فهرست مطالب

نشریه محیط زیست طبیعی
سال شصت و سوم شماره 2 (تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اسدی، خلیل کلانتری، مرتضی اکبری، ناصر مطیعی، امید شریفی صفحات 109-126

    همیاری جامعه محلی در برنامه های توسعه تاریخچه ای طولانی دارد و طیف گسترده ای از کارگزاری های توسعه تلاش کرده اند تا مردم را در برنامه های توسعه درگیر نمایند؛ در این راستا، هدف این تحقیق بررسی امکان سنجی مدیریت همیارانه ای پارک ها در شهر کرج (در منطقه 9) بود. پژوهش از نوع کاربردی، روش پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری آن ساکنان منطقه 9 شهر کرج که به پارک ها مراجعه می کردند را تشکیل می داد. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود و شمار 203 نفر بر پایه فرمول کوکران گزینش شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ای بود که روایی آن بر پایه نظر جمعی از استادان و صاحب نظران دانشگاه تهران و کارشناسان فضای سبز تایید شد و پایایی آن با بهره گیری از فرمول کرونباخ- آلفا بالاتر از 0/7 محاسبه شد. یافته ها نشان داد که 46 درصد پاسخگویان معتقد بودند در حال حاضر مهم ترین دشواری پارک ها مدیریت و نگهداری آنان است. از بین افرادی که در تحقیق شرکت کرده بودند، 6/9 درصد افراد حاضر نبودند در مدیریت پارک ها همیاری نمایند. نتایج بدست آمده از آزمون تحلیل واریانس بین سطح سواد و متغیرهای تحقیق نشان داد که بین سطح سواد و تمایل افراد برای شرکت در مدیریت پارک ها تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین تفاوت معنی داری از لحاظ گرایش به همیاری بین زنان و مردان دیده نشد. از این رو توصیه می شود مسئولان با توجه به بررسی های بیشتر تلاش نمایند زمینه را برای همیاری بیشتر مردم با ارایه آگاهی و داده ها بیشتر فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: امکان سنجی، پارک ها، کرج، مدیریت همیاری، همیاری
  • علی اکبرزاده، منوچهر گرجی، حسینقلی رفاهی، حسن روحی پور صفحات 127-141

    امروزه اثرگذاری های برون منطقه ای فرسایش، یعنی آسیب ها وزیان هایی که به وسیله رسوب وارد می شود یک مشکل زیست محیطی جدی است. یکی از راهکارهای تثبیت موقت خاک پیش از استقرار دایمی پوشش گیاهی به ویژه در اراضی شیب دار به منظور کاهش آلودگی های زیست محیطی، بهره گیری از موادی است که ویژگی سیمان کنندگی ذرات پراکنده در سطح خاک را دارند. گچ ماده ای است که ذرات و خاکدانه های ناپایدار موجود در سطح خاک را به هم می چسباند و از تخریب آنها در اثر نیروهای فرساینده جلوگیری می کند. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر مقادیر بهینه گچ در کاهش رواناب و رسوب، افزایش مقاومت برشی و پایداری خاکدانه های سطحی شیب های ناپادار تپه های مارنی استان زنجان با استفاده از ناودان (فلوم) و همانند ساز باران، دستگاه الک تر و پره برش می باشد. این تپه ها که مشرف به یکی از بزرگترین مخازن آبی کشور (سد سفیدرود) هستند، به علت داشتن رس فراوان دشواری های پرشمار را برای منطقه ایجاد می کنند. نتایج نشان داد که مقادیر مختلف گچ به صورت مخلوط با پنج میلیمتر سطح خاک تولید رواناب و رسوب را به ترتیب نسبت به شاهد بین صفر تا 13 درصد و 11 تا 92 درصد کاهش داد. همچنین در شیب 30 درصد و باران 75 میلیمتر بر ساعت تاثیر 20 تن در هکتار گچ در کاهش غلظت رسوب پس از گذشت حدود 35 دقیقه از آغاز رواناب از بین می رفت. در حالی که کاربرد 30 تن در هکتار گچ در همین شیب و شدت باران حتی پس از گذشت 60 دقیقه از آغاز رواناب تاثیر خود را در کاهش غلظت رسوب حفظ می کرد. همچنین مشخص شد که کاربرد گچ در اثر بهبود ویژگی های فیزیکی خاک و تشکیل خاکدانه های پایدار در آب، جداشدن ذرات خاک و فرسایش ناشی از آن را کاهش می دهد. بنابراین با توجه به قیمت به نسبت ارزان گچ می توان ذرات ناپایدار و پراکنده موجود در سطح خاک را با پرداخت هزینه کم تثبیت کرد و آلودگی های مختلف ناشی از پراکندگی آنها را به کمترین رساند.

