فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1393)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 16، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • هاشم ندایی* صفحات 1-15
    یکی از ویژگی های منحصربه فرد سپاه پاسداران برخورداری از منابع انسانی متعهد و ایثارگر می باشد که با تکیه بر همین نیروی انسانی توانسته است نقش خود را در حفاظت از انقلاب و دست آورهای آن به خوبی ایفا نماید. هدف این مقاله عبارت است از: ارایه ی «اصول» تعلیم و تربیت کارکنان سپاه براساس دیدگاه مقام معظم رهبری و سوال کلی آن عبارت است از: اصول تعلیم و تربیت کارکنان سپاه بر اساس دیدگاه تربیتی مقام معظم رهبری کدامند؟ نوع پژوهش «بنیادی کاربردی» بوده و از روش «سندپژوهی» و «تحلیل محتوای کیفی» استفاده شده است. بر این اساس، نظریات مقام معظم رهبری در سه بعد ایمانی، اخلاقی، آموزشی دسته بندی گردید و اصول مستخرج از آنها در این سه بعد مورد بحث قرار گرفت. نتایج به دست آمده در رابطه با اصول تربیتی کارکنان سپاه، تحت سه عنوان به شرح زیر گنجانده شد: الف- حیطه ی دینی و اعتقادی ب- حیطه ی اخلاقی و معنوی ج- حیطه ی آموزشی و کاربردی.
    کلیدواژگان: مبانی، اصول تعلیم و تربیت، کارکنان سپاه، مقام معظم رهبری، منابع انسانی
  • حسن صراف جوشقانی*، حمیدرضا قربانزاده کریمی صفحات 17-38
    در این مقاله، با توجه به نقش منابع انسانی در مدیریت دانش به ارتباط سامانه های انگیزشی مانند حقوق و دستمزد در ارتقای دانش و لیاقت کارکنان پرداخته شده است. براین اساس، به طرح های پرداخت حقوق افزایشی به عنوان تحولی در طرح های سنتی پرداخت حقوق اشاره می شود؛ این طرح ها، با توجه به عملکرد تعیین شده در حوزه ی فعالیت های موجود، حقوق مکفی را به کارکنان پرداخت نموده که با سه رویکرد «سنتی، دانشی، لیاقتی» در سازمان های مختلف قابل اجراست. حقوق دانشی و حقوق لیاقتی – در مقایسه با حقوق سنتی- در سازمان های دانش محور رواج بیشتری دارند که در این مقاله مبانی نظری و اجرایی آنها تشریح و بررسی شده است. همچنین، شرایط استقرار، نحوه ی طراحی و پیاده سازی حقوق دانشی و نتایج به کارگیری آنها، الگوسازی شده و مورد تحلیل قرار گرفته است. برای همانندسازی با شرایط واقعی نیز مثال کاربردی از طراحی و پیاده سازی حقوق دانشی در یک کارخانه ی تولیدی، الگوسازی و ارایه شده است. به نظر می رسد الگوسازی مناسب پرداخت حقوق، در کنار سایر مولفه های الزامی مدیریت دانش، کلید اصلی خلق، گردآوری، اشاعه و تسهیم دانش با هدف ارتقای عملکرد و یادگیری کارکنان باشد.
