فهرست مطالب

مجله پژوهش های کاربردی در مدیریت ورزشی
پیاپی 10 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عبدالمهدی نصیرزاده، ابوالفضل فراهانی، حمید خضری صفحات 11-26
    هدف از انجام این پژوهش تبیین مدل اجرایی استراتژی اداره کل ورزش کرمان با رویکرد BSC بود. جامعه آماری این پژوهش 30نفر متشکل از استادان تربیت بدنی آموزش عالی، مدیران اداره کل ورزش و جوانان استان کرمان، مدیران عامل باشگاه های حاضر در لیگ برتر و دانشجویان دوره کارشناسی ارشد رشته مدیریت ورزشی بودند که از بین آنها برای بخش کمی 22 نفر و در بخش کیفی 8 نفر به طور هدفمند برای نمونه تحقیق انتخاب شدند.برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز در بخش کمی از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد که روایی آن توسط 15نفر از متخصصان رشته مدیریت ورزشی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ محاسبه و با ضریب (82/0=α) به تایید رسیدکه از نظر آماری در حد قابل قبول و بالایی پذیرفته شده است. در بخش کیفی نیز از مصاحبه کیفی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده در بخش کیفی از روش استقرای منطقی استفاده شد و در بخش کمی از آزمون مجذورکای، کلموگروف اسمیرنف و آلفای کرونباخ به کار گرفته شد. یافته های پژوهش نشان داد که اداره کل ورزش کرمان دارای چهار منظر مالی، مشتری، فرآیندهای داخلی، یادگیری و رشد، 14 استراتژی در منظرهای مختلف، 29 هدف استراتژیک، 84 سنجه و 112 اقدامات و ابتکارات می باشد. در نهایت می توان نتیجه گرفت به دلیل ارتباط بین چشم انداز و استراتژی ها با اهداف استراتژیک، سنجه ها و اقدامات اداره کل ورزش استان کرمان در منظرهای مختلف، علاوه بر اجرای استراتژی، قابلیت ایجاد زمینه تحقق اهداف بلندمدت این سازمان را دارد.
    کلیدواژگان: کارت امتیازی متوازن، اجرای استراتژی، اداره کل ورزش و جوانان استان کرمان، BSC
  • زهرا طاهری، محمد سلطان حسینی، آرش شاهین صفحات 27-38
    هدف از این پژوهش، ارزیابی فرآیند طراحی و برنامه ریزی دوره های آموزش ضمن خدمت مدیران و کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان اصفهان بر اساس استاندارد ایزو 10015 بود. تحقیق حاضر از نوع توصیفی- پیمایشی بوده که به شکل میدانی انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارمندان اداره کل ورزش و جوانان استان اصفهان در سال 1392 بود(120=N). نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان(1970) و به روش تصادفی تعیین(92=n) و به همین تعداد پرسش نامه توزیع شد. اما پرسش نامه های برگشتی 88 عدد بودند و بر همین اساس تجزیه و تحلیل آماری انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته ارزیابی مولفه طراحی و برنامه ریزی دوره های آموزشی براساس استاندارد ایزو 10015 می باشد. روایی پرسش نامه مورد تایید کارشناسان قرار گرفت و پایایی از طریق آلفای کرونباخ (86/.) محاسبه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی(t تک نمونه ای، t مستقل، کروسکال والیس و تحلیل واریانس) انجام شد(05/0p≤).
