فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ - پیاپی 9 (زمستان 1391)

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 9 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر رحمانی*، محسن قربانخانی صفحه 9
    تمدن راه مشترک زندگی، اندیشه و کنش انسان و دربرگیرندهی سازگاری کلی با نیازهای اقتصادی یا محیط جغرافیایی پیرامون و سازمان مشترکی برای فرو نشاندن نیازهای اجتماعی و سیاسی محیط پیرامون و مجموعهی مشترکی از اندیشه ها و دستاوردها است. فرهنگ و تمدن یک جامعه هویت آن جامعه است و منشاء عمدهی دگرگونی های اجتماعات بشری که تمام جهت گیری ها و کارکردهای گوناگون از آن سرچشمه میگیرد، لذا آگاهی از فرهنگ و تمدن به جهت شناخت هویت و نقطهی آغازین دگرگونی های اجتماعی تاریخی ضروری بهنظر میرسد. از آن جاییکه هدف از پژوهش حاضر شناخت و بررسی تاریخ و تمدن شهرهای خراسان بزرگ شامل شهرهای سمرقند، هرات، بلخ و مرو می باشد، روش پژوهش منطبق بر روش توصیفی- تحلیلی و به صورت مطالعه اسنادی و کتابخانه ای است. در این راستا از مقالات، کتب، پژوهشها و طرحهای مستند داخلی و خارجی مرتبط با موضوع در جهت دستیابی به هدف پژوهش استفاده شده است. بحث ما بر سر تاریخ شهرهای خراسان بزرگ که هماکنون بیشتر آنها از حوزهی اقتدار سیاسی خارج شده اند، تنها یک بحث جغرافیایی تاریخی نخواهد بود، زیرا که هویت تاریخی هر منطقهای بسته به فرهنگ، مذهب و احساس یگانگی ملی دارد که خوشبختانه با همهی اینکه بیش از یک قرن است که برخی شهرها از ایران جدا گشتهاند، پیوندهای مذهبی و فرهنگی آن مناطق، محققین و مورخین ما را بر آن داشته است تا پیشینهی تاریخی آنها را بررسی و در برابر انستیتوهای شبیه سازی فرهنگی و اجتماعی، از مواد کتبی و تاریخی خود بهره گیرند.
    کلیدواژگان: تاریخ و تمدن، خراسان بزرگ، سمرقند، هرات، بلخ و مرو
  • بهروز طاهرنیا* صفحه 21
    سفرنامه ها یکی از مهمترین منابعی هستندکه در طول تاریخ به صورت مستمر توسط دانشمندان و مورخان و عالمان علوم مختلف مورد بررسی و استفاده قرار گرفته اند. این منابع را حلقه ارتباطی بین علوم انسانی برشمردهاند. در این اثر سعی گردیده با استفاده از روش تحلیلی و تطبیقی و با به کارگیری سفرنامه های معتبر و متعدد اجزاء و عناصر تاثیرگذار بر شکل گیری روحیات مردم ایران و خراسان تحلیل نموده و تاثیر شگرف عامل جغرافیا و محیط طبیعی را بر زندگی اجتماعی این مردم مورد نقد و بررسی قرار دهیم.
    بدیهی است که قرن 16 میلادی نقطه عطف آمد و رفت و ارتباط دنیای غرب با ایران و بالعکس میباشد و بالطبع اوج نگارش سفرنامه ها نیز از همین ایام رونق یافته است.
    شاید بتوان این منابع گرانقدر را تنها نوشته های غیررسمی از زندگی اجتماعی و اخلاقی و فرهنگی مردم ایران دانست که کمی از تاریخ صرف سیاسی و نظامی که توسط حاکمان یا به دستور آنها نگارش یافته، فاصله گرفته و به نکات تاریک و پوشیده در پرده زندگی مردم پرداخته است.
