فهرست مطالب

مطالعات ادبیات تطبیقی - پیاپی 30 (تابستان 1393)

نشریه مطالعات ادبیات تطبیقی
پیاپی 30 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یدالله طالشی، حسن خانجانی، صدیقه جعفرزاده مقدم صفحات 7-27
    در مباحث نقد ادبی سنت، و نوگرایی(مدرنیسم) یکی از اصلی ترین مسائل در حوزه هنر و ادبیات است. به ویژه در جوامعی که دوره گذار را طی می کنند، دشوارترین و در عین حال تکنیکی ترین مساله است؛ به خصوص پیوند سنت و نوگرایی. با ظهور آشکارای شعر نو در عرصه ادبیات فارسی چهره های سرشناسی پای در میدان نوپردازی نهادند که یکی از بارزترین این چهره ها هوشنگ ابتهاج(ه.الف.سایه) بود. شاعری که می توان گفت به ایجاد نوعی اتحاد و همبستگی محکم میان سنت و مدرنیسم دست یافته است و این پیوند را در اشعارش به وضوح می توان دید. مقاله حاضر با بررسی اشعار ابتهاج جلوه های سنت گرایی و نوگرایی در اشعار وی، و چگونگی پیوند این دو مقوله متمایز می پردازد؛ و نشان خواهد داد که هوشنگ ابتهاج نه مخالف سنت است و نه مخالف مدرنیته، بلکه در جهت پیوند میان آن دو از هیچ تلاشی فروگذار نیست.
    کلیدواژگان: هوشنگ ابتهاج، ادبیات، سنت، مدرنیسم، نقد
  • مهدی ممتحن، مهدی رضا کمالی بانیانی صفحات 29-44
    از دهه1920 به بعد نقد روان کاوانه، سبک گسترده ای از نقد روان شناختی بوده که فرضیات آن توسط زیگموند فروید(موسس مکتب پسیکانالیز) بنیان گذارده شده است. در بیان تحولات روانشناختی، ساختار ارائه شده توسط فروید دارای سه نقش برجسته بود: نهاد (id)، من (Ego) و فرامن (superego). این سه طبقه ساختار شخصیتی هر فرد را به وجود می آورند و با واکاوی موشکافانه هر یک از این مراحل می توان به فردیت و روان شخص در هر لحظه زمانی پی برد. تاثیر اندیشه های مولانا بر سبک «مثنوی» بسیار شبیه به تاثیری است که فلسفه اشراقی هانریبرگسون و آرای او درباره زمان بر جریان رمان نویسی قرن حاضر و ظهور سبک جریان سیال ذهن گذاشته است. جریان های دیالکتیک و پارادوکسیکال خودآگاهی و ناخودآگاهی در مسیر داستان سرایی مولانا، سبب گذر وی از مراحل سه گانه روان شناسی و پایایی ردپایی این تضاد در داستان های «مثنوی» گردیده است. از این رو در این مقاله به واکاوی درگیری های ذهنی مولانا در حکایت «ایاز» در تطبیق با آراء یونگ و فروید پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: خودآگاهی، ناخودآگاهی، مولانا، درگیری های ذهنی
  • مریم محمودی، شیما فرجی فر صفحات 45-62
    زهد و مضامین مربوط به آن در ادب فارسی و عربی همواره مورد توجه شاعران و نویسندگان بوده است. ابو العتاهیه شاعر برجسته عرب در این زمینه جزء پیشتازان است. در شعر فارسی نیز به تحقیق خاقانی در مسیر تکامل شعر زهد قرار دارد که قبل از او به تجربه بیشتر شاعران از جمله رودکی، کسایی، سنایی و... در آمد و در نهایت سنایی آن را به اوج رسانید. وجود مضامین زهدآمیز مشترک باعث شد که شعر این دو شاعر مورد بررسی و مطابقت قرار گیرد. علاوه بر آن وابستگی هر دو شاعر در مقطعی از زندگی به دربار، علاقه هر دو به جذب مخاطب و محبوس شدن آن ها برای مدتی، از دیگر نقاط مشترک دو شاعر است. دنیا و مطالب مربوط به آن، دوری از حرص و طمع و آز و توصیه به قناعت و مرگ و مضامین مربوط به آن از موضوعاتی است که در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: زهد، دنیا، قناعت، مرگ، خاقانی، ابو العتاهیه
  • امیراسماعیل آذر، مریم برزگر * صفحات 63-79