    کلیدواژگان: حقوق دانشی، حقوق لیاقتی، نظام پرداخت حقوق، حقوق پایه، سازمان های دانشی
  • غلامحسین نیکوکار، محمد مهدوی مزده، سید جلال موسوی، یاسر علیدادی تلخستانی* صفحات 39-55
    تحقیق حاضر با هدف توسعه یک مدل بومی برای ارزیابی عملکرد کارکنان دانشی یکی از سازمان های دانش محور دفاعی ایران انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی تحلیلی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل 1100 نفر از کارکنان دانشی سازمان است که برای انتخاب نمونه 212 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه ای محقق ساخته بود که پایایی آن بر اساس آلفای کرونباخ 0.895 محاسبه و روایی آن با شیوه روایی صوری و محتوا مورد تایید قرار گرفت. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتیجه این تحقیق منجر به توسعه مدلی گردید که شامل چهار دسته فعالیت برای ارزیابی عملکرد کارکنان دانشی و 25 شاخص برای اندازه گیری این فعالیت ها می باشد. شاخص های مربوط به فعالیت های پژوهشی بیشترین وزن را به خود اختصاص دادند و فعالیت های علمی، آموزشی و اجرایی به ترتیب در رده های بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: کارکنان دانشی، ارزیابی عملکرد، بهرهوری، مدیریت دانش، تحلیل عاملی تاییدی
  • غلامعلی طبرسا، اسدالله طاهری*، محمد یزدانی زیارت صفحات 57-77
    منابع انسانی مهم ترین دارایی سازمان ها به حساب می آید، و بنابراین لازم است که سازوکاری قانونمند برای اندازه گیری و ثبت حساب دارایی منابع انسانی شناسایی گردد. در این تحقیق تلاش شده است تا موانع به کارگیری سامانه ی حسابداری منابع انسانی در دیوان محاسبات کل کشور مورد بررسی قرار گیرد. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و با توجه به ماهیت موضوع و اهداف پژوهش، تحقیقی اکتشافی توصیفی به شمار می رود. جامعه ی آماری این تحقیق شامل کلیه ی مدیران، حسابرسان، سرحسابرس و سرحسابرسان ارشد دیوان محاسبات کل کشور می باشند. برای اجرای این پژوهش، تعداد 67 نفر از جامعه ی آماری به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها، از پرسش نامه ی محقق ساخته ای با پایایی 82 درصد، استفاده شده است داده های به دست آمده به وسیله ی آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته اند. نتایج نشان داد که ناآگاهی مدیران، نبود معیاری مبنی بر تاکید بر به کارگیری سامانه ی حسابداری منابع انسانی، ناآگاهی حسابداران، عدم ارایه ی آموزش کافی در دانشکده های حسابداری و مدیریت و مشکلات پیاده سازی، مانع به کارگیری سامانه ی حسابداری منابع انسانی در دیوان محاسبات کل کشور بوده اند.
    کلیدواژگان: حسابداری منابع انسانی، دارایی های انسانی، ارزش یابی دارایی های انسانی، هزینه های منابع انسانی، سامانه ی حسابداری منابع انسانی
  • جبار باباشاهی*، سلیمان احمدزاده، حسین شریعت، مهدی افخمی اردکانی صفحات 79-97
    انعطاف منابع انسانی با توسعه ی قابلیت های سرمایه های انسانی و تجهیز بهتر کارکنان، تسهیل فرایندهای مدیریت منابع انسانی و فراهم آوردن قابلیت انطباق کارکنان با تقاضاهای متعدد و در حال تغییر، زمینه ی پیش گیری از تحلیل رفتگی آنان را فراهم می کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی چگونگی پیش گیری از تحلیل رفتگی منابع انسانی از منظر ویژگی های شخصیتی و با نگاهی به ابتکارات مدیریت منابع انسانی می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه است. جامعه ی آماری پژوهش، کارکنان ستاد وزارت راه و شهرسازی می باشد. روش انجام پژوهش، از نوع توصیفی همبستگی و مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. نتایج نشان می دهد که بین انعطاف کارکردی با خودباوری و انعطاف مهارتی با کانون واپایش درونی، رابطه ی مثبت و معنادار وجود دارد. ضمن آنکه بین انعطاف کارکردی و انعطاف رفتاری با کانون واپایش درونی رابطه ای معنادار مشاهده نشد. درنهایت اینکه، بین دو بعد شخصیتی کانون واپایش درونی و خودباوری با تحلیل رفتگی، رابطه ی منفی و معنادار وجود دارد
    کلیدواژگان: تحلیل رفتگی، انعطاف منابع انسانی، کانون واپایش درونی، خودباوری
