فهرست مطالب

پژوهش های منطقه ای - سال دوم شماره 5 (پاییز 1393)

فصلنامه پژوهش های منطقه ای
سال دوم شماره 5 (پاییز 1393)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/10/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن رضایی صفحه 7
  • نورالدین اکبری کریم آبادی صفحه 15
    اوضاع و احوال دنیای امروز حاکی از آن است که تمام قوای جهانی برای مبارزه با اسلام بسیج شده اند. استعمار با لشکرکشی نظامی، رسانه ها با اشاعه ی اسلام هراسی، گروه های متعصب صلیبی- یهودی با توهین به مقدسات اسلامی، مبشرین مسیحی با ترویج مسیحیت تحریف شده و... همه و همه عملا در جبهه مبارزه علیه اسلام قرار دارند و با تمام نیرو و استفاده از تمام ابزارها در جهت تضعیف مسلمانان گوشه و کنار جهان تلاش می کنند. اما با وجود همه این تلاش ها دین اسلام امروزه سریع ترین رشد را در میان همه ادیان در آمریکا، اروپا، آفریقا و برخی نواحی دیگر جهان داشته است. به طوری که این دین، در حال حاضر دومین دین از نظر عده پیروان در اروپا و آمریکاست. مقاله حاضر به دنبال پاسخ گویی به این سئوال است که با وجود این تلاش ها و اقدامات بیشمار در جهت اسلام هراسی چرا و چگونه گرایش به اسلام در اروپا و آمریکا افزایش یافته است؟ برای پاسخ دادن به سئوال فوق، در این مقاله تلاش می شودتا با تکیه بر روش های کیفی و تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده های استخراج شده از متون، نشریات و سایت های اینترنتی، ضمن تشریح ریشه ها و عوامل اسلام هراسی، موضوعاتی ازجمله، تاثیر معکوس تبلیغات منفی غرب علیه اسلام، تحریک غیر مسلمان ها برای مطالعه در مورد اسلام، افزایش تعداد مساجد و مراکز تبلیغی – اسلامی و رواج ایده شکل گیری اروپای مسلمان به عنوان بخشی از پیامدهای اسلام هراسی که موجب افزایش گرایش به اسلام شده است، بررسی شود.
    کلیدواژگان: اسلام هراسی، اروپا، آمریکا، اسلام، رسانه ها
  • علی بمان اقبالی زارچ صفحه 53
    موضوع اصلی این نوشتار، بررسی میزان نقش مسیحیت در اضمحلال امپراطوری روم و نحوه تعریف و تدوین روابط و تعامل کلیسا به مفهوم چند وجهی آن با دولت (اقتدار سیاسی) است. فرایند مسیحی شدن امپراطوری روم به شکل همکاری و مقابله با دولت چند صد سال طول کشیده است. آقای میرچا ایلیاد (Mircea Iliade) مورخ و دین شناس برجسته رومانی با اشاره به آثار هاق تروور روپر (Hugh Trevor Roper) بر این باور است: «پایان عصر کهن، سقوط نهایی تمدن های بزرگ مدیترانه ای یونان و روم از موضوعات مهم تاریخ اروپاست و اجماعی در مورد زمان و علل شروع آن وجود ندارد و صرفا می توان اذعان نمود که فرایندی کند، ویرانگر و غیر قابل بازگشت بوده که مسیحیت در آن نقش داشته است و همین امر سنگ بنای مهمی در تعریف دورنمای تعامل کلیسا و دولت بوده است.» بطور کلی روابط دولت (state) و کلیسا (Church) در اروپا را می توان از دو منظر ساختار تعامل (Structure of interaction) و فرایند کارکردها (Function process) بررسی نمود، روابطی که بیشتر تابع میزان و نحوه مشارکت دولت بوده و در بهترین شرایط دولت از مقررات و مولفه های دینی بویژه در ساختار قضایی و سیاسی خود بهره گرفته است. دوره اولیه شکل گیری تعامل دولت و کلیسا از قرن پنجم تا دهم طول کشیده و منجر به انشقاق بزرگ در 1054 شده است. آقای دومتیرواسناگوو (Ion Dumitru Snagov) در کتاب خود با عنوان رابطه دولت و کلیسا در مورد دلایل اصلی انشقاق بزرگ اینگونه باور دارد که این حرکت پس از چند جدایی کوچک و پیوسته صورت پذیرفته و منبعث از سه گروه از عوامل بوده است: الف: سیاسی ب: تئوری دینی ج: مسیحی شناسی البته در انشقاق بزرگ، ظهور اسلام در قرن 7 میلادی نیز نقش داشته است آنگونه که تیموفته ویر (Timpothy Ware) در کتاب تاریخ کلیسای ارتدوکس بر آن صحه گذاشته است.
