فهرست مطالب

تحقیقات نوین در گیاه پزشکی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1392)

نشریه تحقیقات نوین در گیاه پزشکی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید اصغر آل حسین*، سید حسن سعادتی، حبیب الله حمزه زرقانی صفحات 1-12
    پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana (Lep.: Tortricidae یکی از آفات مهم جنگل های بلوط در استان فارس، برخی استان های همسایه در زاگرس و اخیرا شمال کشور محسوب می شود. این آفت در صدر لیست آفات جنگلی قرنطینه ای داخلی است و با تغذیه از جوانه های زایای درختان و در سال های طغیانی با عاری از برگ کردن آن ها خسارت سنگینی به درختان بلوط وارد می کند. به منظور بررسی تغییرات جمعیت و شناسایی دشمنان طبیعی پروانه ی جوانه خوار بلوط این تحقیق طی سال های 1376 – 1380 در منطقه ی حاجی آباد کامفیروز به انجام رسید. این آفت دارای یک نسل در سال در منطقه مورد نظر می باشد و به صورت تخم زمستان گذرانی می کند. دشمنان طبیعی جمع آوری شده، متشکل از 20 نمونه عنکبوت از بیش از 7 خانواده شاملSalticidae، Phomicidae، Ulobridae Araneidae، Clubionidae، Oplionidae، Lycasidae، از راسته سخت بال پوشان سه گونه کفشدوزک Exochomus quadripustulatus، Coccinella septempunctata، Oenopia conglobata یک گونه سوسک از خانواده Tenebrionidae و دو گونه مورچه از تیره Formicidae بودند. شفیره های آفت به وسیله زنبور Brachymeria intermedia و گونه ای از مگس خانواده Tachinidae پارازیت می شوند.
    کلیدواژگان: Tortrix viridana، جوانه خوار بلوط، دشمنان طبیعی، تغییرات جمعیت
  • آزاده جباری*، علی احدیت، رستم حیات صفحات 13-21
    مگس های گل (Diptera:Syrphidae) یکی از مهم ترین دشمنان طبیعی شته ها و از گرده افشان های مهم به شمار میوند. لارو اغلب آن شکارگر بوده، نقش مهمی در تعادل بیولوژیکی و کنترل طبیعی شته ها ایفا می کنند. در بررسی های به عمل آمده روی تنوع گونه ای مگس های این خانواده در منطقه گرمسار در سال 1389، حشرات کامل از مناطق مختلف جمع آوری شدند و مورد شناسایی قرار گرفتند. سپس تنوع گونه ای آن با استفاده از شاخص های شانون-وینر ( ́H)، بریلوئن (Ĥ) و مارگالف (Dmg) مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع، 16 گونه متعلق به 10 جنس از 2 زیر خانواده جمع آوری گردیدند که در میان آن، گونه Eupeodes lapponicus برای فون ایران جدید ی باشد. حداکثر تنوع و فراوانی مگس های گل در منطقه گرمسار در هفته اول خرداد (125.1= Ĥ، 247.2= ́H،878.22 Dmg=) ثبت گردید. همچنین گونهEpisyrphus balteatus به عنوان گونه غالب در منطقه گرمسار شناخته شد.
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، دو بالان، مگس گل، گرمسار، گونه غالب، Syrphidae
  • محمد جواد سروش*، کریم کمالی، هادی استوان، محمود شجاعی، یعقوب فتحی پور صفحات 23-33
    مگس میوه زیتون، Bactrocera oleae مهمترین آفت زیتون در مناطق زیتون خیز دنیا محسوب می شود. لارو این آفت با تغذیه از گوشت میوه زیتون باعث ایجاد خسارت کمی و کیفی زیتون های کنسروی و روغنی می شود. طی تحقیق حاضر پارامترهای زیستی و تولید مثلی آفت در شرایط مطلوب آزمایشگاهی (دمای1 ± 27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی) و روی میوه زیتون رقم زرد مورد بررسی قرار گرفت. برای آغاز بررسی میوه های آلوده از مناطق آلوده جمع آوری و درون اتاقک رشد مورد پرورش قرار گرفت. در این بررسی با توجه به وجود مراحل زندگی نابالغ آفت درون میوه نرخ تفریخ تخم ها برابر یک در نظر گرفته شد و تنها با ظهور حشرات بالغ زنده مانی آنها نسبت به تعداد تخم اولیه محاسبه گردید. نتایج نشان داد که دوره جنینی آفت داخل اتاقک رشد و شرایط مطلوب ذکر شده به طور متوسط 0/95 ± 3/26 روز، طول دوره لاروی به طور متوسط 0/28 ± 13/13 روز و طول مرحله شفیرگی آفت به طور متوسط 0/34 ± 9/13 روز و به طور کلی دوره پیش از بلوغ طی بررسی انجام شده به طور متوسط 0/48 ± 25/53 روز طول می کشد. دوره پیش از تخمگذاری حشرات بالغ به طور متوسط 0/31 ± 5/64 روز بود که جفتگیری حشرات بالغ حداقل یک روز پس از ظهور آنها آغاز گردید. طول دوره تخمگذاری در مگس میوه زیتون نیز به طور متوسط 1/73 ± 51/64 روز