    فرهنگ ایران از قرن یازدهم و دوازدهم میلادی توسط کشیشانی که برای ترویج مذهب به ایران آمده بودند به اروپا منتقل شد. از آن زمان ترجمه آثار فارسی به زبان های اروپایی آغاز شد. معمولا سه گروه به شرق سفر می کردند: اعضای هیات های سیاسی، مستشرقین و گردشگران که پس از بازگشت با نوشتن سفرنامه ها به معرفی ایران و فرهنگ آن همت می گماردند.. اولین شاعر فارسی زبان که مورد توجه اروپا قرار گرفت سعدی است. شاعرانی چون لافونتن، دوسنسه، ولتر، لوبایی و... از او الهام پذیرفتند. خیام توسط ترجمه فیتز جرالد و نیکلا به اروپا معرفی شد. بوشور، ژان لاهور، و گوتیه متاثر از خیام آثار ادبی خود را خلق کردند. فردوسی با ترجمه های چمپیون، آتکینسون و ژول مول به اروپا شناسانده شد و شخصیتی چون ماتیو آرنولد با الهام از «شاهنامه» داستان «سهراب و رستم» را خلق نمود. بنابراین سه شاعر یادشده نخستین شاعرانی بودند که راه زبان و ادبیات فارسی را به اروپا باز کردند.

    کلیدواژگان: فرهنگ ایران، سفرنامه، ادبیات اروپا، سعدی، خیام، فردوسی
  • ناهید حجازی صفحات 89-90
    بعد از جنگ جهانی دوم و با خروج تدریجی ژاپن از انزوای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی زمینه برای رشد ادبیات تطبیقی فراهم شد، و محققان تطبیق گر در نتیجه اشتیاق به مدرنیسم از ادبیات تطبیقی با تاثیرپذیری از مکتب فرانسه استقبال کردند. انجمن ادبیات تطبیقی در سال 1948 تاسیس و اولین شماره مجله آن در 1958 چاپ شد. اگر نه همه اما در اکثر دانشگاه های ملی و خصوصی درس های علوم اجتماعی و انسانی و به خصوص ادبیات با جنبه بین المللی و بین فرهنگی برگزار می شود و دانشگاه های خصوصی در این زمینه فعال تر و نوآورتر بوده اند. در سال 2002 توافق نامه های بین المللی برای اتقای مطالب درسی با دانشگاه های خارجی امضا کردند و تعداد اساتید خارجی افزایش یافته است. گرچه ژاپن کشوری در شرقی ترین قسمت آسیا محصور در آب با زبان و خط کاملا متفاوت است و پیشتاز نظریه ای جدید در حوزه ادبی و ادبیات تطبیقی نبوده، اما توانسته است برخی نظریه های ادبی جهانی را؛ حفظ سنت ها و فرهنگ خود مورد استفاده قرار دهد، و برخی جنبه های فرهنگ و ادبیات خود را که در قالب آن نظریه ها در می آید به جهانیان بشناساند.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، تطبیق گران ژاپن، انجمن ادبیات تطبیقی ژاپن، دانشگاه های ژاپن
  • ابراهیم واشقانی فراهانی، لیلا هاشمیان، مریم رحمانی صفحات 91-111
    «ریخت شناسی» یکی از مباحث اساسی نقد ساختاری است کهدر آن منتقد در پی یافتن روابط میان ساختار داستان است. این مبحث را نخستین بار ولادیمیر پراپ با الهام از اندیشه های فردینان دو سوسور در بحث ساختارشناسی زبان وارد عرصه نقد ادبی کرد. وی که اساس کارش را بر پایه اعمال شخصیت های موجود در داستان «قصه های پریان» قرار داد، پس از تجزیه و تحلیل کنش ها و کارکردهای این داستان ها، به وضوح دریافت که همه داستان ها از قوانین و ساختار واحدی تبعیت می کنند، و می توان این قوانین ساختاری را به عنوان فرمولی کلی درباره داستان های سایر ملل نیز به کار برد. این مقاله با تجزیه و تحلیل ساختاری داستان «جمشید و خورشید» که یکی از سروده های موفق ادبیات غنایی فارسی است، سعی می کند تا با بررسی کارکردها و سیر توالی آن ها در هر نقش و مقایسه با نظریه پراپ، به میزان انطباق این کارکردها با نقش ها و خویش کاری های موجود در داستان دست یابد.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، نقد ادبی، پراپ، جمشید و خورشید، سلمان ساوجی
  • نعمت اصفهانی عمران، سمیره پورزاد * صفحات 113-127