    نتایج نشان داد به طور کلی فرآیند طراحی و برنامه ریزی آموزش ضمن خدمت بیش تر از حد متوسط با استاندارد ایزو 10015 مطابقت دارد. همچنین بین میانگین نظرات مدیران و کارکنان در این بعد تفاوت معناداری وجود داشت. لازم به ذکر است که هیچ تفاوت معناداری بین نظرات کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان اصفهان با توجه به دیگر متغیرهای جمعیت شناختی یافت نشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، برنامه ریزی، آموزش ضمن خدمت، استاندارد ایزو 10015، اداره کل ورزش و جوانان
  • فضل احمد کهندلان، جعفر خوشبختی صفحات 39-54
    هدف این تحقیق مطالعه و بررسی رابطه بین عدالت سازمانی و هریک از ابعاد آن با اثربخشی کارشناس مسئولان تربیت بدنی ادارات آموزش و پرورش خراسان بزرگ بوده است. این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و حجم جامعه و نمونه آماری برابر با 65 نفر که شامل کلیه کارشناس مسئولان تربیت بدنی ادارات آموزش و پرورش خراسان بزرگ(رضوی، شمالی و جنوبی) در نیم سال نخست 1391 می باشد. از سه پرسش نامه ویژگی های جمعیت شناختی، پرسش نامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن(89%r=) و پرسش نامه اثربخشی حمیدی با(90%r=) استفاده شد. از تکنیک های آمار توصیفی به منظور طبقه بندی نمرات خام، ترسیم جداول و نمودارها و از آمار استنباطی، آزمون کلموگراف اسمیرونوف، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون t تک نمونه ای به منظور آگاهی از توزیع نرمال داده ها، بررسی رابطه عدالت سازمانی با اثربخشی و تعیین سطح مطلوبیت عدالت سازمانی و اثربخشی کارشناس مسوولان تربیت بدنی ادارات آموزش و پرورش خراسان بزرگ استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که، میانگین عدالت سازمانی(471/0±85/2) و میانگین اثربخشی(416/0±07/3) می باشد. بین عدالت سازمانی و ابعاد آن(عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت تعاملی) با اثربخشی ارتباط معنی داری وجود دارد. علاوه بر این، عدالت سازمانی و اثربخشی سازمانی در ادارات آموزش و پرورش خراسان بزرگ در سطح مطلوبی قرار ندارد. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، توجه بیشتر به عدالت سازمانی در ادارات آموزش و پرورش خراسان بزرگ می تواند در بهبود وضعیت اثربخشی سازمانی آن ادارات، موثر باشد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت تعاملی، اثربخشی
  • محمدرضا برومند، حمیدرضا گوهررستمی، محمدرضا اسماعیل زاده طلوعی، میثم عسگرشمسی صفحات 55-66
    مقدمه و هدف
    با توجه به نقشی که تربیت بدنی در پرورش و آماده سازی دانش آموزان برای زندگی آینده دارد، پژوهش به تحلیل محتوای کتاب جدید التالیف راهنمای تدریس تربیت بدنی پایه ششم در سال تحصیلی (92-91) با رویکرد اهداف تربیتی می پردازد روش شناسی: روش تحلیل محتوای این پژوهش، ویلیام رومی و آنتروپی شانون با کمک محتوای کتاب معلم(راهنمای تدریس) تربیت بدنی ششم است. نمونه برابر جامعه آماری، 136 صفحه کتاب مذکور می باشد. پس از تعیین مقوله های فعال و بهنجارسازی داده ها، بار اطلاعاتی، ضریب و درصد اهمیت شاخص های هر سه حیطه تربیتی محاسبه شد.
    یافته ها
    در حیطه شناختی، آشنایی با انواع بازی و رشته های ورزشی آموزشگاهی دارای بیشترین اهمیت، حفظ و نگهداری وسایل و امکانات ورزشی دارای کمترین اهمیت اند؛ در حیطه مهارتی، مهارت در آمادگی جسمانی و مهارت در مقدمات ورزش های آموزشگاهی بیشترین و آمادگی در اجرای ترکیبی حرکات پایه در بازی های کمترین اهمیت را به خود اختصاص داده اند؛ در حیطه نگرشی، گرایش به توسعه حرکات پایه و مهارت ها و رعایت اصول عاطفی واجتماعی، بالاترین و تمایل به رعایت بهداشت، دارای کمترین اهمیت هستند. از نظر روش تحلیل محتوای ویلیام رومی کتاب معلم مذکور برای دانش آموزان ششم فعال می باشد.