و طول دوره پس از تخمگذاری در مگس میوه زیتون نیز به طور متوسط 0/68 ± 4/07 روز اندازه گیری شد. به طور میانگین طول عمر حشرات نر حدود 2/56 ± 38/57 روز و طول عمر حشرات ماده 2/15 ± 61/36 روز محاسبه گردید. کل تخم گذاشته شده در هر حشره ماده به طور متوسط 22/38 ± 214/25 عدد بود که حداکثر 256 و حداقل 139 تخم توسط هر حشره ماده گذاشته شد. نسبت جنسی حشرات بالغ خارج شده در شرایط آزمایشگاهی 1: 1/1 (نر: ماده) محاسبه گردید. نسبت بقا تا مرحله ظهور مگس های بالغ برابر یک بوده اما پس از ظهور مگس های بالغ و به مرور مگس های بالغ به تدریج مرده و نوساناتی در نسبت بقا مشاهده گردید. نرخ ناخالص باروری این آفت 118/20 بود ولی نرخ خالص باروری آن 46/97 بدست آمد. بررسی پارامترهای رشد جمعیت مگس میوه زیتون نشان داد که طول دوره هر نسل آفت روی رقم زیتون و در شرایط مطلوب آزمایشگاهی 58/18 روز برآورد گردید. نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) برابر 1/08 و طول دوره ای که جمعیت آفت می تواند دو برابر شود DT) 8/88) روز و نرخ ذاتی افزایش جمعیت r m) 0/078) محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: مگس میوه زیتون، پارامترهای زیستی، پارامترهای تولید مثلی، جدول زندگی
  • اسماعیل غلامیان*، سیروس آقاجان زاده، رضا فیفایی، بهروز گلعین صفحات 35-44
    سپردار Pseudaulacaspis pentagona مهمترین آفت درختان کیوی فروت در شمال ایران می باشد. هدف از اجرای این پژوهش استفاده صحیح از روغن پاشی زمستانه و حشره کش های مختلف جهت کنترل این آفت با کمترین تاثیر روی دشمن طبیعی آن Encarsia berlesei بود. بدین منظور کارایی روغن امولسیون شونده روی کنترل نسل زمستان گذران آفت و همچنین دشمن طبیعی آن،روغن پاشی زمستانه باغلظت های 0/5، 1، 1/5 و 2 درصد، حشره کش کلرپایریفوس 1/5 در هزار + روغن 1 درصد و شاهد ارزیابی شد. همچنین تاثیر حشره کش های پیری پروکسی فن 0/5 در هزار، بوپروفزین 0/5 در هزار و کلرپایریفوس 1/5 در هزار بر میزان مرگ و میر پوره های سن یک آفت و همچنین میزان پارازیتیسم زنبور پارازیتوئید در مقایسه با شاهد مورد آزمایش گرفت. نتایج نشان داد که حشره کش کلرپایریفوس 1/5 در هزار+ روغن 1 درصد و روغن 2 درصد باعث بیشترین میزان مرگ و میر در نسل زمستانگذران سپردار و دشمن طبیعی آن و روغن 0/5 و 1درصد باعث کمترین تاثیر در مرگ و میر سپردار و دشمن طبیعی آن شدند. از طرفی کاربرد بهاره حشره کش ها نشان داد که حشره کش کلرپایریفوس بیشترین تاثیر را در کنترل آفت و حداکثر تاثیر منفی را بر دشمن طبیعی آفت دارد. در مجموع، روغن پاشی زمستانه و کاربرد بهاره حشره کش های پیری پروکسی فن و بوپروفزین با کنترل مطلوب آفت تاثیر کمتری روی دشمن طبیعی داشته و می تواند به عنوان جایگزین حشره کش های فسفره مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سپردار، Pseudaulacaspis pentagona، کیوی فروت، پارازیتوئید، Encarsia berlesci، حشره کش
  • مونا فلاحی*، احمد حیدری، سعید محرمی پور، سهراب ایمانی، عارف معروف صفحات 45-55
    مشکلات ناشی از مصرف آفت کش های شیمیایی و مصنوعی بر محیط زیست و انسان موجب گرایش به استفاده از آفت کش هایی با منشاء گیاهی و طبیعی برای کنترل آفات شده است. گیاه اکالیپتوس با دارا بودن خواص آفت کشی به عنوان یک گیاه بالقوه می تواند بدین منظور مورد مطالعه قرار گیرد. در این تحقیق اثر کشندگی عصاره هگزانی سه گونه اکالیپتوسEucalyptus globules، E. microthecaو E. camaldulensis روی مراحل مختلف رشدی شپشه دندانه دارOryzaephilus surinamensis مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش لارو و حشره کامل به مدت 24 ساعت در دمای 1 ± 28 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 65 درصد در معرض عصاره هگزانی اکالیپتوس قرار گرفتند و پس از محاسبه تلفات، مقادیر LC50 و LC90 محاسبه گردید. مقادیر LC50 عصاره هگزانی سه گونه اکالیپتوسE. microtheca، E. globules و E. camaldulensis به ترتیب 1507 و 1552 و1608 میکرولیتر بر لیتر هوا برای مرحله حشره کامل و 2078 و 2172 و 2229 میکرولیتر بر لیتر هوا برای لارو برآورد گردید. بر اساس مقادیر به دست آمده، حشرات کامل نسبت به لاروها به عصاره هگزانی اکالیپتوس حساس تر بودند.
