فهرست مطالب

پژوهش های مابعدالطبیعی - سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان1393)

نشریه پژوهش های مابعدالطبیعی
سال یکم شماره 1 (بهار و تابستان1393)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رسول رسولی پور، آریا یونسی صفحات 5-22
    چکیده: این مقاله به روابط متقابل اراده و شناخت، به ویژه تاثیری که اراده بر شناخت در سنت غربی می گذارد، پرداخته است. موضوع به لحاظ تاریخی از دوران باستان بررسی شده است و سپس نشان داده می شود که ویلیام جیمز در این موضوع یک معیار است. بنابراین سیر تاریخی موضوع به سه دوره «قبل از جیمز»، «دوران جیمز» و «بعد از جیمز» تقسیم شده است. ابتدا دیدگاه های نیچه و شوپنهاور درمقام دو شخصیت کلیدی در زمینه بررسی تاثیرگذاری اراده بر شناخت بشری، تبیین می شود، و نشان داده می شود که چرا اندیشه آنها به طور گسترده جذب دنیای فلسفه نشده است. سپس خطوط کلی نظریه جیمز را بررسی نموده و به دیگر فرضیات و نظریات جیمز که «اراده به باور» را همراهی می کنند پرداخته می شود. در این قسمت نشان داده می شود که برخی پیش فرض های جیمز قابل پذیرش نیستند، ولی خطوط اصلی نظریه وی درخور دفاع است. در نهایت به اندیشه کواین و رهیافت های او به مسئله، به عنوان کسی که بعد از جیمز اصول اساسی نظریه او را اشاعه داده است، پرداخته می شود. سپس با اشاره به کل گرایی و طبیعت گرایی و نیز نظریه شناخت طبیعی شده کواین، نشان داده خواهد شد که دیدگاه های کواین کاملا همسو با جیمز است. در پایان نشان داده می شود که چرا اندیشه کواین به صورت وسیع مورد استقبال دنیای فلسفه واقع شده است. درنهایت اشاره مختصری به فیلسوفان معاصری که در این مبحث تاثیرگذار بوده اند می شود.
    کلیدواژگان: اراده، شناخت، حقیقت، شوپنهاور، نیچه، جیمز، کواین
  • قدرت الله قربانی صفحات 23-45
    جستجوی معنای زندگی در اندیشه هایدگر اهمیت خاصی دارد. او ابتدا معنای زندگی را در تفکر مدرن و مابعدالطبیعه سنتی به دلیل غفلت از حقیقت وجود نقد می کند. سپس با تاسیس هستی شناسی بنیادی، پرسش از حقیقت وجود را طرح می کند که با تحلیل وجودی انسان بعنوان دازاینی که جهانمندی از خصوصیات اساسی اوست، پیوند می یابد. در این زمینه، بررسی اوصاف وجودی دازاین زمینه تعیین معنای زندگی او را فراهم می کند، اما ناکامی هستی شناسی بنیادی، به گذشت از مابعدالطبیعه و روی آوردن هایدگر به تفکر و شعر می انجامد. از دید او، در شعر از طریق شاعران امکان سخن گفتن از وجود و فراخوانی عوالم قدس و خدایان فراهم می شود. اما تلاش هایدگر برای جستجوی معنای زندگی نتیجه رضایت بخشی ندارد، زیرا پرسش های اساسی معنای زندگی که درباره جایگاه و نقش خدا در زندگی انسان، غایت زندگی انسان، امکان و چگونگی جهان آخرت، ارزش های اخلاقی و مساله شر است؛ در اندیشه هایدگر پاسخ قانع کننده ای نمی یابد. فقط جایگاه انسان است که تاحدود زیادی تعریف روشن تری می یابد. در این مقاله ابعاد دیدگاه هایدگر در جستجوی معنای زندگی مورد بررسی و نقد قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: معنای زندگی، هستی شناسی، خدا، جهان مندی، واقع بودگی، دازاین، تفکر
