فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فرسایش محیطی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید آسیایی، سید محمد تاج بخش، عباس خاشعی سیوکی، علیرضا متولی صفحات 1-14
    پدیده زمین لغزش یکی از بلایای طبیعی جهان هستی محسوب می شود و سالانه خسارات زیادی را چه به صورت مستقیم و چه به صورت غیر مستقیم در سطح جهان بوجود می آورد، کشور ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست بویژه در مناطق شمالی و غربی کشور، در حوزه بهشت آباد بارندگی زیاد از یک سو و تغییر کاربری های نامناسب و بی اساس از سوی دیگر باعث بروز این پدیده شد لذا به شناسایی عوامل موثری که در شکل گیری لغزش دخالت دارند پرداخته شد. هدف از این مطالعه مقایسه دو روش AHPو FAHPدر پهنه بندی خطر لغزش حوزه بهشت آباد با توجه به پارامترهای کمی و کیفی موثر بروی این پدیده می باشد، ابتدا نقشه پهنه بندی خطر با ارائه پرسشنامه های با استفاده از روش AHP با نرخ ناسازگاری 07/0تهیه شد سپس با مشخص کردن تابع عضویت فازی برای هریک از پارمترها، نقشه پهنه بندی خطر با روش FAHP تهیه شد و دو نقشه نهایی با روش جمع مطلوبیت باهم مقایسه شدند، نتایج نشان داد که روش FAHP در مقایسه با روش تحلیل سلسله مراتبی از دقت بالاتری برخوردار هست. همچنین نقشه پهنه بندی حاصل از روش فازی نشان می دهد که 7/57 درصد لغزشهای منطقه در ارتفاعات میانی با میزان بارندگی 780-680 میلی متر اتفاق افتاده هست.
    کلیدواژگان: حوزه بهشت آباد، AHP، فازی، نقشه پهنه بندی خطر زمین لغزش
  • امید اسدی نلیوان، فاطمه رضایی، نرگس سقازاده صفحات 15-26
    امروزه حوزه های آبخیز به عنوان محور اصلی برنامه ریزی جهت توسعه پایدار در بسیاری از مباحث مدیریتی مطرح شده است. ارزیابی توان اکولوژیک حوزه های آبخیز و رتبه بندی آنها با توجه به معیارهای مختلف اکولوژیکی، یکی از موارد مهم در برنامه ریزی و مدیریت جامع حوزه های آبخیز می باشد. روش تاکسونومی یکی از جامع ترین سیستم های طراحی شده برای ارزیابی توان متغیرهای دخیل در برنامه ریزی و تصمیم گیری برای آینده است. در این تحقیق چهار زیرحوزه حوزه آبخیز زیدشت واقع در منطقه طالقان انتخاب شد. بر اساس روش تاکسونومی چهار شاخص تاثیرگذار در طرح های مدیریتی حوزه های آبخیز(شاخص ترکیب گیاهی، شاخص حفاظت خاک، شاخص فرسایش و رسوب و شاخص کمیت آب) انتخاب شدند. نتایج نشان داد تاثیرگذارترین متغیر، شاخص حفاظت خاک بوده است و اولویت اول بین چهار زیر حوزه انتخابی برای اجرای طرح های مدیریتی با توجه به چهار شاخص فوق، زیر حوزه D1 می باشد. با توجه به شاخص حفاظت خاک که مهم ترین شاخص بوده، زیرحوزه های D2 و DINT1 و DINT2 در اولویت های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت جامع، روش تاکسونومی، توان اکولوژیک، حوزه زیدشت
  • کهزاد حیدری، علی نجفی نژاد، فرهاد خرمالی، منوچهر بابانژآد صفحات 27-38