    کلیدواژگان: اثر تدخینی، عصاره هگزانی، شپشه دندانه دار، اکالیپتوس
  • فاطمه سهرابی*، علی اکبر فدایی تهرانی صفحات 57-69
    نماتد ریشه گرهی Meloidogyne javanica یکی از بیمارگرهای مهم در بسیاری از محصولات کشاورزی به ویژه گوجه فرنگی می باشد. تشکیل سلول های غول آسا توسط نماتد یکی از تغییرات مهم سلولی در فرآیند ایجاد بیماری در گیاه می باشد. به منظور بررسی تاثیر قارچ های میکوریز روی بیماریزایی و تغییرات سلولی و بافتی ریشه گوجه فرنگی، از دو گونه قارچ میکوریز Glomus mosseae و G. intraradices استفاده شد. پس از تکثیر قارچ های مذکور روی شبدر سفید و شناسایی گونه نماتد و تکثیر آن روی رقم حساس گوجه فرنگی، آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی در شرایط گلخانه انجام شد. پس از طی 90 روز، شاخص های رشد و نموی نماتد و تغییرات سلولی ریشه گیاهان مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل آماری نتایج حاصل، نشان دهنده اثر مثبت قارچ های میکوریز در کاهش بیماریزایی و خسارت نماتد بود. مقایسه میانگین تعداد و اندازه سلول های غول آسای ریشه نشان دهنده اختلاف معنی دار آماری بین گیاهان آلوده به نماتد میکوریزی و گیاهان آلوده به نماتد غیرمیکوریزی بود. به عبارت دیگر قارچ های مذکور تعداد و اندازه سلول های غول آسا را کاهش دادند. این کاهش به نوبه خود باعث کاهش رشد لاروها و تکامل آن ها گردیده بود. بنابراین قارچ های مورد بررسی می توانند به عنوان کاندیداهای مناسبی جهت استفاده درکنترل بیولوژیکی نماتد ریشه گرهی مورد توجه قرارگیرند.
    کلیدواژگان: نماتد ریشه گرهی، Meloidogyne javanica، Glomus mosseae، Glomus intraradices، گوجه فرنگی، سلول غول آسا
  • مستانه شریفی*، سعید صادق زاده حمایتی، غلامرضا اشرف منصوری صفحات 71-81
    به منظور بررسی اثر تناوب ارقام مختلف گیاه تله تربچه روغنی (Rhaphanus sativus oleifer) بر خصوصیات کمی و کیفی چغندرقند رقم زرقان وکاهش شدت بیماری ریزومانیا، این تحقیق به صورت طرح مربع لاتین با پنج تکرار در زمین آلوده به عامل بیماری ریزومانیا به مدت سه سال (1388-1390) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی زرقان اجرا شد. در سال های 1388 و 1389 اقدام به کشت چهار رقم گیاه تله با تیمارهای پنجگانه: شاهد (بدون کاشت گیاه تله)، گیاه تله رقم Adagio، گیاه تله رقم Luna، گیاه تله رقم Colouel و گیاه تله رقم Accent گردید. سال های 1389 و 1390 محل کشت هر کدام از گیاهان تله به کشت چغندرقند رقم زرقان اختصاص یافت. پس از برداشت چغندرقند صفات کمی و کیفی و همچنین شدت آلودگی بررسی گردید. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که با کشت ارقام مختلف گیاه تله در زمین آلوده به ریزومانیا هیچ کدام از صفات کیفی اندازه گیری شده در رقم زرقان اختلاف معنی دار آماری نداشتند، ولی بر اساس آزمون فریدمن شدت بیماری در کرت هایی که ارقام مختلف تربچه روغنی کشت شده بود اختلاف معنی دار آماری در سطح احتمال 5% داشت به طوری که در کرت های که گیاه تله Luna و Accent کشت شده بود میانگین نمره بیماری به ترتیب 1/85 و 2/5 بود که در مقایسه با دیگر تیمارها شدت آلودگی کمتری مشاهده شد. بیوماس تولید شده در ارقام گیاه تله Accent و Luna کمتر از دو رقم دیگر بود و تاثیرگذاری این دو بر کاهش بیماری مشهود بود به طوری که اثر ارقام گیاه تله کشت شده نسبت به حالت نکاشت (بدون کشت گیاه تله) بر عملکرد ریشه و عملکرد شکر در رقم زرقان مشهود بود. در حالت نکاشت به شدت عملکرد ریشه و شکر کاهش داشت. در کرت شاهد که هیچ گیاه تله ای کشت نشده بود رقم زرقان کمترین عملکرد ریشه (36/65 تن در هکتار) و عملکرد شکر (6/28 تن در هکتار) را به خود اختصاص داد. با توجه به نتایج می توان اظهار داشت با دوره های تناوب بیش از دو سال در کنار استفاده از ارقام نسبتا متحمل چغندرقند می توان از گیاهان تله تربچه روغنی به عنوان کاهش دهنده تکثیر ویروس و افزایش کمیت در گیاه چغندرقند استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تربچه روغنی، خصوصیات کمی و کیفی، چغندرقند، ریزومانیا، گیاه تله
