فهرست مطالب

مجله زیست شناسی جانوری
سال هفتم شماره 1 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی ابراهیمیان، هومن شجیعی*، شهرام شرفی صفحات 1-12
    استان سمنان در جنوب رشته کوه البرز و شمال دشت کویر ایران واقع شده که دارای آب و هوای خشک، معتدل، کم آب بوده و غالبیت اصلی ماهیان این استان را خانواده بزرگ کپورماهیان نظیر کپور معمولی، خیاطه، کولی، سیاه ماهی تشکیل داده است. نمونه برداری انگلی ماهیان استان در 6 ایستگاه تحقیقاتی از قسمت های بالا و پایین دست رودخانه های حبله رود، چشمه علی و سد شهید شاه چراغی طی شش ماه از بهمن ماه 1392 الی تیرماه 1393 با صید 150 قطعه ماهی توسط تورهای صیادی انجام پذیرفت. از بررسی ضایعات میکروسکوپی پوست، آبشش، باله ها و چشم ماهیان 8 جنس از دو رده مختلف انگلی نظیر: یک جنس Ligula intestinalisاز رده Cestodaو هفت جنس از رده Monogeneaشامل دو جنس Gyrodactylus. sp، یک جنس Dactylogyrus. sp، یک جنس Dactylogyrus lenkorani، دو جنس Paradiplozoon. spو یک جنس Diplozoon meganشناسایی گردید. ماهیان کپور و کولی به ترتیب با 3 و1 جنس بالاترین و پایین ترین تنوع و تراکم انگلی و رده Monogeneaبا هفت جنس و Cestodaبا یک جنس به ترتیب بیشترین و کمترین حضور را در ماهیان منابع آبی استان سمنان داشتند همچنین دو جنسParadiplozoon. spو Gyrodactylus. spاز اندام ماهیان کپور و خیاطه به صورت مشترک گزارش گردید. آنالیز واریانس طول- وزن و ضریب همبستگی 2 دامنه ای پیرسون (0.05P) ماهیان نشان از همبستگی ناقص و مستقیم ماهیان کپور و خیاطه و همبستگی ناقص و معکوس سیاه ماهیان دارد.
    کلیدواژگان: انگل شناسی، کرم ها، کپور ماهیان، منابع آبی، استان سمنان
  • اسرا بانی مهجور، اسکندر رستگارپویانی*، ویدا حجتی صفحات 13-20
    آگامای سرتخت (Trapelus lessonae) متعلق به خانوادهAgamidae، مارمولکی روزفعال است که زیستگاه درمحدوده وسیعی ازشمال غرب تاجنوب شرق کشور پراکندگی دارد این تحقیق، به منظور بررسی تنوعات درون گونه ای، روابط خویشاوندی ووضعیت تاکسونومیکی جمعیت های گونه تراپلوس لسونه که گونه ای نسبتا کمیاب ومنزوی است ازقسمت های شمال غرب تانواحی مرکزی کشورازاستان آذربایجانشهرستا نمرند،استان کردستان (شهرستان مریوان)،شمال کرمانشاهمنطقه شمال کرمانشاه)،شرق کرمانشاه(قصرشیرین)،غرب کرمانشاه شهرستان کنگاور)، مرزاستان هایایلام،کرمانشاه،استان مرکزیشازند) واستان اصفهان (شهرستان شهرضا) از اردیبهشت تاشهریورماه سال1391انجام شدو بیش از 99نمونه بدست آمدنتایج مطالعات فیلوژنی مولکولی جمعیت های جمع آوری شده درمحدوده مطالعاتی با استفاده ازتوالی های بدست آمده ازژن میتوکندریاییND2،نشان دادکه جمعیت های مختلف این گونه درنواحی آذربایجان،کردستان، کرمانشاه،استان مرکزی و اصفهان تفاوت های قابل توجهی بایکدیگر دارند و فاصله ژنتیکی معناداراست.نمونه های کردستان وآذربایجان بیشتربا هم خویشاوند هستندودر جاهایی که جمعیت های گونه شبیه هم نیستند ایزوله بوده و ارتباط ژنتیکی باهم نداشتندکه احتمالاوجود رشته کوه زاگرس مانع انتشاربوده است.