    کلیدواژگان: پایداری خاکدانه ها، رواناب و رسوب، شیب تند تپه های مارنی، گچ، همانند سازی باران
  • اکرم بمانی، نعمت الله خراسانی، هادی پوردارا، فرهاد نژادکورکی صفحات 143-157

    در این پژوهش وضعیت تولید، ذخیره و چگونگی مدیریت پسماندهای شهرک صنعتی یزد با گستره 686 هکتار و 252 واحد فعال مورد بررسی قرار گرفته است. برای ارزیابی وضعیت موجود پسماندهای صنایع از پرسشنامه بهره گیری شد و شمار 117 نمونه از گروه های مختلف مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه رابطه بین وزن پسماند تولیدی در هر واحد و شمار کارکنان صنایع با بهره گیری از معادله به صورت X 0/58 + 577/4 = Y به دست آمد. با بهره گیری از نتایج این معادله و بهره گیری از معادله Y 0/0078+ 1/58=V حجم پسماندهای تولیدی مشخص شد. وزن کل پسماندهای تولیدی 8 /64824 کیلوگرم و حجم آنها 519/2 مترمکعب در روز محاسبه شد. صنایع در 9 دسته طبقه بندی شده و نقش هر کدام در تولید پسماندهای مورد بررسی قرار گرفت. 24 درصد صنایع ماشین سازی و تجهیزات، 16 درصد صنایع غذایی، 13 درصد صنایع شیمیایی، 12 درصد صنایع پلاستیک و لاستیک،11 درصد کانی های غیر فلزی، 10 درصد صنایع فلزی، 7 درصد صنایع نساجی، 4 درصد صنایع چوب سلولزی و 3 درصد صنایع کاغذ. بنابر اطلاعات به دست آمده 32 درصد پسماندهای متفرقه (کاغذ و شیشه)، 21درصد فلزات عنصری، 17درصد مواد پلیمری، 7درصد پسماندهای حیوانی، 5 درصد مواد غیر آلی شامل لجن ها، 3/5 درصد ترکیبات آلی، 3درصد مواد قلیایی، 3درصد مواد شیمیایی، 2/5 درصد اسید غیر آلی،2درصد پسماندهای حاصل از روغن کاری ها و قیر،2درصد ترکیبات فلزات سمی، 2/1 درصد مواد تصفیه شده و لجن حاصل از فاضلاب و 0/8 درصد ترکیبات غیر آلی (سیانیدها و سولفیدها) می باشد. 76/8 پسماندهای تولید شده ماهیت جامد، 9درصد نیمه جامد و 14/2 درصد مایع دارند. با توجه به نتایج بالا و برای جلوگیری از آلودگی محیط زیست، برقراری نظام مدیریت مناسب برای ساماندهی پسماندهای صنعتی امری ضروری به نظر می رسد. با توجه به داده های موجود اولین قدم برای استقرار یک نظام مدیریتی، ایجاد یک شبکه بانک اطلاعاتی پسماند خطرناک در سیستم مدیریت واحدهای صنعتی می باشد تا اطلاعات هر یک از پسماندهای تولیدی واحدهای تولیدی ثبت و در اختیار همه واحدها قرار داده شود. با ایجاد این نظام امکان فروش پسماندهای متفرقه که قسمت اعظم آن ها را تشکیل می دهند و همچنین تحویل مواد غذائی به کارخانه کمپوست که در حال راه اندازی در استان یزد می باشد فراهم می شود. در نهایت برای مدیریت پسماندهایی که سرانجام باید دفن شوند گزینش محلی برای دفع آنها با توجه به اصول بهینه مکان یابی می تواند در مدیریت آنها موثر بوده و از پراکنش آنها در محیط توسط صاحبان صنایع جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: پسماندهای صنعتی، یزد، کیفی، کمی، مدیریت
  • یگانه سپاسی، افشین دانه کار، افشین علیزاده، علی اصغر درویش صفت، رزیتا شریفی پور صفحات 159-172