    کلیدواژگان: دولت، کلیسا، مسیحیت، انشقاق بزرگ، جدایی قوا، خودگردانی، ظهور اسلام، ساختار قضایی و سیاسی
  • نصرالله حسین زاده صفحه 71
    با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال کشورهای مسلمان منطقه و خلا حضور قدرت شرق و موج اسلام خواهی در میان مردم و ترس از ایجاد اسلام انقلابی موجب حضور جدی دو قدرت غربی اسلام ستیز در منطقه شده است که عمدتا در راستای مهار اسلام گرایی، مهار جمهوری اسلامی، مهار و تضعیف روسیه و حفظ منافع راهبردی نظامی اقتصادی و جلوگیری از حمایت نخبگان سیاسی و فرهنگی این منطقه از انتفاضه فلسطین و کنترل و مدیریت پروژه پان ترکیسم وارد منطقه شده اند و با این اهداف روابط بسیار تنگاتنگی با سران لائیک کشور های مسلمان منطقه برقرار کرده اند و تا حدود زیادی به اهداف کلان خود دست یافتند.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، آمریکا، اسرائیل، تاجیکستان، ازبکستان، قزاقستان، قرقیزستان، ترکمنستان و ایران
  • محمدعلی نظری صفحه 95
    جریان های اسلامی قریب به نیم قرن از جمله بازیگران اصلی صحنه سیاسی در افغانستان محسوب می شدند. در دهه های پایانی قرن بیستم، جریان های اسلام گرا توانستند بر حریف قدرتمند خود پیروز شوند و عناصر گفتمانی اسلام را در عرصه سیاست اشاعه دهند. اما سیطره گفتمان اسلامی بر عرصه قدرت و سیاست، دولت مستعجل بود؛ سرانجام با آغاز هزاره سوم جریان های اسلامی رو به زوال نهادند و عرصه را برای حریفان سکولار خالی کردند. در این نوشتار چالش ها و بحران های اساسی که زمینه حاشیه نشینی جریان های اسلامی را فراهم نمودند، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی مورد تامل قرار گرفته اند. نتیجه این پژوهش حاکی از آن است که شکست یا افول جریان های اسلامی در افغانستان عمدتا محصول بحران ها و چالش های ساختاری، فکری و محیطی است که این جریان ها نتوانستند راه حل های معقولی برای آن ها ارائه نمایند. ماهیت فرقه ای، ساخت کاریزمایی و فقر تفکر از جمله محدودیت هایی است که زمینه افول اسلام گرایان را فراهم نمودند. وابستگی خارجی و تغییر موضع غرب در قبال اسلام گرایان دیگر عواملی بوده اند که بحران جریان های اسلامی افغانستان را تشدید نموده و این جریان ها را با چالش های اساسی مواجه ساخته اند. چشم انداز آینده اسلام گرایی در افغانستان تا حد زیادی به حل بحران ها و چالش های مذکور بستگی دارد.
