فهرست مطالب

پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی - سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1392)

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 29، تابستان 1392)

  • بهای روی جلد: 2,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/05/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یزدان منصوریان* صفحات 1-17
    مقاله حاضر ضمن ارائه تعریفی از کتابهای دانشگاهی کارآمد و اثربخش به معرفی گزیده ای از مهم ترین ویژگی های این آثار می پردازد. صد ویژگی در ده مقوله در نظر گرفته شده که عبارت اند از: تخصص گرایی و هدفمندی موضوعی، توان نظری و دلالتهای کاربردی، توان استنادی و ماهیت میان رشته ای، جامعیت و روزآمدی، صلاحیت و کارنامه پدیدآورندگان، پاکیزگی نگارشی و ادبی، انسجام محتوایی و ساختاری، همخوانی با نظریه های یادگیری، ماهیت تعاملی و توان انگیزشی، ویژگی های فیزیکی و ظاهری. به این ترتیب کتابی کارآمد و اثربخش است که بتواند پیام پدیدآور را تبیین کند و بیانگر هدف مولف باشد. همچنین با انعکاس بازتابی مثبت بر مخاطبان تحولی در آراء آنان ایجاد کند. بنابراین، کتابی که سهم قابل قبولی از این ویژگی ها در آن یافت شود، به چنین اهدافی دست خواهد یافت. از سویی دیگر، ضمن برخورداری از نتایج کاربردی بر مبانی نظری مستحکمی استوار باشد. علاوه بر این جامع و روزآمد است و بازتابی از تحولات روز را به نمایش می گذارد. کتاب اثربخش به خوبی با مخاطب ارتباط برقرار می سازد و انگیزه او را در پیگیری موضوع تقویت می کند. آنچه در این فرایند ارتباطی و انگیزشی نقش آفرین است، علاوه بر محتوای علمی، نثر و ساختار پاکیزه ای است که در آن دیده می شود.
    کلیدواژگان: کتابهای دانشگاهی، نشر علمی، کتابهای درسی، نگارش علمی، اثربخشی و کارایی در نگارش
  • احمدرضا نصر*، این سولومونیدز، الیسون کامرون صفحات 18-42
    استرالیا کشور توسعه یافته ای است که پس از درآمدهایی که از منابع طبیعی به دست می آورد، بیشترین درآمد آن از شهریه های دانشجویان خارجی حاصل می شود که در دانشگاه های این کشور تحصیل می کنند. به همین دلیل همواره درصدد است تا آموزش عالی خود را مطابق با استانداردهای جهانی در همه ابعاد ازجمله ارائه محتواهای جدید به روز نگه دارد. از این رو، هدف پژوهش حاضر بررسی دلایل و چگونگی تدوین و طراحی درسهای جدید و موانع آن در دانشگاه های استرالیاست. به این منظور، با یازده نفر از اعضاء هیئت علمی در سه دانشگاه مهم استرالیا شامل نیوسات ولز، مک کواری و تکنولوژی سیدنی که درسهای جدیدی را تدوین کرده بودند، مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. مصاحبه ها، پس از پیاده شدن، به صورت مقوله بندی باز تجزیه و تحلیل شد. یافته ها حاکی از آن است که درسهای جدید به هفت دلیل طراحی شده است. کلیات فرایند تدوین درس مانند مدلهای رایج است، لکن به نکات مهمی توجه شده تا درسهایی کاملا مفید و مورد نیاز فراگیران و جامعه تدوین شود.
    کلیدواژگان: تدوین درس، برنامه درسی، آموزش عالی و استرالیا
  • حامد صدقی*، سید عدنان اشکوری، رضا غفار ثمر، سهیلا محسنی نژاد صفحات 43-65
    فراگیری زبان عربی به عنوان زبان فرهنگ اسلامی و نیز زبان ارتباطی میان گویشوران این زبان سبب شده است که مراکز دانشگاهی و موسسات آموزشی در ایران به برگزاری دوره های آموزش این زبان و در نتیجه به کارگیری مواد و بسته های آموزشی و کمک آموزشی بپردازند. هر یک از این بسته ها بر اساس هدف یا اهدافی که پدیدآورندگان آن از آنها داشته اند، ویژگی هایی از نظر حجم، ساختار، محتوا، الگو و پیوستها دارند. میزان کارآمدی هر یک از این بسته ها به طور مستقیم با هر یک از عناصر اشاره شده همبستگی دارد. علاوه بر آنکه عناصر فرهنگی، هنری و روان شناختی نیز در این فرایند نقش برجسته ای دارند، برقراری نسبت همسویی میان ارکان آموزش که از آن به الگو یا روش یاد شده و بستر تبادل محتوا میان آموزگار و آموختگار به شمار می آید، در افزایش راندمان آموزشی اهمیت بسزایی دارند. همچنین توجه به نسبت میان زبان اصلی و زبان دوم فراگیر در طراحی این الگو کار اساسی محسوب می شود. پژوهش حاضر برای نشان دادن میزان تاثیر این عناصر، به بررسی مقایسه ای دو بسته آموزشی بومی و خارجی «صدی الحیاه» و «العربیه للناشئین» که هر دو در دانشگاه های ایران به عنوان کتاب آموزشی استفاده می شود، با هدف ارائه شاخصهای افزایش کارآمدی بسته های آموزشی مهارتهای زبان عربی پرداخته است.