    نتیجه گیری
    بار اطلاعاتی و ضریب اهمیت سه حیطه تربیتی از بیشترین به کمترین اهمیت در کتاب عبارتند از حیطه نگرشی، مهارتی و شناختی. بنابراین به یک نسب شاخص های هر حیطه تربیتی در کتاب مورد توجه قرار نگرفته اند.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب راهنمای تدریس، تربیت بدنی، اهداف تربیتی
  • سلیم عباسی، مجید جلالی فراهانی، ابراهیم علی دوست قهفرخی صفحات 67-76
    هدف پژوهش حاضر، تعیین ارتباط بین بازاریابی درونی با مشتری گرایی در اداره کل ورزش و جوانان استان اصفهان بود. روش تحقیق از نوع همبستگی و به لحاظ هدف کاربردی بود که به شکل میدانی انجام شد. جامعه آماری کلیه کارمندانی بودند که در آن اداره کل فعالیت اداری انجام می دهند. از آنجایی که حجم جامه آماری کم بود، (95 نفر) نمونه آماری برابر با جامعه آماری در نظر گرفته شد. برای جمع آوری اطلاعات از دو پرسش نامه بازاریابی درونی و مشتری گرایی بانسال، مندلسون و شارما (2000) در مقیاس لیکرت و پنج گزینه ای استفاده شد. برای اطمینان از روایی پرسش نامه، پرسشنامه نهایی با تایید و جمع بندی نظرات 12 تن از استادان رشته مدیریت ورزشی تنظیم شد. پایایی پرسش نامه های تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش نامه های بازاریابی درونی و مشتری گرایی به ترتیب (75/0 و 79/0) به دست آمد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی (ضریب همبستگی اسپیرمن و پیرسون و رگرسیون) استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد، بین برخی از ابعاد بازاریابی درونی شامل آموزش، امنیت شغلی، توانمندسازی کارکنان، تسهیم اطلاعات کارکنان و استراتژی؛ با مشتری گرایی ارتباط مثبت ومعنی داری وجود داشت (05/0>P)، و بین برخی دیگر از ابعاد بازاریابی-درونی (پاداش و کاهش فاصله طبقاتی کارکنان) ارتباط معناداری وجود نداشت(05/0
    کلیدواژگان: بازاریابی درونی، مشتری گرایی، اداره کل ورزش وجوانان استان اصفهان
  • مالک احمدی، جواد امانی ساری بگلو، وحیده معصومی صفحات 77-88
    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی عملکرد شغلی معلمان تربیت بدنی براساس نظریه خودمختاری بود. شرکت کنندگان پژوهش حاضر، شامل 204 نفر از معلمان تربیت بدنی مقاطع محتلف در شهرستان ارومیه بودند که به پرسش نامه های عملکرد شغلی و انگیزش درونی (کوواس، 2009) و نیازهای روانی (ایلاردی و همکاران، 1993)، به طور داوطلبانه پاسخ دادند. برای آزمون مدل نظری از روش تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج نشان داد که نظریه خودمختاری برازش مناسبی در بین معلمان تربیت بدنی دارد و سه نیاز روان شناختی (شایستگی، استقلال، و وابستگی) قادر است 18 درصد از تغییرات عملکرد شغلی معلمان تربیت بدنی را پیش بینی کند. همچنین، نتایج آزمون فرضیات نشان داد که انگیزش درونی اثر مثبتی بر عملکرد شغلی دارد. از طرفی، نیازهای روانی نیز اثر معنادار و مثبتی بر انگیزش درونی داشتند. به طور کلی می توان گفت که وجود استقلال، احساس شایستگی و داشتن ارتباط مثبت با دیگر معلمان در محیط کار باعث افزایش انگیزش درونی و عملکرد شغلی در معلملن تربیت بدنی می شود.