    کلیدواژگان: افغانستان، اسلام گرایی، بنیاد گرایی، ساخت فرقه ای، سنت گرایی، کاریزما
  • جمال الدین ناصری صفحه 123
    موضوع این مقاله بررسی و گزارش پیشینه حرکت اسلامی در لبنان است. در این نوشته ابتدا به اختصار تاریخ سیاسی لبنان، وضعیت اجتماعی و نقش احزاب فعال در حکومت لبنان مورد بحث قرار می گیرد. سپس فرآیند ظهور اخوان المسلمین در لبنان و چگونگی فعالیت این نهاد در طول بیش از پنجاه سال گذشته بررسی می گردد و نیز توصیفی مبتنی بر واقعیت تاریخی از نقش اخوانی ها در این کشور، برای خواننده ارائه می شود. حزب الجماعه الإسلامیه بزرگترین تشکل رسمی اخوان المسلمین در لبنان بوده که با تمرکز و تشریح اهداف، ساختار و چارچوب این حزب، گوشه ای از فعالیت های الجماعه الإسلامیه در حوزه های سیاسی و رسانه ای بسط داده می شود. الجماعه یکی از باسابقه ترین و پرنفوذترین احزاب اسلامی این کشور است که در طول نیم قرن گذشته یکی از بازیگران فعال عرصه سیاسی لبنان بوده است. کارنامه این حزب مجموعه ای از کامیابی ها، شکست ها، موفقیت ها و افت و خیزها را به ما نشان می دهد. این مقاله سعی می کند تا نمایی از این کارنامه تا سال های اخیر را بازگو نماید.
    کلیدواژگان: اخوان المسلمین (الإخوان المسلمون، الإخوان)، لبنان، الجماعه الإسلامیه فی لبنان
  • حمید طالب صفحه 147
    اخباری گری در دوره ی زمانی اواخر قرن هفدهم تا اوایل قرن نوزدهم و بطور عمده در ایران، عراق و هند جریان داشته است. در ارتباط با علت شکل گیری و رشد این تفکر محافظه کار در فقه شیعی بطور عمده دو تبیین ارائه شده است: 1 تاثیرگذاری و انتقال نگرش های اخباری در قالب انتقال ایده ها و افکار صورت می گیرد با این فرض که اصول و معیارهای ثابتی برای گرایش های اخباری وجود دارد و چارچوب های مشخص فکری و انتزاعی برای عالمان اخباری تصور می شود؛ 2 نگرش اخباری صاحبان قدرت مهمترین عامل برای انتشار و گسترش دانسته می شود و نقش حکومت های شیعی در حمایت و حکومت های سنی در تضعیف عالمان اخباری مورد توجه قرار می گیرد، بنابراین اثرگذاری بافت سیاسی و اجتماعی حاکم برجسته می شود. در پ‍ژوهش حاضر، این دو نگرش به ترتیب در آثار شرق شناسانی همچون رابرت گلیو و خوان کول برجسته و نقاط ضعف آنها بررسی خواهد شد. سپس با تاکید بر نص گرایی بعنوان ویژگی مشترک اخباری گری و نواخباری گری، با استفاده از مفاهیم روان شناسی اجتماعی و هویت، نگاه سومی به عوامل شکل گیری و گسترش نص گرایی معرفی می گردد. در این نگاه جدید ابتدا تفکر مدرن بعنوان یک «دیگری» در برابر تفکر دینی معرفی و ایده ی تمایز از دیگری برای برجسته نمودن هویت مورد توجه قرار می گیرد. به نظر می رسد در شکل گیری و گسترش نص گرایی، این نگاه سوم از قدرت تبیینی بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: اخباری گری، نواخباری گری، نص گرایی، هویت، معنا، دیگری، روان شناسی اجتماعی
  • روح الله دهقانی صفحه 175
    با توجه به ضرورت توجه به تاثیراتی که هر فعالیت بر فرهنگ بر جای می گذارد، در این مطالعه محیط فرهنگی دانشگاه مجازی المصطفی مورد بررسی قرار گرفته و با توجه به پیامدهای فرهنگی به دست آمده، راهکارهایی برای افزایش تاثیرات مطلوب و جلوگیری از تاثیرات نامطلوب فرهنگی ارائه شده است. در این پژوهش بر اساس مدل ارزیابی تاثیر فرهنگی (CIA)، مقولات فرهنگ مجازی، فرهنگ دینی و محیط چند فرهنگی به عنوان مولفه های اصلی محیط فرهنگی دما(MOU)مورد مطالعه قرار گرفته است و با توجه به نظریه های موجود در این زمینه و مصاحبه با مخاطبان، صاحب نظران و ذی نفعان، پیامدها و تاثیرات فرهنگی فعالیت دما شناسایی شده و در خاتمه راهکارهایی به منظور افزایش تاثیرات مطلوب و جلوگیری از تاثیرات نامطلوب ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، ارزیابی تاثیر فرهنگی، فرهنگ مجازی، محیط چند فرهنگی
|
  • Nureddin Akbari Karim Abadi Page 15
