فهرست مطالب

مدیریت ارتقای سلامت - سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، پاییز 1393)

نشریه مدیریت ارتقای سلامت
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پروانه خراسانی، مریم رسولی*، منصوره زاغری تفرشی، سرور پرویزی، محمود نصراصفهانی5 صفحات 1-6
    مقدمه
    ثبت آموزش بیمار، ابزاری مهم جهت تعیین صحت مداخلات آموزشی، حمایت و حفظ حقوق قانونی گیرندگان و ارائه دهندگان خدمات است. هدف این پژوهش طراحی و ارزشیابی «فرم ثبت آموزش بیمار» برای ثبت ساختارمند فرآیند آموزش بیمار بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی روش شناسی حاضر در مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) اصفهان طی سال های 1390 تا 1392 انجام شده است. مشارکت کنندگان شامل 256 کارشناس و متخصص بالینی بودند که از طریق نمونه گیری هدفمند در سه گروه مرکزی، راهبردی و فرآیندی/بازخوردی همکاری نمودند. دو مرحله طراحی و ارزشیابی فرم ثبت آموزش بیمار با 24 دوره نظرخواهی اولیه قبل از اجرا و جمع-آوری 49 یادداشت در عرصه، 11مصاحبه و 52 گزارش و 6 دوره نظرخواهی مجدد طی 9 ماه اجرای آزمایشی فرم اولیه انجام شد. ارزشیابی با تحلیل محتوای کیفی قراردادی بازدارنده ها و مزایای ثبت و اجرای آموزش بیمار تا اشباع داده ها و تصویب فرم بازنگری شده ادامه یافت.
    یافته ها
    فرم اولیه ی ثبت آموزش بیمار به صورت ساختارمند با یک سربرگ مشخصات بیمار به همراه 4 جدول ثبت آموزش های بدو ورود تا موقع ترخیص در 9 ستون با زیرنویس ثبت اختصارات کامل فرآیند آموزش بیمار طراحی شد. فرم بازنگری شده پس از اجرای آزمایشی شامل اختصارات کم تر به همراه چهارجدول ارزیابی اولیه، آموزش موقع پذیرش و آموزش های حین بستری و مراقبت در منزل توسط دو گروه کارشناسان بالینی و پزشکان بود. طراحی و توصیه های دارو، به کارت ترخیص منتقل شد. بازدارنده های ثبت و آموزش بیمار شامل پیچیدگی و عدم آشنایی کارشناسان با فرم اولیه و همچنین کمبود وقت، کمبود نیرو، کمبود مهارت و محتوای کمک آموزشی و مزایای مربوطه برای سازمان، بیماران و کارشناسان بالینی در دو طبقه با 6 کد اصلی و 43 کد فرعی تبیین گردید.
    نتیجه گیری
    طراحی «فرم ثبت آموزش بیمار»، منجر به تسهیل ثبت و اجرای کامل فرآیند آموزش بیمار شد. فرم طراحی شده می تواند برای ثبت آموزش بیمار در دیگر مراکز درمانی مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: آموزش بیمار، ثبت و مستندسازی، فرم های ثبت، ارزشیابی، نوآوری سازمانی
  • عبدالحکیم جوربنیان، اصغر مکارم*، محمدعلی حسینی، عنایت الله بخشی صفحات 17-26
    مقدمه
    مفهوم رفتار شهروندی سازمانی توجه مدیران و پژوهشگران زیادی را به خود جلب کرده است. رفتارهایی که توجه به آن می تواند یکی از راه های اساسی در افزایش اثر بخشی سازمان ها باشد. پژوهش حاضر با هدف، تعیین همبستگی تعهد سازمانی با رفتار شهروندی سازمانی در کارکنان سازمان بهزیستی شهر تهران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-همبستگی، مشارکت کنندگان برابر 100 نفر بودند و روش نمونه گیری تصادفی ساده بود. داده ها با استفاده از «پرسشنامه تعهد سازمانی» (Organizational Commitment Questionnaire)و «پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی»(Organizational Citizenship Behavior) جمع آوری گردید. روایی محتوا از طریق گردآوری نظرات 10 نفر از مدرسین و پایایی از طریق محاسبه همبستگی درونی سوالات با روش آلفای کرونباخ محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از نرم افزار آماریSPSS نسخه 21 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد بین تعهد سازمانی و رفتار شهروندی سازمانی کارکنان همبستگی مثبت و معناداری (P≤0.01، r=0.325) وجود دارد. همچنین از بین ابعاد رفتار شهروندی سازمانی، نوع دوستی (P=0.01)، فضیلت مدنی (P=0.0)و وظیفه شناسی (P=0.003) با تعهد سازمانی دارای همبستگی معنادار و مثبت بود.
    نتیجه گیری
    با افزایش تعهد سازمانی در کارکنان سازمان بهزیستی میزان رفتارشهروندی سازمانی کارکنان ارتقاء یافته است. توصیه می شود مدیران برای ارتقای تعهد سازمانی کارکنان، برنامه های مناسب را پیش بینی و اجرا نمایند تا با انجام اینکار به پیشبرد اهداف سازمان کمک نمایند.
    کلیدواژگان: رفتارشهروندی سازمانی، تعهد سازمانی، سازمان بهزیستی
  • حسین ابراهیمی پور، علی وفایی نجار، هادی زمردی نیت*، حسین امامیان صفحات 27-36
    مقدمه