    روش منشایابی یکی از روش های جدیدی است که امروزه در سرتاسر دنیا به منظور تعیین سهم واحدهای کاری از رسوب معلق استفاده می شود. در روش های رایج با استفاده از ترکیب مناسب خصوصیات جداکننده منابع رسوب، سهم منابع رسوب در تولید رسوب تعیین می شود. این تحقیق در آبخیزی به مساحت 91/3278 هکتار در جنوب شهرستان گرگان به نام تول بنه انجام شد. این حوضه با متوسط تولید رسوب معلق سالانه 97/14709 تن در هکتار از آبخیزهای بحرانی از نظر تولید رسوب است؛ در این تحقیق از آزمایش XRF بهره برده و از 17 ترکیب به عنوان ردیاب استفاده شد. بدین منظوراین حوضه به پنج واحد کاری و همچنین سه مقطع از رودخانه اصلی تقسیم شد. از هر واحد کاری سه نمونه برداشت شد. نمونه های منطقه منشا با رسوبات حاصل از دو نوبت نمونه برداری از رسوب خروجی حوضه در زمان های مختلف و همچنین ترکیب دو نمونه رسوب مقایسه شدند. نتایج با آزمون تحلیل عاملی و تحلیل تشخیص مورد آنالیز قرار گرفت. ترکیبات CaO، SiO2، Rb2O و X2 به عنوان منشایاب در نظر گرفته شد. نتایج حاکی از آن است که حاشیه آبراهه پنج با متوسط 54/19 درصد بیشترین سهم را در تولید رسوب معلق دارد. همخوانی خوب نتایج با مشاهده های صحرایی نشان می دهد که روش منشایابی مورد استفاده در این بررسی روشی ارزشمند برای تعیین سهم منابع تولید رسوب معلق در حوضه آبخیز می باشد.
    کلیدواژگان: ردیاب ها، منابع رسوب، تحلیل تشخیص، منشایابی، آبخیز تول بنه
  • حاجی کریمی، حسن فتحی زاد، محسن توکلی، مسعود بازگیر، پرویز گرایی صفحات 39-54
    بخش عمده ای از کشور ما در منطقه خشک و نیمه خشک واقع شده که معمولا میزان فرسایش و رسوب این مناطق بالاست، از اینرو بررسی فرآیند فرسایش خاک و تولید رسوب و ارزیابی عوامل موثر بر آن از ضروریات مدیریت صحیح منابع موجود در یک حوزه آبخیز می باشد. تحقیق حاضر با هدف ارزیابی کارایی مدل MUSLEدر برآورد رسوب در مقیاس رگبار و نیز مدل سازی آن با استفاده از خصوصیات رگبار و رواناب مربوطه در چهار زیرحوزه از زیر حوزه های آبخیز رودخانه دویرج استان ایلام بوده که در نهایت مدلی بهینه برای برآورد رسوب رگبار در این حوزه ارائه شده است. برای انجام تحقیق حاضر از 2 رگبار به تاریخ های 2/10/1391 و 10/11/1391 استفاده شده است که نتایج نشان دهنده تطابق مناسب در مرحله واسنجی مقدار رسوب مشاهده ای و برآوردی هر چهار زیر حوزه می باشند. اما در مرحله اعتبار سنجی، مقدار رسوب مشاهده ای و برآوردی زیر حوزه های 1، 2 و3 دارای اختلاف بیشتری نسبت به زیر حوزه شماره 4 می باشد که دلیل ناکارآمدی مدل در مرحله اعتبار سنجی را می توان به مساحت زیاد زیر حوزه ها نسبت داد. جهت ارائه مدل بهینه کل حوزه از رابطه رگرسیونی استفاده گردید که توان فاکتور رواناب از 56/0 به 34/0 تغییر نمود که دارای ضریب همبستگی بالایی می باشد. در این حالت اگر چنانچه زیرحوزه های دیگر حوزه آبخیز دویرج دارای شرایط مشابه ی از نظر زمین شناسی، خصوصیات پوشش گیاهی، فیزیوگرافی و... باشند می توان از مدل تغییر شکل یافته MUSLE استفاده کرد.