    طبیعت گردی به عنوان نوعی از گردشگری پایدار که هم به حفاظت محیط-زیست و هم به توسعه آن کمک می کند شناخته شده است ولی متاسفانه به خاطر ارزیابی نامناسب محیط زیست، بسیاری از مکان های گردشگری به سوی ناپایداری و خود تخریبی پیش می روند. از سویی دیگر به جهت افزایش سطح مناطق حفاظت شده کشور لازم است تا مناطق جدیدی گزینش و معرفی شوند. برای گزینش مکان های مناسب طبیعت گردی و مناطق حفاظتی بهره گیری از معیارهای مرتبط شیوه مناسبی به شمار میآید. به همین منظور از بررسی منابع مختلف داخلی و خارجی 12 معیار و 41 زیر معیار برای طرح ریزی طبیعت گردی و 5 معیار اصلی و 26 زیر معیار برای گزینش لکه های حفاظتی در بوم نظام های طبیعی ایران استخراج شد. این معیارها و زیر معیارها برای طرح ریزی گردشگری و گزینشلکه های حفاظتی در بوم نظام های جزایر کشور با بهره گیری از روش دلفی غربال شد و در نهایت 11 معیار اصلی و 25 زیر معیار برای طرح ریزی طبیعت گردی و 5 معیار اصلی و 15 زیر معیار برای گزینش لکه های حفاظتی در جزیره هنگام برگزیده شد. سپس معیارها و زیر معیارهای برگزیده به طور جداگانه از راه تحلیل سلسله مراتبی وزن دار شدند و اولویت آنها مشخص شد و ضریب های تعیین شده به صورت مدل ریاضی برای گزینش لکه های حفاظتی و طبیعت گردی ارائه شد. برای همه زیر معیارهای برگزیده شاخص هایی متناسب با ویژگی های محدوده مورد بررسی که قابلیت تبدیل شدن به نقشه را داشتند تعریف شد. نقشه ها به محیط GIS وارد و از هریک نقشه های فاصله متناسب با آن شاخص تهیه شد. در نهایت با بهره گیری از مدل ریاضی تهیه شده پهنه های مناسب طبیعت گردی و حفاظت در جزیره هنگام شناسایی شد و بر پایه پهنه های شناسایی شده در مورد طبیعت گردی ناحیه های بوم گردشگری محتاطانه، بوم گردشگری با توسعه فیزیکی سبک و بوم گردشگری بدون نیاز به توسعه فیزیکی و در مورد حفاظت ناحیه- های گستره حفاظتی، مناطق حساس زیست محیطی، ناحیه بازسازی و احیا و همچنین ناحیه کنترل و پایش مشخص شدند. برابر نتایج به دست آمده 48/99 درصد از محدوده مورد بررسیکه تمام گستره جزیره و آبهای تاعمق 10 متر را شامل می شد بالقوه دارای ارزش حفاظتی است. 62/33 درصد از محدوده مورد بررسی برای فعالیت بوم گردشگری توان دارد. همچنین 21/31 درصد از محدوده مورد بررسی بایستی مورد بازسازی و احیا قرار گیرد و 70/99 درصد از گستره جزیره و آبهای پیرامونی برای کنترل و پایش زیست محیطی پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل سلسله مراتبی، جزیره هنگام، حفاظت، روش دلفی، طبیعت گردی، طرح ریزی زیست محیطی، معیار
  • رضا گل جانی، محمد کابلی، محمود کرمی، بابک نعیمی، افشین علیزاده شعبانی صفحات 173-186