    کلیدواژگان: آگامای سرتخت، تنوع درون گونه ای، فیلوژنی مولکولی، ژن ND2Trapelus lessonae
  • فریدون چکمه دوز قاسمی*، شهرام بهمنش، مهتاب یارمحمدی، محمدحسن زاده صابر صفحات 21-30
    با توجه به اهمیت اقتصادی این ماهی، ساختار ژنتیکی و جمعیتی آن در این دو منطقه با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور تعداد 50 نمونه ماهی سفید از هر منطقه صید (جمعا 100 نمونه) و بافت باله دمی آنها پس از برش داخل الکل 96 درجه جمع آوری و DNAژنومی آنها استخراج شد. جهت انجام واکنش های زنجیره ای پلیمراز (PCR) از 10 جفت آغازگر استفاده شد که همگی تولید باندهای چندشکلی نمودند. در نتایج حاصله 191 الل بدست آمد که بیشترین تعداد الل (18) متعلق به جایگاه های ژنی Ca1و Ca3و کمترین تعداد الل (2) در جایگاه ژنی MFW1بود. بر اساس میانگین تعداد الل در هر جایگاه ژنی و هتروزایگوسیتی مشاهده شده بین نمونه های دو منطقه، تفاوت آماری معنی دار نبود (P>0.05). شاخص Fstکه تفاوت جمعیتی را نشان می دهد بین نمونه های دو منطقه 0/056 محاسبه شده و معنی دار بود (0/01 >p). نمونه های دو منطقه در اکثر جایگاه های ژنی با آزمون هاردی واینبرگ (HW) در تعادل نبودند. فاصله ژنتیکی محاسبه شده بین دو جمعیت در حد بالایی بود (0/407). نتایج بدست آمده از این بررسی نشان داد که ماهی سفید تالاب انزلی و رودخانه شیرود هر یک جمعیت مستقلی می باشند. بنابر این حفظ تنوع ژنی و اجرای برنامه های مدیریتی شیلاتی مبنی بر ازدیاد ذخایر هر یک از این جمعیت ها بایستی مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ماهی سفید دریای خزر، ساختار ژنتیکی، ساختار جمعیتی، نشانگرهای ریزماهواره، تالاب انزلی
  • علی خانی، محمد کابلی*، مسعود یوسفی، صیاد شیخی ییلانلو، الهام نورانی، محمود کرمی صفحات 31-42
    سرخس یکی از غنی ترین نواحی از نقطه نظر غنای گونه ای در ایران است که دارای مساحتی برابر با5400 کیلومتر مربع می باشد. این منطقه دارای تنوع بالای زیستگاهی بوده، به نحوی که تغییرات ارتفاعی آن از 250 متر تا 2500 متر می باشد. دشت سرخس از نظر ژئومورفولوژیکی نیز تا حد زیادی از فلات مرکزی به خاطر رشته کوه های هزار مسجد و مزدوران جدا است و شهرستان سرخس در محل تماس فون پالئارکتیک شرقی و غربی قرار دارد. در طی مطالعات میدانی به مدت 13 سال فون پرندگان منطقه پایش و فهرست آن ارائه گردید. نتایج حاصل نشان می دهد بالغ بر 225 گونه پرنده در منطقه مورد مطالعه زیست می نماید. یعنی در محدوده ای برابر با 5400 کیلومتر مربع یعنی 3/0 درصد از خاک ایران نزدیک به 43 درصد از پرندگان ایران حضور دارد. از میان 225 گونه ثبت شده 64 گونه آنها دارای ارزش حفاظتی هستند و نیاز به مدیریت برای جلوگیری از انقراض دارند. ناگفته اهمیت منطقه برای حفظ پرندگان آشکار است بنابراین پیشنهاد می شود مطالعات صحرایی بیشتری بر روی فون پرندگان شهرستان اجرا شود.