    بهره گیری از الگوهای تعالی سازمانی بعنوان چارچوبی مناسب جهت راهبری کسب و کار به سوی مقاصدی برتر مورد استقبال بسیاری از سازمان های پیشرو در جهان قرار گرفته است. لذا سازمان ها با به کارگیری این الگوها، زمینه مقایسه عملکرد خود با دیگران و الگوبرداری از بهترین تجارب سازمان های موفق را فراهم می آورند. هدف از این مطالعه ارزشیابی عملکرد شبکه بهداشت شهرستان بردسکن با استفاده از الگوی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش توصیفی، 25 نفر از مدیران، مسوولین واحدها و کارشناسان ستادی در شبکه بهداشت شهرستان بردسکن در سال 91 به صورت سرشماری بررسی شدند. ابزار گردآوری داده ها «رویکرد پروفرما» «Proforma Approach» براساس الگوی EFQM بود. نمره هرکدام از عناصر نه گانه الگو بر اساس منطق (RADAR (Results، Approach، Deployment، Assessment and Review محاسبه شد. روایی آن از طریق روایی محتوا و پایایی آن با استفاده از روش آزمون- بازآزمون به دست آمد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.
    یافته ها
    شبکه بهداشت و درمان بردسکن در این ارزیابی از 1000 نمره ی در نظر گرفته شده در الگویEFQM، 8/211 نمره به خود اختصاص داد که حوزه توانمندسازها 5/138و حوزه نتایج 3/73 نمره کسب نمودند. درصد نمره معیارهای نه گانه الگو شامل رهبری26درصد، استراتژی3/34 درصد، کارکنان 1/31 درصد، منابع و شرکت ها30درصد، فرآیندها4/21درصد، نتایج مشتریان6 درصد، نتایج کارکنان 7/20درصد، نتایج جامعه6/16درصد، نتایج کلیدی 7/21 درصد بود. معیار استراتژی بیشترین و معیار مشتریان، کمترین نمره را بدست آوردند.
    نتیجه گیری
    عملکرد این شبکه بهداشت براساس الگوی EFQM در وضعیت متوسط به پایین قرار دارد. توصیه می شود اقدامات و برنامه های بهبود متمرکز بر مناطق قابل بهبود متمرکز شود باشد تا سود بیشتری برای شبکه بهداشتی درمانی به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: الگوهای تعالی، الگوی بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت، ارزیابی عملکرد، شبکه بهداشت
  • الهه دشتی، مریم رسولی*، لیلا خانعلی مجن، اسماء پورحسین قلی، اعظم شیرین آبادی فراهانی صفحات 37-45
    مقدمه
    بستری مجدد، یک پیامد بالقوه قابل پیشگیری و پرهزینه بستری است که به عوامل متعددی وابسته بوده و یکی از این عوامل، عدم آمادگی بیمار و خانواده در هنگام ترخیص می باشد. این مطالعه، با هدف تعیین همبستگی آمادگی هنگام ترخیص بر بستری مجدد نوزادان نارس بستری در بخش های مراقبت ویژه نوزادان در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1392 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی همبستگی، 245 نوزاد نارس بستری در بخش های مراقبت ویژه نوزادان در سه بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به روش در دسترس و براساس ویژگی های ورود به مطالعه انتخاب شدند. در زمان ترخیص هر یک از نوزادان، پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و «چک لیست آمادگی ترخیص»، شامل 28 عبارت که روایی و پایایی آن بررسی گردیده بود، تکمیل شد. سپس یک ماه بعد از ترخیص، وضعیت بستری مجدد نوزادان، به وسیله تماس تلفنی با والدین، پیگیری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 انجام شد.
    یافته ها
    97 نوزاد (6/39 درصد) طی یک ماه پس از ترخیص مجددا بستری شدند. نمره کلی آمادگی ترخیص نوزادان نارس مورد مطالعه به طور متوسط 69/356/21 بود. آزمون من ویتنی نشان داد که تفاوت معنی داری از نظر نمره آمادگی ترخیص بین نوزادان بستری مجدد شده و نوزادان بدون بستری مجدد وجود دارد (001/0P<).
    نتیجه گیری
    آمادگی ترخیص، همبستگی قوی با بستری مجدد نوزادان نارس دارد، به طوری که با افزایش آمادگی ترخیص نوزاد و والدین، احتمال بستری مجدد نوزاد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: آمادگی ترخیص، بستری مجدد، نوزادان نارس
  • محمد جواد آزادچهر، مهدی رهگذر*، مسعود کریملو، محسن ادیب حاج باقری صفحات 46-55
    مقدمه
    تنوع علل مرگ در جوامع سالمندی بالاست. برای بررسی و تحلیل زمان تا مرگ سالمندان می توان از الگوهای مخاطرات رقابتی استفاده کرد. هدف از این مطالعه، شناسایی برخی عوامل موثر بر بقاء سالمندان مقیم سرای سالمند با استفاده از الگوی مفصل مخاطرات رقابتی با رویکرد بیزی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-طولی، اطلاعات مندرج در پرونده 510 سالمند پذیرش شده در مجتمع سالمندان گلابچی کاشان استخراج شد. برای شناسایی عوامل موثر بر زمان تا مرگ سالمندان، تشخیص های پزشکی مندرج در پرونده سالمندان مدنظر قرار گرفت. سپس الگوی مخاطرات رقابتی با استفاده از تابع مفصل کلایتون تحت رویکرد بیزی بر داده ها برازش شد و فواصل اطمینان بیزی (باورمند) برآورد گردید. از نرم افزار WinBugs برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    در بررسی الگوی تک متغیره با توجه به فواصل اطمینان بدست آمده، عوامل سن در آغاز پذیرش، فشار خون بالا، وجود سابقه بیماری قلبی در فامیل، سابقه سکته قلبی و سابقه سکته مغزی بر زمان تا مرگ سالمندان به علت بیماری های قلبی عروقی دارای اثری معنادار بودند. در الگوی چندگانه متغیرهای قرار داشتن در گروه سنی بین 75-90 سال در آغاز پذیرش ((HR=2.1; CI 95%= (1.26، 3.67) و سابقه سکته مغزی((HR=2; CI 95%= (1.28، 3.32) بر زمان تا مرگ سالمندان به علت بیماری های قلبی عروقی دارای اثری معنادار بودند.