    Today's situations indicate that all the global forces have mobilized to fight against Islam. Colonialism by military campaign, media by dissemination of Islam phobia, Crusader-Jewish partisan groups By Islamic blasphemy, Christian evangelists by spread distorted Christianity and all and all practically are located on fronts against Islam and they are trying to undermine the Muslims around the world by all the force and the use of all the tools. But despite all these efforts, among all religions, Islam is the fastest growing in America, Europe, Africa and some other parts of the world. So that this religion is now the second largest religion in the number of followers in Europe and America. This paper seeks to answer the question that Despite numerous efforts to Islam phobia Why and how trends to Islam have risen in Europe and America? To answer the above questions, this paper attempts to describe the origins and causes of Islam phobia, by an emphasis on quantitative methods and analysis of data extracted from the literature, publications and websites and this paper attempts to examine issues such as the reverse impact of the negative Western propaganda against Islam, non Muslim irritating to the study of Islam, increasing the number of mosques and centers of propaganda and spread the idea of forming a Muslim Europe that are as part of the consequences of Islam phobia that is caused the increasing trend to Islam.
    Keywords: Islam phobia, Europe, America, Islam, the media
  • Ali Beman Eghbali Zarch* Page 53
    The main subject and evaluation criterion is the role of Christianity in the collapse of Roman Empire, and the way of defining and Codification the church relationships and interactions with its multifaceted concept with state (political authority). The process of becoming a Christian of Roman Empire in the form of cooperation and dealing with government took several hundred years. Mr. Mircea Eliade prominent Romanian historian and Theologians, referring to the work of Trevor Roper Hugh Trevor Roper believes that: "The end of the ancient age, the final collapse of the great Mediterranean civilizations of Greece and Rome is the most important issues in the history of Europe and there is no consensus regarding the time of its beginning and can only be acknowledged that it was slow, devastating and irreversible Process that Christianity is involved in it and this is an important cornerstone of Prospects definition of church and state interaction. " Generally, the state and the Church relationships in Europe can be seen from the perspective of interaction Structure and the function process, relations that is more a function of Amount and method of government participation. And in the best conditions religious regulations and components, especially in judiciary and political structure are used by the Government. The initial period of the formation of state and church relations are lasted from the fifth to the tenth century. And is resulted a great schism in 1054. Mr. Ion Dumitru Snagov in his book as the name of the relationship between state and church, about the main reasons for these great schism believes that this movement comes after a small and continuous break and it is caused by a three groups of factors: A- Political B- Religious Theory C- Christian Science Of course the rise of Islam in the 7th century AD had an important role on the great schism, as Timpothy Ware on the book "The Orthodox Church" has endorsed.
    Keywords: state, church, Christianity, the great schism, separation of powers, autonomy, the rise of Islam, judicial, political structure
  • Nasrallah Hosseinzade Page 71
    The collapse of the Soviet Union and Muslim states Independence of the region, and Lack of East power and the wave of people seeking Islam And fear of creating revolutionary Islam Cause serious presence of Two Western Islamophobian powers in the region that have been entered in to the region seeking to Inhibition of Islamism, Inhibition of the Islamic Republic, Inhibition and weaken Russia and Protection strategic Military - economic interests And prevention the region's political and cultural elite supporting from the Palestinian Intifada and management and control of pan Turkism Project. And by These goals they have communicated closely with secular leaders of Muslim countries in the region and largely they have achieved their massive targets.