  • مهدی عباس زاده صفحات 45-65
    معرفت شناسی قرآنی مکتبی یقین گرا است. یقین بر دو قسم است: یقین معرفت شناختی و یقین روان شناختی. یقین معرفت شناختی آن است که به لحاظ منطقی و فلسفی یقین به شمار می رود. اما یقین روان شناختی غالبا از سنخ اقناع است. یقین در قرآن درنهایت نتیجه حصول معرفت صادق (مطابق با واقع) همراه با آرامش و سکون قلبی است. بنابراین، قرآن، هم بر یقین معرفت شناختی تاکید کرده است و هم بر یقین روان شناختی. یقین قرآنی، اعتقادی ساده یا ایمانی کور (ایمان بی دلیل یا ناموجه) نیست. قرآن بر تاثیر گسترده، عمیق و مستقیم عمل (یا ساحت رفتاری) انسان بر نظر (معرفت) و نهایتا بر یقین تاکید می کند. قرآن اعمال موثر بر معرفت و یقین را به دو دسته کلی تقسیم می کند: ارزش ها و اعمالی که بر معرفت و یقین انسان تاثیر مستقیم و مثبت دارند، و ضد ارزش ها و اعمالی که بر معرفت و یقین انسان تاثیر مستقیم اما منفی دارند. به نظر می رسد از منظر قرآن، ساحت عمل و نظر به مثابه دو بعد مهم از ابعاد وجودی انسان از یکدیگر جدا نیستند و با هم ارتباط مستقیم دارند، تا آنجا که با دقت در آیات قرآن آشکار می شود که تاثیر عمل انسان بر معرفت و یقین، حتی بیش از عناصر و عوامل نظری و شناختی محض است. در واقع، عمل و معرفت انسان در قرآن در بافتی «وجودی» وحدت می یابند. از دیدگاه قرآن، معرفت محض نمی تواند به یقین بینجامد، زیرا معرفت صرفا یک امر منطقی و معرفت شناختی نیست، بلکه مرتبه و ساحتی از وجود انسان است.
    کلیدواژگان: قرآن، معرفت، یقین، عقل، شهود، عمل، ارزش
  • نادر شکراللهی صفحات 65-85
    کواین روش معرفت شناسی را از روش علوم تجربی جدا نمی داند و توصیه می کند با استفاده از روان شناسی، عصب شناسی و روان شناسی زبان به معرفت شناسی بپردازیم. انکار تمایز روش معرفت شناسی و علم به دلیل انکار مرز بین قضایای تحلیلی و ترکیبی است که از نظریه کل گرایی او ریشه می گیرد. این یکسانی روش، طبیعت گرایی نامیده شده است و دو دلیل دارد: اول، شکست روش تجربه گرایی سنتی، که می خواست به روش تحلیلی ساختمان معرفت بشری را توضیح دهد، و دوم، توفیق روش علم تجربی در حوزه های مختلف. در ارزیابی سخن کواین می توان گفت که بهره بردن از علوم مختلف هر چند درخور تامل است، اما روش پیشنهادی او ضعف هایی دارد. اینکه علم تجربی جدید می تواند از پیش بینی سربلند بیرون بیاید، دلیل بر آن نیست که در تبیین خود هم صادق است. گذشتگان هم در پیش بینی کم و بیش موفق بودند، اما امروز می بینیم که در تبیین بر خطا بودند. این معرفت شناسی که او به دنبال آنست، دانش جدیدی است که کار معرفت شناسی سنتی، که به دنبال ملاک صدق است را انجام نمی دهد بلکه تنها حالت روحی و زبانی دانشمندان را نشان می دهد. پس هنوز باید به دنبال دانشی باشیم که بیرون از علم بایستد و به صورت دستوری بتواند نسبت معرفت و واقعیت را نشان دهد.