    به سبب انس مسلمانان با قرآن کریم و قرائت و احکام قرآن، تاثیر مفاهیم قرآنی را در شعر شاعران وآثار نویسندگان به طور مستقیم و غیر مستقیم به شیوه های گوناگون تلمیح، اقتباس، و اشاره می توان مشاهده کرد. موضوعی که در آثار شاعران و نویسندگان قرن های چهارم و پنجم فزونی می یابد و اوج این تاثیرپذیری در آثار ناصرخسرو نمایان است. جلوه های آیات قرآنی بکار رفته را در اشعار ناصرخسرو نیز با شاهد و مثال مورد بررسی واقع شده است. ژرفا و گستره و فراوانی نفوذ آیات و عبارات قرآنی در ذهن و زبان او در تار و پود اشعارش دیده می شود، و بدین ترتیب وی تسلط خود را در فهم معانی قرآن مجید آشکار می سازد، و عمل به احکام آن را در اشعار دیوان خود مد نظر قرار داده است. او معتقد است که باید باطن قرآن را بر ظاهر آن ترجیح داد.

    کلیدواژگان: قرآن، ناصرخسرو، آیه، حدیث
  • فاطمه علی نژاد چمازکتی صفحات 129-142
    این پژوهش با هدف ارزیابی و تحلیل استنادی مجله «مطالعات ادبیات تطبیقی» طی سال های 1386تا 1392 انجام شده است. یافته ها حاکی از آن است که مجله «مطالعات ادبیات تطبیقی» در هفت سال مورد بررسی 262 مقاله در 28 شماره منتشر نموده است. آمار مشارکت نویسندگان نشان می دهد در سال های مورد بررسی 15/51 درصد مقالات تک نویسنده بوده است. به بیان دیگر در چهار سال نخست مشارکت علمی نویسندگان ضعیف بوده و اکثر مقالات تک نویسنده بوده است؛ ولی در سه سال اخیر نویسندگان به سمت مشارکت گروهی و هم تالیفی در نگارش مقالات روی آوردند. این پژوهش نشان می دهد که مهدی ممتحن با 22 مقاله به عنوان پرکارترین نویسنده این مجله معرفی می گردند. هم چنین دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت با 46 مقاله به عنوان دانشگاه پرتولید در جایگاه نخست قرار دارد. نویسندگان این مجله در میان منابع اطلاعاتی حدود 90 درصد از کتاب ها استفاده نموده اند و قریب به 71 درصد منابع اطلاعاتی مقالات این مجله به زبان فارسی بوده است.
    کلیدواژگان: تحلیل استنادی، مجله مطالعات ادبیات تطبیقی، مشارکت علمی، پرکارترین نویسنده، موسسات همکار
|
  • Yadu Llah Taleshi, Hassan Khanjani, Seddigheh Jafarzadeh Moghaddam Pages 7-27
    In discussions of literary tradition and modernism in the arts and literature is one of the main issues. Especially in the transitional period of their communities، the hardest، yet most technical problem; Especially the link between tradition and modernity. With the advent of modern poetry in Persian literature clearly prominent figures in the field of modernization became one of the most prominent faces Ebtehaj (H. alf. sayh) was. Poet who can be said to create a strong alliance between tradition and modernism has the link can see it clearly in his poems. This study investigated the effects of traditionalism and modernism Ebtehaj poetry in his poems، and how to link these addresses two distinct categories; And indicate that H. Ebtehaj not opposed to tradition and not against modernity، but the link between them، no effort is spared.
    Keywords: H. Ebtehaj, Literature, tradition, modernity, cash
  • Mehdi Momtahen, Kamali Baniani Mehdi Reza Pages 29-44
