فهرست مطالب

نشریه میکروبیولوژی دامپزشکی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 28، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیده الهام رضاتوفیقی، مریم ابراهیمیان، پریناز لردی فر، ندا مهرآور، سید منصور سیرنژاد صفحات 1-8
    در این مطالعه فعالیت ضدویروسی چهار گیاه لیمو، بابونه، موسیر و گل سرخ روی ویروس بیماری نیوکاسل بررسی شد. بدین منظور عصاره این گیاهان آماده و با ویروس مجاور گردید. EID50 ویروس و ترکیب عصاره- ویروس به طور جداگانه برای هر گیاه با کمک روشReed و Muench محاسبه گردید. برای اندازه گیری توانایی ضدویروسی عصاره ها، اختلاف تیتر ویروس شاهد با ویروس مجاور شده با عصاره محاسبه و به صورت درصد مهاری بیان گردید. در این مطالعه لیمو بیشترین خاصیت ضدویروسی را داشت و توانست تا 100 برابر از قدرت ویروس بکاهد. بابونه و موسیر به ترتیب 8/3و 5/40 برابر از قدرت ویروس کاستند اما گل سرخ هیچ اثر ضدویروسی را نشان نداد. به این ترتیب سه گیاه از چهار گیاه مورد آزمایش روی ویروس موثر واقع شدند.
    کلیدواژگان: فعالیت ضدویروسی، لیمو، بابونه، موسیر، گل سرخ، ویروس بیماری نیوکاسل
  • علیرضا سازمند، مسعودرضا صیفی آباد شاپوری، سید حسین حکمتی مقدم صفحات 9-16
    به منظور بررسی سرواپیزئوتولوژیک آلودگی شترهای یک کوهانه استان یزد با هرپس ویروس تیپ 1 گاوی، 50 نفر شتر تحت بررسی قرار گرفتند. سرم ها با استفاده از روش خنثی سازی ویروس جهت جستجوی آنتی بادی علیه این ویروس مورد آزمایش قرار گرفتند. براساس نتایج به دست آمده، هیچ یک از شترهای مورد بررسی دارای سرم مثبت نبودند. مطالعه ی حاضر نخستین تلاش جهت یافتن هرپس ویروس درسرم شترهای ایران است. جهت پی بردن به اهمیت این بیماری در کشور، بررسی های بیشتر در نواحی مختلف ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شتر، هرپس ویروس تیپ 1 گاو، سرواپیزوئوتولوژی، یزد
  • اوستا صدرزاده، سید مصطفی پیغمبری، جواد اشرفی هلان صفحات 17-26
    روش ترجیحی برای بهره مندی از مزایای واکسن های کمپلکس ایمنی، تزریق به داخل تخم مرغ جنین دار است که مستلزم در اختیارداشتن دستگاه های بسیار پیشرفته تزریق می باشد و امکان استفاده از آنها هنوز بطور گسترده فراهم نیست. در این مطالعه عملکرد یک واکسن کمپلکس ایمنی برای بیماری بورس عفونی بدنبال استفاده به روش تزریق داخل تخم مرغی در روز 18 جنینی و تزریق زیرجلدی در روز تفریخ با بررسی چهار شاخص: میانگین وزن پایانی، پاسخ پادتن، نسبت وزن بورس به وزن بدن و نمره جراحات میکروسکوپیک بورس فابریسیوس مقایسه شده است. روش استفاده از واکسن در القاء پاسخ پادتن در نوبت های متوالی عیارسنجی الیزا به جز در 18 و 25 روزگی تفاوت آماری معنی داری را بین دو گروه موجب نگردید. ویروس واکسن در نمونه های 32 روزگی و پس از آن، در گروه های واکسینه بدون درنظرگرفتن روش استفاده، در مقایسه با گروه کنترل موجب کاهش معنی دار (05/0 P) در نسبت وزن بورس فابریسیوس به وزن بدن شد، اما تفاوت این نسبت بین دو گروه واکسینه در تمامی نوبت های نمونه گیری معنی دار نبود. بررسی آسیب شناسی ریزبینی نمونه های فراوری شده بورس فابریسیوس در اکثر نوبت های نمونه گیری تفاوت معنی داری (05/0 P) را در نمره جراحات ریزبینی بین گروه های واکسینه با گروه کنترل نشان داد. اما این تفاوت در دو گروه واکسینه، بجز در نمونه های 8 روزگی معنی دار نبود (05/0P>). مقادیر وزن به دست آمده در پایان مطالعه بین دو گروه واکسینه و نیز بین آنها با گروه کنترل تفاوت آماری معنی داری نشان داد (05/0 P). از این مطالعه می توان نتیجه گرفت که واکسیناسیون به روش تزریق زیرجلدی در روز تفریخ می تواند با حفظ عملکرد واکسن کمپلکس ایمنی، بعنوان جایگزینی برای روش تزریق داخل جنینی آن باشد.