    کلیدواژگان: عملکرد شغلی، نظریه خود مختاری، نیازهای روانی، انگیزش درونی
  • لقمان کشاورز، ابوالفضل فراهانی، پروانه خواجه پور صفحات 89-99
    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل ارتباطی هوش چندگانه و هوش هیجانی کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان کهگیلویه و بویراحمد بود. جامعه آماری پژوهش 121 نفر از کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان کهگیلویه و بویر احمد بود که همه آنها به طور کل شمار برای نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای تحقق اهداف پژوهش از دو پرسش نامه هوش چندگانه گاردنر(1999) و هوش هیجانی سیبریاشرینگ(1986) استفاده شد. روایی پرسش نامه ها به تایید 15 نفر از متخصصان رسید و پایایی آن ها در یک مطالعه مقدماتی با 30 آزمودنی به ترتیب 81/0 و 89/0 محاسبه شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون توصیفی و استنباطی از جمله t تک نمونه ای، تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری با کمک نرم افزارهای SPSS.V.20 و AMOS.V.18 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد هوش های چندگانه و هیجانی کارکنان در اداره کل مزبور در سطح مطلوبی قرار دارند. بین هوش چندگانه و هوش هیجانی و مولفه های آنها ارتباطات معنادار وجود دارد. همچنین هوش چندگانه با ضریب مسیر 41/0 بر هوش هیجانی کارکنان اثر گذار بود و مدل ارتباطی آنها از برازش مطلوبی برخوردار بود. لذا با توجه به این که هوش چندگانه از مجموع چند هوش شکل می گیرد و هوش هیجانی قابلیت آموزش دارد، برای افزایش کارآیی و اثربخشی منابع انسانی در اداره کل ورزش و جوانان استان کهگلویه و بویر احمد و افزایش هوش هیجانی آنها بهره گیری از هوش چندگانه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: هوش چندگانه، هوش هیجانی، اداره کل ورزش و جوانان
  • سمیه خلیلی، طهمورث نورایی، اسماعیل شریفیان صفحات 101-114
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مسئولیت پذیری اجتماعی شرکت های ورزشی بر وفاداری مشتریان، با استفاده از هرم کارول (1991) بود. روش پژوهش، از نوع پیمایشی بود که جامعه آماری آن را کلیه فروشندگان لوازم و وسایل ورزشی در سراسر کشور تشکیل می دادند؛ نمونه گیری به روش خوشه ایچند مرحله ای (هدفمند) و در ده استان کشور انجام گرفت. از هر ده استان یک شهر به عنوان نمونه انتخاب گردید و تعداد450 پرسش نامه در بین فروشندگان توزیع گردید که از پرسش نامه های برگشت داده شده تنها 403 پرسش نامه قابل استفاده در پژوهش تشخیص داده شد. اطلاعات پژوهش با استفاده از پرسش نامه ای محقق ساخته دارای چهار بعد اقتصادی، قانونی، اخلاقی و بشردوستانه مشتمل بر 23 سوال گردآوری شد. روایی صوری و محتوایی پرسش نامه توسط استادان متخصص مدیریت ورزشی و مدیریت تعیین شد؛ و روایی سازه نیز با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی مورد بررسی و تایید قرار گرفت. و در پایان پایایی نهایی پرسش نامه نیز به وسیله آلفای کرونباخ محاسبه و تایید شد (91/0=α). جهت تجزیه و تحلیل داده ها، آزمون های آماری تی تک نمونه ای و آنالیز واریانس مکرر و آزمون تعقیبی بونفرونی توسط نرم افزار SPSS20 به کار گرفته شدند. بررسی یافته های پژوهش نشان داد که ازمیان چهار بعد هرم مسئولیتی کارول، سه بعد اقتصادی، قانونی و اخلاقی بر وفاداری عوامل توزیع تاثیر گذار می باشد. اما بعد بشردوستانه تاثیر معناداری را بر وفاداری نشان نداد. با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان کرد که فعالیت شرکت ها در این سه بعد از مسئولیت های اجتماعی یکی از عواملی است که می تواند مشتریان شرکت را به مشتریانی وفادار تبدیل نماید و از این راه فوایدی را عائد مشتریان و شرکت های ورزشی نماید.