    نتیجه گیری
    یکی از محاسن الگو سازی آماری، قابلیت تعمیم نتایج بدست آمده می باشد. با توجه به یافته های به دست آمده عوامل مهمی که زمان وقوع مرگ در سالمندان را تسریع می بخشند شناسایی شدند. لذا توصیه می شود در اقدامات درمانی و پیشگیرانه به منظور افزایش زمان بقا برای سالمندان عوامل مذکور نیز مدنظر قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سالمندی، بیماری قلبی عروقی، مخاطرات رقابتی، تابع مفصل، رویکرد بیزی
  • لیلا مختاری، عبدالله خرمی مارکانی*، زینب حبیب پور صفحات 56-64
    مقدمه
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان است که در صورت عدم تشخیص به موقع و عدم درمان منجر به مرگ خواهد شد. باورهای بهداشتی نقش مهمی در بروز رفتارهای بهداشتی افراد دارد. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی باورهای بهداشتی و رفتارهای تشخیص زودرس سرطان پستان در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر خوی در سال 1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، از بین مراکز بهداشتی شبکه بهداشت و درمان شهر خوی 8 مرکز به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب و 162 نفر از زنان مراجعه کننده به آن مراکز به عنوان نمونه وارد مطالعه شدند. داده ها توسط «مقیاس الگوی باورهای بهداشتی چمپیون(»CHBMS«(Champion’s Health Belief Model Scale جمع آوری شد. روایی محتوا با نظر خواهی از 10متخصص و پایایی به روش های آلفا کرونباخ و آزمون مجدد اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اکثر شرکت کنندگان در پژوهش، باورهای بهداشتی قوی در مورد فواید خودآزمایی پستان (82/7 درصد) و فواید ماموگرافی (65/4 درصد) داشتند. بین شغل (0/001>p)، سطح تحصیلات (0/04=P) و وضعیت تاهل (0/01=P) با انجام خودآزمایی پستان و بین سن (0/02=P) و انجام ماموگرافی همبستگی معنی دار آماری وجود داشت. همبستگی معنی دار آماری بین باورهای بهداشتی و رفتارهای تشخیص زودرس سرطان پستان وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با وجود باورهای بهداشتی قوی در نیمی از زنان، انجام رفتارهای تشخیص زودرس سرطان پستان انجام نشد. لذا آموزش همگانی و تشویق زنان بویژه زنان غیر شاغل، متاهل، کم سواد و جوان و نیز تدارک مکان مناسب برای انجام خودآزمایی پستان در مراکز بهداشتی درمانی ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، باورهای بهداشتی، خودآزمایی پستان، ماموگرافی
  • علی درویش پور کاخکی*، ژیلا عابدسعیدی، عباس عباس زاده صفحات 65-73
    مقدمه
    افزایش جمعیت سالمندان یک بحران است. بازنشستگی از کار و محدودیت فعالیت های اجتماعی مشکلی است که سالمندان با آن روبرو هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان مشارکت اجتماعی، موانع و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهر تهران صورت پذیرفته است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی-همبستگی است که بر روی 330 سالمند بالای 60 سال حاضر در پارک های مناطق مختلف شهر تهران در سال 1392 صورت پذیرفته است. در این پژوهش سالمندان به پرسشنامه های مشخصات فردی و «پرسشنامه مشارکت اجتماعی طرح بررسی سلامت جامعه کانادا» Canadian Community Health Survey (CCHS) –Social Participation«» پاسخ دادند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 20 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره مشارکت اجتماعی سالمندان (15.96 (±4.30) بود. 7/37 درصد از سالمندان تمایلی برای شرکت در فعالیت های اجتماعی نداشتند. مهمترین عوامل شامل هزینه ها (36 درصد)، بیماری (30 درصد) و مشکلات رفت و آمد (3/27 درصد) بود. سالمندان با سن پایین تر، مذکر، متاهل، دارای تحصیلات دانشگاهی و با تعداد فرزندان کمتر بطور معنی داری مشارکت اجتماعی بهتری داشتند (0/05>P).
    نتیجه گیری
    طبق یافته های مطالعه حاضر میزان مشارکت اجتماعی سالمندان پایین گزارش شد. لذا تدوین برنامه های جامع و عملیاتی به منظور افزایش درآمد، مدیریت بیماری ها و رفع مشکلات رفت و آمدی سالمندان با در نظر گرفتن سایر عوامل مرتبط برای بهبود وضعیت مشارکت اجتماعی سالمندان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، سالمندان
  • روح الله زابلی، زینب مالمون، مریم سید جوادی، سید حسام سیدین* صفحات 74-88
    مقدمه

