فهرست مطالب

نشریه حسابداری سلامت
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/18
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقالات پژوهشی
  • حمیدرضا علیپور، شاعر بیابانی، مسعود ابوالحلاج، علی جوانی* صفحات 1-22
    مقدمه
    یکی از ضرورت های اصلاح ساختار اقتصادی بخش بهداشت و درمان، اصلاح و بکارگیری روش های جدید بودجه ریزی و توزیع منابع آن در حوزه درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه روش بودجه ریزی سنتی با بودجه ریزی بر مبنای صفر در واحدهای ارائه دهنده خدمات بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان گیلان انجام شده است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی، توصیفی و تحلیلی است که به شیوه گذشته نگر (سال مالی 1390) انجام پذیرفت. جامعه پژوهش را کلیه مراکز بهداشتی و درمانی تابعه دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان گیلان تشکیل می دهد. بررسی نحوه ی بودجه ریزی واحدهای مورد پژوهش از طریق مرور مستندات چاپی، الکترونیک، تحت وب، مشاهده و مصاحبه با خبرگان انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار اکسل نسخه 2007، انجام شد.
    یافته ها
    براساس روش بودجه ریزی بر مبنای صفر، به اعتباری بالغ بر 1/116 میلیارد ریال نیاز است که از این مبلغ 694 میلیارد ریال در برنامه سلامت روستایی و 422 میلیارد ریال در برنامه سلامت شهری باید منظور شود. هم چنین، کسری اعتبار بخش سلامت در واحدهای مورد مطالعه 494 میلیارد ریال برآورد شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر در قالب مولفه های مورد بررسی نشان داد که روش بودجه ریزی بر مبنای صفر بر روش سنتی ارجح است. لذا، برنامه ریزی برای اولویت دهی به این نوع روش بودجه ریزی و توجه به آن برای عملیاتی شدن ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بودجه ریزی سنتی، بودجه ریزی بر مبنای صفر، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان گیلان، سال مالی
  • علی محمدی، هانیه دستیار* صفحات 23-39
    مقدمه
    هدف از انجام این پژوهش ارزیابی کارایی شرکت های دارویی فعال در بازار بورس با استفاده از روش های ناپارامتری است. اندازه گیری کارایی شرکت های داروسازی و مقایسه عملکرد آن ها نقش مهمی در ارتقاء سطح کارایی و بهره وری آن ها داشته و پشتوانه ای برای برنامه ریزی این شرکت ها است.
    روش پژوهش: یکی از روش های معمول اندازه گیری کارایی واحد های مشابه، روش تحلیل پوششی داده ها است. این روش علی رغم مزایایی که دارد، در زمانی که تعداد واحد های تصمیم گیری کم است، به خوبی قادر به اندازه گیری کارایی نیست. لذا، با استفاده از رویکرد تحلیل پوششی پنجره ای تعداد واحد های تصمیم گیرنده افزایش پیدا می کند و به خوبی می توان کارایی سازمان ها را اندازه گیری کرد. در این پژوهش با استفاده از رویکرد تحلیل پنجره ای داده ها در بازه زمانی 1391-1387 کارایی شرکت های داروسازی فعال در بازار بورس تعیین خواهد شد.
    یافته ها
    در این پژوهش شرکت های داروسازی بر حسب نمره عملکردشان رتبه بندی شدند. بر اساس نتایج پژوهش شرکت داروسازی سبحان طی سال های 1387 تا 1391 بیشترین امتیاز کارایی را به خود اختصاص داده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج بدست آمده در مورد کارا و یا ناکارا بودن واحدها، مدیران شرکت داروسازی سبحان، که بر اساس نتایج بدست آمده کاراترین مرکز تولیدی دارو طی دوره زمانی مذکور است، باید در مجموع به سمت کارایی بیشتر و بالاتر حرکت کرده و مدیران شرکت های ناکارا لازم است با الگوبرداری از واحد های مرجع خود به سمت مرز کارایی نسبی حرکت کنند.