    کلیدواژگان: سرخس، پرندگان، پایش های میدانی، غنای گونه ای
  • مژگان روشن طبری*، رحیمه رحمتی، نوربخش خداپرست، فرشته اسلامی، متین شکوری، محمدتقی رستمیان صفحات 43-54
    این بررسی در سال 1389 در 4 فصل سال با کشتی گیلان توسط تور مخروطی زئوپلانکتون 100 میکرون و به صورت کشش عمودی، درایستگاه های مختلف و اعماق 5، 10، 20، 50 و 100 متر انجام شد. در این بررسی جمعیت زئوپلانکتون از 16 گونه تشکیل شده که از گروه هولوپلانکتون 4 گونه از Copepoda، 4 گونه از Rotatoria، 2 گونه از Protozoa و 4 گونه از Cladocera بوده است. دو گونه نوزاد و لارو spBalanusو لارو دو کفه ای ها نیز در گروه مروپلانکتون قرار داشتند. نتایج سالیانه نشان می دهند که بیشترین میزان تراکم زوپلانکتون در بهار 5815 ±5477 (انحراف معیار±میانگین) عدد در مترمکعب و زی توده 124/61 ±64/58 میلی گرم در مترمکعب در فصل زمستان (تحت تاثیر Rotatoria) بوده است. تراکم Copepodaدر تابستان به بیشترین میانگین تراکم2342±2830 عدد در مترمکعب و زی توده 21/78 ±22/52 میلی گرم در مترمکعب رسید و از پاییز تراکم به تدریج کاهش داشت. Cladoceraدر بهار بیشترین میانگین تراکم142 ±115 نمونه در مترمکعب را داشته و به تدریج تراکم آن کاهش داشت. Protozoaاز نظر فراوانی و زی توده کمترین میزان جمعیت زئوپلانکتون دریای خزررا تشکیل دادنددر فصل بهار جمعیت زئوپلانکتون تحت تاثیر مروپلانکتون Cirripediaو Lamellibranchiate larvaeنیز قرار داشته است و در فصل زمستان Rotatoriaبه بیشترین میانگین تراکم5876±2604 عدد در مترمکعب و زی توده 115/33±50/71 میلی گرم در مترمکعب رسید و سهم بیشتری در جمعیت زئوپلانکتون داشتند. به طور کلی در همه فصول یک روند کاهشی از ایستگاه های با عمق 5 متر به سمت اعماق مشاهده می شود. در بهار 75 درصد جمعیت زئوپلانکتون در ایستگاه های با عمق 5 تا 20 متر و 25 درصد در ایستگاه های 50 و100 متر، در تابستان 74 درصد جمعیت زئوپلانکتون در ایستگاه های با عمق 5 تا 20 متر و 26 درصد در ایستگاه های 50 و 100 متر، در پاییز 73 درصد جمعیت زئوپلانکتون در ایستگاه های با عمق 5 تا 20 متر و 27 درصد در ایستگاه های 50 و 100 متر و در زمستان 85 درصد جمعیت زئوپلانکتون در ایستگاه های با عمق 5 تا 20 متر و 15 درصد در ایستگاه های 50 و100 متر وجود داشته اند.
    کلیدواژگان: زئوپلانکتون، Copepoda، مروپلانکتون، دریای خزر
  • امید طبیعی*، رکسانا شریفی صفحات 55-66
    تحقیق حاضر به منظور بررسی تنوع گونه ای پرندگان آبزی و کنارآبچر مهاجر زمستان گذران در زیستگاه های تالابی سواحل بوشهر(سایت بوشهر) و بر اساس یک دوره 10 سالهاز سال 1380(2002) لغایت 1389(2011) انجام پذیرفته است. بر اساس یافته های این پژوهش در طول دوره 10 ساله مورد مطالعه، تعداد 113606 پرنده آبزی مرکب از 78 گونه، 15 تیره و 6 راسته در سایت بوشهر زمستان گذرانی نموده اند.در این مدت بیشترین تعداد پرندگان زمستان گذران متعلق به گونه کاکایی سر سیاه (Larus ridibundus) با 57087 قطعه سرشماری شده بوده است.بر اساس نتایج این تحقیقدر بین تیره های مهاجر زمستان گذران بزرگترین و کوچکترینآن به ترتیب متعلق به تیره کاکائیان (Laridae) و تیره پلیکانیان (Pelecanidae) با 59/96 و 0/02 درصدفراوانی بوده است. در دوره 10 ساله مورد مطالعه سال 1385 (2007) با تعداد 28043 قطعه پرنده بیشترین و سال 1386 (2008) با تعداد 1112 قطعه پرنده کمترین تعداد پرنده سرشماری شده را به خود اختصاص داده اند. از سویی دیگر از نظر غنای گونه ای سال 1389(2011) با تعداد 56 گونه بیشترین و سال 1386(2008) با تعداد 23 گونه کمترین غنا را شامل شده اند. نتایج نشان داد بیشترین فراوانی پرندگان زمستان گذران متعلق به تیره های کنارآبچر با 88/30 درصد فراوانی و کمترین فراوانی مربوط به تیره های آبزی با 70/11 درصد فراوانی بوده است. با توجه به مقادیر محاسبه شده شاخص های تنوع و یکنواختی گونه ای بیشترین میزان تنوع زیستی پرندگان آبزی و کنارآبچر زمستان گذران در سایت بوشهر مربوط به سال 1389(2011) و کمترین تنوع زیستی مربوط به سال 1384(2006)بوده است (0/05>P).