    کلیدواژگان: روش معرفت شناسی، طبیعت گرایی، تجربه گرایی، تحلیلی، ترکیبی، کل گرایی
  • محمود هدایت افزا صفحات 85-105
    به نظر می رسد فیلسوفان مسلمان در مسیر حل برخی مسائل فلسفی، گاه در باب بعضی مقدمات و گاه بر سر برخی قواعد فلسفی ادعای بداهت می کنند. از جمله این مسائل، نزاع بر سر تحقق خارجی وجود یا ماهیت اشیاء است که گروهی از اندیشمندان، دیدگاه خاص خود را در این باب بدیهی انگاشته اند. در همین راستا برخی فیلسوفان صدرایی نیز تحت تاثیر قطعاتی از کلمات ملاصدرا، دیدگاه او را در قاعده اصالت وجود و اعتباریت ماهیت، قولی بدیهی خوانده اند. اما ازآنجاکه در آثار فیلسوف شیرازی، دست کم سه معنا برای اصالت وجود و اعتباریت ماهیت یافت می شود، برخی معاصران بر این باورند که فقط تفسیر خاصی از قاعده مزبور، که مفید تحقق تبعی ماهیت به عین وجود خارجی است، از بداهت لازم برخوردار است و حتی سخنان اصحاب مکاتب دیگر فلسفی را در باب بداهت اصالت وجود، به سود تفسیر مورد نظر خود از کلمات صدرا کرده اند. نوشتار حاضر نشان می دهد که هر یک از اندیشمندان معتقد به اصالت وجود، دیدگاه مورد نظر خود را، که گاه با ایده صدرا، تفاوت چشمگیر و مشتمل بر ترکیب انضمامی وجود و ماهیت در ظرف خارج بوده است، بدیهی دانسته اند، نه آنکه مرادشان از اصالت وجود متضمن اعتباریت ماهیات نیز باشد. همچنین مقصود سایر فیلسوفان صدرایی از بداهت اصالت وجود، پذیرش ماهیات به عین وجودات خارجی نبوده است، بلکه آنان ماهیات را ظهورات حصه های وجودی در اذهان یا کرانه های این حصه ها می انگاشتند که در این صورت بنابر مویداتی نمی توان قول ایشان را به مثابه نظریه ای بدیهی پذیرفت.
    کلیدواژگان: ماهیت، اعتباری، ملاصدرا، فیاضی، ترکیب انضمامی، رجبعلی تبریزی، بهمنیار، شواهد
  • ایمان از دیدگاه قرآن کریم و عهد جدید
    احسان شکوری نژاد صفحات 104-122
    گرایش به ایمان ارزشمندترین حقیقت تاریخ زندگانی بشر است. انسان همواره از راه ایمان با حقیقت مطلق هستی به ارتباطی درونی و عمیق همراه با اعتقاد و اطمینان دست می یابد. بدین لحاظ، ایمان همواره نور امید به سعادت این جهانی و جاودانگی را به مثابه هدیه و لطف الهی بر قلب آدمی به مثابه حقیقت وجود انسانی پرتوافشانی می نماید) در نهایت امر، نه تنها انسان خودی خود را فراموش نموده و خواست خود را مقهور خواست خداوند می نماید، بلکه به مقامی دست می یابد که به تمامی معنی و در همه ابعاد وجودی جلوه گر ذات حق تعالی می گردد. از این روی، در این پژوهش کوشش بر این است، نظر به اهمیت و جایگاه قرآن و انجیل بعنوان دو کتاب آسمانی مهم و تاثیرگزار جهان اسلام و مسیحیت، با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی مفهوم ایمان و مباحث مرتبط با آن بررسی شود) در پایان روشن شده است که این دو کتاب آسمانی در موضوع حقیقت ایمان، متعلق و آثار آن دارای دیدگاه مشترکی هستند.
    کلیدواژگان: دین، اسلام، مسیحیت، ایمان، قرآن، عهد جدید
  • مهدی رضایی جهدکن صفحات 123-145
    فلسفه هنر و زیبایی شناسی همواره در دیدگاه بزرگان اندیشه و تفکر جایگاهی ویژه داشته و مورد اهتمام و توجه بوده است. این مقوله اغلب در قالب زیبایی شناسی پیگیری شده است. اهمیت هایدگر، در این زمینه به مخالفت کلی او با شیوه و نگرش مابعدالطبیعی آغاز شده از نظریات افلاطون، و دیدگاه خاص مبتنی بر آن، یعنی زیبایی شناسی به طور خاص و نیز نقطه نظرات خاص هایدگر در رابطه با «منشا اثر هنری»، «شاعرانه سکنی گزیدن انسان»، و «راه نجات بودن هنر در عصر عسرت بار کنونی» و لزوم واکاوی محتوای این اندیشه و تفسیر و شرح آن، از سوی دیگر، مربوط می شود. در مقاله حاضر سعی شده است تا با اشاره ای گذرا بر چرائی مخالفت هایدگر با رویکرد زیبایی شناسانه به هنر، نوع نگاه وی به این مقوله تا جای ممکن و با رجوع به آثار متعدد وی بررسی و تبیین گردد. تاکید اصلی هایدگر در مقوله هنر، بر مفهوم «چیز» استوار است. که یک طریق تقرب به آن، با شروع بررسی مفهوم آن و نیل به مفهوم اثر هنری تحقق می یابد و می توان آن را شروعی از مابعدالطبیعه و تعالی از آن محسوب کرد. و طریق دوم، شرح و تفسیر «چیز» به عنوان بیانگر عالمیدن چهارگانه آسمان، زمین، قدسیان و فانیان است که حاصل آفرینش و سکنا گزینی شاعرانه انسان است. در نهایت این شاعری است که نجات دهنده انسان از عصر عسرت بار کنونی حاصل از تفکر مابعدالطبیعی به وجود آورنده تکنولوژی می باشد.