  • ناصر عسگری*، فضل الله زارع پور نصیرآبادی، رویا رزاقی صفحات 99-122
    توسعه ی یادگیری سازمانی به وجود شرایط و زمینه ای مناسب نیاز دارد. در این میان، نقش عوامل انسانی اجتماعی در ایجاد سازمان یادگیرنده بسیار تعیین کننده است. شناخت بهتر نقش رهبری و رهبری تسهیل کننده ی یادگیری سازمانی می تواند به ایجاد آمادگی لازم برای توسعه ی سازمان یادگیرنده کمک کند. از این رو، در پژوهش حاضر به بررسی نقش رهبری تحول گرا در توسعه ی یادگیری سازمانی پرداخته می شود و رابطه ی بین پنج بعد اصلی رهبری تحول گرا (شناخت شخصی، ترغیب ذهنی، رهبری حمایتی، ارتباطات الهام بخش و تبیین چشم انداز) با شش بعد یادگیری سازمانی در سه لایه فردی، گروهی و سازمانی بررسی می شود. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. قلمرو آماری آن نیز شامل مدیران شرکت های پتروشیمی و شرکت های مهندسی مشاور و ساخت و نصب پتروشیمی کشور (950 نفر) است که با نمونه گیری تصادفی انجام شده و 295 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج تحلیل داده ها با کمک الگوی معادلات ساختاری نشان می دهند که رهبری تحول آفرین و همه ی ابعاد آن تاثیر مستقیم و قابل توجهی بر توسعه ی سازمان یادگیرنده دارند و رهبری تحول آفرین می تواند زمینه ی اجتماعی مناسبی برای توسعه ی یادگیری سازمانی فراهم سازد.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، سازمان یادگیرنده، یادگیری مستمر، رهبری تحول آفرین
  • لیلا فروغی*، داوود حسین پور صفحات 123-139
    در عصر اطلاعات و ارتباطات بیش از هر زمان دیگری ثابت شده است که رشد و توسعه ی رقابت سازمانی و در پی آن توسعه ی یک جامعه و کشور، درگرو درک و استفاده ی صحیح از سرمایه ی فکری است. سرمایه هایی که به علت محدودیت منابع فیزیکی، رویکردها و رویه های ارزش افزا را در جهت تعالی سازمان به وجود می آورند، و در کنار راهبرد جذب منابع انسانی بر کارآیی و اثربخشی فعالیت های سازمان می افزایند و در جهت هدف توسعه ی عملکرد رقابتی سازمان حرکت می کنند. این تحقیق، از نوع کاربردی و روش تحقیق پیمایشی است. جامعه ی تحقیق مجموعه ی مدیران و کارشناسان شرکت فولاد آلیاژی ایران/ یزد هستند. از ابزار پرسش نامه به منظور گردآوری داده ها استفاده شده و با استفاده از نرم افزار SPSS18 و AMOS16به تحلیل داده ها پرداخته است. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش رگرسیون و تحلیل مسیر نشان داد که سرمایه ی فکری به طور مستقیم بر توسعه ی عملکرد رقابتی اثر ندارد و ازطریق راهبرد جذب منابع انسانی رابطه و اثر سرمایه ی فکری بر توسعه ی عملکرد رقابتی تعدیل می گردد. همچنین، نتایج نشان داد که سرمایه ی فکری بر راهبرد جذب منابع انسانی اثر دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه ی فکری، راهبرد جذب منابع انسانی، توسعه ی عملکرد رقابتی
  • موسی مهدوی*، جواد عاشوری صفحات 141-162
    مدیریت منابع انسانی دربرگیرنده ی فعالیت هایی همچون جذب، انتخاب، نگه داشت، و بهبود نیروی کار به منظور دست یابی به اهداف فردی و سازمانی است. سامانه های اطلاعاتی منابع انسانی، ترکیبی از مدیریت منابع انسانی و بانک های اطلاعاتی است. این فناوری، سامانه ای است که به منظور دست یابی، حفظ، ویرایش، کاوش، بازیابی و توزیع اطلاعات مربوط به منابع انسانی به کار می رود. سامانه های اطلاعاتی منابع انسانی، معمولا بخشی از سامانه ی اطلاعاتی اصلی سازمان است که بخش های دیگری مانند: حسابداری، تولید و بازاریابی را نیز پوشش می دهد. در این پژوهش، اثرات ابعاد کارکردی، ارتباطی و تحولی سامانه های اطلاعاتی منابع انسانی (HRIS) بر سازمان های دولتی شناسایی شده و در ادامه، میزان تحقق آنها در بخش دولتی ایران مورد ارزیابی قرار می گیرد. برای شناسایی ابعاد، از ادبیات تحقیق و همچنین نظر خبرگان و برای ارزیابی تحقق آنها در بخش دولتی ایران از دیدگاه مدیران منابع انسانی سازمان های دولتی استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که تاکید بر مزایای کارکردی به کارگیری سامانه های اطلاعاتی منابع انسانی می تواند گمراه کننده باشد؛ زیرا، مزایای اصلی پیاده سازی آن در جنبه های ارتباطی و تحولی آن نهفته است.