  • ساسان فرهنگیان کاشانی*، آزاده بهلولی صفحات 83-97
    بیماری پوسیدگی ریزوکتونیایی طوقه و ریشه لوبیا ناشی از قارچ Rhizoctonia solani یکی از مهمترین بیماری های این محصول در ایران می باشد. در این تحقیق طی سال های زراعی 1384- 1383 از مناطق عمده لوبیا کاری استان تهران نمونه برداری به عمل آمد و جمعا 81 جدایه، جداسازی، خالص و نگهداری گردید. خصوصیات ظاهری جدایه های بدست آمده شامل رنگ پرگنه، ریسه هوایی، شکل و اندازه سختینه ها، اندازه قطر ریسه ها و تعداد هسته مورد بررسی قرار گرفت. پس از رنگ آمیزی هسته ها مشخص شد که تمام جدایه ها به جز دو جدایه چند هسته ای می باشند. همچنین در بررسی خصوصیات آناستوموزی مشخص شد که 381/3 % جدایه ها به گروه آناستوموزی چهار AG-4)، 16/4%) جدایه ها به گروه آناستوموزی شش (AG-6) و دو جدایه به گروه آناستوموزی دو (AG-2) تعلق دارند. دو گروه اخیر برای اولین بار در ایران از روی لوبیا گزارش می شوند. آزمون بیماری زایی جدایه ها روی لوبیا (رقم ناز) در شرایط گلخانه و به روش مخلوط کردن مایه آلودگی (دانه های کلونیزه شده گندم و جو با قارچ) با خاک سترون در طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. نتیجه بیانگر وجود تنوع بالایی در بیماری زایی جدایه ها بود. شدت بیماری زایی جدایه ها با استفاده از مقیاس یک تا پنج اندازه گیری شد و نتایج نشان داد کلیه جدایه ها به غیر از جدایه های گروه آناستوموزی شش (AG-6) از بیماری زایی نسبتا بالایی برخوردار هستند. جدایه های گروه Rs21 و Rs71 به ترتیب بیش ترین و کم ترین بیماری زایی را از خود نشان دادند. در آزمون مقایسه واکنش ارقام از 16 رقم اصلاح شده لوبیای چیتی، قرمز، سفید، سبز و چشم بلبلی استفاده شد. این ارقام در برابر پنج جدایه Rs7،Rs18، Rs21،Rs62، Rs74 که بالاترین بیماری زایی را در آزمون بیماری زایی از خود نشان دادند، در گلخانه و در طرح بلوک های کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که هیچ کدام از ارقام، مقاومت کاملی نسبت به این بیماری ندارند و تمامی ارقام به این بیماری حساس و نیمه حساس و فقط دو رقم لوبیای قرمز گلی و قرمز صیاد با میانگین شدت بیماری زایی 2/58 و 2/9 (در مقیاس 5-1) نسبت به بیماری نیمه مقاوم بودند.
    کلیدواژگان: لوبیا، Phaseolus vulgaris، Rhizoctonia solani، بیماری زایی
  • مقاله کوتاه
  • الهام مدیری*، منصور منتظری صفحات 99-108
    این پژوهش به منظور بررسی اثر چهار علفکش تری فلورالین، اتال فلورالین، آلاکلر و متریبوزین روی میزان رشد پرگنه قارچ Rhizoctonia solani گروه آناستوموزی 4، عامل بیماری مرگ گیاهچه در پنبه و سویا، در سال 90- 1389 در بخش تحقیقات علف های هرز، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، انجام شد. ابتدا واکنش رشد میسلیومی پرگنه این قارچ نسبت به علفکش ها در محیط کشت پی دی ای بررسی گردید. سپس این واکنش با دیسک های کاغذ واتمن آغشته به علفکش در سه غلظت متفاوت در مقایسه با شاهد بدون علفکش آزمایش شد. نتیجه آزمایش استفاده از غلظت های بالای علفکش در محیط کشت نشان داد که محیط کشت حاوی تری فلورالین در غلظت های 12500 و 25000 پی پی ام، اتال فلورالین در غلظت های 17500 و 35000 پی پی ام و آلاکلر در غلظت های 20000 و 40000 پی-پی ام، به طور کامل از رشد رویشی این قارچ جلوگیری کردند. متریبوزین در غلظت های 2500 و 5000 پی پی ام، اگر چه باعث توقف کامل این قارچ نشد ولی در مقایسه با شاهد سبب کاهش معنی دار رشد پرگنه گردید. آزمایش در غلظت های پایین تر علفکش ها در محیط پی دی آنشان داد که آلاکلر، تری-فلورالین، اتال فلورالین به ترتیب با غلظت های 509، 318 و 445 پی پی ام در محیط کشت موجب کاهش معنی دار رشد میسلیومی قارچ شدند. در میان تیمارهای اخیر، تاثیر آلاکلر بیشتر از سایر علفکش ها ارزیابی شد و متریبوزین با غلظت 64 پی پی ام تاثیر معنی داری روی رشد قارچ نداشت. همچنین در آزمایش دیسک های آغشته به علفکش ها در غلظت های مختلف، در مقایسه با شاهد، قراینی از واکنش بیمارگر نسبت به علفکش ها بدست نیامد.