    کلیدواژگان: سفرنامه، جهانگرد، خراسان، جغرافیای طبیعی، روحیات
  • عزت الله عزتی، مریم بایی لاشکی* صفحه 29
    خراسان از دوران ساسانیان نامی کلی برای اشاره به نواحی شرقی ایران است. قلمرو تاریخی خراسان شامل استان خراسان در ایران کنونی و بخشهای عمدهای ازافغانستان و ترکمنستان امروزی بوده و در مفهوم گستردهتر ازبکستان و تاجیکستان و بخشهایی ازقرقیزستان و قزاقستان را هم میتوان در قلمرو خراسان بزرگ به حساب آورد. قسمت اعظم خراسان بزرگ در شرق خزرامروزه به آسیای مرکزی معروف است. در دو دهه اخیر به ویژه پس از سقوط شوروی وجود منابع با ارزش انرژی بویژه گاز موجب توجه بیشتر جهانی به این مناطق شده وکشورهای شرق و جنوب آسیا از جمله بازارهای بزرگ مصرف گاز خزر هستند. اما محصور بودن این کشورها در خشکی انتقال این منابع را با مشکل مواجه کرده است. یکی از این گزینه های انتقال گاز این منطقه، انتقال گاز ترکمنستان به هند (تاپی) از طریق خاک افغانستان و پاکستان است. این مقاله بدنبال پاسخ به این سوال است: چه مشکلات و موانعی در ایجاد خط لوله تاپی وجود دارد.
    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، ژئوپلتیک، آسیای مرکزی، خزر، ترکمنستان، تاپی
  • غلامرضا لطیفی، محمد شیخی، ایمان قلندریان* صفحه 41
    شهرها بستر شکل گیری تفکرات حاکم بر جامعه و یکی از قالب های فیزیکی شکل گیری و توسعه روابط بین افراد جامعه می باشد. تغییراتی که در طی زمان در شهر رخ می دهد بازتابی از نوع زندگی سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی جامعه در آن برهه خاص است.
    در این میان، گاهی تغییرات شهری وسیع و گسترده می شود. دوران رضا شاه در ایران که مصادف با دهه اول و دوم قرن حاضر بوده، نقطه عطفی در تاریخ شهرنشینی ایران می باشد. مفاهیمی که از تفکر نوگرایی در غرب نشات گرفته است در این زمان وارد جامعه می گردد.
    وی با توجه به نگاه خاص خود بافت های قدیم شهر ها را مورد مداخله قرار می دهد و سازمان و ساختار شهری را تغییر داده و به دنبال ایجاد مرکزی جدید برای شهرها می باشد.در این پژوهش پس از بررسی ماهیت مدرنیسم و انگاره های آن در شهرهای اروپایی به بررسی تغییرات شهری در شهر مقدس مشهد می پردازیم و تغییرات رخ داده شده در این باره را بر اساس مفاهیم بیان شده تبیین خواهیم نمود.
    کلیدواژگان: مشهد، رضا شاه، مدرنیسم، مدرنیزاسیون
  • رضا مهرآفرین*، داود صارمی نایینی، مرجان شهرکی فرخنده صفحه 53
    کوه خواجه سیستان به عنوان تنها برجستگی دشت سیستان همواره از تقدس و جایگاه ویژه ای در ادیان مختلف از جمله زرتشتی، مسیحی و اسلام و هم چنین در فرهنگ بومی مردم منطقه برخوردار بوده است. این ویژگی ها باعث گردیده که بر خلاف دسترسی دشوار به آن به دلیل وجود دریاچه هامون در پیرامون آن، همواره در ادوار مختلف زمانی مورد سکونت گروه ها و جماعات انسانی قرار گیرد یا از آن به عنوان یک مکان مقدس برای تدفین و زیارتگاه استفاده شود.
    اهمیت این محل با توجه به آنچه ذکر گردید، نیاز به بررسی و تحقیق در این زمینه را کاملا ضروری می سازد. خصوصا که هیچ گونه پژوهشی تاکنون بر روی قبور و آرامگاه های این محل صورت نگرفته و از سوی دیگر کوه خواجه فقط از نظر کاخ و آتشکده ی آن که متعلق به دوره ی پیش از اسلام می باشد، در باستان شناسی ایران شناخته شده است. از این رو طی بررسی میدانی و پیمایشی که در این محل صورت گرفت، تعداد کثیری قبر و آرامگاه در سطح و دامنه های آن شناسایی گردید که همه متعلق به دوره ی اسلامی می باشند.
    آرامگاه های کوه خواجه به دو دسته ی تخریبی و سالم تقسیم می شوند. مقابر موجود بر روی کوه نیز از لحاظ ساختاری و مصالح به سه دسته تقسیم می گردند که عبارتند از: پشته های سنگی نامنظم، گورهای سنگ چین منظم و گورهای خشتی. شواهد باستان شناسی حاکی از آن است که در دوره ی اسلامی میانه و متاخر، مسلمانان از این کوه و دامنه های آن با اهداف مختلف استفاده کرده اند.
