فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 62، خرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سخن سردبیر
  • سید دامون صدوقی* صفحات 207-222
    زمینه و هدف
    دیابت شیرین به صورت هیپرگلیسمی و ایجاد زخم در اندام های تحتانی ظاهر می شود. افزایش قند خون می تواند موجب نارسایی در ترمیم زخم در بیماران دیابتی شود. میدان های الکترومغناطیس با شدت های مختلف، اثرات متفاوتی بر سلول های جانوری دارند. هدف از این پژوهش، بررسی اثرات میدان الکترومغناطیس با بسامد کم بر ترمیم زخم در موش های صحرایی دیابتی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی 30 موش صحرایی به گروه های شش تایی مشتمل بر: شاهد سالم، شاهد دیابتی، شاهد آزمایشگاهی دیابتی و گروه های تجربی دیابتی 1 و 2 که 22 روز و روزانه 4 ساعت در معرض میدان الکترومغناطیس با بسامد 50 هرتز و شدت های 10 و 400 گاوس قرار داشتند، تقسیم شدند. در گروه شاهد سالم و پس از القای دیابت در گروه های دیابتی در دو طرف پشتی بدن زخمی به طول 4 سانتی متر ایجاد شد. سپس نمونه ها در معرض امواج الکترومغناطیس قرار گرفتند و درصد ترمیم زخم در روزهای 1، 2، 6، 10، 14، 18 و 22 بررسی شد. داده ها توسط آزمون one way ANOVA و آزمون تعقیبی TUKEY در سطح 0/05 تحلیل شدند.
    یافته ها
    درصد بهبودی زخم در روزهای 10، 14، 18 و 22 در گروه تجربی دیابتی 1 نسبت به نمونه های گروه شاهد دیابتی به طور معنی داری افزایش یافت (p=0.015)، (p=0.009)، (p=0.002)، (p=0.018). همچنین، در روزهای 14، 18 و 22 در گروه تجربی دیابتی 2 نسبت به نمونه های گروه شاهد دیابتی به طور معنی داری این درصد کاهش یافت(p=0.029)، (p=0.015)، (p=0.022).
    نتیجه گیری
    میدان الکترومغناطیس با شدت های 10 و 400 گاوس اثرات متفاوتی بر روند ترمیم زخم در نمونه های دیابتی دارد. شدت های پایین، تسریع کننده ولی شدت های بالا، مهار کننده ترمیم زخم می باشند.
    کلیدواژگان: میدان الکترومغناطیس، ترمیم زخم، دیابت، موش صحرایی
  • فاطمه بلالی میبدی*، سید وحید احمدی طباطبایی، مهدی حسنی صفحات 223-234
    زمینه و هدف
    ایدز یکی از جدی ترین و کشنده ترین بیماری های عفونی است. خودکارآمدی افراد می تواند تاثیر بسزایی در اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه ارتقا دهنده سلامت و کنترل این معضل جهانی داشته باشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط خودکارآمدی با آگاهی، حساسیت، شدت و منافع درک شده دانشجویان نسبت به اتخاذ رفتارهای پیشگیرانه ایدز انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی با مشارکت 296 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال1390 با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه ای شامل اطلاعات جمعیتی، سوالات آگاهی و سازه های خودکارآمدی، حساسیت، شدت و منافع درک شده بود. برای رتبه بندی، پاسخ دهی کمتر از 50% و بالای 75% ملاک قضاوت قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، ANOVA، مجذورکای و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نمره خودکارآمدی 44/7%، آگاهی 58/8% و منافع درک شده 80/3% از دانشجویان در سطح خوب ارزیابی گردید. در حالی که فقط 3/5% افراد نمره حساسیت و کمتر از 1% افراد نمره شدت درک شده در سطح خوب کسب نمودند. آنالیز آماری ارتباط معنی دار بین نمره خودکارآمدی با جنس (0/004=p)، آگاهی (0/001=p) و منافع درک شده (p<0/001) نشان داد. در حالی که نمره خودکارآمدی با سن (0/695=p)، رشته تحصیلی (0/428=p)، وضعیت تاهل (0/493=p)، شدت (0/308=p) و حساسیت درک شده (0/930=p) ارتباطی نداشت.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد توجه به نقش آگاهی و منافع درک شده در افزایش خودکارآمدی افراد نتایج سودمندی به دنبال داشته باشد. پیشنهاد می گردد که در مطالعات آینده ارتباط این سازه ها با رفتارهای پیشگیری از ایدز بررسی شود.