    کلیدواژگان: تنوع گونه ای، پرندگان آبزی، پرندگان کنارآبچر، سایت بوشهر
  • زینب فخارمنش*، اسکندر رستگار پویانی، حاجی قلی کمی صفحات 67-74
    افعی زنجانی (Montivipera albicornuta) اولین بار در سال 1985 توسط نیلسون و آندرن توصیف و شناسایی گردید و از گونه های اندمیک ایران می باشد.انتشار جغرافیائی آن محدود به ایران در ارتفاع 2500 متری از سطح دریا و پراکندگی آن در استان های گیلان، زنجان، آذربایجان شرقی و قزوین می باشد.به منظور بررسی وجود یا عدم وجود اختلاف ژنتیکی در بین جمعیت های مختلفاین گونه، 35 نمونه از بافت انتهای دم افعی زنجانی در 3 استان گیلان، زنجان و آذربایجان شرقی جمع آوری گردید. پس از استخراج DNA، ژن ‍CO1ژنوم میتوکندریایی توسط PCRتکثیر و پس از توالی یابی، توالی ها با نرم افزار Mega5و PAUPآنالیز شدند و روابط خویشاوندی میان جمعیت های گونه در درخت های فیلوژنتیک پیوند همجواری (Neighbor-joining)، محتمل ترین درخت (Maximum Likelihood)و میانبرترین درخت (Maximum parsimony) ترسیم گردید. یافته های این تحقیق نشان می دهد که جمعیت های مختلف این گونه در ایران از نظر ژن CO1کاملا همگن و یک نواخت هستند و تقریبا هیچ تفاوت ژنتیکی با هم نشان نمی دهند طوری که میانگین تفاوت در بین گروه ها ناچیز و 005/0 محاسبه گردید. این نتایج به احتمال زیاد حاکی از آن است که جمعیت های مختلف آن در ایران به تازگی از هم جدا شده اند و زمان کافی برای واگرایی ژنتیکی نداشته اند.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، افعی زنجانی، ژن CO1
  • انوشه کفاش، محمد کابلی*، گونتا کهلر صفحات 75-82
    تغییر اقلیم به واسطه تاثیر بر پراکنش بسیاری از گونه های جانوری به یک نگرانی عمده برای مدیریت و حفاظت از تنوع زیستی تبدیل شده است.در سال های اخیر شواهد متعددی از اثرات تغییراقلیم بر جنبه های مختلف زیستی گونه های گیاهی و جانوری ارائه شده استاما دانش اندکی در ارتباط با تاثیر تغییر اقلیم آینده بر گونه های جانوری در ایران وجود دارددر این مطالعه مدل مطلوبیت زیستگاه سوسمار دم تیغی بین النهرین به عنوان یک گونه ساکن مناطق بیابانی ایران در شرایط کنونی و تحت سناریوهای تغییر اقلیم آینده (سال 2080) با استفاده از 19 پارامتر اقلیمی به طور جداگانه با استفاده از روش حداکثر آنتروپی (Maxent) و با استفاده از مدل Bioclimتهیه گردید. به منظور ارزیابی عملکرد مدل، از سطح زیر نمودار (AUC) بدست آمده از منحنی ROCاستفاده شد. سپس وسعت زیستگاه مطلوب گونه در فضایArcGIS 9.3 برای اقلیم حاضر و اقلیم آینده به طور جداگانه محاسبه گردید. مقایسه وسعت مناطق مطلوب در شرایط کنونی (2/82 درصد کل ایران) و تحت سناریوی تغیر اقلیم آینده (3/15 درصد کل ایران) حاصل از مدل حداکثر آنتروپی نشان داد که وسعت مناطق مطلوب برای زیست گونه مورد مطالعه افزایش خواهد یافت. نتایج حاصل از مدل Bioclimنشان داد سطح مناطق مطلوب برای زیست گونه نسبت به سطح کشور برای زیست گونه تحت شرایط تغییر اقلیمی کاهش خواهد یافت. به عبارت دیگر وسعت زیستگاه های مطلوب گونه از 1/55 به 1/35 درصد از سطح کشور کاهش خواهد یافت. نتایج حاصل از مدل حداکثر بی نظمی نشان می دهد زیستگاه های مطلوب گونه تحت تاثیر تغییر اقلیم افزایش خواهد یافت و مدل بایوکلایم نشان می دهد مناطق مطلوب کاهش خواهد یافت بنابراین این نتایج متفاوت بر این واقعیت تاکید دارد که در مطالعات بررسی اثرات تغییر اقلیم بر گونه های جانوری جهت اطمینان از نتایج و استفاده از آن در مدیریت و حفاظت حیات وحش از چندین روش استفاده شده و به نتایج یک مدل اکتفا نگردد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، مدل حداکثر بی نظمی، بایوکلایم، سوسمار دم تیغی بین النهرین، مطلوبیت زیستگاه