    کلیدواژگان: واکسن کمپلکس ایمنی، جوجه های گوشتی، تزریق زیرجلدی، تزریق داخل جنینی
  • اسماعیل فلاح، شهربانو نادری، حسین ناظمیه، احمد بازمانی، ژاله برار، مجید خان محمدی صفحات 27-35
    لیشمانیا اینفانتوم مسئول ایجاد لیشمانیازیس احشایی می باشد، این بیماری مشکل بهداشتی بیش از 88 کشور جهان می باشد. داروهایی که برای درمان لیشمانیازیس استفاده می شود، یا دارای عوارض جانبی نامطلوب می باشند و یا اینکه موثر نیستند. بنابراین با توجه به شیوع این بیماری در اغلب مناطق جهان، تولید دارویی موثر، بی خطر و ارزان قیمت احساس می گردد. گونه های مختلف گیاه کما خاصیت آنتی باکتریال، ضدقارچ وضدلیشمانیایی دارند. اما تاکنون مطالعه ای در مورد تاثیرعصاره های گیاهان کمای خویی و کمای دشتی (Ferula rigidula و F. szowitsiana) روی پروماستیگوت انگل لیشمانیا اینفانتوم صورت نگرفته است. دو گونه گیاه فرولا بومی استان آذربایجان شرقی جمع آوری و عصاره های دی کلرومتانی و متانولی آنها تهیه گردید. پروماستیگوت های لیشمانیا اینفانتوم در محیط کشت 1640- RPMIدر شرایط In vitro کشت داده شدند و تاثیر عصاره های ذکر شده روی رشد و بقای پروماستیگوت های لیشمانیا اینفانتوم با لام نئوبار اندازه گیری شد. عصاره متانولی هر دو گونه گیاه فرولا در غلظت های مختلف، رشد پروماستیگوت های لیشمانیا اینفانتوم را وابسته به دوز مهار کرد. براساس نتایج حاصل از این مطالعه، گونه های rigidulal. F و F. szowitsiana بومی کشور نشان داد که گیاهان مناسبی برای بررسی خاصیت ضدلیشمانیایی در شرایط آزمایشگاهی هستند. لذا بررسی بیشتر و شناسایی ترکیبات موثر موجود در عصاره متانولی دو گونه بررسی شده لازم می باشد.