    کلیدواژگان: Rhizoctonia solani، مرگ گیاهچه، تری فلورالین، اتال فلورالین، آلاکلر، متریبوزین
  • حجت الله غلامی*، هادی استوان صفحات 109-113
    در تحقیقاتی که در سال های 91-1390 به منظور شناسایی کنه های خاکزی راسته میان استیگمایان مرتبط با درختان سیب در منطقه اقلید استان فارس صورت گرفت، گونه Pachyseius humeralis Berlese، 1910 متعلق به خانواده Pachylealapidaeجمع آوری و شناسایی شد. این گونه برای اولین بار از ایران گزارش می شود.
    کلیدواژگان: میان استیگمایان، سیب، ایران، Pachyseius humeralis
  • مژگان روغنیان، جهانشیر امینی*، دوستمراد ظفری، جعفر عبدالله زاده صفحات 115-124
    گونه های Trichoderma دارای پراکنش جهانی، خاک زی و قادر به رشد روی بقایای گیاهی و حتی به صورت اندوفیت روی گیاهان مختلف هستند. در این بررسی 20 جدایه تریکودرما از روی میزبان های مختلف بدست آمد که متعلق به سه گونه Trichoderma asperellum، T. atroviride و T. arundinaceum بودند. این گونه ها با استفاده از روش های ضدعفونی از ریشه و از ساقه میزبان های مختلف جداسازی و شناسایی شدند و به عنوان گونه های تریکودرمای اندوفیت از استان کردستان معرفی و برای اولین بار از ایران گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: اندوفیت، ایران، تاکسونومی، تریکودرما
  • گزارش کوتاه علمی
  • رزیتا مسعودی*، هادی استوان صفحات 125-127
    کنه های خانواده Trochometridiidae به صورت مرتبط با انواع حشرات دارای دگردیسی کامل که به نوعی با خاک در ارتباط هستند از جمله زنبورهای لانه ساز شامل خانواده های Halictidae و Andrenidae و سوسک های خانواده های Carabidae و Scarabaeidae دیده شده اند (Cross & Bohart، 1979)(Lindquist، 1985). برخی از کنه شناسان معتقدند این کنه روی میزبان های خود شبیه پارازیتوئیدها عمل می کنند حتی اگر کنه به طور مستقیم از میزبان خود تغذیه نکند. جنس و گونه N. sensillum برای اولین بار توسط (Hajiqanbar et al. (2009 توصیف گردید.
    طی بررسی فون کنه های مرتبط با سوسک های خانواده Carabidae در سال 1391 در منطقه مرودشت واقع در استان فارس، کنه Neotrochometridium sensillum Hajiqanbar & Khaustov، 2009 به شکل مسافر و چسبیده روی موهای سطح شکمی میان قفسه سینه سوسک (Siagona europaea Dejean، 1826 (Col.: Carabidae جمع آوری و شناسایی شد.این جنس و گونه برای اولین بار از استان فارس گزارش می شود.
