فهرست مطالب

فصلنامه کهن نامه ادب پارسی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهمن افشانی آقاجری، ابوالقاسم رادفر صفحات 1-30
    رضا قلی خان هدایت یکی از مفاخر ادبی معاصر است. فرهنگ انجمن آرای ناصری از جمله آثار و تالیفات اوست. این فرهنگ در سه بخش تالیف شده است: مقدمه، واژگان، و کنایات. این فرهنگ، در اصل، به تبع فرهنگ جهانگیری، برهان قاطع، و دیگر فرهنگ های پیش از خود نوشته شده است. متاسفانه، برخی واژه های دساتیری از این فرهنگ و برهان قاطع وارد زبان فارسی و اشعار استادان شعر، همچون شیبانی و ادیب الممالک فراهانی، شده است که باعث برهم زدگی واژگان زبان فارسی شده است. ولیکن، فرهنگ انجمن آرا دارای اشعار و شاهد مثال های بسیار ارزشمندی است. همچنین، نقدهای عالمانه مولف در جای جای این فرهنگ رنگ و بوی انتقادی و فضایی تازه به این فرهنگ داده است.
    کلیدواژگان: دساتیر، رضاقلی خان هدایت، زند و پازند، فرهنگ انجمن آرا، نقد
  • مریم ایرانمنش، سید مرتضی هاشمی صفحات 31-43
    داستان سمک عیار از قصه های بلند عامیانه ایرانی اواخر قرن ششم هجری است. فرامرز بن خداداد بن عبدالله کاتب ارجانی، مولف آن، داستان سمک عیار را از قول شخصی به نام صدقه بن ابی القاسم شیرازی به شیوه سوم شخص نوشته است. زبان این اثر ساده و روان، جمله ها ساده و کوتاه و گاه بریده بریده، و قصه گو شیوه ایجاز را برگزیده است که همه آن ها از ویژگی های نثر گفتاری یا محاوره است.
    سمک عیار اثری حماسی تخیلی است و قهرمان آن مردی است عیارپیشه به نام سمک. سمک مظهر دلیری و جوانمردی است و در هوشیاری و تدبیر و طرح نقشه های زیرکانه بی نظیر است. به دلیل تخیلی بودن این اثر، شخصیت های داستان هم رفتار طبیعی دارند و هم ماوراء طبیعی. این خصیصه از ویژگی های قصه های عامیانه قدیمی است.
    گفتار (کتبی و شفاهی) در این داستان به صورت گفتار یک طرفه (مونولوگ) و دوطرفه (دیالوگ یا گفت وشنود) و به صورت پیام های شفاهی و نامه است. گفتار یک طرفه به شکل های تحسین، نفرین، سوگند، و... دیده می شود و گفتارهای دوطرفه نیز موضوعاتی همچون اقرار، خواستگاری، و مشورت را دربر می گیرد.
    در این اثر، زمان و مکان فرضی و تصوری است و، به سبب هیجان انگیزتر جلوه دادن، راوی آن را به سرزمین های دور و افسانه ای منسوب می نماید. حوادث داستان، به ظاهر، در چین و ماچین و خاورکوه و هند رخ داده اند؛ شاید به این دلیل که به امرای زمان برنخورد. از نام مکان هایی چون دشت ماران، قلعه شاهک، مرغزار زعفران مشخص است که قصه ایرانی است.
    درون مایه فکری و اخلاقی و اجتماعی این اثر از لابه لای گفتار، کردار، و پندارها در خلال داستان های آن مشخص می شود.
    کلیدواژگان: درون مایه، رمانس، سمک عیار، قصه عامیانه، نثر گفتاری
  • تقی پورنامداریان، معصومه سام خانیانی * صفحات 45-65

    در میان ابزارهای نبرد، که از روزگاران دیرین در آثار پارسی بر جای مانده است، آینه از جمله ابزاری است که پژوهشگران کم تر بدان توجه کرده اند و در فرهنگ ها نیز اطلاع چندان کاملی درباره آن نیامده است. در این پژوهش سعی کرده ایم تعاریف، کاربرد، و سابقه استفاده از آینه را، با توجه به مآخذ متعدد، بیان کنیم و در پایان نشان دهیم که بی توجهی به این کاربرد از آینه چگونه برخی از شارحان متون را دچار اشتباه کرده است. پس از بررسی متون، مشخص شد که تقریبا، از سده چهارم تا سیزدهم هجری، آینه در آوردگاه ابزاری بوده که بر پیشانی فیل و اسب بسته می شده برای بازتاباندن نور در دیدگان هماورد. علاوه بر آن، یکی از انواع طبل ها و زنگ های جنگی بوده که بر پشت فیل گذاشته یا از گردن آن آویخته می شد. گاه نیز نوعی زره بر تن جنگ جویان بود؛ هم برای محافظت بیش تر و هم برای بازتاباندن نور در دیدگان مبارز.