    کلیدواژگان: گیاه کما، لیشمانیا اینفانتوم، پروماستیگوت
  • رحیم قدیمی پور، ایرج خلیلی، علی آمقی، محمد مجید ابراهیمی، مسعود قربانپور، سعید صدیق اعتماد، بهراد زندیه صفحات 37-44
    به منظور تهیه واکسن های غیرفعال، عوامل پاتوژن باید بوسیله مواد شیمیایی مختلف غیرفعال گردند. امروزه بیشتر واکسن های ویروسی غیرفعال در کشور ما بوسیله تاثیر فرمالین بر ویروس تهیه می شوند. با توجه به اهمیت عواملی مانند غلظت فرمالین، مدت زمان غیرفعال سازی، دمای انکوباسیون و شرایط لرزش در پروسه غیرفعال سازی ویروس آنفلوانزا و نیز برای ارتقاء کیفی واکسن نهایی، بهینه کردن شرایط موثر بر غیرفعال سازی ضروری به نظر می رسد. بدین منظور بعد از تهیه و تیترسنجی ویروس سویه واکسینال آنفلوانزا (H9N2)، آنرا با استفاده از غلظت های 05/0، 075/0، 1/0، 125/0، 15/0 و 2/0 درصد فرمالین در دماهای 25، 30، 35، 37 و 39 درجه سانتیگراد و زمان های 12، 16 و 21 ساعت و نیز شرایط لرزش و عدم لرزش در طول پروسه، بصورت خوشه ایتقسیم نمودیم. چهار گروه شاهد جهت کنترل متغیرهای مختلف در نظر گرفته شدند. بعد از انجام آزمایشات، نمونه های اخذ شده از همه گروه ها توسط تست غیرفعال شدگی (IT) و تست هماگلوتیناسیون (HA) ارزیابی گردیدند. کلیه آزمایشات فوق در سه دوره تکرار شدند. بر اساس نتایج اخذ شده، غلظت 05/0 درصد فرمالین در حرارت 37 درجه سانتیگراد و زمان انکوباسیون 12 ساعت ویروس را بصورت بهینه غیرفعال نمود. همچنین عملیات لرزاندن تاثیر معنی داری بر روند غیرفعال سازی نداشته است. بر اساس یافته های این تحقیق، عملیات غیرفعال سازی در شرایط مختلف تحت آزمایش تاثیر معنی داری بر تیتر HA ویروس، بلافاصله بعد از غیرفعال سازی، نداشته است. لذا در روند تولید واکسن غیرفعال آنفلوانزا، استفاده از شرایط بهینه فوق جهت غیرفعال سازی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: غیرفعال سازی، آنفلوانزای H9N2 طیور، فرمالین، واکسن آنفلوانزا
  • سیاوش مکتبی، محمد رحیم حاجی حاجیکلایی، مسعود قربانپور، محمد کاظمی ورنامخواستی صفحات 45-55
    در بررسی حاضر، مواد خوراکی مورد استفاده در گاوداری های شیری سنتی اهواز مورد مطالعه قرارگرفت و میزان آلودگی به آفلاتوکسین B1 در 88 نمونه خوراک دام مصرفی شامل تفاله نیشکر، سبوس برنج، آرد گندم، مخلوط کنسانتره، کاه و علوفه سبز در فصل تایستان و زمستان به وسیله روش الیزا اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که از مجموع 88 نمونه مورد بررسی، میزان AFB1 در 5 نمونه (68/5%)، بالاتر از حد مجاز سازمان ملی استاندارد ایران μg/Kg)10(می باشد. از این تعداد، 3 نمونه مربوط به سبوس با مقدار 2/67، 2/27و 6/49، 1 نمونه مربوط به کنسانتره با 112 و 1 نمونه مربوط به تفاله نیشکر با 53/15 میکروگرم در هر کیلوگرم آفلاتوکسین می باشند. بررسی های آماری نشان داد که علیرغم اینکه در ناحیه اهواز میانگین آلودگی به AFB1 در خوراک دام در فصل تابستان اندکی بیشتر از فصل زمستان است اما این تفاوت معنی دار نمی باشد (P>0.05). در فصل تابستان، کنسانتره و تفاله نیشکر عامل مهم آلودگی خوراک دام به AFB1 است در حالی که در فصل زمستان سبوس برنج عامل آلودگی محسوب می گردد. آموزش و ارائه توصیه های لازم به دامداران می تواند در حذف و یا کاهش میزان آفلاتوکسین B1 در خوراک دام و به طبع آن کاهش AFM1 در شیرهای تولیدی منطقه کمک نماید.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، خوراک دام، گاو شیری، آلودگی، اهواز
  • پرستو یوسفی، مهدی سلطانی، محمد طاهری، رامین مظاهری نژاد فرد صفحات 57-64
    پرورش آبزیان یکی از صنایع مهم جهان بشمار می رود. افزایش تولید و کاهش تلفات از اهداف اساسی این صنعت محسوب می شود. در این راستا، استفاده از محرک های ایمنی به عنوان یک راهکار پیشگیرانه در جهت کاهش عفونت های ناشی از پاتوژن ها شناخته شده است. در این پژوهش جلبک اسپیرولینا (Spirulina platensis) به دلیل ماهیت تحریک دستگاه ایمنی به عنوان مکمل غذایی در ماهی کپور مورد استفاده قرار گرفته است بطور خلاصه، تاثیر تجویز خوراکی 5، 10 و 15 گرم جلبک اسپیرولینا به ازائ هر کیلوگرم جیره به مدت دو هفته بر روی پروتئین تام و الکتروفورز پروتئین های سرم 100عدد ماهی کپور (Cyprinus carpio) بررسی شد. نتایج شامل افزایش پروتئین تام در گروه های تیمار 5 و 15 گرم جلبک (هفته اول) نسبت به گروه کنترل بود. همچنین در الکتروفورز پروتئین های سرمی، افزایش معنی دار آلفاگلبولین در گروه های 5، 10 و 15 گرم جلبک (هفته دوم)، گاماگلبولین در گروه 15 گرم جلبک (هفته اول) نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. بطور کل نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف خوراکی اسپیرولینا در ماهی کپور موجب افزایش پروتئین تام و برخی از اجزای پروتئین های سرم از جمله گاماگلبولین می گردد.