    کلیدواژگان: کارایی، بهره وری، روش تحلیل پوششی داده ها و رویکرد تحلیل پنجره ای داده ها
  • محمدرضا ملکی، کامران حاجی نبی، مقداد راحتی*، رضا نعناکار، محمد بهشتی صفحات 40-53
    مقدمه
    با توجه به اینکه نظام مالی سازمان های دولتی ایران توان ارائه اطلاعات جامع را ندارد و در تمامی دستگاه های دولتی به ویژه در بخش سلامت با محدودیت و ارزشمندی منابع روبرو است، نیازمند استقرار نظام جامع مالی برای ارائه اطلاعات به مدیران است. لذا، در راستای استقرار نظام حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهدشتی درمانی کاشان پژوهش حاضر به بررسی میزان تفاوت حسابداری نقدی با تعهدی و تاثیر آن بر منابع و مصارف پرداخته است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است که داده های مورد نیاز آن از صورت های مالی سال 1390 دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان استخراج شده است. ابزار گردآوری داده ها، فرم های مربوط به داده های حسابداری تعهدی و داده های حسابداری نقدی بوده است. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آزمون پارامتری t دو نمونه ای استفاده شده است.
    یافته ها
    بین منابع شناسایی شده در مبنای حسابداری نقدی نسبت به منابع شناسایی شده در مبنای حسابداری تعهدی در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان اختلاف معنادار وجود دارد. هم چنین، حسابداری تعهدی از نظر مصارف نیز با حسابداری نقدی در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کاشان اختلاف معنادار دارد؛ به طوری که رشد منابع با ثبت به روش تعهدی 124 درصد و رشد مصارف 102 درصد است.
    نتیجه گیری
    با استقرار نظام حسابداری تعهدی، می توان افزون بر شناسایی دارایی ها و بدهی های جاری و غیرجاری و درآمدها و هزینه های وصول شده و وصول نشده، به بررسی کفایت مالی برای حفظ سطح ارائه خدمات و ایفای تعهدات در قبال جامعه و هم چنین، ارزیابی عملکرد مالی و تخصیص منابع پرداخت.
    کلیدواژگان: حسابداری نقدی، حسابداری تعهدی، منابع، مصارف
  • غلامحسین مهدوی*، فهیمه ابراهیمی صفحات 54-67
    مقدمه
    رفتار اخلاقی به عنوان یکی از شرط های بقای حرفه حسابرسی داخلی در نظر گرفته می شود و عوامل گوناگونی بر ادراک اخلاقی و به تبع آن بر تصمیم گیری اخلاقی موثر است. هدف این پژوهش بررسی عوامل موثر بر ادراک اخلاقی حسابرسان داخلی است. به این منظور، نقش عواملی مانند فلسفه اخلاقی شخصی، فرهنگ اخلاقی سازمان، آیین رفتار حرفه ای و تجربه حسابرس مورد بررسی قرار می گیرد.
    روش پژوهش: این پژوهش، از نوع پژوهش های پیمایشی - توصیفی است و برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل حسابرسان دوایر اداره رسیدگی دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سراسر کشور است. در این پژوهش از نمونه گیری استفاده نشده است و لذا روش نمونه گیری و تعداد نمونه مطرح نیست. فرضیه های پژوهش با استفاده از مدل رگرسیون آزمون شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها بیانگر این است که فلسفه اخلاقی شخصی دارای تاثیری ضعیف و منفی بر ادراک اخلاقی حسابرسان داخلی است و تاثیر سایر متغیرهای مورد بررسی بر ادراک اخلاقی حسابرسان داخلی معنادار نیست.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از پژوهش بیانگر ضعف فلسفه اخلاقی شخصی، فرهنگ اخلاقی و آگاه نبودن از آیین رفتار حرفه ای در میان حسابرسان مورد آزمون است. از این رو، لزوم توجه به اصول اخلاقی و برگزاری دوره های آموزشی اخلاق با تاکید بر مبانی اخلاق اسلامی و آیین رفتار حرفه ای به منظور ارتقای ادراک اخلاقی بیش از پیش احساس می شود.
    کلیدواژگان: قانون ادراک اخلاقی، فلسفه اخلاقی شخصی، فرهنگ اخلاقی سازمان، آیین رفتار حرفه ای و تجربه حسابرس
  • زهرا نوری*، بابک جمشیدی نوید صفحات 68-89
    مقدمه
    پژوهش حاضر با استفاده از اثرات ارزش های فرهنگی مطرح شده به وسیله شوراتز بر شفافیت گزارشگری مالی و سطح مسئولیت پاسخ گویی، به بررسی تاثیر فرهنگ بر شفافیت گزارشگری و سطح مسئولیت پاسخ گویی در دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی پرداخته است.