    کلیدواژگان: ایدز، دانشجویان، خودکارآمدی درک شده، حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، آگاهی
  • سکینه ورمزیار*، سید باقر مرتضوی، شیرازه ارقامی، ابراهیم حاجی زاده صفحات 235-248
    زمینه و هدف
    اکثر تصادفات می تواند به طور مستقیم به عوامل انسانی نسبت داده شوند. هدف از این پژوهش، تعیین روایی و پایایی پرسش نامه رفتار ناایمن رانندگان در شرکت اتوبوس رانی شهری است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی بر روی 168 نفر (به منظور تحلیل عامل اکتشافی) و 161 نفر (به منظور تحلیل عامل تاییدی) از رانندگان اتوبوس شهر تهران انجام شده است. در این مطالعه، از روش نمونه برداری تصادفی طبقه ای برای انتخاب رانندگان استفاده گردید و تعداد نمونه ها بر اساس تعداد موارد پرسش نامه انتخاب شدند. در مطالعه حاضر، موارد پرسش نامه رفتار ناایمن رانندگان اتوبوس بر اساس نسخه فارسی پرسش نامه رفتار ناایمن عموم رانندگان به دست آمد. برای تعیین فاکتورهای پرسش نامه از تحلیل عامل اکتشافی با روش استخراج عامل یابی محور اصلی و چرخش واریماکس و برای تایید فاکتورها از تحلیل عامل تاییدی استفاده شد. برای انجام تحلیل عامل اکتشافی از آزمون های Kaiser-Meyer-Olkin، Bartlett و استخراج عامل ها و برای تحلیل عامل تاییدی از بارهای استاندارد، مقادیر t و برازش مدل استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل عامل اکتشافی، 4 عامل «تخلفات خطردار»، «خطای سهوی و لغزش»، «تخلفات بزرگراه» و «اشتباهات» را استخراج کرد. نتایج تحلیل عامل تاییدی نیز رابطه معنی دار بین متغیرهای آشکار (سوالات) و سازه های نهفته (فاکتورها) را تایید و نشان داد که ساختار 4 فاکتوری و 3 فاکتوری از برازش قابل قبولی در نمونه ها برخوردارند.
    نتیجه گیری
    پرسش نامه رفتار ناایمن رانندگان در بین رانندگان اتوبوس از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است، بنابراین، استفاده از این ابزار در تحقیقات آینده مورد حمایت و قابل اعتماد است.
    کلیدواژگان: روایی و پایایی، پرسش نامه، راننده، اتوبوس، تحلیل عاملی
  • عذرا صبورا*، الهام احمدی، امینه زینالی، میترا پارسا صفحات 249-266
    زمینه و هدف
    اسیدهای فنولیک، پلی فنل ها و فلاونوئیدها ترکیبات آنتی اکسیدانی حفاظت کننده سلول ها در برابر تنش های اکسیداتیو هستند که با به دام انداختن و مهار رادیکال های آزاد نقش مهمی را در سلامت گیاهان و جانوران ایفا می نمایند. در این پژوهش، محتوای ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی اندام هوایی Scutellaria pinnatifida، به منظور بهینه سازی استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی، تعیین شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی از پودر خشک اندام هوایی دو جمعیت دیزین و کجور در اتانول 80 %، متانول 80%، آب و اتیل استات به دو روش خیساندن و کاربرد امواج فراصوت عصاره گیری شد. سپس محتوای ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی با روش های اسپکتروفتومتری سنجش گردید. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با دو روش سنجش ظرفیت پاکسازی رادیکال های آزاد 2 و 2- دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) و سفیدشدگی در سیستم بتاکاروتن/ لینولئیک اسید ارزیابی شد. آنالیز آماری داده ها به کمک تجزیه واریانس یک طرفه و دو طرفه (ANOVA) برای مقایسه میانگین های داده های مختلف انجام شد.