    کلیدواژگان: فرسایش و رسوب، مدل MUSLE، واسنجی و اعتبارسنجی، دویرج
  • محمدعلی ذاکری، سید حمیدرضا صادقی صفحات 55-63
    رشد روزافزون جمعیت سبب نیاز بیش تر جوامع بشری به استفاده از منابع طبیعی مانند شن و ماسه شده است. برداشت مستقیم شن و ماسه از بستر رودخانه منجر به افزایش غلظت رسوبات معلق در پایین دست محل برداشت و بروز مشکلات مختلفی از جمله پر شدن مخازن سدها، تغییر خصوصیات هیدرولیکی کانال و خسارات محیط زیستی می گردد. حال آن که دامنه تاثیرپذیری زمانی و مکانی این دخالت ها تا کنون کم تر مورد توجه قرار گرفته است. از این رو پژوهش حاضر به منظور بررسی تغییرات زمانی و مکانی غلظت رسوب معلق پس از برداشت شن و ماسه در رودخانه ی کجور در حوزه ی آبخیز آموزشی و پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس در استان مازندران انجام شد. برای این منظور، تاثیر برداشت های معمول شن و ماسه از بستر رودخانه در فاصله ی زمانی و مکانی به ترتیب صفر تا 4 ساعت و صفر تا 200 متر مد نظر قرار گرفت و سپس تغییرات غلظت در بازه های مختلف اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده نشان داد که غلظت رسوب معلق پس از یک برداشت کوچک محلی، تا فاصله ی مکانی 100 متر و فاصله ی زمانی حدودا 2 ساعت دارای تغییرات محسوسی بوده است. هم چنین نتایج تحلیل آماری با استفاده از آزمون مدل خطی عمومی اندازه-گیری تکرار شده نیز نشان داد که افزایش غلظت رسوب معلق در بازه ی 50 متری پس از محل برداشت شن حدود 30 دقیقه (05/0=P) و در بازه های صفر تا 200 متر پس از محل برداشت نسبت به نمونه قبل از برداشت شن حدود 10 دقیقه (01/0=P) معنی دار بوده است.
    کلیدواژگان: برداشت معادن، تولید رسوب، رودخانه ی کجور، مدیریت بهره برداری معادن
  • طیبه محمودی، جواد خوشحال، سید حجت موسوی، محسن پورخسروانی صفحات 65-79
    شناخت دقیق عوامل محدود کننده برای آشنایی با بحرانهای محیطی هر منطقه لازم و ضروری است. هجوم ماسه های روان به مراکز انسانی یکی از مهمترین معضلات کویر سیرجان محسوب می گردد. که سالانه خسارت های زیادی را به مراکز سکونتگاهی، راه های ارتباطی و زمین های کشاورزی وارد می کند. نبکاها در مقیاس محلی نشان دهنده قابلیت تثبیت ماسه های روان توسط پوشش گیاهی می باشند، به عبارتی اکوسیستم با ایجاد این چشم انداز سعی در تعدیل فشار فرسایش بادی و تثبیت ماسه می کند. هدف از این پژوهش ارزیابی مقایسه ای نبکاهای کویر نمک سیرجان و معرفی مناسب ترین نوع آنها جهت تثبیت ماسه های روان، با استفاده از آنالیز پارامترهای مورفومتری نبکا از طرق فرایند تحلیل سلسله مراتبی می باشد. بدین منظور ابتدا مهمترین مشخصه های مورفومتری، 392 نبکا، نظیر حجم نبکا، ارتفاع نبکا، قطر تاج پوشش گیاه، ارتفاع گیاه، قطر قاعده نبکا و شیب نبکا از گونه های درختچه گز، اشنان، گل گزی و خارشتر به روش نمونه برداری طولی نمونه برداری شد. نتایج نشان می دهد که نبکای گز با وزن 615/0 بیشترین اهمیت و نبکای اشنان نیز با وزن 249/0 در رده دوم تثبیت ماسه های روان قرار می گیرد. که در صورت توسعه و اجرای آن بالاترین بهره وری را خواهند داشت. نبکای گل گزی و خارشتر که نیز به ترتیب با وزن های 070/0 و 064/0 کمترین کارایی را داشته و توسعه چشم انداز آنها به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود.