    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، وفاداری، تولیدکننده ورزشی
  • سیدمحمدحسین رضوی، محسن لقمانی، محمد ابراهیم رزاقی، محسن منوچهری نژاد صفحات 115-126
    هدف از پژوهش حاضر شناسایی موانع کاربرد فناوری اطلاعات در درس تربیت بدنی مدارس دوره ابتدایی بود. از این رو، تمامی معلمان تربیت بدنی و مدیران مدارس شهرستان زرند کرمان به صورت برابر با جامعه آماری انتخاب شدند (N= 180) و به پرسش نامه محقق ساخته 34 سوالی پنج ارزشی لیکرت پاسخ دادند. روایی صوری و محتوایی پرسش نامه بر اساس اصلاحات محققان مدیریت ورزشی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (91%) به دست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و برای اولویت بندی هر یک از آنها از آزمون فریدمن استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که بر اساس تبیین واریانس تجمعی 69 درصدی و با حذف پنج گویه، تعداد 6 مانع انسانی (87/6)، امکاناتی – تجهیزات (11/6)، فنی (45/4)، فرهنگی (41/4)، مالی (75/2) و توانایی حرفه ای (24/2) شناسایی شدند و نتایج آزمون فریدمن نیز نشان داد که هر کدام از آنها به ترتیب مهمترین نقش برای عدم کاربرد فناوری اطلاعات در ورزش مدارس مقطع ابتدایی را داشتند (λ2= 198.55; P≤. 01). به نظر می رسد که برنامه های آموزشی و تقویتی برای معلمان ورزش مدارس در سطح بسیار پایینی قرار دارد، چرا که نگرش های منفی معلمان تربیت بدنی، مهارت ها، دانش و روش های تدریس سنتی آنها مهمترین عامل برای عدم کاربرد فناوری اطلاعات در درس تربیت بدنی مدارس ابتدایی به شمار می رود. بنابراین انتظار می رود که علاوه بر بهبود امکانات و زیرساخت های مناسب، تشکیل گروه های طراحی شغل برای تغییرات نگرشی معلمان تربیت بدنی به فناوری اطلاعات نیز می تواند عاملی اثرگذار در این زمینه باشد
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، دانش آموزان ابتدایی، نگرش های شغلی، معلمان ورزش
  • غلامرضا شعبانی بهار، مرتضی نیکوفر، نصرالله عرفانی، مهرزاد حمیدی صفحات 127-137
    هدف این پژوهش شناسایی نقش مدیریت تنوع در بالندگی سازمانی اعضاء هیات علمی تربیت بدنی دانشگاه های سراسر کشور بود. پژوهش حاضر از نوع همبستگی و به روش میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق برابر 400 نفر، شامل کلیه اعضاء هیات علمی دانشکده ها وگروه های تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه های سراسری کشور بود. حجم نمونه برابر با 133 بوده که با استفاده از فرمول کوکران محاسبه شده است. در این تحقیق از پرسش نامه مدیریت تنوع (ویلیامیل استرید، 2007) و پرسش نامه بالندگی سازمانی (جمشیدی، 1386) استفاده شده، که روایی صوری آنها توسط متخصصان تائید و پایایی آنها از طریق آلفای کرونباخ به ترتیب برابر 74/0 و 95/0 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر شاخص های آمار توصیفی، از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام و t تک نمونه ای و آزمون کالموگراف اسمیرنف استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین مدیریت تنوع مدیران و تمامی ابعاد آن، و بالندگی سازمانی اعضای هیات علمی در سطح 01/0P< رابطه مستقیم و معنی دار وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که ابعاد مدیریت تنوع دربعد مذهب، مرتبه علمی، و قومیت، قادر به پیش بینی معنی دار بالندگی سازمانی هستند
    کلیدواژگان: مدیریت تنوع، بالندگی، بالندگی سازمانی
|
  • Abdol Mehdi Nasirzadeh, Abolfazl Farahani, Hamid Khezri Pages 11-26
    The purpose of this research was to designing implementing strategy model for department of sport and youth of kerman province by BSC approach. The statistical sample of this research was 30 individuals of physical education professors of higher education institues of province and administrative managers of sport teams super leagues and high levels of the province sport managers and students of master of administrative management of sport. The sample of this study were chosen purposefully (22 people in the quantitative study، and 8 people in the qualitative study). The qualitative interview and self-made questioner were used as investigation tools. Reliability and validity of self-made questioner were assured by physical education experts and university faculty members opinions. The pilot study as well as internal validity was found to be applicable by cronbach''s alpha coefficient (α=. /82). Collected data analyzed by x2، Klomogorov Smirnov، cronbach''s alpha، and logical inductive reasoning. The research finding showed the department of sport of kerman province had four perspectives، such as finance، customer، internal process، learning and growth، 14 strategy in the different perspectives as well as 29 strategic objective، 84 measurements، 112 initiatives. Ultimately، it can be concluded that suggested perspectives، strategic objectives، measurements، qualitative objectives، and initiatives have potentiality of being applied in practicing strategies due to the relationship between department of sport of kerman vision and strategies and its strategies objectives، measurements، and initiatives.