    روش پژوهش: روش این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی و جامعه آماری آن را 160 نفر از حسابداران دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی 5 استان کشور شامل استان های کرمانشاه، کردستان، ایلام، همدان و خراسان رضوی تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول کوکران 101 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. داده های مورد نیاز برای آزمون فرضیه ها از طریق توزیع پرسش نامه بین نمونه آماری جمع آوری شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش بیانگر این است که در بین 10 ارزش فرهنگی، خوداتکایی، امنیت، عام گرایی، عرف، قوانین و مقررات و خیرخواهی بر شفافیت و پاسخ گویی تاثیر مثبت و معناداری دارد اما تاثیر رفاه طلبی، قدرت، مخاطره پذیری و صلاحیت حرفه ای بر شفافیت و پاسخ گویی تایید نشد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان دهنده تاثیر ارزش های فرهنگی فردی و اجتماعی حسابداران بر شفافیت و پاسخ گویی است. بنابراین، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی باید برای ارتقاء شفافیت و سطح مسئولیت پاسخ گویی به جنبه فرهنگی توجه ویژه ای داشته باشد؛ بسیاری از پژوهش های انجام شده در سراسر دنیا نیز نشان دهنده ی تاثیر مهم ارزش های فرهنگی بر رویه های حسابداری است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، شفافیت گزارشگری مالی، سطح مسئولیت پاسخ گویی، بخش عمومی
|
  • H. R. Alipour, Sh. Biabani, M. Abolhallaj, A. Javani* Pages 1-22
    Introduction
    One of the requirements in the formation of the economic structure in the health sector is reforming and applying new methods for budgeting and budget allocation in the health sector of Ministry of Health and Medical Education. The purpose of the current study which has been conducted in the units of Health Service of Gilan University of Medical Sciences is to compare Traditional Budgeting with Zero-Based Budgeting Method.
    Method
    The present study is characterized as applied, descriptive and analytical research that conducted in a retrospective way (financial year, 2011). The statistical population of the study is composed of all the heath centers supervised by Gilan University of Medical Sciences and Health Services. Examining the budgeting method of the studied units was carried out through reviewing the printed, electronic, and web-based documents as well as observing, and interviewing with experts. Data analysis was also conducted via Excel Software 2007.
    Results
    According to Zero-Based Budgeting method, 1.116 billion Rials is needed, out of which 694 billion Rials should be accounted in the rural health program, and 422 billion Rials in the urban health program. Moreover, the budget set for the health sector of the studied units was estimated to be 494 billion Rials.
    Conclusion
    The results of this study in the framework of the examined factors indicated that Zero-Based Budgeting method is superior to the Traditional method. Accordingly, planning for giving priority to this type of budgeting method and its implementation seem to be necessary.
    Keywords: Traditional Budgeting, Zero, Based Budgeting, Gilan University of Medical Sciences, Financial Year
  • A. Mohammadi, H. Dastyar* Pages 23-39
    Introduction
    The purpose of this study is to evaluate the efficiency of pharmaceutical companies and drug manufacturers registered in Stock Exchange by using non-parametric methods. Measuring the pharmaceutical companies’ efficiency and comparing their performance have an important role in elevating their efficiency and productivity, and it serves as a basis for their planning.
    Method
    One of the commonly-used methods for measuring productivity of similar units is Data Envelopment Analysis. Despite its advantages, it is not capable of measuring efficiency when the number of decision-making units is low. Thus, by using Data Envelopment Analysis Window Analysis, the number of decision-making units increases, and it is possible to measure the efficiency of organizations better. In this study, by using Data Envelopment Window Analysis between 2008 and 2012, the efficiency of pharmaceutical companies registered in Stock Exchange will be determined.
    Results
    In this research, pharmaceutical companies were ranked according to their efficiency scores. Based on the results of this study, Sobhan pharmaceutical company allocated the highest efficiency score during 2008-2012 to itself.
    Conclusion
    Given the results of the study concerning the efficiency or inefficiency of the units, the managers of Sobhan pharmaceutical company, which was found as the most efficient company within 2008-2012 in the current study, should move toward higher efficiency in total, and the managers of inefficient companies should move toward relative efficiency by model their leading companies.