    کلیدواژگان: کویر سیرجان، مدل AHP، نبکا، ماسه روان
|
  • Majid Asiaie, Mohhamad Tajbakhsh, Abbas Khashei Suqi, Alireza Motevalli Pages 1-14
    Landslide is one of the natural disasters which causes a lot of annual damage directly or in directly in the world. Landslide zones are extended in the northern and the western part of Iran. Land use change and high rainfall are two effective factors on mass movement in Beheshtabad basin. This paper follow to compare two method AHP and FAHP that is used in landslide hazard zonation. First of all، hazard zonation map was prepared with AHP method using inconsistency rate 7%. Then، fuzzy membership function definded for each the parameters، and hazard zonation map was prepared to the base of FAHP method. Finally، two maps were compared and results show that FAHP method has higher accuracy than AHP. In addition،57. 7% of landslide have been located in moderate elevation with 680-760 mm rainfall in Beheshtabad watershed.
    Keywords: Beheshtabad, AHP, FUZZY, landslide hazard zonation map
  • Pages 15-26
    Nowadays watershed catchments have been introduced as the main point of permanent development in many management discussions. Watershed catchments ecological power assessment and their rankings according to different Ethological criteria is one of the important factors in watershed catchments planning and management. Taxonomy method is one of the most comprehensive planned systems for assessing the power of related variables in planning and decision making for the future. In this research، four subcatchments of Zidasht catchment located in Taleghan region has been selected. Based on Taxonomy method، four effective variables in watershed catchments management plans (plant composition index، soil protection index، erosion and sediment index، and water quantity index) has been selected. Results demonstrates that the most effective index is the soil protection index and the ranking and the first priority among four selected sub catchments to perform management plants according to four mentioned indexes is D1 zone. The most important indicator of soil conservation index، the D2 sub and DINT1 and DINT2 are next in priority.
    Keywords: comprehensive management, Taxonomy method, ecological power, Zidasht catchment1
  • Kohzad Heidary, Ali Najafi Nejad, Farhad Khormali, Manochehr Baba Nejad Pages 27-38
    Fingerprinting is emerged as a new method widely used all over the world to shed lights on land unit''s contribution in suspended sediment production. According to common method، a suitable combinations of features separating sediment sources، the contribution of sediment sources in sediment production is determined. The present study was carried out in catchment area of 3278. 91 ha called Tulbaneh in the southern Golestan province (Northern Iran). Having average annual suspended sediment yield of 140709. 97 ton/ha، this basin characterized as critical in sediment production. The X-ray fluorescence (XRF) test was applied and number of 17 compounds were used as tracer. To this end، the basin was divided into five units as well as three sections of the main river from which three samples were taken. Samples of the sediment source area from two samplings taken at different times on outlet sediments as well as a combination of two sediment samples were compared. In order to data analysis، factor and discriminant analysis were considered. Compounds CaO، SiO2، Rb2O and X2 taken in to consideration as tracers. Results indicate that the channel 5 margin with an average 54. 19 percent accounted for the largest contribution in suspended sediment production. Results good confirmation with field data introduce source routing method used in this study as a promising and valuable approach to determine the contribution of suspended sediment source in watershed.