    یافته ها
    بالاترین مقدار فنل و فلاونوئید تام (به ترتیب 17 و 8 میلی گرم بر گرم وزن خشک) در عصاره اندام هوایی جمعیت کجور از طریق عصاره گیری اتانولی به روش خیساندن حاصل شد. در حالی که در جمعیت دیزین، محتوای ترکیبات فوق با روش عصاره گیری مشابه بسیار کمتر بود (به ترتیب 5/6 و 1/6 میلی گرم بر گرم وزن خشک). میزان IC50 عصاره های اتانولی، متانولی و آبی جمعیت کجور حدود 1/2-0/1 میلی گرم در میلی لیتر بدست آمد. محتوای فنلی و فلاونوئیدی این سه عصاره به طور قابل ملاحظه ای بیشتر از عصاره های اتیل استاتی بود. به استثنای عصاره های آبی تهیه شده به روش خیساندن، ظرفیت پاکسازی رادیکال های آزاد DPPH توسط عصاره های مختلف جمعیت دیزین، به طور قابل ملاحظه ای کمتر از جمعیت کجور بود. نتایج حاصل از سنجش خاصیت آنتی اکسیدانی این دو جمعیت در آزمون سیستم بتاکاروتن/لینولئیک اسید نشان داد که بالاترین درصد بازدارندگی از پراکسیداسیون لیپیدها توسط عصاره های آبی آماده شده به کمک امواج فراصوت ایجاد شده بود (به ترتیب 93%و 50% بازدارندگی توسط عصاره جمعیت های کجور و دیزین).
    نتیجه گیری
    اختلاف میانگین های ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی تام عصاره ها تحت تاثیر سه عامل جمعیت، روش استخراج و نوع حلال، معنی دار بود. بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی در جمعیت کجور مشاهده شد که در روش DPPH مربوط به عصاره متانولی (حاصل از روش خیساندن) و در روش مهار پراکسیداسیون لیپید مربوط به عصاره آبی (حاصل از کاربرد امواج فراصوت) بود.
    کلیدواژگان: روش عصاره گیری، سنجش فنل، سنجش فلاونوئید، فعالیت آنتی اکسیدانی، گیاه بشقابی سنبله ای
  • زهرا ایزدی، علی سروش زاده*، سید علی محمد مدرس ثانوی، محمود اثنی عشری، مجید آقاعلیخانی، پوراندخت داودی صفحات 267-280
    زمینه و هدف
    در سال های اخیر بر استفاده از مواد طبیعی مانند اسانس ها و عصاره ها به جای نگهدارنده های شیمیایی در صنعت غذا تاکید بیشتری شده است. هدف اصلی تحقیق حاضر تاثیر روش استخراج عصاره اندام هوایی گیاه دارویی سرخارگل بر خاصیت ضد میکروبی آن در تعدادی از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه آزمایشگاهی در سال 1391 انجام گرفت. ترکیب های فنلی عصاره سرخارگل از طریق روش خیساندن و امواج مایکروویو با حلال های آب، متانول 80% و استون استخراج و اندازه گیری شد. میکروارگانیسم های مورد پژوهش باسیلوس سرئوس، لیستریا مونوسیتوژنز، اشرشیاکلی، شیگلا دیسانتری و سودوموناس آئروژینوزا بودند. تجزیه آماری داده های آزمایش با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 15 و مقایسه میانگین ها به روش آزمون چند دامنه ای دانکن انجام شد.
    یافته ها
    عصاره متانولی در روش استخراج به کمک مایکروویو بیشترین میزان ترکیب های فنلی را به خود اختصاص داد، در حالی که عصاره استونی کمترین میزان ترکیب های فنلی را در هر دو روش استخراج شامل شد. در مقایسه دو روش استخراج، عصاره های مایکروویوی در مورد هر سه حلال مورد آزمون کارایی استخراج بالاتری داشتند. در بررسی فعالیت ضد میکروبی عصاره اندام هوایی سرخارگل، کمترین غلظت بازدارندگی و کمترین غلظت کشندگی در برابر باکتری های گرم مثبت باسیلوس سرئوس و لیستریا مونوسیتوژنز حاصل شد. سودوموناس آئروژینوزا مقاوم ترین باکتری نسبت به عصاره ها بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که در بیشتر موارد عصاره های مایکروویوی نسبت به عصاره های استخراج شده با روش خیساندن، فعالیت ضد میکروبی بیشتری داشتند. بنابراین عصاره استخراج شده این گیاه به کمک امواج مایکروویو می تواند به عنوان یک نگهدارنده مواد غذایی مطرح شود. با وجود این انجام تحقیقات بیشتر در مدل های غذایی، اثرات ضد میکروبی آن را آشکارتر خواهد کرد.
