری فیلسوف تاویل گرای شیعی، تفسیر حقیقی و تاویل صحیح یگانه اند و با اینکه بر اصاله الظهور پا می فشارد به سختی متمایل به بواطن معنایی قرآن است و باطن معنا از دیدگاه او از مسیر ظاره و باحفظ ظواهر آیات است.

    کلیدواژگان: قرآن، تفسیر، تاویل، ظاهر، باطن، ملاصدرا
  • فریبا حاجی علی صفحه 129

    واژه « سبیل » محوری ترین لفظ آیاتی است که بر نفی سبیل کافر بر مومن دلالت دارد و نیز در آیات دیگر قرآن کریم معانی متفاوتی را شامل می شود. گرچه سبیل در لغت به معنای غلبه و تسلط نیامده، استعمال آن با تقدیر کلمه غلبه بسیار رایج است. لذا مفسران در تعابیر خود از این لفظ با معانی مشابهی از قبیل غلبه در حجت، غلبه در آخرت؛ غلبه ظاهری و غلبه باطنی مومن بر کافر یاد کرده اند. فقیهان نیز در استنباط خود از نفی سبیل تعابیری همچون غلبه در حجت، غلبه در احکام، غلبه مطلق و ملکیت دارند.
    اما آنچه از سیاق آیات شریفه برداشت می شود غلبه حکمی و در مقام تشریع و قانون گذاری است، یعنی هر حکمی که موجب تسلط کافر بر مومن شود فاقد مشروعیت است و قابل اتباع نیست. گرچه اسلوب کلام در آیه نفی سبیل قالبی اخباری است، اما در مقام انشا است و لزوم اطاعت در این قالب بسیار قوی و موکد است.

    کلیدواژگان: حجت، غلبه، نفس سبیل، سبیل
|
  • MohammadBaqer Saidi Rushan Page 5

    The study of the Qur’anic language as a technical term, is one of the fundamentals of comprehending and interpreting Quran, in addition to being a significant, new and unchallenged issue, This issue comprises various subjects as the style of Qur'antc language and its function (giving knowledge or motivating), having one or numerous meanings (semantically), being clear or ambiguous (methodologically) and etc. In this article, having proposed the introductory matters and clarified the concept of language, the language of Qur'an and its different aspects and the style of salvation discourse has been discussed, The author, reviewing the theories of general and specific custom (‘urf) and its different approaches to the methodology of Qur'anlc language, has examined and discussed them, choosing the theory of centrality of characteristics, based on the essential features of Qur'an. This theory suggests that depending on both deep structure and surface structure of Quranic language, that is its content and geometrical combination, Qur'an has a unique language.

    Keywords: Qur'anic language, religious language, Method, general custom, specific custom, centrality of characteristics’
  • Reza Farshchian Page 25

    After the Companions and their followers, a group has emerged among the Muslims, so famous in the art of reading Qur'an as to be considered as experts in this subject, for their life-long working on it. Of them, seven called "Seven Readers" have gained special recognition and fame. The Medinian Nafi' is one of these seven, whom readings many have narrated including the more celebrated Warsh and Qalun. The Scholars of Qur'an-reading have declared Warsh’s readings authoritative, which his reading is highly acknowledged in the west of Islamic world. In this article, therefore, we are to introduce his principles in reading and present his selections of readings. The significant features of Warsh’s readings are reciting meticulously (tahqiq), emphasizing on inflection (Imale) and long extensions (mad tawil) as well as the weakening of hamza (takhfif). Based on these characteristics, his readings are specified for his great concern for tajwid rules and not for the readings ending to the changing of words or meanings in Qur'an. Undoubtfully it is for these qualities that his readings have been so greatly appreciated by scholars of Qur'an-readings.