    کلیدواژگان: آینه، آینه پیل، پوشش جنگی، چهار آینه
  • نجمه حسینی سروری صفحات 67-89
    تحلیل گفتمان انتقادی شامل نظریه ها و روش هایی است برای مطالعه تجربی روابط میان گفتمان و تحولات اجتماعی و فرهنگی قلمروهای گوناگون اجتماعی. تحلیل گران انتقادی گفتمان بر آن اند که متن های ادبی، مثل سایر متن ها، در خدمت ارتباط اند، بنابراین، آن ها را نیز می توان با نگرش و روش انتقادی تحلیل نمود. در این پژوهش یکی از قصاید مشهور سنایی غزنوی، بر اساس روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف، در سه سطح توصیف، تفسیر، و تبیین بررسی شده است. نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد سنایی، با ترکیب بندی ابعاد گفتمان های مسلط روزگار خود، در قالب ژانری ازپیش موجود، ساختار و نظم گفتمانی موجود و مسلط روزگار خود را بازتولید کرده است. بنابراین، قصیده سنایی، به منزله رخدادی ارتباطی، فقط بازتابی از کردار اجتماعی روزگار او نیست، بلکه، با بازتولید نظم گفتمانی، به حفظ وضع موجود کردار و نظم اجتماعی کمک می کند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، قصیده سنایی، کردار اجتماعی، کردار گفتمانی، متن
  • سمیرا رستمی، جمشید مظاهری، عطاء محمد رادمنش صفحات 91-109
    در مقاله حاضر نسخه ای نفیس از تاریخ نگارستان، اثر قاضی احمد بن محمد غفاری، از نویسندگان معروف قرن دهم هجری، بررسی شده است. این نسخه به شماره 583 در کتابخانه کاخ گلستان نگه داری می شود. در این پژوهش، برای توضیح ویژگی های نسخه مذکور، آن را با پنج نسخه خطی و یک چاپ سنگی این اثر مقایسه کرده ایم. این نسخه ها عبارت اند از: نسخ مورخ 993 ق، 1003 ق، و 1015 ق محفوظ در کتابخانه ملی ایران، نسخه مورخ 1010 ق محفوظ در کتابخانه آیت الله مرعشی، نسخه مورخ 1008 ق محفوظ در کتابخانه دانشگاه پرینستون امریکا، و چاپ سنگی مورخ 1275 ق در هند. بررسی های انجام شده نشان می دهد از این اثر تحریرهای متعددی موجود است و شباهت نسخه شماره 583 کاخ گلستان از جهاتی با نسخ مورخ 993 ق، 1003 ق، و 1015 ق محفوظ در کتابخانه ملی ایران و نسخه مورخ 1010 ق محفوظ در کتابخانه آیت الله مرعشی بیش از نسخه مورخ 1008 ق کتابخانه دانشگاه پرینستون و چاپ سنگی مورخ 1275 ق است. در این پژوهش، همچنین، به بررسی ویژگی های سبکی و زیبایی های ادبی این اثر پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: احمد غفاری، تاریخ نگارستان، زیبایی های ادبی، نسخه خطی، ویژگی های سبکی
  • فروغ سلطانیه صفحات 111-137
    در این مقاله به بازخوانی دیوان فرخی سیستانی، از نظر رویدادهای تاریخی و اجتماعی، پرداخته شده است. بنابراین، این مقاله مبتنی بر موضوعات تاریخی و اجتماعی دوران غزنوی است؛ موضوعاتی که فرخی در اشعار خود آن ها را بیان کرده است. مطالب و اشارات مندرج در مدح ها با شش اثر تاریخی مجمل التواریخ و القصص، زین الاخبار گردیزی، تاریخ گزیده، تاریخ بیهقی، ترجمه تاریخ یمینی، و طبقات ناصری مقایسه شده است. ملاحظه می شود که فرخی فقط شاعری مداح نیست و قصاید او فقط مدح نیست؛ بلکه مدایح او بیان کننده اوضاع سیاسی، مانند جنگ ها، مصالحه ها، وزرا، و مسائل اجتماعی، مانند رفتار با اسرا، شکارها، و شاهدها، در دوران غزنوی است. می توان گفت که، در حقیقت، دیوان او مکمل کتب تاریخی فوق است و در بعضی موارد، به علت ثبت جزئیات، بر آن ها برتری می یابد. بنا بر پنداشت نگارنده مقاله، فرخی نه تنها به ستایش غزنویان نپرداخته است، بلکه شاید آنان را سرزنش هم کرده باشد.