    مجموعه حفاظتی جاجرود (پارک های ملی خجیر و سرخه حصار و منطقه حفاظت شده جاجرود) یکی از زیستگاه های مهم گوسپند وحشی البرز مرکزی (Ovis gmelini X O. vignei) در ایران است. از آنجایی که این گونه در فصل پاییز تولید مثل می کند، گستره خانگی پاییزه اهمیت ویژه ای در چرخه حیات این گونه دارد. در این پژوهش با استفاده از تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی (ENFA) عامل های موثر بر حضور گونه در زیستگاه پاییزه شناسایی و مطلوبیت زیستگاه دراین دوره محاسبه شد. نتایج نشان داد این گونه دارای آشیان بوم شناختی باریکی در این فصل بوده و نسبت به تغییرات زیستگاه حساس است. زیستگاه های مطلوب در مناطقی با ارتفاع بیش از 1535 متر، میانگین دمای فصل کمتر از 10 درجه سلسیوس، دارای گریزگاه مناسب و به دور از روستاها قرار دارند. مناطق نظامی و جاده ها با توجه به نوع کاربری تاثیرات متفاوتی بر حضور گونه و مطلوبیت زیستگاه دارند.

    کلیدواژگان: تجزیه و تحلیل عاملی آشیان بوم شناختی، گوسپند وحشی البرز مرکزی، مدل سازی مطلوبیت زیستگاه
  • سید مسعود منوری، راضیه رحیمی صفحات 187-196

    این نوشتار در رابطه با بررسی تلفیق تنوع زیستی در فرآیند ارزیابی اثراگذاری های زیست محیطی در ایران است وضعیت موجود را در مقایسه با شش کشور آسیایی دیگر نشان می دهد. تحلیل وضعیت برمبنای تعدادی از گزارش های ارزیابی اثرگذاری های زیست محیطی که توسط سازمان حفاظت محیط زیست مورد بررسی قرار گرفته، می باشد. در این تحلیل نحوه توجهات به تنوع زیستی و مسائل مرتبط با آن، سطوح، اجزا، ساختار و عملکرد تنوع زیستی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده در این تحقیق نشان می دهد که در ایران و برخی از کشورهای مورد بررسی اثرگذاری های بر تنوع زیستی در فرآیند و گزارش های ارزیابی اثرگذاری های زیست محیطی از نقاط ضعف پرشماری برخوردار می باشند و ارزیابی آنها کامل نبوده است. نتایج تحلیل و مقایسه نشان می دهد که در شیوه نامه ارزیابی زیست محیطی ایران تنها 32 درصد شاخص های تنوع زیستی مورد توجه قرار گرفته است که نسبت به کشورهای هندوستان و سریلانکا بیشتر و از کشورهای بنگلادش، بوتان، پاکستان و نپال کمتر می باشد. برای بهینه تر نمودن نقش و جایگاه تنوع زیستی در فرآیند ارزیابی اثرگذاری های زیست محیطی پیشنهادهای ساختاری و نهادی بویژه در زمینه بازنگری شیوه نامه موجود ارائه شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرگذاری های زیست محیطی، تنوع زیستی، کنواسیون تنوع زیستی و شیوه نامه
  • حسین وارسته مرادی صفحات 197-209