    Keywords: Central Asia, America, Israel, Tajikistan, Uzbekistan, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Turkmenistan, Iran
  • Muhammad Ali Nazari* Page 95
    Islamic movements nearly half a century were considered one of the major players in the Afghan political scene. In the latter decades of the twentieth century, Islamist movements could win over their strong opponent and spread discursive elements of the Islam in the political arena. But the dominion of Islamic discourse on the power and politics was temporary, and Finally at the begininng of the millennium, Islamic movements were doomed to decline and made room for secular opponents. In this paper, the fundamental challenges and crises that are Caused Islamic movements go to the margins have been reflected, by using descriptive and analytical. The results of this study indicate that Failure or decline of Islamic movements in Afghanistan Are largely the result of structural intellectual and environmental crises and challenges, that these movements were failed to provide reasonable solutions for them. The sectarian nature, Charismatic structure and thought poverty are some restrictions that were resulted in the decline of Islamists. External dependence and the West stand against Islamists are other factors that have exacerbated crisis of Islamic movements in Afghanistan and have faced these movements to fundamental challenges. The future outlook of Islamism in Afghanistan largely depends on the resolution of mentioned crises and challenges.
    Keywords: Afghanistan, Islamism, fundamentalism, the sectarian construction, traditionalism, charisma
  • Jamal Al Din Nasseri* Page 123
    The subject of this paper is to examine and report on the history of the Islamic movement in Lebanon. Here's first briefly political history of the Lebanese, social status and role of political parties in the government of Lebanon will be discussed. Then rise of the Muslim Brotherhood in Lebanon and how these institutions are worked over the past fifty years is checked. And also a description of the Brotherhood in this country based on historical fact, are provided for the reader. Alaslamyh Aljmah party is the biggest Official organizations of the Muslim Brotherhood in Lebanon that corner of the activities of Alaslamyh Aljmah in the field of political and media is developed by Focusing and outlines the goals, structure and framework of this party. Aljmah is one of the oldest and most influential Islamic parties in the country that has been one of Lebanon's political actors over the past half century. Records of the party show us the set of success, failure and fluctuations. This article tries to reflect a view of the Records up to the recent years.
    Keywords: Brotherhood (Alakhvan Almslmvn, Alakhvan), Lebanon, Aljmah Alaslamyh in Lebanon
  • Hamid Taleb* Page 147
    Akhbārīsm was a conservative thought in Shīi jurisprudence (fīqh) from the 17th century to the 19th century in Iran, Iraq and India. There are mainly two explanations for the shaping of this movement: (1) Akhbārī attitudes transfer and affect through transferring ideas and thoughts based on the assumption of some fixed principles and criteria and explicit abstract frameworks for Akhbārīsm. (2) The authority of conservative (Sunnī) rulers was the most important factor for the extension of this thought. In this article the two approaches and shortcomings of each will be considered in the works of orientalists Joun Cole and Robert Gleave. Then, emphasizing on Scriptualism as common character of Akhbārīsm and neo-Akhbārīsm, identity as a concepts in social psychology will be used to introduce a third view on shaping and extension of Scriptualism. In this new approach, modern thought will introduce as totally other for religious ideas and the idea of distinction is used for highlighting the identity. This approach will argue to be the best explanation in formation and expansion of Scriptualism.
    Keywords: Akhbārīsm, neo, Akhbārīsm, Scriptualism, identity, otherness, social psychology
  • Ruhollah. Dehghani Page 175
    Considering the necessity of recognizing the effects that each activity has on culture, in this study, the cultural environment of virtual Almostafa(PBEH) is examined, And by considering the obtained cultural implications, Ways to enhance the desired effects and avoid the adverse effects of culture is presented. In this study, based on the cultural impact assessment (CIA), the categories of cyber culture, religious culture and multicultural environment as the main components of culture environment Virtual University of Almostafa (MOU) has been studied And according to the theory in this context and interview with an audience, experts and beneficiaries, cultural Consequences and impact of Virtual University of Almostafa activity has been detected Finally, strategies to enhance the desired effects and prevention of undesirable effects are presented.
    Keywords: culture, cultural impact assessment, cyber culture, multicultural environment