    Keywords: tracers, sediment sources, discriminant analysis, fingerprinting, Toulbaneh watershed
  • Haji Karimi, Hassan Fathizad, Mohsen Tavakoli, Masoud Bazgir, Parviz Graee Pages 39-54
    The most areas in Iran including arid and semiarid regions which have high soil erosion and sedimentation. Therefore، the study of soil erosion and sediment yield possesses and evaluation of its effective factors is very important in a proper management of a watershed catchment. The present study wants to evaluate efficiency of MUSEL model to estimate of sedimentation in storm scale and also modeling by using storm and runoff characteristics relating to four subcatchments of Doviraj river watershed in Ilam province. We finally optimized a model to estimate storm and sediment. We used two storms in two dates (2012. 11. 22 and 2013. 1. 30). According to results، in calibration stage، there was the appropriate correspondence between observation and estimation in terms of sediment yield. While، in validation stage there was a high difference between observation and estimation in 1، 2 and 3 subcatchment compared to 4 subcatchment، and therefore the reason of impracticality of the model in validation stage is related to the vastness of subcatchment. In order to present the appropriate model of the whole area regression relation has been used، in which the power of runoff factor changed from 0. 56 to 0. 34، which has a high correlation coefficient. In this case if other subcatchments of Doviraj watershed catchment have similar vegetation cover، physiography and geology conditions، the MUSEL modified can be used.
    Keywords: Erosion, sedimentation, MUSLE model, Calibration, validation Doviraj catchment
  • Pages 55-63
    The growing population led to greater human need to use natural resources such as sand and gravel mines. Direct removal of sands from the bed river leads to increase suspended sediment concentrations in downstream of harvested area and creates other problems viz. filling reservoirs، change in hydraulic characteristics of the channel and environmental damages. However، the range of temporal and spatial effectibility of such human interferes has been rarely considered. The present study، therefore، aimed to investigate the spatial and temporal variation of suspended sediment concentration in the Kojour River in Educational and Research Forest Watershed of Tarbiat Modares University in Mazandaran Province، Iran. Towards this attempt، the effect of a conventional sand and gravel mining on suspended sediment concentrations was studied in a range of 0 to some 4 h and 0 to some 200m from the beginning and location of mining، respectively. The results showed that the exploitation from a local small sand and gravel mines had remarkable impact on suspended sediment concentration at a distance of approximately 100m and 2 h after mine exploitation. The statistical results by General Linear Model in Repeated Measure factor verified the increasing trend in suspended sediment in range of 50m after about 30 min of mining (P=0. 05)، while the effect of mining on increasing suspended sediment concentration could be recognized up to 200 m from the location of study up to about 10 min (P=0. 01) of time of sand mining.
    Keywords: Kojour River, Mines exploitation management, Mining, Sediment Yield
  • Pages 65-79
    The exact identification of the limiting factors is necessary for recognition of environmental crisis in every region. The invasion of quicksand into human centers is considered one of the important problems of the Sirjan salt playa. Each year the Mobility of quicksand entered damage to settlements، roads and farmland. Nebkas، in local scale، are representing potential of quicksand stabilization by vegetation، in the other word، ecosystem is trying to adjust the pressure of windy erosion and stabilize quicksand by creating this feature. The aim of this study is comparative assessment of Nebkas of Sirjan salt playa and introduction of appropriate type for quicksand stabilization، using analysis of nebka morphometric parameters via Analytical Hierarchy Process model. First morphometric parameters such as volume of nebkha، nebkha elevation، vegetation canopy cover، plant height، nebkha diameter and nebkha slope، 392 nebkhas for species tamarix mascatensis، Reaumaria Turcestanica، alhagi manifera and seidlitzia florida was sampled with transect method. The results show that Tamarix Macatensis Nebka، with weight of 0. 615، has the highest importance in stabilization of quicksand. Seidlitzia Florida Nebka، with weight of 0. 249، has secondary order. If that is developed and implemented، will have the highest productivity. Reaumuria Turcestanica and Alhagi Mannifera Nebkas، respectively with weights of 0. 070 and 0. 064، have the lowest efficiency and their development is not suggested in any way.
    Keywords: Sirjan's playa, AHP model, Nebka, Quicksand