    کلیدواژگان: اسرا، پناهندگان، تاریخ، جنگ ها، شاعر، کاخ ها، مصالحه ها
  • ناصر محسنی نیا، مجاهد غلامی صفحات 139-158
    وقتی از بلاغت در سده هشتم هجری و هم زمان با دوره رواج سبک عراقی در شعر پارسی سخن به میان می آید توجه به شرف الدین رامی و تالیفات بلاغی وی ناگزیر است. از رامی سه اثر در بلاغت بر جای مانده است: تحفه الفقیر یا بدایع الصنایع، حقایق الحدایق، و انیس العشاق. مشخصه کلی این آثار، مانند دیگر آثار بلاغی سده های هفتم تا نهم هجری، عمدتا، تقلید ها و تحریر هایی است از کتاب های بلاغی پیشین، یعنی آثار رادویانی، وطواط، و شمس قیس رازی.
    به موازات توجه به سیر تاریخی تحولات بلاغی، تحلیل نوآوری های بلاغیون در هر دوره در ارتباط با تحولات زیبایی شناسی شعر آن دوره ضروری و نمایانگر میزان توانایی نظریات نوظهور بلاغی در نقد زیبایی شناسیک شعر پارسی است.
    آیا آرای مطرح شده در آثار بلاغی شرف الدین رامی منطبق با تحولات شعر سبک عراقی است؟ برای پاسخ به این سوال، آثار بلاغی رامی تحلیل شده و، در ضمن آن، به میزان نسبت نظریات بلاغی مطرح شده در آن ها با شعر سبک عراقی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بلاغت، سبک عراقی، شرف الدین رامی
|
  • Bahman Afshani Aqajari, Abolqasem Radfar Pages 1-30
    Reza Qoli Khan Hedayat is a contemporary literary figure. He has many works and writings، among which one can refer to his Anjoman Ara-yi Nasseri dictionary. The dictionary is made up of three parts; introduction، words section، and ironies section. The dictionary، in fact، follows Jahangiri dictionary and Burhan-e Qate'' and other dictionaries compiled prior to that of his. Unfortunately، some instruction words from this dictionary and Burhan-e Qate'' have entered the Persian Language and poems by masters of poetry including Sheibani and Adib ul-Mamalek Farahani، which has caused confusion in Persian language vocabulary. However، Anjoman Ara dictionary includes many valuable poems and examples as well as wise criticisms by the author in various parts of it، giving the dictionary a critical mood.
    Keywords: Reza Qoli Khan, Hedayat, Review, Anjoman Ara Dictionary, Instruction, Zand, Pazand
  • Maryam Iranmanesh, Seyyed Morteza Hashemi Pages 31-43
    The story of Samak-e Ayyar is an Iranian long folklore in the late 10th century AD، written by Faramarz ibn Khodadad ibn Abdollah Kateb Arjani، who wrote the story of Samak-e Ayyar by quoting a person named Sadaqeh bin Abi al-Qasem Shirazi in the third person form. The language of this work is simple and fluent; the sentences are simple، short، and sometimes intermittent. The storyteller has adopted brevity method، which is one of the features of spoken or colloquial prose. This book is a fiction epic، and its hero is a man named Samak. Samak is a symbol of courage and bravery and is unique in wisdom، insight، and designing clever plots. Due to its fictional nature، the characters in the story have natural and supernatural behavior، which is a feature of old folklores. Discourse (written and oral) in this story is in the form of monologue or dialogue، which is done in the form of oral messages and letters. The monologue is seen in the form of praise، insult، oath، etc; and the dialogues comprise issues such a confession، marriage proposal، consultation، etc. In this work، time and place is imaginative and due to its showing more excitement، it has been attributed to the mythical far lands. The events of the story are apparently in China، Machin، East Mountain، and India; perhaps because the rulers at the time were not offended، and from the names of places such as Dasht-e Maran، Shahak Castle، Saffron Meadow، etc it is obvious that it is an Iranian story. Intellectual، ethical and social themes of this work become clear from the inside of discourse، acts and thoughts in the event of the stories.
    Keywords: Samak, e Ayyar, folklore, spoken prose, romance, theme
  • Taqi Pour-Namdarian, Masoumeh Samkhaniani Pages 45-65

    Of the weapons that have remained in Persian literary texts since a long time ago، mirror is a tool neglected by researchers. There is also no thorough information on it in dictionaries and encyclopedias. In this study، attempt has been made to discuss the definitions، functions، and history of using mirror in various sources. It is shown at the end of the article that neglecting this function of the mirror has led interpreters of texts to the wrong direction. After studying the texts، it was found that mirror was a tool in the battlefield between the 10th and 19th centuries، and was fastened on the forehead of the elephant and horse to reflect the light on the eyes of the enemies. In addition، it was a type of drums and war bells that were put on the back of an elephant or hung from its neck. It was sometimes a type of armor on the body of fighters for further protection and reflection of light in the eyes of the enemies.