    توزیع نابرابر سلامت در کشورهای درحال توسعه یکی از چالش های عمده نظام های سلامت است و این نابرابریمنجربه نابرابری در جایگاه اجتماعیو شرایط زندگی افرادشده و تلاشدولتهادر زمینه مداخلات اجتماعی را با شکست مواجه می نماید .هدف از این مطالعه توسعه الگوی مفهومی عوامل اجتماعی تعیین کننده نابرابری در سلامت بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضریک مطالعه کیفی بهروش تحلیل محتوا می باشد .مشارکت کنندگان در پژوهش را 33نفر از خبرگان در زمینه عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت تشکیلدادند .روش نمونه گیری هدفمند بود .برایجمعآوریداده های کیفی،مصاحبه نیمه ساختارمند انجام شد.تحلیل یافته ها با استفاده از روش تحلیلمحتوای هدایت شدهتحتنرم افزارNvivoصورت گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش 14درون مایه و 55زیردرون مایهبه عنوان عوامل تعیین کننده اجتماعی نابرابری در سلامت تبیین گردید .درون مایه ها عبارتند از حوادث و تصادفات، جایگاه اقتصادی و اجتماعی، سیاست های کلان اقتصادی،حاکمیت و رهبری، سیاست های اجتماعی، سیاست های عمومی،فرهنگ و ارزش های اجتماعی، حمایت اجتماعی، انسجام و ثروت اجتماعی، حاکمیت دینی، عوامل بین المللی، عوامل رفتاری و بیولوژیکی، عوامل روانی، سیستم سلامت و عوامل اجتماعی و جمعیتی.