    کلیدواژگان: هایدگر، هنر، زیبایی شناسی، سکنا گزینی، شعر
|
  • Rasoul Rasoulipour *. Arya Younesi Pages 5-22
    In this paper, we investigate the relation between Will and Knowledge; especially the effect of the will on knowledge in its Western philosophical tradition. A short record of the issue from the ancient to the present time is offered and William James, a twentieth century American philosopher, is introduced as the criterion in this field. Therefore, the history of the issue is divided to three periods: “Before James”, “James”, and “After James”. The role of Nietzsche and Schopenhauer are narrated as two key philosophers in the first period and it is explained why they are not widely welcomed in this regard in the world of philosophy. Later, we examine the general lines of James’ theory; especially his “The Will to Believe”. In this part, we show that some of James assumptions are not acceptable, although, his theory in general is defendable. Finally, we look at Quine’s thought as the philosopher who spread James’ teachings recently among the philosophers. We show that Quine’s naturalism, universalism, and even his naturalized epistemology have been influenced by James. At the end of this paper, the influential contemporary philosophers in this field are introduced.
    Keywords: Will, Knowledge, Truth, Schopenhauer, Nietzsche, James, Quine
  • Qodratullah Qorbani * Pages 23-45
    Searching for the meaning of life has a special significance in Heidegger's thought. He, fulfilling this, first criticizes the meaning of life in modern thought and metaphysics due to their ignorance of reality of Existence. Then by emphasizing on fundamental ontology, he asks the question of reality of Existence which links with ontological analysis of human as Desein that worldhood is of his/her essential virtues. In this case, reviewing of existential virtues of human makes possible to determine the meaning of life, but Heidegger's failure in establishing foundamental ontology is caused to pass over metaphysics and appealing to thought and poem. In his thought, in poem it is possible to speak of Existence and call for sacred worlds and gods through poets. Heidegger's struggling, however, for searching the meaning of life has no satisfied result, since most of fundamental questions concerning the meaning of life which are about the place and role of God in human's life, the aim of human's life, possibility and quality of resurrection, moral values and the problem of evil, have not reasonable responses. There is only the question of human place which finds clear answer. In this paper, it is tried to study and analyze some aspects of Heidegger's thought regarding searching for the meaning of life.
    Keywords: The Meaning of Life, Ontology, God, Worldhood, Facticity, Desein, Thought
  • Mahdi Abbaszadeh * Pages 45-65
    The Quranic epistemology is a realistic school. Certainty has two kinds including epistemological and psychological ones. Epistemological certainty is considered certainty philosophically and logically. Psychological certainty, however, is of convincing kind. In the Quran, certainty finally is the result of acquiring true knowledge inclined to hearty calm. So, the Quran has emphasized on both epistemological and psychological certainty. The Quranic certainty is not a simple belief or blind faith without reason. The Quran, also, impresses on extensive, direct and deep influences of human practice on knowledge and certainty. The Quran divides the effect of practices on knowledge into two parts: first, values and acts that have direct and positive effects on human knowledge; second, anti-values and acts that have direct and negative effect on human knowledge and certainty. It seems that in the Quran, practical and theoretical dimensions are as two inseparable and ontological dimensions of human which have reciprocal relations, so far as, it is cleared that the effect of human act on his/her certainty and knowledge is more cognitive and theoretical factors. In fact, human knowledge and act are united in an ontological context. In the Quranic view, the pure knowledge can not get certainty since knowledge is not merely a logical and psychological fact but is a stage of human existence.