    کلیدواژگان: سامانه های اطلاعاتی، سامانه های اطلاعاتی منابع انسانی، سازمان های دولتی ایران
  • حسین صفری، محمدرضا فتحی* صفحات 163-184
    هدف تحقیق حاضر تدوین و اولویت بندی راهبرد های مدیریت منابع انسانی شرکت گاز استان تهران است. ابتدا به کمک فنون تدوین راهبرد، مهم ترین عوامل اثر گذار داخلی و خارجی شناسایی شد و با استفاده از ماتریس نقاط قوت وضعف، فرصت ها و تهدیدها، راهبرد های اولیه ی سازمانی تدوین شدند. برای تجزیه وتحلیل کمی SWOT و در نظر گرفتن وابستگی های ممکن میان عوامل، از روش فرایند تحلیل شبکه ای استفاده شد. وابستگی های ممکن میان عوامل SWOT، وزن های عوامل راهبردی، وزن های عوامل فرعی و اولویت های راهبرد های جایگزین را تحت تاثیر قرار می دهند.نتیجه ی پژوهش، تدوین و شناسایی اولویت های راهبرد ی مدیریت منابع انسانی با استفاده از تلفیق فنون SWOT و ANP وAHP می باشد. براساس نتایج تحقیق، راهبرد بهره گیری از روش های اصولی، علمی و نوین جذب و گزینش در فرایند استخدام نسبت به سایر راهبرد های تدوین شده، دارای اهمیت بیشتری است
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، برنامه ریزی راهبردی، فرایند تحلیل شبکه ای
  • محمدرضا سلطانی* صفحات 185-214
    هدف تحقیق حاضر، بررسی و ارزیابی شکلی و محتوایی مقالات مجله ی پژوهش های مدیریت منابع انسانی است. پژوهش حاضر، از نوع کیفی و مبتنی بر تحلیل محتوا است و از رویکرد توصیفی-تحلیلی برای توصیف و ارزیابی محتوای مقالات جامعه ی هدف استفاده شده است. جامعه ی آماری این تحقیق، 1408 مقاله ی رسیده به دفتر فصلنامه و 102 مقاله ی چاپ شده در 14 شماره ی فصلنامه ی پژوهش های مدیریت منابع انسانی تا پایان سال 1392را دربر می گیرد. نتایج، نشان می دهد که در بیشتر پژوهش ها (62/68 درصد) از روش تحقیق کمی بر پایه ی پیمایش استفاده شده است. سازمان یا شرکت با 90/54 درصد (56 مورد) بالاترین میزان سطح تحلیل در مطالعات و تحقیقات مدیریت منابع انسانی بوده است. بیشتر مطالعات، بر روی کارکنان سازمان ها (43/28 درصد) صورت گرفته است. در اغلب پژوهش ها (68/65 درصد) برای گردآوری داده ها، از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. بیش از 60 درصد از مقالات ثبت شده در مجله، به موضوعاتی اختصاص داشته اند که با اهداف مجله رابطه ای نداشته و در برخی از موضوعات مهم و تخصصی مدیریت منابع انسانی، مقاله ای دریافت نشده است. بازنگری در برخی از سیاست های مجله و اصلاح جهت گیری ها بر پایه ی آموزه های دینی، اندیشه های حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری، آینده پژوهی و مدیریت جهادی از ضرورت هایی است که یافته های تحقیق بر آن تاکید دارد.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، پژوهش های مدیریت منابع انسانی، رویکرد توصیفی، تحلیلی
  • ترجمه چکیده مقاله ها به عربی
    غلامحسین باقری مهیاری صفحه 215
|
  • Pages 1-15
    Having committed employees is one of the most important characteristics of Sepah، for which، it has been able to perform its responsibilities in protecting the Islamic revolution and its outcomes wonderfully. This research is intended to identify the principles of Sepah’s education based on the opinions of the supreme leader of the Islamic revolution. The main question is this: ‘What are the principles of Sepah’s education according to the supreme leader’s views? ’ This is a basic applied research conducted by item analysis documents analysis. Accordingly، the opinions of the Supreme Leader were classified into three dimensions including faith، ethics and education. The attained principles were discussed in these three dimensions. The results related to Sepah’s employees education were put into three fields including religion and faith، ethics and spirituality، education and application
    Keywords: Bases, Principles of Education, Sepah's Employees, the Supreme Leader, Human Resource
  • Pages 17-38
    Due to the effect of human resource on knowledge management، this research is intended to explain the effect of motivating systems such as salary and wage on promoting employees’ knowledge and competence. Accordingly، the plan of constant increase in payment is regarded as a great change in traditional payment plans. According to the certain performance in the existing fields، this plan can be employed to provide enough salary for government employees by considering three factors: traditions، knowledge، and competence. Payment on the basis of knowledge and competence، compared to tradition، is more common in knowledge oriented organizations. The theoretical and practical bases of this approach are explained in this article. The condition for the establishment، the way to design، and making use of payment according to knowledge are presented and analyzed in the models. In order to adapt the model with the real situation، the knowledge based salary design was put into practice in a manufacturing factory. The results indicated that having an appropriate model for payment، among other necessary elements of knowledge management، is the main key for creation، collection، dissemination، and sharing of knowledge aiming at promotion of employees’ learning and performance