    نمونه ها به صورت اسلایدهای میکروسکوپی دائمی در کلکسیون کنه شناسی گروه حشره شناسی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات فارس نگهداری می شوند. این کنه به تعداد شش عدد از روی موهای سطح شکمی محل اتصال میان و پس قفسه سینه سوسک S. europaea جدا سازی و شناسایی شد (شکل 1). این سوسک توسط تله گودالی در تاریخ 7/7/1391 از مزرعه گوجه فرنگی واقع در منطقه کوه سبز مرودشت جمع آوری و توسط Ron Felix (هلند) شناسایی گردید. این دومین گزارش از این گونه در منطقه پاله آرکتیک (دنیای قدیم) و همچنین برای اولین بار از استان فارس است. با توجه به این که این کنه تاکنون فقط از ایران گزارش شده است بررسی پراکندگی این کنه در سایر مناطق جغرافیایی ایران، چرخه زندگی کنه و رفتارهای تغذیه ای آن و توصیف کنه های نر در آینده از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: Acari، Trochometridiidae، Neotrochometridium sensillum، Siagona europaea
|
  • Sayed Asghar Alehosseini*, Sayed Hasan Saadati, Habiballah Hamzeh Zarghani Pages 1-12
    Tortrix viridana is a serious pest of oaks in the Kamfirooz oak forests.Oak bud tortricid (Tortrix viridana) has five larval instars in Kamfirooz oak forests. The pest overwinters as diaposed eggs. The first larval instar emergence coincides with tree budburst when they enter bud scales. First instar larvae appear between 10th to late march, depending on weather condition. Weather parameters such as low temperature at the time of egg hatching determine losses of the pest to the host tree. First, second, third, fourth and fifth instars of the pest take 4-7, 5-8, 5-8, 6-12 and 7-14 days respectively. Pest larvae make their feeding sites by attaching leaves in clusters through webbing. Larvae suspend themselves from a fine silken thread until they find a suitable feeding site and when there is a crowd of larvae on the some branches of the trees, larval movement between trees through hanging can be facilitated by wind. Many predators including spiders, ants, beetles and occasionally birds feed on pest larvae. The pest finishes its larval stages between 26 and 47 days (with an average 31.5 days). Pupal stage lasts 1-2 weeks. Trees can offset pest damages after pest outbreak, provided rainy winter precede, but if pest outbreak occurs in a year with low precipitation followed by a dry and hot summer, high losses due to pest will be unavoidable. Egg, larva, pupa and adult temporal distribution frequencies were 72.61, 10.14, 2.73, and 14.52 percent respectively. Direction had no significant effect on pest damage. Pest moths emerge during late April up through mid may. Moth population reaches its peak within 2-3 weeks after its appearance, and gradually disappears after its unimodal peak. Swarming as a social phenomenon may be observed during the emergence of adults. Twenty species of Aranidae belong to more than 7 families including Lycacidae, Oplinoidae, Clubionidae, Araneidae, Ulobridae, Phomicidae, Salticidae, four species of Coleoptera including Tenebrionidae (one unidentified species) and three coccinellids (Coccinellidae) as well as four species of Hymenoptera were among frequently collected natural enemies of the pest. Population dynamics of Exochomus quadripustulatus, one of the important coccinellids was also studied in sampling plots.
    Keywords: Tortrix viridana, population dynamics, natural enemies
  • Azadeh Jabbari*, Ali Ahadiyat, Rustem Hayat Pages 13-21
    Hover flies (Diptera: Syrphidae) are considered as one of the most important natural enemies of aphids, and one of the most useful pollinators of plants. Their larvae are predators of aphids and they have an important role in ensuring biological balance. In this study, which were performed in Garmsār region in 2010, these flies were collected and identified. The species diversity of these insects was measured by indexes of Shanon–Winer (H´), Brilloun (Ĥ), and Margalov (Dmg). In the faunistic studies, 16 species belonging to 10 genera and 2 sub-families, were identified, among them the species, Eupeodes lapponicus, is considered as the new record form Iran. The maximum diversity and abundance of hover flies in Garmsār were as Ĥ=1.125, H´=2.247, Dmg=22.878 at the first week of Khordād month (end of May). Also, Episyrphus balteatus is dominant speciesin Garmsar region.
    Keywords: Species diversity, Diptera, Syrphidae, Garmsar, dominant species, hover files
  • Mohammad Javad Soroush*, Karim Kamali, Hadi Ostovan, Mahmoud Shojaei, Yaghoub Fathipour Pages 23-33
    The olive fruit fly, Bactrocera oleae (Diptera:Tephritidae) is the most important and widespread pest in the olive growing countries in the world. The larvae feed upon the pulp, resulting in a significant quantitative and qualitative loss in the production of table olives and oil. In this research, infected fruits from infected areas were collected and biological and reproductive parameters were evaluated at 27 ± 1°C, 60-70 % RH and photoperiod of 16L: 8D on olive fruit, Zard variety. Because of internal function of immature stages of the pest, we supposed that the gross hatch rate was equal to 1 and survival rate (lx) of adults was compared with the initial egg number. Results showed that incubation period of eggs, larval and pupal stages lasted in 3.26 ± 0.095, 13.13 ± 0.28 and 9.13 ± 0.34 days respectively. Development time of the pest in suitable condition was 25.53 ± 0.48 days. Pre-oviposition time, oviposition time and post-oviposition time was 5.64 ± 0.31, 51.64 ± 1.73 and 4.07 ± 0.68 days respectively. The average of adult longevity for males was 38.57 ± 2.56 and for females was 61.36 ±2.15 days. The total number of laid eggs laid in suitable conditions was 214.25 ± 22.38 per female (139-256). The sex ratio was 1.1: 1, female: male. The survival rate until last stages of life cycle was equal to 1 but in this time some females was dead that it appeared as fluctuations in the rate. The gross and net fecundity and fertility rate of the pest on olive fruits was 118.20 and 46.97 respectively, because the gross hatch rate was supposed equal to 1. Mean egg per day was 1.90 and mean eggs/female/day was 0.89. Mean fertile eggs per day and mean fertile eggs/female/day were equal to 1.90 and 0.89 too. Results of showed that generation time (T) was 58.18 days, doubling time (DT) was 8.88 days, finite rate of increase (λ) was 1.08 and intrinsic rate of increase (rm) was 0.078.