    Keywords: The Quran, Knowledge, Certainty, Reason, Intuition, Act, Value
  • Nader Shokrollahi * Pages 65-85
    Quine says that the method of epistemology is not different from the method of empirical science and recommends that by using psychology, Psycholinguistics and Neurology, we shoud do epistemology. The reason of denial of distinction between the method of science and epistemology is the denial of a boundary between analytical propositions and synthetic propositions that rooted in his holism theory. This sameness of method is called naturalism and has two reasons: the first is the defect of the method of traditional empiricism that wanted to describe the structure of human knowledge on analytical method. The secend is the success of empirical science in many areas. In assessment of Quine's theory, we can say that using different science, however, is important but his recommendation has weaknesses.That the new empirical science is successful in prediction do not show that it is true in it's explanation. More or less, the old knowledge of human was successful in prediction but nowadays we believe they were wrong in their explanation. This epistemology that he is looking for is a new science that can not fulfill the duty of traditional epistemology that was looking for a criteria for truth, but only show the psychological manner and language of scientists. So we must look for a kowledge that is standing outsid the science and in a normative way can show the relation between kowledge and reality.
    Keywords: method of epistemology, naturalism, empiricism, analitical, synthetic, holisem
  • Mahmoud Hedayat Afza * Pages 85-105
    It seems that Muslim philosophers, for salving some philosophical problems have claimed that some promises or concepts are self- evident. Of such problems is question of external actualization of existence or quiddity of things that some of thinkers argued that their views are self- evident. In this case, Sadrian philosophers under influence of Mulla Sadra, maintain that his view of the rule of principality of existence and credibility of Quiddity is self-evident. So far as in Mulla Sadra's works, however, there are three meanings for principality of existence and credibility of quiddity, some of contemporary philosophers believe that only a special interpretation of that rule makes possible to be self -evident. In this paper, it is tried to show that most of believers in principality of existence have tried to consider own view as self-evident which sometimes is different from Mulla Sadra's view and included of external composition of existence and quiddity. There are, also, other philosophers that their points of view concerning self-evidence of principality of existence is not acceptance of quiddities as external existents but they think quiddities are manifestations of ontological participations while their view cant be accepted as self-evidence theory.
    Keywords: Quiddity, Credibility, Mulla Sadra, Fayyazi, Concrete Composition, Rajab Ali Tabrizi, Bahmanyar, Shavahed
  • Faith from the Viewpoint of Qurān and New Testament
    Ehsan Shakouri Nejad * Pages 104-122
    Tendency to faith is the most worthiness reality and fact in the history of human life. This causes human to gain internal relation to the absolute reality of existence with deep confidence. Hence, faith always illuminates the light of desire to this mundane and immortal happiness as divine grace to the human's heart. Finally, not only human forgets himself and submits his desire to God's will and commands, but also he reaches a high place which manifests all existential aspects of God's essence. Therefore, in this research, considering the importance and status of important and influential Muslim and Christian scriptures, and using descriptive and analytical methods, it is tried to study the subject of the concept of faith and related issues. In the end, this research reaches the conclusion that these scriptures have the common viewpoint in the field.
    Keywords: Religion, Islam, Christianity, Faith, Qur?n, New Testament
  • Mahdi Rezaei Jahdkon * Pages 123-145
    Philosophy of art and aesthetics has a special place for thinkers and philosophers. The importance of Heidegger's view is his criticizing of metaphysics from Plato up to modern time and his unique views concerning aesthetics, from one hand, and his special points of view about the origin of Artistic work, poetic settling of human, and considering of art as salvation in the age of modern poverty and necessity of meditation on it.In this paper, it is tried to indicate how Heidegger rejects aesthetic's approaches to art by using of his works. The main stressing of Heidegger's concerning is that art is based on the concept of Thing that the way of understanding it is to start with its concept and the conception of Artistic Work which it is possible to consider it as beginning of metaphysics and transcending from it. The second way is to explain and interpret Thing as indicator of four existents including Heaven, Earth, Sacred beings and Mortals which is the result of human's poetic creation and settlement. Finally, this is poetic that saves modern human in the contemporary hardship age which is the result of metaphysical thoughts and technology.
    Keywords: Heidegger, Are, aesthetics, Settling, Poem