    نتیجه گیری

    بخش اعظم نابرابری در توزیع سلامت قابل اجتناب است، چرا که از عوامل تعدیل پذیر مانند وضعیت اقتصادی، وضعیت آموزش، اشتغال و تسهیلات زندگینشات می گیرد .با توجه به رویکرد عوامل اجتماعی تعیین کننده سلامت، پیشنهاد می گردد تا در تدوین سیاست های اقتصادی و اجتماعی کلان کشور به آن توجه بیشتری گردد.کلید واژه ها :تعیین کننده های اجتماعی سلامت، نابرابری سلامت، تحلیل محتوی

    کلیدواژگان: تعیین کننده های اجتماعی سلامت، نابرابری سلامت، تحلیل محتوی
|
  • Khorasani P., Rassouli M.*, Zagheri-Tafreshi M., Parvizy S., Nasr Esfahani M Pages 1-6
    Introduction
    Documenting patient education (PE) in patient''s records is an important tool for validating educational interventions to support the legal rights of both patient and clinical experts. The aim of this study was development and evaluation of a structured «Patient Education Record» for complete documentation of PE process.
    Materials and Methods
    This methodological research، carried out in Alzahra University Hospital in Isfahan (2012 to 2014). Through organizing three groups of central، steering and feedback groups and purposeful sampling، 256 professionals and experts participated in this study. Two stages of development and evaluation of the form was conducted with gathering 24 series of primary participants'' feedbacks and viewpoints consisting 49 field notes، 11 interviews and 52 reports during 9 months pilot period accompanied with six series of secondary feedbacks. Qualitative content analysis was done for evaluation of advantages and inhibitors of the form until achieving data saturation and approval revised form.
    Findings
    Primary PE record، developed in a structured format with a header of patient''s profile، followed by four tables of educational services from admission to discharge time with 9 columns of subtitles for filling in full PE process through footnote abbreviations. Revised form developed during pilot period، consists fewer abbreviations with four tables of initial assessment as well as teaching records from admission to home care by both clinical professionals and physicians. Drugs considerations and recommendations transferred to discharge card. Education inhibitors consist of the complexity and disorientation of clinical professionals with primary form as well as lack of time، manpower، skill and educational media. Advantages of PE record for the organization، patients، and clinical experts were explained in two categories، six axial codes and 43 secondary codes.
    Conclusion
    «Patient Education Record»، facilitated complete documentation and implementation of PE process. The developed form would be useful for recording patients'' education in other hospitals
    Keywords: Patient education, Documentation, Evaluation, Records, Forms, Organizational innovation
  • Jorbonian A., Makarem A.*, Hosseini Ma, Bakhshi E Pages 17-26
    Introduction
    The concept of organizational citizenship behavior has attracted many researchers and managers. Behaviors can be due to one of the basic ways to increase the effectiveness of organizations. The aim of this study was to determine correlation between organizational commitment and organizational citizenship behavior in Tehran welfare staffs.
    Materials and Methods
    In This descriptive-correlation study، 100 people were selected through random sampling. Data were collected with، «Organizational Commitment Questionnaire» and «Organizational Citizenship Behavior». Content validity of the instruments was measured by opinion of 10 lecturers and reliability by using Cronbach''s alpha. To analyze the data، SPSS/21 was used.
    Findings
    Results show that there is a significant and positive relationship between organizational commitment and organizational citizenship behavior (P≤0. 01، r=0. 325). Also the dimensions of organizational citizenship behavior، altruism (P=0. 01)، civic virtue (P=0. 0) and conscientiousness (P=0. 003) have a significant and positive relationship with organizational commitment.
    Conclusion
    Increase of organizational commitment in welfare employees، has improved the citizenship behavior. Managers are recommended to develop organizational commitment، to implement appropriate programs in order to achieve organizational goals.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, Organizational commitment, Welfare
  • Ebrahimipour H., Vafaee-Najar A., Zomorrodi Niyat H.*, Emamian H Pages 27-36
    Introduction
    Using the organizational excellence models as a framework for evaluating the performance has been used by many leading organizations in the world. The aim of this study was to evaluate the performance of Bardaskan city health network by using the model of the European Foundation for Quality Management (EFQM).
    Materials and Methods