    کلیدواژگان: بسته آموزشی، زبان دوم، مهارتهای زبانی، صدی الحیاه، العربیه للناشئین
  • رضا رضوانی*، سمیه نوروزی صفحات 66-83
    در دروس زبان تخصصی دانشگاهی فراگیری لغت نقش عمده ای دارد. یادگیری لغات به فراگیری مهارتهای زبان به ویژه مهارت خواندن کمک می کند. در کتابهای زبان تخصصی «سمت» که کتابهای رسمی دانشگاهی در ایران محسوب می شوند، مهارت خواندن مورد توجه قرار گرفته است؛ از این رو، توجه به دانش لغت و ماهیت چند بعدی بودن آن اهمیت دارد. هدف ما در این پژوهش، بررسی و مقایسه ابعاد یادگیری لغت در این گونه کتابهاست تا مشخص شود در آنها به چه ابعاد و چه مقدار از یادگیری لغت پرداخته شده است. بدین منظور تمرینهای لغت درسی کتاب زبان تخصصی «سمت» در سه گروه هنر و علوم انسانی، علوم پایه و فنی و مهندسی، و علوم پزشکی بررسی و تمرینهای مرتبط با هر کدام از ابعاد بر اساس فهرستی از پیش تهیه شده شمارش شد. نتایج نشان داد که به بعد مفهومی ارجاعی توجه بیشتری شده است و سپس بعد صورت معنایی و دستوری مورد توجه قرار گرفته اند. به سایر ابعاد یا توجه بسیار اندکی شده است یا به طور کلی نادیده گرفته شده اند. نتایج این تحقیق پرداختن به همه ابعاد لغات را به مولفان محترم توصیه می کند. اهمیت این اهتمام در بالا بردن کیفیت سطح آموزشی در نظام آموزش عالی مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: انگلیسی برای اهداف ویژه، ابعاد لغت، دانش لغت، کتابهای زبان تخصصی سمت، کتابهای رسمی
  • هما رضازاده*، مرتضی پورمحمدی، فاطمه حسن پور صفحات 84-98
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر روش بارش مغزی بر میزان خلاقیت هنرجویان در آموزش تصویرسازی انجام گرفت. روش پژوهش نیمه آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. نمونه پژوهش 25 نفر هنرجوی دختر، مشغول به تحصیل در سال سوم رشته گرافیک شهرستان شاهیندژ در ناحیه آموزش و پرورش استان آذربایجان غربی بود، که با روش نمونه گیری دسترس هدفمند انتخاب شدند، و در دو گروه کنترل و آزمایش به ترتیب15 و 10 نفر جایگزین شدند. برای سنجش خلاقیت، در قبل و بعد از اجرای روش بارش مغزی از آزمون تفکر خلاق تورنس (فرم ب) استفاده شد. روش بارش مغزی به مدت یک ماه در آموزش تصویرسازی گروه آزمایش اجرا شد. در این مدت گروه کنترل، آموزش معمول و سنتی را در تصویرسازی دریافت کرد و مداخله ای برای ارتقای سطح خلاقیت گروه کنترل در تصویرسازی انجام نگرفت. در پایان داده ها از طریق تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند. یافته های آماری پژوهش، فرضیه های تحقیق را مبنی بر تاثیر استفاده از روش بارش مغزی بر افزایش خلاقیت هنرجویان در آموزش تصویرسازی تایید می کند. داده ها نشان می دهد روش بارش مغزی در افزایش خلاقیت گروه آزمایش در تصویرسازی موثر بوده است و تفاوت معناداری بین گروه آزمایش و کنترل در مولفه های خلاقیت (ابتکار، بسط، انعطاف پذیری، سیالی) دیده می شود. از این رو پیشنهاد می شود از روش بارش مغزی در آموزش تصویرسازی برای دستیابی به ایده های خلاق بهره گرفت.