    به رغم وجود خطر فزاینده پدیده انگل تولیدمثلی در پرندگان مناطق معتدله در حاشیه جنگل، آمار وداده های چندانی از وجود این پدیده در حاشیه جنگل های استوایی وجود ندارد. در این تحقیق تغییرات جمعیت خانواده کوکوها (به عنوان انگل)، گونه های میزبان و متغیرهای زیست محیطی در طول گرادیان «حاشیه به مرکز» جنگل در مالزی مورد بررسی قرار گرفت. مشاهده مستقیم پرندگان و متغیرهای زیست محیطی شامل ساختار رویشی و مشخصه های خرد اقلیمی در 105 نقطه نمونه برداری به شعاع 25 متر صورت پذیرفت. بیشترین تغییرات دیده شده در جامعه پرندگان میزبان- انگل در حدفاصل حاشیه تا 400 متری داخل جنگل دیده شد. بر پایه همبستگی بین پرندگان و مشخصه های زیستگاهی، سه گروه عمده از پرندگان قابل تفکیک از یکدیگرند. اولین گروه، شامل کوکوی هندی (Cuculus micropterus) و کوکوی محزون (Surniculus lugubris) همبستگی مثبتی با فراوانی برخی گونه های لیکوی ویژه حاشیه جنگل مانند لیکوی سینه راه راه(Macronous gularis) و لیکوی پشت کرکی (Macronous ptilosus) در فاصله 200-25 متری از حاشیه جنگل داشتند. گروه دوم شامل کوکوی بوجانگا (Surniculus lugubris) و کوکوی سرخ (Cacomantis sonneratii) همبستگی مثبتی را با فراوانی بوجانگای بزرگ (Dicrurus paradiseus) در فاصله 400 متری از حاشیه جنگل نشان داد. گروه سوم شامل کوکوی شکم سیاه (Phaenicophaeus diardi) و کوکوی شکم بلوطی (sumatranus Phaenicophaeus) و کوکوی نوک سبز (Phaenicophaeus tristis) هیچ نوع همبستگی قابل ملاحظه ای را با فاصله از حاشیه جنگل نشان ندادند. این حقیقت که حاشیه جنگل جمعیت بالایی از پرندگان انگل تولیدمثلی را در مقایسه با داخل جنگل دارد عامل مهمی برای نگرانی است. بنابراین حفاظت از عرصه های جنگلی بزرگ با نسبت کمتری از حاشیه جنگل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اثر حاشیه ای، انگل تولیدمثلی، تجزیه جامعه، جنگل های استوایی، کوکوها، مالزی
|
  • A. Asadi*, Kh. Kalantari, M. Akbari N. Motiei, O. Sharifi Pages 109-126

    Local community participation in development programs has a long history and wide range of development agencies have tried to involve people in development plans should. In this context، the main purpose of this study was to assess feasibility of participatory management of urban parks، in city of Karaj. The study applied a descriptive-survey method of research. The statistical population included all of the people residents of the city of Karaj region in 9 areas. A sample of 203 was selected by the use of Cronbach’s Alpha through simple random sampling method. A questionnaire was used to collect the data. For determining the validity of the questionnaire، the content validity was used. Cronbach''s alpha was used to measure reliability of the instrument (0. 7>). The results revealed that 6. 9 percent of people were not agreed to participate in park management. In addition، 46 percent of people believed that currently the most important problem in parks management and maintenance of them. The results of ANOVA revealed that there were not significant difference in participation intention and education; also، the t-test showed that there was not significant difference between men and women in participation intention. Thus، according to officials recommended further investigation to try the field for more participation of people with knowledge and providing more information to provide.

    Keywords: Feasibility, Karaj, Park, participation, Participatory management
  • Pages 127-141