    Keywords: Balance Scorecard, Strategy Implementation, Department of Sport, Youth of Kerman Province
  • Zahra Taheri, Mohammad Soltan Hoseini, Arash Shahin Pages 27-38
    The aim of this study was to evaluate the designing and planning training component of service education programs for staffs of the Esfahan provience sport and adolescent Org based on the ISO 10015 standard. This survey was a descriptive-corrolational study conducted as a field study. The statistical population consisted of all managers and staffs of Esfahan provience sport and adolescent Org in 2013، 1392 (N=120). Sampling procedure was random sampling. The statistical sample was determined by using of Morgan table (n=92)، and questionnaires were distributed to the same extent. But the number of the returned questionnaires were 88 and statistical assessment was performed based on this number. For data collection، researcher made questionnaires have been used for evaluating the component of designing and planning training of the training programs based on the ISO 10015 standard. Experts have confirmed the validity of the questionnaire and the questionnaire reliability has been obtained (0. 86) based on Cronbach Alpha. The data analysis has done by descriptive and inferential analysis (one sample t-test، independent t-test،kruscal walis test and one-way ANOVA). Results showed that، generally، designing and planning training process were conformed more than the average with ISO 10015 standard. Also there was significant difference between the means of viewpoints of managers and staffs in this aspect. It should be mentioned that there is no difference between viewpoints of managers and staffs considering the other demographic variables.
    Keywords: evaluation, planning training, service education, ISO 10015 standard, Esfahan sport, adolescent Org
  • Fazl Ahmad Kohandelan, Jafar Khoshbakhti Pages 39-54
    The purpose of this survey was to study the relationship between Organizational Justice and each of its dimentions with the Effectivenes of Responsible Experts of Physical Education Office in Administration Departments in Great Khorasan. This is based on descriptive-corrolational study and 65 participants consisted of all Responsible Experts of Physical Education Office in Administration Departments in great Khorasan took part in the first half year of 1391. In relation to field method، three questionnaires under rubric of questionnaire of demographic characteristics (r= 89%) Nihof & Moorman''s organizational justice questionnaire and Hamidi''s effectiveness questionnaire (r = 90%) were used. descriptive statistical techniques were used to categorize raw scores، draw table and graphs. Inferentioal statistics، Kolmogrov-Sminov test، an Spearman''s correlation coeffcient were employed to understand the normal distribution of data and to study the Relationship between Organizational Justice and the Effectiveness and onesample t test (to determine amount of Organizational Justice and the Effectiveness) of Responsible Experts of Physical Education Office in Administration Department in great Khorasan. According to the results، The mean of organizational justice score is (2/85±0/471) and the mean of Effectiveness is (3/07±0/416). There was a statistical relationship between Organizational Justice and each of its dimentions (distributional justice، procedural justice، and interactional justice) with Effectiveness. Also، there isn’t an optimal level of Organizational Justice and effectiveness in Administration Department in great Khorasan. According to the findings of the research، Organizational Effectiveness in Administration Departments in Great Khorasan can be improved by more attention to organizational justice.
    Keywords: Organizational justice, Distributional justice, Procedural justice, Interactional justice, Effectiveness
  • Mohammadreza Boroumand, Hamidreza Gohar Rostami, Mohammadreza Esmaeilzadeh Tolouei, Meysam Asgar Shamsi Pages 55-66
    Background &
    Purpose
    According to role of the physical education to grow and prepare students for future، this study analyzed the content of the new teaching guide book of physical education in sixth grade in Academic year (2012) with educational goals approach.
    Methodology
    The content analysis research methods by William Roman، Shannon entropy is used with content-based physical education book. The population and sample means is 136 pages of the book. After normalizing the data set and activating categories، informational load، Coefficient and the percentage importance each domain، educational indicators were calculated.
    Results
    In the Cognitive domain of the book Familiarity with a variety of games and sports is of the most important & maintain equipment and sports facilities as the least important factor، in the Psychomotor domain، physical fitness and preparation for school sports skills are most importance & Prepared on a combined application of basic movements in the game have the least importance; in the Affective domain، tendency to develop basic movement skills and social and emotional principles are the most important factors & The desire to maintain health، is of the least importance. The content analysis of the book for students in sixth grade is active based on William Roman.