    کلیدواژگان: سیستان، کوه خواجه، تدفین، قبور، آرامگاه
  • سیدرسول موسوی حاجی، جواد خدادوست، شهین پورعلی یاری* صفحه 63
    خراسان همواره به عنوان یکی از مهمترین مناطق تاثیرگذار در دنیای اسلام نقش بسزایی در توسعه و تکامل معماری اسلامی به ویژه معماری مقابر داشته است. ب هنظر میرسد در دوره سلجوقی همزمان با حضور شیخالاسلام احمد جامی در منطقه جام، نوع خاصی از معماری تدفینی در قالب مقابر روباز با ایوانی در مقابل مورد توجه قرار گرفته و این سنت تا دوره صفوی ادامه یافته است. تفکر ساخت این مقابر را میتوان در توجه به قرآن درباره بزرگداشت شعایر الهی و همچنین آموزه های پیامبر (ص) در مورد منع هر گونه ساخت و ساز بر روی قبور توجیه نمود.
    ساخت اینگونه مقابر در این منطقه از کشور بسیار رایج بوده و از مهمترین آنها میتوان به مزار شیخ احمد جامی، مزار شهابالدین عبدالله باخرزی، مزار ابوبکر زینالدین تایبادی، آرامگاه خواجه عبدالرحمن جامی و مزار خواجه عبدالله انصاری در هرات اشاره کرد.
    نوشتار حاضر بر آن است تا با استناد به قرائن تاریخی، شواهد باستان شناختی و مدارک معماری، علاوه بر واکاوی و تحلیل ویژگی های معماری و تزیینی این مقابر، به تعیین منشا ظهور این فرم از معماری در شرق خراسان بپردازد. قرارگیری قبر در مقابل عبادتگاه و خانقاه متوفی، کاشت درخت بر روی قبر به منظور ایجاد سایه بر روی آن، ایجاد یک حوض جهت جمعآوری آب در قسمت بالای سر متوفی، طویل ساختن قبر و مشخص ساختن ابتدا و انتهای آن با دو سنگ عمودی مرتفع از جمله مصادیقی هستند که فقط در این سبک تدفینی دیده میشوند.
    کلیدواژگان: خراسان، معماری اسلامی، مقابر اسلامی، دوران سلجوقی، شیخ احمد جامی
|
  • Amir Rahmani*, Mohsen Ghorbankhani Page 9
    Civilization is common way of life, thought and human action and also include overall consistency with economic needs or geographical environment and common organization for quench social political needs of environment and a common set of ideas and achievements. Culture and civilization of a community is its identity and major origin of human societies transformations that all different orientations and functions originates from it. Therefore, knowledge of the culture and civilization seems necessary due to the identity recognition and starting point of social- historical transformations. Since the aim of the this study was recognition and examine the history and civilization of the cities of Greater Khorasan cities including Samarqand, Herat, Balkh and Marv; research method was based on descriptive - analytical study of the documents and a library. In this regard, we have used of articles, books, researches and documentary projects of internal and international related to the subject in order to achieving the goal of research. Our discussion over history of the cities of Greater Khorasan which now are outside the realm of political authority, was not only a issue of historical geography, because historical identity of each region depends on culture, religion, and national identification that fortunately with all more than a century which some cities have been isolated from Iran, religious and cultural ties of those areas led to researchers and historians examine their historical background and use from their own written and historical materials against cultural and social simulation institutions.
    Keywords: History, Civilization, Greater Khorasan, Samarqand, Herat, Balkh, Marv
  • Behrooz Tahernia* Page 21
    Travelogues are the most important sources that over time have been studied and used by scientists, historians and different sciences scholars, continuously. These resources are link between the humanities. In the present research, we have attempted to analyse effective components and elements on formation of morality and mood of Khorasanians and Iranians by using analytical and adaptive method and also by utilizing multiple reputable travelogues; then we reviewed and evaluated wonderful impact of geography and natural environment on the social life of these people. Obviously, the 16th century is turning point of trade and relationship between the west and Iran and vice versa; naturally writing peak of travelogues has been boomed over the same period. It may be considered these preious resources as only informal written of social, moral and cultural life that are distanced a bit from the political and military uique history which has been written by rulers or their direction; and has focused to dark points and covered in blinds of the people life.