  • علیرضا گلچین منشادی*، حسین نغمه سنج، رضا صادقی لیمنجوب صفحات 83-92
    در این بررسی به منظور شناسایی فون ماهیان دریاچه پریشان نمونه گیری طی چهار فصل در سال 1388 انجام گرفت. ماهیان بوسیله تور ثابت صید گردیده وجهت شناسایی به آزمایشگاه دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کازرون منتقل شدند. نتایج بدست آمده نشان داد 9 گونهماهی در دریاچه پریشان زیست می نمایند کهبه ترتیبمیانگین فراوانی عبارتند از ماهی دشت ارژنی (Capoeta barroisi persica(25.30±1.45، ماهی برگ بیدی (17.90 ±2.03) sellalChalcalburnus، حمری (Barbus luteus(16.04±0.76، کپور معمولی (Cyprinus carpio(17.89±0.45، ماهی لجن خوار(Garra rufa obtusa(14.19 ±1.04، ماهی کاراس (Carassius carassius(8.64 ±2.77، مارماهی آب شیرین (mastacembelusMastacebelus(1.23 ±1.07، ماهی بیاح (Liza abu(0.61 ±1.22 و ماهی شیربت (Barbus grypus(0.61 ±1.22 است. همچنین بررسی درصد فراوانی ماهی ها به تفکیک فصول نشان داد که در فصل بهار ماهی دشت ارژنی، در فصل تابستان ماهی برگ بیدی، در فصل پاییز ماهی دشت ارژنی و در فصل زمستان کپور معمولی بالاترین درصد فراوانیرا دارا بودند.
    کلیدواژگان: دریاچه پریشان، فون ماهیان، فراوانی ماهیان
  • علیرضا محمدی*، انوشه کفاش، مسعود یوسفی، محمد تقدیسی صفحات 93-99
    پرندگان بخش عمده مهرهداران ایران را تشکیل می دهند و در سطح وسیعی از مناطق خشک و بیابانی، نواحی جنگلی، سواحل، جزایر، دریاچه ها و سایر نقاط کشور پراکندهاند. با توجه به اینکه پرندگان از عناصر عمده اغلب اکوسیستم های دنیا به شمار می روند، هدف این مطالعه شناسایی پرندگان پارک ملی ساریگل می باشد که به عنوان یکی از مهمترین مناطق حفاظت شده در شمال شرق ایران است. این پژوهش به مدت 1 سال از اردیبهشت ماه 1390 تا اردیبهشت ماه 1391 در این منطقه صورت گرفت. پارک ملی ساریگل با مساحتی حدود 7200 هکتار در شرق شهرستان اسفراین و در استان خراسان شمالی واقع شده است. شناسایی پرندگان براساس پرواز، رنگ، اندازه، رفتار و صدا با استفاده از دوربین های دوچشمی 40 *10 انجام شد. براساس نتایج بدست آمده 57 گونه پرنده (5،10 درصد از پرندگان ایران) شناسایی شد که که سی و شش گونه متعلق به راسته گنجشک سانان (Passeriformes)،چهارگونه متعلق به راسته کبوتر سانان (Columbiformes)،سه گونه متعلق به راسته سبزقبا سانان (Coraciiformes)، دو گونه متعلق به راسته ماکیان سانان (Galliformes)، دو گونه متعلق به راسته پرستوسانان(Apodiformes)، دو گونه متعلق به راسته جغدسانان(strigiformes)، شش گونه متعلق به راسته عقاب سانان(Falconiformes)، یک گونه متعلق به راسته شبگردسانان(Caprimulgiformes) و یک گونه هم متعلق به راسته کوکوسانان((Cuculiformesمی باشد.