    Discussion
    Informational load and importance coefficient of domains from highest to lowest in the book are as follows: Affective domain، psychomotor domain & Cognitive domain. Thus، relative index for each educational area in the book has not been considered.
    Keywords: Content analysis, Teaching Handbook, Physical education, Educational goals
  • Salim Abbasi, Majid Jalali Farahani, Ebrahim Alidoust Ghahfarokhi Pages 67-76
    The aim of this research is to determine the relationship between internal marketing and customer orientation General Directorate of Youth and Sport in Esfahan province. Correlation method was applied to the form of field and the goal was accomplished. Statistical population was all employees of the General Department of Sport and Youth of Esfahan. Since the population was small (N = 95) samples were considered statistically equal with statistical population. Two questionnaires to collect data on internal marketing and customer orientation Bansal، Mendelson and Sharma (2000) and the five -choice Likert scale was used. To ensure validity، the final questionnaire with approval and concluding comments of 12 professors in sports management were set. The research questionnaire using Cronbach''s alpha coefficient for internal marketing and customer orientation questionnaire were (0. 75 and 0. 79)، respectively. For data analysis، descriptive and inferential statistical methods (Pearson and Spearman correlation coefficients and regression) were used. The results showed that، among some of the dimensions of internal marketing including education، job security، employee empowerment، and employee information sharing strategies with customer oriented positive and significant correlation was found (p<0/05)، and among some of the dimensions of internal marketing (compensation of employees and reducing the gap)، there was no significant correlation (p>0/05). Also، in terms of marketing strategy within a factor Beta (0. 402) than empowering employees by a factor of (0. 357)، job security a factor of (0. 350)، staff training by a factor of (0. 298)، sharing of staff by a factor of (0. 291) was a better predictor of customer oriented staff of youth and Sport in Isfahan Province.
    Keywords: Internal marketing, Customerorientation, General Directorate of Youth, Sport of Esfahan
  • Malek Ahmadi, Javad Amani Saribegloo, Vahideh Maasoumi Pages 77-88
    Using self determination theory as a framework the aim of this study was to predict physical education teachers'' job performance. Participants of the current study were 204 physical education teachers of Urmia city that voluntarily completed the questionnaires of job performance and intrinsic motivation (Kuvaas، 2009) and psychological needs (Ilardi et al، 1993). Path analysis method was used to test conceptual model. The results showed that Self-determination theory has a sufficient fit among teachers and three Psychological needs (competence، Autonomy and relatedness) can predict 18% of variance of their job performance. Also، the findings of hypothesis testing showed that intrinsic motivation has positive effect on job performance. Also psychological needs had positive and significant effects on intrinsic motivation. It could be said that existence of autonomy، sense of competence and having positive relationship with other teachers in work environment increase their intrinsic motivation and job performance
    Keywords: Job Performance, Self, Determination Theory, Psychological Needs, Intrinsic Motivation
  • Loghman Keshavarz, Abolfazl Farahani, Parvaneh Khajehpour Pages 89-99
    The purpose of this study was to design relationship model of emotional intelligence and multiple intelligence in Kohgloyah and Boyer-Ahmad province General Administration of youth and sport. Statistical population included all personnel of Kohgloyah and Boyer-Ahmad General Administration of Youth and Sport (N = 121)، that all of them were chosen purposefully for research sample. The Gardner (1999) questionnaire of multiple intelligence and Siberia Shrink (1986) questionnaire of emotional intelligence were used to achieve the research objectives. Validity of the two questionnaires was confirmed by 15 experts and their reliability were studied in a preliminary study with 30 subjects and calculated as 0. 81، and 0. 87 respectively. Analysis of the collected data done by descriptive approach and inferential statistics methods، including single sample t-test، confirmation factor analysis and structural equations through SPSS. V. 20 and AMOS. V. 20 software. Results of the research showed that multiple intelligence and emotional intelligence in Kohgloyah and Boyer-Ahmad province General Administration of Youth and Sport are desirable. There is a significant relationship between emotional intelligence and multiple intelligence and all their sub-scales. Emotional intelligence has a noteworthy effect on multiple intelligence in Kohgloyah and Boyer-Ahmad province General Administration of Sports and Youth. Also their relationship model has desirable goodness. Since multiple intelligence has been created of many forms of other intelligences، and the emotional intelligence can be educated، it is recommended to use the multiple intelligences for increasing human resources effectiveness and efficiency in Kohgloyah and Boyer-Ahmad province، General Administration of youth and sport.