    کلیدواژگان: عصاره سرخارگل، خواص ضد میکروبی، روش عصاره گیری
  • مهین ایزدی*، محمد ابراهیم رضوانی، منصور اسمعیلی دهج صفحات 281-292
    زمینه و هدف
    سالوبرینال، که داروی مهارکننده سنتز پروتئین است، نقش مهمی در بهبود خواب و کاهش فعالیت عصبی، با افزایش فعالیت سیستم مهاری گاما آمینوبوتیریک اسید (γ- aminobutyric acid، GABA) دارد. بر این اساس هدف این مطالعه بررسی اثر این عامل بر تشنجات ناشی از پنتیلن تترازول می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی نخست برای ثبت الکتروانسفالوگرام بوسیله عمل جراحی استریوتاکسی، سه الکترود روی جمجمه موش های صحرایی نر نصب و سپس یک کانول جهت تزریق داخل بطنی در بطن راست کاشته شد. پس از بهبودی، هر حیوان، حلال دارو (دیازپام 0/2 میلی گرم) به ازاء هر حیوان دوز 25 یا 50 میکروگرم سالوبرینال داخل بطنی و پس از 10 ساعت دوز 60 میلی گرم بر کیلوگرم پنتیلن تترازول به شکل زیر پوستی دریافت کرد. برای مدت 60 دقیقه کمیت های الکتروفیزیولوژیک و رفتاری تشنج ثبت و ارزیابی شد.
    یافته ها
    سالوبرینال در دوزهای 25 و 50 توانست زمان بروز حملات تونیک – کلونیک را به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل به تعویق بیاندازد (p<0.05). علاوه براین، مدت زمان امواج تشنجی مغز (Epileptic Discharge Duration) و مدت زمان امواج تشنجی با دامنه بالا در فاز حمله (Ictal Discharge Duration) را به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش داد (p<0.05). در حیواناتی که سالوبرینال دریافت کرده بودند، مراحل پایین تری از حملات تشنجی طبق معیار Racine مشاهده گردید (p<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد سالوبرینال می تواند در زمان کوتاهی پس از تزریق داخل مغزی موجب کاهش حملات صرعی شود و همچنین سنتز پروتئین در هنگام بروز حملات تشنجی امری ضروری است.
    کلیدواژگان: تشنج، سالوبرینال، مهار کننده سنتز پروتئین، موش صحرایی، پنتیلن تترازول
  • محمد ملکوتیان، محمد مبینی*، ایمان شریفی، علی حقیقی فرد صفحات 293-304
    زمینه و هدف
    خورندگی آب منجر به افزایش غلظت فلزات سمی آب همچون آرسنیک، مس، سرب، کادمیوم، روی، نیکل، آهن و منگنز می شود. فلزات سمی در مصرف کنندگان آب ایجاد خطرات حاد بهداشتی می نمایند. از طرفی رسوب گذاری آب منجر به مشکلات اقتصادی و تکنیکی می شود. بنابراین هدف از این مطالعه تعیین پتانسیل خورندگی و رسوب گذاری آب چاه ها و قنوات روستاهای مجاور گسل رفسنجان که مورد استفاده شرب قرار می گیرد، است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی در فاصله زمانی آبان ماه تا آذر ماه سال 1392 انجام گرفت. در مجموع تعداد 120 نمونه آب از 22 چاه و 38 قنات روستاهای مجاور گسل رفسنجان در دو مرحله به صورت نمونه برداری لحظه ای تهیه گردید. درجه حرارت، سختی کلسیم، خصلت قلیایی، کل جامدات محلول وpH اندازه گیری شد. وضعیت پتانسیل خورندگی و رسوب گذاری آب ها با استفاده از شاخص خورندگی تعیین شد و داده ها به صورت آمار توصیفی گزارش گردید.
    یافته ها
    شاخص Langelier برای 90% چاه ها و 92% قنوات، مثبت بود و شاخص Rayznar برای 86% چاه ها و 84% قنوات کمتر از 7 بدست آمد. شاخص Aggressiveness، برای 86% چاه ها و 81% قنوات بالاتر از 12 بود و شاخص Pockurius، برای 64% چاه ها و قنوات کمتر از 6 بدست آمد.