    Keywords: Efficiency, Productivity, Data Envelopment Analysis, Data Envelopment Window Analysis
  • M. R. Maleki, K. Hajinabi, M. Rahati *, R. Nanakar, M. Beheshti Pages 40-53
    Introduction
    Since the financial system of Iranian government executives is not capable of providing comprehensive information, and in all governmental systems, especially in the health sector, it encounters with the shortage and scarcity of valuable resources, a comprehensive financial system needs to be established to provide managers with information. Therefore, in line with the establishment of accrual accounting system in Kashan University of Medical Sciences, the current study aims at examining the amount of difference between accrual and cash accounting and its impact on resources and expenditure in Kashan University of Medical Sciences.
    Method
    This study is descriptive, and analytical which its requisite data was derived from 2012 financial statements of Kashan University of Medical Sciences. The data collection instruments involved two forms related to cash accounting and accrual accounting. In order to analyze data, descriptive statistics and paired t- tests were used.
    Results
    There is a significant difference between the identified sources of accrual accounting and those of cash accounting in Kashan University of Medical Sciences. Hence, accrual accounting has a significant difference with cash accounting in terms of expenditure in such a way that the resource development by the use of accrual accounting method is 124 percent and the expenditure growth is 102 percent.
    Conclusion
    With the establishment of accrual accounting system, rather than identifying current and in-current assets and liabilities as well as current and in-current income and expenses, it is possible to examine the financial adequacy in order to maintain the level of services and future obligations to society, and to evaluate the financial performance and resource allocation.
    Keywords: Cash Accounting, Accrual Accounting, Source, Expenditure
  • Gh. Mahdavi *, F. Ebrahimi Pages 54-67
    Introduction
    Ethical behavior is considered as one of the conditions for survival of internal auditing profession, and there are various factors that influence the ethical perception and hence the ethical decision making. The objective of this research is to study the effective factors in the ethical perception of internal auditors. So, the role of factors such as personal moral philosophy, ethical culture of the organization, professional code of ethics, and the auditor's experience is examined.
    Method
    The current study is a survey research in which questionnaire is used as the main data collection instrument. The statistical population of this research includes the auditors of the auditing departments of Medical Sciences Universities across the country. Sampling is not used in this study; therefore, sampling method and the number of samples are not taken into consideration. The hypotheses of the research have been examined through Regression Model.
    Results
    The results of testing the hypotheses of the study state that the personal moral philosophy has a low and negative effect on ethical perception of internal auditors. Besides, the effect of the other variables examined in this study is not significant in the ethical perception of internal auditors.
    Conclusion
    The results of the study are indicative of the weak personal moral philosophy and ethical culture of auditors as well as lack of awareness of professional code of ethics. Accordingly, paying attention to ethical principles and offering courses on ethics education with an emphasis on the foundations of Islamic ethics and professional code of ethics are strongly necessary in order to promote ethical perception.
    Keywords: Ethical Perception, Personal Moral Philosophy, Organizational Ethical Culture, Professional Code of Ethics, Auditor's Experience
  • Z. Noori *, B. Jamshidi Navid Pages 68-89
    Introduction
    The present study has investigated the effect of culture on transparency of reporting and accountability in public sector in the universities of medical sciences by using the effects of Schwartz cultural values on the transparency of financing reporting and accountability.
    Methods
    The current study is characterized as descriptive-survey research and its statistical population consists of 160 accountants from five medical universities of the provinces: Kermanshah, Kordestan, Ilam, Hamedan, and Khorasane Razavi from which a sample consisting of 101 participants was selected using Cochran’s formula. The required data for testing the hypotheses were collected through questionnaire. To test the hypotheses of the study, Pearson and Spearman correlation coefficients have been used.
    Results
    The results of the study state that among ten cultural values self-reliance, security, universalism, tradition rules, regulations, and benevolence have a positive and significant impact on transparency and accountability; however, the impact of welfare, power, risk taking, and professional competence did not support transparency and accountability.
    Conclusion
    The findings of the study indicate the influence of accountant's personal and social cultural values on transparency and accountability. Therefore, it is necessary that the Ministry of Health and Medical Education pay more attention to the cultural aspects to improve transparency and accountability. A lot of previous researches all over the world show the important effect of cultural values on accounting procedures.
    Keywords: Culture, Transparency of Financial Reporting, Accountability, Public Sector