    کلیدواژگان: تصویرسازی، خلاقیت، بارش مغزی، ایده
  • مهری بهرام بیگی* صفحات 99-111
    آموزش زبان همیشه با سه مفهوم مطرح است: استاد، دانشجو و منبع درسی که هماهنگی بین آنها، هدف آموزش را محقق می سازد. محتوای منبع درسی باید با هدف سرفصلهای درسی هماهنگ باشد. اکنون، به نظر می رسد منابع موجود نتوانسته اند مهارتهای زبانی لازم را در دانشجویان ایجاد کنند. در این مقاله وضعیت موجود منابع درسی رشته زبان فرانسه در ایران در مقطع کارشناسی ارزیابی و نیاز به منابع جدید سنجیده شد. 57 نفر از استادان زبان فرانسه، به عنوان جامعه آماری به پرسشها پاسخ داده و 35 کتاب گروه زبان فرانسه «سمت» را از بعد کاربردی بررسی کردند. پژوهش، کاربردی توصیفی بود و با استفاده از شیوه میدانی و پرسشنامه به سه پرسش پاسخ داد و مشخص شد که منابع درسی متناسب با نیازهای دانشجویان کارشناسی نیست. همچنین تهیه منابع در زمینه ادبیات فرانسه در اولویت است. با استخراج آمار و جمع بندی نظرهای اساتید معلوم شد، استقبال ایشان از کتابهای گروه فرانسه «سمت» در حد انتظار نیست؛ ولی تجدید چاپ کتابها و استقبال دانشجویان نشان از توجه آنها به کتابها دارد.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، منابع درسی دانشگاهی، زبان فرانسه، ارزیابی محتوایی کتاب
|
  • Yazdan Mansourian* Pages 1-17
    While presenting a definition for effective university textbooks, this article introduces a selection of their most important features. There are 100 features in 10 categories, including: specialization and topic purposefulness, theoretical strength and functional argumentation, documentary quality and interdisciplinary nature, inclusiveness and updatability, qualifications and résumés of authors, writing and literary decency, coherent content and structure, compatibility with learning theories, interactive and motivating quality, as well as physical and visible features. Therefore, an effective book is a book that transmits the message and goals of its writer(s), has positive impact on readers so that it can improve their ideas. Thus, the presence of a proper portion of these features in a book leads to the fulfillment of its goals. In other words, an effective textbook is based on strong theoretical principles, has functional outcomes, is inclusive and up-to-date, reflects contemporary developments, properly communicates with readers and improves their motivation to follow the subjects. Both the scientific content, and the decent prose and structure of the book have a role in this communicative and motivating process.
    Keywords: university textbook, academic publication, textbook, academic writing, effectiveness of writing
  • Ahmad R. Nasr*, Ian Solomonides, Allison Cameron Pages 18-42
    Australia is a developed country whose main source of revenue, after its natural resources, is gained from the tuitions of the international students who study in this country. Therefore, Australia always attempts to update its higher education courses according to the international standards in all dimensions, including the presentation of new contents. In this regard, this study aims to study the whys and hows of composing and developing new courses and the relevant obstacles. For this purpose, eleven faculty members of the three main universities of Australia, including the University of New South Wales, Macquarie University and Sydney Technology University, who have had the experience of composing one or more courses for university schedule, have been selected for a semi- structured interview. After being transcribed, the interviews were categorized and analyzed. The results show that new courses have been developed for seven reasons. The process of new courses development is generally similar to the common models, however, some important points have been focused for composing thoroughly functional courses that will meet the needs of students and society.
    Keywords: course development, curriculum, higher education, Australia
  • Hamed Sedghi*, Seyyed Adnan Eshkevari, Reza Ghaffar, Samar, Soheyla Mohseni, Nejad Pages 43-65
    Learning Arabic as the language of Islamic culture, and as the communicational language of Arabic speakers has led to the development of Arabic teaching courses, as well as the relevant material and teaching packs in academic centers and educational institutions of Iran. On the basis of their author's goal(s), each one of these teaching packs has certain features including volume, structure, content, model and attachments, to which the efficacy level of each teaching pack is directly correlated. Cultural, artistic and psychological elements have an important role in this process too. Developing a convergent relation among the principles of teaching - being mentioned as "model" or "method" and is regarded as a platform for content exchange between teachers and students - is of paramount importance in the promotion of efficiency. Moreover, the design of this model has been based on paying attention to the relationship between the main language and the second language of students. In order to determine the efficiency level of these elements, a comparative study has been carried out on two teaching packs, Sadal-Hayat (Echo of Life) and Al-Arabia Lennashein (Arabic Language for Beginners), the former is Iran-made, and the latter is made in Arabic countries, and both of them are being used as textbooks in the universities of Iran; this study aims to show the determinants of efficacy promotion of Arabic skills teaching packs.