    نتیجه گیری
    بررسی شاخص های خورندگی نشان داد، آب شرب چاه ها و قنوات روستاهای مجاور گسل رفسنجان، تمایل به رسوب گذاری دارد، بنابراین، برنامه ریزی مناسب جهت جلوگیری از آسیب های اقتصادی و مضرات بهداشتی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: رسوب گذاری، خورندگی، چاه و قنات، آب شرب
  • محسن رضاییان* صفحات 305-306
|
  • S.D. Sadooghi * Pages 207-222
    Background And Objective
    Diabetes mellitus appears in hyperglycemia mode and ulcers in extremities. Hyperglycemia can lead to impair wound healing in diabetic patients. Electromagnetic fields (EMF) with different intensities have distinctive effects on animal cells. The purpose of this study was to investigate the effects of low frequency electromagnetic field on wound healing in diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study،30 rats were divided into six groups; normal control group، diabetic control group، diabetic sham-exposed and diabetic experimental groups 1 and 2 that were treated 22 days by EMF with intensity of 10 and 400 gauss for 4 hours daily. In normal control group and after diabetes induction in diabetic groups، wounds with length of 4 cm in two sides of the dorsal body were created. Then، samples were exposed to electromagnetic radiation and investigated the percentage of wound healing on days 1، 2، 6، 10، 14، 18 and 22. Data was analyzed by one way ANOVA and post hoc Tukey at the level of 0. 05.
    Results
    The percentage of wound healing on days 10، 14، 18 and 22 in diabetic experimental group 1 in comparison to diabetic control group increased significantly (p=0. 015)، (p=0. 009)، (p=0. 002) and (p=0. 018). The percentage of wound healing on days 14، 18 and 22 in diabetic experimental group 2 compared with diabetic control group decreased significantly (p=0. 029)، (p=0. 015) and (p=0. 022).
    Conclusion
    Electromagnetic field with intensities of 10 and 400 gauss has different effects on wound healing in diabetic samples. Low intensities accelerate wound healing and high intensities inhibit wound healing.
    Keywords: Electromagnetic field, Wound healing, Diabetes, Rat
  • F. Balali Meybodi *, S.V. Ahmadi Tabatabaei, M. Hasani Pages 223-234
    Background And Objective
    AIDS is one of the most serious and fatal infectious diseases. The self-efficacy of preventive behaviors can be effective in promoting health and controlling the major problems of the world. This study was carried out to find the relationship between self-efficacy and perceptiveness, benefits and severity in regard to adopting AIDS preventive behaviours among university students.
    Materials And Methods
    This study was done with 296 students in Kerman University of Medical Sciences who were enrolled into this cross-sectional descriptive-analytic study by stratified random sampling in 2011. Data were collected by a questionnaire including demographic part, awareness-testing questions and constructs of perceived susceptibility, severity, benefits and self-efficacy. Judgment criteria for ranking the participants were levels of responding less than 50% and over 75%. Data analysis was performed using independent t test, ANOVA, x2 test and Pearson correlation coefficient.
    Results
    44.7% of the self-efficacy score, 58.8% of the knowledge score and 80.3% of perceived benefits score of students were assessed as suitable levels. While only 3.5% of sensitivity score and less than 1% of perceived severity score were in good levels. Self-efficacy score showed significant relationship with gender (p=0.004), perceived awareness (p=0.001) and perceived benefits (p=0.000); while, it released no significant relationship with age, field of study, marital status and perceived susceptibility and severity (p>0.05).
    Conclusion
    It seems that it will have useful results to pay attention to the role of awareness and perceived benefits in order to increasing self-efficacy of participants. It is recommended in future studies should examine the relationship between these structures and AIDS preventive behaviours.
    Keywords: AIDS, University students, Perceived self, efficacy, Perceived susceptibility, Perceived severity, Perceived benefits, Awareness
  • S. Varmazyar *, S.B. Mortazavi, Sh. Arghami, E. Hajizadeh Pages 235-248
    Background And Objective
    Most accidents can be directly attributed to human factors. The aim of this study is to determine the validity and reliability of drivers aberrant behavior questionnaire in urban Bus Company.