    Keywords: Knowledge Payment, Competence Based Payment, Payment System, Basic Payment, Knowledge Organizations
  • Pages 39-55
    This research is intended to develop a native model for appraising the performance of a knowledge employees of a knowledge based defense organization in Tehran. This is an applied research which follows a descriptive analytic correlational method. The research population include 1100 employees of the organization from whom 212 employees are selected as sample group through stratified random sampling. A researcher-made questionnaire with a reliability of 0/895 Cronbach’s Alfa was used to collect data. The face validity and content validity of the questionnaire was confirmed. Factor analysis was employed to analyse the data. The research resulted in a model with four groups of activities and 25 indicators for their assessment. The indicators relating to research activities were the highest. Scientific، educational، and administrative activities occupied the next grades respectively.
    Keywords: Knowledge Employees, Performance Appraisal, Productivity, Knowledge Management, Confirmatory Factor Analysis
  • Pages 57-77
    Human resources are the most important capital of organizations. Hence، it is necessary to have a certain mechanism for assessing and recording human resource capital. This research is intended to find out the problems of applying human resource accounting in the Supreme Audit Court. This is an applied research which follows a descriptive exploratory goal. The research population includes all of the managers، auditors، chief auditors، and master chief auditors of the Supreme Audit Court. 67 people were selected as the research sample group by random sampling method. A researcher-made questionnaire with a reliability of 82 percent was employed to collect data. The data was analysed by descriptive and inferential statistics. The results indicated that unawareness of the managers، lack of standards focusing on the use of human resource accounting system، unawareness of the auditors، deficiency of education at management and accounting، and problems relating to implementation are effective hindrances in the way of using employing human resource accounting in the Supreme Audit Court.
    Keywords: Human Resource Accounting, Human Resource Capital, Assessment of Human Capital, Human Resource Costs, Accounting Systems
  • Pages 79-97
    The flexibility of human resource along with development of employees’ competence and providing them with more facilities، simplifying human resource management processes، and providing the situation for the employees to adapt with various changing requirements، will protect human resources from job burnout. The main purpose of this study is to consider how it possible to prevent job burnout of human resources with regard to personal traits and managerial human resource innovations. Questionnaires were employed to collect data. The research population included all the employees at the headquarter of the ministry of road and urban development. This correlational research followed a descriptive method based on structural equation model، (SEM). The results indicated that there are significant relationship between performance flexibility and self-esteem، and between skill flexibility and internal control. There is also a significant relationship between performance flexibility and behavioural flexibility، and the central internal control. Finally there is a negative relationship between personality internal control and self-esteem، and job burnout.