    Since 1920 decade، psychoanalytic critique، has been a wide style of psychological critique whose assumption founded by Zigmond Freud (founder of psychoanalytic school). In stating psychological revolutions، structure offered by Freud had three prominent roles: id، Ego and super ego. These three create personality structure classes of each person and with regard to precise research in each of them، one can find the person individuality and mind in each moment. Molana’s thoughts effect on Masnavi style، is very similar to the effect that Hanry Bregson’s philosophy and his ideas on time has have on present century writing novel current and emevging mind fluid current style. Dialectic and Paradoxical currents of consciossness and uncoensciosness in Maulana''s story – telling path، caused to pass him from three psychological steps and survive a track of this passing in Masnavi stories. In this article، it is tried to show how and why he passes from id to ego and super ego in Ayaz and his having shop to Charoq story.
    Keywords: Consciousness, Unconsciousness, Maulana mental involvement
  • Shima Faraji Far, Shima Faraji Far Pages 45-62
    Asceticism and contents related to it have always been the center of attention for poets and writers in Persian and Arabic literature. Abolatahiye، the prominent Arab poet، is one of the pioneers in this field. In the Persian poetry Khaghanee is in the course of enrichment of asceticism and research poetry that before him poets such Kasaee، Roodaki، Sanaee etc. had the experience of using it which finally Sanaee took it to the highest point. The existence of common asceticism consents caused that the poetry of Khaghanee and Abolatahiye brings under investigation and comparison. Furthermore، the affiliation of these two poets to the royal court، their interest for attracting readers and their imprisonment for a short time are some of the common points of these two poets. Material world and subjects related to it avoidance of greediness، avidity، avarice، recommendation for contentment، death and contents related to it are subjects that have studied in this research paper. The result of this investigation showed that، on the one hand both poets have their own special views، although; khaghanee has different views toward the word in compare with abolatahiye and the death in Abolatahiye''s poetry is more prominent. On the other hand، the common points in the verses of these two poets are more than the differences which originates from their Iranian and Arabic culture as well as koranic verses and hadithes.
    Keywords: asceticism, world, contentment, death, khaghanee, Abolatahiye
  • Amir Ismaeil Azar, Maryam Barzegar Pages 63-79

    The culture and customs of Iranians reached the European countries by The Christian Missionaries Who went back home after Visiting Iran in 11th and 12th centuries. Itinerant who had come to Iran complied their itineraries white coming back home. They introduced Iranian culture and spiritual heritage. Meanwhile، Orientalism was to be gradually formed. In the caose of The time easter institutes stabled and had an effective roll in Iranology. In the end of 17th century and in the beginning of 18th century Europeans considered Iranian literature. For the first time Saadi was introduced and poets like Lafontaine، De sence، Voltair، Le Bailly were inspired by him. Khayyam Rubaaiats Translated perfectly by Edward Fitz Gerald، Nicolas and the others like Jean Lahor، goutier were inspired as well. Ferdoussy was introduced by Champion، Atkinson and Jules Mohl to Europeans. A Famous Writer as Matihew Arnold wrote a story named Sohrab and Rostam inspiring by Shahnameh.