    کلیدواژگان: اسپیرولینا، ماهی کپور، محرک ایمنی، پروتئین های سرمی، الکتروفورز
  • امیر بهداد، عبدالله عراقی سوره صفحات 65-73
    پژوهش حاضر به منظور شناسایی قارچ های جدا شده از کیسه ملتحمه چشم اسب ترکمن (یموت) سالم و تعیین اثر سن و جنس میزبان روی جدایه ها انجام گرفت. در مجموع تعداد 50 سواب از کیسه پائینی ملتحمه 25 راس اسب سالم برداشته شد. حیوانات از دو جنس انتخاب و به 2 گروه سنی تقسیم شدند. نمونه ها در سطح محیط سابرو دکستروز آگار کلرآمفنیکل دار کشت شده و به مدت 21 روز در دمای 25 درجه سانتی گراد انکوبه شدند. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های من ویتنی و کندال مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. در کل تعداد 8 جنس و 11 گونه مختلف قارچی، از 100 % اسب ها و 88 % چشم ها جدا گردید. جدایه ها به ترتیب فراوانی شامل آسپرژیلوس (74/40 %)، آلترناریا (37/20 %)، کلادوسپوریوم (96/12 %)، موکور (11/11 %)، پنیسیلیوم (56/5 %)، پزودو آلشریا (03/4 %)، کاندیدا (70/3 %) و میکروسپوروم (85/1 %) بودند. جنس و سن اسب تاثیر معنی دار بر روی فراوانی جدایه های قارچی داشت (05/0P<). یک همبستگی معکوس و معنی دار بین سن اسب و تعداد جدایه ها دیده شد (005/0=P، 517/0- =r). قارچ های جدا شده در این گزارش قابل مقایسه با مطالعات انجام گرفته برروی اسب ها در دیگر مناطق است.
    کلیدواژگان: فلور قارچی، ملتحمه، اسب یموت، آسپرژیلوس
|
  • E.Reza, Tofighi, M. Ebrahimian, P. Lordifar, N. Mehravar, M. Sirnejad Pages 1-8
    This study was done to investigate antiviral activity of four plants. For this purpose، the extracts of four plants were ready and adjacent to virus. EID50 of virus and virus/extract was calculated for any plant by Reed and Muench method. Antiviral activities were calculated as the difference of virus titer between treated and untreated infected control eggs and expressed by inhibition percentage (IP). The results of this test showed Limon had the most antiviral activity and could reduce viral pathogenicity of NDV as 100 fold. Matricariarecutita L.، Allium ascalonicum L. could reduce activity of virus as 3. 8 and 40. 5 fold respectively، but Rosa damascene did not have any significant effect on virus. Accordingly، three out of four of these extracts were found effective.
    Keywords: Antiviral activity, Citrus Limon, Matricariarecutita L., Allium ascalonicum L., Rosa damascene, Newcastle disease virus (NDV)
  • A. Sazmand, M.R.Seifiabad, Shapoori, S.H. Hekmati, Moghadam Pages 9-16
    In order to investigate the seroprevalence of BoHV-1 infections in Iranian camels in Yazd province of Iran، blood samples were taken from 50 camels of different ages and both sexes. Sera were tested to determine antibodies against BoHV-1 by virus neutralization test. The results revealed that none of the tested camels'' sera were infected with BoHV-1. The current work is the first attempt for the detection of BoHV-1 in serum of camels in Iran. Further researches in different regions of country seem necessary to find the importance of the disease.