    Keywords: Job Burnout, Human Resource Burnout, Central Internal Control, Self, Esteem
  • Pages 99-122
    The devilment of organizational learning requires proper situation and provisions. The role of human resources in developing learning organizations are quite vital. Understanding the role of leadership and facilitating leadership of learning organizations can provide a ready situation for developing leaning organizations. Therefore، this research is intended to study the role of leadership in the development of learning organizations. The relationship between five dimensions of transformational leadership، including personal understanding، mental motivation، supportive leadership، inspiring communication، and explanation of the vision) were compared with six dimensions of leering at three individual، group، and organizational levels. The research population included the managers of petrochemical companies، consulting engineers، and petrochemical construction engineering companies (950 people) among whom 295 people were selected as sample group. The results indicated transformational leadership with all of its components are significantly effective in the development of learning organization. Transformational leadership can provide a proper social situation for learning organizations.
    Keywords: Organizational Learning, Learning Organizations, Constant Learning, Transformational Leadership
  • Pages 123-139
    It is obvious in the era of information and technology، more than ever، that the development and progress of organizational competition، and each society and nation as well، is due to correct employment of thought capital. Because of the limitation of physical resources، this kind of capital can present value increasing approaches and processes for the excellence of the organization. Along with proper attraction strategies، it can increase the effectiveness and competency of the organizations and add to its competitive advantage. This is an applied research which follows survey method. The research population includes the employees of Iran/Yazd steel alloy. Questionnaires are used to collect data، and SPSS and AMOS6 software are used for data analysis. The results of regression and path analysis indicated that there is no direct relationship thought capital and development of competitive performance. This relationship is moderated by human resource attraction strategies. The results also indicated that thought capital is effective in human resource attraction strategy
    Keywords: Thought Capital, Human Resource Attraction Strategy, Competitive Performance Development
  • Pages 141-162
    Human resource management encompasses activities such as attraction، maintenance، and improvement of work force to achieve individual and organizational goals. Human resource information systems are combinations of human resource management and databanks. This is a technology for attraction، maintenance، editing، investigation، reviving and distribution of human resources. Human resource information systems are part of main information system of the organization which covers other parts such as accounting، production and marketing. In this research، the effect of performance، communicative، and transformational dimensions of human resource information system (HRIS) are identified and their implementations are assessed. The research literature as well as the opinions of the experts are analysed to identify the dimensions of the issue. For the assessment of their implementation، the opinions of the public administrators are used. The results show that emphasizing on the performance advantage of applying human resource information systems can be misleading، because their main advantage of their implementation is due to their communicative and transformational dimensions
    Keywords: Information Systems, Human Resource Information Systems (HRIS), Public Organizations in Iran
  • Pages 163-184
    This research is mainly intended to design and prioritize human resource strategies of Tehran Gas Company. The main internal and external factors were firs identified by research design techniques. Using the matrix of strength، weakness، opportunities and threats، the primary organizational strategies were designed. Network analysis was employed for quantitative analysis of SWOT and possible dependence of the factors. Possible dependence of SWOT factors affect the weight of peripheral factors and the priority of alternative strategies. The research resulted in designing and prioritizing human resource strategies by combining SWOT، ANP and AHP techniques. The results indicated that employing reasonable، scientific and modern methods in human resource employment strategies is more important than other strategies.
    Keywords: Human Resource Management, Strategic Programming, Network Analysis Process
  • Pages 185-214
    This research paper is intended to the formal and content analysis of the articles of human resource journal. This is qualitative research applying content analysis. It follows a descriptive-analytic method for explaining the content of the articles in the target population. The research population includes 1408 delivered and 102 printed articles in the 14 issueeywords: s of the journal until 1392. The results show that most articles (68/62 percent) have applied quantitative methods through survey studies using questionnaires. Organisations or companies have been the subject of 54/9 percent (56 cases) articles which indicate the highest research level. Most researchers have selected the employees as subjects (28/43 percent). Questionnaires have been used to collect data in most of the researches (65/68 percent). More than 60 percent of the articles are irrelevant to the main objectives of the journal. In some important especial issues no article was found. The research findings indicate that the general diplomacy of the journal has to be changed and it is necessary to consider religious teachings، thought of Imam Khomeini and the supreme leader، futurology، and Jihadi management
    Keywords: Human Resource, Quarterly, Human Resource Management Researches, Content Analysis