    Keywords: mirror, elephant mirror, four mirrors, war armor
  • Najmeh Hosseini Sarvari Pages 67-89
    Critical discourse analysis includes theories and methods for experimental study of relations among social and cultural discourse and developments of various social territories. Critical discourse analysts maintain that literary texts، as in other texts، serve relations; thus، they can be analyzed using critical approach and method. In this study، a well-known ode by Sanai Ghaznavi is investigated on the basis of Fairclough''s critical discourse analysis method at three levels of description، interpretation، and explanation. The results of this study show that، by mixing dimensions of discourses that were dominant at his time، Sanai reproduced، in a pre-existing framework، the structure and order of the discourse dominant at his time; thus، Sanai''s ode، as a natural phenomenon، is not only a reflection of his time''s social behavior، but also a contribution to the maintenance of the existing social behavior and order by producing discourse order.
  • Samira Rostami, Jamshid Mazaheri, Ata Mohammad Radmanesh Pages 91-109
    In the present article، an exquisite edition of Negarestan History، written by Qazi Ahmad bin Mohammad Ghaffari، a well-known writer in the 16th century، is explored. This edition، under the number 583، is kept at the library of Golestan Palace. In this research، to describe the characteristics of the aforementioned edition، we compared it with five manuscripts and one lithograph of the work piece. These editions include: the editions dated 1614، 1624، and 1636 at National Library of Iran، the edition dated 1631 at Ayatollah Mar''ashi Library، the edition dated 1629 at the Library of US Princeton University، and the lithograph edition dated 1896 in India. The investigations show that there are numerous editions of this work، and the edition numbered 583 at Golestan Palace has more in common with the editions dated 1614، 1624، and 1636 at National Library of Iran and the edition dated 1631 at Ayatollah Mar''ashi Library than with the edition dated 1629 at the Library of Princeton University and the lithograph edition dated 1896 in India. In this research، the stylistic and literary characteristics of this work were investigated.
    Keywords: Negarestan history, Ahmad Ghaffari, manuscript, stylistic characteristics, literary characteristics
  • Forough Soltanieh Pages 111-137
    In this paper, I have explored the social and historical events in Farrukhi Sistani's divan. Therefore, the paper relies on historical and social issues during Ghaznavid period, which are mentioned by Farrukhi in his poems. Then, I compared these subjects and points mentioned in eulogies with the following six works: Mujmal al-Tavarikh and al-Qisas, Zayn al-Akhbar of Gardizi, the Selected History, Tarikh-e Beyhaqi (‘Beyhaqi’s History’), the Translation of Tarikh-e Yamini (‘Yamini’s History’), and Tabaqat-e Nasseri. It can be seen that Farrukhi was not only a eulogy poet, and his odes are not only eulogies, but his eulogies also talk about the political conditions such as wars, ceasefires, and ministers, as well as social issues like behavior towards prisoners of war, hunting, and witnesses during the Ghaznavid period. It can be said that his divan was in fact complementary to the above-said history books. In some cases, due to recording details, it shows that it is superior to it. I suppose that not only did he not hail and praise Ghaznavids, but he might have criticized them.
    Keywords: poet, History, wars, pris
  • Nasser Mohseni-Nia, Mojahed Gholami Pages 139-158
    When it comes to rhetoric in the 14th century AD، concurring with the period in which the Araqi style became highly common in Persian poetry، one cannot but mention Sharafeddin Rami and his rhetoric writings. There remain three works by Rami: Tohfat al-Faqir، or Badaye'' al-Sanaye''، Haqayeq al-Hadayeq، and Anis al-Oshaq. Like other rhetoric works between the 13th and the 15th centuries، these works are generally characterized by their predominant imitations and writings from previous rhetoric books، such as those written by Radviani، Watwat، and Shams Qeis Razi. While taking into account the historical trend of rhetoric developments، an analysis of innovations by rhetoricians at each stage deems necessary in relation with the aesthetic developments of poetry at that stage. It also represents the capability level of newly-emerged rhetoric theories in criticizing Persian poetry aestheticism. Do the comments mentioned in the rhetoric works of Sharafeddin Rami match the developments in Araqi style poetry? To answer this question، the rhetoric works of Rami were analyzed، and in the meantime، the level of rhetoric theories within them in relation with Araqi style poetry was highlighted.
    Keywords: Rhetoric, Sharafeddin Rami, Araqi style