    Keywords: Camel, Bovine Herpes Virus type 1, Yazd, Iran
  • A. Sadrzadeh, S.M.Peighambari, J. Ashrafi Halan Pages 17-26
    The preferential method to enjoy the benefits of Immune- complex vaccines is the in-ovo injection which needs very complex and advanced injection machines. These machines are not yet widely available. In this study، the function of an Immune- complex vaccine was compared by using two methods. The fist method was the In-ovo injection in the 18th day of incubation period and the second one was the Sub-cutanous vaccination in the day-old chicks. For this purpose four parameters including mean final weight، antibody response، bursa to body weight ratio and the grade of microscopic injuries within the bursa of fabrisius were measured. The results showed that the method of vaccination in induction of ELISA antibody response in (KPL) except for the 18th and 25th days of age did not cause any significant difference between the two vaccinated groups. In the samples for the vaccinated 32 day old chickens، bursa to body weight ratio was significantly (p<0. 05) lower than control group، but there was no significant difference between the two vaccinated groups. The histopathological study of the bursa samples indicated a significant difference (P 0/05) in microscopic injuries grade between the vaccinated groups and the control group، but this difference between the vaccinated groups except for the 8 days old chick’s samples did not show any significant difference. The amount of final weight in the end of the study between the two vaccinated groups and also between the vaccinated groups and the control group showed a significant difference (P 0/05). It can be concluded that the vaccination with the subcutaneous method in day-old chicks using the function of Immune-complex vaccine can be considered as reliable in-ovo method for the administration of immune-complex vaccines.
    Keywords: Immune, complex vaccine, Broilers, Subcutaneous vaccination, In, ovo vaccination
  • E.Fallah_Sh.Naderi_H.Nazemiyeh_A.Bazmani_Barar J._M . Khanmohammadi Pages 27-35
    Leishmania infantum is responsible for visceral leishmaniasis regarded as one of the health problems of over than 88 countries. Drugs used to treat leishmaniasis have undesired side effects or they are not effective at all. Considering the prevalence of leishmaniasis disease، it is necessary to produce an effective، safe and inexpensive drug. Different species of ferula have antibacterial، antifungal and anti-Leishmania features. However، no study has been conducted on the effects of extracts of plants including Ferula rigidula and Ferula szowitsiana on promastigote of Leishmania infantum parasite. Two species of Azerbaijan province indigenous ferula were collected and their chloromethane and methanol extracts were prepared. Promastigotes of Leishmania infantum were cultivated at RPMI cultivation in vitro environment and the effects of the mentioned extracts on growth and survival of promastigotes of Leishmania infantum were evaluated using homocytometer slide under a microscope. Methanol extract of both ferula species with different concentrations were successful in controlling promastigote dose-dependent growth of Leishmania infantum. All outcomes resulted from verifying the extracts using homo cytometer slide. According to the results of the study، Ferula rigidula and Ferula szowitziana indigenous species of Iran demonstrated their appropriateness to study leishmaniacidal effects in vitro. Therefore، it is required to further study and identify the effective compounds found in methanol extract of the studied species.
    Keywords: Ferula, Leishmania infantum, Promastigote
  • R.Ghadimipour, I.Khalili, A. Ameghi, M.M. Ebrahimi, M.Ghorbanpour, S. Sedigh-Eteghad, B. Zandiyeh Pages 37-44
    Among the avian influenza virus (AIV) subtypes، H9N2 virus has the potential to cause an avian influenza (AI) pandemic and vaccination with inactivated vaccines to prevent or reduce losses due to infections is common. Formalin is one of the most important inactivators in AIV inactivated vaccine production process and incorrect inactivation may be due to secondary irreparable problems. So we evaluate these conditions to optimize inactivation factors such as temperature، time، shaking and formalin concentration. For the optimization of factors، we used different treatment concentrations (0. 05، 0. 075، 0. 1، 0. 125، 0. 15، and 0. 2%)، time (12، 16 and 21 hour)، temperatures (25، 30، 35، 37 and 39 °C) and shaking condition. The titer of inactivated viruses was evaluated with standard hemaglutination (HA) test and non infectivity of those was assessed with inactivation test (IT). The optimum condition that could inactivate the infectivity of AIV (H9N2) was 0. 05% concentration in 12 h and 37 °C. The shaking did not have any significant effects on inactivation process. So the mentioned qualifications are the optimum condition for virus inactivation in the production of inactivated AI vaccine process.