    کلیدواژگان: پرندگان، پارک ملی ساریگل، شهرستان اسفراین، شمال شرق، ایران
|
  • Ebrahimian M., Shajiee H.*, Sharafi Sh Pages 1-12
    Semnan is located in the south of the Alborz Mountains and northern plains desert with dry climates, temperate climate with low average height of 1130 m above sea level and constitute a large family of fish including carp, Cyprinus carpio, Alburnoides bipunctatus, Albumus charusini, Capoeta capoeta gracilis its dominance. Months from February 2014 to July 2014 sampling of fish parasites within 6 months of the six research stations up and down the river Hableroad, Ali Fountain, King lights martyr Dam the Fishing nets 150 pieces of the fish. The study of microscopic lesions in the skin, gills, fins and eyes of 2 different parasite species, genera such as: 1 genus Ligula intestinalis class Cestoda, Identify the seven genera of Monogenea category includes 2 genera Gyrodactylus. sp, 1 genus Dactylogyrus. sp, 1 genus Dactylogyrus lenkorani, 2 and 1 Paradiplozoon. sp and Diplozoon megan.The highest and lowest diversity and parasite densities respectively with 3 and 1 Cyprinus carpio and Albumus charusini. The fish resources of this province were the highest and lowest classes Monogenea and Cestoda 7 sex with one gender, It was reported two sex organs Paradiplozoon. sp and Gyrodactylus. sp jointly Cyprinus carpio and Alburnoides bipunctatus. Length-weight regression analysis and Pearson's correlation coefficient 2 domain (P< 0.05) indicates the correlation is imperfect and partial direct and inverse correlation Cyprinus carpio and Alburnoides charusini and Capoeta capoeta gracilis.
    Keywords: Parasitology, Worms, Cyprinidae, Aquatic resources, Semnan Province
  • Bani Mahjour A., Rastegar, Pouyani E.*, Hojati V Pages 13-20
    The agamid species Trapelus lessonae (Rastegar Pouyani 2000) is one of the widespread species of the family Agamidae in Iran. It is active in day time and particularly can be seen during first and last hoers of day in summer time. In Iran, it is distributed from northwest towards southeast of the country on the foot hills, open planes and alpines along the Zagros mountain chain. In order to evaluate phylogenetic relationships among different population of this taxon in its range in Iran, several populations of this species were collected within its range from Azerbayejan, Kurdistan, Kermanshah, Hamadan, Ilam, Markazi and Isfehan provinces since mid May to early September 2012. Total genomic DNA was extracted from 33 samples, the mitochondrial gene ND2 were amplified and sequenced in all the specimens. Phylogenetic relationships among different populations were reconstructed using variety of methods (e.g Maximum Parsimony, Maximum Likelihood, Bayesian Inference) and programs (e.g Mega, Mr. Bayes and Paup). The reconstructed phylogeny showed the distinct position of all populations in the tree with relatively high resolution. Considering the branch pattern of the phylogenetic tree and the amounts of genetic distances among populations, it is clear that the populations of Azerbayejan, Kurdistan, Kermanshah and Ilam are closely related and all can be attributed to the same taxon in species level. However, the populations of Isfehan and Hamadan are relatively far from the western populations so that they probably can be considered as a distinct species.
    Keywords: Phylogeny, Populations, Agamidae, Trapelus lessonae, ND2
  • Chakmehdouz Ghasemi F.*, Behmanesh Sh., Yarmohammadi M., Hasanzadeh Saber M Pages 21-30
    Anzali Lagoon and Shirud River are two important spawning areas in south Caspian Sea for kutum. Due to the economically valuable of this fish, molecular and population genetic structure of this fish was investigated using microsatellite markers. For this purpose, 100 samples from two regions were collected and DNA was extracted. Ten pairs microsatellite primer was used for PCR which all made polymorphic patterns. Data resulted: 191 alleles were observed. The maximum numbers of alleles (18) were found in two loci (Ca1 and C 3) and the minimum number of alleles (2) was found in MFW1 locus. The differences between samples of two regions were not statistically significant (P>0.05) neither for average number of alleles per locus nor for observed heterozygosity. The calculated Fst was 0.056 and significant (P< 0.01). Most samples of two areas were not at Hardy-Weinberg equation test. The genetic distance was 0.407 which indicating the high genetic distance between populations. The data generated in this study showed that the Caspian Sea kutum in Anzali Lagoon and Shirud River are two independent populations. Therefor preservation of gene diversity and implementation of fisheries management based on excess of each population should be considered.
    Keywords: Caspian sea kutum, Population genetic structure, Microsatellite markers, Anzali Lagoon
  • Khani A., Kaboli M.*, Yousefi M., Shaykhi Ilanloo S., Nourani E., Karami M Pages 31-42
    Sarakhs is one of the most biologically diverse regions in Iran, encompassing an elevational span of 250-2500m, and 5472 km2 and high habitat diversity. Sarakhs also is geographically isolated form central Iran by Hezar Masjed and Mazdoran Mountain in south. A Sarakhs region is contact zone between West and east Palaearctic avifauna. During More than 14 year fieldworks since 2000 we investigated avifauna of the region, our result show high species richness in small area in the Sarakhs, more than 225 birds species are reported from the area, that some of them are only restricted to Sarakhs in Iran (for example Turkestan tit, Oriental pigeon). More fieldworks and bird ringing are recommended for further avifauna investigation in the area.