    Materials And Methods
    This descriptive study was performed on 168 subjects (in order to exploratory factor analysis) and 161 subjects (for the sake of confirmatory factor analysis) from bus drivers in Tehran city. In this study, method of random and stratified sampling were used for selection of drivers and the samples were selected based on the number of items on the questionnaire. In the present study, the items of aberrant driver's behavior questionnaire obtained based on Persian version of unsafe behavior questionnaire of public drivers. For determination of the questionnaire factors and the confirmation exploratory factor analysis (with extraction method of principal axis factoring analysis and Varimax rotation) and confirmatory factor analysis were used, respectively. For the exploratory factor analysis, Kaiser-Meyer-Olkin and Bartlett tests and extraction factors and for the confirmatory factor analysis standard loads, t-values and fit model were used.
    Results
    The results of the exploratory factor analysis (EFA) excluded four factors: risky violation, slip and lapse, highway violation and mistakes. The findings of the confirmatory factor analysis (CFA) confirmed a significant relationship between the manifest variables (questions) and latent elements (factors) and showed that structures have an acceptable fit in the samples.
    Conclusion
    Aberrant driver's behavior questionnaire among bus drivers has suitable validity and reliability. Therefore, using this tool is support and reliable in the future research.
    Keywords: Validity, Reliability, Questionnaire, Driver, Bus, Factor analysis
  • A. Saboura *, A. Ahmadi, A. Zeinali, M. Parsa Pages 249-266
    Background And Objective
    Phenolic acids, polyphenols and flavonoids are antioxidant compounds, which act as cell protective factors against oxidative stress by trapping and inhibition of free radicals, play an important role in plants and animals health. In this research, in order to optimize extraction of antioxidant compounds, phenolic and flavonoid contents and antioxidant activity of Scutellaria pinnatifida aerial part were determined.
    Materials And Methods
    Dried powder of aerial part from two populations, Dizin and Kojur, was extracted with ethanol 80%, methanol 80%, water and ethyl acetate, by two soaking and sonication methods. Then, the contents of total phenolic and flavonoid compounds were assayed by spectrophotometric methods. Antioxidant activity of the extracts were analyzed by two tests: free radical scavenging activity using the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and bleaching β-carotene in linoleic acid system. Statistical analysis of the data was performed by One-way and two-way ANOVA to compare the means.
    Results
    The highest content of total phenol and flavonoid (8 and 24 mg/g Shoot dry weight, respectively) was obtained by soaking method and ethanolic extraction in Kojur population. While in Dizin population with the same extraction techniques, the contents of the mentioned compounds were at very low levels (5.6 and 1.6 mg/g DW, respectively). IC50 value of the ethanolic, methanolic and aqueous extracts were estimated about 0.1- 1.2 mg/ml in the Kojur population. The phenolic and flavonoid contents of these extracts were significantly higher than ethyl acetate extracts. With the exception of aqueous extract prepared by soaking, scavenging capacity of DPPH free radicals by different extracts of Dizin population was considerably lower than the Kojour population. The antioxidant assay results obtained from beta-carotene-linoleic acid test showed that the highest inhibition percentage of lipid peroxidation resulted from aqueous extracts prepared by ultrasonic waves (respectively 93% and 50% inhibition by extracts of the Kojour and Dizin populations).
    Conclusion
    The means of total phenolic and flavonoid contents of the extracts were significantly different under the influence of three factors: population, extraction method and solvent. The highest antioxidant activity was observed in Kojur population: by soaking methanolic extraction method in DPPH test or by sonicate aqueous extraction method in the inhibition of lipid peroxidation test.
    Keywords: Antioxidant Activity, Extraction Method, Phenolic, Flavonoid Assay, Scutellaria pinnatifida
  • Z. Izadi, A. Sorooshzadeh *, S.A. Modarres Sanavi, M. Esna, Ashari, M. Aghaalikhani, P. Davoodi Pages 267-280
    Background And Objective
    In recent years, it is recommended to use natural materials like plant extracts and essences instead of chemical preservatives in food industry. The main objective of this study was to evaluate the antimicrobial activity of shoot extract of purple coneflower against some gram positive and gram negative bacteria.
    Materials And Methods
    This Laboratory study was conducted in 2013. Two extraction methods (maceration and microwave-assisted) with three solvents (water, methanol 80% and acetone) were used to extract the phenolic compounds from purple coneflower shoot The micro-organisms investigated in this study were: Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Shigella dysenteriae and Pseudomonas aeruginosa. Experimental data were analyzed using ANOVA by the SPSS version 15 software and mean comparison were done using the Duncan's multiple range test.