    In this descriptive study، 25 managers، officials and experts in Bardaskan Health Network، Iran، participated in year 2013. Data collection instrument، (Performa Approach) was based on the EFQM Model. Validity of the instrument was measured by content validity and reliability by test re- test. Score for each of the nine criteria according to RADAR logic was calculated. Collected data were analyzed by SPSS/16.
    Findings
    The total score of Bardaskan Health network was 211. 8 out of 1000. Enablers got 138. 5 and results 73. 3 points. Percentage scores for each of the nine criteria of the model was as follows: leadership 26%، strategy 34. 3%، employer 31. 1%، resource and partnership 30%، processes 21. 4%، customer results 6%، employer results 20. 7%، society results 16. 6% and key performance results 21. 7%. Strategy criteria have the most and customer criteria have the lowest score.
    Conclusion
    Bardaskan health network performance was evaluated as moderate low. More Focus to improve initiatives on the weakness area which has more effectiveness on the performance of the network is suggested.
    Keywords: Excellence Models, European Foundation of Quality Management (EFQM), Assessment of Performance, Health Network
  • Dashti E., Rassouli M.*, Khanali Mojen L., Puorhoseingholi A., Shirinabady Farahani A Pages 37-45
    Introduction
    Readmission is a potentially avoidable and costly outcome of hospital stay depends on several factors such as lack of patient and family''s discharge preparation. This study aims to determine the correlation between discharge preparations and readmission of preterm infants hospitalized in neonatal intensive care units of Shahid Beheshti University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    This descriptive correlational study was conducted among premature infants hospitalized in the neonatal intensive care units of three teaching hospitals affiliated to Shahid Beheshti University of Medical Sciences as the study population. Sample consisted of 245 premature infants admitted to the neonatal intensive care unit، selected using convenience method based on study entry criteria. At the time of discharge، demographic characteristics questionnaire، and «Discharge Preparation Checklist»، including 28 valid and reliable items، were completed. One month after discharge، hospital readmission of neonates were followed through contacting parents. Data were analyzed using SPSS/17.
    Findings
    97 infants (39. 6%) were re-admitted within one month after discharge. The discharge of preterm infants overall readiness scores were 21/56  3/69 averagely. There was a significant difference between neonate''s hospital readmission and discharge preparation score in Mann-Whitney test (P<0. 001).
    Conclusion
    Discharge preparation has a strong relation with premature infant''s readmission. In addition، to the baby''s condition at discharge، knowledge، ability and parents readiness at the time of discharge، has an effective role in preventing readmissions and its emotional and financial consequences for the infant and family. Planning for discharge and monitoring its implementation، would be an important step towards preventing readmission.
    Keywords: Discharge Preparation, Readmission, Premature Infant
  • Azadchehr Mj, *Rahgozar M., Karimloo M., Adib Haj Bageri M Pages 46-55
    Introduction
    Wide verity of causes of death exist in ageing societies. It is suitable to apply competing risk models in order to investigate and analyze time to death in the target population. The aim of this study was to identify some factors effective on survival of the elderly living in nursing home using Copula Competing Risk Model with Bayesian approach.
    Materials and Methods
    In a descriptive-longitudinal study، data were collected from 510 elderly’s medical documents in Kashan Golabchi elderly nursing home. To identify effective factors associated with time to death of the elderly، medical diagnosis of cause of death cited in elderly’s documents were considered. Later، Competing Risk Model using Clayton Copula Function based on Bayesian approach was fitted and Credible intervals were estimated. To analyze the data WinBugs Software was used.
    Findings
    In univariate analysis، being in the age at the beginning of reception، hypertension، family history of cardiovascular diseases، history of myocardial infarction، history of stroke were significant for time to death due to cardiovascular diseases in the elderly. In multivariate analysis، age group 75 to 90 years at the beginning of the reception (HR=2. 1; CI 95%= (1. 26، 3. 67)) and history of stroke (HR=2; CI 95%= (1. 28، 3. 32)) were significant for time to death due to cardiovascular diseases in the elderly.
    Conclusion
    One of the benefits of statistical modeling is the ability to generalize its results. According to the results، some crucial factors accelerating the time of death in elderly were identified. Therefore، it is highly recommended that، in therapeutic and preventive actions in order to increase the survival time for the elderly the significant studied factors should be considered.