    Keywords: Olive fruit fly, Biological parameters, Reproductive parameters, Life table
  • Esmaeil Gholamian*, Sirous Aghajanzadeh, Reza Fifaei, Behrouz Goleyn Pages 35-44
    Armored scale, Pseudaulacaspis pentagona, is the most important pest on kiwifruit in the North of Iran.The aim of this project was theprecise usage ofwinter oil spray and pesticides for control the pest with minimum side effect on its parasitoeid (Prospaltella berlesei). For evaluating of emulsified oils against the pest in the winter the following treatments were used: emulsified oil at rate of 0.5%, 1%, 1.5%, 2%, Chlorpyrifos 0.15% + emulsified oil 1% and control (only water). In addition, the effect of Pyriproxyfen, Buprofezin and Chlorpyrifos at rate of 0.05, 0.05 and 0.15 % respectively in comparison with control were sprayed on crawlers of P. pentagona in the spring. The mortality percentage of pest and its parasitoide was evaluated. The results indicated that, Chlorpyrifos 0.15% + emulsified oil 1% and emulsified oil 2% caused the most mortality in over wintering generation of pest and its parasitoid too.Also, spring application of Chlorpyrifos 0.15% caused the most mortality in crawlers and parasitoid while Pyriproxyfen and Buprofezin had reliable effect on pest with moderate effect on its parasitoid and can use instead of organophosphate pesticides.
    Keywords: Armored Scale, Pseudaulacapsis pentagona, Control, Kiwifruit, parasitoid, Encarsia berlesei, insectiside
  • Mona Fallahi*, Ahmad Heidari, Saeid Moharamipour, Sohrab Imani, Aref Maroof Pages 45-55
    Due to chemical and synthetic pesticides hazards on the environment and the human health, trend to using botanical and natural pesticides increased. Eucalyptus plant as a potential plant for pest control can be studied for this purpose. This experiment was conducted to investigate the insecticidal effects of hexane extract of three species eucalyptus (Eucalyptus globules, E. microtheca & E. camaldulensis) on different developmental stages of Saw-toothed grain beetle (Oryzaphilus surinamensis) In this experiment larvae and adult were exposed to eucalyptus hexane extract for 24 hours under laboratory conditions 28±10C, 65±5% RH. LC50 values of three Eucalyptus hexane extract (E. microtheca, E. globules, E. camaldulensis) were estimated 1507, 1552, 1608 µl/l air and 2078,2172,2229 µl/l air for adult and larval stage respectively. According to values calculated, the adults insect were more susceptible than larval stage to eucalyptus hexane extract.
    Keywords: fumigant toxicity, hexane extract, Saw toothed grain beetle, Eucalyptus
  • Fatemeh Sohrabi*, Ali Akbar Fadaei, Tehrani Pages 57-69
    The root-knot nematode, Meloidogyne javanica is one of the most important pathogens in many crops, especially in tomato. Formation of giant cells by nematode is the most important histological changes in disease process. Two arbuscular mycorrhizal fungal species, Glomus mosseae and G. intraradices were used to study the effects of arbuscular mycorrhizal fungi on pathogenicity and histopathological changes of root-knot nematode, in a completely randomized design, performed in glasshouse. Fungi and nematode were propagated on white clover and tomato, respectively. Nematode-related factors and pathogenicity indices were evaluated, after the nematode completed three generations. Analysis of variance showed the positive effect of mycorrhizal fungi on nematode damages. Mean comparison of the number and size of giant cells were showing significant difference between mycorrhizal and non-mycorrhizal plants. Thus mycorrhizal fungi caused reduction in number and size of giant cells in plants infected with nematode, but decrese in juvenile development.
    Keywords: root, knot nematode, Meloidogyne javanica, Glomus mosseea, G. intraradices, tomato, Giant cell
  • Mastaneh Sharifi*, Saeid Sadeghzadeh Hemayati, Gholam Reza Ashrafmansoori Pages 71-81
    In order to evaluate the rotation potential of different cultivars of oilseed radish (Rhaphanus sativus oleifera) named Adagio, Luna, Colouel and Accent on quantitative and qualitative Characteristics of Sugar Beet (Zarghan cultivar) and reduction of rhizomania infection severity, an experiment was conducted using Latin Square Design with five replications in Zarghan station in 2009-2011 in Fars province. The treatments were applied in first year as 1- no trap plant (check), 2- Adagio, 3- Luna, 4- Colouel, 5- Accent, and in second year Zarghan cultivar was planted in the same plots. Quantitative and qualitative traits and rhizomania infection severity measured after harvest. Results of compound analysis showed that the effect of rotation with trap plant cultivars on qualitative traits in Zarghan cultivars was not significant, but based on Friedman test, rhizomania infection severity in cultivated plots with trap plant was significant in 5% probability level so that in plots that Luna and Accent had been cultivated mean of disease degree was 1.85 and 2.5, respectively, that was less than other treatments. The biomass produced in the trap plant Luna and Accent less than other cultivars and their impact on disease reduction was remarkable. The effect of Trap plant compared to control treatment (without traps planted) on root yield and sugar yield was very evident in Zarghan comparison to control that root and sugar yield was reduced. In the control plot (without trap plant) the lowest root yield (36.65 t/ha) and sugar yield (6.28 t/ha) were included in separate groups. Acording to results it can be said that crop more than two years rotation with trap plant and using relatively tolerant sugar beet cultivars, can use to decrease virus growth potential and increase quantity in sugar beet.