    Keywords: Sarakhs, Avifauna, Fieldwork, Species richness
  • Rowshantabari M.*, Rahmati R., Khodaparast N., Eslami F., Shakoori M., Rostamian M.T Pages 43-54
    This survey was carried out by R/V Guilan ship with a conical plankton net of 100 micron mesh by vertical hauls at different stations and depths of 5, 10, 20, 50 and 100m in 20. In this study, 16 species formed the zooplankton community including 4 species of Copepoda, 4 species of Rotatoria, 2 species of Protozoa and 4 species of Cladocera from Holoplanktons and 2 species of Balanus sp and Lamellibranchiata larvae from Meroplanktons. The annual results revealed that the mean abundance of zooplankton were 5477±5815 ind/m3 in spring but the maximum biomass (64/58±124/61mg/m3) was in winter that was affected by Rotatoria. The maximum mean abundance and biomass of Copepoda were in summer that were 2830±2342 ind/m3 and 22/52±21/78 mg/m3, respectively and the abundance decreased gradually since autumn and reached the least in winter but increased since spring. The mean maximum abundance of Cladocera (115 ±142 ind/m3) was in spring but it gradually decreased, The Protozoa constituted the least community and biomass of zooplankton in southern area of Caspian Sea. The zooplankton community also was affected by Meroplanktons including Cirripedia and Lamellibranchiata Larvae in spring and the Rotatoria contributed highly in zooplankton community in winter with the mean abundance and biomass of 2604±5876 ind/m3 and 50/71±115/33 mg/m3 respectively. It was observed the reduction trend in abundance from surface depths to deeper depths in whole of the year. There were 75% of zooplankton community in stations with 5 to 20m depth and 25% of community in stations with 50 to 100m depth in spring, and also 74% in stations with 5 to 20m depth and 26% in stations with 50 to 100m depth in summer, 73% in stations with 5 to 20m depth and 27% in stations with 50 to 100m depth in autumn and 85% in stations with 5 to 20m depth and 15% in stations with 50 to 100m depth in winter. In analysis of different area of southern basin of Caspian sea the maximum abundance was observed in west in spring, summer and winter which were 7514±8115 ind/m3, 3909±2609 ind/m3 and 8129±11587 ind/m3, respectively. There was 2283±2134 ind/m3 in center area in autumn. The annual statistical analysis revealed that, there was significant difference in total zooplankton community between sampling stations, depths and layers in whole of the year.
    Keywords: Zooplankton, Copepoda, Meroplankton, Caspian sea
  • Tabiee O.*, Sharifi R Pages 55-66
    This research presents data from a ten-year (2002-2011) monitoring of migratory wintering waterfowl and wader's fauna species diversity in Boushehr site (wetland habitats ofBoushehr beaches). The results showed that during a 10 periods from 2002 to 2011, a total of113606 wintering birds composed of 78 species from15 families and 6 orders of the bird’s fauna of Iran were observed in the Boushehr site. The most common species counted was the Blackheaded Gull (Larus ridibundus) with a total of 57087 individuals. The results indicated that among families of migratory wintering waterfowl and waders in Boushehr site the largest family was Laridae with 59.96 percent abundance and the lowest was Pelecanidae with 0.02 percent. In these periods of studying, year of 2007 with 28043 individuals has the highest population numbers and year of 2008 with 1112 individuals has the lowest. The highest and lowest species richness recording in years of 2011 and 2008 with 56 and 23 species respectively. The results showed that in this period wader's fauna with 88.30 percent and waterfowl fauna with 11.70 percent respectively has the highest and lowest abundances. According to the results of species diversity and evenness the year of 2011 has the highest biodiversity of migratory wintering waterfowl and wader's fauna in Boushehr site and year of 2006 has the lowest biodiversity (P < 0.05).