    Todays, adverse effects of off-site erosion, namely damages received from sediment, is a serious bioenvironmental problem. One of the methods for temporary soil stabilization before permanent rehabilitation of vegetation cover, especially on slopes, for mitigating of bioenvironmental contaminants, is using materials having property to cementate the dispersed particles on the soil surface. Gypsum is a material having ability to flocculate and bind the separate particles and aggregates on the soil surface. It can also prevent from soil detachment against abrasive forces. The objective of this study is to evaluate the optimum application of gypsum to reduce runoff and sediment yield and enhancing shear strength of soil surface and aggregate stability on unstable sloping marly hills of Zanjan province using small flume facility and rainfall simulator, torvane and wet sieving apparatus. These marly hills are overhang to one of the biggest water reservoirs of Iran (Sefidrood Dam) and due to their large amounts of clay particles cause numerous problems for this area. Results showed that mixing of different amounts of gypsum with upper 5 mm of soil surface reduced runoff and sediment rates between ranges of 0-13% and 11-92% respectively compared with the control treatment. Also at 30% slope and under 75 mm h-1 rainfall, the effectiveness of 20 Mg ha-1 gypsum in reducing sediment concentration diminished 35 min after runoff initiation. Whereas, the effect of 30 Mg ha-1 gypsum on sediment reduction in the same slope and rainfall intensity did not decrease even 60 min (1 hour) after initiation of runoff. In addition, it was revealed that using of gypsum because of improvement of soil physical properties and formation of water stable aggregates (WSA) on steep slopes reduced soil particle detachment and ultimately decreased soil erosion. Therefore with respecting to relatively cheap purchasing price of gypsum, the dispersed particles of soil surface on sloping areas can be economically stabilize and this leads to reduce different pollutions related to dispersed particles.

    Keywords: Aggregate stability, Gypsum, Marly hillsides, Runoff, sediment yield, Simulated rainfall, Steep slopes
  • Pages 143-157

    Industrial waste management is one of the most properly approaches which make industry and environment collaborating and coacting as well as reduce impacts of industry on environment. In this study, present management of Yazd Industrial Township located in Yazd province was studied. In order to properly manage and control waste production, questionnaires were used to collect data regarding types, composition of industrial waste and the methods of waste management used in 117 of the 252 business in the study area. The industries can be classified as: food, tire and plastic, chemical, metal, nonmetal mineral, wood, paper, textile and car and mobilizations industries. The collected data were analyzed using SPSS software. The results indicated that waste component include 32% miscellaneous wastes, 21% metallic waste, 17% polymerized matters, 7% animal wastes, 5% non organic matters such as sludge, 3.5% organic compounds, 3% chemical matters, 2.5% non organic acids, 2% compounds of toxic metals, 2% waste of tars, 1.2% filtered matters and 0.8% non organic compounds. About 76.8% of the waste was solid, 14.2% liquid and 9% semi solid. Considering the results in this study, it is seen none of the industries use suitable methods for maintaining the waste. In most cases, they were disposed off the waste by dumping and in very rarely cases the resorted it for reuse and recycling. In the first, step in order to manage of waste in a properly way, it is necessary to constitute a network information of hazardous waste in industrial management system. It is also recommended to keep sitting studies prior to disposal and burying of waste.

    Keywords: Industrial town, Industrial waste, waste management, Waste properties
  • Pages 159-172

    Ecotourism is known as a type of sustainable tourism which helps both conservation and development, but many of tourism sites go to instability and self-destruction because of unsuitable environment assessment. Besides it is necessary to introduce new region for increasing of protected area in Iran. Using related criteria is an appropriate method for selection of suitable protected area and ecotourism places. Regarding to this goal, 12 criteria and 41 sub criteria for ecotourism management planning and 5 criteria and 26 sub criteria for selection of protected patches in natural ecosystems of Iran, were extracted from reviewing of different documents. These criteria and sub criteria were screened for tourism management planning and selection of protected patches in island ecosystems by using Delphi Method and finally 11 criteria and 25 sub criteria for ecotourism management planning and 5 criteria and 15 sub criteria for selection of protected patches were selected in Hengam Island. Then they were weighted differently by Analytical Hierarchy Process and their priority was distinguished, then determined coefficients were demonstrated as mathematical model for selection of protected and ecotourism patches. Related indicators were described for all selected sub criteria which were suitable for studied area characteristics and could change into maps. These maps were imported to GIS and symmetrical distance maps were prepared. Finally appropriate ecotourism and protected area were identified in Hengam Island by using mathematical model and it were specified cautiously ecotourism zone, ecotourism with low physical development and ecotourism without physical development in case of ecotourism according to distinguished areas and in case of conservation it was distinguished protected area zone, environmental sensitive zone, rehabilitation and restored zone and control and monitoring zone. Results showed that 48.99 percent of studied area which is the whole island and 10 meter depth of surrounding water has protected value potentially. Also about 62.33 percent of the study area is suitable for ecotourism activities and 21.31 percent should be restored and rehabilitated and finally 70.99 percent of Island and the surrounding water are suggested for control and monitoring.