    Keywords: Oilseed radish, Quantity, quality characteristics, Rhizomania, Sugar beet, Trap crop
  • Sasan Farhangian, Kashani*, Azadeh Bohlooli Pages 83-97
    Rhizoctonia root rot and crown rot of bean, caused by Rhizoctonia solani is one of the most important diseases of this crop in Iran. In this study, during 2004-2005, plant and soil samples were collected from the main bean-growing areas in Tehran province and totally, 81 isolates of the fungus were obtained.The morphological characteristics of the isolates including the color of colony, production of aerial mycelia, shape and size of sclerotia, the diameter of hyphae and the number of nuclei per cells were surveyed. After staning the nuclei, all of the isolates except two, were characterized as multinucleous. Anastomosis studies showed that 81.3% of the isolates belonged to the anastomose group 4 (AG-4), 16.04% to AG-6 and two isolates to AG-2. The two last groups are first reports from common bean in Iran. Pathogenicity tests were carried out on common bean, Naz cltivar. The inoculum consisted of wheat and barly seeds colonized with the fungus in complete randomized blocks design. We identified high variation in the pathogenicity of isolates. All of the isolates, except those belonging to the anastomosis group 6 (AG-6) wer relatively aggressive. The isolates Rs21 and Rs71 showed the highest and the lowest pathogenicity, respctivly. Sixteen improved cultivars of navy bean, kidney bean, French bean, green bean were tested for resistance to the five highely pathogenic isolates Rs7, Rs18. Rs21, Rs62 and Rs74 in greenhouse. Results showed that, all of the cultivars were susceptible or semi-susceptible to R.solani and just two cultivars Goli and Sayyad kidney bean, showing the average disease severity (2.58 and 2.9 using the1-5 scale) were semi-resistant to the disease.
    Keywords: Bean, Phaseolus vulgaris, Rhizoctonia solani, pathogenicity
  • Elham Modiri*, Mansoor Montezari Pages 99-108
    This investigation was conducted to evaluate the effect of herbicides trifluralin, ethalfluralin, alachlor and metribuzin on mycellial growth of Rhizoctonia solani anastomosis group 4, the causal agent of cotton and soybean damping off. The experiments were carried out in 2011 at Department of Weed Research, Iranian Research Institute of Plant Protection, Tehran. At first stage, growth reaction of the fungal colonies to the herbicides on PDA was studied. Then, this reaction to discs contaminated with the herbicides, compared with not using herbicide control, in two series of experiments was investigated. The results of high concentration of herbicides in PDA indicated that growth of the fungal colonies on PDA containing trifluralin at 12500 or 25000 ppm, ethalfluralin at 17500 or 35000 ppm, alachlor at 20000 or 40000 ppm was completely inhibited. R. solani growth on PDA containing metribuzin at 2500 or 5000 ppm was not completely inhibited, but this treatments, compared with control, significant reduced mycellial growth of the pathogen. The experiment at lower concentrations of the herbicides showed that alachlor, trifluralin and ethalfluralin, resprctively at 509, 318 and 445 ppm, significantly reduced the colonies growth. Among the recent treatments, the effect of alachlor was significantly more than the others. Paper discs contaminated with herbicides at three different concentration, showed no evidence of their effect on mycellial growth of the pathogen.
    Keywords: Rhizoctonia solani, damping off, trifluralin, ethalfluralin, alachlor, metribuzin
  • Hojatollah Gholami*, Hadi Ostovan Pages 109-113
    During 2011-2012, a faunistic study was conducted to collect and identify on edaphic mites associated with apple trees in Eghlid region (Fars province) One species of pachylaelapidmites, Pachyseius humeralis Berlese, 1910, was collected and identified. This is the first record of Pachyseius humeralis in Iran.
    Keywords: Pachyseius humeralis, Mesostigmata, Apple, mites, Iran
  • Mozhgan Roughanian, Jahanshir Amini*, Jafar Abdollazadeh, Doustmorad Zafari Pages 115-124
    Trichoderma species are cosmopolitan, typically soil-born, able to growth on plant debris and frequently dominant member of soil microflora. In this study, 20 fungal isolates include Trichoderma asperellum, T. atroviride and T. arundinaceum were isolated base on antiseptic methods from root and stem of different hosts. These species could be endophytic Trichoderma of Kurdistan Province that are reported for first time from Iran.
    Keywords: Endophytic, Iran, Taxonomy, Trichoderma
  • Rozita Masoudi*, Hadi Ostovan Pages 125-127
    During 2012, a faunistic study was conducted to collect and identify the mites associated with carabid beetles in Marvdasht region (Fars Province), Neotrochometridium sensillum (Acari: Heterostigmata: Trochometridiidae) is collected and identified. The mite was found phoretic on ventral body, grasping hairs of thorax of carabid beetle, Siagona europaea.
    Keywords: Acari, Trochometridiidae, Neotrochometridium sensillum, Siagona europaea