    Keywords: travelogue, tourist, Khorasan, natural geography, morality
  • Ezzatollah Ezzati, Maryam Baie Lashaki* Page 29
    Khorasan has been the general name for the eastern regions of the country since Sassanid Era. The historical territory of Khorasan included the present Khorasan Province in Iran and some main parts of current Afghanistan and Turkmenistan. In a broader sense, parts of Uzbekistan, Tajikistan, Kirgizstan and Kazakhstan can be included in the immense historical great Khorasan. Nowadays, main parts of great Khorasan in the Caspian sea eastern regions is referred to as the Central Asia. during the last two decades mainly after the collapse of Soviet Union, they have been paid more attention in the world because of the valuable energy resources in general, the natural gas ones in particular and the countries of South and East Asia are the biggest consumers of the Caspian natural gas. However, the confinement of these countries with lands and lack of access to sea ways have caused problems for the transport of the resources. One of the options is the transport of natural gas from Turkmenistan through Afghanistan and Pakistan to India (TAPI). This paper seeks to answer the question that “what are the problems of launching the TAPI pipelines? ”
    Keywords: Greater Khorasan, Geopolitics, Central Asia, Caspian, Turkmenistan, TAPI
  • Gholam Reza Latifi, Mohammad Sheikhi, Iman Ghalandarian* Page 41
    The cities are formation context of ruling ideas in society and one of the formation physicsl forms and development of relations between people. Changes that occur over time in the city, are reflecting the kind of political, social,cultural and economic life of society at that point of time. In the meantime, some urban changes have been extensive and widespread. Reza Shah’s era in Iran, which coincided with the first and second decade of the present century, was a turning point in the history of Iran urbanization. Concepts of modern thought which have originated from the west, at this time were used in the society. According to his own look, he intervened in cities ancient texture and changed the urban organization and structure. Then, he sought to establish a new center for the town. In this study, after examining nature of modernism and its ideas in European cities, we will examin urban changes in the holy city of Mashhad and will explain occurred changes in this regard on the basis of expressed concepts.
    Keywords: Mashhad, Reza Shah, modernism, modernization
  • Reza Mehr Afarin*, Davood Saremi Naeeni, Marjan Shahraki Farkhondeh Page 53
    Kuh-e Khajeh in Sistan enjoys of sanctity and special position in different religions such as Zoroastrianism, Christianity, Islam and also local culture of the region as only ridge in Sistan plain. These traits have brought it about to populate the various folk and tribes on or using it as a holy site for burial and shrine in contrast to uphill reaching, subject to Hamoon Lake. The importance of the site made it necessary to study in these regards that mentioned. Specially, no researches have gone forward on graves and mausoleums. In fact, Kuh-e Khajeh is known in archaeology from the point of palace and fire temple which both belong to prior Islam. So, there identified a large number of graves and mausoleums in this place that all belong to Islamic period based on a field survey that performed on its surface and slopes. Mausoleums of Kuh-Khajeh are divided into two categories: destructive and healthy. Its graves are also divided in three groups from the point of structural and studding. They are irregular stone mounds, regular revetment graves and finally adobe graves. The archaeological evidences show that the Muslims have used of the mountain and its slopes with various intentions in middle and late Islamic period.
    Keywords: Siatan, Kuh, e Khajeh, Burial, Grave, Mausoleum
  • Seyyed Rasool Mosavihaji, Javad Khodadoost, Shahin Poorali Yari* Page 63
    Khorasan has always been the source of inspiration for design and construction of tombs in Iran. In this regard,and at the same time in Jam during the Seljuq period with the presence of Sheikh Ahhmad-e Jami, a new style of open-tomb architecture, built on stage (or platform) was in fashion and this tradition continued until the Safavid period. The idea of building such tombs was justified based on the Holy Quran and its instructions on celebration of divine rituals and the prophet’s advises concerning prohibition of building tomb for graves. The building of such tombs in this region of Iran has been very common, and the most important of these tombs to mention are the tombs of Sheikh Ahmad- e Jami, Shahaboddin Abdullah Bakharzi, Abubakr Zeinuddin Taibadi, Khaje Abdorrahman Jami and Khajeh Abdullah Ansai. This article is about to study the sources and causes for this style of architectures based on the historical counterparts and archaeological evidences and analysis of architectural features of these tombs in the eastern parts of Khorasan. These tombs have a set of features based on Islamic sublime wisdom such as; the grave situated in the front of the abbey or the place of worship, a tree planted on the grave for its shade, a pool which collects and deposits water ahead of the grave and long grave stone on which two pillars stand at the both end of it and they have a root in the Islamic Transcendent Wisdom.
    Keywords: Khorasan, Islamic architecture, Islamic tombs [graves], Seljuq period, Sheikh Ahhmad, e Jami