    Keywords: Species diversity, Waterfowl, Waders, Boushehr site
  • Fakharmanesh Z.*, Rastegar, Pouyani E., Kami H.G Pages 67-74
    The zigzag mountain viper (Montivipera albicornuta) was first described in 1985 by Goran Nilson and Clases Andren. Since that time it is known as an Iranian endemic viper species. Its geographical distribution range is confined to Iran in four provinces of Gilan, Ghazvin, Eastern Azebayejan and Zanjan, usually inhabiting the highlands and mountains with over 2500m elevation. In order to determine the amounts of genetic variation among different populations of this species in three geographically distant localities, 35 specimens of this species in three provinces of Gilan, Zanjan and eastern Azerbaijan Were collected. After extracting the genomic DNA, Polymerase Chain Reaction (PCR) were used to amplify the mitochondrial CO1 gene in all specimens. The amplified DNA fragments were then sequenced and analyzed with PAUP and Mega5 softwares. Phylogenetic methods of Maximum Parsimony, Maximum Laikelihood and Neighbor Joining were applied to recinstruct phylogeny of the populations. The results of this study indicated that different populations of Montivipera albicornuta is Iran are quite homogenous genetically, so that the mean genetic difference among its populations is not greater than 0/005. This results indicate that the zigzag mountain viper may distributed in Iran quite recently so that the geographically different populations are just in the beginning of a speciation process.
    Keywords: Genetic variation, Montivipera albicornuta, CO1 gene
  • Kafash A., Kaboli M.*K., Ouml, Hler G Pages 75-82
    Climate change is a major concern for the management and conservation of biodiversity. The last decade has provided compelling evidence that the impacts of climate change on the world’s biodiversity are likely to be significant. Very little is known about the effects of climate change on the Iranian Herpetofauna. In this study we investigated the effects of climate change on Mesopotamian Spiny-tailed Lizard (Saara loricata) in Iran. We developed a habitat suitability model for this species in Iran using maximum entropy algorithm and 19 current and future (2080) bioclimatic variables. The performance of the model was assessed using the Area Under the Curve (AUC) metric of Receiving Operator Characteristic (ROC) curve. Our result shows an increase in suitable habitats for the species under the predicted climate change.. We also developed a habitat suitability model for this species in Iran with the Bioclim, using current (2000) and future (2080) bioclimatic variables. Our results indicate that despite an increase of the area with high suitability for the species, overall suitable habitats will decline under the expected climate change. These results are contrary to results of maximum entropy algorithm.
    Keywords: Climate change, Maxent, Bioclim, Mesopotamian Spiny, tailed Lizard, Habitat suitability
  • Golchin Manshadi A.R.*, Naghmehsanj H., Sadeghi Limanjoob R Pages 83-92
    In this study, in order to identify the Parishan lake fish fauna, sampling was performed in four seasons during 2009. Fish were captured by fishing net and transferred to laboratory of veterinary medicine of Islamic Azad University, Kazerun Branch for identification.. The results showed that 9 fish species live in Parishan lake that in Order of mean of frequency are: Capoeta Barroisi persica (25.30±1.45), chalcaburnus sellal (17.90 ±2.03), Barbus luteus (16.04±0.76), Cyprinus carpio (17.89±0.45), Garra rufa obtusa (14.19 ±1.04), Carassius carassius (8.64 ±2.77), Mastacmbelus mastacmbelus (1.23 ±1.07), Liza abu (0.61 ±1.22) and Barbus grypus (0.61 ±1.22). Also the frequency of species according to seasons showed that in the spring, capoeta barrosis persica, In the summer Chalcalburnus sellal, In the autumn Capoeta barroisi persica and In the winter cyprinous carpio had highest percentage of frequency.
    Keywords: Parishan lake, Fish's fauna, Fish's frequency
  • Mohammadi A.*, Yousefi M., Taghdisi M Pages 93-99
    Birds are a big part of vertebrates which are distributed in a vast area of our country such as dried region and desert, forests, coastal zones, Islands, Lakes and other parts. Since, birds are main elements of most of the world’s ecosystems; the aim of this study was to identification of birds fauna in sarigol national park. This study was conducted in the 7 7 ha arigol ational ark 57 6 -57 7 and 6 16 55 - 7 8 N), located 24 km east of Esfarayen city of North-Khorasan province, Iran. Birds were identified according to the flight, size, plumage, behavior and sound. We use 10*40 binocular. This study was conducted from May 2012, to May, 2013 during one year in the area. In this area 58 species (10.5 percent of Iranian birds) were identified. Thirty- sex species are belonging to order Passeriformes and four species are belonging to order Columbiformes, three species are belonging order Coraciiformes, two species are belonging to order Galliformes, two species are belonging to order Apodiformes, two species are belonging to order strigiformes, six species are belonging to order Falconiformes, one species is belonging to order Caprimulgiformes and one species is belonging to order Cuculiformes. Order Passeriformes with 35 species.Since this area is important for breeding species, is suggested each year was a comprehensive investigation to identification of breeding birds.
    Keywords: Sarigol National Park, North eastern of Iran, Birds, Fauna