    Keywords: Iranian Culture, Itinerery, Europe, Literature, Saadi, Khayyam, Ferdoussy
  • Nahid Hejazi Pages 89-90
    After World War II، Japan was slowly coming out of political، social and economical isolation and situation in Japan was provided for the growing field of comparative literature. As a result of Japanese’s researchers desire to adapt to modern scholars، the French School of Comparative Literature was welcomed by them. Comparative literature was founded in 1948 and its first issue was published in 1958. Courses in literature، social sciences and humanities in most if not all national and private universities are hold from international and intercultural perspective، although private universities are more active than national. In 2002، international agreements between foreign universities outside of Japan were signed with Japanese universities inside to promote those subjects. The number of foreign masters was increased in the Japanese’s universes. Although Japan is not a world leader in the field of literary theory and comparative literature، but it has some of the world''s literary theory in its literature while preserving the traditions and culture of its own. Some aspect of its literature and culture has been introduced to the world in the form of world''s literary theory.
    Keywords: Comparative literature in Japan, Japanese's Comparative literature, University of Japan
  • Ebrahim Vasheghani Farahani, Leila Hashemian, Maryam Rahmani Pages 91-111
    Morphological analysis is a central technique in structural criticism. In this analysis، the critic seeks to discover relationships among the structural constituents of a tale. It was first introduced into literary criticism by Vladimir Prop under the influence of Ferdinand de Saussure’s structural linguistics. Prop based his work on the actions of the characters in fairy tales and، after analyzing these actions and their functions، he found out that all the tales follow similar structures which can be generalized to explain the tales of various peoples over the world. Such analysis reveals that the characters of different tales، regardless of apparent differences، have constant specific functions according to their role in the tale. The present paper is an attempt at the structural analysis of the tale of “Jamshid and the Sun”، which is one of the most successful lyric tales of Persian literature، and at the study of the functions and their order in each role to determine the degree to which to these functions conform to the roles and self-actions in the story.
    Keywords: morphology, literary criticism, Vladimir Prop, “Jamshid, the Sun”, Salman Saveji
  • Neemat Isfahani Omran, Samireh Poorzad Pages 113-127

    From the beginning of Persian poetry، due to familiarity with the Muslims and recite the Holy Qur''an and Qur''anic injunctions; effect Koran in Vasar poetry writers directly and indirectly in various ways; allegorical; adaptation and can be seen pointing. Context in which poets and writers of the fourth and fifth sections will exceed the height of NasserKhosrow This influence is apparent in the works. Expressions of verses used in poems Nasserkhosrow also saw examples are studied makes and practice the precepts it poems Court has to consider. And believes that the Quran should look inward preferred.

    Keywords: Quran, NaserKhosrow, verses, Hadith, Arabic concepts
  • Fatemeh Alinezhad Chamazcoti Pages 129-142
    This research is conducted with the purpose of citation assessment and analysis of comparative literature journal during 2007-2013. The results show that this journal within the years under study (7 years)، published 262 articles in 28 issues. The collaboration of researchers shows that within these seven years 51. 15% of articles had just one author. In other words، in the first four years، the scientific collaboration of authors had been weak and the majority of articles were single-authored ones. However، over the last three years authors have tended towards collaborative writing and coauthoring. This research shows that Mehdi Momtahen with 22 articles is introduced as the most prolific author. Also Islamic azad university of Jiroft branch with 46 articles is ranked as the most prolific university. Books form 90% of research sources of the authors of this journal and about 71% of research sources of this journal has been in Persian language.
    Keywords: citation analysis, Comparative literature Journal, scientific collaboration, the most prolific authors, collaborating institutes