    Keywords: Inactivation, Avian Influenza, Formalin, Influenza Vaccine
  • S.Maktabi, M.R.Haji Hajikolaie, M.Ghorbanpour, M.Kazemi Varnamkhasti Pages 45-55
    Different kinds of feedstuffs used in traditional dairy farms in Ahvaz area were investigated and aflatoxin B1 (AFB1) contamination in 88 samples including sugarcane bagasse، rice bran، wheat flour، concentrate، straw and green fodder was measured in summer and winter using ELISA. Data showed that a total of 88 samples، AFB1 level in 5 samples (5/68%) were above the maximum tolerate limit accepted by Iranian National standards organization (10 µg/Kg). Of these، 3 samples were related to rice bran with the amount of 67/2، 27/2 and 49/6 µg/Kg AFB1، 1 sample belongs to concentrate mixture (112 µg/Kg) and the last sample was sugarcane bagasse with 15/535 µg/Kg. Statistical analysis showed that although in Ahvaz area the mean of AFB1 level in feeds in summer is slightly higher than winter، the difference was not significant (P>0. 05). In summer، concentrates and sugarcane bagasse are the main source of AFB1 contamination while in winter; rice bran has an important role in feedstuff contamination. Education and provision of recommendations for dairy farmers could be helpful to eliminate or reduce AFB1 in feedstuffs as well as AFM1 in milk production in the region.
    Keywords: Aflatoxin, Feedstuffs, Dairy cow, Contamination, Ahvaz
  • P.Youssefi, M. Soltani, M.Taheri, R. Mazaheri Nezhad Fard Pages 57-64
    Aquatics culture is one of the most important industries in the world. The increase in production and decrease in losses are important priority of this industry. Relatively، the use of immunostimulant as a prophylactic solution for the decrease of microbial infections has been established. In this research، spirulina alga was used in common carp as a food supplement due to its immune stimulation capacity. Briefly، the effects of oral administration of spirulina on serum total protein and protein electrophoresis patterns of 100 common carps (Cyprinus carpio) were studied. The results showed total protein increase in some treatment groups compared to control group. Furthermore، significant increase in alpha globulin in 5، 10 and 15 g alga/kg diet groups (second week) and gamma globulin in 15 g alga/kg diet group (first week) compared to control group was seen in serum protein electrophoresis. In general، the results of this study showed that the oral consumption of spirulina in common carps increases total protein and serum protein fractions including immune gamma globulins.
    Keywords: Spirulina, Common carp, Immunostimulant, Serum proteins, Electrophoresis
  • A.Behdad, A.Araghi-Sooreh Pages 65-73
    This study was conducted to identify fungi isolated from conjunctival sac of the clinically healthy Yamud horse and determine effect of host sex and age on isolates. A total of 50 swabs were taken from the inferior conjunctival sac of 25 horses without clinical signs of ocular diseases. The animals were selected from two sexes and divided into two age groups. The samples were inoculated on Sabouraud dextrose agar with chloramphenicol، and incubated at 25 ° C for 21 days. Data were analyzed by Mann-Whitney and Kendall’s tau correlation tests using SPSS 21. Collectively، 11 different fungal species from 8 fungal genera were identified in 25 (100%) horses and 44 (88%) eyes. The isolates in order of frequency were Aspergillus spp. (40. 74%)، Alternaria spp. (20. 37%)، Cladosporium spp. (12. 96%)، Mucor spp. (11. 11%)، Penicillium spp. (5. 56%)، Pseudallescheria spp. (4. 03%)، Candida spp. (3. 70%)، and Microsporum spp. (1. 85%). There was significant effect of horse sex and age on isolation rates of fungi (P< 0. 05). A significant reverse correlation was found between the horse age and number of isolates (r = -0. 517; P = 0. 005). The fungal species isolated are comparable with similar studies performed on horses in other areas.
    Keywords: Fungi, Conjunctiva, Yamud horse, Aspergillus