    Results
    The highest total phenolic content was related to the methanol extract produced by microwave-assisted extraction (MAE), whereas in both extraction methods, the lowest amount of phenolic was obtained by using acetone extract. Comparing the extraction methods showed that MAE had higher extraction efficiency in all three tested solvents. Regarding to antimicrobial activity of purple coneflower shoot extracts, the minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration were observed in gram positive bacteria (Bacillus cereus and Listeria monocytogenes). Pseudomonas aeruginosa was the most resistant bacterium against the extracts.
    Conclusion
    The results showed that in most cases, the extracts obtained by MAE method had more antimicrobial activity in comparison to traditional method. In addition the microwave-assisted extract of this plant can be considered as a food preservative. However, more studies, such as examinations in food models are needed to unravel the antimicrobial effects of given plant.
    Keywords: Purple coneflower extract, Antimicrobial properties, Extraction method
  • M. Izadi *, M.E. Rezvani, M. Esmaeilidehaj Pages 281-292
    Background And Objective
    Salubrinal- a protein synthesis inhibitor- plays a crucial role in sleep and neuronal inhibition through the GABA activation. According to these evidences, the aim of the present study was to determine the effect of salubrinal on epileptic seizures induced by pentylenetetrazol (PTZ).
    Materials And Methods
    In this expremental study under stereotaxical surgery, three monopolar electrodes were fixed on the skull bone of animals and a cannula was implanted in the right cerebral ventricle according to Paxinos coordinates. After 7 days of recovery, each animal received intracerebroventricular (ICV) vehicle, diazepam (0.2 mg/rat) or salubrinal (25 or 50 µg/rat) 10 minutes before Pentylenetetrazol injection (subcutaneous, 60mg/kg). Electrophysiological and behavioral parameters of induced seizures were recorded during 60 minutes.
    Results
    Salubrinal (25 and 50 µg/rat) significantly retarded the onset of generalized tonic-clonic seizures when compared to vehicle treatment (p<0.05). Epileptic discharge duration and ictal discharge duration were significantly shortened in salubrinal treated rats (p<0.05). Additionally, the rats treated with salubrinal (25 and 50 µg/rat) had lower seizure stage scores, as compared to vehicle treated rats (p<0.05).
    Conclusion
    The findings of this study revealed that shortly after ICV. administration of salubrinal, epileptic seizures can be significantly decreased. Also, the findings suggest that protein synthesis is an essential process during development of epileptic seizures.
    Keywords: Seizure, Salubrinal, Protein synthesis inhibitor, Rat, Pentylenetetrazol
  • M. Malakootian, M. Mobini *, I. Sharife, A. Haghighi Fard Pages 293-304
    Background And Objective
    Water corrosion leads to increase in toxic metals concentration, such as arsenic, copper, lead, cadmium, zinc, nickel, iron and manganese in water. Toxic metals in water consumers cause acute health risks. Scaling water leads to economic and technical problems. Thus, The aim of this study was to investigate the corrosion and scaling potential of wells drinking water and aqueducts in rural areas adjacent to Rafsanjan fault.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed during October to December in 2013. 120 water samples were totally taken through grab sampling in two stages from 22 wells and 38 aqueducts in rural areas adjacent to Rafsanjan fault. The temperature, calcium hardness, alkalinity, total dissolved solids, and pH were measured. The potential of corrosion and scaling of waters were analyzed using corrosion Indexes. Data were analyzed by descriptive statistics.
    Results
    Langelier indexes for 90 percent of wells and 92 percent of aqueducts, were positive and 86 percent of wells and 84 percent of aqueducts of Rayznar index obtained less than 7. Aggressiveness index for 86 percent of wells and 81 percent of aqueducts was more than 12 and 64 percent of wells and aqueducts of Pockurius index was less than 6.
    Conclusion
    It was realized that wells and aqueducts drinking water in rural areas adjacent to Rafsanjan fault has scaling tendency by survey of corrosion indexes. Thus, it is necessary to stop economical loss and hygienic harms in order to maintaine water quality stabilization.
    Keywords: Scaling, Corrosion, Well, aqueduct, Drinking water
  • M. Rezaeian Pages 305-306