    Keywords: Emotional Intelligence, Multiple intelligence, General administration of Youth, Sport
  • Somayeh Khalili, Tahmoores Nooraee, Esmaeil Sharifan Pages 101-114
    The purpose of this study was to investigate the impact of sportswear manufacturing company''s social responsibility on customer loyalty، by using the Carroll pyramid (1991). The research method was survey، that its statistical population was entire suppliers of sport wear goods all around the country; Multi-stage cluster sampling method (targeted) was conducted in ten provinces. And 10 cities from provinces were chosen as study sample; 450 questionnaire distributed among seller، that only 403 were used for analysis. Study data was collected by using a questionnaire developed by the researcher with four economic، legal، ethical and philanthropic dimension comprising 23 questions. Face-related and content validity of the questionnaire was evaluated by the sport management and management experts and the validity using exploratory factor analysis was reviewed and approved. The final reliability of the questionnaire was confirmed by calculating Cronbach''s alpha (84/0 = α). To analyze the data، one-sample t-test and ANOVA were used by SPSS20 software. The study findings showed that among three dimensions of Carroll pyramid، economic، legal، ethical responsibility is effective on customer loyalty. But philanthropic responsibility did not show a significant impact. Based on the study findings we can say that corporate activity in these 3 dimensions is one of the factors that can make customer loyal. And make benefit for both customer and corporation.
    Keywords: social responsibility, loyalty, sports Manufacturers
  • Seyed Mohammad Hosein Razavi, Mohsen Loghmani, Mohammad Ebrahim Razaghi, Mohseen Manuchehri Nezhad Pages 115-126
    The aim of present study was to identify barriers to use of information technology in physical education course of elementary schools. Hence، all of the physical educators and schools’ managers of Zarand، Kerman selected equally by statistical society (N= 180)، and they responded to researcher made questionnaire of 5-point Likert including 34 questions. Contextual validity of questionnaire confirmed by sport management scholars، and its reliability resulted to (. 91) by Chronbach alpha coefficient. In order to analysis data it is used exploratory factor analyze and Friedman test. Exploratory factor analysis results showed that، based on cumulative variance explanation of 69 percentage and with eliminating the five items، the 6 factors of human (6. 87)، facilities-equipment (6. 11)، technical (4. 45)، cultural (4. 41)، financial (2. 75)، and professional ability (2. 24) identified، and each of those played important role for lack of information technology utility in sports of elementary schools (λ2= 198. 55; P≤. 01). It seems that educational and confirmatory courses are in low level for physical educators because negative attitudes، traditional skills، knowledge، and teaching methods are the most important factors for lack of information technology utility in sports of elementary schools. Thus، as it is expected، in addition improving the facilities and adequate infrastructures، formatting the job design groups can probably be effective factor for attitudes changes of physical educators to wards information technology.
    Keywords: information technology, elementary students, job attitudes, physical educators
  • Gholamreza Shabani Bahar, Morteza Nikoofar, Nasrallah Erfani, Mehrzad Hamidi Pages 127-137
    The purpose of this study was to Identification the role of diversity management in the organizational development faculty of physical education in universities across the country، the present research is of correlation and performed in Field method. The population for this study consisted of 400 individuals and groups of all members of the faculty of physical education and sports science universities across the country have been using the formula of the sample size was 133، Cochran has been obtained. in this study، a diversity management questionnaire (Villamil Astrid، 2007) and organizational development questionnaire (Jamshidi، 1386) was used. the experts confirmed the validity and reliability through Cronbach''s alpha، respectively، 0. 74 and 0. 95 respectively were. For data analysis، descriptive statistics of the indicators، methods، correlation coefficient، multiple regression and single-sample t-test and Kolmogorov Smirnov was used. The results showed that the management of all aspects of diversity management and organizational development faculty in p<0/01 There is a significant positive relationship. The results of step by step multiple regression also showed that aspects of the diversity management in religion، scientific degree and race aspects are able to predict organizational development.
    Keywords: Social capital, Faculty Members, Physical education