    Keywords: teaching pack, second language, language skills, Sadal, Hayat (Echo of Life), Al, Arabia Lennashein (Arabic Language for Beginners)
  • Reza Rezvani*, Somayye Norouzi Pages 66-83
    Vocabulary learning is an elemental sub-skill in academic courses of English for Specific Purposes (ESP). It contributes to all four language skills, specially reading comprehension. The ESP textbooks published by SAMT Organization, as the official university ESP textbooks in Iran, particularly focus on reading skill to the largest extent. Therefore, it is incumbent upon the given textbook developers to observe sufficiently the significance of vocabulary learning and its multi-dimensional quality. This study seeks to study and compare the aspects and levels of vocabulary learning in these ESP textbooks to determine which aspects of vocabulary garnered the writers’ attention in the Iranian official ESP textbooks. To this end, the vocabulary practices of thirty randomly selected SAMT ESP textbooks from three fields (Art and the Humanities, Basic/Technical/Engineering Sciences, and Medical Sciences) were analyzed according to a checklist that was developed by the authors of this article. The results indicated that the aspect of “concepts and referents” received the most attention in the sampled textbooks; and then the two aspects of “form and meaning” and “grammatical functions” respectively gained the writers’ attention. Other aspects were heeded little or received no attention. In the light of the findings, this study suggests that a more balanced treatment of all the vocabulary aspects should be undertaken by ESP textbooks writers. This study further discusses the significance and implications of the findings in the context of higher education.
    Keywords: English for Specific Purposes, vocabulary aspects, vocabulary knowledge, SAMT ESP textbooks, official textbooks
  • H. Rezazade*, M. Pourmohammadi, F. Hassanpour Pages 84-98
    The present study examined the effect of brainstorming techniques on student's creativity in learning illustration. The quasi-experimental method was used in pre- and post- testing by control group. The samples were 25 female students of graphic who were in the 3rd year of high school, in the educational district of Shahindej city, in the west Azarbayjan province. They were selected by purposive available sampling, in both experimental and control groups (10-15 subjects) and were respectively replaced. Before and after the implementation of brainstorming techniques, the Torrance Tests of Creative Thinking (Form B) were used in order to measure creativity. Brainstorming techniques have been run for a month in teaching illustration to the experimental group. During this period, the control group was taught illustration through the conventional traditional practice, and there was no intervention to promote the level of creativity in illustrations of the control group. Finally, the data were analyzed by covariance analysis. Statistical findings of the research confirmed the research hypotheses regarding the impact of using brainstorming techniques for increasing student's creativity in training visualization. The data show that brainstorming techniques increase creativity of the experimental group and there is a significant difference between the experimental group and the control group in relation to the features of creativity (Originality, Elaboration, Flexibility, and Fluency). Therefore, it is recommended to use brainstorming techniques in order to achieve creative ideas in illustration.
    Keywords: illustration, creativity, brainstorming, idea
  • Mehri Bahrambeigy* Pages 99-111
    Language teaching has been always characterized by three concepts: professor, student, and textbook. The consistency between these concepts will meet the objectives of teaching. The content of textbook must be consistent with the goals of syllabi. Now it seems that the existing textbooks have not led to the expected development of the necessary language skills in students. This article not only analyzes the present condition of Iran-made textbooks of French language discipline in BA level, but also assesses the necessity of new sources. The statistical population of this research includes 57 professors of French language faculty who answered the questions and analyzed 35 books that have been published through the French language department of SAMT. This study is an applied-descriptive research and answers 3 questions through fieldwork and questionnaires. It shows that the resources cannot meet the needs of BA students of this field. Moreover, it recommends that composing French literature textbooks should be given a high priority. Statistical data and the sum-up of the comments made by the participant professors show that SAMT's French textbooks are not welcomed at the expected level. However, the reprints of these books as well as the students who accept them indicate that the books are still interesting for the relevant audience.
    Keywords: needs assessment, university textbooks, French language, evaluation of book content