    Keywords: analytical hierarchy process, Conservation, Criteria, Delphi method, Ecotourism, Environmental management planning, Hengam Island
  • R. Goljani*, M. Kaboli, M. Karami, B. Naimi, A. Alizadeh Shabani Pages 173-186

    Jajrood protected complex (Khojir and Sorkheh Hesar national parks and Jajrood protected area) is one of the most important habitats of Central Alborz wild sheep (Ovis gmelini X O. vignei) in Iran. Since the species mate in fall, then fall home range has critical rule in life cycle of this species. Using the ecological niche factor analysis (ENFA), effective factors on the presence of species were identified and fall habitat suitability was modeled. The results show that this species has narrow ecological niche in this season and is sensitive to habitat changes. The suitable habitats are recognized to be in areas with height more than 1535 meters a.s.l. and the mean temperature less than 10°C, with suitable escape terrain away from the villages. Military areas and roads according to their use have different effects on species presence and habitat suitability.

    Keywords: Central Alborz wild sheep, ecological niche factor analysis (ENFA), Habitat suitability modeling
  • S.M. Monavari*, R. Rahimi Pages 187-196

    This paper discusses the integration of biodiversity concerns with Environmental Impact Assessment (EIA) procedures of Iran. Indeed, it compares and analyses this status in six south Asian countries. The analysis was based on the reports available from a number of EIA report references to biodiversity, and biodiversity related issues, level and compositional, structure or functional component of biodiversity. The analysis provides clear evidence that biodiversity is not being adequately addressed in EIA studies undertaken in Iran, and some of the studied countries. So, the impacts on biodiversity were not being adequately addressed and that functional biodiversity, in particular, was inadequately assessed. The results show that there are less consideration about biodiversity in Iranian EIA Guidelines (32%) comparing to Bangladesh and Bhutan (50%), Pakistan and Nepal (41%), but more than India (14%) and Seri Lanka (9%). For optimizing the role and importance of biodiversity concerns in EIA procedures of Iran, structural and institutional recommendations provided on those aspects of biodiversity that should be addressed in EIA. The recommendations should be used for the preparation of guidelines for integration of biodiversity in Iranian EIA.

    Keywords: biodiversity, Convention of Biodiversity, Environmental impact assessment, Guidelines
  • Pages 197-209

    Although host species generally face increased risk of brood parasitism in fragmented temperate landscapes and forest edge, little information exists to assess such risks in tropical birds. We studied how Cuculidae species populations, host species population, and micro-environmental variables changed along an edge-to-interior gradient in Peninsular Malaysia. Bird observations and environmental variables, including vegetation structure and microclimatic measurements were made within a 25 m radius of each of 105 sampling points. The most pronounced changes in host-brood parasite bird community occurred within 400 m of the forest edge. Based on bird-habitat associations along the edge-interior gradient, three groups of birds were distinguished. The first group, including Indian Cuckoo and Plaintive Cuckoo, was positively correlated with abundance of some edge specialist babblers such as Striped Tit-babbler and Fluffy-backed Tit-babbler at 25-200 m from the forest edge. The second group, including Drongo Cuckoo and Banded bay Cuckoo, showed positive correlation with the abundance of Greater Racket-tailed Drongo and Lesser Racket-tailed Drongo at 400 m from the forest edge. The third group, including Rufous-bellied Malkoha, Black-bellied Malkoha, and Green-billed Malkoha, did not show any detectable correlation with distance from the edge. The fact that the forest edge has a high population of brood parasites compare to the interior is cause for concern. From conservation perspective, protection of large lowland forest remnants with a low proportion of edge is recommended.

    Keywords: Brood parasitism, Community analysis, Cuculidae, Edge effect