    Keywords: Ageing, Cardiovascular diseases, Competing Risks, Copula Function, Bayesian approach
  • Mokhtari L., Khorami Markani A. *, Habibpoor Z Pages 56-64
    Introduction
    Breast cancer is the most common cancer in women in the absence of timely diagnosis and treatment which will lead to death. Health beliefs play an important role in the health behaviors of people. This study was carried out to determine correlation between health beliefs and breast cancer early detection behaviors among females referring to health centers in Khoy city.
    Materials and Methods
    In this descriptive-correlational study، 8 health centers from different parts of Khoy were selected by cluster sampling and 162 females were included in the study. Data was collected using Champion’s Health Belief Model Scale. Content Validity was measured through 10 experts'' opinion and reliability by measuring Cronbach alpha and test-retest. Data were analyzed by SPSS/16.
    Findings
    The majority of participants had strong health beliefs about the benefits of breast self-examination (82. 7%) and mammography (10. 5%). There was significant statistical correlation between job، educational level، marital status and BSE performance and between age and mammography (P<0. 05). There was no significant correlation between health beliefs and breast cancer early detection behaviors.
    Conclusion
    Although there was a strong health belief in women، early cancer detection behaviors was not performed. Therefore، educating and encouraging housewives، married، uneducated and adolescent women as well as providing a suitable place for breast examination in health centers are necessary.
    Keywords: Breast Cancer, Health Beliefs, Breast Self examination, Mammography
  • Darvishpoor Kakhki A.*, Abed Saeedi Zh, Abbaszadeh A Pages 65-73
    Introduction
    Increase of elderly population in the world is a critical issue. Retirement and limitation of social activity are some of the problems that elderly people face. Hence، this study was conducted to determine social participation، barriers and related factors in elderly people in Tehran.
    Materials and Methods
    This descriptive-correlational study was conducted on 330 elderly people above 60 years old in city of Tehran in 2014. Demographic characteristics questionnaire and “Canadian Community Health Survey (CCHS) - Social Participation” were used for data collection. The data were analyzed with SPSS/20.
    Findings
    The mean score of social participation was 15. 96 (±4. 30). Around 37. 7% of elderly people did not have any social participation. Factors associated with social participation included، cost of social activities (36%)، disease and illness (30%)، and transportation problems (27. 3%). The male elderly with low age، married، university educated، and low number of offspring’s had significantly better score of social participation (P< 0. 05).
    Conclusion
    Although social participation in elderly people was low، many of them did not have any social participation. Therefore، planning to increase the salary، managing disease or illnesses، reducing transportation issues and considering other associated factors are suggested to improve social participation in elderly people.
    Keywords: Social Participation, Aging
  • Zaboli R., Malmoon Z., Seyedjavadi M., Seyedin H.* Pages 74-88
    Introduction

    Unequal distribution of health in the developing countries is one of the main challenges of health systems. This leads to inequality in social status، living conditions and social interventions of the government''s efforts to fail. Current study aimed to develop a conceptual model of social determinants of health inequalities in Iran with a qualitative approach.

    Materials and Methods

    This study was a qualitative content analysis. The participants were consisted of 33 experts of social determinants of health field which were selected through purposive sampling. Semi-structured interview was used for data collections. Directed content analysis with Nvivo software was conducted.

    Findings

    This study resulted in 14 themes and 55 sub-themes as determinants of inequality on health in Iran. Main themes were disasters، socio-economic status، macroeconomic policies، leadership، social policies، public policies، culture and social values، social protection، social cohesion، religious، international factors، behavioural and biological factors، psychological factors، health system and socio demographic factors.

    Conclusion

    Inequalities in health can be avoidable due to its main determinants of economic status، education، employments. Hence social factors determining health approach، is suggested to formulate macro-economic and social policies in the country and it requires more attention.

    Keywords: Social determinants of health, Health inequality, Content analysis