    Keywords: Warsh, The knowledge of Quran-reading, The variant readings of Qur'an, Tajwid
  • bi bi sadat razi bahabadi Page 45

    One of the issues discussed in the Quran is that faith which leads to man's happiness in this world and in the hereafter. Recognizing the essence of faith help us present better methods for strenghtening of faith and preventing its calamities. It is said that according to Twelver Shi’ite Sholars faith equals knowledge. Ash'arite said faith is knowledge and internal connection. Mutazilite said faith is doing duties and 'avoiding from forbidden. Since knowledge is the foremost principle of faith, this paper attempts to survey of problem equality of knowledge faith and relationship between in the Qur'an. The relationship between faith and certainty is an important issue in this article. It was concluded that the knowledge is basic principle of faith. Although faith is beyond knowledge. Certainty is not necessary on weak faith.

    Keywords: faith, Knowledge, good doing, certainty
  • Aazam Parcham, Nasrollah Shameli Page 67

    Much have been said on polysemy and homonymy by linguistics. The Sunni Quranic researchers have considered a word having different meanings as homonymy and have studied the issue in different disciples of Arabic and Islamic Studies as lexicology, logic, usul, Qur'anic knowledges as in "Wujuh and Naza'er". The late Sunni Scholars have shown much interest about the sense relation of Quranic words and have found a general denotation in different usage of the wujuh words, while considering them as homonyms has led to intricacy and forced them to regard these different usages as allegoric and metaphoric. Shia Scholars, on the other hand, have believed in polysemy in such occassions as the result of Qur'an's inimitability both literally and semantically. According to this view, such meaning of the word is' a referent of a general meaning, which is completely coherent with Quran having numerous inward stages of meaning. As a result there is no need to consider the different usage of the Qur'anic words as allegoric and metaphoric. It is one reality that exists in its different referents and is considered as different denotation in Qur'anic linguistics.

    Keywords: polysemy, homonym y, denotation, Linguistic, Wujuh, Nazaler
  • Zohre Tavaziany Page 87

    The main issue of the present article is the development of embryo. This subject is essentially a scientific one, but as it can be employed for leading human beings to acknowledging God, it has been mentioned in the holy revealed words of God and has gained attention of different Quranic exegetes. In this article the view point of two of the exegetes with philosophical and theological taste has been compared with that of scientists who claim that the development of embryo has been completely known and has become an axiom in science. By this comparison we are to demonstrate how the philosophical views of an exegete affect his interpretation. In addition as some subjects are abstract and the exegete neglect the basics of science, his scientific status can be fully questioned. This problem is clearly seen in Sadras's interpretation of the sura "Tareq” and less seen in that of Razi as he is much more concerned about science.

    Keywords: embryo, back bones (Tara'eb), ribs (Sulb), guishing fluid (Ma 'en Dafeq), Fakhr-e Razi, Mulla Sadra
  • Naser Mohammadi Page 107

    The main issue discussed in this article is the view point of Mulla Sadra, the philosopher and exegete, on esoteric and exoteric interpretation of Qur'an. Studying his works, particularly the exegetical ones such as Tafsir al-Quran and Mafatih al-Gayb, displays that in the exegetical system of this shiite esoterical philosopher, the real interpretation is the esoteric one while insisting on the "priority of the apparent meaning", he has a strong tendency towards the esoteric meanings of Quran. In this review the abstruse is reach through what is apparent of the verses.

    Keywords: Qur'an, esoteric interpretation, exoteric interpretation, apparent meaning, abstruse meaning, Mulla Sadra
  • Fariba Hajiali Page 129

    The word "sabil" (way) is the most significant word in the verses denoting denegation of the unbeliever’s domination over the faithful. This word has different meanings in other Qur'anic verses. Although it is not defined as "Domination" and "prevalence", but it has been frequently used implying the meaning of "ways of prevalence". The exegetes, therefore, have interpred this word as prevalence in its arguments, prevalence in the Resurrection Day, outward prevalence, inward prevalence in the Resurrection Day, outward prevalence, and inward prevalence of the faithful over the unbeliever. Jurisprudents, also have interpreted this word as prevalence in arguments, prevalence in law, complete prevalence and prevalence in property. Examining the context of this verses on this issue, it is deducted that the prevalence meant is in law and legislation. It means any law that ends to the domination of the unbeliever over the faithful is not authoritative. While this verses is grammatically in "statement" form, semantically it implies order, according to which the necessity of obedience is much forceful.

    Keywords: arguments, prevalence, Nafy-e-sabil, sabil (way)